Popis stanovnistva 2011
-
elSaik
#51 Re: Popis stanovnistva 2011
Libo nas... taman da i vama i Hrvatima biramo člana predsjedništva. 
-
vs84sa
#52 Re: Popis stanovnistva 2011
zna li iko koliko kosta popis stan. ? prema nekim nesluzbenim informacijama oko 4 km po stanovniku, mozda i vise... znaci minimalno 16 mil KM ako smatramo da nas ima otprilike 4 mil.
Kako ovaj Genjac misli da se popisuje dijaspora i kome je to od bilo kakve koristi za popis??? osim prebrojavanja krvnih zrnaca. pa popis bi se trebao raditi u svim zemljama u isto vrijeme upravo zbog raznoraznih manipulacija, tako da ce svi ti ljudi u dijaspori biti uredno popisani, ali zasto da mi radimo dupli posao?
nama trebaju podaci u BiH o pismenosti o strucnoj spremi o starosti stanovnistva, kakve veze ima nekakav radnik u mc donaldsu u new yorku s BiH. osim sto ce kostati ovaj narod dodatnih 4km (+troskovi sto bi lako moglo da se usestostruci)
Kako ovaj Genjac misli da se popisuje dijaspora i kome je to od bilo kakve koristi za popis??? osim prebrojavanja krvnih zrnaca. pa popis bi se trebao raditi u svim zemljama u isto vrijeme upravo zbog raznoraznih manipulacija, tako da ce svi ti ljudi u dijaspori biti uredno popisani, ali zasto da mi radimo dupli posao?
nama trebaju podaci u BiH o pismenosti o strucnoj spremi o starosti stanovnistva, kakve veze ima nekakav radnik u mc donaldsu u new yorku s BiH. osim sto ce kostati ovaj narod dodatnih 4km (+troskovi sto bi lako moglo da se usestostruci)
- osa
#53 Re: Popis stanovnistva 2011
vs84sa wrote:zna li iko koliko kosta popis stan. ? prema nekim nesluzbenim informacijama oko 4 km po stanovniku, mozda i vise... znaci minimalno 16 mil KM ako smatramo da nas ima otprilike 4 mil.
ako primaju radnu snagu iz inozemstva ja ću popisivati u pola cijene znači 2 marke po glavi stanovnika....
-
egiE
#54 Re: Popis stanovnistva 2011
Popis stanovništva u Dijaspori nema nikakve logike. Većina bh. državljana koji žive u inostranstvu su legalni stanovnici tih, drugih država. Jedan čovjek ne može ulaziti u popis u dvije države. Zamislite da sve države popisuju svoje državljane koji se nalaze u drugim državama a da te iste države, na svom popisu, broje te iste ljude. Koliko bi onda svijet imao ljudi?
Naravno da je činjenica da se jedna tako mala država toliko raselila po svijetu za sjesti i plakati, ali mnogi su se prije trebali pitati oko posljedica. Sada imamo to što imamo i zatvaranje očiju pred realnošću i pred činjenicama nas neće daleko odvesti. Naravno da je ta "realnost" postignuta zločinima i etničkim čišćenjem i da je za svaku osudu, ali jedno je ono što bismo svi voljeli a drugo je stanje na terenu. Ako ja npr. živim u inostranstvu i brojim se kao građanin strane zemlje i ako nemam stalno prebivalište u BiH, u koju bih ja kategoriju trebao spasti? U "ostali" u inostranstvu? Pa to je presmiješno. Postavlja se pitanje da li je ovo "popis stanovništva" ili "brojanje krvnih zrnaca" i upoređivanje sadašnjih brojeva sa brojem prijeratnih stanovnika BiH. Ako je u pitanju popis, onda se trebaju popisivati ljudi koji su nastanjeni u BiH a ako ćemo se takmičiti, koji je narod više iselio iz BiH, onda trebamo pokrenuti popis izbjeglih i raseljenih i da ih uporedimo sa prijeratnim stanjem. Jedino je pitanje šta se time može postići? Ako mene pitate, ništa. Znamo da su oba entiteta koliko-toliko, etnički čisti i da u FBiH vlada tiha podjela između Bošnjaka i Hrvata.
