Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
Dozer

#676 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Palamud ovako, palamud onako, a niko izgleda ne razumije da su se sve ove dileme oko popisnih pitanja mogle rijesiti uzasno lako...

Sve sto je na popisnom listicu trebalo uraditi jeste razdvojiti nacionalnost i etnicku pripadnost, i kraj price.

Eeee, ali to onda @ebe koncept etno-nacionalistima, zar ne :)
A njima je nebitno sto bi se na ovaj nacin dobili neuporedivo relevantniji i tacniji podaci nego sto ce to biti slucaj sa ovakvom formulacijom pitanja kakva je sada. Puno je bitnije da se odrze etnicka stada (cak i ovaj Esad, Enes, kako li vec, jasno i nedvosmisleno kaze da je BiH po daytonskom Ustavu nastimana da funkcionise na etnickim principima. ZIvo me zanima zasto nije rekao - na nacionalnim principima, ako je vec nacionalnost i etnicka pripadnost jedno te isto. Nije isto, i on to vrlo dobro zna ;) ), nego da se dobiju zaista relevantni podaci s popisa.

Inace, meni je odavno pun klinac Bosnjaka, Hrvata i Srba i njihovih strasnih politickih preseravanja, ugrozenosti i zastita "vitalnih nacionalnih interesa" za koje niko ne zna sta su... I zato - Bosanac.
muzicar_iz_parka

#677 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by muzicar_iz_parka »

Dozer wrote:Palamud ovako, palamud onako, a niko izgleda ne razumije da su se sve ove dileme oko popisnih pitanja mogle rijesiti uzasno lako...

Sve sto je na popisnom listicu trebalo uraditi jeste razdvojiti nacionalnost i etnicku pripadnost, i kraj price.

A njima je nebitno sto bi se na ovaj nacin dobili neuporedivo relevantniji i tacniji podaci nego sto ce to biti slucaj sa ovakvom formulacijom pitanja kakva je sada. Puno je bitnije da se odrze etnicka stada (cak i ovaj Esad, Enes, kako li vec, jasno i nedvosmisleno kaze da je BiH po daytonskom Ustavu nastimana da funkcionise na etnickim principima. ZIvo me zanima zasto nije rekao - na nacionalnim principima, ako je vec nacionalnost i etnicka pripadnost jedno te isto. Nije isto, i on to vrlo dobro zna ;) ), nego da se dobiju zaista relevantni podaci s popisa.

Inace, meni je odavno pun klinac Bosnjaka, Hrvata i Srba i njihovih strasnih politickih preseravanja, ugrozenosti i zastita "vitalnih nacionalnih interesa" za koje niko ne zna sta su... I zato - Bosanac.
Koji bi tek onda bućkuriš nastao ako bi na listiću bile dvije rubrike, nacionalna i etnička.
Krushna mrva

#678 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

muzicar_iz_parka wrote:
Dozer wrote:Palamud ovako, palamud onako, a niko izgleda ne razumije da su se sve ove dileme oko popisnih pitanja mogle rijesiti uzasno lako...

Koji bi tek onda bućkuriš nastao ako bi na listiću bile dvije rubrike, nacionalna i etnička.
Ne moze biti veci nego sto jeste. Relativiziranje pojma nacija se odbija o glavu onima koji su pristajali na kompromise
Gojeni H

#679 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
I sad kad su nakon 20 godina takvih sranja od ideje Bosnjastva otjerali masu ljudi mijesanog porijekla, sekularista, ateista, dodju i cmizdre ko curice - a imali dvije decenije tapiju da nesto naprave od te ideje, i sjebali je totalno.
Dobro rece profesor Durakovic da se morate zapitati kakav je to covjek koji se dvoumi ko je i sta je.
Vidjecemo kako ce historija podnijeti ovaj popis. Rezultatima iz '91-e se jos uvijek barata, a ovim ce mnogo godina vise, a posljedice cemo tek da vidimo.

