popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

The Silent Man

#776 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by The Silent Man »

"Americka nacija" je fenomen sam po sebi i predstavlja svojevrstan melting pot ... pa tako Amera i Bosanaca 300 miliona...

Svejedno,poenta je da je nacija sinonim koji se koristi i za etnicku i za drzavnu pripadnost...
nema smisla razdvajati narod/nacija,nema smisla primjenjivati to tumacenje na BiH i "ponarodnjavati" nacije,da bi se eto vjestacki napravila od BiH jednonacionalna drzava bosancohercegovaca,hem je neostvarivo,hem jako jako stetno,pogotov za Bosnjake.
7cokanja

#777 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

O kakvoj on zajedničkoj američkoj, homogenoj, "kulturi" priča?
............................$..............................
Real Khan

#778 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Real Khan »

Liska wrote:Isto tako u Dejtonskom mirovnom sporazumu se nigdje ne spominje bosansko-hercegovacka nacija. Spominju kategoriju drzavljanjstva(citizenship) i to drzavljanstva drzave i entitetskog. I da se sastoji od dva entiteta. Ako se ne govori o pravu na nacionalno izjasnjavanje, to ne znaci da je zabranjeno. Sve sto nije izricito zabranjeno je u stvari dozvoljeno.
Pa naravno, s obzirom da i sam konstatuješ kako nigdje nije spomenuta bosansko-hercegovačka nacija, onda po silogizmu možemo zaključiti da nije ni to izjašnjavanje zabranjeno (sjeti se: "Sve sto nije izricito zabranjeno je u stvari dozvoljeno" citat @Liska) ;-)
7cokanja

#779 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

The Silent Man wrote:"Americka nacija" je fenomen sam po sebi i predstavlja svojevrstan melting pot ... pa tako Amera i Bosanaca 300 miliona...

Svejedno,poenta je da je nacija sinonim koji se koristi i za etnicku i za drzavnu pripadnost...
nema smisla razdvajati narod/nacija,nema smisla primjenjivati to tumacenje na BiH i "ponarodnjavati" nacije,da bi se eto vjestacki napravila od BiH jednonacionalna drzava bosancohercegovaca,hem je neostvarivo,hem jako jako stetno,pogotov za Bosnjake.
...za ove, najstetnije je, sto su sad, i zvanicno, narod drugog reda, iliti, nacionalna manjina (mozda cak ne ni to!?), na 49% "nekadasnje" domovine!? (sad vec mozemo pisati "nekadasnje"!!)
Liska

#780 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

Dozer wrote:@Liska
Cekaj...Jugoslavija bila monoetnicka? Kako to kada su u njoj zivjeli juznoslavenski narodi - Srbi, Hrvati, Makedonci, Muslimani (koji su tada definisani kao narod i dodato im veliko M - nonsens, naravno), itd. Po ovome smo onda mi svi i dalje Jugosloveni, jer smo se rodili u toj drzavi, zar ne ?
Dalje, Srbi i Hrvati su postali nacije onog momenta kada su dobili svoje drzave, dakle nakon 91, a do tada su bili konstitutivni narodi u okviru drzave Jugoslavije, a jugoslovenska nacija je bila primarna na tom teritoriju, dok su ostale bile manjinske. Znaci, ne pricamo o manjinskim narodima na odredjenoj teritoriji, nego o manjinskim nacijama, a to se odnosi na ljude koji se vode kao naseljenici (tipa Madjara u Vojvodini, recimo).

Srbi i Hrvati u BiH nisu nikakvi doseljenici koji su tu dosli prije 20-50-100 godina, nego su vjekovni stanovnici teritorije koja se i prije hiljadu godina nazivala Bosna.
Za Jugu se cak i mogu sloziti u nekim dijelovima, medjutim nikako oko toga da su je rasturili komunisti. Ipak se radilo o klasicnim nacionalistima i fasistima koji pod Titom nisu smjeli pisnut, ali kada njega vise nije bilo onda su pokazali prava lica, a to su bila - cetnicka, ustaska i balijska, odnosno koljacka. Naravno, svesrdnu pomoc u ovome su imali i od zapadnih, ali i istocnih sila. A danas je jasno da je i to bio samo paravan i da su, u stvari, svi oni bili samo jedna gomila lopova, pljackasa i kriminalaca, nista vise. I to su i danas.
I ja zalim za ljudima, naravno, ali ne moze se nikako izbjeci kontekst tih ljudi i te drzave, jer svi smo mi bili povezani u toj nekakvoj drzavi.

