POPIS ........???

Locked
Hipatija

#176 Re: POPIS ........???

Post by Hipatija »

Bosanska Krajina wrote:Onda bi morali imati cetiri ravnopravna naroda :roll: .
Ne bi! Imali bi tada sve narode ravnopravne ( i Kineze, i Slovence, i Crnogorce, i Mađare, i....)! Imali bi prvo: Ljude i u svemu ravnopravne i jednako "zaštićene" i jednako "ugrožene", a zatim sve ostalo!
Ne želim u BiH ni jedan etnos ravnopravnijim, ni "zaštićenijim" ni na jednom jedinom pedlju BiH.
Opredjeljujem se za ovakvu religiju: http://www.blog.hr/print/id/1622965421/ ... vjeku.html
Bosancima je Bosna i otac i mati i život i religija!

Pismo indijanskog poglavice bijelom čovjeku:
Kako možete kupiti ili prodati nebo ili toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti?
Svaki dio te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac sveti su u pamćenju i iskustvu naroda. Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svoga rođenja kada odu u šetnju među zvijezdama. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer ona je majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisno cvijeće naše su sestre; jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek – svi pripadaju istoj obitelji. Tako, kad Veliki poglavica iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nas sačuvati tako da ćemo mi sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi ćemo biti njegova djeca. Mi ćemo razmatrati vašu ponudu da kupite našu zemlju, ali to nije lako. Jer zemlja je sveta za nas.
Ta sjajna voda što teće rijekama i brzacima nije samo voda već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju morate se sjetiti da je to sveto i morate učiti vašu djecu da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi jezera priča događaje i sjećanje mog naroda. Žubor vode glas je oca moga oca.
Rijeke su naša braća, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti i učiti vašu djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu bi dali svakome bratu. Mi znamo da bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je isti kao i drugi, jer on je stranac koji dođe noću i uzima od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov neprijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove svojih otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu djecu rađa zaboravljeni su. Odnosi se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajan nakit. Njegov apetit požderat će zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. Ali možda je to jer crveni čovjek je divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova proljeće ili drhtaj krilca kukaca. Ali možda je to jer sam divlji i ne razumijem. Buka djeluje kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može ćuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovima.
Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednaki dah- životinja, drvo, čovjek. Bijeli čovjek izgleda kao da ne opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana on je otupio na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. Ako vam prodamo našu zemlju, morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto gdje će i bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar to je zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Tako ćemo razmatrati ponudu. Ako odlučimo i prihvatimo, postavit ću jedan uvjet: bijeli čovjek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumijem neku drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo da ostanemo živi.
Što je čovjek bez životinja? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike usamljenosti duha. Što god se desilo životinjama ubrzo će se dogoditi i čovjeku. Sve stvari su povezane. Morate učiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako će oni poštovati zemlju, recite svojoj djeci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu djecu kao što mi učimo našu da je zemlja naša majka. Što god snađe Zemlju snaći će i sinove Zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na sebe samoga.
To mi znamo: Zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada Zemlji. To mi znamo. Sve stvari su povezane kao krv koja objedinjuje obitelj. Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njim kao prijatelj s prijatelje, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća poslije svega. Vidjet ćemo. Jednu stvar znamo, koju će bijeli čovjek jednoga dana otkriti – naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je bog čovjeka i njegova samilost je jednaka za crvenog čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je draga. Njemu i škoditi zemlji jest prezirati njenog Stvoritelja. Bijelci također trebaju prolaz; možda brže nego sva moja plemena. Zaprljajte vaš krevet jedne noći i ugušit ćete se u vlastitom smeću. Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na tu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao i nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterij za nas jer mi ne znamo kad će svi bizoni biti poklani i divlji konji pripitomljeni, tajni kutovi šume teški su zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke brbljajućom žicom. Gdje je guštara? Otišla je. Gdje je orao? Otišao je. To je konac življenja i početak borbe za preživljavanj
Last edited by Hipatija on 09/08/2011 12:56, edited 2 times in total.
metronom

