Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
dudlov

#34726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dudlov »

cyprus wrote:
Basvod wrote:
cyprus wrote:Pozdravljam dolazak Raguža na čelo 90-ke... Sa takvim ljudima se može graditi Bosna i Hercegovina... Međutim, skeptičan sam oko izbornog rezultata 90-ke na sljedećim izborima... HDZ BiH uzima to lopatom, nevezano za Raguža...
A u cemu je razlika izmedju 90ke i obicnog HDZa? U cemu se to oni kao ne slazu?
Pa dosad i nije bilo... Nadam se da će od sad bit... Zato i pozdravljam Raguževo preuzimanje čela stranke...
Neće se ništa novo desiti. Poznata je priča kojom se kupe hrvatski glasovi a to je priča o ekonomiji:mrgreen:

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
Basvod

#34727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Skijaš wrote:
Basvod wrote:
PerverzMusharaf wrote:
mislim da je upravo tabuiziranje teme o granicama najveci problem. evidentno je da se u tome krije jedino razumno rjesenje. treba de - tabuizirat ovu temu i otvoriti debatu o mogucim novim granicama. bosnjaci hoce vise zemlje, srbi i hrvati hoce nezavisnost.

kada bi se ova tema detabuizirala i destigmatizirala, došli bi smo vrlo brzo do nekog kompromisnog rješenja.
Jednostavno. Dogovoriti principe, ukljuciti MZ i inicirati Dejton 2.
Pišeš gluposti. Dogovora ne može biti oko JMBG-a, a da ga bude oko Mostara ili Srebrenice.
Sad ce popis, koliko koga ima toliko teritorije dobija. Npr, Bosnjaci 50%, Srbi 35%, Hrvati 15% i cao djaci. I onako je min. 70% BiH nenaseljeno.

Neka Dodik to kaže. Ti očekuješ od Sarajeva da teoretski prihvati podjelu u zamjenu nudeći samo nadu da bi Dodik bio konstruktivan oko podjele teritorije.
Bitno je definisati problem. Problem je multietnicka BiH i suzivot ravnopravnih naroda.
Dakle nikakav Milorad, Dragan, Bakir, JMBG i Sejdic-Finci. Sve ce se to izmjenjati a situacija ce ostati ista ili gora.
Kad se ljudi podsjete sta je problem trazice ispravljanje problema a ne istresati svoje frustracije na politicare koje smo sami birali. A to sto nas je MZ uljuljkala u neke price i pricice... pa se poslije ko kucke povukli, neka im sluzi na cast. Ebo ih i Sejdi i Finci i sve druge gluposti sa kojim nas ucjenjuju iako znaju da se nikad necemo dogovoriti. Ako je iko zasluzio da mu se gleda kroz prste onda je to njihov protektorat BiH.
Ako nam nece gledati kroz prste onda neka se pozdrave sa BiH jer svakom je na prvom mjestu opstanak vlastitog naroda pa tek onda drzava. Drzave sluze narodu u ne narod drzavi. Ako drzava ne moze osigurati sigurnost nekom narodu taj narod ce se truditi da je unisti. To je potpuno normalna reakcija.
Last edited by Basvod on 07/07/2013 12:01, edited 2 times in total.
nKrkan

#34728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nKrkan »

Znal ko od ovdje prisutnih kad nekom građaninu mogu zabranit pravo glasa na izborima
ultima_palabra

#34729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Basvod wrote:Bitno je definisati problem. Problem je multietnicka BiH i suzivot ravnopravnih naroda.
Dakle nikakav Milorad, Dragan, Bakir, JMBG i Sejdic-Finci. Sve ce se to izmjenjati a situacija ce ostati ista ili gora.
Kad se ljudi podsjete sta je problem trazice ispravljanje problema a ne istresati svoje frustracije na politicare koje smo sami birali. A to sto nas je MZ uljuljkala u neke price i pricice... pa se poslije ko kucke povukli, neka im sluzi na cast.
To su nebuloze... zašto bi Srbin iz pc-a bio frustriran zbog nekakvog suživota i BiH? Oko njega je 95% Srba, 95% odluka koje se njega tiču donose Srbi, a i onih 5% ne može proći bez njihove saglasnosti... zar se nisu za to borili?

