Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
Zavatoni

#626 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Zavatoni »

Alfons Kauders wrote:
zasto? moje je pravo da se izjasnjavam kao marsovac, bosnjak, rom ili supak - kad god hocu... isto tako moje je pravo da se ne izjasnim... sta cemo onda?
Pa naravno da imas pravo da se izjasnis kako god zelis...ili ne izjasnis..to je tvoje ljudsko pravo.

Insistiram na tome da je moralno stajati kod tog izjasnjenja i poslije popisa...kada nastanu promjene nastale popisom.

Imamo drzavu kakvu imamo...i ustav kakav imamo...treba ustav postovati ili ga mjenjati...ustav kakav svima odgovara necemo imati...u BiH...u dogledno vrijeme...
Nadam se samo da ce unuci danasnjih bosnjaka, srba, hrvata... bosanaca...i drugih ostalih...biti dovoljno obrazovani da ce razgovorom dolaziti do boljih ustavnih rjesenja...a do tada zivimo sta nam je nametnuto ili bjezimo tamo gdje cemo zaista biti pravi ostali, a gdje su konstitutivci u jednini.
A ja ne zelim da budem ostali u gradu i drzavi u kojoj zivim i koje su gradili moji preci...ja tu nisam ostali!

Sent from my HTC Vision using Tapatalk 2
_majevica_

#627 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by _majevica_ »

Zavatoni wrote:
Alfons Kauders wrote:
zasto? moje je pravo da se izjasnjavam kao marsovac, bosnjak, rom ili supak - kad god hocu... isto tako moje je pravo da se ne izjasnim... sta cemo onda?
Pa naravno da imas pravo da se izjasnis kako god zelis...ili ne izjasnis..to je tvoje ljudsko pravo.

Insistiram na tome da je moralno stajati kod tog izjasnjenja i poslije popisa...kada nastanu promjene nastale popisom.

Imamo drzavu kakvu imamo...i ustav kakav imamo...treba ustav postovati ili ga mjenjati...ustav kakav svima odgovara necemo imati...u BiH...u dogledno vrijeme...
Nadam se samo da ce unuci danasnjih bosnjaka, srba, hrvata... bosanaca...i drugih ostalih...biti dovoljno obrazovani da ce razgovorom dolaziti do boljih ustavnih rjesenja...a do tada zivimo sta nam je nametnuto ili bjezimo tamo gdje cemo zaista biti pravi ostali, a gdje su konstitutivci u jednini.
A ja ne zelim da budem ostali u gradu i drzavi u kojoj zivim i koje su gradili moji preci...ja tu nisam ostali!

Svi danasnji narodi B,S.H i ostali u BiH su fakticki manjine naroda u pojedinim dijelovima BiH.Nacionalnu svijest za svojom drzavom imamo trenutno veoma jadno...najbolje prezentuju drzavne institucije...gdje svako radi sta oce i kako oce...Sve se radi na stetu drzave koja sebe ne stiti a ima sve instrumente da se zastiti od omalovazavanja..
Alfons Kauders

#628 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

muzicar_iz_parka wrote:
Alfons Kauders wrote:
znas li ti sefe uopste razliku izmedju izabranih i imenovanih zvanicnika?
Zašto konkretno navedeni Hans, državljanin BiH a pripadnik neke nac. manjine nebi mogao biti imenovan na izabranu funkciju kada su njegova kandidatura te izbor potvrđeni od strane CIK-a i nakon dobijanja odovoljnog broja glasova?

Jel postoji ijedan primjer gdje je neko dobio dovoljno glasova a zakinut za mandat?
pa umjesto sto si trudio oko "odgovora" mogao si jednostavno napisati "ne znam"...
Alfons Kauders

#629 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Zavatoni wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakvi "problemi"? sad recimo ozenim hrvaticu, odlucim preko noci da sam hrvat...i moram cekati 10 godina da se tako izjasnim? ili otkrijem boga, pa hocu da napisem da sam musliman... ali moram cekati 2021? ili 2023?

to sto ti neces da budes "ostali" nije moj problem, niti ikako vidim kakve veze izjasnjavanje drugih ljudi ima s tim... meni je glavna odrednica drzava... ne vjera, ne jezik, ne etnicka pripadnost... vise mi ne treba - mogu se nikako i ne izjasniti, zaboli me
Zavatoni

#630 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Zavatoni »

