Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
cindrlimindrli
#33601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Primiti nagradu od istog sistema koji mu je ubio sina na pravdi Boga je ispod svakog ljudskog dostojanstva, mada me ne bi iznenadilo da covjek nije ima izbora, suti, uzmi, ne zamjeri se budalama, goni ih u tri pm. Jeste, i zlocinacka, i genocidna, i civilizacijski sljam, jedini razlog sto opstaje jeste sto svijet ne zna kud ce sa njima a niko nije lud da ih primi kod sebe.
- Mister Yes
#33602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
radostan dan wrote: pod jedan, moramo, slažem se, pod dva, mora da se zezaš...
Ne zezam se. Nisam pratio tvoj raniji rad pa ako si o tome pisao nemoj zamjeriti. Izgleda da smatraš da to nikako nije istina. Kako drukčije protumačiti tu reakciju?
Srđan se pokajao čim je uradio to što je uradio. Ja sam govorio o njegovom ocu i to u smislu da je 20 godina dovoljno da se čak i koljači pokaju a kamoli da njegov otac može spoznati razliku između dobra i zla.radostan dan wrote:poenta je u sljedećem - zašto misliš da bi se srđan pokajao? on se dobrovoljno javio u vojsku. dovoljno dugo bio u uniformi do pogibije, da je mogao sto puta da je skine, da je htio.
po njemu, on je bio na pravom putu.
Ne bih rekao. Znam mnogo Srba koji su na forumu B92 izrazili istu osudu onoga što je Rade uradio. Nevezano za njega i njegov slučaj, bilo koja osoba koja se pojavi na toj manifestaciji ili nije upoznata ili nije dobronamjerna. Rade je morao biti upoznat.radostan dan wrote:završnu rečenicu ne bih komentarisao, vjerujem da rade bolje zna razliku između dobra i zla od mnogih, uključujući i mene.
- Mister Yes
#33603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možda bi mogao i zaklati kojeg Bošnjaka? Mislim ono, sin ga je zadužio?Bodkin wrote:dakle njegov otac ima sad pravo da prihata kakve nagrade hoce jer ga je sin zaduzio
To što je sin učinio dobro dijelo ne daje pravo ocu da prima "nagrade" od genocidne tvorevine. To je kao da žrtva silovanja primi nagradu "the best pusy" od svog silovatelja. Mislim može u teoriji ali stvarno je degutantno.
- Bosnolog
#33604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zamjena teza od deklarisanih cetnika je postala praksa kao i umotanih salonaca,o tome najbolje govori gospodja Stojanovic o "anti-anti-fasistickim vrijednostima" (tj. cetnickim).
Sve je osmisljeno i razradeno u valikosrpskoj kuhinji lazi i zamjeni teza do usavrsenstva,...
Od 2001. godine u njihovim udzbenicima istorije se kaze izmedju ostalog: "
-Da su cetnici jedini istinski branioci okupatora u u WWII i jezgro srpskog gradjanskog otpora..
-Da su cetnici branili ideju srpskih zemalja (Velika Srbija) medju kojima je bila i Bosna, dok su komunisti htjeli da podijele ove zemlje na stetu Srba dok cetnicki zlocini nad nesrpskim stanovnisvom nisu ni spomenuti.
Nakon sto je Srbija rehabilitovala cetnistvo onda je pod tim simbolima imala opravdanje da vrsi zlocine 90-tih u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. Da te zlocine i dan danas opravdava sa politikom izjednacavanja u najgorem slucaju ukljucujuci i negiranje presudenog genocida.
Nije ni cudo sto ovakva politika revizije istine se upotrebljava i za desavanja agresije u Bosni gdje zrtva postaje agresor i obratno agresor zrtva.
Kako se onda moze ocekivati ista pozitivno kad su im generacije odgajane na ovom osnovnom principu velikosrbizma. Ovo je strasna istina koja se pokusava spinovati, Genocidna tvorevina u BiH je posljedica ideologije KRVI i TLA, sve se radi ukljucujuci i dodjele odlikovanja Radu Aleksiccu da se zlocinacko lice genocidne tvorevine nasminka i predstavi kao prihvatljiva od strane vecine Srba u BiH i regionu
Puno se moze nauciti od ove zene, svaka joj cast!
https://www.youtube.com/watch?v=QpfrWmhkIdE
Sve je osmisljeno i razradeno u valikosrpskoj kuhinji lazi i zamjeni teza do usavrsenstva,...
