Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Yug

#33726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Yug »

@mister yes
Bolje da nisi nista odogovarao nego ovo sto si napisao :lol:
Pa ti rece da si graDZanin,otkud sad da brojis procente Srba i Hrvata u BiH. :D ...Zanimljivo kako se provalite u drugom ili trecem postu graDZanine. :)
Kad vec brojis izbroj onda broj Srba u Banja Luci 1991 i danas,u Bijeljini 1991 i danas,u Prijedoru u Doboju,Trebinju,Zvorniku,itd,.....Kad vec razmisljas o procentima to ti se zove demografski BUM.Nekad 650 000 a sad 1 200 000 i jos imaju i Republiku.
http://www.gazprom.com/press/news/2013/ ... cle155903/

P.S. Jesi li nasao sta u americkom politickom jeziku znaci "Entitet". :)

Haj vidim da ti je mrsko :)

U političkom jeziku američke diplomatije termin (engl. Entity) označava samoodređen državotvorno tijelo i znak državnosti predmetnog bića, nacionalni identitet, zatim narodnu, kulturnu, povijesnu, jezičku i religijsku posebnost, pravo na samoodređenje.
Američki državnik i političar Henry L. Stimson, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država (šef američkog Državnog tajništva (State Departmenta)), je tijekom svog mandata 23. veljače 1932. godine u Washingtonu upotrijebio termin (engl. Entity) pominjući pri tome državu, u ovom slučaju Kinu u njenom teritorijalnom i administrativnom smislu:
 "The policy of the government of the United States is to seek a solution which may bring about permanent safety and peace to China, preserve Chinese territorial and administrative entity, protect all rights guaranteed to friendly powers by treaty and international law, and safeguard for the world the principle of equal and impartial trade with all parts of the Chinese Empire. "
(Henry Louis Stimson 23 veljače 1932. Godine)
[2]
Američki političar i diplomat George F. Kenan je jednom prilikom upotrijebio termin (engl. Entity) misleći pri tome na državu, u ovom slučaju Kinu u njenom teritorijalnom i administrativnom smislu:
 "The former SAD diplomat George F. Kennan once said that "the policy of the government of the United States is to seek ... to preserve Chinese territorial and administrative entity." "
(George Frost Kennan)
Last edited by Yug on 16/06/2013 09:47, edited 1 time in total.
iamia

#33727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by iamia »

kad se druzis sa rasistom, o cemu ces da pricas nego o boji koze.
isto je kad pricamo sa pravoslavnim separatistima.
sad bi mi trebali se praviti mutavi i ne brojati krvna zrnca ??

osim toga, imam 'osjecaj za feeling' da se ovaj Yug nece dugo zadrzati ovdje.
tako je da ne znam je li vrijedi objasnjavati covjeku koji prica da ce hrvatska stati na stranu katolickih separatista cim udje u EU :lol:
to je inace nusprodukt asimilacije EU. da se nazzi ideologije probude cim se udje u tu uniju,. koja je poznata da ocvrscuje etnicku separaciju :lol:
Yug

#33728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Yug »

iamia wrote:kad se druzis sa rasistom, o cemu ces da pricas nego o boji koze.
isto je kad pricamo sa pravoslavnim separatistima.
sad bi mi trebali se praviti mutavi i ne brojati krvna zrnca ??

osim toga, imam 'osjecaj za feeling' da se ovaj Yug nece dugo zadrzati ovdje.
tako je da ne znam je li vrijedi objasnjavati covjeku koji prica da ce hrvatska stati na stranu katolickih separatista cim udje u EU :lol:
to je inace nusprodukt asimilacije EU. da se nazzi ideologije probude cim se udje u tu uniju,. koja je poznata da ocvrscuje etnicku separaciju :lol:
Nece stati na stranu separatista niti se BiH moze raspasti niti iko vise trazi to osim Dodika koji i sam zna da je to nemoguce cak i u daljoj buducnosti.Nevjerovatno koliko se u BiH koriste olako termini "fasista","rasista","nacista",narod potpuno sludjen od raznih kvaziintelektualaca i njihovih floskula koje se potpuno vec ogoljene.DRZAVA JE NEUPITNA ali ne drzava za GRADZANINA BOSNJAKA vec i za uvazavanje ostalih naroda koji su drzavotvorni. :bih:
Jay Gatsby

#33729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jay Gatsby »

Yug wrote:@mister yes
Pa ti rece da si graDZanin,otkud sad da brojis procente Srba i Hrvata u BiH. :D ...Zanimljivo kako se provalite u drugom ili trecem postu graDZanine. :)
Kad vec brojis izbroj onda broj Srba u Banja Luci 1991 i danas,u Bijeljini 1991 i danas,u Prijedoru u Doboju,Trebinju,Zvorniku,itd,.....Kad vec razmisljas o procentima to ti se zove demografski BUM.Nekad 650 000 a sad 1 200 000 i jos imaju i Republiku.