Alfons Kauders wrote:
Zavatoni wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakvi "problemi"? sad recimo ozenim hrvaticu, odlucim preko noci da sam hrvat...i moram cekati 10 godina da se tako izjasnim? ili otkrijem boga, pa hocu da napisem da sam musliman... ali moram cekati 2021? ili 2023?

to sto ti neces da budes "ostali" nije moj problem, niti ikako vidim kakve veze izjasnjavanje drugih ljudi ima s tim... meni je glavna odrednica drzava... ne vjera, ne jezik, ne etnicka pripadnost... vise mi ne treba - mogu se nikako i ne izjasniti, zaboli me
Ja nisam spominjao nikakve 'probleme', već 'promjene'...promjena usljed popisa će biti...ja se zaista iskreno nadam da 'problema' neće...

Isto tako nigdje nisam naveo da se treba izjašnjavati svakih 10 godina...niti da to treba propisivati.
Samo da...promjena opredjeljenja usljed ispunjenja ličnih interesa nije ni moralna ni poštena...promjena opredjeljenja usljed promjene uvjerenja je nešto sasvim drugo...

Prigovaraš meni na navođenju razloga protiv 'ostalosti'...a onda sam izneseš svoje odrednice... :D

Ne da mi se više raspravljati...a mogao bih zakomplicirati ako bih uveo tezu kako mi je danas pripadnost gradu ili pripadnost kontinentu jednako bitna kao pripadnost državi...a nije to nekad tako bilo...al' tad su se ljljani vijorili...a i bio sam mlađi i više sklon idealima...
Dozer

#631 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

bogumila wrote:nigdje u ustavu ne pise koje su to manjine, a jos manje da ih je tacno 17.
Nece biti.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina 2003. godine. Zakon navodi da će BiH štititi položaj, ravnopravnost i prava 17 nacionalnih manjina prisutnih u Bosni i Hercegovini (BiH), i to: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Talijana, Židova, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumunja, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.
http://www.oscebih.org/default.aspx?id=53&lang=HR

bogumila wrote:prvo, zakone usvajaju oni koji su na vlasti, to je valjda jasno svakako, ne znam sta je problem. thats how democracy works.
A sta sam ja rekao? Upravo to - ovi na vlasti su zanemarili i Ustav i dodatne pratece zakone.
a drugo, izborni zakon je makar 70% ako ne i 100% pisala medjunarodna zajednica, ko i ostale drzavne zakone.
Netacno. Tacnije, obrnuto je. MZ je u vecini slucajeva sugerisala pravac u kojem bi zakoni trebali ici, tu i tamo su intervenisali radi nasih idiotluka, ali - nasi su najodgovorniji za masu usvojenih zakona, a medju njima i Izborni.
bogumila wrote:nema sanse, pomrsice konce samo bosnjacima. na broj srba i hrvata nece utjecat, pa time ni na sastav javne uprave.
Zaista mislis da ce presuda Sejdic-Finci tek tako proci? Polako. Neka lova je vec bokirana radi nesprovodjenja te presude, a ako se napopisu pokaze da je BiH krcata Sejdicima i Fincijima, mislim da ce biti poprilicnog politickog haosa. O tom - po tom.
bogumila wrote:to sa tuzbama, u pravu si. moze se tuzit i dobili bi 100%. s tim da 30% gradjana nema para za to, a sve i da ima, nema drzava da im plati. dobili bi nekakve certifikate koji bi vrijedili sve manje i manje kako vise i vise gradjana tuzi. tako da je to glupa "investicija". a i nesto ne vidim da se finci nakon sudske pobjede kandidovao za izbore??
AKo su imali Sejdic i Finci, zasto ne bi te pare imalo par stotina hiljada ljudi...? Ne kontam... Od drzave niko i ne trazi, niti bi trazio pare, nego da se ukine diskriminacija u koju sprovode sveti B, H i S. Nista vise. I to drzavu ne bi kostalo apsolutno nista. Ali, bi kostalo Bosnjake, Srbe i Hrvate, tj. SDA, HDZs, SNSD/SDS, tj. vodje etnickih krda.
bogumila wrote:budite ljudi REALNI, ne kazem ja da treba bit ovako, ne treba, al treba se borit na nacin koji ce bit EFEKTIVAN, ne nekakve ideje u oblacima koje nemaju sanse za uspjeh.
A koji bi to nacin bio efektivniji da se ukine ovo stanje, nego da se ljudi odmaknu od te price, zanemare je, bace u smece, i okrenu se novoj prici?
bogumila

