popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post Reply

Izjasniti cu se kao:

Bosnjak/inja (muslimankog sam backgrounda)
117
30%
Bosnjak/inja (nisam muslimanskog backgrounda)
11
3%
Hrvat
43
11%
Srbin
24
6%
Nekako drugacije
22
6%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka
77
20%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Bosanac/ka i Hercegovac/ka
88
22%
Ne zelim da se izjasnim kao Bosnjak/inja jer sam Musliman/ka
10
3%

Total votes: 392

cagi

#601 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by cagi »

stari grad Visegrad wrote:Pojedinac nije mogao uciti genocide. Genocidi su isplanirani i ucinjeni po planu i programu Srbije i domacih zlocinaca.

Pristajanje na popisivanje poslije genocida izvrsenih na podrucju BiH je pristajanje na genocide i na buduce genocide, tj. nema veze.
Sve stoji, ali se popis mora uraditi... nek izglasaju zakon po kojem ce vazeci podaci za raspodjelu vlasti biti ono 1991., ili nesto slicno, ali se popis mora uraditi.
Altsa

#602 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by Altsa »

zato da bi taj isti popis pokazao kako je broj srba i hrvata u sarajevu znatno veci nego sto traktorista iz laktasa i miro teletabis jovic tvrde.
nineinchnails

#603 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by nineinchnails »

Ma ja......Bosna je tek geografska odrednica, kao npr Dalmacija, Istra, Slavonija, Sumadija.
Ma ja......Bosna nije drzava, nego geografska odrednica.
Ma ja......Nisam ni ja Bosanac, nego Crnogorac, al' eto tu zivim.

Gdje god da odem, svi ce me zvati Bosancem, ali ja sam sebe ne mogu tako zvati.

Courtesy of Dayton agreement, MBO and M.Filipovic.
Novi_Nick

#604 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

[quote="The Silent Man"]Nick zasto jednostavne ne prihvatis cinjenicu da je Bosna i Hercegovina VISENACIONALNA drzava ... kao i mnogo drugih na svijetu i Europi? [/quote]

A ne znam sto bih prihvatio kad Srbi i Hrvati vec imaju po jednu svoju Nacionalnu drzavu Srbiju i Hrvatsku i ne mogu imati 2-5 ili 7 Nacionalnih drzava Srba i Hrvata. Po tvom u kojoj god drzavi svijeta ima pripadnika iz Naroda Srba, Hrvata ili nekih drugih odmah trebaju proglasiti novu Nacionalnu drzavu Srba i Hrvata. To nigdje u svijetu ne ide tako. Koja Nacija vec ima jednu svoju Nacionalnu drzavu /teritoriju pripadnici njenog Naroda u nekoj drugoj drzavi su samo Narod ili Nacionalna manjina ako se ne izjasne za Nacionalnost drzave u kojoj su rodjeni ili se naselili.

Ili obratno po tvom bi trebali Bosnjaci kao Narod proglasiti se za Naciju u svim zemljama u kojim zive a znamo da je Nacija = Drzava/teritorija. Pa prema tome kada bi to tako moglo oni bi se u svim drzavama svijeta proglasili Nacijom i trazili sutra komad teritorije za novu drzavu Bosnjaka.

Vidis li ti uopste apsurde tvojih pitanja?
Last edited by Novi_Nick on 24/03/2009 13:37, edited 2 times in total.
uvjek dobar gost

#605 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by uvjek dobar gost »

Ja ći se izjasniti kao glogov kolac !
Novi_Nick

#606 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

uvjek dobar gost wrote:Ja ći se izjasniti kao glogov kolac !
Izjasni zasto da ne :D mogu li se i ja po tvom izjasniti kao Tramvaj? :lol:
zgembo_sa

#607 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by zgembo_sa »

nineinchnails wrote:Ma ja......Bosna je tek geografska odrednica, kao npr Dalmacija, Istra, Slavonija, Sumadija.
Ma ja......Bosna nije drzava, nego geografska odrednica.
Ma ja......Nisam ni ja Bosanac, nego Crnogorac, al' eto tu zivim.

Gdje god da odem, svi ce me zvati Bosancem, ali ja sam sebe ne mogu tako zvati.