#177 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

draganbl wrote:
Ateista wrote:
draganbl wrote:Ne znam da li se Bošnjak poistovjećuje sa musliman, ali se Srbin sigurno ne mora poistovjećivati sa pravoslavnom vjerom. Ja se nikada nisam smatrao pravoslavcem, ne vjerujem u hrišćansku postavku religije, i smatram se agnostikom (znači nisam ni ateista kao ti). Znači, nije tačno da Srbin automatski mora biti pravoslavac, niti je to igdje napisano. Pretpostavljam da je u slučaju Hrvata slična situacija. Za Bošnjake ne znam.
Nigdje to pravilo ne pise, ali se u praksi primjenjuje.
Ako je neko ateista ili agnostik, onda se gleda po imenu ili po vjroispovijesti roditelja pa ti prisiju neku od tri ponudjene nacionalnosti.
Pa ne znam u kojoj se praksi primjenjuje. Ako sam ja Srbin, zašto bi mi neko pripisivao i pravoslavnu vjeroispovjest? Pa i moj otac je agnostik, pa neka mi pripišu njegovu "vjeroispovjest". Niti sam kršten, niti sam se vjenčao u crkvi, niti sam umro, pa mi je pop služio pravoslavno opijelo. Imam pravo da ne vjerujem u boga i da ne budem religiozan.
Mene do sada niko nikada nije okarakterisao kao pravoslavca, (teško za mene kažu i da sam Srbin jer ni to nikada ne potenciram). Važno je da sam čovjek.
Ne primjenjuju se nigdje takva pravila. Ateista je iz nekog razloga frustriran sto se vecina Bosnjaka izjasnjava i muslimanima. To uopste ne znaci da se ta dva pojma izjednacavaju, vec je to samo jedna jednostavna cinjenica koja je duboko vezana za sam nastanak nacija na ovim prostorima. Vjerski identitet je na ovim prostorima stariji od nacionalnog i ne samo to, vjerski identitet je odigrao kljucnu ulogu u nastanku samih nacija. Ljudi su se na ovim prostorima prije nastanka nacija diferencirali po vjeri, a kultura i obicaji su bili gotovo iskljucivo vezani za ljude koji pripadaju odredjenoj vjerskoj skupini.

Da pojednostavimo. Apsolutno je legitimno izjasniti se kao Bosnjak i pravoslavac ili Bosnjak i katolik ili Bosnjak i budista ili Bosnjak i rastafarijanac i sve druge moguce kombinacije... Niko nikome nece automatizmom nametnuti da se izjasni kao musliman, ako se izjasnio kao Bosnjak. Nemojte bit paranoicni.
Agic Nurija

#178 Re: POPIS 2011???

Post by Agic Nurija »

Black swan wrote:nemam nista protiv bosanaca medjutim to će biti kukavičije jaje bošnjacima i hrvatima

em će manje bošnjaka biti em će se podvaljivati hrvatima prilikom izbora svega i svačega

a srbima ionako niko ne smije pisnuti i oni svoje predstavnike biraju s čiste teritorije
Bosanac je temelj na kojem jedino može opstati bosanska država i bosanska nacija u istoj.
Izjednačivanje Bosanca u Bosni sa Jugoslovenom u Jugoslaviji je administrativni zločin.
Pitam se samo kako će se pisati "Hercegovci"............
seln

#179 Re: POPIS ........???

Post by seln »

metronom wrote:
Da pojednostavimo. Apsolutno je legitimno izjasniti se kao Bosnjak i pravoslavac ili Bosnjak i katolik ili Bosnjak i budista ili Bosnjak i rastafarijanac i sve druge moguce kombinacije... Niko nikome nece automatizmom nametnuti da se izjasni kao musliman, ako se izjasnio kao Bosnjak. Nemojte bit paranoicni.
Ja nikad nisam vidio ni cuo Bosnjaka pravoslavca ili katolika.
metronom

#180 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

seln wrote:
metronom wrote:
Sta ima veze sto nisi vidio. Jel zabranjeno se tako izjasnit? Nije. Ne vidim ona zbog cega paranoja da ce ti neko nametnut vjeru ako se izjasnis kao Bosnjak u ovom slucaju ili kao Srbin ili kao Hrvat...
Ateista

