Ja jos nisam cuo: "kurdish nation", nego samo u vezi kurda "ethnic group" .Rembrandt wrote: IZVINI mozda neznas Engleski evo prevoda: Ima Nacija bez drzava. Na primjer, Kurdi nemaju drzavu.
popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
-
Vukašin
#826 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
- Real Khan
#827 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Hajde da se prestanemo za*ebavati onako "odokativno"... Molim te da mi navedeš GDJE U USTAVU BiH stoji da ..."stiti svoje *vitalne nacionalne interese* a ne *vitalne interese* tj. srpski ncionalini interes, bosnjacki nacionalni interes, hrvatske nacionalne interese". Odmah da ti navedem, to nigdje u Ustavu BiH ne piše tako. Jedino mjesto na kojem se spominje "vitalni interes" nečega je "vitalni interes entiteta" čije pitanje može pokrenuti član Predsjedništva BiH:Rembrandt wrote:Nisi naveo tacno !Ti si izgleda polup'o sve moguce loncice.
Nacija Bosanci i Hercegovci i ne treba da sjedi u parlamentu Bosne i Hercegovine nego Narodi.
To je zato sto je NACIJA tzv Visa PRAVNA forma ili model a Narodi su ta FIZICKA forma koja sjedi u parlamentu i stiti pojedinacno svoje tzv. vitalne intrese.
Kaze se stiti svoje *vitalne nacionalne interese* a ne *vitalne interese* tj. srpski ncionalini interes, bosnjacki nacionalni interes, hrvatske nacionalne interese.
To nama govori opet da nacija *Bosanci i Hercegovci* ni kao nikakva *VISA PRAVNA FORMA* ne postoji JER AKO BI TO BILA VISA PRAVNA FORMA BILA BI I ZAPISANA U PRAVU !
U svjetlu ove činjenice da nigdje u Ustavu ne piše ništa o "vitalnim nacionalnim interesima", a recimo u Poslovniku Parlamentarne skupštine BiH taj instrument i te kako postoji, pitam vas ZAŠTO tako nešto ipak postoji (iako nema ustavih osnova), a recimo nacija Bosanac nikako ne može, jer kao nema ustavnog osnova? S druge strane, nigdje u Ustavu BiH ne piše da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati "konstitutivne nacije" nego su "konstitutivni narodi" (the constituent peoples).Article V: Presidency
d. A dissenting Member of the Presidency may declare a Presidency Decision to be destructive of a vital interest of the Entity from the territory from which he was elected, provided that he does so within three days of its adoption. Such a Decision shall be referred immediately to the National Assembly of the Republika Srpska, if the declaration was made by the Member from that territory; to the Bosniac Delegates of the House of Peoples of the Federation, if the declaration was made by the Bosniac Member; or to the Croat Delegates of that body, if the declaration was made by the Croat Member. If the declaration is confirmed by a two-thirds vote of those persons within ten days of the referral, the challenged Presidency Decision shall not take effect.
I na kraju, molim sve forumaše da malo više čitaju i nauče neke stvari prije nego se upuste u tako osjetljive teme koje potpuno zbunjuju obične neuke građane države BiH. Da samo znate kako su infantilne i glupe pojedine izjave na ovom forumu, za sva vremena bi se pojedinci poklopili po ušima i nikada se više ne bi javljali...!
- Novi_Nick
#828 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@ Dozer, slazem se vecinom o onome sto si napisao ali nije lako ni tom narodu/ma jer ih cijelo vrijeme politicari filuju pogresnim informacima odnosno dezinformacijama. Jedno pricaju, drugo rade i zavrsavaju stvari koje samo njima odgovaraju zajednicki iza paravana narodima iza ledja.Dozer wrote:
@Nick
Slazem se ja s tobom...ali imamo jedan, tacnije vise od jednog problema:
1. narod je, izgleda, hyper malouman.
2. narod je vise nego inertan
3. narodni predstavnici koji sjede po parlamentima i odlucuju o ovome u ime naroda jednostavno ne zele ovo uraditi kako treba
4. "javne rasprave" se svode na prikriveno djelovanje bez javnih poziva i sl.
Itd. itd.
