Političko ubistvo mješanih brakova

Locked
fatamorgana

#76 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by fatamorgana »

elma89_ wrote:
fatamorgana wrote:
elma89_ wrote:Meni je bitno da je moje vjere ne zanima me jel bosnjak...srbin ...turcin
Shvatili smo poentu, ti bi i sa Eskimom samo da bude tvoje vjere, jel' tako?
Sve dok je moje vjere i svidja mi se,da
naravno, u takvoj jednoj vezi i pravopis je onda skroz sekundaran, :wink:
Havatar

#77 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Havatar »

:lol:
Prica nekom o pravopisu a prvi ne pise pravilno
elma89_

#78 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by elma89_ »

:D
fatamorgana

#79 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by fatamorgana »

Havatar wrote::lol:
Prica nekom o pravopisu a prvi ne pise pravilno
reĆe hAVATAR, :wink:
fatamorgana

#80 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by fatamorgana »

elma89_ wrote::D
ma šta te briga za pravopis, neće se u džennetu polagat' prijemni iz istiog jel' tako? ;-)
Šveđanin

#81 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Šveđanin »

Nisu stranke krivci, stranke su samo prenosnici mišljenja većine. Recimo prosječan stanovnik RSa je po mjeri Dodika, zato on glasa za njega i zato je vožd najpopularniji tamo. Ljudi se identifikuju sa njim, sa Milinim ponašanjem, stavovima, retorikom.. Ista stvar i sa druge strane.

A što se tiče mješanih brakova, normala čista. Radiš ono što voliš, s tim da prednost imaju pripadnici tvog naroda, bar je tako kod mene.

A najgore od svega je kad roditelji sebi daju za pravo da određuju za koga će njihova djeca ići..
Romanija

#82 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Romanija »

Kako ce biti 'mjesovitih' brakova kad nema vise mjesovitih sredina, to je danas sve na ivici ekscesa, mozda Sarajevo, Tuzla,...,
elma89_

#83 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by elma89_ »

Romanija wrote:Kako ce biti 'mjesovitih' brakova kad nema vise mjesovitih sredina, to je danas sve na ivici ekscesa, mozda Sarajevo, Tuzla,...,
Ma ni Sa,jedino Tuzla donekle
Šveđanin

#84 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Šveđanin »

Naslovnica wrote:
Pasiflora wrote:
dustaban wrote:Biti u "mjesanom braku" je cisto bogatstvo. Nesto kao kad govoris strani jezik, nesto kao kad prosiris kucu ili stan, nesto kao kad imas rodbinu , imovinu, mjesto za otici na drugom kontinentu...
Ma super. Govorim vam iz licnog iskustva, mada se moj "mjesani brak" globalno tako ne moze nazvati (oboje smo ipak ex-jugosloveni). Da sam sad momak za zenidbu trazio bih nesto na drugom kontinentu.
Za mene je brak sa istom vjerom i nacijom skoro kao incest!

Znamo jako dobro da u svakom braku vremenom dodije partner. Ali u mjesanom braku to ide znatno sporije!
:wink: :mrgreen:
:thumbup: :thumbup:
I jos da dodam: djeca su bogatija za vise razlicitih porodicnih iskustava i sirih vidika :)
+1
:thumbup:
+1 :thumbup:
miki.ba

#85 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

fatamorgana wrote:
elma89_ wrote::D
ma šta te briga za pravopis, neće se u džennetu polagat' prijemni iz istiog jel' tako? ;-)
:bleee: :lol:
PerverzMusharaf

#86 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by PerverzMusharaf »

da su me roditelji učili vjeri ja bi ih se stidio i vjerovatno odrekao jer to bi značilo da su moji roditelji primitivni i neobrazovani.
Havatar

#87 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Havatar »

PerverzMusharaf wrote:da su me roditelji učili vjeri ja bi ih se stidio i vjerovatno odrekao jer to bi značilo da su moji roditelji primitivni i neobrazovani.
Bolje da su te naucili da ne pises svasta po poskoku
ado-šampion

#88 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by ado-šampion »

Ne pisem nikad na ovakvim temama, ali... Pitanje postavljaca teme su totalni promasaj, kao i vecina odgovora ovdje.