@Silent
Cak se i na ovim tvojim siteovima pojavljuju ove stvari: "A nation-state is a nation which has the same borders as a State.", kao i:
"a. A relatively large group of people organized under a single, usually independent government; a country.
b. The territory occupied by such a group of people: All across the nation, people are voting their representatives out.
2. The government of a sovereign state.
3. A people who share common customs, origins, history, and frequently language; a nationality: "Historically the Ukrainians are an ancient nation which has persisted and survived through terrible calamity" Robert Conquest.
4.
a. A federation or tribe, especially one composed of Native Americans.
b. The territory occupied by such a federation or tribe."

Kao sto isam vidis, u svemu ovome ima vise onoga o cemu mi pricamo ovdje, nego ovih kontra. I nigdje se ovdje ni u jendom dijelu ne spominju visenacionalne drzave, nego opet samo vise etnija ili naroda, pa cak i peleman koja su spojena nekim granicama, a definisu se kao drzavna nacija, odnosno i ovdje je vise nego jasno da je nacija = drzava.
Naveo sam samo primjera radi da je Jugoslavije monoetnicka, znam da nije bila. To je jasno i zadnjoj budali. Upadas na klizak teren, znaci recimo da smo danas nacionalno Bosanci, ako bi sutra postali dio neke vece zemlje, onda bi primili i nacionalnost te zemlje? Hajde pogledaj malo po popisima stanovnistva kad se pocela formirati jugoslovenska nacija, barem za ovu drugu Jugoslaviju. Jugoslovenska nacija nije bila primarna jer sve do 1981. godine broj pripadnika te nacije je bio manji nego broj Madjara (koji usput nisu doseljenici nego su zivjeli u Vojvodini koliko i Srbi). Sve ostalo su bili Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Muslimani i dr. S obzirom da Austro-Ugarska vise nije postojala, Madjari postaju nacionalna manjina u prvoj i drugoj Jugoslaviji ali ipak i dalje dio madjarske nacije. Ja sam imao dovoljno godina da se sjecam zadnjeg kongresa SKJ i ne sjecam se na njemu lica nekih fasista, ustasa ili cetnika. Sve fini dobri komunisti, sve do jednog. Od Slobe, Bulatovica, Racana, Suvara, Durakovica, sve pripadnici SKJ od davnina. Ako tebi nije jasno da raspadom SKJ pocinje raspad Jugoslavije, onda ne znam. To je bilo jasno i Kardelju i Titu jos 1968, a tebi nije ni danas??? Nisu nam fasisti iz takve Jugoslavije otjerali Danila Kisa a od Predraga Matvejevica napravili disidenta? Da te podsjetim, i oni su bili neprijatelji Jugoslavije u to vrijeme. Neki se vise ne sjecaju ali ja pamtim te stvari. Sami smo krivi tj. politicka elita koja je vodila zemlju da budem jasan. Zemlju tada nisu vodili ni ustase ni cetnici nego sedmoroclano Predsjednistvo SFRJ sastavljeno od komunista. Ili ako si ti vec u pravu zasto onda ne kazes da su nam zapadne i istocne sile formirale obje Jugoslavije, ali se ljutimo kad kazemo da su ih razbile. Primjer versajske Jugoslavije ili dogovora na Jalti o podjeli utjecaja Zapada i Istoka.
I tocno sve sto nije zabranjeno je u stvari dozvoljeno. Samo je pitanje koliko netko ima snage da provede takvo nesto.
7cokanja

#781 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

Real Khan wrote:
Liska wrote:Isto tako u Dejtonskom mirovnom sporazumu se nigdje ne spominje bosansko-hercegovacka nacija. Spominju kategoriju drzavljanjstva(citizenship) i to drzavljanstva drzave i entitetskog. I da se sastoji od dva entiteta. Ako se ne govori o pravu na nacionalno izjasnjavanje, to ne znaci da je zabranjeno. Sve sto nije izricito zabranjeno je u stvari dozvoljeno.
Pa naravno, s obzirom da i sam konstatuješ kako nigdje nije spomenuta bosansko-hercegovačka nacija, onda po silogizmu možemo zaključiti da nije ni to izjašnjavanje zabranjeno (sjeti se: "Sve sto nije izricito zabranjeno je u stvari dozvoljeno" citat @Liska) ;-)
...jarane, slabo rezonujes!! Ako Dayton ne radi direktno na unistenju "RBiH, zasto, onda, nije ostavljena mogucnost, da imas "distrikt", ili oblast, u kojoj mozes traziti samo, vidi ovo SAMO BiH drzavljanstvo, bez da imas drzavljanstvo entiteta?? Brcko, da je ostalo kao distrikt, eventualno je moglo ponuditi takvu mogucnost! No, ratni profiteri, nazalost, moraju biti u mogucnosti legalizirati plijen, zato prolaze ovakvi amandmani!!
Real Khan