Od 2001. godine u njihovim udzbenicima istorije se kaze izmedju ostalog: "
-Da su cetnici jedini istinski branioci okupatora u u WWII i jezgro srpskog gradjanskog otpora..
-Da su cetnici branili ideju srpskih zemalja (Velika Srbija) medju kojima je bila i Bosna, dok su komunisti htjeli da podijele ove zemlje na stetu Srba dok cetnicki zlocini nad nesrpskim stanovnisvom nisu ni spomenuti.
Nakon sto je Srbija rehabilitovala cetnistvo onda je pod tim simbolima imala opravdanje da vrsi zlocine 90-tih u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. Da te zlocine i dan danas opravdava sa politikom izjednacavanja u najgorem slucaju ukljucujuci i negiranje presudenog genocida.
Nije ni cudo sto ovakva politika revizije istine se upotrebljava i za desavanja agresije u Bosni gdje zrtva postaje agresor i obratno agresor zrtva.
Kako se onda moze ocekivati ista pozitivno kad su im generacije odgajane na ovom osnovnom principu velikosrbizma. Ovo je strasna istina koja se pokusava spinovati, Genocidna tvorevina u BiH je posljedica ideologije KRVI i TLA, sve se radi ukljucujuci i dodjele odlikovanja Radu Aleksiccu da se zlocinacko lice genocidne tvorevine nasminka i predstavi kao prihvatljiva od strane vecine Srba u BiH i regionu
Puno se moze nauciti od ove zene, svaka joj cast!
https://www.youtube.com/watch?v=QpfrWmhkIdE
- Danguba
#33605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
u normalnim drzavama sa jakim sistemima onaj ko bi uzeo pusku i pobunio se protiv drzave u kojoj zivi, pokusao da suspenduje zakone na teritoriji koju kontrolise...bio bi unisten u najkracem roku...tada su se poklopile neke druge stvari koje su srbima trenutno isle na ruku pa su se tako bahato i ponasali.Bodkin wrote:vrti ti ocima do ujutro. ti pises u 2013,a on je odluke donosio 92. mozda po tebi jesu ali po zakonu nisu tako da to mozes okaciti o repDanguba wrote:Bodkin wrote: djelimicno se slazem sa misterom. biti u vrs nije zlocin, pogotovo ako se stavimo u 92. to sto je napravio, pa makar alen bio zadnji bosnjak u tb, je spasilo nevinog covjeka
to sto mu je otac prihvatio nekakvu nagradu ne govori nista. cin covjeka koji je izgubio sina zbog plemenitog cina i zbog kojeg 20 goina kasnije nije dobio priznanje koje zasluzuje ( bar nije od njegove sredine)![]()
![]()
u to vrijeme sama pomisao o stvaranju paravojske u medjunarodno priznatoj drzavi je zlocin i svi oni koji su se latili puske su po meni zlocinci.
sprijeciti legalne organe drzave da kontrolisu teritoriju, ubijati i protjerivati neistomisljenike...za mene je terorizam a da bi to elaborirao otisao bi u off jer je opsirno.
srdjanov otac dobijenu nagradu poklanja srpskom narodu i time abolira i onu ''petoricu cetnika'' od odgovornosti...ispadne kao ''omaklo se srbinu''. ponosno je trebao da primi to priznanje i da bude ponosan na hrabri cin svoga sina a da osudi sve one koji su takve stvari radili i po prijedoru, b.luci, zvorniku, foci...