Za propast mijesanih brakova posle rata, najveci "krivac" je to sto je vjerska osvjestenost muslimana povecana u velikom obimu, posebno u vecim sredinama.

Serijatsko pravilo koje neko ovdje napisa, muskarac musliman moze zeniti inovjerku koja ne mora mijenjati vjeru ali da djeca budu muslimani, ovo vazi, ali uz jednu ogradu: bolje mu je da zeni muslimanku. Ovo je i logicno iz prostog razloga sto je svakom jasno da ce se djeca vise upucivati prema Islamu ako su im oba roditelja muslimani.

Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.

Iz prilozenog je jasno da se mijesani brakovi vezu gotovo iskljucivo za vece sredine. Razlog treba traziti u tome sto se u komunistickom sistemu mahom sve sto je vezano za vjeru (pa i za bosnjastvo ako hocete), od jezika, do kulture, pripisivalo seoskim sredinama. Tako su se (navodim primjere), samo seljanke pokrivale, samo seljaci su govorili babo umjesto tata, merhaba umjesto zdravo, haman umjesto skoro, itd, itd. Tako su valjda i samo seljaci bili protiv mjesanih brakova. :-)

I ko god je napisao, tacno je, uglavnom su u slucajevima zenidbe/udaje muslimana/muslimanke za nemuslimaku/nemuslimana djeci davana nemuslimanska imena.
To je valjda ovim koji zagovaraju satro multietnicnost bilo normalno, isto kao i mijesani brakovi sami, jer je to toboze multietnicno, a bilo je normalno i to da se jedino Bosnjaci ne mogu izjasniti kao Bosnjaci, nego moraju kao Ostali. Svi mogu ganjati svoje, samo ce Bosnjo ganjati multietnicnost.
nineinchnails

#89 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by nineinchnails »

Ja sam u mjesanom braku, sklopljenom izmedju muskarca i zene.
I, osjecamo se kao gradjani drugog reda, jer smo iza svih zemalja EU, po svemu, pa i po ovoj temi.

Nejvjerovatno koliko smo glup i zatucan narod. Dok Albanija broji nove kilometre autoputa, mi brojimo krvna zrnca.
kremali

#90 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by kremali »

Mjesani brakovi su pogubni za Bosnjake
Cak I u vecinski bosnjackim sredinama takva djeca nisu nikad muslimani, gnusaju se svega bosnjackog I uvijek prihvate vjeru onog drugog.
Mjesani brak - moze ali pod uslovom da druga strana predje na Islam
Šveđanin

#91 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Šveđanin »

nineinchnails wrote:Dok Albanija broji nove kilometre autoputa, mi brojimo krvna zrnca.

Ajd bar Bosna nije najgora..

Bugarska: 39 godina gradili 360 kilometara autoputa
http://www.klix.ba/biznis/eurozona/buga ... /130715115
Last edited by Šveđanin on 25/07/2013 14:48, edited 1 time in total.
agnostic_front

#92 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by agnostic_front »

Gospodin ne wrote:4.Dali roditelji uće djecu da nedobog da stupe u brak s drugom nacijom.
Šta ako uče svoju djecu? Gdje je problem?

Nevjerovatno koliko se nameće ljudima da ako oni misle da miješani brak nije ok, da su nazadni, glupi i šta sve ne. Zar čovjek nema pravo u svom privatnom životu da vrši diskriminaciju? Da bira po svojim kriterijima s kim će da se druži, gdje će da izlazi, koju muziku da sluša, koga da bira za bračnog partnera? Ili će da mu to kaže multietničko vijeće BiH?
fatamorgana

#93 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by fatamorgana »

kremali wrote:Mjesani brakovi su pogubni za Bosnjake
Cak I u vecinski bosnjackim sredinama takva djeca nisu nikad muslimani, gnusaju se svega bosnjackog I uvijek prihvate vjeru onog drugog.
Mjesani brak - moze ali pod uslovom da druga strana predje na Islam
:thumbup: udri po kjafiru ...
kremali

#94 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by kremali »

Vidi, ja nisam nikakv vjernik, cak ni ne postim ali nikad se necu odreci Islama.
Jednostavno, to je jedini oslonac naseg identiteta I jedini bedem odbrane od asimilacije. Nazalost
_Sarajka

#95 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajka »

Meni je mnogo bitnija nacionalnost od vjere, tako da uopće ne vidim nikakvo zlo u miješanim brakovima po nekoj vjerskoj osnovi :D
Što se tiče nacionalnosti mišljenja sam da se supruznici trebaju uvazavati po tom pitanju.Zajedničko potomstvo neka po sopstvenom nahodjenju odabere nacionalnost kojoj će pripadati.
miki.ba

#96 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

ado-šampion wrote: Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.
Ovo nije tacno, previše je primjera.
Basvod

#97 Re: Političko ubistvo mješanih brakova.

