To je manjina manjine. Unutar vehabijskog elementa imaš manju grupu ekstrema koji ni većinu vehabija ne smatraju muslimanima.It_is_a_Leclerc wrote:Da li je vehabijska zajednica u Maoči odnosno njene vođe upletena u višestruka ubistva od Anđelića preko Ljubuškića do FIS-a ?! Da li vehabijska zajednica smatra kako bi nemuslimanima trebalo zaračunati nekakvu rentu, devširmu, šta liSkijaš wrote:Selefije su ljudi koji puštaju bradu jer je Muhamed imao bradu, krate nogavice jer je Muhamed odjeću koja se vuče za čovjekom tumačio kao izraz oholosti, itd itd. Da su minorni, jesu. Da su antidržavni, to je od čovjeka do čovjeka. A da zajedno čine neku paravojnu formaciju, e to je već lupanje. Većina vehabija samo gleda kako sastaviti kraj s krajem, kako prehraniti djecu i ne treba im još i to da ih se gleda ispod oka samo zato što misle da se puštanjem brade približavaju uzoru kojeg vide u Muhamedu.It_is_a_Leclerc wrote:Selefije su minorna antidržavna paravojna formacija. Ako već slušaš njih, možeš i kojeg pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.
A tu su negdje i po važnosti.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#34301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Skijaš
#34302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Najlakše je generalizirati.webby-x wrote:Jeste, a većina četnika pušta bradu samo zatoSkijaš wrote:Većina vehabija samo gleda kako sastaviti kraj s krajem, kako prehraniti djecu i ne treba im još i to da ih se gleda ispod oka samo zato što misle da se puštanjem brade približavaju uzoru kojeg vide u Muhamedu.
što još uvijek čekaju kralja da se vrati. Pored toga,
oni samo gledaju kako prehraniti djecu.
Tvoje naivno gledanje na ljude i politiku je smiješno.
Nije ni čudo što si uvijek razočaran.
- vatrogasac
#34303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedni ginuli za BiH, a drugi protiv BiH i isti. 
- Mister Yes
#34304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To nije početna teza. Ja nigdje nisam napisao "čovjek koji klanja". To si ti ubacio u raspravu ali nisam siguran zašto?Skijaš wrote: Selefije čine minoran procenat, ogromnoj većini muslimana autoritet je reis. A i unutar te selefijske manjine, samo je manji dio militantan i radikalan. Početna teza je bila da čovjek koji klanja, na ovaj ili onaj način predstavlja prijetnju po državu. A to, priznaćeš, nije isto kao upozoriti na tu radikalnu manjinu manjine.
Ja sam napisao "musliman vjernik" a to uključuje puno više od klanjanja.
I druga stvar ja nisam govorio da predstavlja prijetnju po državu već po multietničku državu a to nije isto.
- Mister Yes
#34305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.It_is_a_Leclerc wrote:Gle.. Sad da ti ovdje dođe jedan sasvim normalan čovjek iz, lupam, Lopara, rekao bi ti - "Ja znam jednog pripadnika RČP koji je jako plemenit, human i dobar čovjek". Jednostavno, stvar je percepcije.Mister Yes wrote:Ne bih se uopšte složio sa tim poređenjem. Ne znam za ostale ali moje kolege su izrazito dobri ljudi. Ja nikada nisam upoznao tako dobre, poštene i plemenite ljude kao što su to dvoje. Porediti ih sa četnicima zaista nije ok.It_is_a_Leclerc wrote:Selefije su minorna antidržavna paravojna formacija. Ako već slušaš njih, možeš i kojeg pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta.
A tu su negdje i po važnosti.
Ne postoje dobri i loši fašisti, dobri i loši četnici, dobre i loše selefije.
- Mister Yes
#34306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To uopšte nije razlog zašto puštaju bradu i krate nogavice. Osnovni razlog je da se međusobno prepoznaju to jest da se razlikuju od nevjernika. Musliman ne smije imati idola pa čak ni poslanika. Uzor ponašanja da ali idola ne.Skijaš wrote: Selefije su ljudi koji puštaju bradu jer je Muhamed imao bradu, krate nogavice jer je Muhamed odjeću koja se vuče za čovjekom tumačio kao izraz oholosti, itd itd.