Žalosno je što mnogi žele iskoristiti upravo ovaj popis koji služi u redovne statističke svrhe, da bi dokazali kako su Bošnjaci i Hrvati protjerani iz RS ili kako nema Srba u FBiH. Kako ima više Bošnjaka u inostranstvu nego ostalih ili da su Bošnjaci najviše stradali u ratu. To se, naime, zna i bez popisa i mislim da je politiziranje popisa i zatezanje u korist nečega što što cijeli svijet zna, neosnovano i djetinjasto. Uradite taj popis više i skinite to s dnevnog reda. Izgubljeni životi se ne mogu vratiti niti raseljeni... Ako se Srbi i pokažu kao većina u BiH, pa Bože moj, šta da im radimo? Da poravnamo račune? Ma hajde!
Naravno da je činjenica da se jedna tako mala država toliko raselila po svijetu za sjesti i plakati, ali mnogi su se prije trebali pitati oko posljedica. Sada imamo to što imamo i zatvaranje očiju pred realnošću i pred činjenicama nas neće daleko odvesti. Naravno da je ta "realnost" postignuta zločinima i etničkim čišćenjem i da je za svaku osudu, ali jedno je ono što bismo svi voljeli a drugo je stanje na terenu. Ako ja npr. živim u inostranstvu i brojim se kao građanin strane zemlje i ako nemam stalno prebivalište u BiH, u koju bih ja kategoriju trebao spasti? U "ostali" u inostranstvu? Pa to je presmiješno. Postavlja se pitanje da li je ovo "popis stanovništva" ili "brojanje krvnih zrnaca" i upoređivanje sadašnjih brojeva sa brojem prijeratnih stanovnika BiH. Ako je u pitanju popis, onda se trebaju popisivati ljudi koji su nastanjeni u BiH a ako ćemo se takmičiti, koji je narod više iselio iz BiH, onda trebamo pokrenuti popis izbjeglih i raseljenih i da ih uporedimo sa prijeratnim stanjem. Jedino je pitanje šta se time može postići? Ako mene pitate, ništa. Znamo da su oba entiteta koliko-toliko, etnički čisti i da u FBiH vlada tiha podjela između Bošnjaka i Hrvata.
Žalosno je što mnogi žele iskoristiti upravo ovaj popis koji služi u redovne statističke svrhe, da bi dokazali kako su Bošnjaci i Hrvati protjerani iz RS ili kako nema Srba u FBiH. Kako ima više Bošnjaka u inostranstvu nego ostalih ili da su Bošnjaci najviše stradali u ratu. To se, naime, zna i bez popisa i mislim da je politiziranje popisa i zatezanje u korist nečega što što cijeli svijet zna, neosnovano i djetinjasto. Uradite taj popis više i skinite to s dnevnog reda. Izgubljeni životi se ne mogu vratiti niti raseljeni... Ako se Srbi i pokažu kao većina u BiH, pa Bože moj, šta da im radimo? Da poravnamo račune? Ma hajde!
-
sammo
#55 Re: Popis stanovnistva 2011
egiE wrote:Popis stanovništva u Dijaspori nema nikakve logike. Većina bh. državljana koji žive u inostranstvu su legalni stanovnici tih, drugih država. Jedan čovjek ne može ulaziti u popis u dvije države. Zamislite da sve države popisuju svoje državljane koji se nalaze u drugim državama a da te iste države, na svom popisu, broje te iste ljude. Koliko bi onda svijet imao ljudi?
- 1gorstak
#56 Re: Popis stanovnistva 2011
Ne osporava se popis, osporava se velikosrpski zahtjev da se novi popis kopira u (neizbjezni) etnicki kljuc. Mi popis mozemo imati sutra ako Dodik pristane da se za etnicki kljuc do daljnjeg (tj. dok se ne dodje do boljeg dogovora) koristi popis iz 1991. Niko nije protiv popisa.egiE wrote:Uradite taj popis više i skinite to s dnevnog reda. Izgubljeni životi se ne mogu vratiti niti raseljeni... Ako se Srbi i pokažu kao većina u BiH, pa Bože moj, šta da im radimo? Da poravnamo račune? Ma hajde!