#181 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

metronom wrote:
draganbl wrote:
Ateista wrote:
Nigdje to pravilo ne pise, ali se u praksi primjenjuje.
Ako je neko ateista ili agnostik, onda se gleda po imenu ili po vjroispovijesti roditelja pa ti prisiju neku od tri ponudjene nacionalnosti.
Pa ne znam u kojoj se praksi primjenjuje. Ako sam ja Srbin, zašto bi mi neko pripisivao i pravoslavnu vjeroispovjest? Pa i moj otac je agnostik, pa neka mi pripišu njegovu "vjeroispovjest". Niti sam kršten, niti sam se vjenčao u crkvi, niti sam umro, pa mi je pop služio pravoslavno opijelo. Imam pravo da ne vjerujem u boga i da ne budem religiozan.
Mene do sada niko nikada nije okarakterisao kao pravoslavca, (teško za mene kažu i da sam Srbin jer ni to nikada ne potenciram). Važno je da sam čovjek.
Ne primjenjuju se nigdje takva pravila. Ateista je iz nekog razloga frustriran sto se vecina Bosnjaka izjasnjava i muslimanima. To uopste ne znaci da se ta dva pojma izjednacavaju, vec je to samo jedna jednostavna cinjenica koja je duboko vezana za sam nastanak nacija na ovim prostorima. Vjerski identitet je na ovim prostorima stariji od nacionalnog i ne samo to, vjerski identitet je odigrao kljucnu ulogu u nastanku samih nacija. Ljudi su se na ovim prostorima prije nastanka nacija diferencirali po vjeri, a kultura i obicaji su bili gotovo iskljucivo vezani za ljude koji pripadaju odredjenoj vjerskoj skupini.

Mom starom u ratu nisu dali da se izjasni kao bosnjak zato sto po imenu ocigledno nije musliman, mislim da to dovoljno govori. Nisam ja nicim frustriran, samo neke stvari nisu u redu. Mozda je danas moguce da izjasnis kako hoces u bilo kojoj kombinaciji, ali se jako dobro zna da se pod pojmom bosnjaci podrazumijevaju mislimani i slicno, primjera ima koliko hoces gdje se neko obraca muslimanima a koristi izraz bosnjaci, ali da sad ne idemo u off topic.
seln wrote:
metronom wrote:
Upravo ovo je jedan od primjera.
seln

#182 Re: POPIS ........???

Post by seln »

metronom wrote:
seln wrote:
metronom wrote:
Sta ima veze sto nisi vidio. Jel zabranjeno se tako izjasnit? Nije.
Je li zabranjeno izjasniti se kao Bosanaca?
A Bosanaca poznajem nekoliko, Bosnjaka pravoslavca ni jednog.
Ateista

#183 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

draganbl wrote: Pa ne znam u kojoj se praksi primjenjuje. Ako sam ja Srbin, zašto bi mi neko pripisivao i pravoslavnu vjeroispovjest? Pa i moj otac je agnostik, pa neka mi pripišu njegovu "vjeroispovjest". Niti sam kršten, niti sam se vjenčao u crkvi, niti sam umro, pa mi je pop služio pravoslavno opijelo. Imam pravo da ne vjerujem u boga i da ne budem religiozan.
Bez namjere da ti bilo sta namecem, ne razumijem na osnovu cega se iuopste osjecas kao srbin ako si iz BL, osim ako nisi iz srbije ili neko od tvojih.

Isto tako, ne mislim da ce ti neko nametati pravoslavlje, ali te vjerovatno neki nece prihvatati kao pravog srbina zbog toga.
poznanik

#184 Re: POPIS ........???

Post by poznanik »

metronom wrote:@Ateista je iz nekog razloga frustriran sto se vecina Bosnjaka izjasnjava i muslimanima. To uopste ne znaci da se ta dva pojma izjednacavaju, vec je to samo jedna jednostavna cinjenica koja je duboko vezana za sam nastanak nacija na ovim prostorima. Vjerski identitet je na ovim prostorima stariji od nacionalnog i ne samo to, vjerski identitet je odigrao kljucnu ulogu u nastanku samih nacija. Ljudi su se na ovim prostorima prije nastanka nacija diferencirali po vjeri, a kultura i obicaji su bili gotovo iskljucivo vezani za ljude koji pripadaju odredjenoj vjerskoj skupini.
... Niko nikome nece automatizmom nametnuti da se izjasni kao musliman, ako se izjasnio kao Bosnjak. Nemojte bit paranoicni.
Uzaludno je trošiti vrijeme raspravama u ovakvim temama s osobama koje ne poznaju ni elementarne osnove istorije, posebno s osobama koje su zaslijepljene jednom kleronacionalističkom ideologijom.