#782 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Real Khan »

7cokanja wrote:
O kakvoj on zajedničkoj američkoj, homogenoj, "kulturi" priča?
............................$..............................

:D :thumbup: Naravno, njegovo veličanstvo Dollar! :D
Liska

#783 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

7cokanja wrote:
Real Khan wrote:
...jarane, slabo rezonujes!! Ako Dayton ne radi direktno na unistenju "RBiH, zasto, onda, nije ostavljena mogucnost, da imas "distrikt", ili oblast, u kojoj mozes traziti samo, vidi ovo SAMO BiH drzavljanstvo, bez da imas drzavljanstvo entiteta?? Brcko, da je ostalo kao distrikt, eventualno je moglo ponuditi takvu mogucnost! No, ratni profiteri, nazalost, moraju biti u mogucnosti legalizirati plijen, zato prolaze ovakvi amandmani!!

Jarane, zasto nisi rusio one koji su ga potpisali? Drzavljanstva entitea su regulirana istim clankom kao i drzavljanstvo BiH. Zasto je to tako, trebali bi pitati zive potpisnike. Lakse je ovako, prihvatamo Dejton kad nam odgovara, ne prihvatamo kad nam ne odgovara. S obzirom kakva je sada situacija jos cemo se dugo pozivati na Dejton. Svatko iz svojih razloga. Znaci, po tebi su se dogovorili da podijeljenju zemlju ujedine, bilo kako, da bi je poslije 20 godina opet mogli dijeliti. Mislim da ni oni nisu toliko ludi.
Dozer

#784 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Ma Liska ba, pa sve to znamo. I nismo se ti i ja mimoisli u ovome sto si napisao :).
Ali, i ti upadas na klizak teren, jer i ja sam rekao da su tek nakon Tita svi ti "dobri" komunisti pokazali prava lica :) (sorry, previdio sam ono "hipoteticki" u tvom postu).
Dok su socijalizam i komunizam bili "in", i oni su bili komunisti jer se moglo klepat. Ode Tile, ode socijalizam, a i komunizam, i to samo zato sto svi ovi "dobri" komunisti odjednom promijenise dres, postadose nacionalisti, vjerski fanatici, itd., a samo i jedino jer skontase da lova sad lezi u tome, a ne vise u socijalizmu i komunizmu :).
Najveci fol jeste sto danas, pa cak i Amerika koja vazi za najkapitalistickiju zemlju na planeti, poseze za postulatima - socijalizma. Valjda se skontalo da kapitalizam jede sam sebe, dok socijaliazm to i nije radio :).
Ali polako...proci ce i ovo naci-fasi-etno-vjersko ludilo protkano kapitalizmom, a onda cemo svi mi opet plakat za Tiletom i njegovim sistemom i rezimom... ;)

A, u kojem dijelu Daytona se definise drzavljanstvo entiteta?!
7cokanja

#785 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

a onda cemo svi mi opet plakat za Tiletom i njegovim sistemom i rezimom...
..jazuk je plakat, samo dobijes glavobolju i podocnjake!! ;-)
Dozer

#786 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

:lol:
Pa hipoteticki :)
Nego, da mi podjelimo te cokanje? :)
Last edited by Dozer on 25/03/2009 14:53, edited 2 times in total.
7cokanja

#787 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

A, u kojem dijelu Daytona se definise drzavljanstvo entiteta?!
..jel' ti ovo ozbiljno, il' se zaj....as!?
Dozer

#788 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Pa ozbiljno.
Gdje se definise drzavljanstvo entitea? Ako se misli na ono da oba entiteta mogu izdavati pasose...
7cokanja

#789 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

Dozer wrote::lol:
Pa hipoteticki :)
Nego, da mi podjelimo te cokanje? :)
..nema, nema nista, ostale sljive neobrane u "pc"-ju, a tamosnji, rakiju ne prave od sljiva!! :-D
Liska

