I to su prisutni samo kao posmatraci.Real Khan wrote:P.S. samo da dodam da su Palestinci u UN-u prisutni samo zato što na neki način predstavljaju državu Palestinu (za koju znamo šta joj se desilo od strane Izraela, upravo zahvaljujući UN-u i velikim silama...)
popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
- zgembo_sa
#926 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
zonbirile
#927 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
dobro ljudi evo kinezi na mjesecu,lednjaci se otopili,temperatura zimi na 20c,ali hoće li biti popisa i šta je problem,još niko ne reće.
- Novi_Nick
#928 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Kakva je ovo manipulacija onog ko je otvorio ovu temu i napravio ovu anketu. Em manipulira anketu, em manipulira nas diskutante na ovoj temi?
Kada je anketa napravljena i sve negdje do ispisane 38-39 stranice je na anketi stajalo:
Izjasniti cu se po Nacionalnosti kao:
a sada je doslo do izmjene pitanja na anketi pa sada stoji:
Izjasniti cu se kao:
Tako da sada sto se ankete tice mi vise ne znamo sta autor ankete zeli da se mi izjasnimo o Naciji ili o Narodu?
PS. Pitanje za moderatore! Ko je od moderatora skinuo ime/nik postavljaca ove uvodne ankete a moj prvi i uvodni post na ovoj temi priflasterio ispod necije ankete tako da ispadne da sam ja u stvari uradio ovu anketu a nisam? Sta je bio stvarni cilj moderatora?
Kada je anketa napravljena i sve negdje do ispisane 38-39 stranice je na anketi stajalo:
Izjasniti cu se kao:
Tako da sada sto se ankete tice mi vise ne znamo sta autor ankete zeli da se mi izjasnimo o Naciji ili o Narodu?
PS. Pitanje za moderatore! Ko je od moderatora skinuo ime/nik postavljaca ove uvodne ankete a moj prvi i uvodni post na ovoj temi priflasterio ispod necije ankete tako da ispadne da sam ja u stvari uradio ovu anketu a nisam? Sta je bio stvarni cilj moderatora?
Last edited by Novi_Nick on 28/03/2009 12:16, edited 6 times in total.
-
sharloakrobata
#929 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
U našem slučaju i predstojećem popisu, potpuno je neosnovano razlikovati ta dva pojma.
- Novi_Nick
#930 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Prvo to nisu ista dva pojma Narod = Nacija nego je ispravno da je Drzava = Nacija. Drugo tebi to odgovara da je to tako i da je Narod = Nacija posto si iz Republike Srpske i stitis njihove interese. Trece u anketi je ranije od pocetka stajalo da se forumasi izjasne o Naciji/ma a ne o Narodu/ma. U ovom slucaju kako je sada anketa napravljena ispada da su se forumasi izjasnili o razlicitim Narodima sto nije istina i sto je cisto i klasicno razbijanje Naroda Bosnjaka.sharloakrobata wrote:U našem slučaju i predstojećem popisu, potpuno je neosnovano razlikovati ta dva pojma.
Znaci prvobitno pitanje koje je sada izbrisano u anketi je bilo izjasnjavanje o Naciji a ne o Narodu/ma!
Last edited by Novi_Nick on 28/03/2009 12:44, edited 2 times in total.
- Novi_Nick
#931 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@Rembrandt,
Znas li ti prije svega sta znaci Kvota a sta Kategorija? Cuj Ostali Narodi idu pod Kvotu
Znas li ti prije svega sta znaci Kvota a sta Kategorija? Cuj Ostali Narodi idu pod Kvotu
-
sharloakrobata
#932 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
1. Države su postojale i prije 5000 godina a nacije postoje tek 200 godina. Tvoja tvrdnja država = nacija, ne stoji.
2. Nacija predstavlja fazu u evolutivnom razvoju ljudske zajednice, baš kao i narod. Narod je postojao u robovlasništvu i feudalizmu, nacije u kapitalističkim društvenim odnosima.
