POPIS ........???

Locked
Alfons Kauders

#151 Re: POPIS 2011???

Post by Alfons Kauders »

Bosanska Krajina wrote:
Alfons Kauders wrote:
Bosanska Krajina wrote: Rekao si da vecina najcesce nije u pravu,onda to znaci da je manjina najcesce u pravu,nisi rekao,ali tako ispada.Babo je heroj kojeg treba objesiti i na otpad baciti zajedno sa njegovim retardiranim idejama.
rekao sam "najcesce", ne "uvijek"... stojim iza svojih rijeci, sa par stotina godina istorije koja ce lako dokazati moju tvrdju... zapravo ne moramo ici daleko u istoriju, dovoljno je pogledati za koga glasa vecina zadnjih 20 godina...

hvala za pojasnjenje u vezi babe... e sad... posto si rekao da su bosanci i sdp najveci izdajnici, molim te mi na brzinu objasnis kad je npr. tuzla proglasila autonomiju i ratovala protiv drugog korpusa, jer je to radio babo a on je po tebi manji izdajnik od nas.... hvala
Na ovo glasanje sigurno mislis sto narod glasa za SDA.Da narodu ne valja SDA ne bi glasali za nju.Ti mislis da je ta stranka losa samo iz razloga sto si simpatizer SDP-a,a ja mislim da je SDP los samo iz razloga sto sam simpatizer SDA i rahmetli Alije Izetbegovica.To oko pljuvanja ove stranke je jako tesko objasniti,prvenstveno zbog toga sto ova stranka nema svoje medije kao sto imaju SDP i SBB.Tuzla nije trazila autonomiju,ali je i Tuzla dala dosta izdajnika,koji su dok se Tuzla branila vec bili u Bijeljini i sa JNA cekali napad na bosnjacke gradove.Sigurno si cuo za Zijada Kojica(mislim da se tako zove i preziva),Tuzlak koji je ubijao po Srebrenici,a da jos dodam jos inicijativu grupe Tuzlaka da se Lepoj Breni podigne spomenik u Tuzli.Tuzlak je bio i Mesa Selimovic clan SAN-a.
ne, mislio sam na sve stranke u uzoj regiji, od hdz-a u zagorju do radikala u sumadiji... sda je samo mali djelic tog mozaika, koji se ipak ne moze trpati u isti kos sa njima, mada ni oni nisu cvjecke (nije ni sdp da ne bude zabune)...

ove furke za tuzlu necu ni da komentarisem - u svakoj mahali ces naci par idiota, tuzla nije izuzetak... a mesa je mesa, zapitaj se zasto je zavrsio u bg :wink:
madner

#152 Re: POPIS 2011???

Post by madner »

metronom wrote: Znaci da vjerujem narucenim analizama vise nego svojim vlastitim usima? :lol:
Pa da li si obisao sve hutbe, da li si procitao sve intervjue? Da li postoji mogucnost da je kod tebe bio izuzetak a ne pravilo?
Ili si ipak fenomen koji je bio na 1000 mjesta istovremeno? :D
metronom wrote: Jah, nije sija nego vrat :) SDP se tu nista nije pitao izgleda. Jest kad bi se gadjali tramvajima :) Znas ti dobro da je i SDP klapnuo usima.
Ime covjeka je Seta, da si pratio zbivanja u KS znao bi sto je odletio. Mozda mu se reis zahvali sto je odgodio primjenu odluke citavu godinu :D

metronom wrote: A ti mi nadji uticajniju. Meni je IZ dovoljna u ovom trenutku. Trenutno mi na pamet pada VKBI, s tim da im interesi nisu suprotstavljeni pa ih ne vidim kao neku konkurenciju, vise kao jos dodatnu snagu.
Pa ako ti kazes da si naj valjda trebas nabrojat konkurenciju. BIo sam i ja jednom prvak u sahu. Samo je konkurencija bila nikakva :D
madner

#153 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Hipatija wrote:
metronom wrote: ni u drugim nacionalnim korpusima u BiH
Korpusi su vojne formacije, a nacionalne vojne formacije u BiH trebamo rasformirati i formirati Bosansku armiju, Bosanski "korpus"!
Kako li vam je samo Cerić "isprao mozak" i onemogućio vas da ga ispravno koristite!
Nije njemu Ceric isprao mozak nego je metronom jedan od Cericevih potrckala koji se predstavlja kao "obicni" gradjanin. :D
andromeda101

#154 Re: POPIS 2011???