#790 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

Dozer wrote:Ma Liska ba, pa sve to znamo. I nismo se ti i ja mimoisli u ovome sto si napisao :).
Ali, i ti upadas na klizak teren, jer i ja sam rekao da su tek nakon Tita svi ti "dobri" komunisti pokazali prava lica :) (sorry, previdio sam ono "hipoteticki" u tvom postu).
Dok su socijalizam i komunizam bili "in", i oni su bili komunisti jer se moglo klepat. Ode Tile, ode socijalizam, a i komunizam, i to samo zato sto svi ovi "dobri" komunisti odjednom promijenise dres, postadose nacionalisti, vjerski fanatici, itd., a samo i jedino jer skontase da lova sad lezi u tome, a ne vise u socijalizmu i komunizmu :).
Najveci fol jeste sto danas, pa cak i Amerika koja vazi za najkapitalistickiju zemlju na planeti, poseze za postulatima - socijalizma. Valjda se skontalo da kapitalizam jede sam sebe, dok socijaliazm to i nije radio :).
Ali polako...proci ce i ovo naci-fasi-etno-vjersko ludilo protkano kapitalizmom, a onda cemo svi mi opet plakat za Tiletom i njegovim sistemom i rezimom... ;)
Sto si ti mislio da su ljudi iz ideala komunisti? Pa ni pola komunista to nije bilo, nego nisu imali nista u zivotu, pobjedili u ratu i uvalili se u ono sto je netko prije njih pokrao. Tako ti ide u svijetu. Po meni socijalizam je pojeo sam sebe jer samo u socijalizmu je vrijedila parola ne mogu me toliko malo platiti koliko malo mogu raditi. Svi znamo da je u vecini firmi lopovluk bio izrazen, od portira do direktora. Ovdje u Sokolu su radnici svaki dan ponesto iznosili iz pogona. Tako i iz velike vecine ostalih firmi. Bilo je odlicnih firmi, rezultata, ali globalno imali smo nejednak razvoj i velike probleme citavo vrijeme drzave. Stabilizacija, divovska inflacija, nisi imao kupiti neke osnovne namirnice a mi bili sretni. Kapitalizam je i u Njemackoj, Austriji, Svedskoj i Norveskoj, i Kanadi. I kapitalizam ima svoje uspone i padove ali nitko normalan nece uvesti socijalizam jugoslovenskog tipa. I u socijalizmu si imao vise klasa, nekima je bilo bolje a nekima gore. Nije bilo fino biti rudar ni u socijalizmu kao ni danas. Svi ovi rudari su sinovi bivsih rudara i ne vidim da su se nesto okoristili a najvise su voljeli tu drzavu. Ja sam stigao upoznati mnoge koji su plakali za kraljom Petrom, Pavelicem a moje prabake i pradjedovi su plakali za Austro-Ugarskom. Nikada nisu znali objasniti za cime placu, za drzavom ili mladoscu. :D
Dozer

#791 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Steta...a bas bi se moglo stosta i zalit' :D

@Liska
Ma i ne mislim na Titov socijalizam, nego uopsteno postulate socijalizma. :)
Last edited by Dozer on 25/03/2009 15:00, edited 2 times in total.
Liska

#792 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

Dozer wrote:Pa ozbiljno.
Gdje se definise drzavljanstvo entitea? Ako se misli na ono da oba entiteta mogu izdavati pasose...
Entitesko drzavljansto se definira entiteskim zakonom o drzavljanstvu a mozes ga naci na web stranici Vlade Federacije i RS. I nije izdavanje pasosa svrha drzavljanstva, bilo kojeg.
Dozer

#793 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Slazem se, i znam da je to tako definisano, ali se sve to i dalje odnosi na okvire BiH, dok je pasos samo jedan, ne postoje entiteski. Na to sam mislio. A pasos jeste reprezent drzavljanstva.
cagi

#794 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by cagi »

Dozer wrote:Steta...a bas bi se moglo stosta i zalit' :D

@Liska
Ma i ne mislim na Titov socijalizam, nego uopsteno postulate socijalizma. :)
Ma *ebes postulate... ako cemo gledat' postulate, svako uredjenje je za pozelit'...
Dozer

#795 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Mislis - svako normalno uredjenje? :mrgreen:
A-ZO

