popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
- Dozer
#801 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Pa o tome se i radi, odnosno najveci problem, bar koliko sam ja shvatio ovo ovdje, jeste koje ce se kategorije nacin na tom popisu, a o kojima ce se gradjani morati izjasniti.
-
Liska
#802 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Koliko se ja sjecam popisa, oni upisu ono sto ti navedes a ne zaokruzuju kao u anketi.
- Dozer
#803 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Tacno. Tako je bilo, ali cisto sumnjam da ce i sada biti tako.
Da budemo realni - etnicke tenzije, ili kako nasi politicari vole reci "nacionalne", se i dalje moraju odrzavati. Bez toga, sve sto su do sada "izgradili", ratom stekli i sl. pada u vodu i jednostavno se gubi.
Nastavkom dijeljenja BH gradjana po broju krvnih zrnaca oni ce pokusati i definitivno zabetonirati postojece stanje podjele...valjda nam je to svima jasno.
Da budemo realni - etnicke tenzije, ili kako nasi politicari vole reci "nacionalne", se i dalje moraju odrzavati. Bez toga, sve sto su do sada "izgradili", ratom stekli i sl. pada u vodu i jednostavno se gubi.
Nastavkom dijeljenja BH gradjana po broju krvnih zrnaca oni ce pokusati i definitivno zabetonirati postojece stanje podjele...valjda nam je to svima jasno.
-
The Silent Man
#804 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Sve je to lijepo u idealnoj teoriji,ja govorim da to u konkretnoj praksi u konkretnoj Bosni i Hercegovini dovodi do cijepanja Bosnjaka...a kad se to desi...a ko zna... mozda je i dobro?
ja sam svoje elaboriao (jasno i glasno) pa tako,citamo se na drugim temama
ja sam svoje elaboriao (jasno i glasno) pa tako,citamo se na drugim temama
- Dozer
#805 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Bilo je lijepo komunicirati s tobom TSM 
-
The Silent Man
#806 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Hvala BosanecDozer wrote:Bilo je lijepo komunicirati s tobom TSM
- lopta
#807 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Zar je tebi ova anketa relevantna?Dozer wrote:Ako je suditi po ovoj anketi ovdje, tih "malo" Bosanaca i Hercegovaca ispade skoro pa polovica od 292 koliko je glasalo, odnosno 132, odnosno = 44%.
Jel' stvarno mislis da su samo Bosnjaci sebe ovdje "pisali" kao Bosance i Hercegovce?
Ne, ovo samo pokazuje omjer forumasa na jednom forumu, a ne relevantnu anketu sa terena.
A ovo pokazuje i koliko ce isti popis nastetiti prvenstveno Bosnjacima, ne u vecoj mjeri, ali u odredjenoj da.
- CyberCoban
#808 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Pa dobro kako da se ja izjasnim ako sam Bosanac-Hercegovac i kako ću , mislim šta ću, i
u stavri, šta ako to, a šta ste me ono pitali?
u stavri, šta ako to, a šta ste me ono pitali?
-
stari grad Visegrad
#809 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
U istoriji pise
da su Bosnu naseljavalji:
bogumili (paterani)
bosanski katolici
bosanski muslimani
bosanski Vlasi
a Bosnom vladali
Bosanki kraljevi
do osmanlija.
--------------
Hajde nasljednici bosanskog stanovnistva brzo obucite dresove za V. Hrvatsku i V. Srbiju. Pistaljka pisti.
Ima dovoljno ovaca za sve cobane.

da su Bosnu naseljavalji:
bogumili (paterani)
bosanski katolici
bosanski muslimani
bosanski Vlasi
a Bosnom vladali
Bosanki kraljevi
do osmanlija.
--------------
Hajde nasljednici bosanskog stanovnistva brzo obucite dresove za V. Hrvatsku i V. Srbiju. Pistaljka pisti.
Ima dovoljno ovaca za sve cobane.
Last edited by stari grad Visegrad on 25/03/2009 22:37, edited 2 times in total.