#632 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by bogumila »

Dozer wrote:
bogumila wrote:nigdje u ustavu ne pise koje su to manjine, a jos manje da ih je tacno 17.
Nece biti.
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina 2003. godine. Zakon navodi da će BiH štititi položaj, ravnopravnost i prava 17 nacionalnih manjina prisutnih u Bosni i Hercegovini (BiH), i to: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Talijana, Židova, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumunja, Rusa, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.
http://www.oscebih.org/default.aspx?id=53&lang=HR
ti izgleda ne znas razliku ustava i zakona.
MuaDib

#633 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Šta ćemo sa nacionalno neopredjeljenim građanima?
Dozer

#634 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Znam,bogumila, znam. Ali, kako je Ustav sklepan na vrat na nos, tako je njegovu preambulu u kojoj stoji "ostali" trebalo definisati, onako kako je to uradjeno u svim drzavama svijeta.
Kako svaka drzava na planeti ima i nacionalne manjine, sto podrazumijeva ljude koji su iz raznoranih razloga doselili i nastanili se u toj drzavi, tako je isto trebalo da se uradi i ovdje.
A kako su kod nas na vlasti sve idiot do idiota koji nisu u stanju promijeniti i prilagoditi Ustav, tako se to rijesilo putem zakona.
Zakon se, po tebi, ne treba postovati i primjenjivati ukoliko ti se ne svidja?
MuaDib

#635 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Pod Ostalim se podrazumjevaju pripadnici nacionalnih manjina, nacionalne neopredjeljeni građani i svi oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda ili nacionalnih manjina.
Dozer

#636 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

Preciznije - kod nas se pod "ostalima" podrazumijevaju svi koji nisu Bosnjaci, Srbi ili Hrvati. A to bas i nema veze s Ustavom jer Ustav lijepo kaze da BiH sacinjavaju konstitutivni narodi u zajednici s ostalima. Dakle - u zajednici. Nisu ti ostali pali s neba, nego su takodjer vjekovima domicilni stanovnici, a samim tim i gradjani BiH.
BHCluster

#637 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BHCluster »

U probnom popisu od onih koji su svedeni u rubriku "Ostali" 80% su se izjasnili kao "Muslimani".
muzicar_iz_parka

#638 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by muzicar_iz_parka »

BHCluster wrote:U probnom popisu od onih koji su svedeni u rubriku "Ostali" 80% su se izjasnili kao "Muslimani".
Gdje postoje podaci o probnom popisu?

Do sad su se samo mogla čuti nagađanja pojedinih medija, zvanično rezultati se ne smiju objavljivati prije nego što budu objavljeni oni od predstojećeg popisa.
BHCluster

#639 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BHCluster »

muzicar_iz_parka wrote:
BHCluster wrote:U probnom popisu od onih koji su svedeni u rubriku "Ostali" 80% su se izjasnili kao "Muslimani".

Do sad su se samo mogla čuti nagađanja pojedinih medija, zvanično rezultati se ne smiju objavljivati prije nego što budu objavljeni oni od predstojećeg popisa.
Ovo je 100% licno sam vidjo ovaj dokumenat, a vidjeces poslje popisa, do tada glavu u pjesak treba gurati.
muzicar_iz_parka

#640 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by muzicar_iz_parka »

BHCluster wrote:
muzicar_iz_parka wrote:

Ovo je 100% licno sam vidjo ovaj dokumenat, a vidjeces poslje popisa, do tada glavu u pjesak treba gurati.
I kakvi su rezultati po nac. pripadnosti?
BHCluster

#641 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BHCluster »

muzicar_iz_parka wrote:
amo cu ti reci da kod srba ce biti problema jer su se mnogi izjasnili pod pitanje Etno/Nacionalno kao "Pravoslavni Srbi", a to ce po svoj prilici ici pod ostali ako nebude politickog dogovora to jeste neke vrste trampe.
astala_vistala

#642 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by astala_vistala »

Havatar wrote:Kampanja o Bosancima ima za cilj da otvori mjesto u vlasti za SDP posto je jasno da ce oni poslije ovih izbora na smetliste historije pa da pokusaju to da promijene tako sto ce uci u vlast kao predstavnici Bosanaca.
Upravo sve mi to smrdi na komunjare..al ne treba odma po SDP-u ima jos mnogo BOSANSKIH stranaka koje u ovim trenutcima svoju propagandu sire preko nekih nevladinih organizacija,i nebitno je hoce li veliki broj bosnjaka pasti na ovu zamku koja se podmece oko bosanaca marsovaca i slicno broj ljudi koji su pro-bosanske snage je jedan i on raste iz dana u dan,to sto ce te iste pro-bosanske snage izgubiti i jedan dio bude medju romima i jevrejima je problem sa kojim ce se nositi u buducnosti ili u najboljem slucaju do novog popisa.

