Čuj i ovo Shitijevo?kopijas34 wrote:Pa kako si radio kada po cijeli dan ispijas kafice? To ti se vidi po prici; tipicni sarajevski kafijas. I ako si radio radio si za 2000 KM maximalno znaci da si bijeda teska kao vecina vas iz BiH. Puni ljubomore i onda pljujete po svemu pa cak i po arapskim multi miljarderima koji vas vade iz govana. Arapi vam bukvalno donose miljarde u prakticki bezkamatnim kreditima u vremenu kada vam niko nije spreman dati kredi. Grade vam najvece projekte na krodirou Vc. Samo kuvajt miljardu KM je investirao nedavno. Grade vam biblioteke; dolaze kao Turisti u najluksuzije hotele i to masovno, grade vam naselja najluksuznija koja ni u ludilu nemaju ni Zagreb ni Beograd a vi ih docekate sa pljuvanjem. Taj Al Shidi vam je promjenio imidz grada iz jedne jebene kasabe u jednu modernu metropolu. Tamo gdje su prije 5 godina bile robne kuce ili barake koje su propadale sada su tu najveci centri na balkanu: BBI, SCC,Bosmal, Bristol, Mariott i pored svega toga opet pljuvanje i opet na kaficu po tri puta na dan.kike-tike wrote:Znam iz licnog iskustva, radio sam za ove i neke projekte sa njima. Ali eto, tebi tvoje meni moje. Ako će ti lakse biti, dobrotvori su ovi, nikakve veze sa bakirom nemaju;)
POLJINE HILLS
- O'zone
- Globalni moderator
#76 Re: POLJINE HILLS
-
zelenjava
#77 Re: POLJINE HILLS
Zavisi, svugdje na svijetu ćete osloboditi skroz poreza ili bar dati neki grace period na njih ako ćeš uložiti u državu i zaposliti nešto ljudi. Samo bi mi privlačili strana ulaganja i derali investitore na startu odmah.VjecitiStudent wrote:
Svugdje u svijetu se luksuzna imovina vrlo lijepo oporezuje i porez na nju se plaća svake godine.
Zar mi ovako siromašni da budemo izuzetak?
-
dezurni_ucenik
#78 Re: POLJINE HILLS
Mislio sam da je ovaj forumas ozbiljan dok nisam procitao "treba i Zetru srusiti".O'zone wrote:Čuj i ovo Shitijevo?kopijas34 wrote:Pa kako si radio kada po cijeli dan ispijas kafice? To ti se vidi po prici; tipicni sarajevski kafijas. I ako si radio radio si za 2000 KM maximalno znaci da si bijeda teska kao vecina vas iz BiH. Puni ljubomore i onda pljujete po svemu pa cak i po arapskim multi miljarderima koji vas vade iz govana. Arapi vam bukvalno donose miljarde u prakticki bezkamatnim kreditima u vremenu kada vam niko nije spreman dati kredi. Grade vam najvece projekte na krodirou Vc. Samo kuvajt miljardu KM je investirao nedavno. Grade vam biblioteke; dolaze kao Turisti u najluksuzije hotele i to masovno, grade vam naselja najluksuznija koja ni u ludilu nemaju ni Zagreb ni Beograd a vi ih docekate sa pljuvanjem. Taj Al Shidi vam je promjenio imidz grada iz jedne jebene kasabe u jednu modernu metropolu. Tamo gdje su prije 5 godina bile robne kuce ili barake koje su propadale sada su tu najveci centri na balkanu: BBI, SCC,Bosmal, Bristol, Mariott i pored svega toga opet pljuvanje i opet na kaficu po tri puta na dan.kike-tike wrote:Znam iz licnog iskustva, radio sam za ove i neke projekte sa njima. Ali eto, tebi tvoje meni moje. Ako će ti lakse biti, dobrotvori su ovi, nikakve veze sa bakirom nemaju;)
![]()
![]()
![]()
![]()
-
zelenjava
#79 Re: POLJINE HILLS
Zašto ne, kada bi neko na njenom mjestu napravio još bolju Zetru?dezurni_ucenik wrote:
Mislio sam da je ovaj forumas ozbiljan dok nisam procitao "treba i Zetru srusiti".
Šta je to Zetra, neki "tisućljetni" objekat neprocjenjive historijske vrijednosti pa da ju se mora konzervisati?