3. Ne postoji razlika između prvog i drugog pitanja. Svi mi dobro znamo šta se pod tim podrazumijeva, samo šte se neki prave nevješti i "predobro informisani".
2. Nacija predstavlja fazu u evolutivnom razvoju ljudske zajednice, baš kao i narod. Narod je postojao u robovlasništvu i feudalizmu, nacije u kapitalističkim društvenim odnosima.
3. Ne postoji razlika između prvog i drugog pitanja. Svi mi dobro znamo šta se pod tim podrazumijeva, samo šte se neki prave nevješti i "predobro informisani".
- Dozer
#933 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Jel' moze i primjer te nek drzave koja se bas tako nazivala, dakle "Drzava", prije 5000 godina?
I apsolutno se slazem oko naslova teme.
Administracija - molimo vas da u naslov ove ankete popravite stvar, odnosno da vratite njen inicijalni naslov "Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu".
Ovo je vec manipulacija, i to zestoka, naravno od strane pokretaca ankete, a to je bio, koliko se ja sjecam, Pietje Bel. Kako njega nema vec neko vrijeme, a pojavio se Rembrandt, sve mi se cini da je to jedna te ista osoba. Ocito ni sada ne razumije materiju, pa se u nedoumici mijenjaju naslovi. Promjenom naslova ankete automatski je i cijela tema postala besmislena.
Administracija - molimo vas da u naslov ove ankete popravite stvar, odnosno da vratite njen inicijalni naslov "Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu".
Ovo je vec manipulacija, i to zestoka, naravno od strane pokretaca ankete, a to je bio, koliko se ja sjecam, Pietje Bel. Kako njega nema vec neko vrijeme, a pojavio se Rembrandt, sve mi se cini da je to jedna te ista osoba. Ocito ni sada ne razumije materiju, pa se u nedoumici mijenjaju naslovi. Promjenom naslova ankete automatski je i cijela tema postala besmislena.
- Novi_Nick
#934 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Previse si ti to pojednostavio da je Narod = Nacija sto normalno nije tacna definicija jer je Narod/di = Narod/di!sharloakrobata wrote:1. Države su postojale i prije 5000 godina a nacije postoje tek 200 godina. Tvoja tvrdnja država = nacija, ne stoji.
Narod/di su ti najjednostavnija FIZICKA forma koji ne moraju da imaju ni svoju zapisanu odredjenu i priznatu Tertoriju ni organizovanu Drzavu sto se i pokazalo kroz istoriju a i danas u svijetu. Zato danas u UN imas samo oko 200 Nacija a Naroda u svijetu imas nekoliko hiljada sto ti odmah aludira da tvoja definicija da je Narod/di = Drzava nije tacna.
Za razliku od samog Naroda NACIJA mora da ima i Narod/de i Teritoriju i organizovanu Drzavu. Znaci NACIJA ti je visa i savrsenija PRAVNA forma i proizilazi iz formule Narod/di + Teritorija + Drzava (organizovana po svi najvecim svjetskim standardima vojno, politicki, ekonomski itd.) = NACIJA
Sam Narod/di ti je primitivna FIZICKA forma i jednaka je formuli Narod/di = Narod/di.
- Novi_Nick
#935 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ne lupetaj, nego ovdje odmah definisi sta za tebe znaci Kvota?Rembrandt wrote:Prvo moras biti Kategorija pa da spadas u Kvotu.nas li ti prije svega sta znaci Kvota a sta Kategorija? Cuj Ostali Narodi idu pod Kvotu
Zato ta tvoja *nacija Bosanci i Hercegovci* nisu nikakva Kategorija, pa zato nisu ni Kvota, niti ce ikada biti ako vako nastavite![]()
- Novi_Nick
#936 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ma ja @ Dozer, vidis totalni brezobrazluk i manipulisanje i anketom i pitanjima i temom i forumasima. Znaci pokusaj razbijanja Bosnjaka kao Naroda kao i Nacije Bosanaca i Hercegovaca.Dozer wrote:Jel' moze i primjer te nek drzave koja se bas tako nazivala, dakle "Drzava", prije 5000 godina?
