Popis stanovnistva - i, sta onda?

Locked
Ateista

#51 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Ateista »

Edin Wien wrote:
alibegoa wrote:
sumirprimus wrote:znaci definitivno ko BOSANCI!!!! BILO BI NAS najvise,a i zajedno smo najaci... :)
jer ima bosanaca i hrvata i srba ne zaboravite to...
Aha, ja takve nisam ni sanjao a kamoli sreo.
Sreo ih nisam ni ja. U Njemačkoj u Austriji ti BH Hrvati ili Srbi čak neće ni reći da su iz BiH nego iz Ex-Jugoslavije.

Ipak vjerujem da ima pojedinih Srba i Hrvata koji se deklarišu kao Bosanci u većim BiH gradovima kao Sarajevu ili
Tuzli. Onda vjerovatno nekih koji su u mješanim brakovima ili iz mješanih brakova.
Ma pusti se dijaspore, oni se uglavnom vise furaju na nacionalizam nego oni koji su ostali... :-)
mO k3

#52 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by mO k3 »

nihil_ wrote:Ja cu se prijaviti kao bosanac il necu nikako, il makar ko ostali...
to jarane ,ti cek ko za vrijeme Tita ...Pola takozvanih Jugoslovena bili muslimani ako ne i vise
Last edited by mO k3 on 02/02/2012 13:53, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Truba »

Ateista

#54 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Ateista »

Trebalo bi uvesti da se kao dokaz o nacionalnoj pripadnosti uz popis mora priloziti i uvjerenje o drzavljanstvu, time bi se rijesili mnogi problemi.
sinuhe

#55 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by sinuhe »

Treba popis, da vidim koliko Bosanaca ima u BL.
alibegoa

#56 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by alibegoa »

Ateista wrote:
alibegoa wrote:
sumirprimus wrote:znaci definitivno ko BOSANCI!!!! BILO BI NAS najvise,a i zajedno smo najaci... :)
jer ima bosanaca i hrvata i srba ne zaboravite to...
Aha, ja takve nisam ni sanjao a kamoli sreo.
To je vec do tebe, u kakvim se krugovima kreces.
Na sreću nisam bio tu, ali vidio sam da su se krugovi jasno diferencirali 92-95, a imao sam najbolje prijatelje drugih nacija (tako sam mislio), koji su mi otvoreno prije rata rekli da samo čekaju da me ubiju, jer nisam iste nacije kao i oni.
Ateista

#57 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Ateista »

Ženski Dr.Med wrote:
nihil_ wrote:Ja cu se prijaviti kao bosanac il necu nikako, il makar ko ostali...
to jarane ,ti cek ko za vrijeme Tita ...Posla takozvanih Jugoslovena bili muslimani ako ne i vise
To sto su bili muslimani ne iskljucuje mogucnost da su bili i muslimani, to su totalno razlicite kategorije koje ni na koji nacin nisu povezane.
PeshtA

#58 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by PeshtA »

Svi ovi sto govore da se treba upisati kao Bosanac su neprijatelj! Bosanac nas je dovelo do ove situacije gdje smo sad da navijamo za Cedu koji govori ono sto nasi politikosi ne smiju. Doveli nas je do toga da smo sami sebe marginizovali i majorizirali ( hahaha) narod je i gladan i zedan, dzaba mu nacionalnost. A ovi iz republike smrdske nisu ni gladni ni zedni, ne zato sto imaju sta jesti i piti, nego zato sto oni zive od stepe stepanovica, misica, kosova i slicnih. Njima 'rana i ne treba.Kad jednom shvatite da oni NIKADA nece biti Bosanci svima ce nam biti bolje. Oni su sretni sa svojim procentima, ali mi Bosnjaci bome gutavo ...
Sasvim_Obican

#59 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Sasvim_Obican »

Još jednom - to što se Bošnjaci, Hrvati ili Srbi ne mijenja činjenicu da je vaša nacionalnost BiH, da živite u BiH i da ste njeni državljani.
crusader

