Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
kakotakonikako

#2801 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

Evropa je konačno potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu, poručili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića.

U presudi je utvrđeno da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

"Ovim je nakon 17 godina potvrđeno da su Aprilski paket ustavnih promjena i entitetsko glasanje u suprotnosti sa demokratskim evropskim principima", saopćili su iz SBiH-a.

Dodali su da je Kovačević u svojoj izjavi to i potvrdio te objasnio kako je ovom presudom praktično zaštićeno aktivno biračko pravo svakog čovjeka na cijeloj teritoriji BiH jer ne može niko drugi uime glasača birati članove Predsjedništva BiH, uključujući i taj posredni ili indirektni izbor.

Kako je dalje pojasnio, to znači da Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica tako da svaki pojedinac ima jednako pravo da bira svoga šefa države.

"Ova presuda je potvrdila da je dr. Haris Silajdžić bio u pravu 2006. godine tokom pregovora o ustavnim promjenama osporavanjem entitetskog glasanja koje nije bilo ukinuto, nego čak i ojačano. Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi, što je i očekivano, jer je i sama Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio Ustava BiH i nadređena je svakom zakonu", zaključili su iz SBiH-a.

:bih:
DonieBrasco

#2802 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Kad ce se objaviti sluzbeno presuda i odakle medijima prije vremena ?

Kako god bilo bitnu ce ulogu odigrati stranci, tu trojkasi i svi zvani pro-BiH ukljucujuci SDA zajednp sa svojim privjescima kao opoziciji moraju jasan stav da zauzmu.
kakotakonikako

#2803 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

Bivša visokorangirana članica SDA i pravnica Alma Čolo komentarisala je historijsku presudu savjetnika Željka Komšića Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine.

Iz Evropskog suda za ljudska prava još nije zvanično objavljeno da je presuda donesena, no Kovačević je prema svojim saznanjima o tome izvijestio medije. Čolo navodi kako ne sumnja u to da je Evropski sud utvrdio neusklađenost.

"Jedva čekam sutra u 10 sati da vidim i pročitam presudu Evropskog suda za ljudska prava. Ne sumnjam da je Sud utvrdio da naš ustavni i izborni sistem nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. To i mi znamo već godinama. Ali želim da pročitam ključne stavove i preporuke najviše sudske instance u oblasti ljudskih prava", kazala je.

Pojašnjava da je riječ o historijskoj presudi za BiH koja će u velikoj mjeri odrediti pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Ovo će biti nesumnjivo jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj istoriji države Bosne i Hercegovine. Poslije ove presude, naravno kad postane konačna, niko se ne smije usuditi da nas uvlači u pregovore koji neće biti u skladu sa onim što je u njoj utvrđeno. A živim za dan kada će biti implementirana u naš ustavno-pravni sistem", rekla je Čolo.

Mnogi sumnjaju u provodivost presude što je u svojoj prvoj izjavi danas rekao i lider HDZ-a Dragan Čović.

kakabanja213

#2804 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

Novak20 wrote: 28/08/2023 14:19
kakabanja213 wrote: 28/08/2023 14:08

Meni je smijesno kako Dragan Covic jos uvijek nije u zatvoru, a izuzimao je zatvorenike i koncentracionih logora.
Sto ti je islamofobija, iskonska reci, plus rasizam. Covjek se zove Faris, vjerovatno musliman Bosnjak, a mozda i nije ali ako se zove Faris onda jeste, ne bi se zvao Faris i odmah on prenosi odluke prije objavljivanja.
Pa Faris je predstavnik BiH u tom sudu mada mu je istekao mandat, a počesto i jedan od sudija u postupku. Kao sudija u tim postupcima počesto i prečesto daje političke komentare kojima se politički svrstava na jednu stranu. Ako netko to vidi, nema to veze sa islamofobijom i rasizmom ali ima veze sa zdravim razumom.