Last edited by Novi_Nick on 28/03/2009 13:39, edited 4 times in total.
- Novi_Nick
#937 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ti koji ti daju znanje te opasno varaju i uzimaju ti lovu na tzv. guzove preko internetskih kurseva. Nego de ba kad ne znas da odgovoris i definises sta znaci Kvota a sta Kategorija odgovori makar sta ima novo u Novom Pazaru po pitanju definicije Naroda i Nacije?Rembrandt wrote: Dakle ti Novi_Nick nisi nikakva kvota, i spadas opet u moju definiciju *Niko i Nista*
-
SudijaSimon
#938 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Novi_Nick wrote:Kakva je ovo manipulacija onog ko je otvorio ovu temu i napravio ovu anketu. Em manipulira anketu, em manipulira nas diskutante na ovoj temi?
Izjasniti cu se kao:
Cijela ova tema je kontraproduktiva za Bosnu i Hercegovinu, bez obzira kakav naslov i kakva anketa. Ne treba nam nikakav popis, a pogotovo ne etnicki popis, kojim ce se uknjiziti tj. legaliozovati rezultati genocida u Ujednjienim nacijama.
-
sharloakrobata
#939 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Istina nikada nije kontraproduktivna. Popisom ćemo utvrditi istinu o strukturi stanovništva u BiH.
- Novi_Nick
#940 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@ SudijaSimon,SudijaSimon wrote:
Cijela ova tema je kontraproduktiva za Bosnu i Hercegovinu, bez obzira kakav naslov i kakva anketa. Ne treba nam nikakav popis, a pogotovo ne etnicki popis, kojim ce se uknjiziti tj. legaliozovati rezultati genocida u Ujednjienim nacijama.
3 politicke oligarhije su se odlucile za popis stanovnistva bez pitanja nas gradjana u nasoj drzavi Bosni i Hercegovini i prave prijedloge pitanja i formulara a da nas gradjane ove drzave nisu ni pozvali da zajednicki ucestvujemo u prijedlozima pitanja o izjasnjavanju o tako vaznim pitanjima.
Zato smo mi gradjani uzeli sami sebi za pravo da na vrijeme treniramo sta znace odredjena pitanja koja bi se eventualno mogla pojaviti na popisu a bez naseg znanja a ciji ce rezultati odgovora na ta postavljena pitanja nakon popisa u potpunosti odlucivati i uticati na nase zivote i sve ostalo oko nas.
Ovdje na forumu je drugi problem a to je da neko ciljano manipulise odredjenim pitanjima u postavljenim anketama i temama a da moderator to u principu odobrava, sto je zalosno. Ovo je isto kao kad se izlazi na izbore a onda neko nakon glasanja manipulise odgovorima glasaca sto je u svim normalnim drzavama svijeta strogo zabranjeno i zna se sta to znaci.
- Novi_Nick
#941 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Kad tako dobro znas sta ce biti u Bosni i Hercegovini od pitanja na popisu stanovnista reci hoce li ova ista pitanja koja si naveo ovdje biti i na popisu u Sandzaku?Rembrandt wrote:Evo sto se tice popisa, pitat ce te koja si nacionalnost i kako sada izgleda imati ces:Nego de ba kad ne znas da odgovoris i definises sta znaci Kvota a sta Kategorija odgovori makar sta ima novo u Novom Pazaru po pitanju definicije Naroda i Nacije?
Bosnjak
Srbin
Hrvat
Romi
Ostali (?)
I opet tebe nema nigdje, to ti tako prihvatio ili ne !
Jer znas ja hocu da se na popisu izjasnim da pripadam Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanci i Hercegovci
-
SudijaSimon
#942 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Tu dolazimo do onoga sto sam ja jucer pisao, a to je da su vlasti time pokazale nepostovanje naroda, te narod ima izbor:Novi_Nick wrote:@ SudijaSimon,SudijaSimon wrote:
3 politicke oligarhije su se odlucile za popis stanovnistva bez pitanja nas gradjana u nasoj drzavi Bosni i Hercegovini i prave prijedloge pitanja i formulara a da nas gradjane ove drzave nisu ni pozvali da zajednicki ucestvujemo u prijedlozima pitanja o izjasnjavanju o tako vaznim pitanjima.