Courtesy of Dayton agreement, MBO and M.Filipovic.
Ma ko ti brani da si Bosanac??? Samo to nije narod, kako ne kontas?! Bosna i Hercegovina nije nacionalna drzava jednog naroda kao sto su ti to Slovenija i Crna Gora koje si nabrojao! Ti si po nacionalnosti Bosanac, a sta si po narodnosti nije me briga... Ne lupajte vise, samo zbunjujete ljude. Ako ti sta nije jasno procitaj brate negdje sta je narod, sta nacija, a ne da svojim neznanjem spamas temu. Isto vazi i za ostale koji tvrdoglavo spamaju svojim neznanjem.
Zox

#608 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Zox »

Ja cu se izjasniti kao Dzedaj!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#609 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by mIRCerka »

TRI TEME O POPISU SPOJENE U JEDNU.
A-ZO

#610 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

zar ne bi trebalo:

slavenizirani iliri - bosnjani dijalektickom transformacijom eviluiraju u bosnjake koji vremenom prerastaju u bosance radi potpune lingvisticke prilagodjenosti cijeloj matici, a ko u sta vjeruje ili nevjeruje je intimna stvar svake pojedine osobe
nineinchnails

#611 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by nineinchnails »

Sad mi Dodik Mile rece "nema Bosanac Mile, ima samo Kitic Mile" :lol:

Crnogorci su npr. oduvijek bili Crnogorci, ali gle, nisu nikad imali svoju drzavu, pa je na kraju uz pomoc Srbije, Francuske i Rusije i dobise.
Medjutim, kad je nastala Crna Gora u njoj je bilo tek 20% crnogoraca :? Vecina su bili Srbi.
Kako to da ih sada ima 70%? Crnogoraca mislim...
Dozer

#612 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

Pa vjerovatno zato sto su ljudi shvatili sta je nacija...za razliku od mnogih ovdje...
cyprus

#613 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by cyprus »

elSaik wrote:Problem je što većina nema pojma o tome šta su nacija i narod, ali pametuje kao da su autori na desetine naučnih djela o tom pitanju...

Primjeri da nacija ne negira narod niti narod negir naciju, te da nacija jeste vezana za državu...

Primjer 1:
1. Aghanistan:
Ethnic gruops
39.4% Pashtun
33.7% Tajik, Farsiwan, and Qezelbash
8.0% Hazara
8.0% Uzbek
4.1% Aimak
3.3% Turkmen
1.6% Baloch
1.9% other
---------------
Kao što vidimo nema naroda Afganistanci, ali svi ovi gore nabrojani, a koji imaju afganistansko državljanstva su nacionalno Afganistanci.

Primjer 2: Ne postoji nacija Kurda, jer nemaju svoje države. Međutim, to ne znači da ne postoji narod Kurdi i da neće zauvijek takav ostati.

Primjer 3: U Indiji se na popisu stanovništva uopšte i ne ispituje o etničkoj pripadnosti pojedinca, dok su nacionalno svi oni Indijci.
Unlike the United States, United Kingdom, and Australian Censuses, the national Census of India does not recognize racial or ethnic groups within India, but recognizes many of the tribal groups as Scheduled Castes and Tribes.

Nationality
noun: Indian(s)
adjective: Indian
Primjer 4: Njemačka. U Njemačkoj živi veoma velik broj nacionalnih manjina, tj. osoba koji su došli iz svojih zemalja u Njemačku. U Njemačkoj se vode kao stranci. Njihovi potomci, pak, sa dobijanjem državljanstva postaju nacionalno Nijemci.

German citizens = (91%)
Germans without immigrant background: (81%) 66.7 million
German citizens with immigrant background (including ethnic German repatriates and people of partial immigrant background.): (10%)
Foreigners: (9%)
Turkish = (2.1%) 1,713,551
Other = (6.7%) Around 5 million (including Italian (528,318), Polish (384,808), Greek (294,891) and other .

Primjer 5: Bosna i Hercegovina. U njoj ne žive 3 konstitutivne nacije i druge nacije, već 3 konstitutivna naroda i drugi narodi.
Da, ima smisla. Da se isključivo ja pitam i ja bih stvari postavio ovako, gdje su nacije = države, a narodi sasvim nešto drugo. Ali, jbg u istočnoj Evropi se neko našo nacije i drugačije definisat i napraviti čitavu zbrku oko toga.