A Čovića tuži za njegova nedjela. Ne znam da je to učinio netko od zatvorenika logora.
Kakve politicke komentare? Ono bubni pa sta bude. Kazes cesto je sudija u postupku. Znaci sudija u postupku se cesto svrstava na jednu stranu i ostali sudionici u postupku u kojem je sudija mu to dozvoljavaju ono tipa Bjorkman protiv Norveske i Bkorkman i Norveska mu to dozvoljavaju. Kazes razmisljas zdravorazumski. U tome niti ima ista zdravo niti ista razumno. Naravno da ti je zasmetalo sto se zove Faris.
Kralju taj sud i postoji da ljudska prava ne odredjuju razni Dodici, Izetbegovici, Covici, Konakovici i slicna rasisticko nacisticka bulumenta vec da vrhunski pravnici to odrede, na osnovu ustanovljenih tekovina ljudskih prava i sloboda u Evropi. To sto se sada odluka ne svidja Covicu i Dodiku a navodno svidja Izetbegovicu, Komsicu i kompanoji nije razlog da se ne postuje.
Jedino rjesenje je da se formira parlamentarna komisija i da na osnovu rezultata prvorangiranog posalju u evropski sud za ljudska prava.
kakabanja213

#2805 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakabanja213 »

kakotakonikako wrote: 28/08/2023 14:31 Evropa je konačno potvrdila da je Haris Silajdžić bio u pravu, poručili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po apelaciji Slavena Kovačevića.

U presudi je utvrđeno da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

"Ovim je nakon 17 godina potvrđeno da su Aprilski paket ustavnih promjena i entitetsko glasanje u suprotnosti sa demokratskim evropskim principima", saopćili su iz SBiH-a.

Dodali su da je Kovačević u svojoj izjavi to i potvrdio te objasnio kako je ovom presudom praktično zaštićeno aktivno biračko pravo svakog čovjeka na cijeloj teritoriji BiH jer ne može niko drugi uime glasača birati članove Predsjedništva BiH, uključujući i taj posredni ili indirektni izbor.

Kako je dalje pojasnio, to znači da Bosna i Hercegovina mora biti jedna izborna jedinica tako da svaki pojedinac ima jednako pravo da bira svoga šefa države.

"Ova presuda je potvrdila da je dr. Haris Silajdžić bio u pravu 2006. godine tokom pregovora o ustavnim promjenama osporavanjem entitetskog glasanja koje nije bilo ukinuto, nego čak i ojačano. Iako je prošlo mnogo godina, potvrda ispravnosti takve odluke je ipak stigla i to sa najviše sudske instance u Evropi, što je i očekivano, jer je i sama Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama sastavni dio Ustava BiH i nadređena je svakom zakonu", zaključili su iz SBiH-a.

Ovi su tek pomahnitali. Cuj Haris Silajdzic i stranka za BIH.
MAha

#2806 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by MAha »

Cuj "legende" Covica, kaze kako neko moze komentirati presudu koja ne postoji, svasta. Koji muljator. Presuda postoji i napisana je, i zasigurno je data ucesnicama u sporu - koj vec zastupao drzacu BiH kao tuzenu i tuzitelju (vjerovatno advokati g. Kovacevica). Tacno je da nije obajavljena, ali ne znaci da ne postoji. Ma kazem, samo kupovina vremena i razvodanjavanje ove, po mnogo cemu epohalne presude. Jednostavno ne dozvoliti da eter bute zagusen ovakvim zamagljivanjima, spinovanjima, budalestinama.
kakotakonikako

#2807 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

MAha wrote: 28/08/2023 14:38 Cuj "legende" Covica, kaze kako neko moze komentirati presudu koja ne postoji, svasta. Koji muljator. Presuda postoji i napisana je, i zasigurno je data ucesnicama u sporu - koj vec zastupao drzacu BiH kao tuzenu i tuzitelju (vjerovatno advokati g. Kovacevica). Tacno je da nije obajavljena, ali ne znaci da ne postoji. Ma kazem, samo kupovina vremena i razvodanjavanje ove, po mnogo cemu epohalne presude. Jednostavno ne dozvoliti da eter bute zagusen ovakvim zamagljivanjima, spinovanjima, budalestinama.
Point.