- Helena2014
#80 Re: POLJINE HILLS
zelenjava wrote:Zavisi, svugdje na svijetu ćete osloboditi skroz poreza ili bar dati neki grace period na njih ako ćeš uložiti u državu i zaposliti nešto ljudi. Samo bi mi privlačili strana ulaganja i derali investitore na startu odmah.VjecitiStudent wrote:
Svugdje u svijetu se luksuzna imovina vrlo lijepo oporezuje i porez na nju se plaća svake godine.
Pa, naravno, Srbija je u tome najjača, obilazi uzduž i poprijeko, tražeći da se ulaže u Srbiju, jer je to veoma dobar način ekonomskog rasta, al mi prvo na nož, pa dalje vidjet ćemo
-
zelenjava
#81 Re: POLJINE HILLS
Ma nismo ni mi, i mi se saginjemo svakom, mislim na političare. Šta ljudi mlate po forumima je nebitno skroz, to ne benda niko svakako, hvala Bogu.Helena2014 wrote:zelenjava wrote:Zavisi, svugdje na svijetu ćete osloboditi skroz poreza ili bar dati neki grace period na njih ako ćeš uložiti u državu i zaposliti nešto ljudi. Samo bi mi privlačili strana ulaganja i derali investitore na startu odmah.VjecitiStudent wrote:
Pa, naravno, Srbija je u tome najjača, obilazi uzduž i poprijeko, tražeći da se ulaže u Srbiju, jer je to veoma dobar način ekonomskog rasta, al mi prvo na nož, pa dalje vidjet ćemo
- O'zone
- Globalni moderator
#82 Re: POLJINE HILLS
HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHHAHAHAHHAH JESI LUDI ALLAHA MI!!!!kopijas34 wrote:
Imidz Sarajeva kao metropole su ti BBI, Bosmal, Sarajevo City centar, Hotel Bristol. To su centralni objekti koji upadaju u oko i odredjuju buduci sky line. Zetra je propala; to se treba rusiti a ne ponositi se time. Zeljin stadion je manji od prosjecnog stadiona nekog manjeg grada ovdje na zapadu.
Ovi arapi ce u roku od 20 godina odrediti sky-line sarajeva ako budete fini prema njima. Puni su bukvalno ko brod. I oni su pokazali da zele pomoci svojoj braci. Kredit sa 2% kamata se nedaje stabilnim zapadnim drzavama a kamoli drzavama koji su politicki , ekonomski najnestabilnije u evropi i to jos kredit od miljardu KM. Niko drugi nije zeli finansirati koridor Vc osim kuwajcani. Zato da ste imalo ljudi rekli bi :Hvala braco Al-Shidi, Kuvacjani, Emiracani, Bahreinci, Turci, Qatarci itd."
Ovo je lice modernog Sarajeva:
-
dezurni_ucenik
#83 Re: POLJINE HILLS
Sto bi jedan kolega forumas cesto volio da kaze :zelenjava wrote:Zašto ne, kada bi neko na njenom mjestu napravio još bolju Zetru?dezurni_ucenik wrote:
Mislio sam da je ovaj forumas ozbiljan dok nisam procitao "treba i Zetru srusiti".
Šta je to Zetra, neki "tisućljetni" objekat neprocjenjive historijske vrijednosti pa da ju se mora konzervisati?

-
VjecitiStudent
#84 Re: POLJINE HILLS
Otkad su to vile i stanovi investicije?zelenjava wrote:Zavisi, svugdje na svijetu ćete osloboditi skroz poreza ili bar dati neki grace period na njih ako ćeš uložiti u državu i zaposliti nešto ljudi. Samo bi mi privlačili strana ulaganja i derali investitore na startu odmah.VjecitiStudent wrote:
-
zelenjava
#85 Re: POLJINE HILLS
Full retardi su oni što žive u prošlosti i kontaju da je Zetra čudo neviđeno komunističke vizije. Oni valjda ne bi obnavljali ni skakonicu ili bob stazu kad bi neko pokazao interest, jer to ne bi bilo to, ubilo bi sentimentalnu vrijednost tih ruševina.dezurni_ucenik wrote:Sto bi jedan kolega forumas cesto volio da kaze :zelenjava wrote:Zašto ne, kada bi neko na njenom mjestu napravio još bolju Zetru?dezurni_ucenik wrote:
-
kopijas34
#86 Re: POLJINE HILLS
Zetra je zastarijela ruzna zgradurina. Samo sto je to tesko shvatiti ljudima koji nisu mrdnuli iz Sarajeva.
Znali neko dokle je stiglo sa onim vila naseljem kod Hadizca?
Znali neko dokle je stiglo sa onim vila naseljem kod Hadizca?
Last edited by kopijas34 on 28/11/2014 20:32, edited 1 time in total.
