quasar wrote:Takodjer i ja sa kompletnom familijom, nas 6 sigurno.nihil_ wrote:Ja cu se prijaviti kao bosanac il necu nikako, il makar ko ostali...
Ako bude "ostalih" na kraju znacajan procenat, mozemo traziti "Republiku Ostaliju".
Popis stanovnistva - i, sta onda?
- zambaklija
#176 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
- crusader
#177 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Koji islamisti ? Zasto reis nebi govorio u ime bosnjaka kad je i on sam bosnjak musliman koji se obraca bosnjacima muslimanima ?hornet wrote:Ja sam za integralno bosnjastvo. Svi oni koji osjecaju pripadnost ovoj zemlji, kao pripadnici bosanskog naroda trebaju se izjasniti kao Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je historijski opravdano, jer ako su bosanski franjevci sredinom 19. stoljeca propagirali bosnjastvo zasto se danas ljudi koji se ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ne bi tako izjasnjavali. Mislim smuci mi se kad vidim kako islamisti svojataju to ime, zar niko nema hrabrosti da kaze reisu i drugim vjerskim sluzbenicima u IZ da oni mogu govoriti samo u ime vjrenika muslimana, a nikako u ima Bosnjaka. Ne bi da nikoga vrijedjam, ali ovi "pametnjakovici" koji bi se izjasnili kao Bosanci samo pravo uslugu hrvatskim i srpskim nacionalistima, dajte ljudi razmislite malo. Bosnjak moze biti i vjernik i nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, ateista, agnostic, deista ili sta vec zeli...
- madner
#178 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Napisao sam vec da je Rizvanbegovic kriv za ovo.Canton wrote:Najveci pomak bi bi da se drzava zove Bosna i da su svi njeni drzavljani Bosnjaci kao sto je to u vakat bilo.madner wrote: Zasto je bolje? Pa ne mora se nista poboljsati zato sto je Bosnjaka 50+%.
Daleko najveci pomak za normalnu BiH bi bio da Bosanaca bude 60%+ (ali to je potpuno utopija) i 0% Bosnjaka. Jer to bi unistilo cijelu Deytonsku strukturu.
Kada bi se drzava zvala Bosna drzavljani bi bili Bosanci. Ovako ispade da je to geografska odrednica pa su morali ici na stari izraz. Ne zovu se ni stanovnici Njemacke Teutoni ili Francuske Gali.
-
palermo
#179 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Ma ima tu nejasnoća u ovoj priči ? Jel to Bošnjaci ne postoje kao narod, jel Bošnjaci postaju sada Bosanci.....pravimo mimirkiju, šta li....madner wrote:
Zasto je bolje? Pa ne mora se nista poboljsati zato sto je Bosnjaka 50+%.
Daleko najveci pomak za normalnu BiH bi bio da Bosanaca bude 60%+ (ali to je potpuno utopija) i 0% Bosnjaka. Jer to bi unistilo cijelu Deytonsku strukturu.
Ovakvo pisanje suštinski potvrđuje srpsko/hrvatsku tezu o nepostjanju bošnjačke nacije, đah si ovo đah si ono....
jedno je praviti distinkciju između nacionalnosti i etničke pripadnosti, pa tražiti da u listiću za popis bude stavka nacionalnost/ državljanstvo i stavka etnička pripadnost, a sasvim drugo je ovo što ti napisa.
- slobodni armirach
#180 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
samo plati POREZ pa se izjasnjavaj kako hoces 
- madner
#181 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Zato sto nema mandat od svih da moze govoriti u njihove ime. Moze govoriti u svoje kao bosnjak musliman i to je to. Ni predsjednik sahovskog kluba Bosna ne govori u ime Bosnjaka.crusader wrote:Koji islamisti ? Zasto reis nebi govorio u ime bosnjaka kad je i on sam bosnjak musliman koji se obraca bosnjacima muslimanima ?hornet wrote:Ja sam za integralno bosnjastvo. Svi oni koji osjecaju pripadnost ovoj zemlji, kao pripadnici bosanskog naroda trebaju se izjasniti kao Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je historijski opravdano, jer ako su bosanski franjevci sredinom 19. stoljeca propagirali bosnjastvo zasto se danas ljudi koji se ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ne bi tako izjasnjavali. Mislim smuci mi se kad vidim kako islamisti svojataju to ime, zar niko nema hrabrosti da kaze reisu i drugim vjerskim sluzbenicima u IZ da oni mogu govoriti samo u ime vjrenika muslimana, a nikako u ima Bosnjaka. Ne bi da nikoga vrijedjam, ali ovi "pametnjakovici" koji bi se izjasnili kao Bosanci samo pravo uslugu hrvatskim i srpskim nacionalistima, dajte ljudi razmislite malo. Bosnjak moze biti i vjernik i nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, ateista, agnostic, deista ili sta vec zeli...