- 1gorstak
#57 Re: Popis stanovnistva 2011
FBiH nece samostalno organizovati popis niti ce popis uradjen u manjem entitetu imati pravnu tezinu (jer ce biti bojkotovan od strane jednog a mozda i dva konstitutivna naroda u tom entitetu). Popis treba da uradimo jer je to jedan od uslova za EU integracije, a ovo sto Dodik planira nece biti prihvatljivo, znaci bacanje para. Ali nije to problem Dodiku, nije ih on zaradio, "sta fali. nije ono safun nece se potrositi"...inhibitor wrote:Opet imamo situaciju sa sva ovna na brvnu. Ovog puta je RS u boljoj poziciji da uvjetuje, jer ako ne bude popisa na nivou drzave, RS ce da provede neki svoj polu zvanicni popis (a vjerojatno i FBiH) sto je pozicija koju vise prizeljkuje RS nego ostali.1gorstak wrote:Ne osporava se popis, osporava se velikosrpski zahtjev da se novi popis kopira u (neizbjezni) etnicki kljuc. Mi popis mozemo imati sutra ako Dodik pristane da se za etnicki kljuc do daljnjeg (tj. dok se ne dodje do boljeg dogovora) koristi popis iz 1991. Niko nije protiv popisa.egiE wrote:Uradite taj popis više i skinite to s dnevnog reda. Izgubljeni životi se ne mogu vratiti niti raseljeni... Ako se Srbi i pokažu kao većina u BiH, pa Bože moj, šta da im radimo? Da poravnamo račune? Ma hajde!
Treniranje, zadrtost, samovolja, Marticeva skola.
- sodom
#58 Re: Popis stanovnistva 2011
Kakve veze ima sto je neko stanovnik druge drzave?egiE wrote:Popis stanovništva u Dijaspori nema nikakve logike. Većina bh. državljana koji žive u inostranstvu su legalni stanovnici tih, drugih država. Jedan čovjek ne može ulaziti u popis u dvije države. Zamislite da sve države popisuju svoje državljane koji se nalaze u drugim državama a da te iste države, na svom popisu, broje te iste ljude. Koliko bi onda svijet imao ljudi?
Popis kao najveca statistika treba da ima i sadrzi i te podatke, kraj price.(za biracke spiskove i druge primjene).
Ostalo ne bih komentarisao, jer od politiziranja popisa nemoze nista ispasti dobro.
Na kraju krajeva, bolje je i popis sa i o nacionalnoj i svakoj drugoj pripadnosti nego nikakav.
Izgleda da ovdje niko nije svijestan koliko neozbiljna nasa zamlja izgleda bez popisa, to je kao imati trgovinu a ne znati koliko si prosli mjesec zaradio, koliku platu dajes radnicima ili koliko necega imas na stanju.
Popis stanovnistva je obiman dokument i iziskuje velike resurse, medjutim dugoročno daje velike prednosti i visestruko se isplati. Ko ovo ne razumije vjerovatno se nikada nije susreo sa statistikom i ne razumije njen stvarni znacaj i umjesanost u sve grane ljudskog zivota.
-
Agic Nurija
#59 Re: Popis stanovnistva 2011
Nije potreban nikakav poseban popis bosanskog stanovništva.
Dovoljno bi bilo uzeti spiskove članova vjerskih zajednica (institucija) i odmah bi se znalo koliko svaka od tri velike "političke koalicije" ima svojih (punoljetnih i potencijalnih) članova. Ono što bi preostalo može da se upiše pod "ostali" ili behacijski SDP. Mislim da je to i bio cilj onih koji zagovaraju "etnički popis" bosanskog stanovništva!
Umalo zaboravih da se bosansko stanovništvo u suštini dijeli na dva tabora, na "raju" i na "papke", a zna se kojih (još uvijek, a sada i po ćaršijama) ima više, sa popisom ili bez popisa!
Dovoljno bi bilo uzeti spiskove članova vjerskih zajednica (institucija) i odmah bi se znalo koliko svaka od tri velike "političke koalicije" ima svojih (punoljetnih i potencijalnih) članova. Ono što bi preostalo može da se upiše pod "ostali" ili behacijski SDP. Mislim da je to i bio cilj onih koji zagovaraju "etnički popis" bosanskog stanovništva!
Umalo zaboravih da se bosansko stanovništvo u suštini dijeli na dva tabora, na "raju" i na "papke", a zna se kojih (još uvijek, a sada i po ćaršijama) ima više, sa popisom ili bez popisa!