Tako svi ovi sto zastupaju tezu o tome "svi smo mi Bosanci i Hercegovci" to su za bosnjake doslovno mokri snovi za koje zive i nadaju se da ce dozivjeti neka nova generacija u kojoj ce se svaki gradjanin izjasnit kao Bosanac i Hercegovac ali i jasno naznaciti kojoj KONFESIJI pripada to je BiH snova za Bosnjake i odmah pristaju na nju ukolko se i druga dva naroda sloze al realnost je da nece i to jos zadugo pa preporucujem tim organizacijama da svoju kampanju preusmjere prema Banja Luci i zapadnom Mostaru jer ovako samo cine stetu pro-Bosnaskim snagama bez kojih danas nebi bilo i ovo malo krnje drzave.
Bodkin

#643 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
amo cu ti reci da kod srba ce biti problema jer su se mnogi izjasnili pod pitanje Etno/Nacionalno kao "Pravoslavni Srbi", a to ce po svoj prilici ici pod ostali ako nebude politickog dogovora to jeste neke vrste trampe.
:shock: jebote i oni svog konja za trku imaju
BHCluster

#644 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
BHCluster wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
:shock: jebote i oni svog konja za trku imaju
muha_sa

#645 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by muha_sa »

Basvod wrote:
direstraits0078 wrote:Pogledaj malo bolje. :lol:

Da ti pomognem, na koricama: Bosna i Hercegovina. I na svakoj strani izmedju korica.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Strana 32, pod d) : nosilac ovog pasosa je drzavljanin Bosne i Hercegovine. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Ili ukratko, Bosanac si od glave do pete. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Pise Bosna i Hercegovina
Al Bosanac ne pise a boga mi ni Hercegovac.
bitno je da ne piše Srbija a boga mi ni Srbijanac.
Novi_Nick

#646 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Novi_Nick »

Zamke i zablude u nacionalnom izjašnjavanju

ESAD DURAKOVIĆ
Image

piše: Esad DURAKOVIĆ

Izbjegavanje vlastitog nacionalnog imena ima veoma važne reperkusije i u pogledu povijesti, a ne samo suvremenosti. Pod povijesnim imenom BOŠNJACI, ta etnička zajednica je ostvarila određene rezultate, kreirala je određenu povijest, i odričući se toga imena ja bih se odrekao i te povijesti.

A šta smo mi bez povijesti? Obezličena amorfna masa koja, budući bez povijesti, nema ni budućnosti, i stoga je - kao dezorijentirana - vrlo podatna istrebljivačkim pohodima

(preuzeto sa http://www.oslobodjenje.ba )

Otkako su počele pripreme za popis stanovništva, Bošnjaci su u znatnom broju zbunjeni, smeteni. Znajući za tu njihovu zbunjenost i podstičući je, vršljaju unaokolo kojekakvi eksperti-misionari koji navode na pogrešan put; neki od njih nisu iz bošnjačkog nacionalnog korpusa, čak ne govore bosanskim jezikom, pogotovu ne govore u bošnjačkom interesu. Ima više razloga za tu zbunjenost kojoj bi dobro pristajalo i ime: neosviještenost.

Prije svega, valja imati u vidu da je tokom niza decenija Bošnjacima bilo oduzeto njihovo nacionalno ime (Bošnjak), pa su bili prisiljeni da se izjašnjavaju na više načina (kakva "velikodušnost"!). Tako su neki postali Muslimani u etničkom smislu, što nikada i nigdje u svijetu nije zabilježeno, jer je to svuda oznaka za vjersku pripadnost; da se izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati, ili - kao neopredijeljeni... Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste koje se nad Bošnjacima vršilo decenijama, u kome su odrastale generacije. No, mnogi su radije pristajali da se izjašnjavaju i kao neopredijeljeni nego da budu ono što zapravo nisu (Srbi ili Hrvati). Takvo ponašanje prema jednom narodu tokom duga vremena stvorilo je veliki kompleks u vezi sa osjećanjem samobitnosti i osviještenosti, održavalo je njihov osjećaj marginalizacije i nesigurnosti. Dotle drugi narodi s kojima su živjeli u istoj zajednici (paradoks: u zajednici u kojoj je neravnopravnost na taj bitni način institucionalizirana) nisu imali nikakvih problema ili dilema u vezi sa osjećanjem i izražavanjem nacionalnog identiteta, štaviše - neki su ga doveli do najvišeg izraza supremacije a katkad i do pogubnih oblika antagonog nacionalizma.

