Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
-
dzungalunga
#1 Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
A bilo je vrime, samo kada ce to vrime doci di takodjer triba?
U Poljskoj se zabranjuju petokraka, "Internacionala" i Che Guevara
Mladi buntovni Poljaci više neće smjeti nositi majice s likom revolucionara Che Guevare, a svaki nostalgični komunistički skup na kojemu će netko uskrsnuti s crvenom zvijezdom rastjerat će jake policijske snage. Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski trebao bi u ponedjeljak potpisati zakon koji zabranjuje nošenje obilježja fašizma, komunizma ili bilo kojega drugog totalitarizma. Dok su mnoge zemlje već zabranile nacističke simbole, ovo je najradikalnija zabrana simbola komunizma. Svima koji prekrše zakon prijeti kazna zatvora do dvije godine. U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja "Internacionale" kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme "Ustani, bane". Predsjedniku Kaczynskom uopće neće teško pasti što mora potpisati ovakav zakon jer su on i njegov brat Jaroslaw, donedavni poljski premijer, najžešći antikomunisti na tamošnjoj političkoj sceni.
– Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom – ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu. Takav stav prema komunizmu u Poljskoj uopće nije usamljen. Prije bi se moglo reći da je žestoki antikomunizam opće mjesto.
– Komunizam je totalitarni sustav u kojem su ubijeni milijuni ljudi. On je jednak nacizmu pa nema razloga tretirati različito njihove simbole – smatra povjesničar Wojceich Roszkowski. Duhove je dodatno uzbudio poljski klasik Andrzej Wajda najnovijim filmom u kojemu govori o zločinima sovjetskih komunista u Katynskoj šumi. Ondje je sovjetska vojska pobila tisuće poljskih vojnika.
http://www.vecernji.hr/vijesti/u-poljsk ... anak-57714
U Poljskoj se zabranjuju petokraka, "Internacionala" i Che Guevara
Mladi buntovni Poljaci više neće smjeti nositi majice s likom revolucionara Che Guevare, a svaki nostalgični komunistički skup na kojemu će netko uskrsnuti s crvenom zvijezdom rastjerat će jake policijske snage. Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski trebao bi u ponedjeljak potpisati zakon koji zabranjuje nošenje obilježja fašizma, komunizma ili bilo kojega drugog totalitarizma. Dok su mnoge zemlje već zabranile nacističke simbole, ovo je najradikalnija zabrana simbola komunizma. Svima koji prekrše zakon prijeti kazna zatvora do dvije godine. U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja "Internacionale" kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme "Ustani, bane". Predsjedniku Kaczynskom uopće neće teško pasti što mora potpisati ovakav zakon jer su on i njegov brat Jaroslaw, donedavni poljski premijer, najžešći antikomunisti na tamošnjoj političkoj sceni.
– Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom – ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu. Takav stav prema komunizmu u Poljskoj uopće nije usamljen. Prije bi se moglo reći da je žestoki antikomunizam opće mjesto.
– Komunizam je totalitarni sustav u kojem su ubijeni milijuni ljudi. On je jednak nacizmu pa nema razloga tretirati različito njihove simbole – smatra povjesničar Wojceich Roszkowski. Duhove je dodatno uzbudio poljski klasik Andrzej Wajda najnovijim filmom u kojemu govori o zločinima sovjetskih komunista u Katynskoj šumi. Ondje je sovjetska vojska pobila tisuće poljskih vojnika.
http://www.vecernji.hr/vijesti/u-poljsk ... anak-57714
- dalmatinka
#2 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Glavno da zabrane nisu totalitarne.
Što fali petokraki?
Što fali petokraki?
-
dzungalunga
#3 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Nista ne fali petkoraki. Puna zastava USA petkoraka.dalmatinka wrote:Glavno da zabrane nisu totalitarne.
Što fali petokraki?
I EU. Kao i ona nametnuta protektoratu BiH
Ali nijedna od ovin ne oznacava teror, smaknuca, kulturocid, genocid, progone, uhicenja, smaknuca itd kao ona crvena.
Uostalom, koju su oznaku na kapama nosili oni nepoznati sa brda koji su pucali po Sa?