-
weredsf
#88 Re: POLJINE HILLS
Naprotiv, oni placaju svu infrastrukturu koja je potrebna za ta naselja, od vodovoda do plina.Najveći dio tog novca će biti potrošen da im se napravi infrastruktura. Samo će vodovod za poljinske guzonje koštati 5 miliona.
Imas ta iskustva u Hadzicima i Novom Gradu..
Izvor: TV SA
U novogradskom naselju Dobroševići otvoreno je rezidencijalno naselje.
Investitor je kuvajtska firma Al Jazeera. Osim toga, ova kompanija bit će sufinansijer dogradnje OŠ Dobroševići, u kojoj su uvjeti za rad i učenika i nastavnog osoblja ispod svakog pedagoškog kriterija.
Rezidencijalno naselje Al Jazeera prvo je u općini Novi Grad. Na obroncima Dobroševića kuvajtski investitor izgradio je 34 kuće. Vlasnici svih osim jedne, koju je kupio naš državljanin, su Kuvajćani.
“ Glavni motiv za dolazak državljanan Kuvjat I njihovo vlasništvo nad ovim objektima je zapravo boravak u BiH, zemlji koja je veoma lijepa, ljeta su blaga u poredjenju sa njihovom matičnom zemljom I lijepa priroda, lijep ambijent “….istakao je Dhaifallah Nahar Al – Otaibi, direktor Ardh Al-Jazeera.
U izgradnju ovog kompleksa, kuvajtska kompanija uložila je pet i po miliona KM. S druge strane investirat će oko petsto hiljada maraka, od toga 300 hiljada u sanaciju lokalnog puta, ostatak u dogradnju OŠ Dobroševići.
- O'zone
- Globalni moderator
#89 Re: POLJINE HILLS
Kad dođeš u Sarajevo-nekad na ferije, obiđi Zetru.zelenjava wrote: Full retardi su oni što žive u prošlosti i kontaju da je Zetra čudo neviđeno komunističke vizije. Oni valjda ne bi obnavljali ni skakonicu ili bob stazu kad bi neko pokazao interest, jer to ne bi bilo to, ubilo bi sentimentalnu vrijednost tih ruševina.
Jer Zetra je potpuno funkcionalna sportska dvorana koja zadovoljava sve standarde ali ima mali problem a to je da je vode debili.
-
VjecitiStudent
#90 Re: POLJINE HILLS
Jah ...weredsf wrote:Naprotiv, oni placaju svu infrastrukturu koja je potrebna za ta naselja, od vodovoda do plina.Najveći dio tog novca će biti potrošen da im se napravi infrastruktura. Samo će vodovod za poljinske guzonje koštati 5 miliona.
Imas ta iskustva u Hadzicima i Novom Gradu..
Riječ je o nastavku izgradnje distributivne mreže za rezervoar “Donji Mihaljevići” u dužini od 2.400 metara, čijom izgradnjom će se steći uslovi za priključenje još oko stotinu domaćinstava na gradsku vodovodnu mrežu.
Radovi bi trebali biti završeni za 90 dana, kada će mještani koji budu priključeni na ovaj sistem u svojim domovima imati vodu iz gradskog vodovoda.
Realizacijom ovog projekta koji finansira Općina Novi Grad, a čija je vrijednost 368.000 maraka, riješit će se dugogodišnji problemi vodosnabdijevanja stanovnika naselja Mihaljevići.
- See more at: http://www.obnovimo.ba/federacija-bih/g ... BV6dY.dpuf
-
zelenjava
#91 Re: POLJINE HILLS
Otkad se ne grade havom nego građevinskim materijalima i rukama radnika, a plaćaju svježim stranim kapitalom.VjecitiStudent wrote:Otkad su to vile i stanovi investicije?zelenjava wrote:Zavisi, svugdje na svijetu ćete osloboditi skroz poreza ili bar dati neki grace period na njih ako ćeš uložiti u državu i zaposliti nešto ljudi. Samo bi mi privlačili strana ulaganja i derali investitore na startu odmah.VjecitiStudent wrote:
Ja zaista ne mogu vjerovati da ljudi ovdje ne shvataju da je gradnja jedan od temelja ekonomije. Da vas Fahro čuje, naružio bi vas pravo
Hrvatska brodogradilišta npr. su konstantnom gubitku ali se i dalje smatraju strateškom granom ekonomije u državi jer podstiču razvoj svih onih drugih grana ekonomije kod kojih nabavljaju resurse za izgradnju brodova.