Interesantno vidjenje (boldirano), koje se moze desiti samo nekome iz ovog bosnjackog kulturnog prostora.
Zamislite da npr. Srbin kaze da se 200 godina gaji ideja "nebeskog naroda" i velikosprstva, a da je zadnja epizoda rezultirala destinama hiljada likvidiranih nevinih civila, i da ga je to odbilo od ideje srpstva i da se on ne moze izjasniti kao Srbin. :-)

Nije to AK ideja ... to je frajeru ko si. :bih:
Dozer

#680 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

@muzicar_iz_parka
Ne bi bio buckuris jer bi bilo dovoljno medijski samo narodu objasniti da se u rubriku "Etnicka pripadnost" pise Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej... a u rubriku "Nacionalnost" - Bsonaskohercegovacka, Srbijanska, Hrvatska, Njemacka, Rumunska, AMericka, itd.

Ali, ponavljam - etno nacionalistima to nije cill, ni jednima ni drugima ni trecima, jer na taj nacin bi svi priznali BiH i sami sebi iz ruku izbili argumente za besmiselan natezanja, rasprave, ugrozenosti, itd., ili jednom rijecju - etnicke tenzije na kojima opstaju. Kraj, ende, fin, fine, the end.
Simple as that.
Alfons Kauders

#681 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Gojeni H wrote:
Alfons Kauders wrote:
I sad kad su nakon 20 godina takvih sranja od ideje Bosnjastva otjerali masu ljudi mijesanog porijekla, sekularista, ateista, dodju i cmizdre ko curice - a imali dvije decenije tapiju da nesto naprave od te ideje, i sjebali je totalno.
Dobro rece profesor Durakovic da se morate zapitati kakav je to covjek koji se dvoumi ko je i sta je.
Vidjecemo kako ce historija podnijeti ovaj popis. Rezultatima iz '91-e se jos uvijek barata, a ovim ce mnogo godina vise, a posljedice cemo tek da vidimo.

Interesantno vidjenje (boldirano), koje se moze desiti samo nekome iz ovog bosnjackog kulturnog prostora.
Zamislite da npr. Srbin kaze da se 200 godina gaji ideja "nebeskog naroda" i velikosprstva, a da je zadnja epizoda rezultirala destinama hiljada likvidiranih nevinih civila, i da ga je to odbilo od ideje srpstva i da se on ne moze izjasniti kao Srbin. :-)

Nije to AK ideja ... to je frajeru ko si. :bih:
Ako treba ja cu se izjasniti etnicki kao Bosnjak, jos cu pride i pomenuti muslimansko porijeklo, ali nacionalno jok. Dozer je fino objasnio, davno prezvakana tema.

E sad, posto ja drzavu stavljam ispred etnije, onda takodjer imam i obavezu da ucinim sto je najbolje za drzavu, kroz simbolicni bunt. Koncept konstitutivnosti naroda je po meni pogresan, i ovo je moj mali doprinos sjebavanju istog. Komunisti su onomad govorili "ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, vec i srpska, i muslimanska, i hrvatska"

Sada imamo situaciju kada da se etnije pretvaraju u nositelje suvereniteta, sa jednakim pravima da blokiraju sve sto im ne odgovara i time ubiju saradnju, jer je potpuno nepotrebna. Imajuci to u vidu, za samu drzavu bi bilo najbolje da na popisu ispadne da ima 5% Bosnjaka, cisto da se poljuja taj koncept. Ironija je sto bi to ujedno bilo i najbolje za Bosnjake.
cindrlimindrli

#682 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote:Imajuci to u vidu, za samu drzavu bi bilo najbolje da na popisu ispadne da ima 5% Bosnjaka, cisto da se poljuja taj koncept. Ironija je sto bi to ujedno bilo i najbolje za Bosnjake.
Tako je, nema Bosnjaka nema problema. Ti si doduse malo bolji od radovana, cini mi se da je za njega bilo podnosljivo
nekih 3%.
respo

#683 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by respo »

_majevica_ wrote:
respo wrote:nek mi neko objasni ovu njegovu recenicu

"Vjera mi je islam, a neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili bez vjere, neka im je to po volji."