Po meni, jedini nacin da se na ovo utice jeste reagovanje masa koje bi dosle pred taj parlament i trazile odredjene stvari. Medjutim, da bi se ovo desilo moraju se prvo ispuniti neki preduslovi, odnosno taj parlament bi trebao izbaciti u javnost nekakav draft tog formulara, pa da se narod javno izjasni. A mislim da se ovo nikada nece desiti, nego ce nas, po obicaju, dovesti pred svrsen cin.
U medjuvremenu cemo, u periodu prije nego ovaj proces popisa otpocne, sigurno imati cijelu tiradu medijskih nastupa "narodnih predstavnika" koji ce nam svima pokusati objasniti stosta od tih stavki o kojima cemo se morati izjasniti tokom popisa, a to ce oni i te kako iskoristiti da ionako sludjen narod slude jos i vise.
A sudeci po ovom forumu, ako on moze posluziti u ove svrhe, sludjenih o ovim pitanjima je vise od previse...
Mislim da bi dosta toga na ovom planu oko pitanja sta i kako da stoji na formularima za popis stanovnistva mogli uraditi gradjani preko nevladinih organizacija, razno-raznih udruzenja i raznih medija. Znaci ove nevladine organizacije i udruzenja gradjana u saradnji sa medijima bi mogli zahtjevati od parlamenta, politickih stranaka i politicara da sa njima zajednicki i transparentno rade na formiranju pitanja koja ce stajati na tim formularima. Nevladine organizacije, udruzenja gradjana i mediji bi za ovaj i slicne projekte mogli traziti jedan dio novca iz drzavnog budzeta a jedan dio novca od EU.
Last edited by Novi_Nick on 26/03/2009 14:23, edited 2 times in total.
- zgembo_sa
#829 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Rembrandt wrote:e) Predložena odluka Parlamentarne skupštine može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog narodavećinom glasova iz redova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata izabranih u skladu sa stavom 1, tačka (a). Za donošenje takve odluke biće potrebna saglasnost Doma naroda, izglasana od strane većine bošnjačkih, većine hrvatskih i većine srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.
-
zonbirile
#830 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
ima li šta o popisu? Evo, samo dok mi o goručim problemima kakamo,Hrvatska ode u Nato.Sad sa nas znalce,to je pičkin dim,ali oni prebrinuli brigu,ne smiju nikoga zajebavati,ali ni njih ne smije niko krivo pogledati.Mi ćemo i dalje sa Sali Berišom praviti planove o uzgoju susama,i švercu droge i oružja.
- Dozer
#831 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ne vidi on to Zgembo ba
I jos sam sebe pobije navodeci upravo to
A ima i jos na to:
I dalje ama bas nigdje ne pise "Nacija", "Nacionalno" i sl. Dakle, politicari namjerno i vrlo ciljano preformulisu jedini pravilan format "Vitalni narodni interes" u neprirodnu i nelegalnu konstrukciju "Vitalni nacionalni interes", pri cemu oni vrlo dobro znaju da je to pogresno, ali s punim pravom racunaju na Rembrandta, kao i mnoge druge, koji to progutaju bez ikakvih problema.d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.
Tacno Novi_nick, ali to je ono sto ja cijelo vrijeme i govorim - politicari namjerno zatupljuju ionako tup(e) narod(e) u BiH.
Last edited by Dozer on 26/03/2009 14:50, edited 4 times in total.
- osa
#832 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
ne brini kad uđemo mi automatski će u nato ući gotovo svi bih hrvati , solidan broj bošnjaka i kompletna bošnjačka politička vrhuška, osim komšića.zonbirile wrote:ima li šta o popisu? Evo, samo dok mi o goručim problemima kakamo,Hrvatska ode u Nato.Sad sa nas znalce,to je pičkin dim,ali oni prebrinuli brigu,ne smiju nikoga zajebavati,ali ni njih ne smije niko krivo pogledati.Mi ćemo i dalje sa Sali Berišom praviti planove o uzgoju susama,i švercu droge i oružja.
-
zonbirile
#833 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
moderacija ima li šta o popisu,ili neka pređu na pp
- zgembo_sa
#834 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Here we go againRembrandt wrote:NAROD = NACIJA
To vrijedi samo za nacionalne drzave, sto BiH nije.