Kao nastavak te duge prakse poricanja bošnjačkog nacionalnog imena, otupljivanja svijesti o nacionalnom identitetu, izvršena je i nedavna trostrana agresija - sa elementima genocida - na Bosnu i Hercegovinu, tačnije na Bošnjake, jer agresori, kao i današnji bosanskohercegovački secesionisti/iredentisti, znaju da nema BiH bez Bošnjaka, niti može biti ovdje Bošnjaka bez BiH. Riječ je, dakle, o kontinuiranju iste ideje/cilja: Bošnjake je trebalo djelomično eliminirati i dezorijentirati oduzimanjem njihovog nacionalnog imena, potom ih ratom i genocidom djelomično pobiti i jednim dijelom ih protjerati. Iz toga proizlazi - očigledno je - da su Bošnjaci ovdje konstantna povijesna meta. Predstojeći popis stanovništva nastoji se, s nekih strana i perfidnim sredstvima, uvesti u taj krajnje negativan kontekst: treba ih zbuniti kako da se izjašnjavaju, zato da bi ih bilo što je moguće manje, a isti cilj imala je agresija. Za to se pripremao konfuzan popisni materijal, dok istovremeno djeluju spomenuti "misionari". Bilo bi idealno kada bi naše društvo/država počivalo na principima građanske države - tada broj pojedinih naroda ne bi bio važan kao što jest u faktičkom slučaju. Međutim, međunarodna zajednica je konstruirala državu tako da funkcionira na principima etničkih zajednica (njihove brojnosti) i stoga je nastavljačima agresije važno smanjiti broj Bošnjaka što je moguće više. Dakle, čitav povijesni kontekst i naša krajnje ružna državno-politička stvarnost ukazuju na to da nije riječ o običnom popisu stanovništva. Potpuno je nejasno kako to nije svakome jasno. No, ovom prilikom želim ukazati na još neke važne aspekte bošnjačke djelomične smetenosti, ili neosviještenosti, u vezi sa izražavanjem nacionalnog identiteta.

1. Najprije se zdravom razumu nameće pitanje: Kakav je to čovjek, uopće, koji ni dan-danas ne zna koje je nacije, koji ne zna kako da se izjasni u tom pogledu, pa tumara između lažnih (podmetnutih) dilema je li Bošnjak, Musliman, Bosanac, Hercegovac... Naprosto je nenormalno da neki ljudi ne znaju kojoj naciji pripadaju, odnosno kako se ona zove.

2. Bježanjem od povijesnog nacionalnog imena (Bošnjak), mnogi pokušavaju - na potpuno pogrešan način - "izraziti" svoj navodni internacionalizam, kosmopolitizam, navodnu svijest o nadnacionalnom, tačnije - o anacionalnom kao vrlini. I to je posljedica kompleksa koji je ljudima dugo nametan. Svi narodi u modernom, civiliziranom svijetu, s ponosom ističu svoj nacionalitet, znajući da to nema nikakve negativne veze s njihovim internacionalizmom, naprotiv: nacionalnosti grade internacionalizam. Treba najprije jasno izraziti svoju (autentičnu) nacionalnu opredijeljenost i osviještenost da bi čovjek mogao postati internacionalist. Oni Bošnjaci koji su smeteni u tom pogledu forsiraju svoj navodni internacionalizam kao anacionalnost na lokalnoj razini, izjašnjavanjem kao Bosanac i sl., ne znajući da je to oznaka pripadnosti državi, a da ta država - nažalost i gle paradoksa! - funkcionira upravo po ključu etničkoga. Takvim izražavanjem anacionalnosti pokazuju koliko, zapravo, ne shvaćaju suštinu stvari, te da su i logički i politički inferiorni u datom kontekstu i konstelacijama.