Zato smo mi gradjani uzeli sami sebi za pravo da na vrijeme treniramo sta znace odredjena pitanja koja bi se eventualno mogla pojaviti na popisu a bez naseg znanja a ciji ce rezultati odgovora na ta postavljena pitanja nakon popisa u potpunosti odlucivati i uticati na nase zivote i sve ostalo oko nas.
Ovdje na forumu je drugi problem a to je da neko ciljano manipulise odredjenim pitanjima u postavljenim anketama i temama a da moderator to u principu odobrava, sto je zalosno. Ovo je isto kao kad se izlazi na izbore a onda neko nakon glasanja manipulise odgovorima glasaca sto je u svim normalnim drzavama svijeta strogo zabranjeno i zna se sta to znaci.
a) da se pomiri sa ropstvom pod otudjenim vlasima, koje su se tako organizovale da su u svim partijama postavili na celo jednu politicku opciju - djelitelje drzave.
b) da se suprotstavi otudjenim politicarima i bojkotuje odluke politicara i pocne borbu da vrati svoju drzavu u svoje ruke, tj. da dovede na vlast polticare koje kontorlisati narod,a ne Beograd.
Prvi korak je ovo da svugdje kao narod dajemo do znaja polticarima da ne priznajemo njihove odluke i njijihove institucije, da je za nas jos uvijek nasa zastava "ljiljani", nasa himna "jedna si jedina", nas ustav, Ustav Republike BiH, jer sve ove promejen su rezultat agresije i izdaje.
-
The Silent Man
#943 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
ukratko si rekapitulirao sto ja govorim...sharloakrobata wrote:1. Države su postojale i prije 5000 godina a nacije postoje tek 200 godina. Tvoja tvrdnja država = nacija, ne stoji.
da postavim par pitanja :
1) ako su svi po "naciji" Bosanci i Hercegovci , sta se ima izjasnjavati o tome? ,znaci vasa teorija je manipulacija
2) evo dogovorite se sa sharlom da njegovim sugradjanima u nekoj javnoj tribini propovjedate taj nauk,ako vas budu tukli,ne zovite Bosnje u pomoc
3) zapitaj se zasto ovakva anketa i ovakva teorija predstavlja plodno tlo na ovakvom forumu
4) zapitajte se sta ste postigli ovakvom anketom i teorijom
kad dodjete tobe,javite se Bosnjama,poznati smo kao merhametli nacija...
- osa
#944 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
te tri nacionalne oligarhije predstavljaju većinu građana bh, tko onda predstavlja vas koji se tome protivite.Novi_Nick wrote:@ SudijaSimon,SudijaSimon wrote:
- Novi_Nick
#945 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
1. Ne izmisljaj! Niko ne kaze i ne trazi da Nacija treba da stoji na formularima za popis. Ovdje smo diskutovali sta znaci terminoloska razlika izmedju Naroda i Nacije da bi svi precizno znali sta znaci sta.The Silent Man wrote:ukratko si rekapitulirao sto ja govorim...sharloakrobata wrote:1. Države su postojale i prije 5000 godina a nacije postoje tek 200 godina. Tvoja tvrdnja država = nacija, ne stoji.
da postavim par pitanja :
1) ako su svi po "naciji" Bosanci i Hercegovci , sta se ima izjasnjavati o tome? ,znaci vasa teorija je manipulacija
2) evo dogovorite se sa sharlom da njegovim sugradjanima u nekoj javnoj tribini propovjedate taj nauk,ako vas budu tukli,ne zovite Bosnje u pomoc![]()
3) zapitaj se zasto ovakva anketa i ovakva teorija predstavlja plodno tlo na ovakvom forumu![]()
![]()
4) zapitajte se sta ste postigli ovakvom anketom i teorijom
kad dodjete tobe,javite se Bosnjama,poznati smo kao merhametli nacija...