-
vs84sa
#60 Re: Popis stanovnistva 2011
kazes kakve veze ima sto je stanovnik druge drzave?
pa upravo to i ima veze, popis je popis na teritoriju jedne drzave, ne samo popis stanovnista nego popis svega sto popis podrazumijeva, kazes ne treba politizirat al treba popisat dijasporu radi birackih spiskova... i to je sve za sta vam ti ljudi trebaju??
ovdje je drugi plan u pitanju, popisat dijasporu, postavit im pitanje da li zele da se vrate (nekad u beskonacnosti) u BiH, oni ce zaokruzit DA, to ce vladajuca koalicija iskoristit da dobje 500 miliona kredita za povratak koji NIKADA nece biti realizovan, te ce se pare pokrast a narod ce sve da plati.
uostalom ja jos nisam cuo da neka drzava popisuje svoju dijasporu, prije da ce popisat sve strane drzavljane u svojoj zemlji sto je i obaveza i iskljucuje onda da neko drugi popisuje te ljude, upravo zbog dupliranja podataka.
na kraju krajeva sta je svrha popisa, da nas bude vise nego sto jest? ko moze nek odgovori na ovo pitanje!
pa upravo to i ima veze, popis je popis na teritoriju jedne drzave, ne samo popis stanovnista nego popis svega sto popis podrazumijeva, kazes ne treba politizirat al treba popisat dijasporu radi birackih spiskova... i to je sve za sta vam ti ljudi trebaju??
ovdje je drugi plan u pitanju, popisat dijasporu, postavit im pitanje da li zele da se vrate (nekad u beskonacnosti) u BiH, oni ce zaokruzit DA, to ce vladajuca koalicija iskoristit da dobje 500 miliona kredita za povratak koji NIKADA nece biti realizovan, te ce se pare pokrast a narod ce sve da plati.
uostalom ja jos nisam cuo da neka drzava popisuje svoju dijasporu, prije da ce popisat sve strane drzavljane u svojoj zemlji sto je i obaveza i iskljucuje onda da neko drugi popisuje te ljude, upravo zbog dupliranja podataka.
na kraju krajeva sta je svrha popisa, da nas bude vise nego sto jest? ko moze nek odgovori na ovo pitanje!
-
egiE
#61 Re: Popis stanovnistva 2011
Kakve veze ima popis STANOVNIŠTVA u jednoj državi sa stanovništvom druge države? Ovdje se ne radi o popisu državljana, nego o popisu ljudi žive i koji su nastanjeni u BiH. Riječ "stanovništvo", naime, ima upravo to značenje. Moraš malo razlikovati termine.sodom wrote:
Kakve veze ima sto je neko stanovnik druge drzave?
Popis kao najveca statistika treba da ima i sadrzi i te podatke, kraj price.(za biracke spiskove i druge primjene).
Ostalo ne bih komentarisao, jer od politiziranja popisa nemoze nista ispasti dobro.
Na kraju krajeva, bolje je i popis sa i o nacionalnoj i svakoj drugoj pripadnosti nego nikakav.
Izgleda da ovdje niko nije svijestan koliko neozbiljna nasa zamlja izgleda bez popisa, to je kao imati trgovinu a ne znati koliko si prosli mjesec zaradio, koliku platu dajes radnicima ili koliko necega imas na stanju.
Popis stanovnistva je obiman dokument i iziskuje velike resurse, medjutim dugoročno daje velike prednosti i visestruko se isplati. Ko ovo ne razumije vjerovatno se nikada nije susreo sa statistikom i ne razumije njen stvarni znacaj i umjesanost u sve grane ljudskog zivota.
- 1gorstak
#62 Re: Popis stanovnistva 2011
Evo ja kazem da ne mora. Sto se nije odrzao 2001 kada su svi radili popis? Mi mozemo uraditi popis ali ne u skladu sa zeljama velikosrpskog faktora, inace popisa nece biti ni narednih 10 godina. Cuj mora, samo se umrijeti mora.inhibitor wrote:Popis se mora sprovesti1gorstak wrote: FBiH nece samostalno organizovati popis niti ce popis uradjen u manjem entitetu imati pravnu tezinu (jer ce biti bojkotovan od strane jednog a mozda i dva konstitutivna naroda u tom entitetu).
Pa ako ga bojkotoju Bosnjaci, a mozda i Hrvati, to nije relevantan popis, ne moze posluziti kao sluzbena informacija jer se radi o nepotpunom popisu.Kakve veze ima pravna tezina?
