Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
Gospodče

#26 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

obrati se tamo na forum
motorola01

#27 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by motorola01 »

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -popisnice

Sutra zvanično predstavljanje
"Avaz" ekskluzivno objavljuje izgled popisnice

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u Sarajevu će sutra javno prezentirati popisnice za oktobarski Popis stanovništva i domaćinstava Bosne i Hercegovine.

“Avaz” ekskluzivno objavljuje kako će izgledati popisni obrasci P1 za evidenciju etničke pripadnosti, vjeroispovjesti i jezika, državljanstva, školske spreme, te popisnice P2 na kojoj će popisivači unositi podatke građana BiH o karakteristikama domaćinstava.

Jedno od pitanja o kojima se mjesecima polemizira je način izjašnjavanja o etničkoj pripadnosti. Na popisnici P1 predviđene su opcije "Bošnjak", "Srbin", "Hrvat" i "Ne izjašnjava se".

Izostavljena je opcija "Ostali", koja je, između ostalog, proizvela brojne rasprave zbog mogućnosti da se u toj rubrici izjasni i određeni broj konstitutivnih naroda, odnosno Bošnjaka koji se izjašnjavaju kao Muslimani.

Međutim, iako je grafičkim rješenjem popisnice P1 ta opcija izbjegnuta, u rubrici za etničko izjašnjavanje, predviđen je prazan prostor za unos podataka po želji građana, ukoliko se žele etnički izjasniti, ali ne u rubrikama predviđenim za tri konstitutivna naroda u BiH.
uzgajivac

#28 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

purgatorio wrote:Ko pravi ove podatke, recimo zanima me Bosanski Petrovac i Novi Grad...
ti podaci su vjerovatno bazirani na rezultatima izbora, pa ako racunamo da za SDP glasaju pripadnici sva tri konst. naroda onda su podaci netacni!
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#29 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by slogabn »

motorola01 wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... -popisnice

Zasto cekati do sutra? http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf

Bit ce jos izmjena. Jos nije nista gotovo.
perfect_guy

#30 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by perfect_guy »

one kockice iznad su u stvari za ostale, gdje se takvi tačno izjašnjavaju o svojoj pripadnosti
escobar__

#31 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by escobar__ »

slogabn wrote:

Zasto cekati do sutra? http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf

Bit ce jos izmjena. Jos nije nista gotovo.
Zato što je u Avazu ekskluzivno. :D
Gospodče

#32 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

uzgajivac wrote:
purgatorio wrote:Ko pravi ove podatke, recimo zanima me Bosanski Petrovac i Novi Grad...
ti podaci su vjerovatno bazirani na rezultatima izbora, pa ako racunamo da za SDP glasaju pripadnici sva tri konst. naroda onda su podaci netacni!
podaci NISU bazirani na rezultatima izbora
nego na BIRAČKIM SPISKOVIMA, dakle komplet svi birači, i oni koji su glasali i oni koji nisu
purgatorio

#33 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by purgatorio »

Jel to znači da je netko uzeo biračke spiskove sa preko 100 000 imena i gledao tko je Bošnjak a tko nije?
Gospodče

#34 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

purgatorio wrote:Jel to znači da je netko uzeo biračke spiskove sa preko 100 000 imena i gledao tko je Bošnjak a tko nije?
da
Better Man

#35 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Better Man »

uzgajivac wrote:Nekoliko neugodnih pitanja na koje Agencija za statistiku ni druge institucije jos nisu dali odgovor, mada bi morali:

1. Zasto ce popunjene popisnice nakon obrade biti unistene, ako ce podaci itako biti pohranjeni u bazi podataka?

2. Zasto ce strana (izraelska) firma da obradjuje podatke popisa? Zar mi to nemamo ni racunara ni softwarea ni statisticara?

3. Da li ce rezultati popisa stanovnistva BiH iz 2013 biti iskoristeni da se izmjeni izborni zakon to jest nacionalna zastupljenost u vlasti?
Ovo pod dva je čisto pranje novca i rastaljivanje. Našim vlastodršcima nikad nije bilo u cilju da osposobe državu da može sma da radi stvari, već je uvijek to radio neko iz vana i naravno sve je bilo namješteno i uz obavezni procenat za političare koji se na taj način ne zakonito bogate.
stari grad Visegrad

#36 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by stari grad Visegrad »

x
uzgajivac

#37 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

Nova popisnica je tu:

http://www.popis2013.ba/index.php/hr/obrasci.html

Napomena: onaj obrazac za lica u inozemstvu, to je za otpisane. Sva normalna dijaspora i domaci stanovnici se mogu popisati putem obrazaca P-1, P-2 i P-3, i to od 1. do 15. oktobra/listopada.
slogabn
Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.

#38 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by slogabn »

uzgajivac wrote:Nova popisnica je tu:

http://www.popis2013.ba/index.php/hr/obrasci.html

Napomena: onaj obrazac za lica u inozemstvu, to je za otpisane. Sva normalna dijaspora i domaci stanovnici se mogu popisati putem obrazaca P-1, P-2 i P-3, i to od 1. do 15. oktobra/listopada.
A sta sa onim nenormalnim?
Oni se ne mogu popisati, ili ti aludiras na nesto trece kad kazes "NORMALNA DIJASPORA"?