#2808 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Styling wrote: 28/08/2023 12:04
dr_Evil wrote: 28/08/2023 12:00

To je prvi trebao Dino uraditi.. ali eto nije. Zasto nije nek styling i akcija odgovore.

To je dobar i odlican potez.

A sto se tice Komsica, on samo prica i brani kriminalce. Ne treba se loziti na njegove rijeci i poteze.
Zasto bi Dino isao u Ukrajinu? Da zaradi poene? Sta to mi mozemo pomoci Ukrajini osim sto ZK i Rumeni dizu sebi rejting ovim marketinskim potezom? podrsku smo jasno dali, ne vidim sta im jos nasim posjetama mozemo pomoci.
Većina svjetskih lidera koji su na pravoj strani istorije su bili u posjeti Kijevu, zašto bi baš odlazak naših političara bio marketinski potez? Mislim da znam u kojem grmu leži zec, da je Dino Prehrabri otišao pisala bi na sva zvona kako je to super, a pošto su otišli ŽK i DB, onda su jeftini politički poeni. Zašto si zlobna i licemjerna?

Ti si još jedna u nizu kome je stranka bitnija od države. Jadno
Ozimician

#2809 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

Point. wrote: 28/08/2023 14:47

Zasto bi Dino isao u Ukrajinu? Da zaradi poene? Sta to mi mozemo pomoci Ukrajini osim sto ZK i Rumeni dizu sebi rejting ovim marketinskim potezom? podrsku smo jasno dali, ne vidim sta im jos nasim posjetama mozemo pomoci.
Većina svjetskih lidera koji su na pravoj strani istorije su bili u posjeti Kijevu, zašto bi baš odlazak naših političara bio marketinski potez? Mislim da znam u kojem grmu leži zec, da je Dino Prehrabri otišao pisala bi na sva zvona kako je to super, a pošto su otišli ŽK i DB, onda su jeftini politički poeni. Zašto si zlobna i licemjerna?

Ne pratim pretjerano dnevnu politiku, ali zar neko normalan moze da ne podrzava Denisa i Zeljka.

Pa da nije njih, sad bi u predsjednistvu sjedili Bakir i Dragan. Kome vise odgovara ovaj dvojac od Denisa i Zeljka -nek uradi harakiri.
Point.

#2810 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

psycho social wrote: 28/08/2023 14:22 zna li se zašto ovoliko cvili i zamuckuje ova uzp kučka

Toliko godina u politici, dr magistar kurac palac a ne poznaje ustav svoje države. Hoće li mu iko objasniti da ne postoji hrvatski član Predsjedništva nego član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.
"Bosna i Hercegovina može se na različite načine organizirati, a oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u ustavu imamo hrvatskog člana Predsjedništva,
dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskoj i državnoj razini, to jasno svjedoči o potrebi ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda", istaknuo je Čović.
Novak20

#2811 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

kakabanja213 wrote: 28/08/2023 14:34
Novak20 wrote: 28/08/2023 14:19

Pa Faris je predstavnik BiH u tom sudu mada mu je istekao mandat, a počesto i jedan od sudija u postupku. Kao sudija u tim postupcima počesto i prečesto daje političke komentare kojima se politički svrstava na jednu stranu. Ako netko to vidi, nema to veze sa islamofobijom i rasizmom ali ima veze sa zdravim razumom.

A Čovića tuži za njegova nedjela. Ne znam da je to učinio netko od zatvorenika logora.
Kakve politicke komentare? Ono bubni pa sta bude. Kazes cesto je sudija u postupku. Znaci sudija u postupku se cesto svrstava na jednu stranu i ostali sudionici u postupku u kojem je sudija mu to dozvoljavaju ono tipa Bjorkman protiv Norveske i Bkorkman i Norveska mu to dozvoljavaju. Kazes razmisljas zdravorazumski. U tome niti ima ista zdravo niti ista razumno. Naravno da ti je zasmetalo sto se zove Faris.
Kralju taj sud i postoji da ljudska prava ne odredjuju razni Dodici, Izetbegovici, Covici, Konakovici i slicna rasisticko nacisticka bulumenta vec da vrhunski pravnici to odrede, na osnovu ustanovljenih tekovina ljudskih prava i sloboda u Evropi. To sto se sada odluka ne svidja Covicu i Dodiku a navodno svidja Izetbegovicu, Komsicu i kompanoji nije razlog da se ne postuje.
Jedino rjesenje je da se formira parlamentarna komisija i da na osnovu rezultata prvorangiranog posalju u evropski sud za ljudska prava.
Pa ukratko i ovako nekako ide to za Vehabovića ako ti se da čitati.