Standardi EU ne podrazumjevaju etnicku odrednicu, ali hajde, evo recimo da treba ubaciti tu etnicku odrednicu (kao sto treba), problem nije popis, problem je sta se pokusava sa tim popisom, promjeniti etnicki kljuc ? Neka Dodik odustane od promjene etnickog kljuca i popis (sa etnickom odrednicom, sto je vise od onog na cemu EU insistira) mozemo imati sutra.Al ako nisi u stanju provesti ni popis, sigurno ti nije mjesto u EU. Priblizavanje ka EU ce biti jako otezano ako ne bude popisa po standardima EU.
Vidjecemo. Polako se u medjunarodne centre moci vraca ona atmosfera u kojoj je manji entitet crna ovca, kocnicar i destruktivac, potrebna je kriticna masa, a onda Dodika ni Lajcak ni Bildt nece sacuvati.To sve moze da stoji, al sta s tim, neces promijenit ishod tako sto ces dodijelit par epiteta nekom od ucesnika u desavanjima.
- osa
#63 Re: Popis stanovnistva 2011
momci, pravila za popis su dogovorena, bit će izjašnjavanje o nacionalnosti, vjeroispovjesti i jeziku, ali neće biti obavezno, kako je u principu najpoštenije, tko voli, nek izvoli.
zašto imam osjećaj da će se velika većina bošnjaka, koji su danas apriori protiv navedenih izjašnjavanja, na popisu uredno popuniti ove rubrike, naravno i gorštak skupa s njima....
zašto imam osjećaj da će se velika većina bošnjaka, koji su danas apriori protiv navedenih izjašnjavanja, na popisu uredno popuniti ove rubrike, naravno i gorštak skupa s njima....
- 1gorstak
#64 Re: Popis stanovnistva 2011
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100323142inhibitor wrote:NIkad izjasnjavanje nije ni bilo obavezno. Uvijek mozes biti neopredjeljen (neizjasnjenosa wrote:momci, pravila za popis su dogovorena, bit će izjašnjavanje o nacionalnosti, vjeroispovjesti i jeziku, ali neće biti obavezno, kako je u principu najpoštenije, tko voli, nek izvoli.
zašto imam osjećaj da će se velika većina bošnjaka, koji su danas apriori protiv navedenih izjašnjavanja, na popisu uredno popuniti ove rubrike, naravno i gorštak skupa s njima....), sto znaci da se nisi izjasnio, sto znaci da izjasnjavanje nije obavezno.
U BiH niti jedan dogovor nije siguran dok se dogovoreno ne provede.
"Po njegovim riječima, postoji većinska saglasnost da će primjena rezultata u pogledu konstituiranja vlasti u BiH biti odgođena za neki period i da će se dotle primjenjivati popis iz 1991. godine.
„Ostalo je da se definira na narednom sastanku koji je to rok do koga bi se primjenjivali rezultati iz popisa '91. godine“, kazao je Dokić i dodao da se misli na primjenu u organizovanju vlasti u BiH."
Ovo odgadjanje promjene etnickog kljuca je poenta onog sto citavo vrijeme govorim. Ako se ne bude insistiralo na promjeni tog etnickog kljuca (recimo do sljedeceg popisa 2021), popis mozemo imati sutra. U roku od godinu dana ce se iskristalisati situacija po pitanju odlucnosti velikosrpskog faktora da izazove rat i onda cemo do sljedeceg popisa imati deset godina da se vrati ko se misli vracati (a jos uvijek ne smije jer se boji novih sukoba). Taj popis iz 2021 mozemo kopirati u etnicki kljuc, a ovaj kojeg bi obavili sljedece godine se ne bi dovodio u vezu sa etnickim kljucem i svi zadovoljni.
Znaci nikad nije bilo sporno odrzavanje popisa, sporno je ono sto Dodik pokusava postici tim popisom.
- 1gorstak
#65 Re: Popis stanovnistva 2011
Martin Raguz izasao sa genijalnim prijedlogom da se popis iz 1991 zadrzi kao osnov za etnicki kljuc do ulaska BiH u EU. Cini mi se da ga podrzavaju Covic, Silajdzic. Tihic i Lagumdzija, a da su protiv Dodik i Bosic. Eto ko blokira popis. Vec dvije godine na ovom forumu govorim da odrzavanje popisa nije sporno i da ga Sarajevo ne blokira, nego da se pokusava onemoguciti velikosrpski plan da se rezultate genocida nad Hrvatima i Bosnjacima sto prije provuce kroz zakon.