-
VjecitiStudent
#182 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Reis moze da govori samo u ime clanova svoje NVO, za to jedino ima zakonsko ovlastenje.crusader wrote:Koji islamisti ? Zasto reis nebi govorio u ime bosnjaka kad je i on sam bosnjak musliman koji se obraca bosnjacima muslimanima ?hornet wrote:Ja sam za integralno bosnjastvo. Svi oni koji osjecaju pripadnost ovoj zemlji, kao pripadnici bosanskog naroda trebaju se izjasniti kao Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je historijski opravdano, jer ako su bosanski franjevci sredinom 19. stoljeca propagirali bosnjastvo zasto se danas ljudi koji se ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ne bi tako izjasnjavali. Mislim smuci mi se kad vidim kako islamisti svojataju to ime, zar niko nema hrabrosti da kaze reisu i drugim vjerskim sluzbenicima u IZ da oni mogu govoriti samo u ime vjrenika muslimana, a nikako u ima Bosnjaka. Ne bi da nikoga vrijedjam, ali ovi "pametnjakovici" koji bi se izjasnili kao Bosanci samo pravo uslugu hrvatskim i srpskim nacionalistima, dajte ljudi razmislite malo. Bosnjak moze biti i vjernik i nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, ateista, agnostic, deista ili sta vec zeli...
-
HM 2011
#183 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Nego nešto mi ne ide nagovaranje srba i hrvata da se izjašnjavaju kao nacionalni bošnjaci - nema mi logike niti veze sa zdravim razumom pa ta priča otpada.....sanaman wrote:da i ja nešto pametno pročitam.....HM 2011 wrote:Koliko samo grijesite...a niste svjesni toga...Dozer wrote: O tome ja pricam, nikom nije vazno koji ti pasos imas tj."nacionalnost", ovde je bitna narodnost ili etnicka pripadnost, a bojim se da ce mnogo ljudi zbog neznanja tu napisati: bosanac, musliman, BiH itd. sto je pogubno a vec sam napisao zasto, a Dozer se uhvatio nebitne terminologije i ovde dzabe pravi zbrku
Upravo je terminologija vrlo bitna ovdje, a evo i zasto.
Vec 20 godina nas se ubjedjuje da su Bosnjaci, Srbi i Hrvati nacije u okviru BiH. Ovo je, naravno, najobicnija nebuloza jer su etnicari na sve 3 strane vrlo svjesni terminologija, ali i svjetski priznatih zakona i pravila po tom pitanju. Ali, vrlo svjesno i precizno su istrajali na toj terminologiji jer su znali da je vecina ljudi u BiH, bez obzira na narodnost, nepismena po tom pitanju i da se nece puno zamarati razmisljanjem da li etnija i nacija imaju neke veze.
Sada, gledajuci ovaj listic, poistovjecivanjem etnije i nacije oni dolaze do sustine i cilja kojem svi zajedno i dogovorno streme od '91, a to je ostvarenje mladomuslimanskih, velikosrpskih i velikohrvatskih snova koji se ogledaju u parcanju BiH i stvaranju 3 monoetnicke nacije i drzave upravo na i od prostora trenutne BiH.
Poistovjecivanjem narodnosti i nacionalnosti, u sprezi za postojecim etnicki cistim prostorima unutar BiH, automatski se stvaraju predispozicije za povlacenje nacionalnih granica upravo po tim trenutnim etnickim savovima. Ovaj i ovakakav popis, u kojem se jedan konstitutivni narod unutar drzave tretira kao nacija, stvara preduslove za otcjepljenja, pri cemu ce sve 3 strane imati i argumentaciju - "popisom iz 2013 je nepobitno utvrdjeno da u BiH egzistiraju 3 nacije, i to Bosnjacka, Srpska i Hrvatska, a kako sve tri nacije vec imaju svoje zasebne institucije koje upravljaju odredjenim teritorijama, stvoreni su svi preduslovi za stvaranje tri zasebne nacionalne drzave Srba, Hrvata i Bosnjaka".