Znači ako su nezadovoljni, to nezadovoljstvo mogu fakturisati sami sebi... ili su izabrali pogrešno rukovodstvo, ili je sama ideja o aparthejdsko-kleronacionalnom entitetu u Evropi u 21.vijeku loša.
cadburry

#34730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cadburry »

cyprus wrote:
McMoy wrote:Jadan je narod koji nema svoju domovinu (npr. Kurdi)
Najčešće ponavljana laž u oblasti politike. Svaki Kurd ima svoju domovinu...
1. Bošnjaci će nestati ako ne bude BiH
2. Ako nema dovoljno Bošnjaka na popisu, BiH će se raspasti
3. Glavni razlog zašto nam investitori ne dolaze su komplikovana papirologija i procedure
4. Mi imamo ogroman turistički potencijal - haman pa svi možemo živjeti od turizma
5. Nigdje u Evropi nema grada ko što je Sarajevo u kojem u 300m imaš i džamiju i sinagogu i pravoslavnu i katoličku crkvu. Al mi levati pa ne znamo to fino prodat u Evropi.
6. Bošnjaci će za koje desetljeće činiti 2/3 stanovništva jer Srbi i Hrvati su manje plodni, koriste više zaštite i umiru mlađi
7. Ekonomski slom Republike Srpske treba biti razlog za slavlje. Propast svake firme u RSu, svaki novi deficit, svaki novi kredit su put ka uništenju RSa
8. Milorad Dodik stoji na putu jačanja BiH. Kada jednom njega više ne bude (npr. poslije izbora 2014.), BiH će se ujediniti.
9. Sarajevo je najtolerantniji grad pun suživota. Svaki Hrvat i Srbin je dobrodošao u njega i n pravi se nikakva razlika u Sarajevu između naših i anamo onih(naravno, ako imaju ispravnu političku priču, ako nemaju pedersku odjeću, ako nisu crnci...)

Inspirisao si me da napišem još neke jako uvriježe laži. :D
nKrkan

#34731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nKrkan »

Gdje većina tu sam i ja
cadburry

#34732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cadburry »

cyprus wrote:
Basvod wrote:
cyprus wrote:Pozdravljam dolazak Raguža na čelo 90-ke... Sa takvim ljudima se može graditi Bosna i Hercegovina... Međutim, skeptičan sam oko izbornog rezultata 90-ke na sljedećim izborima... HDZ BiH uzima to lopatom, nevezano za Raguža...
Pa dosad i nije bilo... Nadam se da će od sad bit... Zato i pozdravljam Raguževo preuzimanje čela stranke...
Ako bude, borit će se da budu parlamentarni na nivou kantona.
Basvod

#34733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

ultima_palabra wrote:
Basvod wrote:Bitno je definisati problem. Problem je multietnicka BiH i suzivot ravnopravnih naroda.
Kad se ljudi podsjete sta je problem trazice ispravljanje problema a ne istresati svoje frustracije na politicare koje smo sami birali. A to sto nas je MZ uljuljkala u neke price i pricice... pa se poslije ko kucke povukli, neka im sluzi na cast.
To su nebuloze... zašto bi Srbin iz pc-a bio frustriran zbog nekakvog suživota i BiH? Oko njega je 95% Srba, 95% odluka koje se njega tiču donose Srbi, a i onih 5% ne može proći bez njihove saglasnosti... zar se nisu za to borili?

Znači ako su nezadovoljni, to nezadovoljstvo mogu fakturisati sami sebi... ili su izabrali pogrešno rukovodstvo, ili je sama ideja o aparthejdsko-kleronacionalnom entitetu u Evropi u 21.vijeku loša.
A svasta? Pa kako mogu Srbi sami izglasati JMB? Ili Bosnjaci Rezoluciju o Srebrenici? Ili Hrvati Sejdic Finci? Ovdje se sve mora dogovarati a dogovora oko osnovnih pitanja nema i nece ih biti. Nikad ga nije ni bilo nego je MZ nametala rjesenja, pregovarala sa Srbima, Hrvatima i igrala se drzave. Bosnjacki politicari su se tek 2006. ukljucili u politiku i ne znaju sta ih je zadesilo.
Bodkin

#34734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

cadburry wrote:
cyprus wrote:
3. Glavni razlog zašto nam investitori ne dolaze su komplikovana papirologija i procedure
4. Mi imamo ogroman turistički potencijal - haman pa svi možemo živjeti od turizma
5. Nigdje u Evropi nema grada ko što je Sarajevo u kojem u 300m imaš i džamiju i sinagogu i pravoslavnu i katoličku crkvu. Al mi levati pa ne znamo to fino prodat u Evropi.
6. Bošnjaci će za koje desetljeće činiti 2/3 stanovništva jer Srbi i Hrvati su manje plodni, koriste više zaštite i umiru mlađi
7. Ekonomski slom Republike Srpske treba biti razlog za slavlje. Propast svake firme u RSu, svaki novi deficit, svaki novi kredit su put ka uništenju RSa
8. Milorad Dodik stoji na putu jačanja BiH. Kada jednom njega više ne bude (npr. poslije izbora 2014.), BiH će se ujediniti.
9. Sarajevo je najtolerantniji grad pun suživota. Svaki Hrvat i Srbin je dobrodošao u njega i n pravi se nikakva razlika u Sarajevu između naših i anamo onih(naravno, ako imaju ispravnu političku priču, ako nemaju pedersku odjeću, ako nisu crnci...)