Ista ili slična stvar je sa građevinom. Izgradnja jedne kuće nahrani desetine familija koje rade u fabrikama i trgovinama blokova, cimenta, stolarije, građevine, bla-bla, a koji onda taj novac troše na neke druge stvari i tako unapređuju čitavu ekonomiju. Još kad inicijalni novac za tako nešto bude upumpan iz inostranstva, šta je to onda nego investicija. I to jedna od cjenjenijih investicija jer utječe na širu makroekonomiju i mnogo je važnija od ulaganja u neku famoznu fabriku o kojoj Balkanci toliko vole pričati.
-
kopijas34
#92 Re: POLJINE HILLS
Zivotni vijek jedne zgrade je 50 godina. Zetra je napravljena pred olimijadu znaci da joj ima vec vise od 30 godina. Pored toga je prezivijela rat u kojem je bila bombardovana pa opet krpljena. Znaci dodaj jos komotno 30 godina.O'zone wrote:Kad dođeš u Sarajevo-nekad na ferije, obiđi Zetru.zelenjava wrote: Full retardi su oni što žive u prošlosti i kontaju da je Zetra čudo neviđeno komunističke vizije. Oni valjda ne bi obnavljali ni skakonicu ili bob stazu kad bi neko pokazao interest, jer to ne bi bilo to, ubilo bi sentimentalnu vrijednost tih ruševina.
Jer Zetra je potpuno funkcionalna sportska dvorana koja zadovoljava sve standarde ali ima mali problem a to je da je vode debili.
I kolko ti mislis da bi ta Zetra tu jos trebala da bude? Ta arhitektura zetre je totalno staromodna. Ista stvar je i sa komunistickim betonskim stambenim zgradurinama koje je sarajevo puno. Sve je to odavno spremno za rusenje.
- mirsek
#93 Re: POLJINE HILLS
Niko nema nista protiv arapa, stavise dobrodosli su kao i svi investitori koji donose novac.kopijas34 wrote:Imidz Sarajeva kao metropole su ti BBI, Bosmal, Sarajevo City centar, Hotel Bristol. To su centralni objekti koji upadaju u oko i odredjuju buduci sky line. Zetra je propala; to se treba rusiti a ne ponositi se time. Zeljin stadion je manji od prosjecnog stadiona nekog manjeg grada ovdje na zapadu.
Ovi arapi ce u roku od 20 godina odrediti sky-line sarajeva ako budete fini prema njima. Puni su bukvalno ko brod. I oni su pokazali da zele pomoci svojoj braci. Kredit sa 2% kamata se nedaje stabilnim zapadnim drzavama a kamoli drzavama koji su politicki , ekonomski najnestabilnije u evropi i to jos kredit od miljardu KM. Niko drugi nije zeli finansirati koridor Vc osim kuwajcani. Zato da ste imalo ljudi rekli bi :Hvala braco Al-Shidi, Kuvacjani, Emiracani, Bahreinci, Turci, Qatarci itd."
Ovo je lice modernog Sarajeva:
Ali tvrditi da Bakir nema ratni stek i da ne pere pare preko jedva likvidnog al sidija je jedna vrlo hrabra tvrdnja.
-
zelenjava
#94 Re: POLJINE HILLS
Da, tvoje stanje i razmišljanja su zaista šokantni.dezurni_ucenik wrote:Hljebe dragi.
- Helena2014
#95 Re: POLJINE HILLS
mirsek wrote: Niko nema nista protiv arapa, stavise dobrodosli su kao i svi investitori koji donose novac.
Ali tvrditi da Bakir nema ratni stek i da ne pere pare preko jedva likvidnog al sidija je jedna vrlo hrabra tvrdnja.
Ja da sam Bakir tuzila bih te kao i "Dnevni Avaz", tračeri jedni više
Svako dobro u ovoj zemlji ispljujete dok ne postane odvratno. Fahro je zaista ispirač mozgova, ali veliki, upravlja masama preko takvih kao ti
-
zelenjava
#96 Re: POLJINE HILLS
To što je funkcionalna ne znači da ne može biti funkcionalnija. Funkcionalan je realno, i stan od 60 kvadrata ali to ne znači da ja ne bih volio živjeti u jednoj od ovih poljičkih vila.O'zone wrote:Kad dođeš u Sarajevo-nekad na ferije, obiđi Zetru.zelenjava wrote: Full retardi su oni što žive u prošlosti i kontaju da je Zetra čudo neviđeno komunističke vizije. Oni valjda ne bi obnavljali ni skakonicu ili bob stazu kad bi neko pokazao interest, jer to ne bi bilo to, ubilo bi sentimentalnu vrijednost tih ruševina.