Post by andromeda101 »

andromeda101 wrote:Evo sta isti kaze za Srbiju:
Srbija na popisu 2011:
Srba 6.011 000
Madjara 229 000
Hrvata 53 000
Bosnjaka 151 000
Muslimana 6000
Sad vidim odakle neki izvlace cifru od 6 miliona Srba u Srbiji.
:-) Sto sam slijep, pa 7,306,677 (estimacija iz 2010) *.83 = 6064541.
metronom

#155 Re: POPIS 2011???

Post by metronom »

Alfons Kauders wrote:prva stvar - moja krvna zrnca nije problem prebrojati... :D ako hoces bujrum na kafu, na rusevine 300 godina stare porodicne kuce, begovske naravno... :D
Ne vidim da iko ima zelju da ti ih prebrojava. Ja sam vec naveo da se protivim popisu sa pitanjem o nacionalnoj pripadnosti. A krvna zrnca, u svakom slucaju, nisu presudna kod izjasnjavanja o nacionalnoj pripadnosti. To je jednostavno pitanje i jos jednostavniji odgovor, nece niko doci s priborom za DNK analizu na tvoja vrata. Budi ono sto hoces da budes.
Alfons Kauders wrote:druga stvar - taman i da mi je otac crnac a mati kineskinja, zaboli me neka stvar, ja sam bosanac 1/1
Nemam namjeru da ti to osporim. Budi sto god hoces da budes. Ja govorim o realnom stanju stvari i kako mislim da ce se eventualni popis sa ovim pitanjem zavrsiti.
Alfons Kauders wrote:treca stvar - IZ ce igrati ulogu medju muslimanima, ne bosnjacima... to sto ti svoju nacionalnu pripadnost mozda poistovjecujes sa vjerom nije moj problem
Ja je ne poistovjecujem, ali je tebi izgleda tesko shvatiti da je IZ trenutno najveca i najuticajnija insitucija koja okuplja najveci broj Bosnjaka u BiH i sire. Ne obuhvata sve Bosnjake, ali je cinjenica da nema institucije koja ima vise Bosnjaka u clanstvu i koja ima veci uticaj na svoje clanove. Dakle da rezimiram, ja sam svjestan da sam musliman, Bosnjak i Bosanac. Nikakve konfuzije po tom pitanju kod mene nema.
Ateista

#156 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Standardni problem miješanja baba i zaba, odnsno nacionalnosti i vjeroipovijesti.

Izraz bosnjak mi ne bi predstavljao problem kada se to ne bi poistovijecivalo sa musliman, isto kao i srbin-pravoslavac, hrvat-katolik.

Dok god se zvanicno ne usvoji naziv za nacionalnu pripadnost koja nije vezana za religiju, bice i onih koji ce se izjasnjavati kao bosanac a ne kao bosnjak.

I to nisu bosnjaci, srbi ili hrvati koji se tako izjasnjavaju - to jesu BOSANCI.
Hipatija

#157 Re: POPIS ........???

Post by Hipatija »

Izgleda mi da je "građanski rat" među Bošnjacima neminovan! Nikakvi argumenti se ne uvažavaju ( osim batine)!
metronom

#158 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

Hipatija wrote:
Korpusi su vojne formacije, a nacionalne vojne formacije u BiH trebamo rasformirati i formirati Bosansku armiju, Bosanski "korpus"!
Kako li vam je samo Cerić "isprao mozak" i onemogućio vas da ga ispravno koristite!
Corpus (corpora) je latinski izraz koji znaci tijelo i koristi se u danasnjem jeziku u vise razlicitih situacija, izmedju ostalog i u kontekstu grupe, npr, etnicki korpus, nacionalni korpus i sl.

A na tvoje uvrede necu odgovarati. Ispod casti mi je na taj nacin uopste razgovarati s nekim, pogotovo sa nekim junakom skrivenim iza ekrana.
Ateista

#159 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Bosanska Krajina wrote:
Ateista wrote:Standardni problem miješanja baba i zaba, odnsno nacionalnosti i vjeroipovijesti.

Izraz bosnjak mi ne bi predstavljao problem kada se to ne bi poistovijecivalo sa musliman, isto kao i srbin-pravoslavac, hrvat-katolik.

Dok god se zvanicno ne usvoji naziv za nacionalnu pripadnost koja nije vezana za religiju, bice i onih koji ce se izjasnjavati kao bosanac a ne kao bosnjak.