- jeza u ledja
#66 Re: Popis stanovnistva 2011
Nije los taj prijedlog, uopste.1gorstak wrote:Martin Raguz izasao sa genijalnim prijedlogom da se popis iz 1991 zadrzi kao osnov za etnicki kljuc do ulaska BiH u EU. .
-
hercegovac_pravi
#67 Re: Popis stanovnistva 2011
Naravno da bi bila njegova krivica. Ne može se etnički očistiti i protjerati stanovništvo i onda tražiti da se sprovede etnički ključ kojim bi se to ozakonilo. Ne vidim šta je sporno u tome posve legitimnom zahtjevu koji ne želi da legalizuje etničko čišćenje?inhibitor wrote:Popis ne blokira niko, vec svi zele da bude kako njima pase. Ako se budu preigrali mogu stvarno doci u situaciju da ne bude popisa, sto bi sigurno bila krivica sviju. (tj, sto bi bila krivica Dodika, za one kojima je sve krivica Dodika1gorstak wrote:Martin Raguz izasao sa genijalnim prijedlogom da se popis iz 1991 zadrzi kao osnov za etnicki kljuc do ulaska BiH u EU. Cini mi se da ga podrzavaju Covic, Silajdzic. Tihic i Lagumdzija, a da su protiv Dodik i Bosic. Eto ko blokira popis. Vec dvije godine na ovom forumu govorim da odrzavanje popisa nije sporno i da ga Sarajevo ne blokira, nego da se pokusava onemoguciti velikosrpski plan da se rezultate genocida nad Hrvatima i Bosnjacima sto prije provuce kroz zakon.)
- 1gorstak
#68 Re: Popis stanovnistva 2011
Zasto bi Dodiku "pasalo" da se Srbima u FBiH sto prije ZAKONOM OGRANICI ucesce u javnoj upravi, umjesto da trazi da se ispostuje postojeci etnicki kljuc ? Zato sto velikosrbima nije cilj zastita srpskih interesa, nego stvaranje samo srpske drzave gdje god to moze proci. Srbi su u tom svemu za Dodika (Karadzica, Milosevica) samo statisti, sporedna uloga.inhibitor wrote:Popis ne blokira niko, vec svi zele da bude kako njima pase.1gorstak wrote:Martin Raguz izasao sa genijalnim prijedlogom da se popis iz 1991 zadrzi kao osnov za etnicki kljuc do ulaska BiH u EU. Cini mi se da ga podrzavaju Covic, Silajdzic. Tihic i Lagumdzija, a da su protiv Dodik i Bosic. Eto ko blokira popis. Vec dvije godine na ovom forumu govorim da odrzavanje popisa nije sporno i da ga Sarajevo ne blokira, nego da se pokusava onemoguciti velikosrpski plan da se rezultate genocida nad Hrvatima i Bosnjacima sto prije provuce kroz zakon.
-
hercegovac_pravi
#69 Re: Popis stanovnistva 2011
Samo zbog toga što se "etnički ključ" ne sprovodi trenutno trebamo uništiti i svaku mogućnost provođenja istog? Ne ide to, ili siguran sam da Bošnjaci ni u ludilu neće pristati na takvo nešto. Ukoliko Srbima ili Hrvatima nije stalo do održavanja etničkog ključa, uvijek se mogu ograditi od istog ali mene to ne obavezuje niti 0.000001%. Uostalom, i ovaj popis je samo formalnost. Svi brojevi (totalni i procentualni) su već dobro poznati, tako da čitava ova priča o važnosti popisa je ustvari samo rasprava o ukidanju postojećeg etničkog ključa i ništa drugo.inhibitor wrote:Etnicki kljuc se skoro nigdje ne provodi (pogotovo na opcinskom nivou, ni u RS, ni u FBIH), a tamo gdje se provodi (na visim nivoima, jer mora zbog OHR-a) to je vise stvar forme nego sustine (primjer: u vladi RS, SNSD ima pregrst Bosnjaka i Hrvata ministara, ali oni nisu proistakli iz volje tih naroda, vec iz volje Srpskog naroda). Kad OHR ode, ne vjerujem da ce se provoditi i ovoliko koliko sad. Mrtvo slovo na papiru.hercegovac_pravi wrote: Naravno da bi bila njegova krivica. Ne može se etnički očistiti i protjerati stanovništvo i onda tražiti da se sprovede etnički ključ kojim bi se to ozakonilo. Ne vidim šta je sporno u tome posve legitimnom zahtjevu koji ne želi da legalizuje etničko čišćenje?