- Novi_Nick
#810 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ajd da ti ovdje malo pomognemo!Rembrandt wrote:Samo dalje po logikom Bosanaca, i vidimo sta je sve moguce:
Narodnost: Srbin
Nacionalnost: Bosnjak
Narodnost: Hrvat
Nacionalnost: Srbin
Narodnost: Bosnjak
Nacionalnost: Hrvat
itd.WTF
exit
Ova varijanta u Bosni i Hercegovini ne ide jer Bosnjaci su za sada Narod a ne Nacija tako da ovaj Srbin i kad bi zelio ne bi mogao pripadati Naciji koja jos zvanicno ne postoji. Ali ovaj Srbin ako bi tako zelio da se izjasni mogao bi da kaze da pripada Narodu Srbi i Naciji Bosanci i Hercegovci.
Ovaj se Hrvat recimo koji je rodjen u Srbiji mogao izjasniti da je i po Narodu i po naciji Hrvat ali bi onda odletio pod Nacionalne manjine Hrvati u Srbiji.
Ovaj se Bosnjak recimo koji je rodjen u Hrvatskoj mogao izjasniti da je i po Narodu i po naciji Bosnjak ali bi onda odletio pod Nacionalne manjine Bosanci i Hercegovci (jer Bosnjaci kao Nacija za sada ne postoje)u Hrvatskoj.
#811 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Joj i reko da necu vise ovdje da pisem,
Rembrant,de ba vidis da se radi o liku kojem je jedini cilj doci na forum i pisati kako Bosnjaci nisu Bosnjaci i kako Bosnjaci nisu nacija (a ostali drugi jesu),njemu uopste nije do rasprave,razmjene misljenja vec samo do unosenja zabune,a onaj koga uspije zbunit,vala i ne zasluzuje vise... Dont feed the trols!
Nick,mozes varati neke ljude nego vrijeme,ali ne mozes varati sve ljude sve vrijeme...
Nick,mozes varati neke ljude nego vrijeme,ali ne mozes varati sve ljude sve vrijeme...
-
elSaik
#812 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Moji su rođaci narodno Bošnjaci/Muslimani, a nacionalno Crnogorci. To što ti ne prihvataš nijedno mišljenje do svog, to je već tvoj problem.
- zgembo_sa
#813 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Pa naravno da ne prihvata kad je dosao sa zadatkomelSaik wrote:Moji su rođaci narodno Bošnjaci/Muslimani, a nacionalno Crnogorci. To što ti ne prihvataš nijedno mišljenje do svog, to je već tvoj problem.
- Novi_Nick
#814 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Bosnjaci (Sandzaklije) koji su rodjeni u Srbiji odnosno na Sandzaku mogu se izjasniti kao primjer na 2 nacinaRembrandt wrote:
Bosnjaci iz Sandzaka pripadaju vecinskoj srpskoj Naciji ? (A ja vec znam da po tvojoj jadnoj ideologij Bosnjaci iz Sandzaka i BIH nemogu biti iste nacionalnosti !)
Albanci sa Kosova pripadaju vecinskoj srpskoj Naciji ? (uzmi primjer kada Kosovo nije bilo drzava)
1. Da su pripadnici Naroda Bosnjaci i pripadnici vecinske srpske Nacije Srbi.
ili
2. Da su pripadnici Naroda Bosnjaci i manjinske nacije Bosanci i Hercegovci u Srbiji.
Bosnjaci (Sandzaklije) koji su rodjeni u Bosni i Hercegovini ili su dobili BH drzavljanstvo mogu se izjasniti kao primjer:
1. Da su pripadnici Naroda Bosnjaci i pripadnici vecinske Nacije Bosanci i Hercegovci.
PS. Isto tako je bitno da shvatis da jedan Narod ako ima vec jednu svoju maticnu Nacionalnu drzavu ne moze imati vise svojih Nacionalnih drzava.
Primjer Narod i Nacija Srbi (iz Bosne i Hercegovine): Srbi imaju jednu Nacionalnu drzavu koja se zove Srbija i ne mogu imati jos jednu svoju Nacionalnu drzavu Srbiju u Bosni Hercegovini.
Narod Srbi iz Bosne i Hercegovine mogu se izjasniti na dva nacina:
1. Da su pripadnici Naroda Srbi i pripadnici vecinske Bosanskohercegovacke Nacije.
ili
2. Da su pripadnici Naroda Srbi i manjinske nacije Srbi u Bosni i Hercegovini.
Ista stvar je i sa Narodom Hrvati iz Bosne i Hercegovine kao i onih koji pripadaju tzv. Ostalim Narodima.