Zato...ponavljam po ko zna koji put: NA POPISU SE NE IZJAŠNJAVATI NACIONALNO.
Razlog: za one koji smatraju da je nacija=država dovoljna je informacija da su svi učesnici popisa, htjeli ne htjeli, automatski pripadnici BH nacije, a za one koji misle da su nacije Srbi, Hrvati i Bošnjaci, imaju etničku pripadnost gdje mogu iskazati i taj dio svog identiteta.

Zašto komplikujemo? :-) :-) :-)
Last edited by cyprus on 24/03/2009 13:53, edited 1 time in total.
nineinchnails

#614 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by nineinchnails »

A-ZO wrote:zar ne bi trebalo:

slavenizirani iliri - bosnjani dijalektickom transformacijom eviluiraju u bosnjake koji vremenom prerastaju u bosance radi potpune lingvisticke prilagodjenosti cijeloj matici, a ko u sta vjeruje ili nevjeruje je intimna stvar svake pojedine osobe
ajoooooooooojjjjjjjjj.
E sad ga bas spetlja :lol:
nineinchnails

#615 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by nineinchnails »

cyprus wrote:
elSaik wrote:Problem je što većina nema pojma o tome šta su nacija i narod, ali pametuje kao da su autori na desetine naučnih djela o tom pitanju...

Primjeri da nacija ne negira narod niti narod negir naciju, te da nacija jeste vezana za državu...

Primjer 1:
1. Aghanistan:
Ethnic gruops
39.4% Pashtun
33.7% Tajik, Farsiwan, and Qezelbash
8.0% Hazara
8.0% Uzbek
4.1% Aimak
3.3% Turkmen
1.6% Baloch
1.9% other
---------------
Kao što vidimo nema naroda Afganistanci, ali svi ovi gore nabrojani, a koji imaju afganistansko državljanstva su nacionalno Afganistanci.

Primjer 2: Ne postoji nacija Kurda, jer nemaju svoje države. Međutim, to ne znači da ne postoji narod Kurdi i da neće zauvijek takav ostati.

Primjer 3: U Indiji se na popisu stanovništva uopšte i ne ispituje o etničkoj pripadnosti pojedinca, dok su nacionalno svi oni Indijci.
Unlike the United States, United Kingdom, and Australian Censuses, the national Census of India does not recognize racial or ethnic groups within India, but recognizes many of the tribal groups as Scheduled Castes and Tribes.

Nationality
noun: Indian(s)
adjective: Indian
Primjer 4: Njemačka. U Njemačkoj živi veoma velik broj nacionalnih manjina, tj. osoba koji su došli iz svojih zemalja u Njemačku. U Njemačkoj se vode kao stranci. Njihovi potomci, pak, sa dobijanjem državljanstva postaju nacionalno Nijemci.

German citizens = (91%)
Germans without immigrant background: (81%) 66.7 million
German citizens with immigrant background (including ethnic German repatriates and people of partial immigrant background.): (10%)
Foreigners: (9%)
Turkish = (2.1%) 1,713,551
Other = (6.7%) Around 5 million (including Italian (528,318), Polish (384,808), Greek (294,891) and other .

Primjer 5: Bosna i Hercegovina. U njoj ne žive 3 konstitutivne nacije i druge nacije, već 3 konstitutivna naroda i drugi narodi.
Da, ima smisla. Da se isključivo ja pitam i ja bih stvari postavio ovako, gdje su nacije = države, a narodi sasvim nešto drugo. Ali, jbg u istočnoj Evropi se neko našo nacije i drugačije definisat i napraviti čitavu zbrku oko toga.

Zato...ponavljam po ko zna koji put: NA POPISU SE NE IZJAŠNJAVATI NACIONALNO.
Razlog: za one koji smatraju da je nacija=država dovoljna je informacija da su svi učesnici popisa, htjeli ne htjeli, automatski pripadnici BH nacije, a za one koji misle da su nacije Srbi, Hrvati i Bošnjaci, imaju etničku pripadnost gdje mogu iskazati i taj dio svog identiteta.

Zašto komplikujemo? :-) :-) :-)
Pa naravno.
Po "defaultu" smo Bosanci (onako, domacinski), ali necemo to pisat', nego kako su nam po Dayton-u rekli.
Novi_Nick

#616 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by Novi_Nick »

Desitijat wrote:Ako je drzavljanstvo jednako nacionalsnost sta mu onda dodje ili znaci izraz nacionalne manjine ????
Nacija = Narod/di sa organizovanom drzavom na nekoj svojoj teritoriji. Ovo ti je uslov da bi neki Narod/di mogao/li biti Nacija!

