Prvo pa muskooldplague wrote:Pozdrav. Red je upitati se u prvom postu.
Dakle, svakako bi mi savršeno odgovaralo da se izjašnjavam kao Bosanka, da je opšti dernek, da ne moram u svim papirima pisati da spadam u "ostale" i tome slično.
Avaj, sve to nema veze sa realnošću. Istina je da ja zapravo nemam narodnog identiteta niti mi on šta znači. Kao državljanka BiH ja već posjedujem bosanski identitet u onoj mjeri u kojoj je on relevantan, dakle kao građanin koji podliježe njenim zakonima i participira u njenom prosperitetu.
S druge strane, pritisci na Bošnjake da se narodnosno izjašnjavaju kao Bosanci su neukusni. Još su neukusnije sugestije da muslimansko stanovništvo Sandžaka i Makedonije nema pravo izjašnjavati se Bošnjacima. To je već čisti bezobrazluk. Naravno da imaju, jer sa Bošnjacima Bosne imaju više zajedničkog nego sa Srbima, Makedoncima, Crnogorcima...
Malo mi je muka i od onih kojima pada mrak na oči od muslimanske dimenzije bošnjačkog identiteta. Pa svi narodi ovih prostora konsolidovali su se na temelju religije, zašto ne reći istinu. I to je bilo njihovo neotuđivo pravo.
Utuvite si u glavu: narod nema veze sa krvlju, tlom, porijeklom... To su vulgarne rasističke postavke. Narod je prije svega kulturološka kategorija, a kroz političku afirmaciju postaje i više od toga. Zajednica koja dijeli slične običaje, hranu, muziku, odjeću, svjetonazor... ima šanse da postane narod po oba kriterija.
Ono što nama u BiH treba jeste ustav i državno uređenje u skladu sa savremenim civilizacijskim normama, ustav koji će svakom stanovniku ove zemlje jamčiti određena prava, pravnu zaštitu i dignitet, bez obzira kako se izjašnjava. Identitet je neotuđiv i ne može se nametati. Bošnjaci, kao i drugi narodi u BiH i svaki njen građanin koji spada u kategoriju ostalih (poput dolepotpisane), imaju pravo na svoj identitet, etnički i vjerski. Naročito imaju pravo politički afirmisati taj identitet i zaštititi se od uništenja i stradanja. Ne boli mene što raja neće da se izjašnjava kao Bosanci (pa oni to već jesu), već što na većem dijelu ove zemlje obični ljudi ne uživaju ni temeljna ljudska prava, a ubice i pljačkaši se slobodno kreću.
Hoću reći, rado ću se izjašnjavati kao "ostali" u zemlji u kojoj nema etnički čistih entiteta, odbjeglih koljača, vjerske i etničke segregacije...
Svaka cast na postu. Samo nazalost rijetko ce ga ovdje ko procitati, a jos manje shvatiti ili prihvatiti...