- Novi_Nick
#815 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Shvati da u Hrvatskoj ne postoji Nacionalna manjina Bosnjaci posto Nacija Bosnjaci jos uvijek zvanicno i ne postoji.
U Hrvatskoj postoji etnicka/Narodna manjina Bosnjaci.
U Hrvatskoj postoji etnicka/Narodna manjina Bosnjaci.
Last edited by Novi_Nick on 26/03/2009 12:23, edited 2 times in total.
- Dozer
#816 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ovako moze, ali uz napomenu da se tacka 2. moze primijeniti samo i jedino ako su rodjeni u BiH, imaju BH drzavljanstvo, a onda emigrirali u Srbiju. I nikako drugacije.Bosnjaci (Sandzaklije) koji su rodjeni u Srbiji odnosno na Sandzaku mogu se izjasniti kao primjer na 2 nacina
1. Da su pripadnici Naroda Bosnjaci i pripadnici vecinske srpske Nacije Srbi.
ili
2. Da su pripadnici Naroda Bosnjaci i manjinske nacije Bosanci i Hercegovci u Srbiji.
I ovdje vazi ista stvar kao i gore, za Sandzaklije.Narod Srbi iz Bosne i Hercegovine mogu se izjasniti na dva nacina:
1. Da su pripadnici Naroda Srbi i pripadnici vecinske Bosanskohercegovacke Nacije.
ili
2. Da su pripadnici Naroda Srbi i manjinske nacije Srbi u Bosni i Hercegovini.
@Rembrandte
Bez namjere vrijedjanja, zaista, ali ti si izgleda vrlo limitiran s vijugama. Ili si, pak, nadprosjecno inteligentan. Naravno, ovo drugo je jedino u slucaju da ti ove nebulozne konstrukcije pises namjerno, u sta ja iskreno sumnjam.
Last edited by Dozer on 26/03/2009 12:23, edited 4 times in total.
- Novi_Nick
#817 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ti si izgleda polup'o sve moguce loncice.Rembrandt wrote: Ali bi ti to tako VOLIO ! I ko kaze da zvanicno postoji nacija Bosanci i Hercegovci, od koje bi ti volio da postoji ?
Jesi ikad cuo kada se prica o *vitalnom nacionalnom interesu* ili kada se na hiljade puta spominje Srpska, Hrvatska i Bosnjacka nacionalnost.
A dali si ikad cuo za *vitalne nacionalne interese Bosanaca i Hercegovaca* ?
Reci mi koje su to stranke koje se brinu za tu naciju Bosanaca i Hercegovaca ? Koji su to predstavnici ? Koliko imate stolica u parlamentu kada ste vi *nacija Bosanci i Hercegovci* ( i nemoj sada reci da je BIH uredjena po etnijama, a gore tvrdis da nacija *Bosanci i Hercegovci* zvanicno postoje - znaci po zakonu). Jada i cemer od misli, to samo kod vas tkv. Bosanaca moze !
Nacija Bosanci i Hercegovci i ne treba da sjedi u parlamentu Bosne i Hercegovine nego Narodi.
To je zato sto je NACIJA tzv Visa PRAVNA forma ili model a Narodi su ta FIZICKA forma koja sjedi u parlamentu i stiti pojedinacno svoje tzv. vitalne intrese.
Znaci ponovo nazad na formulu sta je NACIJA: Narod/di (FIZICKA forma) + teritorija + drzava (organizovana po svim svjetskim standardima vojno, politicki, ekonomski utd, itd = NACIJA (PRAVNA forma, kao najvise u drzavi drzavnopravno lice ili Pravna forma ili Pravni model)
Last edited by Novi_Nick on 26/03/2009 12:38, edited 2 times in total.
- CyberCoban
#818 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Ovaj, a oće li ti popisivači dolazit na vrata i pitat šta si ko si i kako da te upišemo il šta li?
- Dozer
#819 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Dobro ti je Nick rekao - ti si zglajz'o skroz na skrozRembrandt
( i nemoj sada reci da je BIH uredjena po etnijama, a gore tvrdis da nacija *Bosanci i Hercegovci* zvanicno postoje - znaci po zakonu).