Sta su Nacinalne vecine a sta Nacionalne Manjine?

Primjer 1. Drzava Srbija je Nacionalna drzava Naroda i Nacije Srba. Naprimjer jedan Albanac koji je rodjen u Srbiji moze da se izjasni da je po Narodu Albanac i po Naciji Albanac ali ako se izjasni da je po Naciji Albanac onda je on Nacionalna manjina u Srbiji jer Albanci vec imaju jednu svoju Nacionalnu drzavu (sa teritorijom) koja se zove Albanija. Znaci posto taj Albanac koji se tako izjasnio ima vec jednu svoju Nacionalnu drzavu Albaniju on je automatski Nacionalna manjina u drzavi Srbiji.

Ili kao primjer moze se taj Albanac koji je rodjen u Srbiji izjasniti da pripada Narodu Albanci i Naciji Srbi posto je roden i zivi u Srbiji i onda on pripada Srpskoj vecinskoj Naciji koji vodi porijeklo iz albanskog naroda.

Ili moze taj isti Albanac ako ga ne interesuje njegovo Narodno/Etnicko porijeklo da se i po Narodu i po Naciji izjasni kao Srbin i da onda pripada i Narodu i Naciji Srbi.

Primjeni ovo pravilo za sve druge Narode i Nacije pa ce ti biti jasno zasto su neki Narodi u drugim drzavama Nacionalne Manjine.
cyprus

#617 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by cyprus »

nineinchnails wrote:Pa naravno.
Po "defaultu" smo Bosanci (onako, domacinski), ali necemo to pisat', nego kako su nam po Dayton-u rekli.
Pa to se podrazumjeva. Isto kao kad bi popisivo narandže prema boji :D
A-ZO

#618 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by A-ZO »

nineinchnails wrote:
A-ZO wrote:zar ne bi trebalo:

ajoooooooooojjjjjjjjj.
E sad ga bas spetlja :lol:
jos nisam spominjao periodicna izjasnjavanja npr. neopredjeljeni, muslimani, jugosloveni...
Last edited by A-ZO on 24/03/2009 14:06, edited 1 time in total.
nineinchnails

#619 Re: Kako cete se nacionalno izjasniti na popisu?

Post by nineinchnails »

cyprus wrote:
nineinchnails wrote:Pa naravno.
Pa to se podrazumjeva. Isto kao kad bi popisivo narandže prema boji :D
ajme :lol: :lol:
in33sa

#620 Re: Zasto pristati na popis stanovnistva?

Post by in33sa »

osa wrote:
in33sa wrote:Mozda postoji bojazan da taj popis obznani situaciju da u Sarajevu ima jednak procenat nemuslimana koliko recimo u Banjaluci ima nesrba.
čitajući temu a i mnoge srodne prije nje, vidi se da postoje razni strahovi, međutim to su iracionalni strahovi tj. strahovi od istine i činjenica, popis se ne bavi ratom on utvrđuje faktično stanje, uzrok kojeg je definitivno rat, ali odgađanje popisa iz navedenih razloga je klasično nojevsko ponašanje, " glavu u pijesak da me ne vide", no takvo ponašanje nije ništa strano za bih, tako i slično su se mnogi ponašali i početkom ovog zla, čije bi posljedice sada trebalo izbrisati odgodom ili ne provođenjem popisa, iluzorno, ali nekom će možda dati duševni mir.
Ja bi pod "zabadanje glave u pijesak" uracunao i ovu pricu sa bosanskom nacijom.

Neki misle da ostalima mogu nametati nacionalno opredjeljenje. Smijesno, mislio sam da smo ta vremena nametanja i diktata prosli. Posebno ako se zna kako je zavrsena zadnja prica sa nasilnim nametanjem hibridnih nacija (jugoslovenstvo, konkretno)

Mogu se ja licno izjasniti kako me volja, onaj do mene kako ga volja, i tako redom. Tu nema i ne moze biti diktata, ako se BiH zeli zadrzati u mirnim okvirima.
zgembo_sa

#621 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

I sta sad ako ja hocu da se izjasnim kao Hercegovac po nacionalnosti? Hocu i Bog, sta onda?
Dozer

#622 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by Dozer »