Brojanje u svemu ovome nema nikakve veze, odnosno da li ce biti ovoliko ili onoliko Bosnjaka, Srba, Hrvata, ovih ili onih...bit je da se pokaze i dokaze da su 3 vecinske etnicke grupe spremne da imaju svoje nacionalne drzave.
Samo sutanje Bosnjacke strane na sve moguce napade i budalastine iz RS ili iz Hercegovine, vrlo jasno upucuje da postoji i te kakva pozadina te sutnje.
Bojim se da ta sutnja nece izaci ni na sta dobro...ali eto...o tom po tom. Ja bih volio da nisam ni izbliza u pravu, medjutim, nisam bas siguran da je tako...
Odcjepljena se regulisu ustavom i pravom na samoopredjeljene i zakonskim okvirom. To ustav nase drzave ne predvidja niti je moguce da se izmijeni u tom pravcu. Prema tome....nego mi nije jasna ta teorija, jugoslovenska nacija nestde preko noci, koja je imala 22 miliona stanovnika i sada hoces mene da ubijedis da je garancija opstanka ove drzave to sto ce svi da se izjasne po nacionalnosti BiH, pa da se kasnije sa mnom ubjedjuju kako nisu imali pravo da se izjasne drugacije??? Upravo trpanje svih u isti kos vodi nezadovoljstvu. Garancija je gradjanski Ustav i zakon. Ustav uredjuje drzavu i regulise drzavljstvo, ustav ne pominje nigdje naciju!
P.S.
koje je nacinalnosti bio neciji pradjed koji je zivio u BiH 1910?
koje je nacinalnosti bio neciji djed koji je zivio u BiH 1918-1945?
koje je nacinalnosti je moj otac koji je zivio u BiH 1945-1992?
koje je nacinalnosti je taj neko danas?
koje nacionanolnosti ce biti njegov unuk?
Jel znas sta se nije mijenjalo u ovom periodu? Pripadnost narodu i vjeri koje je uvijek konstanta na ovim prostorima, a sve drugo je prolazno i kraljevina , i jugoslavija itd. pa ti idalje definisi nacionalnost sa pasosem...eto kroz generacije promjenismo 4 ili pet nacionalnosti
Biti državljanin Bosne i Hercegovine i biti popisan nacionalnim popisom podrazumjeva da je tvoja nacija BH nacija - jer nije popis TURISTA NITI STRANACA - njih ne popisujemo......
u suprotnom mnogi ostaju stranci u svojoj državi......
sad jel u pitanju masonska zavjera ili nešto drugo - apsolutno me ne interesuje.....
Kada su mudri planeri ovog multinacionalnog popisa stanovništva uplanirali vlastiti linč ili vlastito spaljivanje na lomači - kojeg tačno datuma ?
od mene za samoubistvo nemaju podršku.... samoubistvo je i religijom strogo zabranjeno..... tako da mi baš i nije jasna ova predložena logika - liči mi na podmetanje?
- Dozer
#184 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
@sanaman
Mozda zato sto je nacija vezana direktno za postojanje drzave, pa nema nikakve potrebe naglasavati da su svi gradjani jedne drzave automatski pripadnici istoimene nacije?
Eee...ali to je tako u normalnom svijetu, a mi to, ocito, nismo. Inace ne bismo imali NACIONALNO izjasnjavanje na anketnim listicima za popis.
Ti se, vidim, polomi da meni nesto dokazes, a nikako da uvidis da sve brkas. I to stalno. Pa iz svega sto si napisao je jasno sve ono sto i ja pricam - nacija je promjenjiva stvar i nastaje i nestaje sa nastankom ili nestankom drzava. Narodnost je jedino nepromjenjiva kategorija u svemu tome, dok je religija promjenjiva kao i bilo koje carape. Sta je tu nejasno...fakat...?