Ja jucer pomislio da si ti procitao ono sto postirah u linkovima, kad ono - jok. Ocito...jer da jesi, ne bi sada valjao ovo sto valjas
@CyberCoban
Pa valjda hoce, ali je pitanje da li ce nam pod nos staviti vec pripremljene formulare sa svim zadanim parametrima, po njihovom planu i programu namijenjenom daljnim podjelama na osnovu kojih ce oni i dalje moci vladati, ili cemo ipak imati neku predvidjenu slobodu izrazavanja.
Po meni licno, 99,99% cemo sve dobiti spremno, a mi cemo samo morati zaokruziti...
Last edited by Dozer on 26/03/2009 12:34, edited 2 times in total.
-
popajic
#820 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
35 stranica prepucavanja i dokazivanja da Bosanci ne postoje, ne treba da postoje i ustavno ne mogu da postoje.
A 63% anketiranih se upravo tako osjeca i izjasnjava.
Znaci,to istorijsko etnicko kopanje od ameba do danas - ne stima.Svidjalo se to nekome ili ne i odgovaralo to aktuelnoj politici ili ne - Bosanci jednostavno postoje.
A 63% anketiranih se upravo tako osjeca i izjasnjava.
Znaci,to istorijsko etnicko kopanje od ameba do danas - ne stima.Svidjalo se to nekome ili ne i odgovaralo to aktuelnoj politici ili ne - Bosanci jednostavno postoje.
- Dozer
- Novi_Nick
#822 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
@ Dozer, sada je do gradjana Bosne i Hercegovine, do nas da masovno uticemo sta zelimo da nam stoji na formularima za popis. Ne mozemo cekati da mi nista ne pokrenemo nego da nam politicari kao sto i sam kazes sloze svoje gotove formulare koji samo njima i odgovaraju.Dozer wrote:
@CyberCoban
Pa valjda hoce, ali je pitanje da li ce nam pod nos staviti vec pripremljene formulare sa svim zadanim parametrima, po njihovom planu i programu namijenjenom daljnim podjelama na osnovu kojih ce oni i dalje moci vladati, ili cemo ipak imati neku predvidjenu slobodu izrazavanja.
Po meni licno, 99,99% cemo sve dobiti spremno, a mi cemo samo morati zaokruziti...
Zato i jeste dobra ova tema da se gradjani pod hitno edukuju sta znace razne interpretacije identiteta i slicno jer od toga zavisi sta ce sutra biti sa nama svima zajedno kao i sa drzavom.
- Dozer
#823 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
NIsi ti bas dobro sve to shvatio, a i kako ti je vec receno, ne nabrajaj misljenja geografa, nego potrazi misljenja i stavove ljudi strucnih u toj oblasti.
Sve sto trebas jeste dva-tri puta kliknuti na back dugmence u svom exploreru i sve ce ti se samo kazati
.
Ovako, samo sam sebe prepricavas unedogled, iz stranice u stranicu.
I za te "Vitalne nacionalne interese" ti je napisano...valjda ti mrsko citat. A naravno, ni na sta konretno ti bas i nemas neki odgovor
@Nick
Slazem se ja s tobom...ali imamo jedan, tacnije vise od jednog problema:
1. narod je, izgleda, hyper malouman.
2. narod je vise nego inertan
3. narodni predstavnici koji sjede po parlamentima i odlucuju o ovome u ime naroda jednostavno ne zele ovo uraditi kako treba
4. "javne rasprave" se svode na prikriveno djelovanje bez javnih poziva i sl.
Itd. itd.
Po meni, jedini nacin da se na ovo utice jeste reagovanje masa koje bi dosle pred taj parlament i trazile odredjene stvari. Medjutim, da bi se ovo desilo moraju se prvo ispuniti neki preduslovi, odnosno taj parlament bi trebao izbaciti u javnost nekakav draft tog formulara, pa da se narod javno izjasni. A mislim da se ovo nikada nece desiti, nego ce nas, po obicaju, dovesti pred svrsen cin.
U medjuvremenu cemo, u periodu prije nego ovaj proces popisa otpocne, sigurno imati cijelu tiradu medijskih nastupa "narodnih predstavnika" koji ce nam svima pokusati objasniti stosta od tih stavki o kojima cemo se morati izjasniti tokom popisa, a to ce oni i te kako iskoristiti da ionako sludjen narod slude jos i vise.