@nineinchnails
A kako nam je to Dayton rekao da se pisemo? Hajde budi ljubazan pa pojasni. Koliko ja znam, a tako i pise, Dayton je "rekao" da je BiH sastavljena od konstitutivnih NARODA. a ne konstitutivnih NACIJA.
I ovo si dobro rekao, i to je vise nego tacno i ispravno - svi smo mi, rodjeni u BiH, po defaultu nacionalni Bosanci ili kao naciju mozemo upisati: Bosanskohercegovacka (ili skraceno BiH)

@Zgembo ba...ne unosi jos vise zabune, ionako je vec opsti/opci šlus :)

@Cyprus
To je dobro receno, oko nacionalnosti i narodnosti, medjutim mislim da u tom popisu uopste nece biti ponudjena opcija "Narodnost". I to ce biti uradjeno vise nego ciljano i namjerno. A ako ovo ne bude, a bude samo kategorija "Nacionalnost", onda je ta stavka totalno nelegalna i tada treba povjesat sve politicare, bez obzira na njihovu narodnost i "naciju".
Last edited by Dozer on 24/03/2009 14:13, edited 1 time in total.
in33sa

#623 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by in33sa »

zgembo_sa wrote:I sta sad ako ja hocu da se izjasnim kao Hercegovac po nacionalnosti? Hocu i Bog, sta onda?
Pa izjasni se, ko ti brani. Bices u redu ostalih.

Ili ako vas se 500.000 ili milion izjasni kao Hercegovci, onda trazite legitimno pravo da udjete u ustav kao konstitutivni narod.

U demokraciji bi stvari tako funkcionisale. I funkcionisu u normalnim drzavama. U kojima je to periferni problem, ljudi se bave pametnijim stvarima. Kod nas i dalje primarno dokazati da su Srbi sa Sirijusa, da su u Bosni svi Bosnjaci, da je Hrvatska do Crnog mora, pa tek onda sta ce ovi jesti sutra.
zgembo_sa

#624 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by zgembo_sa »

Dozer wrote:@Zgembo ba...ne unosi jos vise zabune, ionako je vec opsti/opci šlus :)
Ma samo hocu da pokazem koliko je besmisleno ovo ovdje tvrdoglavo busanje u prsa. Najbolje da nam svima daju prazan list papira pa nek napise ko sta hoce. Neko nek crta kucicu u cvijecu, neko nek napise velikim slovima Bosanac, neko nek nacrta krst ili 4C, neko nek pise viceve...
nineinchnails

#625 Re: popis stanovništva u BiH ALL ABOUT

Post by nineinchnails »

Dozer wrote:@nineinchnails
A kako nam je to Dayton rekao da se pisemo? Hajde budi ljubazan pa pojasni. Koliko ja znam, a tako i pise, Dayton je "rekao" da je BiH sastavljena od konstitutivnih NARODA. a ne konstitutivnih NACIJA.
I ovo si dobro rekao, i to je vise nego tacno i ispravno - svi smo mi, rodjeni u BiH, po defaultu nacionalni Bosanci ili kao naciju mozemo upisati: Bosanskohercegovacka (ili skraceno BiH)

@Zgembo ba...ne unosi jos vise zabune, ionako je vec opsti/opci šlus :)

@Cyprus
To je dobro receno, oko nacionalnosti i narodnosti, medjutim mislim da u tom popisu uopste nece biti ponudjena opcija "Narodnost". I to ce biti uradjeno vise nego ciljano i namjerno. A ako ovo ne bude, a bude samo kategorija "Nacionalnost", onda je ta stavka totalno nelegalna i tada treba povjesat sve politicare, bez obzira na njihovu narodnost i "naciju".
Pa o tome ti govorim.......bosanstvo je unisteno da bi velikosrpski projekt uspio.
neces se ti izjasnjavati kako ti zelis, nego onako kako su ti Srbi dozvolili, a oni su dozvolili da se izjasnjavas kao Bosnjak, ako hoces, ili Musliman, ako zelis ili Bosnjanin, svejedno, sve dok se zna da si ti islamske vjeroispovjesti.
Mozes se izjasnjavati kako god zelis sve dok mu ne nameces da se on izjasnjava kao Bosanac. On je Srbin i tacka. Cak i pasose srpske vade.
I dozvoljavaju da postoje odrednice Srbin islamske vjeroispovjesti, Srbin katolicke vjeroispovjesti, pa cak lupaju i o Srbima jevrejima.
Post Reply