Dogovorili smo se. Zato su Bošnjaci stanovnici cazinske krajine i sandžaka (dakle područja koja nisu pripadala srednjovjekovnoj Bosni) a nisu Bošnjaci oni pravoslavci sa Romanije i Ozrena i oni katolici iz srednje Bosne (područja koja su pripadala srednjovjekovnoj Bosni). Dakle prednost je data muslimanstvu nad srednjovjekovnim Bošnjaštvom.neki wrote:Vi Bosnjaci morate sjesti i sami se dogovoriti medju sobom na koje porijeklo cete se pozivati.
Da li cete se pozivati na fratre, crkvu bosansku, srednjevjekovno nasljedje, bogumilstvo i raznorazne izvore koji navode da Bosnjaci zive Izmedju Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Huma?
Ili cete bosnjastvo izjednacavati sa Islamom kao religijom i diciti raznoraznim kampanjama "ja sam bosnjak, moja vjera je islam" i ponositi se bracom koja zivi po Sandzaku, Kosovu i Makedoniji?
Jedno s drugim ne ide, dok god ste u ovakvom ideoloskom raskoraku Bosanaca ce, hvala Bogu, biti sve vise
Zato je sad kasno pozivati se na srednjovjekovne definicije Bošnjaštva. Jedino ako odustanemo od Bošnjaka cazinske krajine i sandžaka onda imamo pravo insistirati da se katolici srednje Bosne te pravoslavci sa Romanije i Ozrena smatraju Bošnjacima.
Ali mi svo vrijeme pokušavamo sjediti na dvije stolice. Uzeli smo grb sa ljiljanima a onda vezali svoj identitet sa nečim što je posljedica Turske okupacije. Ne mORe i ovce i novce jebiga. Ako smo htjeli vezati identitet za srednjovjekovnu Bosnu onda smo trebali fino povući liniju otprilike B.Brod-Jajce-Livno-Neum-Goražde pa Drinom do Save pa Savom do B.Broda i to da bude Bosna bez entiteta a sve zapadno Hrvatska i sve istočno Srbija. Time bi anulirali rezultate Turske agresije i vratili stanje is srednjeg vijeka pa bi se mogli pozivati na tadašnju definiciju Bošnjaštva. Naravno da to nije bilo moguće ali hoću da kažem koliko je glupo pričati o srednjem vjeku nakon svega što se desilo u prethodnih 500 godina. Današnje Bošnjaštvo nema veze sa srednjovjekovnim već praktično sa onima koji su se 91-e izjasnili kao Muslimani.