https://www.vecernji.ba/vijesti/misetic ... ca-1626241
https://www.klix.ba/vijesti/bih/faris-v ... /210907078
https://www.dnevnik.ba/teme/kako-je-sud ... ti-2616258

Jbg, i na DMS i Ustavu BiH su radili nekakvi pravnici, a izmjene Ustava odobrava 2/3 vlasti koja se naziva zakonodavna. Tu vlast biraju svi građani BiH i ona do sada, u zadnjih 14 godina nije provela niti jednu presudu Suda u Strazbourgu koja podrazumijeva promjenu Ustava i Zakona bez obzira što su u njoj redovito i Komšić i Izetbegović zajedno sa svojim strankama.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2812 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by izvrsni direktor »

Moze li mi objasniti kako je pva presuda drugacija od dosadasnjih presuda tog istog suda u vezi ustava i izbornog zakona?
I zadtp se ocekuje da ce se ova presuda moci sprovesti za razliku pd svih prethodnih?
Point.

#2813 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 14:55 Moze li mi objasniti kako je pva presuda drugacija od dosadasnjih presuda tog istog suda u vezi ustava i izbornog zakona?
I zadtp se ocekuje da ce se ova presuda moci sprovesti za razliku pd svih prethodnih?
Komentar na presudu?
kakotakonikako

#2814 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by kakotakonikako »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 14:55 Moze li mi objasniti kako je pva presuda drugacija od dosadasnjih presuda tog istog suda u vezi ustava i izbornog zakona?
Bivša visokorangirana članica SDA i pravnica Alma Čolo komentarisala je historijsku presudu savjetnika Željka Komšića Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine.

Iz Evropskog suda za ljudska prava još nije zvanično objavljeno da je presuda donesena, no Kovačević je prema svojim saznanjima o tome izvijestio medije. Čolo navodi kako ne sumnja u to da je Evropski sud utvrdio neusklađenost.

"Jedva čekam sutra u 10 sati da vidim i pročitam presudu Evropskog suda za ljudska prava. Ne sumnjam da je Sud utvrdio da naš ustavni i izborni sistem nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. To i mi znamo već godinama. Ali želim da pročitam ključne stavove i preporuke najviše sudske instance u oblasti ljudskih prava", kazala je.

Pojašnjava da je riječ o historijskoj presudi za BiH koja će u velikoj mjeri odrediti pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Ovo će biti nesumnjivo jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj istoriji države Bosne i Hercegovine. Poslije ove presude, naravno kad postane konačna, niko se ne smije usuditi da nas uvlači u pregovore koji neće biti u skladu sa onim što je u njoj utvrđeno. A živim za dan kada će biti implementirana u naš ustavno-pravni sistem", rekla je Čolo.

breuer

#2815 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by breuer »

Tiče se aktivnog prava koliko sam ja shvatio, tj. prava da biraš, dosadašnje su se ticale pasivnog, tj. onog da budeš biran, samim tim se odnosi na mnogo veću grupu ljudi i ima mnogo veću snagu...

Da dobijem sina dobio bi ime Slaven :bih:
MAha

#2816 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by MAha »

breuer wrote: 28/08/2023 14:58
Tiče se aktivnog prava koliko sam ja shvatio, tj. prava da biraš, dosadašnje su se ticale pasivnog, tj. onog da budeš biran, samim tim se odnosi na mnogo veću grupu ljudi i ima mnogo veću snagu...