@vjecitistudent
Sto se tice pojasnjenja o tome sta je nacionalnost, drzavljanstvo, itd., po nasem zakonu se moze pojasniti drzavljanstvo i narodnost (mada mislim da nema neke konkretne zakonske regulative koja pojasnjava narodnost
), dok je nacionalnost rijesena odavno na svjetskom nivou i nas zakon, koji, usput receno ne postoji za ovo (bar ja ne znam da postoji), nema ama bas nista s tim
.
- Drzavljanstvo je takodjer definisano na svjetskom nivou i podrazumijeva formalno-pravnu, ali i politicku kategoriju kojom se definise pripadnost nekog pojedinca nekom medjunarodno priznatom subjektu koji ima status drzave, a drzava je granicama omedjena teritorija. Osnovna obiljezja drzave i drzavnosti su novac, institucije (vojska, policija, vlada, itd.) i obiljezja (himna, grb, zastava...). Pojedinci, pripadnici te drzave, moraju se povinovati pravima, zakonima i obavezama te drzave.
- Narodnost ima dva znacenja i moze se tretirati kao pripadnost odredjenoj etnickoj grupi, odnosno grupi koju vezu krvne, jezicke, kulturne, tradicijske i vjerske veze. Drugo znacenje, i koje se u svijetu koristi vrlo rijetko, jeste znacenje u drzavnom smislu, medjutim rijetko se koristi upravo iz razloga postojanaj termina NACIJA, koji obiljezava sve drzavljane jedne drzave, bez obzira na njihovu etnicku, vjersku ili drugu pripadnost. Da bi neko bio pripadnik neke nacije potrebno je da bude drzavljanin te drzave. Pojam "nacija" je nastao kada i pojam drzave, sto je bilo, cini mi se, nekada u 16 v. proglasenjem venecijanske drzave.
Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci
. Sve se, naravno, moze provjeriti i u pravno-politickim knjigama 
Nije ti palo na pamet zasto Ustav ne spominje naciju?Ustav uredjuje drzavu i regulise drzavljstvo, ustav ne pominje nigdje naciju!
P.S.
koje je nacinalnosti bio neciji pradjed koji je zivio u BiH 1910?
koje je nacinalnosti bio neciji djed koji je zivio u BiH 1918-1945?
koje je nacinalnosti je moj otac koji je zivio u BiH 1945-1992?
koje je nacinalnosti je taj neko danas?
koje nacionanolnosti ce biti njegov unuk?
Jel znas sta se nije mijenjalo u ovom periodu? Pripadnost narodu i vjeri koje je uvijek konstanta na ovim prostorima, a sve drugo je prolazno i kraljevina , i jugoslavija itd. pa ti idalje definisi nacionalnost sa pasosem...eto kroz generacije promjenismo 4 ili pet nacionalnosti
Mozda zato sto je nacija vezana direktno za postojanje drzave, pa nema nikakve potrebe naglasavati da su svi gradjani jedne drzave automatski pripadnici istoimene nacije?
Eee...ali to je tako u normalnom svijetu, a mi to, ocito, nismo. Inace ne bismo imali NACIONALNO izjasnjavanje na anketnim listicima za popis.
Ti se, vidim, polomi da meni nesto dokazes, a nikako da uvidis da sve brkas. I to stalno. Pa iz svega sto si napisao je jasno sve ono sto i ja pricam - nacija je promjenjiva stvar i nastaje i nestaje sa nastankom ili nestankom drzava. Narodnost je jedino nepromjenjiva kategorija u svemu tome, dok je religija promjenjiva kao i bilo koje carape. Sta je tu nejasno...fakat...?
@vjecitistudent
E, jebi ga sad... etnija nije nova rijec, nego postojeca, a znaci isto sto i etnicka pripadnost. Da prvo to razjasnimoSta je to "etnija", nova rijec u nasem jeziku ili ...?
Jel moze neko konacno razjasniti osnovne pojmove ovdje oko toga sta je nacionalnost, drzavljanstvo, itd. i to na nacin definisan nasim zakonima?