I to nisu bosnjaci, srbi ili hrvati koji se tako izjasnjavaju - to jesu BOSANCI.
Ti i tvoja logika.Cuj ne mozes biti Bosnjak,Srbin i Hrvat ako se ateista.I kod Arapa ima ateista,kod Turaka,Nijemaca,Francuza,Engleza,samo je u Bosni ne moguce biti istovremeno i Bosnjak i ateista.Hoce li ostale zemlje smisliti neku naciju za svoje ateiste???
Nisam ja to izmislio, vec nacionalne stranke koje to izjednacavaju.

Normalno bi bilo da mozes biti i srbin i musliman u isto vrijeme, ali to ti ovdje niko ne bi priznao, odnosno niko ne bi htio tako da se izjasnjava jer misle da je kontradiktorno, a u stvari jedno nema veze sa drugim.

Kao sto sam vec rekao, ako se izraz bosnjak prihvati za sve gradjane BiH onda se i ja mogu tako izjasniti, trenutno ne jer je rezervisan samo za muslimane.
karanana

#160 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

pa po cemu je bosanski srbin - srbin osim po tome sto je pravoslavac kao i vecina srba u srbiji? nije bosanski srbin niti njegov dedo ili pradedo dosao iz srbije kao sto su irci, nijemci dosli u ameriku.

joj filozofija.
draganbl

#161 Re: POPIS ........???

Post by draganbl »

Ateista wrote:Standardni problem miješanja baba i zaba, odnsno nacionalnosti i vjeroipovijesti.

Ne znam da li se Bošnjak poistovjećuje sa musliman, ali se Srbin sigurno ne mora poistovjećivati sa pravoslavnom vjerom. Ja se nikada nisam smatrao pravoslavcem, ne vjerujem u hrišćansku postavku religije, i smatram se agnostikom (znači nisam ni ateista kao ti). Znači, nije tačno da Srbin automatski mora biti pravoslavac, niti je to igdje napisano. Pretpostavljam da je u slučaju Hrvata slična situacija. Za Bošnjake ne znam.
metronom

#162 Re: POPIS 2011???

Post by metronom »

nellington wrote:
metronom wrote:
madner wrote:Napravljen je kompromis, SDA se obavezala da ce se rjesiti te reisove struje i to je to.
Pricale ti zene u brijacnici? :lol:
Je li to Šeta spontano odletio, sam od sebe?
Jah, a u kantonalnoj skupstini i dalje sjede Setini ljudi koji mogu oboriti vladu ako zele. Nije bas sve kako se cini na prvu.
Ateista

#163 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

karanana wrote:pa po cemu je bosanski srbin - srbin osim po tome sto je pravoslavac kao i vecina srba u srbiji? nije bosanski srbin niti njegov dedo ili pradedo dosao iz srbije kao sto su irci, nijemci dosli u ameriku.

joj filozofija.
Upravo tako, kao sto ni sandzaklije ni po cemu nisu bosnjaci, samo sto su muslimanse vjeroispovijesti...
andromeda101

#164 Re: POPIS ........???

Post by andromeda101 »

karanana wrote:pa po cemu je bosanski srbin - srbin osim po tome sto je pravoslavac kao i vecina srba u srbiji? nije bosanski srbin niti njegov dedo ili pradedo dosao iz srbije kao sto su irci, nijemci dosli u ameriku.

joj filozofija.
Pa normalno bi bilo da imaju dva pitanja, jedno za nacionalnost a drugo za religiju. Tako je svugdje u svijetu. Ne mozes ljude "ubaciti" u religiju samo sto su se izjasnili za nacionalnost.

Isto je u Srbiji, isto traze da se mogu izjasniti da nisu religiozni na primjer a da su Srbi. Ovo ti je taktika SPC-a, svi pravoslavci Srbi i svi Srbi pravoslavci.
madner

#165 Re: POPIS ........???

Post by madner »

joj filozofija.
Pa Bosanski Srbin je upravo to. Nije Srbin.

Mladic je Bosnian Serb, Pralic je Bosnian Croat. To su druge etnije od Serb i Croat.
karanana

#166 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

madner wrote:

joj filozofija.
Pa Bosanski Srbin je upravo to. Nije Srbin.