- zgembo_sa
#835 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Gdje pise da je visenacionalna?Rembrandt wrote:???zgembo_sa wrote:Here we go againRembrandt wrote:NAROD = NACIJA
To vrijedi samo za nacionalne drzave, sto BiH nije.
Nema, gotovo je.
BiH je, sto ja i Silent cijelo vrijeme govorimo visenacionalna drzava = vise Naroda = Bosnjaci, Srbi, Hrvati
Bosnjaci = Nacija/Narod
Srbi = Nacija/Narod
Hrvati = Nacija/Narod
Mislio si reci BIH nije jednonacionalna drzava ?! Da nije jer...BiH je, sto ja i Silent cijelo vrijeme govorimo visenacionalna drzava.
-
industrial
#836 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
nacionalisti kak ide, jeste li prebrojali ovcice,
al nikako da skontam koje sta ovde od vas: rembrandt, silent, nick i dozer
al izgleda da se sav normalan svijet iskljucio iz ove besmislene rasprave jel ima bosanaca il ih nema u drzavi Bosni i Hercegovini a ja mislim da ih ima barem dok ima ovih ljudi koji su prestali pisat na ovoj temi i ostavili je vama da se prepucavate i ponavljate ev vec 15 dana,
pozdrav
al nikako da skontam koje sta ovde od vas: rembrandt, silent, nick i dozer
al izgleda da se sav normalan svijet iskljucio iz ove besmislene rasprave jel ima bosanaca il ih nema u drzavi Bosni i Hercegovini a ja mislim da ih ima barem dok ima ovih ljudi koji su prestali pisat na ovoj temi i ostavili je vama da se prepucavate i ponavljate ev vec 15 dana,
pozdrav
-
industrial
#837 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
uh izvini zgembo, i ti si tu
- Dozer
#838 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Upravo se iskljucio i ja
.
Dzaba je sve...
Nekome je jaje = jaje, a nekome je jaje = kokos... zalosno...
Dzaba je sve...
Nekome je jaje = jaje, a nekome je jaje = kokos... zalosno...
- Novi_Nick
#839 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
NACIJA nije Narod = NACIJA, ti si to skroz pojednostavio i izbacio druge vazne elemente kao sto su teritorija i drzava.Rembrandt wrote:
JESTE CUDNI !
Sta trvrdim cijelo vrijeme
NAROD = NACIJA
Jer u ovoj tvojoj formuli Narod = Nacija nema ni teritorije ni drzave, da li si ti toga svjestan?
NACIJA = DRZAVA preko formule Narod/di + teritorija + drzava = NACIJA
Dalje smo rekli ranije da je NACIJA = Drzavnopravna forma a Narod/di tzv. Fizicka forma i da u toj drzavnoj hierarhiji imas:
1. NACIJA
=
1.1 Teritorija
1.2 Drzava
1.3 Narod/di
************************************************************************************
Drugo, shvati da Bosna i Hercegovina ne moze biti Visenacionalna drzava jer oni koji su rodjeni u Bosni i Hercegovini i izjasnjavaju se kao Srbi i Hrvati imaju vec jednu svoju maticnu Nacionalnu drzavu Srbiju i Hrvatsku. Da to nije tako onda se Bosna i Hercegovina ne bi ni zvala Bosna i Hercegovina nego bi se zvala Srbija i Hrvatska i Srbi i Hrvati bi imali po dvije Nacionalne drzave koje bi se zvale Dvije Srbije i Dvije Hrvatske. Srbi i Hrvati bi trebali da se izjasnjavaju u Bosni i Hercegovini da su pripadnici Naroda Srba i Hrvata a Nacije Bosanskohercegovacke. Ali ako vecina Srba i Hrvata zele da se i po Narodu i po Naciji izjasne kao Srbi i Hrvati onda oni automatski idu pod Nacinalne manjine iz gore navedenog razloga jer ne mogu imati dvije ili duple nacionalne drzave.
Po tvom bi rezonu trebalo ako recimo Srbi ili Hrvati zive u 100 razlicitih drzava svijeta da odmah automatski imaju svojih 100 maticnih Nacionalnih drzava i da se svaka od njih zove Srbija i Hrvatska, znaci 100 drzava Srbija i 100 drzava Hrvatska. Svjestan si da to tako nije i ne moze biti. Jedan Narod/di mogu imati samo jednu svoju Nacionalnu drzavu a u drugim drzavama mogu biti samo nacionalna manjina.