Ali nema nikakve razlike i da NACIJA stoji na formularu za popis pa da gradjani mogu da se izjasne i o Narodu i o Naciji itd, sve to pod uslovom normalno da tako vecina gradjana i zeli i da ucestvuje transparentno u formiranju pitanja za formular za popis stanovnistva.
2. Pod 2, tvoje boldirano, kazes to ti koji si ranije rekao da si protjeran i mene poslao u mp3 a kada sam te pitao odakle si protjeran, s kojeg dijela okupirane teritorije, ko te protjerao, sto se ne vratis da okupiranu teritoriju oslobodis nisi nikad odgovorio.
Ovdje ko fol branis Narod Bosnjake a uvaljujes i njih i Bosance i Hercegovce cijelo vrijeme, prijetis drugim Bosnjacima i Bosancima i Hercegovcima koji ne misle kao ti a ne smijes ni da prismrdis tamo odakle si protjeran (ako si protjeran?) nego obratno jos prijetis drugim Bosnjacima i Bosancima i Hercegovcima sa onim koje ti kazes da su te protjerali.
Priznaj da valjas suplje cijelo vrijeme! Jadan si!
3. Anketa je izmanipulisana od onog ko je postavio, cak ne stoji ni ko je postavio? Prvobitno je na anketi stajalo pitanje o izjasnjavanju forumasa kojoj Naciji pripadaju da bi nakon glasanja autor ankete izbrisao prvobitno pitanje o Naciji i ispalo je da su se forumasi izjasnili o Narodu/ma sto nije tacno. Znaci autor ankete je isao na svijesnu manipulaciju i ankete i forumasa i odgovora da bi napravio razdor u Narodu Bosnjaci i Naciji Bosanci i Hercegovci.
4. Pod 4, naravno sa ovakvom izmanipulisanom anketom i pitanjima postavljaca ankete se i nije postiglo nista i ova je anketa izgubila svaku svoju prvobitnu svrhu.
Last edited by Novi_Nick on 28/03/2009 15:18, edited 2 times in total.
-
The Silent Man
#946 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Novi_Nick;
Vratit cu se,ne boj se... nisam ja odustao od zavicaja... Ovdje pokazujes svoj malogradjanski resentman prema izbjelgicama ,no dobro,razumjem i to ...
Ti cjelo vrijeme raspravu prebacujes na licne osnove,ne smijes da odgovoris na argumente,uopste ne prihvatas drugacija tumacenja tih pojmova i to ja razumjem,potvrda da sam u pravu...
A ako zelis da odrzis predavanje u mom bivsem (a i buducem jednog dana) gradu i "informises" gradjanstvo (citaj.ispires mozgove i nameces svoje fantazije) imas bujrum odspavati u mojoj obnovljenoj kuci (samo ako te zaganjaju sa bakljama i kuburama nemoj dolazit,vec je paljena)
Ti cjelo vrijeme mene poistovjecujes sa Bosnjackim oligarhijama koji su pokrali i prevarili prvo mene pa i tebe,no dobro to pokazuje tvoj ideoloski profil... rasprave o nacionalnim pitanjima moraju biti rjesena svakog politikanstva,jer svi smo jedno,cetnik ne bira...
Opet razmisli sta je tvoja teorija postigla...
(bratski) Pozdrav...
Vratit cu se,ne boj se... nisam ja odustao od zavicaja... Ovdje pokazujes svoj malogradjanski resentman prema izbjelgicama ,no dobro,razumjem i to ...
Ti cjelo vrijeme raspravu prebacujes na licne osnove,ne smijes da odgovoris na argumente,uopste ne prihvatas drugacija tumacenja tih pojmova i to ja razumjem,potvrda da sam u pravu...