i isto je i za njegovog oca. niko od vas nema pravo da sudi covjeku ciji je sin isao u ratnom ludilu protiv "svojih" da spasi bosnjaka protiv kojih se u tom trenutku ratovalo (gdje je onaj sa teme o snajperima da objasni kako je Alen u stvari nije mogao biti civil jer je usko i ratno je stanje). dakle njegov otac ima sad pravo da prihata kakve nagrade hoce jer ga je sin zaduzio
a to sto bi ti da bije neke druge bitke, to je do tebe
-
Bodkin
#33606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mister Yes wrote:Možda bi mogao i zaklati kojeg Bošnjaka? Mislim ono, sin ga je zadužio?Bodkin wrote:dakle njegov otac ima sad pravo da prihata kakve nagrade hoce jer ga je sin zaduzio![]()
To što je sin učinio dobro dijelo ne daje pravo ocu da prima "nagrade" od genocidne tvorevine. To je kao da žrtva silovanja primi nagradu "the best pusy" od svog silovatelja. Mislim može u teoriji ali stvarno je degutantno.
ne budi bukvalac
-
Eöl Mornedhel
#33607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Može, Dubravka je svetska megacarica. Samo, ti ič nisi naučio od nje niti ćeš.Bosnolog wrote: Puno se moze nauciti od ove zene
-
Bodkin
#33608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
inace se ne slazem sa tvojim postovima ali boldirano i ja mislim. on mora zivjeti tu a mi laprdamo iz sarajeva..cindrlimindrli wrote:Primiti nagradu od istog sistema koji mu je ubio sina na pravdi Boga je ispod svakog ljudskog dostojanstva, mada me ne bi iznenadilo da covjek nije ima izbora, suti, uzmi, ne zamjeri se budalama, goni ih u tri pm. Jeste, i zlocinacka, i genocidna, i civilizacijski sljam, jedini razlog sto opstaje jeste sto svijet ne zna kud ce sa njima a niko nije lud da ih primi kod sebe.
-
dufresne
#33609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pripremite se, u spremaju se promjene na nivou Federacije, koje ce biti implementirane veoma brzo...Ocekujte (ne)ocekivana prijateljstva... 
-
radostan dan
#33610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mister yes, previše širimo priču o srđanu koji ima temu, tako da se trebamo tamo preseliti, jer smo u off-u. a da ne bude potpuni off, nek posluži činjenica da smo kroz ovaj primjer -tabirili-i stavove koji prevazilaze konkretan slučaj.
-
Krushna mrva
#33611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ima gibanja definitivno, a ako nesto znas ili predvidjas podijeli s nama. Bolje i pogresno nego lupetanje i vrijedjanje kao ovaj Bosnologdufresne wrote:Pripremite se, u spremaju se promjene na nivou Federacije, koje ce biti implementirane veoma brzo...Ocekujte (ne)ocekivana prijateljstva...
-
radostan dan
#33612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa ne treba ti kristalna kugla, vidiš i sam da se postavljaju ljudi ucjenjene marionete da nas povedu u bolju budućnost koja je nacrtana iza debelih vrata jednog zamka podno alpa... 
-
dufresne
#33613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako smatras gibanja u vidu sto je Zeljko hvalio Fahru, onda nije to...Krushna mrva wrote:ima gibanja definitivno, a ako nesto znas ili predvidjas podijeli s nama. Bolje i pogresno nego lupetanje i vrijedjanje kao ovaj Bosnologdufresne wrote:Pripremite se, u spremaju se promjene na nivou Federacije, koje ce biti implementirane veoma brzo...Ocekujte (ne)ocekivana prijateljstva...
Ne predvidjam, nego znam...
Necu nista govoriti, ali "moje predvidjanje" je da ce Budimir biti uskoro pusten, a vi zakljucite dalje...
-
Krushna mrva
#33614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zeljko hvalio Fahru nekakav nagovjestaj? kakav bih papak bio da to mislim...dufresne wrote:Ako smatras gibanja u vidu sto je Zeljko hvalio Fahru, onda nije to...Krushna mrva wrote:ima gibanja definitivno, a ako nesto znas ili predvidjas podijeli s nama. Bolje i pogresno nego lupetanje i vrijedjanje kao ovaj Bosnologdufresne wrote:Pripremite se, u spremaju se promjene na nivou Federacije, koje ce biti implementirane veoma brzo...Ocekujte (ne)ocekivana prijateljstva...
Ne predvidjam, nego znam...Veoma brzo se moze ocekivati stvaranje nove vecine u ZP Federacije BiH, a samim i tim promjena vlasti u FBiH...