#60 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by crusader »

bosanac i hercegovac = nova verzija jugoslovena, ideja koja samo jos u BiH zivi. Drugi apsurd je veznik "i" u nacionalnosti :-) Dali to znaci da se albanci sa kosova trebacju pisati kao "kosovci" jer ipak zive na kosovu ? Tuzno je da bosnjaci jos nisu shvatili ko su i sta su i da veze nemaju sta je nacionalni identitet, a uvjeren sam da ce se 99% hrvata i srba u BiH upisati kao hrvati i srbi, a samo ce se bosnjaci razdjeliti na: muslimane, hercegovce, bosance, bosance i hercegovce, ostale itd. Tuga
sanaman

#61 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by sanaman »

Black swan wrote:http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Rumunjskoj

ima hrvata i u rumuniji
:mrgreen:

sada sam zbunjen, jesu li to rumuni katolicke vjerosipovijest ili su hrvati koji zive u rumuniji?
Ateista

#62 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Ateista »

alibegoa wrote:
Ateista wrote:
alibegoa wrote: Aha, ja takve nisam ni sanjao a kamoli sreo.
To je vec do tebe, u kakvim se krugovima kreces.
Na sreću nisam bio tu, ali vidio sam da su se krugovi jasno diferencirali 92-95, a imao sam najbolje prijatelje drugih nacija (tako sam mislio), koji su mi otvoreno prije rata rekli da samo čekaju da me ubiju, jer nisam iste nacije kao i oni.
Znaci, dobro sam rekao, do tebe je u kojim si se krugovima kretao.
Nije problem sto si imao "prijatelje" druge narodnosti, problem je kakve si "prijatelje" imao.
xDenisx

#63 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by xDenisx »

Edin Wien wrote:Ipak vjerujem da ima pojedinih Srba i Hrvata koji se deklarišu kao Bosanci u većim BiH gradovima kao Sarajevu ili
Tuzli. Onda vjerovatno nekih koji su u mješanim brakovima ili iz mješanih brakova.
Mislim da smo svi mi koji zivimo u vecim gradovima BiH sreli (ili imamo prijatelje/clanove porodice) Srbe i Hrvate koji se bas i ne osjecaju kao Srbi i Hrvati pa se zato izjasnjavaju kao Bosanci. Ali u globalu ih je jako malo. Ogromna, ogromna vecina "Bosanaca", vjerovatno 90-95%, su Bosnjaci. Idite na stranicu "Nisam ni Bosnjak ni Srbin ni Hrvat, ja sam Bosanac" (ili tako nesto) na facebooku i pogledajte imena clanova. Srba i Hrvata ima samo u tragovima...
VjecitiStudent

#64 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by VjecitiStudent »

Dobra tema, pravi lijepak za soviniste.
Dozer

#65 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Dozer »

@Sanaman
Kojoj naciji pripadaju gradjani srbije? Srpskoj naciji? Ako je tako, Zasto bi se Srbin izjasnio da pripada BiH naciji, kada zivi u istom geografkom okruzenju kao i Srpska nacija, sa kojom dijeli kulturni i jezicki identitet? Isto vazi i za Hrvate...jer ako kazes da ne mogu i da nemaju potrebe za tim, onda kako da se deklarisu Bosnjaci u Srbiji...po entnosu su Bosnjaci a po naciji? Ovo je komplikovano do bola...al svoditi na izbor BiH ili nista ne ide u prilog demokratiji, ja mislio da se moze izjasniti ko kako hoce, pa i kao marsovac kao zeli.