stare mi ne znam koji smajli da stavim na ovaj post
nKrkan

#34735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nKrkan »

Dok ima Bosne bit će i Bošnjaka i obrnuto
ultima_palabra

#34736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Basvod wrote:
ultima_palabra wrote:

A svasta? Pa kako mogu Srbi sami izglasati JMB? Ili Bosnjaci Rezoluciju o Srebrenici? Ili Hrvati Sejdic Finci? Ovdje se sve mora dogovarati a dogovora oko osnovnih pitanja nema i nece ih biti. Nikad ga nije ni bilo nego je MZ nametala rjesenja, pregovarala sa Srbima, Hrvatima i igrala se drzave. Bosnjacki politicari su se tek 2006. ukljucili u politiku i ne znaju sta ih je zadesilo.
Pa nije Srbima nijedno od tih pitanja krucijalno... zato kažem ako su nezadovoljni, da razlog traže u vlastitim redovima.
Basvod

#34737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

Bodkin wrote:
cadburry wrote:
cyprus wrote:

stare mi ne znam koji smajli da stavim na ovaj post
Ma kakav smajli. To samo govori koliko je obicni narod sludjen 20godinsnjom politikom
Basvod

#34738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

ultima_palabra wrote:
Basvod wrote:
ultima_palabra wrote: To su nebuloze... zašto bi Srbin iz pc-a bio frustriran zbog nekakvog suživota i BiH? Oko njega je 95% Srba, 95% odluka koje se njega tiču donose Srbi, a i onih 5% ne može proći bez njihove saglasnosti... zar se nisu za to borili?

Pa nije Srbima nijedno od tih pitanja krucijalno... zato kažem ako su nezadovoljni, da razlog traže u vlastitim redovima.
Put prema EU nije krucijalan?
Ova pitanja su samo mali dio, mrvica, u poredjenju sta nas sve ceka na putu kojim vec idu sve drzave u regiji.
Srbija je odbacila Kosovo da bi krenula na taj put i da ne bi sami sebi unistili drzavu daljom stagnacijom. BIH je sica u poredjenju sa problemom Srbije i Kosova.
miki.ba

#34739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

cadburry wrote:
cyprus wrote:

3. Jedan od razloga je to...
4. U nekim gradovima bi se moglo živjeti od toga...
5. Mi jesmo levati...
8. Kad ne bude njegove politike i slicen njegovoj BiH ce krenuti na bolje...
9. Sarajevo jeste tolerantan grad za one koji su tolerantni...
PerverzMusharaf

#34740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PerverzMusharaf »

nažalost, ili na sreću, država se ne kroji radi mrtvih već radi živih.

šta je bilo, bilo je, to se ne može promjenit i neće se promjenit ako mrtve uzdižemo iznad živih. može se samo ili 1. pravit država da je što korisnija sadašnjim i budućim generacijama ili se 2. može ići u novi rat i osvetu radi mrtvih ili status kvo.

od ta tri izbora

1. praviti nove granice radi živih i nerođenih
2. ići u novi rat radi mrtvih
3. rahat patnja stotinama godina

mislim da je najbolje promjeniti granice pa onda u okviru novih granica praviti uređena društva i polako se zbližavati i normalizirati odnose. zapravo je to jedino što se može. ovo sada vodi prije svega u ekonomski kolaps. kada se taj ekonomski kolaps desi elite na vlasti ce morati da dogovore međuetnički sukob da legitimiziraju ostanak na vlasti kriveći "separatiste" ili "unitariste" svejedno.
ultima_palabra

#34741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Basvod wrote:Put prema EU nije krucijalan?
Ova pitanja su samo mali dio, mrvica, u poredjenju sta nas sve ceka na putu kojim vec idu sve drzave u regiji.
Srbija je odbacila Kosovo da bi krenula na taj put i da ne bi sami sebi unistili drzavu daljom stagnacijom. BIH je sica u poredjenju sa problemom Srbije i Kosova.
Ne bih rekao da je krucijalan za pc političare... kad si vidio da oni pričaju o EU integracijama? Da se boje stagnacije, ne bi godinama i sebe i druge držali u njoj.