#796 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by A-ZO »

bez obzira na sve receno, napisano i bez referenduma odluceno u ime stanovnika drzave bih,
mnogi se ljudi osjecaju samo bosancima (vjeroispovjest islam)
masa drugih se osjecaju samo bosancima (agnostici)
treci se osjecaju samo bosancima (ateisti)
veliki broj se osjeca samo bosnjacima (vjeroispovjest islam)
ima i dosta onih sto se osjecaju samo bosnjacima (agnostici)
znatan broj ih se osjeca i bosancima i bosnjacima (vjeroispovjest islam)
mnogi se osjecaju i bosancima i bosnjacima (agnostici)
neki se osjecaju i bosancima i bosnjacima (ateisti)
puno ih se osjeca samo hercegovcima (vjeroispovjest islam)
deseti se osjecaju samo hercegovcima (vjeroispovjest katolicanstvo)
jedanaesti se osjecaju samo hercegovcima (agnostici)
dvanaesti se osjecaju samo hercegovcima (ateisti)
trinaesti se osjecaju samo b-h narodom (vjeroispovjest islam)
cetrnaesti se osjecaju samo b-h narodom (vjeroispovovjest katolicanstvo)
petnaesti se osjecaju samo b-h narodom (agnostici)
sesnaesti se osjecaju samo b-h narodom (ateisti)
sedamnaesti se osjecaju samo srbima (vjeroispovjest pravoslavlje)
osamnaesti se osjecaju samo hrvatima (vjeroispovjest katolicanstvo)
neki se i dalje osjecaju samo jugoslovenima ili juznim slavenima
dvadeseti se osjecaju samo muslimanima
dvadeset prvi se osjecaju...
itd., itd., itd...
pa ova bosna postade prava amerika - bezbroj naroda, a svi zajedno samo i jedino amerikanci
The Silent Man

#797 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by The Silent Man »

Ne , nego se osjecaju kao Bosnjaci , Srbi i Hrvati i Ostali u kojima ima malo Kineza,Slovenaca,Makedonaca,Crnogoraca,Albanaca,Arapa,da ne zaboravim jos koga...malo stranaca na "produzenom" boravku, ima malo likova koji su namjerno zbunjeni,ima malo likova koji hoce da budu nesto posebno,ima likova koji se ne mogu naci ni u cemu i jednostavno su neopredjeljeni....A po vjeroispovjest je uvjek svako u nekoj svojoj licnoj ;-)
Dozer

#798 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Ako je suditi po ovoj anketi ovdje, tih "malo" Bosanaca i Hercegovaca ispade skoro pa polovica od 292 koliko je glasalo, odnosno 132, odnosno = 44%. 8)
Jel' stvarno mislis da su samo Bosnjaci sebe ovdje "pisali" kao Bosance i Hercegovce?
Liska

#799 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Liska »

Koliko je koga vidjecemo na sljedecem popisu, kad god se dogodi. Sve dotle je cisto nagadjanje.
Real Khan

#800 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Real Khan »

The Silent Man wrote:"Americka nacija" je fenomen sam po sebi i predstavlja svojevrstan melting pot ... pa tako Amera i Bosanaca 300 miliona...

Da ti nešto objasnim, nisu to sinonimi (premda mnogi misle da jesu). Praktično nikada nije postignut opći akademski koncenzus oko ovih pitanja (nacija, narod, etnička skupina) zahvaljujući tvrdoglavosti anahronih teorija o organskom porijeklu naroda (koje se temelje na prevaziđenoj teoriji socijal-darvinizma i eugeničke rasne teorije nacija koju su baštinili njemački ideolozi između dva svjetska rata).

Naime, te teorije su smatrale da se narodi razlikuju na osnovu organskih, tj. fizičkih karakteristika (poput obima glave, dužine čune, visine čela, boje očiju itd) te su stoga, navodno, svi ljudi svojim fizičkim karakteristikama predodređeni da budu pripadnici nekog naroda (od kojih obično autorov narod posjeduje one "najkvalitetnije" osobine, dok su drugi manje-više "škart"). To je, dragi moji forumaši, korijen jedne anahrone (prevaziđene) RASISTIČKE teorije koju na žalost još uvijek razni akademski ublehaši po svijetu smatraju ispravnom. Međutim, ostatak (liberalno-građanskog) svijeta je davno ove teorije svrstao na svoja mjesta i od tada je na snazi liberalna teorija o nacijama i narodima. Liberalni mislioci su uveli racionalniji i znanstveno utemeljeniji pojam nacije kao političke zajednice unutar jedne države (pa se stoga često koristi kao sinonim za pojam DRŽAVLJANSTVA), dok sa druge strane postoje unutar tih nacija razne etničke grupe (narodi, the peoples) i razne vjerske skupine koje su izjednačene po pravima i obavezama...i što je najbitnije, jedno drugo ne isključuje. Dakle možeš u etničkom smislu biti nešto, a u nacionalnom nešto drugo (šta god TI odlučiš i sam tako navedeš).