Ma sto bi rekao jedan legendarni profesor prava, pokoj mu dusi, ovo je bilo "manus inter oculis " (ili vako nesto ne znam kako ide mnozina za oci na latinskom u ovom slucaju)
izvrsni direktor

#2817 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Ok.
I zasto se ocekuje da je moguce ovu presudu sprovesti za razliku ovih svih dosadasnjih?
Ozimician

#2818 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 15:08

Ok.
I zasto se ocekuje da je moguce ovu presudu sprovesti za razliku ovih svih dosadasnjih?
Pa objasnio ti je covjek, tice se veceg broja ljudi + direktno etiketira sve stranke koje su za EU, a koje protiv EU.

Tako sam ja shvatio, ko je protiv presude - taj je protiv EU i Evropskog pravnog sistema.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2819 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by W0rM »

Ozimician wrote: 28/08/2023 15:12

Ok.
Pa objasnio ti je covjek, tice se veceg broja ljudi + direktno etiketira sve stranke koje su za EU, a koje protiv EU.

Tako sam ja shvatio, ko je protiv presude - taj je protiv EU i Evropskog pravnog sistema.
Sve je to tacno sto si rekao, presuda kao takva je dobra, ali mislim da ce se zaista na implementaciju cekati godinama, ako ne i deceniju.
izvrsni direktor

#2820 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Ok.

Pa dobro, kako se razliku ono oko sejdic i finci presude npr. I to nije u skladu EU pravom, i to je presudjeno u istom sudu, i to je presuda koja je bitna da se sprovede kako bi se priblizili eu
Zasto se misli da je sad bas odjednom bitno hdz-u i dodiku da pokazu da su za EU, a na prethodnoj presudi im nije bilo bitno.
Zasto se ocekuje da ce dodik i covic ovaj put pristati?

Ozbiljno pitam
Prpa.ba

#2821 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Prpa.ba »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 15:08 Ok.
Ni meni nisu bili jasni katolici kad su bili optimisticni da ce se sprovesti presuda ljUbic, pa dodju neki novi pregovaraci i sprovedu, Uz izdasnU podrskU O-Hr-a.

:thumbup:
DonieBrasco

#2822 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Dodi ce na jesen ova Angelina pa cemo vidjeti, treba samo da se pokupe sa sastanka svi iz trojke i SDA opiczija ako krene neka glupa pica,moze Ljubic ostalo ne ili nema vremena, samo se pokuke ko vas j'ebe nece nikako.
Ozimician

#2823 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 28/08/2023 15:18

Pa dobro, kako se razliku ono oko sejdic i finci presude npr. I to nije u skladu EU pravom, i to je presudjeno u istom sudu, i to je presuda koja je bitna da se sprovede kako bi se priblizili eu
Zasto se misli da je sad bas odjednom bitno hdz-u i dodiku da pokazu da su za EU, a na prethodnoj presudi im nije bilo bitno.
Zasto se ocekuje da ce dodik i covic ovaj put pristati?

Ozbiljno pitam
Pa nisam expert stvarno, ali ova presuda ima tezinu zbog toga sto npr. provodjenjem ove presude ti iz FBIH mozes da biras predsjednika iz RS (iz reda srpskog naroda) i obrnuto. Svako moze birati svakog. Tako sam ja shvatio i to je vec dobar korak naprijed.

Pa njima ne mora biti bitno da su za EU, dovoljno je da ostalim strankama koje su osvojile glasove: SDA, SDP, DF, SzBIH, NiP, NES, NS ... da njima bude bitno i da na tome insistiraju prilikom svakog sljedeceg pregovora, ako treba i da narod pozovu na ulice, kao onda pred OHR. Tako da ima prosora za cinjenje, a OHR je vec sproveo neke sudske odluke, tako da moze i ovu.
DonieBrasco

#2824 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by DonieBrasco »

Prizvali smo ga, samo da vidimo sa kojom svrhom dolazi.
Styling

#2825 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Styling »

Point. wrote: 28/08/2023 14:47

Je li bogati? Jesi siguran?
Locked