Samo ću podsjetiti na vrlo značajnu odluku i za današnje političko stanje u državi - 2. Sabor Bošnjaka, u jesen 1993. godine i odluke donesene na tom skupu.
Last edited by poznanik on 09/08/2011 13:31, edited 1 time in total.
Ateista

#185 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Bosanska Krajina wrote:
Hipatija wrote:
@Bosanska Krajina,

Tvoja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bošnjak, a moja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bosanac. Različite želje proizilaze iz našeg različitog viđenja šta je korisnije za većinu državljana BiH.
Mislim da bih doživio emotivni šok kada bi se više od polovine državljana BiH izjasnilo kao Bosanac. Tek tada bi većinu problema mogli rješavati na ljudski način. Prvo smo ljudi, pa potom Bosanci, a nakon toga etnosi i vjernici.
Ne bi ti jarane rijesio nikakve probleme nego bi sa tim natovario jos vise problema.Podijelio bi tako Bosnjake,a Srbi bi bili vecina u drzavi.Onda bi morali imati cetiri ravnopravna naroda :roll: .
Sta je problem u tome d imamo 4 ravnopravna naroda?

Mi ostali koji se ne izjasnjavamo za jednu od tri ponudjene opcije nemamo nikakva prava?

I ne bi se bosnjaci podijelili, oni koji se osjecaju kao bosanci nisu bosnjaci, oni jesu BOSANCI, nije to nikakvo dijeljenje.
metronom

#186 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

Ateista wrote:Mom starom u ratu nisu dali da se izjasni kao bosnjak zato sto po imenu ocigledno nije musliman, mislim da to dovoljno govori.
Ne govori, jer si iznio nepotpunu informaciju. Ko mu je i gdje zabranio da se izjasnjava kao Bosnjak? Ja iskreno u to ne vjerujem, jer poznajem ljude sa, uslovno receno, srpskim imenima koji su se od pocetka rata bez ikakvih problema izjasnjavali kao Bosnjaci.
Ateista wrote:Nisam ja nicim frustriran, samo neke stvari nisu u redu. Mozda je danas moguce da izjasnis kako hoces u bilo kojoj kombinaciji, ali se jako dobro zna da se pod pojmom bosnjaci podrazumijevaju mislimani i slicno, primjera ima koliko hoces gdje se neko obraca muslimanima a koristi izraz bosnjaci, ali da sad ne idemo u off topic.
"zna se". To je tvoj argument. E pa jedino sto se zna, je da su nacije na ovim prostorima nastale na temeljima vjerskih skupina. I Srbi i Hrvati, a evo i Bosnjaci su de facto nastali od pravoslavaca, katolika i muslimana. To je bio proces nastanka nacije. Od tog trenutka pojam nacije i vjere nastavljaju svoj razvoj odvojeno. Njihova veza u nastanku nacija ostaje nepobitna cinjenica, ali su danas potpuno odvojene kategorije i sasvim je legitimno izjasnjavati se kao pripadnik bilo koje nacije i bilo koje vjere. Meni je jasno da mnogi imaju problema da progutaju nacin nastanka nacija na ovim prostorima, za razliku od nekih drugih zemalja. BiH je oduvijek bila na nekom razmedju, sto se cesto onako kliseizirano kaze "izmedju istoka i zapada" i uopste ne cudi sto nacije na ovim prostorima nisu pratile ustaljeni red koraka u njihovom formiranju.
Ateista

#187 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

poznanik wrote:
metronom wrote:@Ateista je iz nekog razloga frustriran sto se vecina Bosnjaka izjasnjava i muslimanima. To uopste ne znaci da se ta dva pojma izjednacavaju, vec je to samo jedna jednostavna cinjenica koja je duboko vezana za sam nastanak nacija na ovim prostorima. Vjerski identitet je na ovim prostorima stariji od nacionalnog i ne samo to, vjerski identitet je odigrao kljucnu ulogu u nastanku samih nacija. Ljudi su se na ovim prostorima prije nastanka nacija diferencirali po vjeri, a kultura i obicaji su bili gotovo iskljucivo vezani za ljude koji pripadaju odredjenoj vjerskoj skupini.
... Niko nikome nece automatizmom nametnuti da se izjasni kao musliman, ako se izjasnio kao Bosnjak. Nemojte bit paranoicni.
Uzaludno je trošiti vrijeme raspravama u ovakvim temama s osobama koje ne poznaju ni elementarne osnove istorije, posebno s osobama koje su zaslijepljene jednom kleronacionalističkom ideologijom.

Samo ću podsjetiti na vrlo značajnu odluku i za današnje političko stanje u državi - 2. Kongres Bošnjačkih intelektualaca, u zimu 1993. godine i odluke donesene na tom skupu.
Moze li objasnjenje ovog boldiranog?
madner

#188 Re: POPIS ........???