A sudeci po ovom forumu, ako on moze posluziti u ove svrhe, sludjenih o ovim pitanjima je vise od previse...
Sve sto trebas jeste dva-tri puta kliknuti na back dugmence u svom exploreru i sve ce ti se samo kazati
Ovako, samo sam sebe prepricavas unedogled, iz stranice u stranicu.
I za te "Vitalne nacionalne interese" ti je napisano...valjda ti mrsko citat. A naravno, ni na sta konretno ti bas i nemas neki odgovor
@Nick
Slazem se ja s tobom...ali imamo jedan, tacnije vise od jednog problema:
1. narod je, izgleda, hyper malouman.
2. narod je vise nego inertan
3. narodni predstavnici koji sjede po parlamentima i odlucuju o ovome u ime naroda jednostavno ne zele ovo uraditi kako treba
4. "javne rasprave" se svode na prikriveno djelovanje bez javnih poziva i sl.
Itd. itd.
Po meni, jedini nacin da se na ovo utice jeste reagovanje masa koje bi dosle pred taj parlament i trazile odredjene stvari. Medjutim, da bi se ovo desilo moraju se prvo ispuniti neki preduslovi, odnosno taj parlament bi trebao izbaciti u javnost nekakav draft tog formulara, pa da se narod javno izjasni. A mislim da se ovo nikada nece desiti, nego ce nas, po obicaju, dovesti pred svrsen cin.
U medjuvremenu cemo, u periodu prije nego ovaj proces popisa otpocne, sigurno imati cijelu tiradu medijskih nastupa "narodnih predstavnika" koji ce nam svima pokusati objasniti stosta od tih stavki o kojima cemo se morati izjasniti tokom popisa, a to ce oni i te kako iskoristiti da ionako sludjen narod slude jos i vise.
A sudeci po ovom forumu, ako on moze posluziti u ove svrhe, sludjenih o ovim pitanjima je vise od previse...
Last edited by Dozer on 26/03/2009 12:57, edited 4 times in total.
-
Vukašin
#824 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Nacionalna manjina ne znaci da su to sve nacije, nego da imaju veca prava nego drugi pripadnci "drzavne" nacije u pravnom okviru drzave.Rembrandt wrote: Dakle ni u Hrvatskoj ni u Srbiji ne postoje nacionalne manjine *Bosanci i Hercegovci*.
I u Srbiji i u Hrvatskoj postoje nacionalne manjine Bosnjaka !
Baram tako primjerice je to u Njemackoj. Tako su i Danci, Frizijci i Luzicki Srbi priznate nacionalne manjine (nationale Minderheiten), a postoje samo Danci ko nacija, a Luzicki Srbi i Frizijci ko narod ili cak etnicka skupina.
- Novi_Nick
#825 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT
Kakva je to NACIJA koja nema teritorije i drzave? to nije nikakva Nacija to je nizi stupanj Pleme, Narod.Rembrandt wrote:VIDI OPETZnaci ponovo nazad na formulu sta je NACIJA: Narod/di (FIZICKA forma) + teritorija + drzava (organizovana po svim svjetskim standardima vojno, politicki, ekonomski utd, itd = NACIJA (PRAVNA forma, kao najvise u drzavi drzavnopravno lice ili Pravna forma ili Pravni model)
Hajde sad ponovi da je za Naciju potrebna drzava !Nations are culturally homogeneous groups of people, larger than a single tribe or community, which share a common language, institutions, religion, and historical experience.
When a nation of people have a State or country of their own, it is called a nation-state. Places like France, Egypt, Germany, Japan are excellent examples of nation-states. There are some States which have two nations, such as Canada and Belgium. Even with its multicultural society, the United States is also referred to as a nation-state because of the shared American "culture."
There are nations without States. For example, the Kurds are stateless people.
To je samo tvoja formula !
IZVINI mozda neznas Engleski evo prevoda: Ima Nacija bez drzava. Na primjer, Kurdi nemaju drzavu.
Kurdi imaju teritoriju na kojoj zive i sada im USA pomaze da naprave svoju drzavu na toj zapisanoj teritoriji. Znaci oni mogu biti danas/sutra Nacija.