- Alfons Kauders
#34307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Oni teze necemu sto nije spojivo sa nasim zakonima i Ustavom... A ti njihovi ideali su bazirani na vjerskim tekstovima starim 1400 godina - i po njima bi uredjivali drustvo, jer "zemaljske" zakone po defaultu ne priznaju.Mister Yes wrote: Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.
- Mister Yes
#34308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Musliman ne smije suditi o tome da li je neko musliman i koliko je neko musliman. Oni koji presuđuju da neko nije dobar musliman ili musliman uopšte zovu se tekfirci i upravo su oni ti radikalni i najopasniji.Skijaš wrote:
To je manjina manjine. Unutar vehabijskog elementa imaš manju grupu ekstrema koji ni većinu vehabija ne smatraju muslimanima.
- Mister Yes
#34309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno. I zato ih se ja bojim. Ali nisu loši ljudi i ne može ih se upoređivati sa četnicima koji su loši ljudi.Alfons Kauders wrote:Oni teze necemu sto nije spojivo sa nasim zakonima i Ustavom... A ti njihovi ideali su bazirani na vjerskim tekstovima starim 1400 godina - i po njima bi uredjivali drustvo, jer "zemaljske" zakone po defaultu ne priznaju.Mister Yes wrote: Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.
- Alfons Kauders
#34310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E pa sad, to je vec sbbkbb... Kad bi sutra selefije/vehabije imale podrsku dobrog dijela naroda, kada bi imali startnu poziciju kakvu su imali cetnici prije 20 godina, pitanje je da li bi ostali samo neki cudaci, emitovni idealisti kako kazes, ili bi pokusali svoju viziju uredjenja drzave nametnuti ostalima, silom, krajnje brutalno.Mister Yes wrote:Naravno. I zato ih se ja bojim. Ali nisu loši ljudi i ne može ih se upoređivati sa četnicima koji su loši ljudi.Alfons Kauders wrote:Oni teze necemu sto nije spojivo sa nasim zakonima i Ustavom... A ti njihovi ideali su bazirani na vjerskim tekstovima starim 1400 godina - i po njima bi uredjivali drustvo, jer "zemaljske" zakone po defaultu ne priznaju.Mister Yes wrote: Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.
Ja mislim da bi, jer su to vec pokusali nekoliko puta sirom svijeta, od Alzira pocetkom devedesetih do Malija i ostalih vukojebina koje su danas aktuelne.
- Mister Yes
#34311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možeš li zamisliti selefiju da upadne u Srpsko selo i siluje neku Srpkinju? Ja ne mogu. Naravno budala ima svuda ali musliman vjernik to ne smije ni pomisliti. Četnicima je to bila strategija djelovanja.Alfons Kauders wrote: E pa sad, to je vec sbbkbb... Kad bi sutra selefije/vehabije imale podrsku dobrog dijela naroda, kada bi imali startnu poziciju kakvu su imali cetnici prije 20 godina, pitanje je da li bi ostali samo neki cudaci, emitovni idealisti kako kazes, ili bi pokusali svoju viziju uredjenja drzave nametnuti ostalima, silom, krajnje brutalno.
Ja mislim da bi, jer su to vec pokusali nekoliko puta sirom svijeta, od Alzira pocetkom devedesetih do Malija i ostalih vukojebina koje su danas aktuelne.
-
daddy-kool
#34312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta je po tebi musliman vjernik? (btw ja sebe smatram muslimanom vjernikom)Mister Yes wrote: To nije početna teza. Ja nigdje nisam napisao "čovjek koji klanja". To si ti ubacio u raspravu ali nisam siguran zašto?
Ja sam napisao "musliman vjernik" a to uključuje puno više od klanjanja.
I druga stvar ja nisam govorio da predstavlja prijetnju po državu već po multietničku državu a to nije isto.
Zašto misliš da sam ja prijetnja po multietničku državu? Zašto ne smatraš pripadnike drugih konfesija prijetnjom po multietničnost ove države?