Mere i Ravno, Mo, Posavina, Podrinje, Unskosanaskoplivski kraj itd
-
somethings
#4 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Ah ta blesava demokratija. Budale. Prvu će mene morat hapsit ako to uvedu ovdje. 
- and
#5 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
oni su sa fašističkim simbolima davno završili pa mogu imati svoje mišljenje i o antifašističkim
- Jazz_Junkie
#6 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
U Poljskoj su klerofasisti na vlasti. Kad ce Poljska zabraniti "Radio Mariju"? Kada ce prestati diskriminacija homoseksualaca? Sto je sa abortusom kao pravu zena?and wrote:oni su sa fašističkim simbolima davno završili pa mogu imati svoje mišljenje i o antifašističkim
- KadSeMrtviProbudimo
#7 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Samo neko ko nema pojma o bivšim režimima u Poljskoj i Jugoslaviji ih može porediti.
Najbanalnija ilustracija razlike režima u Poljskoj i Yu jeste činjenica da je poljska policija silom gušila svaki radnički pokret, svaku pojavu radničkog - sindikalnog nezadovoljstva (Gdanjsk), u Yu nije.
Za podsjećanje...
Gdanjsk osamdesete
kada je jesen rekla
ne
Gdanjsk osamdesete
drzali smo palceve
rudari
studenti
brodogradiliste
svi mi
Gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva puta se ne salju
tenkovi na radnike
nisu se usudili
pobijedili smo
svi mi
Poljska
u mome srcu mazurka
Poljska
nije nikad dala Quislinga
svaki dan poloneza
zvoni na mojim vratima
Poljski jantar
narukvice
volodjine cuke
Siber u pola cijene
Papa Wojtyla
i ja
Gdanjsk osamdesete
redovi za novine
nezavisni sindikati
komiteti zastite
Gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva puta se ne salju
tenkovi na radnike
tenkovi na nas
Nadam se samo da nikom u BiH neće na pamet pasti da pokrene neku sličnu inicijativu. Bilo bi to zaista dno dna
Najbanalnija ilustracija razlike režima u Poljskoj i Yu jeste činjenica da je poljska policija silom gušila svaki radnički pokret, svaku pojavu radničkog - sindikalnog nezadovoljstva (Gdanjsk), u Yu nije.
Za podsjećanje...
Gdanjsk osamdesete
kada je jesen rekla
ne
Gdanjsk osamdesete
drzali smo palceve
rudari
studenti
brodogradiliste
svi mi
Gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva puta se ne salju
tenkovi na radnike
nisu se usudili
pobijedili smo
svi mi
Poljska
u mome srcu mazurka
Poljska
nije nikad dala Quislinga
svaki dan poloneza
zvoni na mojim vratima
Poljski jantar
narukvice
volodjine cuke
Siber u pola cijene
Papa Wojtyla
i ja
Gdanjsk osamdesete
redovi za novine
nezavisni sindikati
komiteti zastite
Gdanjsk osamdesete
uzavrele tvornice
dva puta se ne salju
tenkovi na radnike
tenkovi na nas
Nadam se samo da nikom u BiH neće na pamet pasti da pokrene neku sličnu inicijativu. Bilo bi to zaista dno dna
- and
#8 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
znači i kod njih kao i kod nas?ja europe i g.....Jazz_Junkie wrote:U Poljskoj su klerofasisti na vlasti. Kad ce Poljska zabraniti "Radio Mariju"? Kada ce prestati diskriminacija homoseksualaca? Sto je sa abortusom kao pravu zena?and wrote:oni su sa fašističkim simbolima davno završili pa mogu imati svoje mišljenje i o antifašističkim
- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#9 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
dzungalunga wrote:Nista ne fali petkoraki. Puna zastava USA petkoraka.dalmatinka wrote:Glavno da zabrane nisu totalitarne.
Što fali petokraki?
I EU. Kao i ona nametnuta protektoratu BiH
Ali nijedna od ovin ne oznacava teror, smaknuca, kulturocid, genocid, progone, uhicenja, smaknuca itd kao ona crvena.
Uostalom, koju su oznaku na kapama nosili oni nepoznati sa brda koji su pucali po Sa?