3. U vezi s nacionalnim izjašnjavanjem, potrebno je posvetiti pažnju sljedećem mehanizmu koji je vrlo složen a neumoljivo je zakonomjeran. Naime, uvijek se ukazuje na to kako je nacionalno izjašnjavanje individualni čin, izraz slobodne volje i osjećanja. To jest tačno. Stoga se ne smije vršiti prisila. Međutim, iza toga ima nešto fundamentalno važno, i zato je potrebno tumačiti posljedice tako slobodno izražene volje. Naime, mi funkcioniramo kao društvo, pa se i čin slobodne volje ograničava potrebama društva/zajednice u kojoj ostvarujemo svoja individualna i kolektivna prava. Drugim riječima, svojim izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti, ja, ti, on - kao zbir/društvo slobodnih individua - sudbinski utječemo na ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava drugih (onih prava koja se realiziraju u društveno-političkoj zajednici u svim njenim sferama), dakle i na prava svoje djece, roditelja, svih svojih sunarodnika. To je stoga što zajednica, voljom konstruktora Daytona, funkcionira na principu etničkoga. Skup individua čini društvo, i stoga je pogrešno misliti kako se moje izjašnjavanje tiče samo mene: ono se tiče i mene, ali i svih mojih, kao i cijele zajednice. Dakle, nacionalno izjašnjavanje u popisu stanovništva nije proizvoljan, neobavezujući individualni čin, već je to čin krajnje odgovornosti prema svima onima s kojima/među kojima, kao u društvu, ostvarujem svoja prava i obaveze. Shvatiti to izjašnjavanje kao sasvim neobavezujuću slobodnu volju, znači izraziti društvenu nezrelost i političku neosviještenost u realno postojećim konstelacijama, i znači pristanak na fatalne manipulacije koje - danas i ovdje - vode ka potpunoj marginalizaciji jedne etničke zajednice kao društvenog konstituenta i relevantnog političkog subjekta.

4. Izbjegavanje vlastitog nacionalnog imena ima veoma važne reperkusije i u pogledu povijesti, a ne samo suvremenosti. Pod povijesnim imenom BOŠNJACI, ta etnička zajednica je ostvarila određene rezultate, kreirala je određenu povijest, i odričući se toga imena ja bih se odrekao i te povijesti. A šta smo mi bez povijesti? Obezličena amorfna masa koja, budući bez povijesti, nema ni budućnosti, i stoga je - kao dezorijentirana - vrlo podatna istrebljivačkim pohodima.

5. Najzad odricanje od toga imena u povijesti i sadašnjosti (to ime i svi rezultati vezani za njega jesu faktičko stanje!) i prihvaćanjem nekog drugog imena, ja bih izvršio naročitu vrstu krivotvorenja (izdavao bih se za ono što u stvari nisam); bio bih čovjek bez samopoštovanja, koji stoga ne može računati na to da ga poštuju drugi.

6. U aktualnim tumačenjima važnosti ovoga popisa, uglavnom se naglašavaju njegove tri komponente kao jednako važne – nacionalnost: Bošnjak, jezik: bosanski, budući da se on često a neutemeljeno nastoji osporavati; vjeroispovijest: musliman. U ovome izjednačavanju prioriteta, sugerira se povlačenje znaka jednakosti između pripadnosti bošnjačkoj naciji i vjeri islamu, odnosno, i u krajnjem - povlači se znak jednakosti između nacionalnog i vjerskog a to jest pogrešno i može biti kontraproduktivno, jer treba uvažavati činjenicu da ima Bošnjaka koji uopće nisu vjernici. Uostalom, tokom proteklih nepunih dvadesetak godina razvijana je upravo ta tendencija poistovjećivanja nacionalnog i vjerskog, što ide u prilog brojnim faktorima (i onim agresijskim) da se Bošnjaci svedu u gabarite vjerske zajednice. Stoga je važno akcentirati – u datim okolnostima kao izuzetne faktore političkog subjektiviteta – nacionalnu pripadnost (Bošnjak) i jezik (bosanski), a vjeroispovijest, naravno, ostaje stvar najvišeg izraza važne ali nepolitične intime.