A ako zelis da odrzis predavanje u mom bivsem (a i buducem jednog dana) gradu i "informises" gradjanstvo (citaj.ispires mozgove i nameces svoje fantazije) imas bujrum odspavati u mojoj obnovljenoj kuci (samo ako te zaganjaju sa bakljama i kuburama nemoj dolazit,vec je paljena)
Ti cjelo vrijeme mene poistovjecujes sa Bosnjackim oligarhijama koji su pokrali i prevarili prvo mene pa i tebe,no dobro to pokazuje tvoj ideoloski profil... rasprave o nacionalnim pitanjima moraju biti rjesena svakog politikanstva,jer svi smo jedno,cetnik ne bira...
Opet razmisli sta je tvoja teorija postigla...
(bratski) Pozdrav...
- Real Khan
#947 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini oko 50% biračkog tijela NIKADA NE IZLAZI NA IZBORE... tako da se ne bih složio sa konstatacijom da ove TRI NACIONALISTIČKE (a ne "nacionalne", oni sebi tako laskaju) OLIGARHIJE predstavljaju VEĆINU građana BiH... Što je to tako, zašto ljudi ne izlaze na izbore i da li vladajuće oligarhije doista posjeduju izborni legitimitet su pitanja za ozbiljnija politološka istraživanja a ne za forumsku (navijačku) prepirku...osa wrote:
te tri nacionalne oligarhije predstavljaju većinu građana bh, tko onda predstavlja vas koji se tome protivite.
-
oldplague
#948 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Oh nebesa...! Narod ne mora biti nacija, ali nacija mora biti narod. Nacija je narod koji se politički emancipovao i afirmisao, narod koji je državotvoran, čak i ako nema vlastitu nacionalnu državu. On ima potencijal, institucije, predstavnike i program državotvornosti koji mu omogućava da državu pravi sa drugim državotvornim narodima (nacijama), ali i da napravi vlastitu državu ako se ukaže potreba. To je sve.
Država je privremeni istorijski okvir organizacije jednog ili više naroda. Ona nema NIKAKVE veze sa tradicijom, istorijom i identitetom ljudi koji u njoj žive, samo je odraz njihovog političkog interesa i mogućnosti. Obično negdje na pola puta između to dvoje.
U BiH postoje tri naroda koja su razvila svoje nacionalne institucije, što nije nikakva prepreka opstanku BiH niti izgovor za njeno rasturanje. Zašto? Zato što je za izgradnju nacionalne države nužan etnički prostor, koji narodi u BiH nemaju, barem ne bez etničkog čišćenja. A takvo je čišćenje zločin po međunarodnom pravu. Ergo, nemaju legitimiteta, nemaju nužnu većinu (legalnu) na nekom prostoru da se otcijepe i formiraju nacionalne države. Za to im niko nije kriv.
S druge strane, formalno stvaranje novih naroda, ma koliko mi bili simpatični i bliski oni koji to zagovaraju, neće postići ništa doli stvoriti još jednu zajednicu koja nema izbora već ponašati se kao ostale tri. Pa da se na glavu nasadi, njen daljnji razvoj biće uslovljen razvojem ostalih, odnosno prije ili kasnije postaće samo negacija drugih naroda u BiH, taman koliko su oni negacija jedni drugih.
Razlog tome je funkcija nacije danas i funkcija nacije nekada. Nacije su nastale kroz proces narodnog preporoda kao vid otpora feudalnom sistemu, način objedinjena različitih staleža u jedan korpus, a ne kao oblik suprotstavljanja drugim narodima. To su postale tek kasnije i to su i danas. Nacionalizam onda i nacionalizam danas nemaju nikakve veze.
I najvažnije od svega, pitanje koje sam jednom postavila Pietje Belu: kada bi pravoslavci, muslimani i katolici u BiH pristali da se objedine u jedan narod, ma kako se on nazivao, da li bi dopustili, štaviše bili sretni, da im se kćeri udaju za ove druge ili treće? Jer jedan narod je jedan genetski pul. Pitajte Albance. To je važilo i prije no što su narodi postali nacije.
Država je privremeni istorijski okvir organizacije jednog ili više naroda. Ona nema NIKAKVE veze sa tradicijom, istorijom i identitetom ljudi koji u njoj žive, samo je odraz njihovog političkog interesa i mogućnosti. Obično negdje na pola puta između to dvoje.