Mere i Ravno, Mo, Posavina, Podrinje, Unskosanaskoplivski kraj itd
Ako je tako, rusku petokraku nek zabranjuju, sto se Titine tice, tek se danas vidi da je jedan Goli Otok malo bio
-
mostarac
#10 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
ja se iskreno nadam svim srcem da ce ovde sutra da ja zabrane 
Jaaaaaaaaaao pa to bi im bio kraj
Sasvim sigurno bi se ta petokraka pocela ukazivati na bar po 10-15 zidova dnevno u svakom gradu svakog jutra i postala bi veoma moderna i dozivjela popularnost kakvu nije ni slutila da ce tako brzo dostici. Ja se nadam da ce je zabraniti jos sutra
A evo postavljacu teme malo da bode oci

Jaaaaaaaaaao pa to bi im bio kraj
Sasvim sigurno bi se ta petokraka pocela ukazivati na bar po 10-15 zidova dnevno u svakom gradu svakog jutra i postala bi veoma moderna i dozivjela popularnost kakvu nije ni slutila da ce tako brzo dostici. Ja se nadam da ce je zabraniti jos sutra

-
dzungalunga
#11 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
U mononcionalnoj komunistickoj totlitarnoj drzavi, nikakvi prosvjedi izuzev onih "radnicko-sindikalnog nezadovoljstva" nije moglo ni biti.KadSeMrtviProbudimo wrote:Samo neko ko nema pojma o bivšim režimima u Poljskoj i Jugoslaviji ih može porediti.
U onim visenacionalnim, izuzev tih, ima i onih etnickih nezadovoljstva
Kako bi ti na pr kvalificirao sljedece prosvjede:
- "Hrvatsko proljece", koje NIJE trazio neovisnost Hrvatske, vec: ravnomjernija raspodjela fiskalnih prihoda i kapitalnih investicija kao i ravnopravnost hrvatskog jezika, obustava sluzbene politike totalitarnbog rezima da sve nezadovoljnike ili smaknuti (do 1950), na Goli Otok (50-ih) do otvaranje granica (60-ih i naprijed) koji je posebno pogadjaom hrvatski narod
- Rudarski prosvjedi na Kosovu, kada su rudari navodno jeli mandarine dok su gladovali po Trepci (Vlasi, Milosevic)
Na komunistickototalitarni, a i velikosrpski: hravtski i albanski iredentizam
Slicno kao sto su Rusi u CCCP gledali na Poljsku 1981, ili na demokratski nacin?
- Bosanski_kralj
#12 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Ma "trebali" su petkokrake zabranjivati, dok se ulicam šeću budale sa kokardama i ustaškim simbolima 
-
dzungalunga
#13 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
"Jugoslavenska" armija je nosala koju oznaku dok je sirila vlast proletarijata po Bijeljini, Foci, Gackom, Prijedoru, Srebrenici, Gorazdu, Visegradu, Brcko, Banja Luka, Han Pijesak, Rudo, Cajnice, Kljuc, Sanski Most itd?Bosanski_kralj wrote:Ma "trebali" su petkokrake zabranjivati, dok se ulicam šeću budale sa kokardama i ustaškim simbolima
- dalmatinka
#14 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
mostarac wrote:ja se iskreno nadam svim srcem da ce ovde sutra da ja zabrane
Jaaaaaaaaaao pa to bi im bio kraj![]()
Samo sam htjela slikicu ponoviti
-
skojotovski
#15 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
@dzungalunga - haj' BA ne rise...