Kosovo je druga stvar, Srbija ga je odavno izgubila i samo je bilo pitanje ko će i kad progutati tu krastavu žabu. Ovdje su sve karte još uvijek na stolu.
vee-jay

#34742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

cadburry wrote:
vee-jay wrote:Evo Ameri+MZ stavise Raguza na celo HDZ90.
Jebo te, ja mislio ono danas Hrvati bili na Kongresu stranke. Ali kad ih gledam na onim slikama, meni isto prave slavenske face, ko bi reko da su to Ameri... A vidi kako čovjek pogriješi kad je pun stereotipa...
nije pogresno grijesiti, pogresno je na tim greskama ne uciti.
vee-jay

#34743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

cyprus wrote:
Basvod wrote:
pa bit ce, sad, pred izbore.
cyprus

#34744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

PerverzMusharaf wrote:nažalost, ili na sreću, država se ne kroji radi mrtvih već radi živih.

šta je bilo, bilo je, to se ne može promjenit i neće se promjenit ako mrtve uzdižemo iznad živih. može se samo ili 1. pravit država da je što korisnija sadašnjim i budućim generacijama ili se 2. može ići u novi rat i osvetu radi mrtvih ili status kvo.

od ta tri izbora

mislim da je najbolje promjeniti granice pa onda u okviru novih granica praviti uređena društva i polako se zbližavati i normalizirati odnose. zapravo je to jedino što se može. ovo sada vodi prije svega u ekonomski kolaps. kada se taj ekonomski kolaps desi elite na vlasti ce morati da dogovore međuetnički sukob da legitimiziraju ostanak na vlasti kriveći "separatiste" ili "unitariste" svejedno.
Pa da se ta tvoja tačka 1 može provesti bez tačke 2, problema ne bi ni bilo...

Zato ja predlažem, jedino što je razumno:

4. Naučiti živjeti u okviru postojećih granica. Normalnim ljudima ne bi trebalo to bit ni toliko teško...
Basvod

#34745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

cyprus wrote:
PerverzMusharaf wrote:nažalost, ili na sreću, država se ne kroji radi mrtvih već radi živih.

od ta tri izbora

Pa da se ta tvoja tačka 1 može provesti bez tačke 2, problema ne bi ni bilo...

Zato ja predlažem, jedino što je razumno:

4. Naučiti živjeti u okviru postojećih granica. Normalnim ljudima ne bi trebalo to bit ni toliko teško...
Nauciti ziviti u drzavi koja ce vjecno stagnirati?
Normalnim ljudima bi to trebalo biti tesko.

Bolje dogovarati tacku 1 i 2 narednih 10 godina nego se jos i 5 minuta zamajavati sa JMB, Sejdic-Fincijem i jos 10.000 Zakona koji nas cekaju na putu prema EU a koje nikad necemo dogovoriti.
StupskaBitanga

#34746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

jel ovo znaci da ce sada SDA i SBB podržati zahtjev SNSD o JMBG?
славянин

#34747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by славянин »

StupskaBitanga wrote:jel ovo znaci da ce sada SDA i SBB podržati zahtjev SNSD o JMBG?
Ako podrze pretpostavljam da je to izdaja Bosnjaka i BiH koja ce imati pogubne posljednice :lol: :-)
cindrlimindrli

#34748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Basvod wrote:Nauciti ziviti u drzavi koja ce vjecno stagnirati?
Ne moze vjecno stagnirati, sredice to Svabe, polako. Cim dodjes u situaciju da moras raditi dva posla da otplatis
kredite i prehranis porodicu neces imati vremena da razmisljas o budalastinama.
cyprus

#34749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Normalnim ljudima bi to trebalo biti tesko.

Bolje dogovarati tacku 1 i 2 narednih 10 godina nego se jos i 5 minuta zamajavati sa JMB, Sejdic-Fincijem i jos 10.000 Zakona koji nas cekaju na putu prema EU a koje nikad necemo dogovoriti.
Stagniraće dok se ljudi ne opamete... A kad su ljudi hajvani nikakve tu preinake granica ne pomažu... Jel to Kosovu ide nešto bolje otkad su se otcjepili? Jel Južni Sudan prosperiro otkad se otcjepio? Da li su afričke države postale uređene nakon što su dobile nezavisnost? Bil ikome ovdje postalo bolje da se Republika Srpska ukine / otcjepi? Jašta bi...
Basvod

#34750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Basvod »

cindrlimindrli wrote:
Ne moze vjecno stagnirati, sredice to Svabe, polako. Cim dodjes u situaciju da moras raditi dva posla da otplatis
kredite i prehranis porodicu neces imati vremena da razmisljas o budalastinama.
A kako to sad zivimo? U blagostanju?
Nece srediti niko nista, sto to prije shvatimo manje cemo izgubiti vremena i izvuci se iz sr.nja koji uzrokuje svaki naredni dan.
Locked