U BiH postoje tri naroda koja su razvila svoje nacionalne institucije, što nije nikakva prepreka opstanku BiH niti izgovor za njeno rasturanje. Zašto? Zato što je za izgradnju nacionalne države nužan etnički prostor, koji narodi u BiH nemaju, barem ne bez etničkog čišćenja. A takvo je čišćenje zločin po međunarodnom pravu. Ergo, nemaju legitimiteta, nemaju nužnu većinu (legalnu) na nekom prostoru da se otcijepe i formiraju nacionalne države. Za to im niko nije kriv.
S druge strane, formalno stvaranje novih naroda, ma koliko mi bili simpatični i bliski oni koji to zagovaraju, neće postići ništa doli stvoriti još jednu zajednicu koja nema izbora već ponašati se kao ostale tri. Pa da se na glavu nasadi, njen daljnji razvoj biće uslovljen razvojem ostalih, odnosno prije ili kasnije postaće samo negacija drugih naroda u BiH, taman koliko su oni negacija jedni drugih.
Razlog tome je funkcija nacije danas i funkcija nacije nekada. Nacije su nastale kroz proces narodnog preporoda kao vid otpora feudalnom sistemu, način objedinjena različitih staleža u jedan korpus, a ne kao oblik suprotstavljanja drugim narodima. To su postale tek kasnije i to su i danas. Nacionalizam onda i nacionalizam danas nemaju nikakve veze.
I najvažnije od svega, pitanje koje sam jednom postavila Pietje Belu: kada bi pravoslavci, muslimani i katolici u BiH pristali da se objedine u jedan narod, ma kako se on nazivao, da li bi dopustili, štaviše bili sretni, da im se kćeri udaju za ove druge ili treće? Jer jedan narod je jedan genetski pul. Pitajte Albance. To je važilo i prije no što su narodi postali nacije.
- Dozer
#949 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Pucas u prazno moja oldplague...
Takve odgovore neces dobiti ni od Petja ni od Rembrandta
.
Pa vidis da je njima jedina relevantnost da izvlace iz konteksta, pa cak i samo jednu rijec iz koje onda izfabrikuju cijelu istoriju 5.000.000.000 godina unazad
Takve odgovore neces dobiti ni od Petja ni od Rembrandta
Pa vidis da je njima jedina relevantnost da izvlace iz konteksta, pa cak i samo jednu rijec iz koje onda izfabrikuju cijelu istoriju 5.000.000.000 godina unazad
- osa
#950 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
ne postoji država zapadnog tipa demokrcije gdje ljudi masovno izlaze na izbore, osim nekih gdje je neglasovanje kažnjivo, šta bi trebalo da ovih 50% koji izlaze razmišljaju o željama ovih koji ne izlaze ili bi automatski njihove glasove trebalo pribrojiti gubitnicima izbora, postoji primjeri da ljudi u bogatim državama ne izlaze na izbore i to se objašnjava viskoim standardom i uzročno vezanom nezainteresiranošću za politiku, opet u siromašnijim državama se malo odziv objašnjava lošim ekonomskim stanjem i ponovo nezainteresiranošću za politiku. većina vlada i to je to, a oni koji ne glasuju nek se poklope po ušima i ćute.Real Khan wrote:Treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini oko 50% biračkog tijela NIKADA NE IZLAZI NA IZBORE... tako da se ne bih složio sa konstatacijom da ove TRI NACIONALISTIČKE (a ne "nacionalne", oni sebi tako laskaju) OLIGARHIJE predstavljaju VEĆINU građana BiH... Što je to tako, zašto ljudi ne izlaze na izbore i da li vladajuće oligarhije doista posjeduju izborni legitimitet su pitanja za ozbiljnija politološka istraživanja a ne za forumsku (navijačku) prepirku...osa wrote:
te tri nacionalne oligarhije predstavljaju većinu građana bh, tko onda predstavlja vas koji se tome protivite.