Post by madner »

poznanik wrote:

Samo ću podsjetiti na vrlo značajnu odluku i za današnje političko stanje u državi - 2. Kongres Bošnjačkih intelektualaca, u zimu 1993. godine i odluke donesene na tom skupu.
Nije poenta tog potenciranja starijeg u ispravnosti nego u pokusanju nametanja ideje da je to bitnije. Perfidan retoricki trik.
To sto nije istinito nije opste bitno.
metronom

#189 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

seln wrote:
metronom wrote:
seln wrote: Ja nikad nisam vidio ni cuo Bosnjaka pravoslavca ili katolika.
Sta ima veze sto nisi vidio. Jel zabranjeno se tako izjasnit? Nije.
Je li zabranjeno izjasniti se kao Bosanaca?
A Bosanaca poznajem nekoliko, Bosnjaka pravoslavca ni jednog.
Nije brate, izjasni se slobodno. S tim da znas da po trenutnom stanju stvari u nasem Ustavu onda spadas u Ostale. Ja licno mislim da ce Bosanaca u nacionalnom smislu biti jako jako malo. Razloge za takvo misljenje sam vec ranije napisao.
Ateista

#190 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

metronom wrote:
Ateista wrote:Mom starom u ratu nisu dali da se izjasni kao bosnjak zato sto po imenu ocigledno nije musliman, mislim da to dovoljno govori.
Ne govori, jer si iznio nepotpunu informaciju. Ko mu je i gdje zabranio da se izjasnjava kao Bosnjak? Ja iskreno u to ne vjerujem, jer poznajem ljude sa, uslovno receno, srpskim imenima koji su se od pocetka rata bez ikakvih problema izjasnjavali kao Bosnjaci.
Ateista wrote:Nisam ja nicim frustriran, samo neke stvari nisu u redu. Mozda je danas moguce da izjasnis kako hoces u bilo kojoj kombinaciji, ali se jako dobro zna da se pod pojmom bosnjaci podrazumijevaju mislimani i slicno, primjera ima koliko hoces gdje se neko obraca muslimanima a koristi izraz bosnjaci, ali da sad ne idemo u off topic.
"zna se". To je tvoj argument. E pa jedino sto se zna, je da su nacije na ovim prostorima nastale na temeljima vjerskih skupina. I Srbi i Hrvati, a evo i Bosnjaci su de facto nastali od pravoslavaca, katolika i muslimana. To je bio proces nastanka nacije. Od tog trenutka pojam nacije i vjere nastavljaju svoj razvoj odvojeno. Njihova veza u nastanku nacija ostaje nepobitna cinjenica, ali su danas potpuno odvojene kategorije i sasvim je legitimno izjasnjavati se kao pripadnik bilo koje nacije i bilo koje vjere. Meni je jasno da mnogi imaju problema da progutaju nacin nastanka nacija na ovim prostorima, za razliku od nekih drugih zemalja. BiH je oduvijek bila na nekom razmedju, sto se cesto onako kliseizirano kaze "izmedju istoka i zapada" i uopste ne cudi sto nacije na ovim prostorima nisu pratile ustaljeni red koraka u njihovom formiranju.
Tvoje je pravo da u to ne vjerujes, ali nemam namjeru da iznosim vise detalja, osim da mu to nisu dali upravo bosnjaci u armiji. Ja sa druge strane nikad nisam cuo nekog nemuslimana da se izjasnjava kao bosnjak, ne mogu tvrditi da ih nema, ali ako nista jako su rijetki slucajevi.

Problem je stava politicara i vjerskih vodja te njihovog "tihog" ametanja tog izjednacavanja zbog kojeg ce se rijetko koji nemusliman izjasniti kao bosnjak. Da nije tako onda ne bi bilo ovoliko nas koji se zalazemo za naziv bosanac, sta mislis zasto je to tako? Kao da je bitno u par slova, meni je svejedno, ali propaganda je takva da bosnjak znaci musliman i to je svima nama nametnuto u podsvijesti, a neko je to vrlo planski i sistematski nametnuo.
draganbl

#191 Re: POPIS ........???