- славянин
#34313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To se zove svi "mi" smo dobri... oni koji su pocinili zlocine iako pripadaju istoj grupi kao "mi" i aktivno se izjasnjavaju da pripadaju istoj grupi kao "mi" oni nisu "mi" jer su to uradili.Po toj logici bi se i nacisti mogli "ograditi" samo govoreci da za sve zlocine i planove istih nisu odgovorni nacisti jer pravi nacizam ne zagovara to (iako ima milion dokaza za isto) i tako se laganini ograditi od svakog zlocina koji proistekne iz jedne ideologije.Mister Yes wrote:Možeš li zamisliti selefiju da upadne u Srpsko selo i siluje neku Srpkinju? Ja ne mogu. Naravno budala ima svuda ali musliman vjernik to ne smije ni pomisliti. Četnicima je to bila strategija djelovanja.Alfons Kauders wrote: E pa sad, to je vec sbbkbb... Kad bi sutra selefije/vehabije imale podrsku dobrog dijela naroda, kada bi imali startnu poziciju kakvu su imali cetnici prije 20 godina, pitanje je da li bi ostali samo neki cudaci, emitovni idealisti kako kazes, ili bi pokusali svoju viziju uredjenja drzave nametnuti ostalima, silom, krajnje brutalno.
-
hercegovac_pravi
#34314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije, to se zove ukazivanje na činjenice..славянин wrote:To se zove svi "mi" smo dobri... .....Mister Yes wrote:Možeš li zamisliti selefiju da upadne u Srpsko selo i siluje neku Srpkinju? Ja ne mogu. Naravno budala ima svuda ali musliman vjernik to ne smije ni pomisliti. Četnicima je to bila strategija djelovanja.Alfons Kauders wrote: E pa sad, to je vec sbbkbb... Kad bi sutra selefije/vehabije imale podrsku dobrog dijela naroda, kada bi imali startnu poziciju kakvu su imali cetnici prije 20 godina, pitanje je da li bi ostali samo neki cudaci, emitovni idealisti kako kazes, ili bi pokusali svoju viziju uredjenja drzave nametnuti ostalima, silom, krajnje brutalno.
- It_is_a_Leclerc
#34315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Emotivni idealisti pišu pjesme, slikaju, zaljubljeno šeću po livadama, igraju se s pticama i razmišljaju o smislu života, što se uvelike razlikuje od emotivnog idealizma kojeg percipiraju selefije, a koji se zasniva na pucanju u glavu 16-ogodišnjkanjima na Badnjak, ranjavanje i ubijanje policajaca, pucanje po ambasadama, otimanje džamija itd..Mister Yes wrote:
Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.
- Mister Yes
#34316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da smatraš. Nisam musliman ali ipak izbjegavam da proglašavam ko jeste a ko nije pravi vjernik. Poenta moje priče i kako je ova tema počela, je da sam ja musliman vjernik težio bih podjeli zemlje. To je samo moje mišljenje a da sam vjernik bio bih selefija pa je na toj osnovi i bazirano to mišljenje.daddy-kool wrote: Šta je po tebi musliman vjernik? (btw ja sebe smatram muslimanom vjernikom)
Ko je rekao da si ti prijetnja po multietničku državu? Ja sam rekao da bih ja bio prijetnja za multietničku državu da sam musliman vjernik. Ali ja kada bih vjerovao u Boga bio bih selefija 100%daddy-kool wrote: Zašto misliš da sam ja prijetnja po multietničku državu?
Ne smatram pripadnike niti jedne konfesije prijetnjom po multietničnost. Smatram da bih ja bio prijetnja ako bih vjerovao u Boga jer bih bio selefija i težio bih Bošnjačkoj državi.daddy-kool wrote: Zašto ne smatraš pripadnike drugih konfesija prijetnjom po multietničnost ove države?
- Mister Yes
#34317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Takvih budala ima svuda u svijetu. Eno onaj Brejvik pobi tolike ljude. Budala vazda bilo i biće bez obzira u šta vjeruju i šta ih pokreće.It_is_a_Leclerc wrote:Emotivni idealisti pišu pjesme, slikaju, zaljubljeno šeću po livadama, igraju se s pticama i razmišljaju o smislu života, što se uvelike razlikuje od emotivnog idealizma kojeg percipiraju selefije, a koji se zasniva na pucanju u glavu 16-ogodišnjkanjima na Badnjak, ranjavanje i ubijanje policajaca, pucanje po ambasadama, otimanje džamija itd..Mister Yes wrote:
Bojim se da imaš pogrešnu predstavu o selefijama. Radi se o emotivnim idealistima koji teže savršenom društvu i pravdi. Neki su za taj cilj spremni dati i život ali nisu loši ljudi jedne sekunde.
