Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
sumirprimus

#526 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by sumirprimus »

A1fa wrote:Kako ce se popisivat maloljetne osobe? Ja konkretno imam dijete (bebu) koje ce nakon popisa ispasti da je iz ,,mijesanog braka'', jer cu se ja izjasniti Kao Bosnjak koji govori bosanski i koji je ateista. Majka bebe je Bosanka, govori bosanski i muslimanka je!???
uhh ti si na konju,hocu reci tvoji problemi su ko kikiriki...kakvih problema imamo mi pojedini...
:D :skoljka:
JThomas

#527 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by JThomas »

k'o onaj vic, sine kakav je dernek bio dobro nisi paja patak :D
zippoo87

#528 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by zippoo87 »

ono sto mene najvise brine poslije popisa stanovnistva i IMOVINE je uvodjenje poreza na svu imovinu i odatle punjenje budzeta a ovo ce uraditi 1000%,samo se o ovome jos ne prica,jer bi raja davala pogresne podatke i lagali bi o imovini

istina je doduse da se u nekim kantonima vec placa porez na imovinu ali ne u svim i nije to zakon na nivou federacije ,znam da se placa i u RSu ali samo na nekoristenu imovinu

a ovi nasi ce garant staviti razlicite stope ali ce staviti na svu imovinu,supljoglavci znaju samo namete neke uvesti i od naroda uzimati,nisu sposobni urediti 5-6 zakona pa da nam dolaze investicije

btw.mozda je o ovome neko i pisao,nisam sve iscitao
escobar__

#529 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by escobar__ »

Neka poreza, šta fali? I nemoj molim te počinjati o tome kako se nema. Nema se qratz, prođem svojom mahalom, ne znaš koja kuća je veća (tri, čak i četiri sprata, nek' je veća nego kod komšije). Oporezovat, nego šta.
Mister Yes

#530 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

CungaLunga wrote:Zna li iko procenat Dubrovcana u zadnjem popisu?
Dubrovačka republika je prošlost. Sada postoji Hrvatska koji između ostalog obuhvata i područje te nekadašnje Dubrovačke republike.

Srednjovjekovna Bosna je prošlost. Sada postoji Bosna i Hercegovina koja između ostalog obuhvata i područje te nekadašnje srednjovjekovne Bosne.
Mister Yes

#531 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:Ja mogu misliti koliko se neko sa strane smije nama Balkancima kad se udubi u ovu našu situaciju i pokuša je skontati :oops:
Mnogi se smiju ali to je samo pokazatelj njihovog lošeg karaktera. Nije lijepo smijati se onome ko je manje razvijen od tebe. I oni su nekada prolazili kroz ovo kroz šta mi sada prolazimo. Jedini razlog zašto mi kasnimo je što je taj naš prirodni proces usporavan od strane raznih okupatora da bi na kraju bio potpuno zakočen u onih 40tak godina Titove Jugoslavije. Nisu oni ništa bolji od nas genetski ili šta ti ja znam kako. Samo su veći ili su imali više sreće. Mogli bi i mi da se smijemo onima ispod nas (a više je ispod nego iznad) ali nećemo jer nije lijepo.
Hafis

#532 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hafis »

A1fa wrote:Kako ce se popisivat maloljetne osobe? Ja konkretno imam dijete (bebu) koje ce nakon popisa ispasti da je iz ,,mijesanog braka'', jer cu se ja izjasniti Kao Bosnjak koji govori bosanski i koji je ateista. Majka bebe je Bosanka, govori bosanski i muslimanka je!???
Tvoja dilema je sitnica kakvih ima.
Poznajem dosta sličnih primjera unutar jedne porodice. Znam ljude, rođena braća, pa će se jedan izjasniti kao Bošnjak a drugi kao Bosanac. A majka im se još uvijek drži stare Titine devize: Muslimanka.
cyprus