Mladic je Bosnian Serb, Pralic je Bosnian Croat. To su druge etnije od Serb i Croat.
da li ovo prihvataju i bosanski srbi i hrvati? mislim da se oni ne slazu sa ovim.
Ateista

#167 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

draganbl wrote:

Ne znam da li se Bošnjak poistovjećuje sa musliman, ali se Srbin sigurno ne mora poistovjećivati sa pravoslavnom vjerom. Ja se nikada nisam smatrao pravoslavcem, ne vjerujem u hrišćansku postavku religije, i smatram se agnostikom (znači nisam ni ateista kao ti). Znači, nije tačno da Srbin automatski mora biti pravoslavac, niti je to igdje napisano. Pretpostavljam da je u slučaju Hrvata slična situacija. Za Bošnjake ne znam.
Nigdje to pravilo ne pise, ali se u praksi primjenjuje.
Ako je neko ateista ili agnostik, onda se gleda po imenu ili po vjroispovijesti roditelja pa ti prisiju neku od tri ponudjene nacionalnosti.
Ateista

#168 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Bosanska Krajina wrote:
draganbl wrote:

Jarane situacija sa svim nacijama je ista.Ateista sta tek reci za popis 91..Nacionalno se izjasanjavali kao Muslimani,a vjerski kao ateisti :lol: :lol: .
To je jos gore mijesanje baba i zaba nego sad. :lol:
metronom

#169 Re: POPIS 2011???

Post by metronom »

madner wrote:
metronom wrote: Znaci da vjerujem narucenim analizama vise nego svojim vlastitim usima? :lol:
Pa da li si obisao sve hutbe, da li si procitao sve intervjue? Da li postoji mogucnost da je kod tebe bio izuzetak a ne pravilo?
Ili si ipak fenomen koji je bio na 1000 mjesta istovremeno? :D
Ja sam bio bar na jednom mjestu, a ti ni na jednom, a opet tvrdis kategoricki nesto, o cemu realno pojma nemas.
madner wrote:
metronom wrote: Jah, nije sija nego vrat :) SDP se tu nista nije pitao izgleda. Jest kad bi se gadjali tramvajima :) Znas ti dobro da je i SDP klapnuo usima.
Ime covjeka je Seta, da si pratio zbivanja u KS znao bi sto je odletio. Mozda mu se reis zahvali sto je odgodio primjenu odluke citavu godinu :D
Odletio mozda jeste, ali raspitaj se malo koliko poslanika SDA u kantonalnoj skupstini podrzava koju struju... Iznenadices se opasno. Pogotovo kad saznas da isti mogu oboriti aktuelnu vladu dok kazes keks. Nije sve kako se cini na prvu. Ali u svakum slucaju odmicemo se previse od teme...
madner wrote:
metronom wrote: A ti mi nadji uticajniju. Meni je IZ dovoljna u ovom trenutku. Trenutno mi na pamet pada VKBI, s tim da im interesi nisu suprotstavljeni pa ih ne vidim kao neku konkurenciju, vise kao jos dodatnu snagu.
Pa ako ti kazes da si naj valjda trebas nabrojat konkurenciju. BIo sam i ja jednom prvak u sahu. Samo je konkurencija bila nikakva :D
[/quote]
Pa eto ti tvrdis suprotno, pa reci ko je drugi "prvak". Iako bih vise volio da se vratimo na samu temu...
metronom

#170 Re: POPIS ........???

Post by metronom »

madner wrote:
Hipatija wrote:
Nije njemu Ceric isprao mozak nego je metronom jedan od Cericevih potrckala koji se predstavlja kao "obicni" gradjanin. :D
Uh, kako me prepozna :skoljka:
Ateista

#171 Re: POPIS ........???

Post by Ateista »

Bosanska Krajina wrote:
Ateista wrote:

joj filozofija.
Upravo tako, kao sto ni sandzaklije ni po cemu nisu bosnjaci, samo sto su muslimanse vjeroispovijesti...
Sandzak je 500 godina pripadao Bosni,prema tome oni jesu Bosnjaci koji su ostali izvan domovine.Medjutim Bosna nikad nije pripadala Srbiji prema tome Srbi iz BiH ne mogu biti Srbi.,jedino ako su se doselili iz Srbije.
Granice su se kroz istoriju puno puta mijenjale i ne vjerujem da je to glavni razlog zasto se sandzaklije smatraju bosnjacima, ali ne mogu tvrditi. Bas me zanima ima li i jedan sandzaklija koji nije musliman da se izjasnjava kao bosnjak?
Hipatija

#172 Re: POPIS ........???