Po meni je vaznije definirati mehanizme da se etnicki kljuc provodi, nego da se ne provodi, vec se samo koristi da kuri narode jedne protiv drugih ili trecih.
Na primjer, Srbima u Mostaru (recimo 5%) bi bilo bolje da se provodi novi etnicki kljuc, pa da imaju pravo na 5%, nego da se ne provodi stari, po kome imaju pravo na 20% na papiru, a realno nemaju pravo ni na tih 5%.
-
hercegovac_pravi
#70 Re: Popis stanovnistva 2011
Nisam ni rekao de se etnički ključ trenutno koristi ali isto tako ne želim uništiti posotjeći odnos pri eventualnoj upotrebi etničkog ključa u bližoj ili daljoj budućnosti i na taj način legalizovati genocid i etničko čišćenje.inhibitor wrote:Mogucnost uvijek postoji, sa zakonom ili bez. Poanta je da niko ne koristi tu mogucnost cak ni kad ima obavezu po zakonu. Cak ni Bosnjaci.hercegovac_pravi wrote: Samo zbog toga što se "etnički ključ" ne sprovodi trenutno trebamo uništiti i svaku mogućnost provođenja istog?
Ne moze nitko zakonom zabraniti da postotak manjinskih naroda bude i veci nego u popisu od 91. E sad, zasto ih nema ni koliko bi trebalo po popisu iz 91-ve? U kojim su to opcinama Bosnjaci pokazali da postivaju popis iz 91-ve?
Naravno da ne, samo sto sem Hrvata i Srba, niti Bosnjaci ne fermaju taj kljuc iz 91-ve. Tako govore brojke.hercegovac_pravi wrote: Ne ide to, ili siguran sam da Bošnjaci ni u ludilu neće pristati na takvo nešto. Ukoliko Srbima ili Hrvatima nije stalo do održavanja etničkog ključa, uvijek se mogu ograditi od istog ali mene to ne obavezuje niti 0.000001%.
Totalno si neobavjesten, bilo je price sto puta o vaznosti popisa. Najmanje je tu bitan etnicki kljuc.hercegovac_pravi wrote: Uostalom, i ovaj popis je samo formalnost. Svi brojevi (totalni i procentualni) su već dobro poznati, tako da čitava ova priča o važnosti popisa je ustvari samo rasprava o ukidanju postojećeg etničkog ključa i ništa drugo.
Što se obavještenosti tiče, možda si u pravu a možda i nisi. Neke stvari izuzetno dobro poznajem. Upravo zbog toga ti kažem da se i totalni i procentualni sastav stanovništva BiH već zna. I HDZ i SDA znaju sa ogromnom preciznošću broj stanovnika skoro svake opštine u BiH. Suludo bi bilo pomisliti da je totalni broj stanovnika još uvijek nepoznanica. Zato kažem da je popis samo formalnost i ništa drugo, što naravno ne umanjuje njegov značaj.
Etnički ključ nije bitan za EU ali je za BiH od najveće važnosti. Ukoliko nisam u pravu, zašto onda popis stanovništva vezati za etnički ključ?
-
sammo
#71 Re: Popis stanovnistva 2011
Ja sam po svim regulama ostali, ali bi se ukoliko bi unaprijed znao da imam neke koristi zapisao kao Hrvat 
- kiky
#72 Re: Popis stanovnistva 2011
kako nema koristi ...
kao hrvat češ prije dobit poso ...

- osa
#73 Re: Popis stanovnistva 2011
ali će morati živjeti u većinski bošnjačkom kraju, inače to baš i neće biti garancija za posao, morat će biti i u pravoj stranci, ako će živjeti recimo u livnu i sl.....kiky wrote:kako nema koristi ...
-
hercegovac_pravi
#74 Re: Popis stanovnistva 2011
Samo da podsjetim forumaše koji još uvijek ne razumiju u čemu je problem sa popisom stanovništva. Obratite pažnju na boldirano u tekstu.Popisa na nivou BiH neće biti
SLOBODAN POPADIĆ | 09. 04. 2010. - 00:02h | Foto: S. Pašalić | Komentara: 0
Banjaluka - Neuspeh privremene komisije za izradu zakona o popisu stanovništva BiH znači da tog zakona neće biti, a samim tim ni popisa na nivou BiH 2011. godine, tvrdi za "EuroBlic" poslanik SNSD u državnom parlamentu Milica Marković.