Postoje i visenacionalne drzve u kojima zivi vise naroda, upravo je to i odlika demokraticnosti drave u kojim narodi i nacije mogu da zadovolje svoje potrebe.
Ovo je standardno pitanje koje, ocito, mnogi ni sami sebi ne mogu da razjasne.
Pokusacu objasniti, i to uz dodatbno koristenje istih rijeci iz engleskog jezika koje vrlo precizno definisu sta je sta i ko je ko i u kojem msislu.
1. Kojoj naciji pripadaju gradjani Srbije? = Srbijanskoj (eng. Serbian). Dodatno, kojem narodu ili etniji pripadaju gradjani Srbije? = Srpskom (eng. Serb) ili Bosnjackom (eng. Bosniak, Romskom (eng. Roma), Albanskom (eng. Albanian), Makedonskom (Macedonian), itd.
2. Zasto bi se Srbin izjasnio da pripada BiH naciji, kada zivi u istom geografskom okruzenju kao i Srpska* (Srbijanska) nacija? = Iz razloga sto nije rodjen i ne zivi u okvirima i granicama drzave Srbije, nego u okvirima i granicama drzave Bosne i Hercegovine.
3. Kako da se deklarisu Bosnjaci u Srbiji? = Na isti nacin kako se trebaju deklarisati i Srbi u BiH, tj. nacionalnost Srbijanac, narodnost Bosnjak.
4. Postoje i visenacionalne drzve u kojima zivi vise naroda... = Tacno, ali djelimicno. U vecini zemlja svijeta zivi vise naroda ili etnickih grupa. Rijetke su monoetnicke drzave. Isto tako, u svakoj drzavi svijeta postoje i nacionalne manjine, a nacionalna manjina podrazumijeva iseljenike iz neke druge drzave koji su se naselili tu. U BiH postoji 17 priznatih nacionalnih manjina, recimo. To su Njemci, Madjari, Bugari, itd. Ako se obrati paznja, pretpostavljam da ce se shvatiti da svaka nacionalna manjina nosi ime drzave iz koje dolazi, sto nas opet dovodi do notorne cinjenice - nacija nosi ime drzave.
Ateista

#66 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Ateista »

xDenisx wrote:
Edin Wien wrote:Ipak vjerujem da ima pojedinih Srba i Hrvata koji se deklarišu kao Bosanci u većim BiH gradovima kao Sarajevu ili
Mislim da smo svi mi koji zivimo u vecim gradovima BiH sreli (ili imamo prijatelje/clanove porodice) Srbe i Hrvate koji se bas i ne osjecaju kao Srbi i Hrvati pa se zato izjasnjavaju kao Bosanci. Ali u globalu ih je jako malo. Ogromna, ogromna vecina "Bosanaca", vjerovatno 90-95%, su Bosnjaci. Idite na stranicu "Nisam ni Bosnjak ni Srbin ni Hrvat, ja sam Bosanac" (ili tako nesto) na facebooku i pogledajte imena clanova. Srba i Hrvata ima samo u tragovima...
Po cemu su oni srbi i hrvati ako sami za sebe kazu da su bosanci, samo zbog imena? :-) :-)

Mislim, razmislite malo koliko lupate gluposti.
sumirprimus

#67 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by sumirprimus »

alibegoa wrote: Aha, ja takve nisam ni sanjao a kamoli sreo....

pa sad,bivsi su ti svakako,necemo gubit vrijeme oko njihove edukacije zar ne :)

necemo bosansku naciju al hocemo bosnu kao drzavu jelde... :) mislim ono :-)
HAVANA

#68 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by HAVANA »

Ja imam i belgijsku saru...Pise u njoj Belg :roll:

De nationaliteit schept een specifieke band tussen een natuurlijk persoon en een bepaalde staat. Het Wetboek van de Belgische nationaliteit is de wettekst betreffende het toekenning, de diverse manieren van verwerving, verlies en herkrijging van de Belgische nationaliteit. Indien een persoon één of meerdere nationaliteiten naast de Belgische bezit, wordt hij door de Belgische autoriteiten steeds als Belg beschouwd.
nihil_

#69 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by nihil_ »

Dozer wrote:@Sanaman
Kojoj naciji pripadaju gradjani srbije? Srpskoj naciji? Ako je tako, Zasto bi se Srbin izjasnio da pripada BiH naciji, kada zivi u istom geografkom okruzenju kao i Srpska nacija, sa kojom dijeli kulturni i jezicki identitet? Isto vazi i za Hrvate...jer ako kazes da ne mogu i da nemaju potrebe za tim, onda kako da se deklarisu Bosnjaci u Srbiji...po entnosu su Bosnjaci a po naciji? Ovo je komplikovano do bola...al svoditi na izbor BiH ili nista ne ide u prilog demokratiji, ja mislio da se moze izjasniti ko kako hoce, pa i kao marsovac kao zeli.