Post by draganbl »

Ateista wrote:
draganbl wrote: Pa ne znam u kojoj se praksi primjenjuje. Ako sam ja Srbin, zašto bi mi neko pripisivao i pravoslavnu vjeroispovjest? Pa i moj otac je agnostik, pa neka mi pripišu njegovu "vjeroispovjest". Niti sam kršten, niti sam se vjenčao u crkvi, niti sam umro, pa mi je pop služio pravoslavno opijelo. Imam pravo da ne vjerujem u boga i da ne budem religiozan.
Bez namjere da ti bilo sta namecem, ne razumijem na osnovu cega se iuopste osjecas kao srbin ako si iz BL, osim ako nisi iz srbije ili neko od tvojih.
Ja imam lične razloge zašto je Srbija moja zemlja, isto kao što imam razloge i zašto je Bosna moja zemlja. Rođen sam u Srbiji, jedan od roditelja mi je iz Srbije, imam i srbijansko državljanstvo (stečeno rođenjemi na osnovu roditelja), studirao sam u Srbiji, tamo mi je pola familije...
Mislim da svako ko se osjeća Srbinom, a živi u Bosni ima svoje razloge i ima pravo da ih smatra dovoljnim za to.
Ateista wrote: Isto tako, ne mislim da ce ti neko nametati pravoslavlje, ali te vjerovatno neki nece prihvatati kao pravog srbina zbog toga.
Uopšte mi nije bitno ni da li će me neko prihvatiti za Srbina ako nisam religiozan. Biti Srbin svejedno nije nešto posebno. A ako mi neko nameće pravoslavlje zato što sam Srbin, onda se odričem i toga da sam Srbin.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#192 Re: POPIS ........???

Post by A1fa »

Popis stanovnistva imamo priliko svakih izbora, tako da se vec ,,zna'' kolko je kojih, ostaje samo da se to ,,ozvanici''.

Srbi: 37,36%
Bosnjaci: 49,31%
Hrvati:13,31%

:roll:
metronom

#193 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

poznanik wrote:

Bla, bla... A ja cu te podsjetiti na Safet-bega Basagica, Hamdiju Pozderca, Husagu Cisica, Adil-beg Zulfikarpasica itd.
Ateista

#194 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

draganbl wrote:
Ateista wrote:
Ja imam lične razloge zašto je Srbija moja zemlja, isto kao što imam razloge i zašto je Bosna moja zemlja. Rođen sam u Srbiji, jedan od roditelja mi je iz Srbije, imam i srbijansko državljanstvo (stečeno rođenjemi na osnovu roditelja), studirao sam u Srbiji, tamo mi je pola familije...
Mislim da svako ko se osjeća Srbinom, a živi u Bosni ima svoje razloge i ima pravo da ih smatra dovoljnim za to.
Ateista wrote: Isto tako, ne mislim da ce ti neko nametati pravoslavlje, ali te vjerovatno neki nece prihvatati kao pravog srbina zbog toga.
Uopšte mi nije bitno ni da li će me neko prihvatiti za Srbina ako nisam religiozan. Biti Srbin svejedno nije nešto posebno. A ako mi neko nameće pravoslavlje zato što sam Srbin, onda se odričem i toga da sam Srbin.
Onda je to potpuno druga prica i u tom slucaju te razumijem, i sto se tice nacionalne pripadnosti a i to da si vezan i za jednu i za drugu zemlju. :thumbup:

Meni nisu jeasni oni "srbi" koji nemaju nikakve veze sa srbijom i izjasnjavaju se kao srbi samo zbog imena i vjeroipovijesti.

Nemoj sta pogresno shvatiti, ne mislim ja da nisi pravi srbin zato sto nisi pravoslavac, ali ima previse onih koji to mijesaju.
Banksy

#195 Re: POPIS ........???

Post by Banksy »

Bio je rat, bio je genocid, bilo je etničkog čišćenja, bilo je ''humanog'' i nehumanog preseljenja, postratnih ekonomskih iseljavanja i migracija, ovakvog i onakvog nataliteta i mortaliteta. No, ko se mislio vraćati na svoje, vratio se.
Ljudi su selili, odlazili i dolazili, rađali se i umirali, ali i polako i nepovratno puštali korijenje u novim sredinama i prebivalištima. Država je povratak pomalo pomagala, pomalo krala donacije, pomalo opstruirala, i stigli smo gdje smo stigli. I bolje od ovog sigurno neće moći.
Nove zajednice su uspostavljenje, demografska slika se sasvim izmijenila i realno ne postoji baš nikakva šansa da se vratimo na popis iz 1991, ikad, sviđalo nam se to ili ne. Insistiranje ne njemu je tek politička igra, isprazno dodvoravanje glasačima, što su i oni sami već prepoznali.
Besmisleno je insistirati na tom '91. popisu, treba prihvatiti realnost, popisati nas što prije prema evropskim zahtjevima i standardima, i završiti tu priču već jednom.
madner