Popis u BiH bio je predviđen za 2011. godinu
Ona je uverena da bi bilo gubljenje vremena da Parlament BiH imenuje neku novu komisiju ili da produži mandat postojećoj, "jer u aprilu ističe rok kada treba završiti pripreme, da bi se u junu uradio probni popis".
- Glavna stvar je što nema političke saglasnosti među partijama. Ono što traže SDA i SBiH mi u Republici Srpskoj ne možemo prihvatiti - kaže Markovićeva, koja je takođe član komisije. Ona je revoltirana ponašanjem predsedavajućeg komisije Branka Dokića (PDP) jer je, kako tvrdi, "glasao u interesu SDA i SBiH".
Međutim, Dokić tvrdi da je razlika u stavovima postojala samo u jednom članu, "koji nema veze sa interesima RS", a to je amandman Martina Raguža (HDZ 1990) da se popis iz 1991. primenjuje do ulaska BiH u EU, a protiv čega je SNSD. Dokić naglašava da je ovaj amandman nebitan "jer u entitetskim ustavima piše da se vlast formira po popisu iz 1991". On je takođe uveren da Parlament BiH ne može više ništa da učini kada je u pitanju dogovor o zakonu o popisu stanovništva.
Nezavisni poslanik i član komisije Momčilo Novaković potvrđuje da neuspeh ove komisije "bar što se njih tiče", znači da zakona o popisu u BiH neće biti.
- Članovi SDA i SBiH u privremenoj komisiji - Halid Genjac i Azra Hadžiahmetović, rekli su da neće odstupiti od svojih tvrdih principa. To znači da nema dogovora - kaže Novaković. On smatra da parlament može da zaduži Savet ministara BiH da pokuša usaglasiti nova rešenja u zakonu i proslediti ih poslanicima. Međutim, "teško je očekivati uspeh Saveta ministara jer on funkcioniše po istom principu kao i parlament, u kojem nema dogovora". Podsećanja radi, jedan predlog zakona Saveta ministara o popisu stanovništva već je pao u parlamentu.
Poslanik SBiH Remzija Kadrić ponavlja da ova stranka ostaje pri svojim principima - da se popis radi samo po obaveznim odrednicama "Eurostata", a to znači bez etničkih obeležja. Mada su sve stranke imale članove u komisiji on in ipak veruje da je dogovor u Parlamentu moguć.
Podsećamo, privremena komisija Predstavničkog doma PS BiH za pripremu predloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. završila je u sredu rad bez konačno dogovorenog predloga zakona, o čemu će informisati Predstavnički dom na narednoj sednici. Problem je što SDA insistira da u izračunavanje etničke strukture stanovništva BiH, na osnovu koje se formira vlast, ulazi i dijaspora, što je za RS neprihvatljivo, kao i insistiranje da se podaci popisa primenjuju tek nakon ulaska BiH u EU. Nije bilo dogovora ni oko toga da li bi se podaci popisa obrađivali u Banjaluci ili Sarajevu.
Popis u RS beskorisna stvar
Milica Marković je uverena da će se u RS, nakon usvajanja zakona o popisu koji je u amandmanskoj fazi, uskoro početi sa probnim popisom, a iduće godine i sa zvaničnim. Međutim, Momčilo Novaković kaže da će se "uzalud potrošiti 20 miliona KM, da bismo znali ono što uglavnom znamo". On je uveren da nam ovi podaci neće mnogo koristiti ni za ekonomske strategije, kako je najavljeno, "jer RS nije potpuno odvojen ekonomski prostor od BiH". On podseća na nedavnu izjavu direktora "Eurostata" koji je rekao da ti "podaci za njih ne znače ništa".
Jaročević: BiH gubi pristup fondovima EU
Šef operacija delegacije EU u BiH Boris Jaročević upozorio je vlasti BiH da bi bila "ogromna šteta" da BiH bude jedina zemlja u Evropi koja neće popisati stanovništvo 2011., čime bi izgubila pristup mnogim fondovima EU. On je poručio da je EU spremna da sufinansira popis u BiH.
Više je već očigledno da je cilj popisa stanovništva cementiranje etničkog ključa kreiranog ratnim zločinima i genocidom. Ali izgleda "neće da može" ...
-
sammo
#75 Re: Popis stanovnistva 2011
Mozda u drzavnim institucijama, ali nemam stele...kiky wrote:kako nema koristi ...