jel se to misli samo na podobne koji ce im uskociti kad zatreba da se kaze e vidite nisu to samo pripadnici islama nego ima i ateista i drugih konfesija

i jos jednom nek se ljudi odluce sta su nacija ili narod jer i sam reis mjesa ta 2 pojma
Koga citiras...i koji reis nesto mijesa?
valjda cerica jer je ono ovo izjavio
i o tome reisu i pricam da mjesa
o kavazovicu ne znam nista al koliko sam povrsno citao on je totalna suprotnost od cerica
cini mi se da je pokrenuo reviziju IZ a ceric ga napao
normalno jer ce se tako otkriti sav kriminal prijasnje garniture

al necemo o tome ovdje nije tema
Paranoid

#684 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

respo wrote: valjda cerica jer je ono ovo izjavio
o kavazovicu ne znam nista al koliko sam povrsno citao on je totalna suprotnost od cerica

...respo čuvaj snagu za "fetvu"...ovo je samo "izjava".. :mrgreen:
Alfons Kauders

#685 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
Alfons Kauders wrote:Imajuci to u vidu, za samu drzavu bi bilo najbolje da na popisu ispadne da ima 5% Bosnjaka, cisto da se poljuja taj koncept. Ironija je sto bi to ujedno bilo i najbolje za Bosnjake.
Tako je, nema Bosnjaka nema problema. Ti si doduse malo bolji od radovana, cini mi se da je za njega bilo podnosljivo
nekih 3%.
wtf :shock: koji si ti kurac ovdje da mene poredis s radovanom karadzicem?!

to sto si ogranicen i ne razumijes sta zelim reci je tvoj problem, lose obrazovanje, geni ili sta vec
Alfons Kauders

#686 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:
respo wrote: valjda cerica jer je ono ovo izjavio

...respo čuvaj snagu za "fetvu"...ovo je samo "izjava".. :mrgreen:
nista od fetve, kavaz in da house... :thumbup: cericu ostaje samo da se ovako ponekad slika i vazi u ime svog propalog kongresa

kamo srece da je ceric zijanio prosle izbore
cindrlimindrli

#687 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote: wtf koji si ti kurac ovdje da mene poredis s radovanom karadzicem?!
Ne poredim te ja, sam se poredis, to sto si ispao glup lupajuci nekim procentima nije moja krivica.
MuaDib

#688 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Na kraju će biti što nas Mustafa smustafi :mrgreen:
Alfons Kauders

#689 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
Alfons Kauders wrote: wtf koji si ti kurac ovdje da mene poredis s radovanom karadzicem?!
Ne poredim te ja, sam se poredis, to sto si ispao glup lupajuci nekim procentima nije moja krivica.
jah jah, "sam se poredim" :lol:

razmijes li ti uopste bosanski? znas li procitati sto sam napisao? ili si nekako prevario one silne tacke i zareze, ali jednostavno nisi imao dovoljno sivih celija da skontas sta sam pokusao reci?

bice da je ovo drugo u pitanju... :D steta - jezik se nekako i da savladati, ali ovo jok :D
cindrlimindrli

#690 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

MuaDib wrote:Na kraju će biti što nas Mustafa smustafi :mrgreen:
Ako ti vec neko nije rekao, tebe je smustafio ima 20 godina.
Alfons Kauders

#691 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

MuaDib wrote:Na kraju će biti što nas Mustafa smustafi :mrgreen:
MuCe je stvorio vise ateista od 50 godina komunizma... ostaje da vidimo poslije popisa koliko je stvorio bosanaca...

ipak je to kapacitet
cindrlimindrli

#692 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote:jah jah, "sam se poredim"
Sta ces, zamalo da vam se poklope procenti.
Alfons Kauders

#693 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
aha, nasi procenti i tvoj iq... :D
cindrlimindrli

#694 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote:
cindrlimindrli wrote:
aha, nasi procenti i tvoj iq... :D
Mnogo si hrabar i jak. :-D
Dozer

#695 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Meni je samo neshvatljiva kolicina zatucanosti ljudi...