#533 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote:Ja mogu misliti koliko se neko sa strane smije nama Balkancima kad se udubi u ovu našu situaciju i pokuša je skontati :oops:
Mnogi se smiju ali to je samo pokazatelj njihovog lošeg karaktera. Nije lijepo smijati se onome ko je manje razvijen od tebe. I oni su nekada prolazili kroz ovo kroz šta mi sada prolazimo. Jedini razlog zašto mi kasnimo je što je taj naš prirodni proces usporavan od strane raznih okupatora da bi na kraju bio potpuno zakočen u onih 40tak godina Titove Jugoslavije. Nisu oni ništa bolji od nas genetski ili šta ti ja znam kako. Samo su veći ili su imali više sreće. Mogli bi i mi da se smijemo onima ispod nas (a više je ispod nego iznad) ali nećemo jer nije lijepo.
Nisam mislio na ekonomsku situaciju na Balkanu, nego na političku, iako su one povezane... A brojni su faktori zašto mi zaostajemo u ekonomskom razvoju za razvijenijim državama (sreća btw nije jedan od njih), ali to je neka druga tema... Ja sam mislio na idioitizam koji se svakodnevno prosipa na političkim scenama balkanskih država... A ove idiotske priče i kampanje o popisu stanovništa su po meni vrhunac tragikomedije...
Paranoid

#534 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

Hafis wrote:
Tvoja dilema je sitnica kakvih ima.
Poznajem dosta sličnih primjera unutar jedne porodice. Znam ljude, rođena braća, pa će se jedan izjasniti kao Bošnjak a drugi kao Bosanac. A majka im se još uvijek drži stare Titine devize: Muslimanka.
..a svi skupa bili na predavanju jehovog svjedoka.. :oops:
Mister Yes

#535 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

uzgajivac wrote: cak i ako bi bilo 30% ostalih oni nece imati svoje ministre jer nisu konstitutivni. osim toga ne poklapaju se ostali sa rezultatima izbora, pa nemaju 30% u vlasti. nego sta ce da se desi, ako se npr. 50% Bosnjaka izjasni kao Bosanci, bice u vlasti 35% Srba, 28% Bosnjaka, i 11% Hrvata
A 26% vlasti će biti nepopunjeno? Prazne supštinske klupe? Prazne ministarske stolice? :D
Mister Yes

#536 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

Onako kako se otac i majka dogovore.
Dozer

#537 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

@havatar
Srbi i Hrvati nece imati gubitke na popisu a ovo da su za Srebrenicu krivi Bosnjaci ti je dno dna i pokazuje ko su ovi koji se izjasnjavaju kao Bosanci.
Savrseno me ne zanima koja etnicka grupa u BiH hoce ili nece imati etnicke "gubitke" na popisu. Sto se mene tice, te etnicke ujdurme su vrlo kvalitetno iskoristene kako bi se samo etnicke vodje kvalitetno nahapale. A hapaju i danas, i opet na tim istim premisama etnickih "ugrozenosti". Sve dogovorno. I to ne vidi samo neko totalno slijep i gluh ili glup. Zato danas i jeste opsta panika u etno-nacionalistickim redovima, jer ako i zvanicno bude "previse" Bosanaca i Hercegovaca, tek onda ce nas BH UStav biti totalno diskriminatoran i tek onda ce nastat belaj u politickim odnosima sa EU i SAD.

A pozadina su opet - pare. Nepostivanje medjunarodnih pravila i neusaglasavnje s njima dovodi do sankcija u vidu izostanka finansijskih injekcija, bilo u obliku kredita, bilo u obliku investicija. A danas su ta sredstva najosnovnija baza osptanka nasih budzeta. A ako nema te love, budzeti odose u ku*ac. A kad budzeti odu u ku*ac, onda je nazadovoljstvo naroda sve vece i vece. A kad to nezadovoljstvo naraste kako "ne treba", onda vise nema vlasti za etno-nacionaliste. A ako nema vlasti za njih, onda nema ni njima vise lagodnog zivota i hapanja.
To je sva poenta ove halabuke zvane "Bitno je biti...BHS". Pare, pare i samo pare. I nista vise. Jer, etno-nacionalizam je ta polluga pomocu koje totalno nesposobni imbecili sjede u vlasti vec 22 godine. Ako nema te price, te tenzije, te nebuloze, onda vise nema ni njih. I oni su toga vrlo svjesni.