Postoje i visenacionalne drzve u kojima zivi vise naroda, upravo je to i odlika demokraticnosti drave u kojim narodi i nacije mogu da zadovolje svoje potrebe.
Pokusacu objasniti, i to uz dodatbno koristenje istih rijeci iz engleskog jezika koje vrlo precizno definisu sta je sta i ko je ko i u kojem msislu.
1. Kojoj naciji pripadaju gradjani Srbije? = Srbijanskoj (eng. Serbian). Dodatno, kojem narodu ili etniji pripadaju gradjani Srbije? = Srpskom (eng. Serb) ili Bosnjackom (eng. Bosniak, Romskom (eng. Roma), Albanskom (eng. Albanian), Makedonskom (Macedonian), itd.
2. Zasto bi se Srbin izjasnio da pripada BiH naciji, kada zivi u istom geografskom okruzenju kao i Srpska* (Srbijanska) nacija? = Iz razloga sto nije rodjen i ne zivi u okvirima i granicama drzave Srbije, nego u okvirima i granicama drzave Bosne i Hercegovine.
3. Kako da se deklarisu Bosnjaci u Srbiji? = Na isti nacin kako se trebaju deklarisati i Srbi u BiH, tj. nacionalnost Srbijanac, narodnost Bosnjak.
4. Postoje i visenacionalne drzve u kojima zivi vise naroda... = Tacno, ali djelimicno. U vecini zemlja svijeta zivi vise naroda ili etnickih grupa. Rijetke su monoetnicke drzave. Isto tako, u svakoj drzavi svijeta postoje i nacionalne manjine, a nacionalna manjina podrazumijeva iseljenike iz neke druge drzave koji su se naselili tu. U BiH postoji 17 priznatih nacionalnih manjina, recimo. To su Njemci, Madjari, Bugari, itd. Ako se obrati paznja, pretpostavljam da ce se shvatiti da svaka nacionalna manjina nosi ime drzave iz koje dolazi, sto nas opet dovodi do notorne cinjenice - nacija nosi ime drzave.
Ovo nije tacno, iako ova tema ocito ide u propast, imam u svojoj blizoj okolini ljudi koji su iz hrvatske i izjasnjavaju se kao hrvati a nisu katolici.

Generalisanje - lose

Objasnjavanje drugima sta i kako trebaju - lose
Edin Wien

#70 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Edin Wien »

PeshtA wrote:Svi ovi sto govore da se treba upisati kao Bosanac su neprijatelj! Bosanac nas je dovelo do ove situacije gdje smo sad da navijamo za Cedu koji govori ono sto nasi politikosi ne smiju. Doveli nas je do toga da smo sami sebe marginizovali i majorizirali ( hahaha) narod je i gladan i zedan, dzaba mu nacionalnost. A ovi iz republike smrdske nisu ni gladni ni zedni, ne zato sto imaju sta jesti i piti, nego zato sto oni zive od stepe stepanovica, misica, kosova i slicnih. Njima 'rana i ne treba.Kad jednom shvatite da oni NIKADA nece biti Bosanci svima ce nam biti bolje. Oni su sretni sa svojim procentima, ali mi Bosnjaci bome gutavo ...
Potpisujem sve što si napisao.

Najveći problem Bosnjaka je jedinstvo, bez obzira na vjeru ili pogled na svijet.
Drugi problem, a to ti pišem kao dijasporac, je da su najinteligentniji i najobrazovaniji među nama
u velikom broju indiferentni prema svom narodu i Bosni. To kod Srba i Hrvata nije slučaj.