-
daddy-kool
#34318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ali ne kako i ti vidiš, zato sam te i pitao za tvoju definiciju.Mister Yes wrote:Naravno da smatraš. Nisam musliman ali ipak izbjegavam da proglašavam ko jeste a ko nije pravi vjernik.daddy-kool wrote: Šta je po tebi musliman vjernik? (btw ja sebe smatram muslimanom vjernikom)
Mister Yes wrote: Ali ja kada bih vjerovao u Boga bio bih selefija 100%
'Da sam Bošnjak ateista težio bih protjerivanju Bošnjaka muslimana. Tako mi vjernici ne bi bili u vladi što znači da vjernici ne bi bili vlast meni ateisti. Uz to bi u toj 100% ateističkoj državi mogao polako težiti mom idealnom uređenju društva. 'Mister Yes wrote:Da sam Bošnjak musliman (vjernik) težio bih podjeli zemlje na 3 dijela. Tako mi nevjernici ne bi bili u vladi što znači da nevjernici ne bi bili vlast meni vjerniku. Uz to bi u toj 100% muslimanskoj državi mogao polako težiti šerijatu.
Napravio si generalizaciju koja ne stoji i pretpostavljaš da Islam podrazumjeva radikalizaciju, a to nije korektno.
Last edited by daddy-kool on 23/06/2013 22:01, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#34319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opijum za mase. Islam - not even once.Mister Yes wrote: Islam je izvrsna religija. Ko se jednom navuče ne može se skinuti a veoma se lako navući. I nekad sekularna Turska polako klizi u islamsku zemlju. Islam is that good.
-
Bodkin
#34320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
svaka religija je opijum za masedaddy-kool wrote:Opijum za mase. Islam - not even once.Mister Yes wrote: Islam je izvrsna religija. Ko se jednom navuče ne može se skinuti a veoma se lako navući. I nekad sekularna Turska polako klizi u islamsku zemlju. Islam is that good.
- Mister Yes
#34321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako je tako onda zaista nije korektno i izvinjavam se ako sam nekoga na taj način uvrijedio. Nije mi bila želja da vrijeđam već da kažem da bih ja težio podjeli da sam musliman. Uvijek stvari gledam po principu "šta bih ja uradio da sam na tom mjestu". Naveo sam i druge stvari kojima bih TEŽIO ali nikako silom uvodio i nametao. Recimo kod tvog primjera piše "težio bih protjerivanju muslimana" što je već težnja za upotrebom sile. A ja sam napisao "težio bih uvođenju šerijata" što ne podrazumjeva nasilje jer se može uvesti uz dogovor. Primjetiš li razliku?daddy-kool wrote:'Da sam Bošnjak ateista težio bih protjerivanju Bošnjaka muslimana. Tako mi vjernici ne bi bili u vladi što znači da vjernici ne bi bili vlast meni ateisti. Uz to bi u toj 100% ateističkoj državi mogao polako težiti mom idealnom uređenju društva. '
Napravio si generalizaciju koja ne stoji i pretpostavljaš da Islam podrazumjeva radikalizaciju, a to nije korektno.
Ja jednostavno ne vidim interes koji bi musliman vjernik imao da ga i dalje blokira RS sljedećih 50 godina. Osim ako ne teži da BiH 100% bude Bošnjačka uz upotrebu rahat patnje. Ali i tu je veliko pitanje da li je veća dobit ili šteta od tog pristupa.