Suplja prica o tome kako ce, eto, zaboga, Bosnjaci biti ugrozeni ako bude "previse" Bosanaca, nije nista vise nego to - suplja prica. Evo, sad je Bosnjaka najvise, i - sta? Ti Bosnjaci, kojih je najvise, "vladaju" na svega 30% teritorije drzave. I da svi budu Bosanci, opet se nista ne mijenja u tom smislu. Ali, moze se poceti mijenjati na drzavnom.
Drugim rijecima, sto je vise Bosanaca u BiH, to je neminovno manje B,H i S, odnosno - bez obzira na brojcano stanje i B i H i S, s povecanjem broja Bosanaca uticaj tih B, H i S je sve slabiji. I tako i treba da bude.

Za Srebrenicu nisam ni rekao da su krivi Bosnjaci, nego da je SDA sa svojim tadasnjim vrhom imala i te kakvu ulogu u svemu tome.
Prije nego se napise neka replika ili reagovanje, red je valjda bar pokusati razumjeti na sta se reaguje i da li se razumjelo receno.
Last edited by Dozer on 13/09/2013 12:11, edited 2 times in total.
Mister Yes

#538 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

zippoo87 wrote:ono sto mene najvise brine poslije popisa stanovnistva i IMOVINE je uvodjenje poreza na svu imovinu i odatle punjenje budzeta a ovo ce uraditi 1000%,samo se o ovome jos ne prica,jer bi raja davala pogresne podatke i lagali bi o imovini
Upravo je to pitanje postavljeno nekidan na nekom dnevniku. Odgovoreno je da se odgovori neće koristiti u te svrhe to jest da se radi o statističkom istraživanju koje neće imati nikakve pravne posljedice. Drugim rječima, nadležne institucije neće ni dobiti podatke o pojedincima.
Mister Yes

#539 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:
Nisam mislio na ekonomsku situaciju na Balkanu, nego na političku, iako su one povezane... A brojni su faktori zašto mi zaostajemo u ekonomskom razvoju za razvijenijim državama (sreća btw nije jedan od njih), ali to je neka druga tema... Ja sam mislio na idioitizam koji se svakodnevno prosipa na političkim scenama balkanskih država... A ove idiotske priče i kampanje o popisu stanovništa su po meni vrhunac tragikomedije...
Pa nisam ni ja govorio o ekonomskom razvoju. Otkud ti to? Da sam mislio na ekonomski razvoj ne bih rekao da smo bili potpuno zakočeni 40 godina za vrijeme Tita (razvijalo se u Titovo vrijeme ekonomski naročito na početku). Govorio sam o temi za koju je popis vezan i sva ova rasprava. Problem identiteta. Razvijenost svijesti o tome ko smo i šta smo. O toj razvijenosti sam govorio.
cyprus

#540 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Hm, govorio si o nekakvoj komparaciji tj. onih koji su iznad nas i ispod nas... A tako se uglavnom govori o ekonomiji, pa pomislih...

A o ovim stvarima u XXI stoljeću pričat je zaista smješno... Meni je smješno...
NeenaSa

#541 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by NeenaSa »

Chitajuchi , a i gledajuchi, popis ce biti :facepalm:
Havatar

#542 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Havatar »

Dozer wrote:
@havatar
Srbi i Hrvati nece imati gubitke na popisu a ovo da su za Srebrenicu krivi Bosnjaci ti je dno dna i pokazuje ko su ovi koji se izjasnjavaju kao Bosanci.
Savrseno me ne zanima koja etnicka grupa u BiH hoce ili nece imati etnicke "gubitke" na popisu. Sto se mene tice, te etnicke ujdurme su vrlo kvalitetno iskoristene kako bi se samo etnicke vodje kvalitetno nahapale. A hapaju i danas, i opet na tim istim premisama etnickih "ugrozenosti". Sve dogovorno. I to ne vidi samo neko totalno slijep i gluh ili glup. Zato danas i jeste opsta panika u etno-nacionalistickim redovima, jer ako i zvanicno bude "previse" Bosanaca i Hercegovaca, tek onda ce nas BH UStav biti totalno diskriminatoran i tek onda ce nastat belaj u politickim odnosima sa EU i SAD.