Post by Hipatija »

metronom wrote:
A na tvoje uvrede necu odgovarati. Ispod casti mi je na taj nacin uopste razgovarati s nekim, pogotovo sa nekim junakom skrivenim iza ekrana.
I ovo što sam ispisao su samo "moje uvrede"??!!
@Bosanska Krajina,

Tvoja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bošnjak, a moja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bosanac. Različite želje proizilaze iz našeg različitog viđenja šta je korisnije za većinu državljana BiH.
Mislim da bih doživio emotivni šok kada bi se više od polovine državljana BiH izjasnilo kao Bosanac. Tek tada bi većinu problema mogli rješavati na ljudski način. Prvo smo ljudi, pa potom Bosanci, a nakon toga etnosi i vjernici.
vs84sa wrote: je napisao/la:Ovdje Bosanci nisu nacionalna manjina, nego jedina prava patriotska snaga ove zemlje, koja nema vjerskog predznaka, stranacko-partijsko uvjerenje, nekog ko cef da "brani" njihove nac. interese....
Živio ti meni!
Dodiku mogu "začepiti usta" samo Bosanci ( Srbi, Hrvati i Bošnjaci zajedno i ujedinjeni). Bošnjaci su svoje pokazali isključenjem Jovana Divjaka i Stjepana Šibera iz komandnog kadra ( zato Bošnjacima ne vjerujem, pod "Bošnjacima" u ovom smislu vidim učesnike "Bošnjačkog sabora" 1993.).
Bosanci se neće, i nemogu, odreći ni svojih "ustaša", ni "četnika" ni "mužahedina". Svi su "naši"!
@metronom, ti želiš BiH kao državu Bošnjaka, a ja je želim kao državu Bosanaca!
Ja nisam iz miješanog braka, nisam Srbin, Hrvat ili "ostali" - ja sam Bosanac!
Zaboravite na priglupog M. Cerića!
metronom je napisao/la:ni u drugim nacionalnim korpusima u BiH
Last edited by Anonymous on 09/08/2011 12:30, edited 1 time in total.
Reason: ..
draganbl

#173 Re: POPIS ........???

Post by draganbl »

Ateista wrote:
draganbl wrote:

Nigdje to pravilo ne pise, ali se u praksi primjenjuje.
Ako je neko ateista ili agnostik, onda se gleda po imenu ili po vjroispovijesti roditelja pa ti prisiju neku od tri ponudjene nacionalnosti.
Pa ne znam u kojoj se praksi primjenjuje. Ako sam ja Srbin, zašto bi mi neko pripisivao i pravoslavnu vjeroispovjest? Pa i moj otac je agnostik, pa neka mi pripišu njegovu "vjeroispovjest". Niti sam kršten, niti sam se vjenčao u crkvi, niti sam umro, pa mi je pop služio pravoslavno opijelo. Imam pravo da ne vjerujem u boga i da ne budem religiozan.
Mene do sada niko nikada nije okarakterisao kao pravoslavca, (teško za mene kažu i da sam Srbin jer ni to nikada ne potenciram). Važno je da sam čovjek.
karanana

#174 Re: POPIS ........???

Post by karanana »

Bosanska Krajina wrote:
Hipatija wrote:
@Bosanska Krajina,

Tvoja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bošnjak, a moja želja je da se što više ljudi izjasni kao Bosanac. Različite želje proizilaze iz našeg različitog viđenja šta je korisnije za većinu državljana BiH.
Mislim da bih doživio emotivni šok kada bi se više od polovine državljana BiH izjasnilo kao Bosanac. Tek tada bi većinu problema mogli rješavati na ljudski način. Prvo smo ljudi, pa potom Bosanci, a nakon toga etnosi i vjernici.
Ne bi ti jarane rijesio nikakve probleme nego bi sa tim natovario jos vise problema.Podijelio bi tako Bosnjake,a Srbi bi bili vecina u drzavi.Onda bi morali imati cetiri ravnopravna naroda :roll: .
pa sta?
madner

#175 Re: POPIS ........???

Post by madner »

Nije bitno koliko poslanika podrzava Setu a koliko ne. SDA je dobila vise nego sto je zaradila na izborima u KS radi nekih drugih racuna u drzavi. Ali SDP moze napraviti vladu bez SDA, dok SDA moze samo otici u opoziciju. Tako da SDP nece riskirati koaliciju zbog odlaganja odluke godinu dana, SDA nece rizikovati poziciju zbog ljubavi prema Cericu i svi cemo sretno sljedece godine ignorisati vjeronauku pri upisu. :D
Locked