Nama se u dijaspori politikom bave penzioneri i stari momci...što i nije loše samo treba angažovati i motivirati
i mlađe generacije i ove koje su rođene u dijaspori.
alibegoa

#71 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by alibegoa »

Ateista wrote: Znaci, dobro sam rekao, do tebe je u kojim si se krugovima kretao.
Nije problem sto si imao "prijatelje" druge narodnosti, problem je kakve si "prijatelje" imao.
Pa da i ja lijepo kažem da ih je 99% takvih.
incognito071

#72 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by incognito071 »

Nacionalnost svima u BiH moze biti samo Bosanac i Hercegovac
etnicka pripadnost je srbin, hrvat ili bosnjak
religija katolik, musliman ili pravoslavac (iako ovo ne bi trebalo nikog da interesuje osim same osobe)

druga je stvar sto ce se 90% srba i hrvata u BiH izjasniti kao Srbin ili Hrvat nazalost
sta je onda Bosnjacima raditi?
crusader

#73 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by crusader »

sumirprimus wrote:
alibegoa wrote: Aha, ja takve nisam ni sanjao a kamoli sreo....

pa sad,bivsi su ti svakako,necemo gubit vrijeme oko njihove edukacije zar ne :)

necemo bosansku naciju al hocemo bosnu kao drzavu jelde... :) mislim ono :-)
Bosna kao drzava postoji od srednjeg vijeka, a nacija bosanac nikad nije postojala, u srednjovjekovnoj bosni zivjeli su bosnjani ili ti ga bosnjaci (koje god vjere) a ne bosanci.
sanaman

#74 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by sanaman »

Dozer wrote:@Sanaman

a) tuzno je da ljude ogranicavas granicama, ljudi ne biraju roditelje ni mjesto gdje ce biti rodjeni ali mogu birati da kazu ko su i sta su, to je njihovo pravo.

b) probaj u Sandzaku reci da su oni pripadnici srbijanske nacije...pa ceas vidjeti sta ce ti ljudi reci

c) i mene neko pokusava ubijediti ko sam i sta sam, valjda je moje pravo da ja odlucim ko sam i sta sam, kao sto rekoh ako treba i marsovac.

d) takodjer ignorise da kultura, jezik, obcaji ne poznaju granice...nego sta su Madjari u Vojvodini?

Pusti ljude da budu sta zele, ne nameci nikom nista...to je demokratija.

P.S. 242.000 ljudi se izjasnilo kao Jugosloveni 91...i nestde drzave, jel im to i nacija nestala? Po tebi jeste...a oni koji su se drugacije izjasnili postoje i danas NEOVISNO od toga u kojoj drzavi zive.
Dozer

#75 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?

Post by Dozer »

crusader wrote:bosanac i hercegovac = nova verzija jugoslovena, ideja koja samo jos u BiH zivi. Drugi apsurd je veznik "i" u nacionalnosti :-) Dali to znaci da se albanci sa kosova trebacju pisati kao "kosovci" jer ipak zive na kosovu ? Tuzno je da bosnjaci jos nisu shvatili ko su i sta su i da veze nemaju sta je nacionalni identitet, a uvjeren sam da ce se 99% hrvata i srba u BiH upisati kao hrvati i srbi, a samo ce se bosnjaci razdjeliti na: muslimane, hercegovce, bosance, bosance i hercegovce, ostale itd. Tuga
Tuzno je nerazumijevanje i neznanje...
Drzava se zvala Jugoslavija, pa se samim tim i nacija te drzave nazivala Jugoslovenska.
Veznik "i" se moze i ne mora pisati u nacionalnosti, posto se pod nacionalnost pravilno pise i "BiH" i "BH" ili "Bosanskohercegovacka". Bez obzira kako se upise, sve oznacava pripadnost drzavi Bosni i Hercegovini, sto i jeste poenta nacionalnosti.
Albanci sa Kosova se vec odavno pisu kao "Kosovari". Usput, Albanci u Albaniji ni malo ne mirisu Kosovare. Ali, to je ionako isto kao ni sto Srbijanci ne mirisu BH Srbe ili Hrvati u HR ne mirisu BH Hrvate, ili preciznije hercegovce.
Locked