A pozadina su opet - pare. Nepostivanje medjunarodnih pravila i neusaglasavnje s njima dovodi do sankcija u vidu izostanka finansijskih injekcija, bilo u obliku kredita, bilo u obliku investicija. A danas su ta sredstva najosnovnija baza osptanka nasih budzeta. A ako nema te love, budzeti odose u ku*ac. A kad budzeti odu u ku*ac, onda je nazadovoljstvo naroda sve vece i vece. A kad to nezadovoljstvo naraste kako "ne treba", onda vise nema vlasti za etno-nacionaliste. A ako nema vlasti za njih, onda nema ni njima vise lagodnog zivota i hapanja.
To je sva poenta ove halabuke zvane "Bitno je biti...BHS". Pare, pare i samo pare. I nista vise. Jer, etno-nacionalizam je ta polluga pomocu koje totalno nesposobni imbecili sjede u vlasti vec 22 godine. Ako nema te price, te tenzije, te nebuloze, onda vise nema ni njih. I oni su toga vrlo svjesni.

Suplja prica o tome kako ce, eto, zaboga, Bosnjaci biti ugrozeni ako bude "previse" Bosanaca, nije nista vise nego to - suplja prica. Evo, sad je Bosnjaka najvise, i - sta? Ti Bosnjaci, kojih je najvise, "vladaju" na svega 30% teritorije drzave. I da svi budu Bosanci, opet se nista ne mijenja u tom smislu. Ali, moze se poceti mijenjati na drzavnom.
Drugim rijecima, sto je vise Bosanaca u BiH, to je neminovno manje B,H i S, odnosno - bez obzira na brojcano stanje i B i H i S, s povecanjem broja Bosanaca uticaj tih B, H i S je sve slabiji. I tako i treba da bude.

Za Srebrenicu nisam ni rekao da su krivi Bosnjaci, nego da je SDA sa svojim tadasnjim vrhom imala i te kakvu ulogu u svemu tome.
Prije nego se napise neka replika ili reagovanje, red je valjda bar pokusati razumjeti na sta se reaguje i da li se razumjelo receno.
Zna se ko je kriv za Srebrenicu i to sto ti kazes je samo umanjivanje odgovornosti onih koji su pocinili te zlocine ( Srbi) i onih koji su gledali bez da reaguju ( medjunarodna zajednica) a u isto vrijeme je prebacivanje odgovornosti na ne koji za to nemaju nikakvu odgovornost niti mogu da budu krivi a posto su oni bili predstavnici Bosnjaka onda indirektno i na na njih i to je lose bez obzira iz kojih pobuda je to izgovoreno.
Last edited by Havatar on 13/09/2013 12:33, edited 1 time in total.
Dozer

#543 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Dozer »

A i cijela drzava je - :facepalm:
havatar
Zna se ko je kriv za Srebrenicu i to sto ti kazes je samo umanjivanje odgovornosti onih koji su pocinili te zlocine ( Srbi) i onih koji su gledali bez da reaguju a u isto vrijeme je prebacivanje odgovornosti na ne koji za to nemaju nikakvu odgovornost niti mogu da budu krivi a posto su oni bili predstavnici Bosnjaka onda indirektno i na na njih i to je lose bez obzira iz kojih pobuda je to izgovoreno.
Ne. Pogresno tumacis receno. Srebrenica se dogodila, nazalost, i svi mi znamo ko je to ucinio, tj. Srbi su to ucinili. Ono sto ti ja govorim jeste da je SDA to sutke posmatrala. Ali, nije tema i necemo siriti na to. Ako hoces o tome, slobodno me trzni na PP i sve cu ti rado objasniti.
Mister Yes

#544 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote: A o ovim stvarima u XXI stoljeću pričat je zaista smješno... Meni je smješno...
Ti se ponašaš kao da je to mimo tebe i ne tiče te se. A u stvari se smiješ i sebi jer si dio priče. Da nisi ne bi ostavio ni komentar na ovoj temi.