#196 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Treba prihvatiti realnost nastalu na etnickom ciscenju i genocidu :roll:

Odron.
metronom

#197 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

Ateista wrote:Tvoje je pravo da u to ne vjerujes, ali nemam namjeru da iznosim vise detalja, osim da mu to nisu dali upravo bosnjaci u armiji.
Ne mogu tvrditi da neki psihopata na nizim nivoima nije lijecio svoje frustracije na tvom ocu, ali definitivno nije postojalo nekakvo sistematsko nametanje ili zabranjivanje izjasnjavanja u nacionalnom smislu.
Ateista wrote:Ja sa druge strane nikad nisam cuo nekog nemuslimana da se izjasnjava kao bosnjak, ne mogu tvrditi da ih nema, ali ako nista jako su rijetki slucajevi.
Ma ima ih koliko hoces. Pocevsi od jedne velike mase ateista, a ja recimo licno znam momka koji je Bosnjak, a sad se izjasnjava kao pravoslavac. Ne vidim nista sporno u tome. Vecina Bosnjaka jesu muslimani, ali to je kao sto rekoh vezano za sam nastanak ove nacije (bivsi Muslimani). Kao i ostala dva konstitutivna naroda u BiH, i Bosnjaci su nastali od vjerske skupine sto je i logicno. Ali kao sto rekoh, to su sad potpuno 2 odvojena pojma.
Ateista wrote:Problem je stava politicara i vjerskih vodja te njihovog "tihog" ametanja tog izjednacavanja zbog kojeg ce se rijetko koji nemusliman izjasniti kao bosnjak. Da nije tako onda ne bi bilo ovoliko nas koji se zalazemo za naziv bosanac, sta mislis zasto je to tako? Kao da je bitno u par slova, meni je svejedno, ali propaganda je takva da bosnjak znaci musliman i to je svima nama nametnuto u podsvijesti, a neko je to vrlo planski i sistematski nametnuo.
Pa da nema vas koji bjezite od Bosnjastva, onda bi bilo vise Bosnjaka nemuslimana. Ne znam sto bi neki Bosnjak, ako nije musliman trebao da napusti ovaj svoj identitet i zamijeni ga Bosanstvom?! Zbog propagande da je Bosnjak=musliman? Pa ako je zbog propagande sto se onda svi Bosnjaci ne pocnemo izjasnjavat kao Srbi ili Hrvati, filuju nas tom propagandom vec vijekovima...
karanana

#198 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

to je prihvaceno 95. i slazem se sa banksyjem, niko i nista vise to nece promijeniti.
madner

#199 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Ko nas bre filuje vjekovima, prije 200 godina Bosnjaci su bili iskljucio ne muslimani stanovnici Bosne :D
draganbl

#200 Re: POPIS ........???

Post by draganbl »

Ateista wrote:
Onda je to potpuno druga prica i u tom slucaju te razumijem, i sto se tice nacionalne pripadnosti a i to da si vezan i za jednu i za drugu zemlju. :thumbup:

Meni nisu jeasni oni "srbi" koji nemaju nikakve veze sa srbijom i izjasnjavaju se kao srbi samo zbog imena i vjeroipovijesti.

Nemoj sta pogresno shvatiti, ne mislim ja da nisi pravi srbin zato sto nisi pravoslavac, ali ima previse onih koji to mijesaju.
Pa ja ti upravo pišem da svaki Srbin ima svoje razloge zašto se smatra Srbinom, neko na osnovu religije, neko na osnovu rođenja, neko na osnovu jezika, neko na osnovu "subjektivnog osjećaja pripadnosti", neko na osnovu toga što potiče iz istih hercegovačkih ili crnogorskih plemena itd. Ne trebaju oni da ti budu jasni ili nejasni, ti ih moraš prihvatiti takve kakvi su.
Previše je ova priča otišla u brojanje krvnih zrnaca, ukratko ću još napisati svoj stav povodom popisa:
Treba uključiti i pitanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, a na pojedincu je da se izjasni o tome ili ne. Ja znam da će za mene u obje te rubrike biti znak: -.
Locked