-
daddy-kool
#34322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako ljudi koji žive sa nama vide muslimane na ovaj način, onda ne treba da začudi kada i ostali koji nemaju direktnog dodira i životnog iskustva sa muslimanima poistovjećuju islam sa terorizmom i radikalnom politikom. Sva ta priča - šta bih ja uradio kad bi bio ovo-ono, jeste način da se zamaskiraju predrasude i da se na indirektan način kaže šta se stvarno misli. Bolje je kada se kaže otvoreno, jer kada to Bošnjak ateista (i relativno ok osoba koliko se može suditi po postovima na forumu) tako misli onda stvarno imamo problem percepcije islama i muslimana.Mister Yes wrote: Ako je tako onda zaista nije korektno i izvinjavam se ako sam nekoga na taj način uvrijedio. Nije mi bila želja da vrijeđam već da kažem da bih ja težio podjeli da sam musliman. Uvijek stvari gledam po principu "šta bih ja uradio da sam na tom mjestu". Naveo sam i druge stvari kojima bih TEŽIO ali nikako silom uvodio i nametao. Recimo kod tvog primjera piše "težio bih protjerivanju muslimana" što je već težnja za upotrebom sile. A ja sam napisao "težio bih uvođenju šerijata" što ne podrazumjeva nasilje jer se može uvesti uz dogovor. Primjetiš li razliku?
Nažalost u svijetu jeste na djelu medijska hajka na islam i muslimane, koja je kuliminirala sa terorističkim napadima u New Yorku, ali čija je geneza mnogo ranija. Čini mi se da je počela raspadom SSSR i da je već tada pronađen novi neprijatelj u 'sukobu civilizacija'.
Pokušaj se staviti u ulogu bosanskohercegovačkog Hrvata ili Srbina. (tj u ovom kontekstu pravoslavca ili katolika)Mister Yes wrote: Ja jednostavno ne vidim interes koji bi musliman vjernik imao da ga i dalje blokira RS sljedećih 50 godina. Osim ako ne teži da BiH 100% bude Bošnjačka uz upotrebu rahat patnje. Ali i tu je veliko pitanje da li je veća dobit ili šteta od tog pristupa.
@Bodkin Bio sam sarkastičan parafrazirajući K. Marxa.
-
muzicar_iz_parka
#34323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nek se dobro jede i pije, problema nema:
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bi ... 97568.html
Živjelo nam brastvo i jedinstvo.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bi ... 97568.html
Živjelo nam brastvo i jedinstvo.
- Mister Yes
#34324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@daddy-kool
Bojim se da nisi razumio o čemu pričam. Ja sigurno nisam razumio ovaj tvoj odgovor i kakve on veze ima sa ovim o čemu ja pričam. Posebno ovaj zadnji dio. Ali pošto se ne razumijemo ne vidim svrhe dalje da se mučimo.
Bojim se da nisi razumio o čemu pričam. Ja sigurno nisam razumio ovaj tvoj odgovor i kakve on veze ima sa ovim o čemu ja pričam. Posebno ovaj zadnji dio. Ali pošto se ne razumijemo ne vidim svrhe dalje da se mučimo.
- PerverzMusharaf
#34325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
znači problem bošnjaka ateista nije bio tadašnji režim tj. milošević jer režimi dolaze i prolaze. ko voli svoju zemlju taj neće cijepat zemlju zbog režima. nijednom bošnjaku ne pada na pamet da odustane od države bosne radi čovića, dodika ili izetbegovića zar ne? takođe, ko voli svoju zemlju neće je cijepat ako se dio odbvoji. ako je fikret abdić odlučio odvojit neku opštinu u krajini to ne znači i da zenica mora tražit nezavisnost od bosne jelde?Mister Yes wrote:Beograd bi se prema Sarajevu i uopte Bosni ponašao maćehinski. Sve što bi se gradilo gradilo bi se po Srbiji a ne po Bosni. Bosna bi bila crna rupa Evrope. Nije isključeno ni fizičko maltretiranje sviju koji imaju ime arapskog porijekla pa tako i nas Bošnjaka ateista. Ima još motiva ali i ovo je dovoljno.PerverzMusharaf wrote: koji je bio motiv bošnjaka ateista za odvajanjem bosne od krnje jugoslavije?
problem je bio beograd odnosno problem je bilo to i jedino to i ništa drugo nego to što bi u takvoj zajednici bošnjaci bili manjina. isto tako bosna je predivna i nepodjeljiva zašto? pa zato što su bošnjaci tu većina.ali, kad neko neće da bude manjina u bosni, kao što to bošnjaci nisu htjeli da budu manjina u krnjoj jugi, e onda je taj fašista i agresor.
a u biti je to apsolutno ista stvar. ne postoje bogom date organske i nedjeljive države nasuprot vještačkim to je samo fašistički spin za vlastiti nacionalizam.