zlajaBHF wrote:Siguran sam da nisi bio u BiH izmedju 1992-1995, jer da jesi nebi govorio sto govoris....
Mislim da nije bilo dileme oko toga da li je HDZ zelio BiH ili ne !
U BiH sam bio cijelo vrijeme od 1992. do 1995. godine. HDZ je želio što je želio. Želio je neku teritorijalno-političku jedinicu u okviru BiH za Hrvate, kao jedan vid zaštite najmalobrojnijeg naroda.
Herceg-Bosna (prvo zajednica, poslije republika) nije osnovana u cilju nikakvih negativnih konotacija prema BiH ili možda Bošnjacima. Osnovana je iz nužde i straha, upravo na onaj dan u jesen 1991. godine kada je pao Vukovar i kada je počeo pokolj na Ovčari. U to vrijeme je već bila krenula i otvorena agresija JNA i Srba na selo Ravno i Popovo Polje u Hercegovini. Iz Sarajeva je vladao muk ili opravdanje da to nije "naš"rat.
Svi mi koji smo to preživjeli znamo vrlo dobro što se i kako dešavalo. Nismo zombiji.
U ciljeve i namjere srpske politike u BiH neću i ne namjeravam ulaziti, ali raspoloženje kod BiH Hrvata mislim da poznajem vrlo dobro.
I tako osnovane, prvo zajednica, a zatim republika Herceg-Bosna su svugdje na dokumentima imali nazivnik "Republika Bosna i Hercegovina". Cijelo vrijeme rata i poraća.
Zatim, da je cilj hrvatske politike bilo razbijanje BiH kao međunarodno priznate i suverene države, ne bi ta ista politika u Zagrebu i Mostaru pozvala sve Hrvate da glasaju za nezavisnu BiH. Procentualno najviše glasova za nezavisnu BiH su dali upravo BiH Hrvati, ne bi Zagreb među prvima priznao BiH i uputio svog ambasadora u Sarajevo, ne bi Hrvatska primila tokom rata na stotine hiljada izbjeglica, ne bi obučavala i naoružavala Armiju BiH, ne bi uopće dozvoljavala prolaz bilo čega u BiH u svrhu odbrane, ne bi propuštala na hiljade onih bradatih fanatika iz arapskih zemalja, ne bi sa Hrvatskom vojskom uletila u BiH 1995. godine, kada su pred slomom bili Srebrenica, Bihać i još neke enklave i spašavala stvar do pred samu Banja Luku, ne bi 4 godine helikopteri iz Karlovca letili u Bihać, prepuni oružja i opreme, lijekova, ne bi hiljade ranjenika iz BIH bilo liječeno i rehabilitovano u Hrvatskoj itd, itd. Ima toga još na tone.
Kad je Srbija priznala BiH kao državu i uputila svog ambasadora u Sarajevo? O ostalim stvarima da i ne govorim.