Sto se pak Bosnjaka iz Bosne i Hercegovine tice oni bi trebali da idu pod Narod Bosnjaci i Naciju Bosanci i Hercegovci jer Nacija Bosnjaci koliko ja znam jos nigdje oficejelno ne postoji. A kada bi i postojala onda bi svi koji bi se izjasnjavali po Narodu i Naciji Bosnjaci odletili u Bosni i Hercegovini ili u drugim drzavama pod Nacionalnu manjinu.
Last edited by Novi_Nick on 26/03/2009 16:59, edited 8 times in total.
-
Urlanje dozvoljeno
#840 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?
nacija: bosanac!Pietje_Bel wrote:Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu stanovnistva 2011. godine?
ako bude vjeroispovjest: agnostik
ako bude pitanje naroda: hmm... jbt, isti mi kurac ko nacija... to kao neka podkategorija nacija?!... ja svasta...
-
sharloakrobata
#841 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Potpuno je pogrešno tumačenje po kome se stavlja znak jednakosti između pojmova nacije i države. Isto tako je pogrešno poistovjetiti nacionalnu pripadnost i državljanstvo.
Nacija je ljudska zajednica koju karakteriše razvijen osjećaj zajedničke pripadnosti. Nacije nastaju u periodu raspada feudalnih društvenih odnosa i osnov su za nastanak i funkcionisanje većine modernih država.
Na popisu će se izjašnjavati o jeziku, religiji i etničkoj pripadnosti.
Nacija je ljudska zajednica koju karakteriše razvijen osjećaj zajedničke pripadnosti. Nacije nastaju u periodu raspada feudalnih društvenih odnosa i osnov su za nastanak i funkcionisanje većine modernih država.
Na popisu će se izjašnjavati o jeziku, religiji i etničkoj pripadnosti.
- zgembo_sa
#842 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Jel se samo meni cini da je ovaj disleksicanRembrandt wrote:pored ostalog ovdje:Gdje pise da je visenacionalna?e) Predložena odluka Parlamentarne skupštine može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova iz redova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata izabranih u skladu sa stavom 1, tačka (a). Za donošenje takve odluke biće potrebna saglasnost Doma naroda, izglasana od strane većine bošnjačkih, većine hrvatskih i većine srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.
-
zonbirile
#843 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@zgembo
mlatimo mi praznu slamu,možda šta i ispadne,a Hrvati odoše u Nato.Od sada ih ne smiješ ni krivo gledati.Hajte vi prdonje još o manjinama-ima li šta o popisu.
mlatimo mi praznu slamu,možda šta i ispadne,a Hrvati odoše u Nato.Od sada ih ne smiješ ni krivo gledati.Hajte vi prdonje još o manjinama-ima li šta o popisu.
- zgembo_sa
#844 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Sto se mene tice nikad ne moramo u NATO. Mislis da ce to sto udjes u NATO sprijeciti da te Srbija ili Hrvatska napadnu nekad u buducnosti. NATO je u sukobima svojih clanica totalno nemocan, a ne znam kako bi reagovao i u sukobima zemalja koje su clanice partnerstva za mir. U ostalom niste ni svjesni koliko opterecenje za budzet predstavlja to clanstvo u NATO-u. Nije to samo da okacis zastavu sa kompasom ispred komande vojske, nego valja kupovati stalno novo naoruzanje, valja slati vojsku u NATO misije po svijetu...
- zgembo_sa
#845 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
In your dreams boyRembrandt wrote:Evo mozda ovako:Jel se samo meni cini da je ovaj disleksican
Narod je sinonim za naciju.
Nacija je sinonim za narod.