U političkom jeziku američke diplomatije termin (engl. Entity) označava samoodređen državotvorno tijelo i znak državnosti predmetnog bića, nacionalni identitet, zatim narodnu, kulturnu, povijesnu, jezičku i religijsku posebnost, pravo na samoodređenje.
Američki državnik i političar Henry L. Stimson, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država (šef američkog Državnog tajništva (State Departmenta)), je tijekom svog mandata 23. veljače 1932. godine u Washingtonu upotrijebio termin (engl. Entity) pominjući pri tome državu, u ovom slučaju Kinu u njenom teritorijalnom i administrativnom smislu:
 "The policy of the government of the United States is to seek a solution which may bring about permanent safety and peace to China, preserve Chinese territorial and administrative entity, protect all rights guaranteed to friendly powers by treaty and international law, and safeguard for the world the principle of equal and impartial trade with all parts of the Chinese Empire. "
[2]
Američki političar i diplomat George F. Kenan je jednom prilikom upotrijebio termin (engl. Entity) misleći pri tome na državu, u ovom slučaju Kinu u njenom teritorijalnom i administrativnom smislu:
 "The former SAD diplomat George F. Kennan once said that "the policy of the government of the United States is to seek ... to preserve Chinese territorial and administrative entity." "
(George Frost Kennan)
Pošto misliš da znaš engleski jezik, prvo pročitaj Daytonski sporazum, Ustav i ostale relevantne dokumente.

Ko zna, možda nam "objasniš" i šta zaista znači npr. "constituent peoples" kad te već krenulo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

Pošto je u ime SVIH Srba potpisao Dejtonski mirovni sporazum predsjednik Milošević, on je tim svojim potpisom ovlastio Visokog Predstavnika da tumači isti, a evo šta on kaže:
http://www.bhraja.ca/Vijesti/BH-teme/In ... BEava.html
"Besmisleno je i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH koji su tako jasno definirani Daytonskim mirovnim sporazumom. Umjesto toga lideri ove zemlje treba da se okrenu budućnosti, tako što će napraviti promjene koje građani ove zemlje žele da vide – nova radna mjesta, brz ekonomski razvoj, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine prava, modernizaciju zemlje i već dugo očekivane pomake u pravcu ostvarenja uslova za članstvo u EU i NATO savezu", konstatirao je Inzko.

Političari, naveo je na kraju izjave Inzko, treba da se koncentriraju na ova važna pitanja i da rade u korist građana, umjesto da podižu tenzije osporavanjem ustavnog poretka u zemlji.

"Kada je riječ o Daytonskom sporazumu, ja sam konačni autoritet za njegovo tumačenje, u skladu s Aneksom 10 Mirovnog sporazuma", zaključio je Vanetin Inzko.
Mister Yes

#33731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

Vjeruj da je bolje da brojim procente nego da čistim pušku. A čovjek mora imati neku zanimaciju.
Yug wrote:Kad vec brojis izbroj onda broj Srba u Banja Luci 1991 i danas,u Bijeljini 1991 i danas,u Prijedoru u Doboju,Trebinju,Zvorniku,itd,.....Kad vec razmisljas o procentima to ti se zove demografski BUM.Nekad 650 000 a sad 1 200 000 i jos imaju i Republiku.
Nemoj se sekirati. Kada se ukinu entiteti ostat će opštine. Tako da to što ste većina u određenim opštinama znači da ćete imati vlast u tim opštinama. Sve ok.
Yug wrote:P.S. Jesi li nasao sta u americkom politickom jeziku znaci "Entitet". :)
Šta god da znači, naši entiteti su administrativne jedinice. Poput kantona imaju vlade i skupštine ali to su i dalje samo administrativne jedinice. Imaju doduše i entitetsko glasanje ali s tim ne možemo u EU pa ćemo to kad tad ukinuti. Samo opušteno. :thumbup:
hercegovac_pravi