Sto se tice pojasnjenja o tome sta je nacionalnost, drzavljanstvo, itd., po nasem zakonu se moze pojasniti drzavljanstvo i narodnost (mada mislim da nema neke konkretne zakonske regulative koja pojasnjava narodnost
- Drzavljanstvo je takodjer definisano na svjetskom nivou i podrazumijeva formalno-pravnu, ali i politicku kategoriju kojom se definise pripadnost nekog pojedinca nekom medjunarodno priznatom subjektu koji ima status drzave, a drzava je granicama omedjena teritorija. Osnovna obiljezja drzave i drzavnosti su novac, institucije (vojska, policija, vlada, itd.) i obiljezja (himna, grb, zastava...). Pojedinci, pripadnici te drzave, moraju se povinovati pravima, zakonima i obavezama te drzave.
- Narodnost ima dva znacenja i moze se tretirati kao pripadnost odredjenoj etnickoj grupi, odnosno grupi koju vezu krvne, jezicke, kulturne, tradicijske i vjerske veze. Drugo znacenje, i koje se u svijetu koristi vrlo rijetko, jeste znacenje u drzavnom smislu, medjutim rijetko se koristi upravo iz razloga postojanaj termina NACIJA, koji obiljezava sve drzavljane jedne drzave, bez obzira na njihovu etnicku, vjersku ili drugu pripadnost. Da bi neko bio pripadnik neke nacije potrebno je da bude drzavljanin te drzave. Pojam "nacija" je nastao kada i pojam drzave, sto je bilo, cini mi se, nekada u 16 v. proglasenjem venecijanske drzave.
Nadam se da je odgovor zadovoljavajuci
Last edited by Dozer on 02/02/2012 16:27, edited 1 time in total.
- madner
#185 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Napisao sam duzi tekst o tome na temi o NVZu (dok je bila jos ozbiljna, dakle prvi post). Ustav iz '74 je podvala, od 1943 do '74 postojao je samo jedan narod Bosanaski i taj narod je imao svoju Republiku. Broj komponentni tog naroda je bio veci od jedan.palermo wrote:Ma ima tu nejasnoća u ovoj priči ? Jel to Bošnjaci ne postoje kao narod, jel Bošnjaci postaju sada Bosanci.....pravimo mimirkiju, šta li....madner wrote:
Zasto je bolje? Pa ne mora se nista poboljsati zato sto je Bosnjaka 50+%.
Ovakvo pisanje suštinski potvrđuje srpsko/hrvatsku tezu o nepostjanju bošnjačke nacije, đah si ovo đah si ono....
jedno je praviti distinkciju između nacionalnosti i etničke pripadnosti, pa tražiti da u listiću za popis bude stavka nacionalnost/ državljanstvo i stavka etnička pripadnost, a sasvim drugo je ovo što ti napisa.
Dakle umjesto da se od toga pravi sveto slovo, treba to mijenjat. Nationalne manjine i njihova misljenja su samo to.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#186 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Ako se ne budem mogao izjasniti kao Bošnjanin, neću se nikako onda izjašnjavati. Nema šanse da se izjasnim kao Bosanac ili Bošnjak... Bošnjanin ili ništa. Eto vam sad...
Šta ćemo ljudi sa Bošnjanima?

- zambaklija
#187 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
:razz:e vallahi ako ja nemerem ko Bosanac neš vallahi ni ti ko BošnjaninanthraxQ wrote:Ako se ne budem mogao izjasniti kao Bošnjanin, neću se nikako onda izjašnjavati. Nema šanse da se izjasnim kao Bosanac ili Bošnjak... Bošnjanin ili ništa. Eto vam sad...
![]()
![]()
Last edited by zambaklija on 02/02/2012 16:28, edited 1 time in total.
- hornet
#188 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
On moze govoriti samo u ime vjernika muslimana.crusader wrote:Koji islamisti ? Zasto reis nebi govorio u ime bosnjaka kad je i on sam bosnjak musliman koji se obraca bosnjacima muslimanima ?hornet wrote:Ja sam za integralno bosnjastvo. Svi oni koji osjecaju pripadnost ovoj zemlji, kao pripadnici bosanskog naroda trebaju se izjasniti kao Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je historijski opravdano, jer ako su bosanski franjevci sredinom 19. stoljeca propagirali bosnjastvo zasto se danas ljudi koji se ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ne bi tako izjasnjavali. Mislim smuci mi se kad vidim kako islamisti svojataju to ime, zar niko nema hrabrosti da kaze reisu i drugim vjerskim sluzbenicima u IZ da oni mogu govoriti samo u ime vjrenika muslimana, a nikako u ima Bosnjaka. Ne bi da nikoga vrijedjam, ali ovi "pametnjakovici" koji bi se izjasnili kao Bosanci samo pravo uslugu hrvatskim i srpskim nacionalistima, dajte ljudi razmislite malo. Bosnjak moze biti i vjernik i nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, ateista, agnostic, deista ili sta vec zeli...