Post by Basvod »

nineinchnails wrote:Ja sam u mjesanom braku, sklopljenom izmedju muskarca i zene.
I, osjecamo se kao gradjani drugog reda, jer smo iza svih zemalja EU, po svemu, pa i po ovoj temi.

Nejvjerovatno koliko smo glup i zatucan narod. Dok Albanija broji nove kilometre autoputa, mi brojimo krvna zrnca.
Albanija, kao nacionalna albanska drzava, nema sta da broji.
Nemaju multietnicke probleme kao mi.
chill001

#98 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by chill001 »

Gospodin ne wrote:1.Dali se znaju stranke krivci za nestanak ljubavne ljepote zvane mješani brakovi.
2.Dali umire multietnična BiH.
3.Treba li olimpijskom gradu šerijatska policija da zaustavlja djevojke u kratkim suknjicama ili mlade zagljenje parove.
4.Dali roditelji uće djecu da nedobog da stupe u brak s drugom nacijom.
5.Ko nebi oženio Severinu Anu Nikolić Radu Manojlović ili Amru Silajdžić.
6.Zastupate li pravilo ne mješanja brakova.
7.Koje stranke imaju lažne statute o pravima ljudi i slobodama a u hodnicima zagovaraju jednonacionalne brakove.

Multikulturna multietična Bosna i Hercegovina su i jednim djelom bili i trebali bi i dalje biti i mješani brakovi.
U protivnom ostaje, da oni, koji zaista jesu za slobodu čovjeka i ličnog izbora jednostavno bježe iz crne rupe.
Prije 20 godina je pocinjen genocid i etnicko ciscenje u Bosni od strane velikosrba i velikohrvata... kao rezultat toga imamo cinjenicu danas da je vecina Bosne etnicki homogenizirana i kao posljedicu toga znatno manje mjesovitih brakova nego prije. Uz to ako dodas mrznju i rane koje su ostale iz rata takva situacija i ne cudi i ne vidim sta politicke stranke imaju sa tim osim onih koje su direktno ili indirektno odgovorne za rat i genocid, mrznju i nepovjerenje koje i danas traje.

Znaci manje je prilika za formiranje tih mjesovitih brakova a manje je i volje.
Last edited by chill001 on 25/07/2013 15:02, edited 1 time in total.
chill001

#99 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by chill001 »

_Sarajka wrote:Meni je mnogo bitnija nacionalnost od vjere, tako da uopće ne vidim nikakvo zlo u miješanim brakovima po nekoj vjerskoj osnovi :D
Što se tiče nacionalnosti mišljenja sam da se supruznici trebaju uvazavati po tom pitanju.Zajedničko potomstvo neka po sopstvenom nahodjenju odabere nacionalnost kojoj će pripadati.
Ti jedva cekas da rodis tog Hrvata... :razz:

Navalila mala "Bosnjakinja" da popravi natalitet Hrvatima pa to ti je... :lol:

I kid i kid :D
kremali

#100 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by kremali »

_Sarajka wrote:Meni je mnogo bitnija nacionalnost od vjere, tako da uopće ne vidim nikakvo zlo u miješanim brakovima po nekoj vjerskoj osnovi :D
Kakvo glupo razmisljanje. Na Balkanu vjera ne moze biti odvojena od nacionalnosti.
Hrvat ateista, iako ne ide u crkvu, ipak ce okititi jelku, slaviti Valentinovo, farbati jaja (uskrsnja), davati katolicka imena djeci dok ce Bosnjak ateisti paranoicno nastojati zatrti svaki trag svoje vjere. Nerijetko se desava da postaju I najveci islamofobi.

Pusti me te price
Locked