Pravilno, vjerodostojno nacionalno izjašnjavanje u popisu stanovništva treba da bude zaista slobodno, što znači bez bilo koje vrste zbunjivanja naroda i bez krivotvorenja. Jedino tako rezultati mogu biti realni, i ne na štetu bilo čiju. Stoga i Bošnjaci mogu biti samo Bošnjaci: takvim izjašnjavanjem, oni trgaju onaj kontinuitet o kome sa na početku govorio kao o metodi njihove marginalizacije ili istrebljenja; na taj način uvažavaju vlastitu povijest ostvarenu pod tim imenom; ispoljavaju odgovornost prema najbližima; na taj način izražavaju samopoštovanje i samosvijest...

Nema nijednog razumskog razloga da budu bilo šta osim ono što jesu - Bošnjaci.
Alfons Kauders

#647 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste koje se nad Bošnjacima vršilo decenijama, u kome su odrastale generacije.
U moru gluposti odlucio sam izdvojiti najvecu. Dakle ako se ne izjasnis kao Bosnjak, "ti si NISTA!"... Hm, meni se cini da su najcesce ljudi kojima je jedina furka u zivotu nacionalnost jedno veliko nista, jer osim busanja u prsa nemaju nista.

Svako ko misli da su ljudi koji ce se izjasniti kako mu nije po volji jedno veliko "NISTA!" treba posjetiti ljekara, bilo psihijatra bilo ortopeda.
Alfons Kauders

#648 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

cetmi wrote:
Alfons Kauders wrote:
Šta znači biti neopredijeljen u nacionalnom smislu?! To je naročito individualno i kolektivno poniženje (dakle, ti si NIŠTA!); to je marginalizacija ili izopćenje pa tako i zlostavljanje naročite vrste koje se nad Bošnjacima vršilo decenijama, u kome su odrastale generacije.
U moru gluposti odlucio sam izdvojiti najvecu. Dakle ako se ne izjasnis kao Bosnjak, "ti si NISTA!"... Hm, meni se cini da su najcesce ljudi kojima je jedina furka u zivotu nacionalnost jedno veliko nista, jer osim busanja u prsa nemaju nista.

Svako ko misli da su ljudi koji ce se izjasniti kako mu nije po volji jedno veliko "NISTA!" treba posjetiti ljekara, bilo psihijatra bilo ortopeda.
Profesor govori o vremenu kad je opcija bilo da se izjasniš kao neopredjeljen i da je to u osnovi značilo NIŠTA.
Zaključak da ako se ne izjasniš kao Bošnjak da si NIŠTA je tvoj i samo tvoj.
Ljudi koji pročitaju njegov tekst i ovaj tvoj zaključak će lako doći do zaključka šta je ovdje glupost.
Pročitaj još jednom bar zadnji pasus.
Isti kurac - eto kao moji starci su bili "nista" zato jer se nisu mogli izjasniti... Jedna rijec na komadu papira je to sto ne znaci nista, znaci kultura, progres, obrazovanje i milion drugih stvari - to je pravo mjerilo pojedinca, a vala i cijelog naroda.
Paranoid

#649 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote: Isti kurac - eto kao moji starci su bili "nista" zato jer se nisu mogli izjasniti... Jedna rijec na komadu papira je to sto ne znaci nista, znaci kultura, progres, obrazovanje i milion drugih stvari - to je pravo mjerilo pojedinca, a vala i cijelog naroda.
Alfons ba...pa i moji nisu čak znali za koga glasat.. Stara je čak nešto promrljala kako bi bilo dobro da se glasa za Plavišićku jer je "naša Tuzlanka",,,lol.. jbg.. često se sjetim tih dana..

Ako nekadašnji Muslimani, a danas Bošnjaci nisu znali ko su, danas uglavnom svi znaju i teško će se neko ikad više naći u toj nedoumici...a dali će to donijeti bolji život, ne znam, ali znam da će BiH ostat i opstat nedjeljiva..
MuaDib

#650 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Predpopisna groznica je jasno i nedvosmisleno pokazala izdanke bošnjačkog nacionalizma, koji sebi daju za pravo da oni određuje ko je ko i šta je ko po nacionalnosti. Upravo ti idioti stoje iza svih ovih spotova, iza svih ovih konstrukcija, čije ideološko profilisanje nedvosmisleno otkriva dvije tendencije. Jedna je težnja za asmilacijom građana koji se ne izjašnjavaju ili izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, u Bošnjake, kako bi Bošnjaci činili preko 50% stanovništva, u ime kojih bi se sutra tražila bošnjačka država, a gasila Bosna i Hercegovina.
Locked