-
zonbirile
#846 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
zgembo_sa wrote:Sto se mene tice nikad ne moramo u NATO. Mislis da ce to sto udjes u NATO sprijeciti da te Srbija ili Hrvatska napadnu nekad u buducnosti. NATO je u sukobima svojih clanica totalno nemocan, a ne znam kako bi reagovao i u sukobima zemalja koje su clanice partnerstva za mir. U ostalom niste ni svjesni koliko opterecenje za budzet predstavlja to clanstvo u NATO-u. Nije to samo da okacis zastavu sa kompasom ispred komande vojske, nego valja kupovati stalno novo naoruzanje, valja slati vojsku u NATO misije po svijetu...
znam da je bila škola u Kumrovcu,ali u G.Bukovici nisam čuo.Reci mi ko vam predaje međunarodne odnose i pravo?Porući uči da Hrvatska nije ušla u partnerstvo za mir,već za heftu u Nato,a sukob među Nato članicama ne kontam,pogotovu nemoć.De reci mi šta se još priča u G.Bukovici o Nato-u.Pa normalno da kupiš,ali nema šverca po Kosovu i sl,ali pogami je pametnije nego kuhati lug za agresora i štagod proučiti.Hajde učite li još kakvih gluposti,pohvali sa svime.
- zgembo_sa
#847 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Umjesto sto pokusavas biti smijesan ispadas u stvari glup. Razmisli malo ima li u mom postu osim BiH spomenuta jos koja clanica partnerstva za mir. Uce li vas to u Jagomiru? Raspitaj se koliko su porasla izdvajanja za vojsku u Sloveniji od kad je usla u NATO. Ili pak nemoj, bolje ti je da ostanes glup, da se imamo kome smijat...zonbirile wrote:znam da je bila škola u Kumrovcu,ali u G.Bukovici nisam čuo.Reci mi ko vam predaje međunarodne odnose i pravo?Porući uči da Hrvatska nije ušla u partnerstvo za mir,već za heftu u Nato,a sukob među Nato članicama ne kontam,pogotovu nemoć.De reci mi šta se još priča u G.Bukovici o Nato-u.Pa normalno da kupiš,ali nema šverca po Kosovu i sl,ali pogami je pametnije nego kuhati lug za agresora i štagod proučiti.Hajde učite li još kakvih gluposti,pohvali sa svime.zgembo_sa wrote:Sto se mene tice nikad ne moramo u NATO. Mislis da ce to sto udjes u NATO sprijeciti da te Srbija ili Hrvatska napadnu nekad u buducnosti. NATO je u sukobima svojih clanica totalno nemocan, a ne znam kako bi reagovao i u sukobima zemalja koje su clanice partnerstva za mir. U ostalom niste ni svjesni koliko opterecenje za budzet predstavlja to clanstvo u NATO-u. Nije to samo da okacis zastavu sa kompasom ispred komande vojske, nego valja kupovati stalno novo naoruzanje, valja slati vojsku u NATO misije po svijetu...
-
zonbirile
#848 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@zgembo
kao tipični predstavnik tvrdoglavog Bosanca,opet ti ponavljam nije u partnerstvu,nego punopravna članica,e sada ti lamentiraš nad njihovom sudbinom,a naše sronje bi guzice dale za to,ali nemaju vremena od stupidnih pričas poput vaše,o manjinama i nacionalnim interesima.Mi čemo ovde se jebavati sa ostalima ,o oni baj baj pod kišobranom Nato-a.Pomisliš li šta će biti kada uđu u EU,pa se Šengen pomjeri sa Slovenije na Unu i Savu.Kasnite u gradivu,hendikepirani ste nedostatkom gOmerhođiča,ali nadoknaditi češ ti gradivo.Ja i ono za đ/džamiju,kaže se pišeš pogrešno,a ne govoriš.
kao tipični predstavnik tvrdoglavog Bosanca,opet ti ponavljam nije u partnerstvu,nego punopravna članica,e sada ti lamentiraš nad njihovom sudbinom,a naše sronje bi guzice dale za to,ali nemaju vremena od stupidnih pričas poput vaše,o manjinama i nacionalnim interesima.Mi čemo ovde se jebavati sa ostalima ,o oni baj baj pod kišobranom Nato-a.Pomisliš li šta će biti kada uđu u EU,pa se Šengen pomjeri sa Slovenije na Unu i Savu.Kasnite u gradivu,hendikepirani ste nedostatkom gOmerhođiča,ali nadoknaditi češ ti gradivo.Ja i ono za đ/džamiju,kaže se pišeš pogrešno,a ne govoriš.
-
oldplague
#849 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
A koliko su porasla ulaganja u Sloveniju otkad je ušla u NATO? 
-
zonbirile
#850 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
svi su oni ludi osim pametnog Bošnje,ali nije on toliko ni pametan koliko bi a ne zna.