-
Canton
#189 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
anthraxQ wrote:Pa ne mogu se oni izjasniti kao Bošnjak - to je muslimansko, to ja Alija izmislio, to Reis kaže da je... a kako biti kao Reis.
al me nasmija
-
kenny_
#190 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
izvini, bez uvrede, ali, kad bi se pričalo o vaktima, onda bi se i Bošnjaci mogli komotno izjasniti Turcima, kao što je to nekad bilo, a danas se zbog šovinizma drugih, sasvim zanemarilo. Naši historičari isto tako se stide nekih stvari koje su bile dio muslimanske ideologije: da se borba za državu i nacionalna svijest tek počela buditi u socijalizmu, a prije toga se živilo u plemenima. Muslimanski pokreti okrenuli su se vjeri i imali strukturu poput IZ, što se zadržalo do danas u Sandžaku. I sam Alija Izetbegović bio je protiv nacionalizma i predlagao svim arapskim zemljama da se koncentrišu na jedini identitet, a on je vjera. Briga o državi, umjetnosti, modernim duhovnim poretima, slobodama i demokraciji nije bila u prošlosti u planu Bošnjaka, zato i jesmo bili zaostali, a socijalizam nas približio državi, pa danas Srbima oduzimamo stari njihov posao: briga o Velikoj državi.Canton wrote:Najveci pomak bi bi da se drzava zove Bosna i da su svi njeni drzavljani Bosnjaci kao sto je to u vakat bilo.madner wrote: Zasto je bolje? Pa ne mora se nista poboljsati zato sto je Bosnjaka 50+%.
Mislim, postoje razlozi zašto su Srbi i Hrvati u BiH - Srbi i Hrvati. To im niko ne može uzeti, a da si ti umjesto njih onda bi se i ti tako izjasnjavao. Postoje razlozi zašto su Muslimani zakasnili sa nacionalnim pokretom, oni postoje, a za to su sami Bošnjaci krivi, a odgovorni su naravno i drugi, ali u prvom planu Bošnjaci. Nisu to priče mitološkog Muhameda Filipovića i drugih. Bošnjacima je tek danas jasno gdje su, šta su do sada radili i šta žele u budućnosti.
Bošnjaci su vezani za Bosnu, to im niko ne može oduzeti. Drugi danas ne žele spomenuti "Bosna", niti kao država niti kao zavičaj - to su Dodik i Čović i njihove pristalice.
Nacionalni problem u BiH nije od jučer i s obzirom na prošlost sasvim je jednostavan. Dok jedni pričaju da drugi ne postoje - i prvi i drugi i treći očigledno postoje.
Last edited by kenny_ on 02/02/2012 16:41, edited 3 times in total.
-
sanaman
#191 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Da li ste procitali preambule nekih ustava....nijedan ustav ne regulise pitanje nacije, vec mi narod te i te drzave...govori se opcenito donijeli ustav...to sto ja imam BH pasos ne znaci da pripadam BH naciji ako se ja ne osjecam tako, ko se tako osjeca neka pripada...to je subjektivno...jer vezivanjem nacije za pasos priznajes tacan datum nastanka i moguci prestanak nacije...jer ispade u BiH po nacinalnosti svi bili Jugosloveni do 01.03.1992 i preko noci se rodi nova nacija i mozda jednog dana za 50 god budemo imali svi pasos EU na kojem se ne pominje BiH, jel to nestala BiH nacija onda?
Ne vezite naciju za pasos, rekoh postoji uvjerenje o drzavljanstvu ali ne i o naciji. Ako ne vjerujete provjerite sta vam pise na uvjerenju.
Ne vezite naciju za pasos, rekoh postoji uvjerenje o drzavljanstvu ali ne i o naciji. Ako ne vjerujete provjerite sta vam pise na uvjerenju.