#33732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hercegovac_pravi »

[2]
(George Frost Kennan)
:-)
De se prvo skontaj imaju li "repuliku" ili "entitet" ? Pošto u istom postu tvrdiš i jedno i drugo da bi onda termine "entiteta" vezao za postojeću državu, veoma je teško (čak šta više, nemoguće je) utvrditi koju tezu zastupaš. Od tri stvai koje si nabrojao niti jedna nije ista.
A opet kad razmislim, nema veze, ne trebaš objašnjavat. Ako vam za 20 godina nije postalo jasno da se radi o najobičnijoj administrativnoj cijelini, ništa što ja napišem neće ti ponuditi dodatno objašnjenje.
hocu ja da dijelim

#33733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hocu ja da dijelim »

Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: aposlutno se slazem da amerika nece dozvoliti podjelu zemlje, zato i pisem da je ovdje status quo dugorocna opcija.
Pitanje je možemo li uopšte govoriti o statusu quo kada se stanje mijenja iz mjeseca u mjesec na štetu separatista. Zato često kažem kako će biti pravo interesantno nakon popisa. Val panike koji će tada nastati gotovo neminovno će dovesti do sukoba. Ali živi bili pa vidjeli.
U kojim gradovima/regijama prognoziraš oružane sukobe ? Da se pripremim :run:
heckler

#33734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Jel ovo kloc izvali da u Bosni ima 1.2 milion srba i osta ziv :shock: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mister Yes

#33735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hocu ja da dijelim wrote:
Mister Yes wrote:
vivaldi wrote: aposlutno se slazem da amerika nece dozvoliti podjelu zemlje, zato i pisem da je ovdje status quo dugorocna opcija.
Pitanje je možemo li uopšte govoriti o statusu quo kada se stanje mijenja iz mjeseca u mjesec na štetu separatista. Zato često kažem kako će biti pravo interesantno nakon popisa. Val panike koji će tada nastati gotovo neminovno će dovesti do sukoba. Ali živi bili pa vidjeli.
Kakve oružane sukobe? Ja sam napisao "sukobe" a ne "oružane sukobe". Ali u pravu si. Mogući su i oružani. Pitaš gdje? Brčko, Sarajevo, Srebrenica, Goražde, Mostar, Stolac, Vitez, Kiseljak, Žepče, Gornji Vakuf i mnoga druga mjesta.
StupskaBitanga

#33736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

i šta će se ovdje sve dešavati? Haos ili
hocu ja da dijelim

#33737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hocu ja da dijelim »

Mister Yes wrote:
hocu ja da dijelim wrote:
Mister Yes wrote:
Kakve oružane sukobe? Ja sam napisao "sukobe" a ne "oružane sukobe". Ali u pravu si. Mogući su i oružani. Pitaš gdje? Brčko, Sarajevo, Srebrenica, Goražde, Mostar, Stolac, Vitez, Kiseljak, Žepče, Gornji Vakuf i mnoga druga mjesta.
Ko će biti agresor, gluvo i ćoravo bilo? :-)
Mister Yes

#33738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mister Yes »

hocu ja da dijelim wrote: Ko će biti agresor, gluvo i ćoravo bilo? :-)
Oni koji prekrše Daytonski mirovni sporazum naravno. A prekršit će oni koji budu najviše razočarani rezultatima popisa pa će krenuti u juriš dok još imaju skim.
Danguba

#33739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Zbog odugovlačenja bh. vlasti

Propale stotine miliona KM za poljoprivrednike

U okviru projekta "Zašto nam je potrebno državno ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH", Udruženje “Vijeće za zelenu gradnju” (“Green Council”) Sarajevo, u saradnji s Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, organiziralo je prezentaciju preliminarnih rezultata istraživanja o posljedicama neuspostavljanja potrebnih poljoprivrednih institucija u BiH.

Image

Nažalost, predstavnici poljoprivrednih udruženja i lokalnih vlasti uglavnom su mogli samo čuti i bez riječi se složiti sa prezentiranim poražavajućim faktorima.

Predsjednica “Vijeća za zelenu gradnju” Sanela Klarić kazala je da BiH nikada nije dobila neophodne strukture, ministarstvo za poljoprivredu i ruralni razvoj te tijelo za upravljanje IPA i IPARD fondovima i agenciju, koje su bile i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i drugim partnerskim ugovorima s EU, jer nije bilo političke volje za
stvaranje novih struktura na državnom nivou.