Ali biće ti još smješnije u XXII stoljeću. Mi ćemo to pitanje (nadam se) riješiti u ovom stoljeću. Ali neki koji su u tome ispod nas neće ni tada.
Erwin Huber

#545 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Erwin Huber »

Dozer wrote:A i cijela drzava je - :facepalm:
havatar
Zna se ko je kriv za Srebrenicu i to sto ti kazes je samo umanjivanje odgovornosti onih koji su pocinili te zlocine ( Srbi) i onih koji su gledali bez da reaguju a u isto vrijeme je prebacivanje odgovornosti na ne koji za to nemaju nikakvu odgovornost niti mogu da budu krivi a posto su oni bili predstavnici Bosnjaka onda indirektno i na na njih i to je lose bez obzira iz kojih pobuda je to izgovoreno.
Ne. Pogresno tumacis receno. Srebrenica se dogodila, nazalost, i svi mi znamo ko je to ucinio, tj. Srbi su to ucinili. Ono sto ti ja govorim jeste da je SDA to sutke posmatrala. Ali, nije tema i necemo siriti na to. Ako hoces o tome, slobodno me trzni na PP i sve cu ti rado objasniti.

nije baš samo šutke posmatrala nego je računala na masovno streljanje poput srebrenice i na granatiranje sarajeva kao mehanizme za ostvarivanje njihovih ciljeva.
cyprus

#546 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:
cyprus wrote: A o ovim stvarima u XXI stoljeću pričat je zaista smješno... Meni je smješno...
Ti se ponašaš kao da je to mimo tebe i ne tiče te se. A u stvari se smiješ i sebi jer si dio priče. Da nisi ne bi ostavio ni komentar na ovoj temi.

Ali biće ti još smješnije u XXII stoljeću. Mi ćemo to pitanje (nadam se) riješiti u ovom stoljeću. Ali neki koji su u tome ispod nas neće ni tada.
Jesam dio priče i ne mogu pobjeći iz nje... Da, smijem se i sam sebi... Ali eto nastojim malo razuma unijeti u ovo sve, samo čini mi se da mi ne ide baš...
Erwin Huber

#547 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Erwin Huber »

Mister Yes wrote:

de malo pojasni koja su mjerila za veću i nižu svijet po pitanju nacionalnog identiteta nije nam jasno ovde svima šta hoćeš da kažeš.
Havatar

#548 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Havatar »

Dozer wrote:A i cijela drzava je - :facepalm:
havatar
Ne slazem se sa tim ali ne zelim da nastavljam o tome posto ne vjerujem da bi mogao da promijenis misljenje i takva diskusija ne bi dovela do nicega .
Mister Yes

#549 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

cyprus wrote:
Mister Yes wrote:

Jesam dio priče i ne mogu pobjeći iz nje... Da, smijem se i sam sebi... Ali eto nastojim malo razuma unijeti u ovo sve, samo čini mi se da mi ne ide baš...
Normalno da ti ne ide. Isto kao što i ja đaba trošim vrijeme na pdf religija. Zato ima ona "ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se" što bi u ovom slučaju značilo "zauzmi stav". Ništa bitno se neće desiti i ovako i onako. Ali kad već ima mjesta na terenu oblači kopačke i upadaj :D
Mister Yes

#550 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Mister Yes »

Erwin Huber wrote:
Mister Yes wrote:

de malo pojasni koja su mjerila za veću i nižu svijet po pitanju nacionalnog identiteta nije nam jasno ovde svima šta hoćeš da kažeš.
Mjerila su standardna. Veće je veće a manje je manje. Nema ništa mistično u tome. Dio stanovništva BiH koji će na popisu kao maternji jezik zaokružiti "Bosanski" očigledno nije jedinstven po pitanju nacionalnosti. Stvari koje su u zapadnim zemljama davno rješene mi tek rješavamo. Ali biće to sve ok :thumbup:
Locked