Evo jedno pitanje, za sve vas koji smatrate da je Bitno biti...B, H ili S u BiH - zasto vam je to bitno?
Da li ce vam to, u ovakvoj BiH kakva danas jeste, etnicki rastrojena i razbucana, donijeti bilo sta bolje u zivotu u smislu ekonomskog rasta, zaposlenja, boljeg obrazovanja, jace vladavine prava, boljeg zdravstvenog sistema...bilo sta?

Ja garantujem da ostankom na ovakvom sistemu drzave nista od toga apsolutno NIJE MOGUCE, i da cemo betoniranjem stanja samo sami sebe jos vise unazaditi i udaljiti od civilizovanog svijeta.

Dajte mi argumente da grijesim, ali bazirane na parametrima koje sam spomenuo, i ja cu se prvi pisati kao Bosnjak, i to sve velikim slovima.
Last edited by Dozer on 14/09/2013 21:44, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#696 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Dozer wrote: Evo jedno pitanje, za sve vas koji smatrate da je Bitno biti...B, H ili S u BiH - zasto vam je to bitno?
Da li ce vam to, u ovakvoj BiH kakva danas jeste, etnicki rastrojena i razbucana, donijeti bilo sta bolje u zivotu u smislu ekonomskog rasta, zaposlenja, boljeg obrazovanja, jace vladavine prava, boljeg zdravstvenog sistema...bilo sta?
Odgovor je jednostavan, nece, bas kao sto nece doci do poboljsanja svega sto si nabrojao ako se izjasnis kao Bosanac,
Japanac, tulipan...
MuaDib

#697 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Ludilo se nastavlja...

koje jasno pokazuje, ko može, a ko ne može biti Bošnjak.
Dozer

#698 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

@cindrlimindrli
Ja ti mogu navesti poprilicno razloga zasto bi se u nekom vremenskom roku desila raznorazna poboljsanja ukoliko bi ovaj danasnji etnicki koncept poceo slabiti i nestajati, ali ti vjerovatno u tome neces vidjeti nikakvu realnost jer ti mozak (nemam namjeru vrijedjanja) ne zna ni za sta drugo osim za B, H i S.
Ovo sam rekao bezbroj puta, ali nije zgoreg ponoviti - 95% onih rodjenih nakon 1978 jednostavno su bili premladi da razumiju onaj stari sistem, pa su svoje tinejdzerstvo proveli u nebulozama zvanim cetnici, ustase, balije, klanje, silovanje, ubijanje, itd., i onda je sasvim logicno da nemaju nikakvu referencu na bilo sta drugo osim postojanja Bosnjaka, Hrvata i Srba. I "cinjenice" da se oni medjusobno mrze.

O ovima jos mladjima suvisno je bilo sta i reci u ovom kontekstu. Nazalost.
cindrlimindrli

#699 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cindrlimindrli »

Dozer wrote:@cindrlimindrli
Ja ti mogu navesti poprilicno razloga zasto bi se u nekom vremenskom roku desila raznorazna poboljsanja ukoliko bi ovaj danasnji etnicki koncept poceo slabiti i nestajati, ali ti vjerovatno u tome neces vidjeti nikakvu realnost jer ti mozak (nemam namjeru vrijedjanja) ne zna ni za sta drugo osim za B, H i S.
Pa de navedi, da cujem, mozda ce me sve zainteresovati. Dakle, koje su to prednosti ako se danasnji Bosnjaci mahom
izjasne kao Bosanci, i kako ce to docekati bratski(pusti me da vrisnem) nam narodi u nas, Srbi i Hrvati, jelte.
Ako moze samo ovo, ne moras zalaziti u ekonomske vode. :D
Dozer

#700 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Vidis, upravo sam ti rekao u kojem pravcu razmislja tvoj mozak, i nisam pogrijesio ni za milimetar.

Procitaj ponovo moj post, pa onda svoj, i reci mi sta se ne slaze u njima, odnosno o cemu pricam ja, a na sta si okrenuo ti (stipu i mene da vristim) :D
Locked