Što se tiče tumačenja ovih termina kroz Ustav BiH, u našem Ustavu (dejtonskom) nigdje ne piše da imamo 3 konstitutivne "nacije", nego 3 konstitutivna "naroda" (peoples) i ostale građane BiH.
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:

S druge strane, niko razuman ni ne pokušava (niti bi uopće trebao) stvarati nekakvu "jednonacionalnu državu bosanskohercegovaca" (pogotovo ne na uštrb bosanskih Srba i Hrvata) jer pod pojmom "političke zajednice" se smatra zajednica onih koji to ŽELE biti i tako se osjećaju (a šta drugo, zar se Bošnjaci, Hrvati i Srbi razlikuju prema nekakvim fizičkim i lako dokazivim osobinama?)

Ako bosanski Srbi ili Hrvati sami kažu (a doista kažu) da im taj nekakav zajednički identitet ne odgovara, to je sasvim u redu jer imaju apsolutno pravo na svoje vlastite identitete, a drugi imaju ustavnu obavezu da prihvate njihove identitet kao takve i poštuju kao što poštuju svoj vlastiti. Istom linijom ide poimanje prava svih državljana Bosne i Hercegovine koji ŽELE da se izjašnjavaju (bilo u etničkom, bilo u nacionalnom smislu) kao "Bosanci", "Bošnjaci", "Muslimani", "Marsovci" ili "Pingvini". Svi ostali moraju njihov identitet prihvatiti kao takav i poštovati ga kao i svoj vlastiti. Dakle, nema tu nikakvog nametanja, prisile i sličnih gluposti.

Međutim, ovdje je temeljni nesporazum oko navodnih "prava" tih nacija i naroda koje se žele implicirati kroz ovaj popis stanovnika. Ovdje je socijalno-politički razvoj naroda (naroda u množini) na neki način zaustavljen i zapeo je negdje između dva svjetska rata. Sjetimo se da su u to doba socijal-darvinizam i eugenika još uvijek smatrani kao "napredne" teorije, ali niko nije stigao (niti je mogao) ovim našim vajnim političarima objasniti da su te i takve teorije sa padom Hitlerovog režima odavno na smetljištu historije i samo se proučavaju iz akademskih pobuda u okviru političke sociologije. Ono što jeste štetno za sve nas u ovoj državi je halucinacija i zabluda o nekakvom "prirodnom pravu" naroda na otcjepljenje da bi valjda svi pripadnici jednog (istog) naroda mogli živjeti u jednoj državi (u skladu sa anahronom rasističko-fašističkom teorijom "krvi i tla") a da drugi narodi na istoj toj teritoriji ne postoje kao politički faktor koji se za nešto pita. Da se razumijemo, nikakva natprirodna niti prirodna prava naroda jednostavno ne postoje, a jedino što se ne smije mijenjati silom jesu međunarodne granice država. Dakle, bez obzira kako se neko izjašnjavao, i koje procente će taj popis pokazati, niti jedan narod u BiH nema pravo na unilateralno otcjepljenje i mijenjanje međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. Bez obzira koliko će popis pokazati da ima Bošnjaka, Srba i Hrvata, niti jedan od tih naroda neće imati ništa veća ili manja prava od svih ostalih građana države BiH. Što prije ovo shvatimo kao politička zajednica unutar Bosne i Hercegovine, prije ćemo se riješiti ovih politikantskih ublehaša koji nas dvije decenije uredno muzu kao ovce dok mi samo blejimo... Valjda ćemo tada početi razmišljati o nekim važnijim stvarima poput ekonomije, obrazovanja...

P.S. Molim vas nemojte opet pominjati primjer nezavisnosti Kosova, jer sam i to već 39 puta objasnio da se temelji na univerzalnom "pravu na oslobađanje od loše kolonijalne uprave" i na osnovu Mišljenja Badinterove komisije. Uostalom, vidjet ćemo tumačenje Međunarodnog suda pravde o tom predmetu, ali to je sasvim druga tema koja će tek biti aktuelna nakon tumačenja Suda.
Post Reply