I Arsenalov Highbury je bio funkcionalan pa ga ljudi porušili fino, napravili mnogo bolji, moderniji i funkcionalniji stadion koji im donosi mnoooogo više prihoda. I to je samo jedan od primjera. Real Madrid, Barcelona, Tottenham, Liverpool. svi u ovom trenutku planiraju napraviti potpuno istu stvar.
Last edited by zelenjava on 28/11/2014 20:44, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#97 Re: POLJINE HILLS
zelenjava wrote:Ma realno, ljudima smetaju Arapi čisto iz rasističkih i ideoloških razloga. Isto kao što im smetaju i Turci. Dobra je stvar što to one koji odlučuju i ne interesuje plaho.
Ja znam stotine ljudi koji žive od par mjeseci Arapa u Sarajevu. Mnogi od njih su jedva kraj s krajem spajali prije. Arapi i Turci su Ilidžu preporodiloi zadnjih par godina.
A Arapi su tek počeli sa ulaganjima, najbolje tek dolazi. Bit će čireva kod Dodika, gusinjskog vojvode i nekih forumaša ali who cares
Naravno. A i u trendu je da se sere i odbija bilo kakva vezanost preko islama.
Takodje se ne slazem da je u pitanju "bratska ljubav". Ovo je biznis i dobro je sto je tako.
Bilo ko ko ulozi marku u ovu zemlju treba da je dobro dosao.
-
VjecitiStudent
#98 Re: POLJINE HILLS
Investitor izgradi i onda proda.zelenjava wrote: Otkad se ne grade havom nego građevinskim materijalima i rukama radnika, a plaćaju svježim stranim kapitalom.
Ja zaista ne mogu vjerovati da ljudi ovdje ne shvataju da je gradnja jedan od temelja ekonomije. Da vas Fahro čuje, naružio bi vas pravo
Hrvatska brodogradilišta npr. su konstantnom gubitku ali se i dalje smatraju strateškom granom ekonomije u državi jer podstiču razvoj svih onih drugih grana ekonomije kod kojih nabavljaju resurse za izgradnju brodova.
Ista ili slična stvar je sa građevinom. Izgradnja jedne kuće nahrani desetine familija koje rade u fabrikama i trgovinama blokova, cimenta, stolarije, građevine, bla-bla, a koji onda taj novac troše na neke druge stvari i tako unapređuju čitavu ekonomiju. Još kad inicijalni novac za tako nešto bude upumpan iz inostranstva, šta je to onda nego investicija. I to jedna od cjenjenijih investicija jer utječe na širu makroekonomiju i mnogo je važnija od ulaganja u neku famoznu fabriku o kojoj Balkanci toliko vole pričati.
Zašto bi kupac bio oslobođen plaćanja godišnjeg poreza na luksuznu imovinu?
- mirsek
#99 Re: POLJINE HILLS
Jbg. o al sidiju i njegovom skromnom kapitalu se pricalo i pisalo ima haman 10 godina a ti pricas o tracerima.Helena2014 wrote:mirsek wrote: Niko nema nista protiv arapa, stavise dobrodosli su kao i svi investitori koji donose novac.
Ja da sam Bakir tuzila bih te kao i "Dnevni Avaz", tračeri jedni više
Ti vjerovatno vjerujes i to kad Bakir kaze da ima samo 1 stan popola sa svojom zenom al to je vec tvoj problem.
-
kopijas34
#100 Re: POLJINE HILLS
zelenjava wrote:
Otkad se ne grade havom nego građevinskim materijalima i rukama radnika, a plaćaju svježim stranim kapitalom.
Da ali najbitnije je to da u BBI, Sarajevo City Centar itd. dolaze masovno arapi koji imaju kupovnu moc. Tamac ce Bosanac sa 2000 KM platom uci u neku skuplju prodavnicu i potrositi 500 eura na garderobu ili zlato. Arapinu iz kuwajta ili Emirata 500 eura dodje kao dzeparac sedmicni za djete. I od toga ti centri i zive. A ti ljudi se zaposljavaju na taj nacin; na hiljade njih.
Ista stvar je i sa ovim investicijama poput villa naselje hadzice u koje su kuvajcani upumpali 200 miliona KM. To ne donosi samo direktan dobit industriji tokom gradnje vec to i osigurava dolazak arapa koji ce svoje pare da trose u svakakve svrhe. I onda ce da sire u kuvajtu svoja iskustva i dolazit ce i drugi da grade takva naselja.