Ebo me svako ako smo mi normalan narod. Kod nas je normalno podjeliti Bosnu na BiH, podjeliti BiH na entitete, podjeliti skole, pa valjda je i normalno djeliti dijasporu na normalnu i nenormalnu.
uzgajivac

#39 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by uzgajivac »

slogabn wrote: A sta sa onim nenormalnim?
Oni se ne mogu popisati, ili ti aludiras na nesto trece kad kazes "NORMALNA DIJASPORA"?

Ebo me svako ako smo mi normalan narod. Kod nas je normalno podjeliti Bosnu na BiH, podjeliti BiH na entitete, podjeliti skole, pa valjda je i normalno djeliti dijasporu na normalnu i nenormalnu.
nemoj na meni iskaljivati bijes. normalna dijaspora su oni koji imaju veze sa domovinom, dolaze na godisnji pa cak i glasaju na izborima. otpisani su oni sto se prave Englezi. tebi nesto objasnjavati ...
MuaDib

#40 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by MuaDib »

Za mene sve je jasno!!!
Image
Yug

#41 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Yug »

MuaDib wrote:Za mene sve je jasno!!!
Image
Znaci dvije trecine Beogradjana i Zagrepcana trebaju se izjasniti kao bosanci. :-D ,etnicki.
Drzave su servisi gradjana i drzavljanin si BiH bez obzira kojoj etnickoj grupi pripadas.Svi smo bosanci i hercegovci po drzavljanstvu a nepristojno je dirati u necje etnicke identitete koje su narodi na balkanu prihvatili davno i sa cime se identifikuju.
Edin H.

#42 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Edin H. »

Image
:thumbup:

Vjeroispovjest - BHF :oops:
Revoltage

#43 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Revoltage »

Image
:thumbup: :bih:
Hrulj

#44 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Hrulj »

Image
Glupiras se brate, bosanac si svakako ako si iz bosne.
pemanapemani

#45 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by pemanapemani »

Yug wrote:
Image
Znaci dvije trecine Beogradjana i Zagrepcana trebaju se izjasniti kao bosanci. :-D ,etnicki.
Drzave su servisi gradjana i drzavljanin si BiH bez obzira kojoj etnickoj grupi pripadas.Svi smo bosanci i hercegovci po drzavljanstvu a nepristojno je dirati u necje etnicke identitete koje su narodi na balkanu prihvatili davno i sa cime se identifikuju.
Da, bilo bi kako ti kažeš da stoji etničko/narodno, odnosno, da se ne izjednačava narodnost (etnija) i nacija.
Izgleda da je u popisnici sve podložno promjenama osim navedenog :-) .

Očito ogroman broj ljudi uzbuđuje pojam nacionalno. To je kao neki veličanstveni opijum za mase, nešto veliko i moćno.
Pojam se na mala vrata uvodio u javni prostor. Narodi su lagano mijenjani nacijama, mada nacija nema u Ustavu. Danas imamo zaštitu "vitalnih nacionalnih interesa".
Šećer na kraju je perfidno postavljeno pitanje u popisnici. BiH država tri konstitutivne nacije i entitetskog državljanstva u ličnoj karti.

To su nam "patrioti" osigurali, tako se bori za BiH.
Naravno, treba još ovo malo ljudi koji se identificiraju isključivo sa Bosnom i Hercegovinom izbezumiti do krajnjih granica
Gospodče

#46 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Gospodče »

Image
ideš AUTOMATSKI u ostale

nikakav problem ne bi bio da su Bosanci ČETVRTA ustavna ravnopravna kategorija
a sada se upitaj ko bi bio PROTIV takvog rješenja i promjene ustava
area51

#47 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by area51 »

Vidim da ima milion tema u vezi popisa,jedne se brišu druge se otvaraju...pa rekoh da ovdje nešto priupitam
Mene interesuje jedno manje -više tehničko pitanje.
Šta sa ljudima koji će ovu državu napustiti krajem septembra a u nju se vratiti krajem godine(2013).Hoće li biti popisani i kako ili će "izvisiti" ?
radostan dan

#48 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by radostan dan »

nećete nigdje ni ti ni ostali...
biće zavorene granice dok zadnjeg ne uhv...popišemo.
area51

#49 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by area51 »

radostan dan wrote:nećete nigdje ni ti ni ostali...
biće zavorene granice dok zadnjeg ne uhv...popišemo.
:lol:
perfect_guy

#50 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by perfect_guy »

area51 wrote:Vidim da ima milion tema u vezi popisa,jedne se brišu druge se otvaraju...pa rekoh da ovdje nešto priupitam
Mene interesuje jedno manje -više tehničko pitanje.
Šta sa ljudima koji će ovu državu napustiti krajem septembra a u nju se vratiti krajem godine(2013).Hoće li biti popisani i kako ili će "izvisiti" ?
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P1.pdf

sigurno ih popis obuhvata, a na pitanju 1 bi trebalo da spadaju pod opciju b)
Locked