-
Canton
#192 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Moze biti da nisi pratio kartki tok diskusije postovanog forumasa i moje malenkosti pa si izvukao pogresan utisak.kenny_ wrote: izvini, ali, kad bi se pričalo o vaktima, onda bi se i Bošnjaci mogli komotno izjasniti Turcima, kao što je to nekad bilo, a danas zbog šovinizma drugih, sasvim zanemarilo.
Mislim, postoje razlozi zašto su Srbi i Hrvati u BiH - Srbi i Hrvati. To im niko ne može uzeti, a da si ti umjesto njih onda bi se i ti tako izjasnjavao. Postoje razlozi zašto su Muslimani zakasnili sa nacionalnim pokretom, oni postoje, a za to su sami Bošnjaci krivi, a odgovorni su naravno i drugi, ali u prvom planu Bošnjaci. Nisu to priče mitološkog Muhameda Filipovića i drugih. Bošnjacima je tek danas jasno gdje su, šta su do sada radili i šta žele u budućnosti.
Bošnjaci su vezani za Bosnu, to im niko ne može oduzeti. Drugi danas ne žele spomenuti "Bosna", niti kao država niti kao zavičaj - to su Dodik i Čović i njihove pristalice.
Nacionalni problem u BiH nije od jučer i s obzirom na prošlost sasvim je jednostavan. Dok jedni pričaju da drugi ne postoje - i prvi i drugi i treći očigledno postoje.
Sa citavim tvojim postom se slazem.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#193 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
pa zar nije?Canton wrote:anthraxQ wrote:Pa ne mogu se oni izjasniti kao Bošnjak - to je muslimansko, to ja Alija izmislio, to Reis kaže da je... a kako biti kao Reis.
al me nasmija
-
Canton
#194 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
NijeanthraxQ wrote:pa zar nije?Canton wrote:anthraxQ wrote:Pa ne mogu se oni izjasniti kao Bošnjak - to je muslimansko, to ja Alija izmislio, to Reis kaže da je... a kako biti kao Reis.
al me nasmija
- anthraxQ
#195 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Zar nisi vidio sarkazam u tome postu?Canton wrote:
Nije
Logično da nije.
- madner
#196 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Mojne mjesati SFRJ i BiH. SFRJ je bila Federacija. Federacija je bila sastavljanja od Republika i svaka Republika je bila Republika jednog naroda. Cak i BiH (to je bio cuveni spor oko statusa BiH jer je i tada negirana ta cinjenica o Bosanskom narodu).sanaman wrote:Da li ste procitali preambule nekih ustava....nijedan ustav ne regulise pitanje nacije, vec mi narod te i te drzave...govori se opcenito donijeli ustav...to sto ja imam BH pasos ne znaci da pripadam BH naciji ako se ja ne osjecam tako, ko se tako osjeca neka pripada...to je subjektivno...jer vezivanjem nacije za pasos priznajes tacan datum nastanka i moguci prestanak nacije...jer ispade u BiH po nacinalnosti svi bili Jugosloveni do 01.03.1992 i preko noci se rodi nova nacija i mozda jednog dana za 50 god budemo imali svi pasos EU na kojem se ne pominje BiH, jel to nestala BiH nacija onda?
- Sezam
#197 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Apsolutnohornet wrote:Ja sam za integralno bosnjastvo. Svi oni koji osjecaju pripadnost ovoj zemlji, kao pripadnici bosanskog naroda trebaju se izjasniti kao Bosnjaci, bez obzira na vjeru. To je historijski opravdano, jer ako su bosanski franjevci sredinom 19. stoljeca propagirali bosnjastvo zasto se danas ljudi koji se ne osjecaju kao Srbi i Hrvati ne bi tako izjasnjavali. Mislim smuci mi se kad vidim kako islamisti svojataju to ime, zar niko nema hrabrosti da kaze reisu i drugim vjerskim sluzbenicima u IZ da oni mogu govoriti samo u ime vjrenika muslimana, a nikako u ima Bosnjaka. Ne bi da nikoga vrijedjam, ali ovi "pametnjakovici" koji bi se izjasnili kao Bosanci samo pravo uslugu hrvatskim i srpskim nacionalistima, dajte ljudi razmislite malo. Bosnjak moze biti i vjernik i nevjernik, musliman, katolik, pravoslavac, ateista, agnostic, deista ili sta vec zeli...