Klarić je istaknula da bi novac za razvoj poljoprivrede dobivali direktno proizvođači, a ne ministarstva, odjeli po raznim nivoima vlasti, pa u tome, možda, i leži nezainteresiranost struktura vlasti u našoj zemlji.
- Evropska unija je decidirana, možemo samo s jedinstvenim ministarstvom, agencijom, jednim tijelom koje bi upravljalo novcem iz fondova. To su nam govorili 2000., govore i 2013. godine. U međuvremenu, hrvatski poljoprivrednici svake godine su koristili desetine miliona eura pomoći. Ponavljam, poljoprivrednici direktno, a ne posredno. Novac koji je bio planiran za BiH, potrošen je za susjedne države i ne možemo ga dobiti retroaktivno. Prema onome što se zna, to su stotine miliona eura za unapređivanje poljoprivrede - ističe Klarić.
daddy-kool

#33740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
hocu ja da dijelim wrote: Ko će biti agresor, gluvo i ćoravo bilo? :-)
Oni koji prekrše Daytonski mirovni sporazum naravno. A prekršit će oni koji budu najviše razočarani rezultatima popisa pa će krenuti u juriš dok još imaju skim.
Da bude jasnije juriš će biti političke prirode.

Neuralgično mjesto br. 1 je Brčko, a potom banjalučka regija. Tu je puno ljudi a geostrateški loša pozicija.
daddy-kool

#33741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

Sučeljavanje sa Dodikom (tj velikosrpskim separatistima) treba forsirati dok je MZ još koliko-toliko prisutna u BiH kako bi se izbjegle opasnije i skuplje varijante avanturizma sa otcjepljenjem. Tražiti političko rješenje za reorganizaciju u građansku BiH i reintegraciju ljudi iz RS u funkcionalno BiH društvo. Taj put neminovno vodi kroz sukob sa separatističkim elementima u RS, ali daje bolju i pravedniju BIH, i obezbjeđuje bolju budućnost za sve.

Dobro spremiti se na sve mogućnosti (krajnja bi bila pokušaj otcjepljenja RS), a sa takve pozicije brže ćemo doći do rješenja.
Krushna mrva

#33742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krushna mrva »

Jadnije politicke scene i politickih desavanja nema na cijekom dunjaluku. Ja vise stvarno ne znam nijednog jedinog politicara da ga ne gledam kao futavca :run:
mehodžeger

#33743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mehodžeger »

Jedno pitanje za prisutnu uvaženu gospodu (i drugove), koja ovdje politiku tabiri danima, sedmicama, mjesecima i godinama!

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda. Tako joj piše i u Ustavu, a tako je bilo i decenijama prije.

Pitanje: Postoji li negdje u Evropi ili na svijetu država koja je slično nacionalno satkana? Ja tvrdim da postoji.

E, lijepo! Kada pogodite koja je to država, onda lijepo pogledajte kako je ista uređena i koliko je razvijena.

I tu je potpuno rješenje BiH političke i ustavne zagonetke. ;-)

Ja ovdje većinom vidim jednu grupaciju ljudi, koje u stručnim krugovima nazivaju i utopistima.

1. Građanski utopisti - BiH će biti građanska, cjelovita, jedinstvena itd ....
2. Islamski utopisti - BiH će biti islamska država kroz neki imaginarni natalitet (koji je doduše ove godine krahirao) i demografiju itd ...
3. Razbijački utopisti - BiH će se na kraju raspasti na 2 ili 3 dijela. BiH kao nezavisna država neće postojati itd ....

Mada sam dijete miješanog braka, ipak mislim da su prijedlozi hrvatskih većinskih stranaka jedini mogući, razumni i održivi za BiH.

Inače, ovi utopisti sa barikada državu vode u anarhiju, nered, nazadovanje, bezakonje i propadanje.

I na kraju, koja je to država iz mog osnovnog pitanja?
Danguba

#33744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

mehodžeger wrote:Jedno pitanje za prisutnu uvaženu gospodu (i drugove), koja ovdje politiku tabiri danima, sedmicama, mjesecima i godinama!

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda. Tako joj piše i u Ustavu, a tako je bilo i decenijama prije.

Pitanje: Postoji li negdje u Evropi ili na svijetu država koja je slično nacionalno satkana? Ja tvrdim da postoji.