- bingov buraz
- cyprus
#17 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Joj kako mi Poljska pade u očima sa ovim
. A kod nas ... ma kod nas se više ništa ne može zabranit (prvi put kažem to u pozitivnom kontextu
)
- Bosanski_kralj
#18 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Nisam imao priliku vidjti koje su oznake na sebi imali, ali sam odlično čuo njihove pjesme i muziku sa kojom su nas pokupali prestrašiti. To su uglavnom bile pjesme o četnicima koji kolju balije, i nekako mi uz te stihove ne ide petokraka, kao obilježje.dzungalunga wrote:"Jugoslavenska" armija je nosala koju oznaku dok je sirila vlast proletarijata po Bijeljini, Foci, Gackom, Prijedoru, Srebrenici, Gorazdu, Visegradu, Brcko, Banja Luka, Han Pijesak, Rudo, Cajnice, Kljuc, Sanski Most itd?Bosanski_kralj wrote:Ma "trebali" su petkokrake zabranjivati, dok se ulicam šeću budale sa kokardama i ustaškim simbolima
Petokraka kao simbol nije ni u jedne vojske u prošlom ratu bila službeni simbol, a to što ju je eventualno neki pojedinac nosio ne znači ništa. Mnogo je više bilo onih koji su sa krstom oko vrata klali i ubijali, pa nećemo zbog toga i krst zabraniti.
-
Klon
#19 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Bas me interesuje koliko ce evropskom sudu trebati da obori taj zakon !
-
dzungalunga
#20 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Sto covjek rece i ostade ziv. Ti siBosanski_kralj wrote:Petokraka kao simbol nije ni u jedne vojske u prošlom ratu bila službeni simbol
http://www.--- NO LINKS ---/download-hr/ ... AG2-H1.pdf
- viva_castro
#21 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Bilo bi veloma, rekao bih previše blago reći da autor teme ima blage, male, minimalne veze sa historijom, socijalizmom u Poljskoj i u Jugoslaviji, ili sa historijom i ideologijama uopšte!
Živ bio nemoj više svega ti.
Poljaci u Jugoslaviji nisu smjeli gledati u knjige koje su se ovdje i čitale i pisale i prevodile i prepisivale.
Živ bio, nemoj više nikad, svega ti.
Živ bio nemoj više svega ti.
Poljaci u Jugoslaviji nisu smjeli gledati u knjige koje su se ovdje i čitale i pisale i prevodile i prepisivale.
Živ bio, nemoj više nikad, svega ti.
- viva_castro
#22 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Ti fakat veze nemaš sa životom. Prvo to nit je više bila vojska za i od petokrake, nit se može tako smatrati sve i da se tako pretstavljala. To je bila vojska velike Srbije sine dragi.dzungalunga wrote:Sto covjek rece i ostade ziv. Ti siBosanski_kralj wrote:Petokraka kao simbol nije ni u jedne vojske u prošlom ratu bila službeni simbol![]()
Uostalom pobijaš jedno "zlo" nekim tekstom sa stranice koja veliča fašističke projekte, ovdje bi te gradska raja pitala: Šta ti je brata ti?
Nemoj više nikad, svega ti.
- viva_castro
#23 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
O zabranji nošenja lika Chea ne treba ni da govorim.
Taj je Che može naučiti sve te navedene Poljake kako izgleda kada se ono u što se kunu i što stoji u njihovim svetim knjigama provodi u djelo! Govna dvolična! FUJ!
Taj je Che može naučiti sve te navedene Poljake kako izgleda kada se ono u što se kunu i što stoji u njihovim svetim knjigama provodi u djelo! Govna dvolična! FUJ!
-
dzungalunga
#24 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
Viva Castro:
Sluzbeno svjedocenje Admirala Davora Domazeta kao predtavnik RH pred haskim sudom.
Sto gdo mislio o poveznici, zar je forma vaznija od sustine?
izgleda da ti je.
Sluzbeno svjedocenje Admirala Davora Domazeta kao predtavnik RH pred haskim sudom.
Sto gdo mislio o poveznici, zar je forma vaznija od sustine?
izgleda da ti je.
- Bosanski_kralj
#25 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?
JNA od 91 nema nikave veze sa JNA iz Titinog doba, osim u nazivu. Koliko me sjećanje služi ni VRS, ARBiH, HVO,HV nisu imale petokraku u svojim oznakama. U prvih par mjeseci rata susreće se petokraka na uniformama od tzv. JNA, ali i to je trajalo samo dok nisu uspjeli da sa uniforma uklone te oznake.dzungalunga wrote:Sto covjek rece i ostade ziv. Ti siBosanski_kralj wrote:Petokraka kao simbol nije ni u jedne vojske u prošlom ratu bila službeni simbol![]()