- anthraxQ
#198 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
Pošto vidim da nam nema pomoći . . . Zambaklija, imaš li tamo kakvu za ženidbu?

- Dozer
#199 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
@sanaman
Kada dobijes EU pasos to ne znaci da ti je nestala BH nacionalnost, jer da bi dobio EU pasos moraces popuniti formular na kojem postoji polje "Nationality at origin".
TI procitaj sta ti pise na LK, desno pored slike, 3-4 red, pod rubrikom Drzavljanstvo/Nacionalnost. Mislim...da fakat zavrsimo nebulozu u kojoj nisi u pravu. Jos jednom, a ti prihvati ili nemoj, do tebe je - nacionalnost NIJE stvar licnog izbora.Da li ste procitali preambule nekih ustava....nijedan ustav ne regulise pitanje nacije, vec mi narod te i te drzave...govori se opcenito donijeli ustav...to sto ja imam BH pasos ne znaci da pripadam BH naciji ako se ja ne osjecam tako, ko se tako osjeca neka pripada...to je subjektivno...jer vezivanjem nacije za pasos priznajes tacan datum nastanka i moguci prestanak nacije...jer ispade u BiH po nacinalnosti svi bili Jugosloveni do 01.03.1992 i preko noci se rodi nova nacija i mozda jednog dana za 50 god budemo imali svi pasos EU na kojem se ne pominje BiH, jel to nestala BiH nacija onda?
Kada dobijes EU pasos to ne znaci da ti je nestala BH nacionalnost, jer da bi dobio EU pasos moraces popuniti formular na kojem postoji polje "Nationality at origin".
-
HM 2011
#200 Re: Popis stanovnistva - i, sta onda?
povećaj post, boldaj i odgovori na njega, prosljedi prijateljima na mišljenje i postavi i njihovo i svoje mišljenje te argumentaciju:kenny_ wrote:izvini, ali, kad bi se pričalo o vaktima, onda bi se i Bošnjaci mogli komotno izjasniti Turcima, kao što je to nekad bilo, a danas zbog šovinizma drugih, sasvim zanemarilo.Canton wrote:Najveci pomak bi bi da se drzava zove Bosna i da su svi njeni drzavljani Bosnjaci kao sto je to u vakat bilo.madner wrote: Zasto je bolje? Pa ne mora se nista poboljsati zato sto je Bosnjaka 50+%.
1. ako prihvatimo da smo Bošnjaci nacionalno i prihvatimo Hrvate i Srbe Bosne i Hercegovine kao nacionalne grupe predstoji nam:
-nacionalna prava = podjela Bosne i Hercegovine na tri djela, sa ili bez pristnka stranih sila, mila, grupica i slično,
poseljdica može biti: rat u kojem bošnjaci napadaju srbe i hrvate (tada već pod navodnicima)"Bosne i Hercegovine" sa namjerom da ih pobošnjače ?
mirni raspad Bosne i Hercegovine u kojem bošnjačkoj nacionalnoj grupi pripada jako mali dio teritorije, te posljedično ili etničko čišćenje nebošnjaka na tom teritoriju, ili prihvatanje da su svi po nacionalnosti Bošnjaci a po etničkoj pripadnosti mogu biti šta hoće na tom ostatku BiH (što se nudi u prijedlogu 2 ali tada Bosna i Hercegovina ostaje jedno-nacionalna).....
2. Ako prihvatimo da smo Bošnjaci kao etnička skupina i ne dopustimo pravo ikome drugome da se izjašnjava kao bilo koja druga nacija osim BosanskoHercegovačk na području Bosne i Hercegovine u smislu političke participacije u Bosni i Hercegovini - tj. ne prihvatimo popis u multinacionalnom prijedlogu, nego samo u multietničkom (u prijevodu multi narodnom) a jedno nacionalnom tada imamo šanse za mir i suživot - smatram da imamo osnovu za aktivnosti....
o tome govori uvod u Annex 4 Daytona....
U pitanju je pravno izjašnjavanje, temeljim svoje stavove na gore navedenoj logici
- izvolite izjasnite se.....