E, lijepo! Kada pogodite koja je to država, onda lijepo pogledajte kako je ista uređena i koliko je razvijena.

Ja ovdje većinom vidim jednu grupaciju ljudi, koje u stručnim krugovima nazivaju i utopistima.

2. Islamski utopisti - BiH će biti islamska država kroz neki imaginarni natalitet (koji je doduše ove godine krahirao) i demografiju itd ...
3. Razbijački utopisti - BiH će se na kraju raspasti na 2 ili 3 dijela. BiH kao nezavisna država neće postojati itd ....

Mada sam dijete miješanog braka, ipak mislim da su prijedlozi hrvatskih većinskih stranaka jedini mogući, razumni i održivi za BiH.
Inače, ovi utopisti sa barikada državu vode u anarhiju, nered, nazadovanje, bezakonje i propadanje.

jest vala ni do federalne vlade se nije stiglo a ono raspad sistema... :zzzz:
heckler

#33745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Sve utopisti sam' et' herceg-cetnici realisti :lol: :lol: :lol:

Doduse, ako nisu utopisti onda rapidno postaju "endemisti"
mehodžeger

#33746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mehodžeger »

heckler wrote:Sve utopisti sam' et' herceg-cetnici realisti :lol: :lol: :lol:

Doduse, ako nisu utopisti onda rapidno postaju endemisti
Endemi nastaju kroz zdrav i prirodni proces, dok utopisti nastaju ispiranjem mozga, indoktrinacijom i intelektualnom devijacijom.

To je vrlo bitna razlika.

Između maksimalizma i realizma je cijeli jedan svijet.
Last edited by mehodžeger on 17/06/2013 00:27, edited 1 time in total.
heckler

#33747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

mehodžeger wrote:

Doduse, ako nisu utopisti onda rapidno postaju endemisti
Endemi nastaju kroz zdrav i prirodni proces, dok utopisti nastaju ispiranjem mozga, indoktrinacijom i intelektualnom devijacijom.

To je vrlo bitna razlika.

do-do do-do do-do do-do do-do do-do
Krushna mrva

#33748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krushna mrva »

Doduse, ako nisu utopisti onda rapidno postaju "endemisti"
Herceg-cetnici se satrase (uspjesno) na facebook stranici "kako sto vise razbiti Bosnu". To je njihov projekat. I nikom nista. Bas kao i ovaj sa brojkama i slovima koji se ovdje milioniti put registruje i lupa, bas kao i Poskok, Katolixki skolski Centri, OBN TV. I nikom nista.... tako da....treba sabrat 2 i 2 i zakljuciti ko je jebac a ko jeban strana, pogotovo kad skontas da drze ekonomiju u BiH, export-import, retail (Konzum s kupnjom Mercatora ima monopol), kontrolisu geanice (i ucjenjuju), kontrolisu uglavmnom banke kao i finansije FBiH, ucjenjuju sa zadrzavanjem carinskih stopa i poslije uclanjenja u EU, negradnjom luke Neum i spajanjem NASIM PARAMA Madjarske s lukomn Ploce, novim "sporazumom" u vezi Aluminija, demografskim "projektom" Mostar.... :run: Sto je najgore imas Slobodnu Bosnu koja je takodje "na sisi"

Ja imam pitanje sta je Gospodar prstenova uradio za to vrijeme??
chupacabra

#33749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by chupacabra »

mehodžeger wrote:Jedno pitanje za prisutnu uvaženu gospodu (i drugove), koja ovdje politiku tabiri danima, sedmicama, mjesecima i godinama!

Meni se cini, ili po bosanski mescini, da ce se Bosna nadziviti ovu trecu kategoriju i to ubjedljivo. Za drugu se ne sikiraj, jer je u manjini i ostace u manjini. Prva je najprirodnija, najnormalnija, operisana od mrznje, i ta kategorija ce vama istinskim ili celofanskim fasistima glave doci. Prije ili kasnije. Trenutno je u saburu, ali sabur ima svoje granice. Ceka samo da Dodo usere do kraja i onda slijedi sah-mat. Zato molite Boga da potraje bosanski sabur, jer kad prestane...
Krushna mrva

#33750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Krushna mrva »

Treba imat i vise mozga, ne samo sabura. Nije sabur uvijek dobar, pogotovo nije dobar kao izgovor za lose rezultate.
Locked