Necu nista govoriti, ali "moje predvidjanje" je da ce Budimir biti uskoro pusten, a vi zakljucite dalje...
sto se tice Budimira ne predvidjas, znas, neces nista reci, ali ces reci da Budimir izlazi i vecina se formira
jesu ti se kasike malko uzjebale?
-
dufresne
#33615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Budimir ce izaci, a sve sto se dalje bude desavalo bi bilo gledanje u kasike... Necu da tvrdim nista, jer ako malo pratis kako se stvari krecu kod nas, znas da se dogovori brzo mijenjaju i da danas ne bude ni blizu ono sto je se jucer dogovorilo...
Ali da ce biti promjena - to sigurno...
-
Krushna mrva
#33616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
vidi ovako, posto objektivno SDA drzi skoro sve, ili veliki dio, kakva god da je promjena bit ce na stetu, sto kaze Avaz, Bosnjacke drzavne Mafije. Ko moze biti protiv toga? Nikodufresne wrote:Budimir ce izaci, a sve sto se dalje bude desavalo bi bilo gledanje u kasike... Necu da tvrdim nista, jer ako malo pratis kako se stvari krecu kod nas, znas da se dogovori brzo mijenjaju i da danas ne bude ni blizu ono sto je se jucer dogovorilo...
- Mister Yes
#33617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da. I to rade tako ofirno da je očigledno da i ne pokušavaju prikriti. A i zašto bi kad možda 1% stanovištva uopšte razmišlja o tim stvarima. Ostali gledaju kako sastaviti kraj sa krajem ili kako nafatati djevojku/momka ili kako se sutra dovući na dijalizu kada se nema za prevoza ili kako kako Eldaru uzeti onaj kamion koji je on meni uzeo juče a teta mu nije ništa rekla iako je cijelo obdanište vidjelo šta je uradio i slično.radostan dan wrote:pa ne treba ti kristalna kugla, vidiš i sam da se postavljaju ljudi ucjenjene marionete da nas povedu u bolju budućnost koja je nacrtana iza debelih vrata jednog zamka podno alpa...
- Danguba
#33618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zanimljivo je da vec mjesecima svi govore ako do marta ne profunkcionise Vlada ''mi'' napustamo koaliciju.
Evo u jun ulazimo a Covic se i dalje necemu nada (Cavara samo sto se nije uvalio u Budimirovu fotelju), Scepu niko ne zarezuje ni 2% osim on sam sebe, Slucajni bi otisao ali mu se kadrovi zalijepili ko opanak za asfalt...tako da njima i nije tako lose a plata ide.
taman da postam kada naletim na ovo

Evo u jun ulazimo a Covic se i dalje necemu nada (Cavara samo sto se nije uvalio u Budimirovu fotelju), Scepu niko ne zarezuje ni 2% osim on sam sebe, Slucajni bi otisao ali mu se kadrovi zalijepili ko opanak za asfalt...tako da njima i nije tako lose a plata ide.
taman da postam kada naletim na ovo
znaci, kurvaju se jos uvijekHRVATI I VLAST U FBIH .
MOSTAR, 21. 5. 2013. Četvorka mora reći ima li mjesta za iskorak i dogovor ili slijedi raspad
Vlada blokirana, a funkcionira. Donose se važne odluke. dok su SDP i SDA u Vladi, hrvatske stranke koje su osvojile najveći broj glasova na proteklim izborima čekaju rekonstrukciju koja je bila prvi dogovor četvorke.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka federalne četvorke prije nešto manje od mjesec dana u Sarajevu, kazao je kako se boji da do sljedećih izbora stranke nisu u stanju pronaći kvalitetna rješenja i otvoriti novu stanicu za BiH kada su u pitanju politika i ekonomija.
- Rasulo je na svim razinama, a stanje u FBiH u potpunosti ugrožava socijalnu i ekonomsku situaciju u zemlji, kazao je tada Čović te neizravno priznao i da postoje nesuglasice unutar četvorke.
Većina bez prava
- Puno toga što smo stavili na dnevni red nismo uspjeli provesti. Mi imamo uvjerljivu parlamentarnu većinu u oba doma. Međutim, s obzirom na Ustav takav- kakav jeste, kao i na zakon koji tretira funkcioniranje vlasti, na nefunkcioniranje suda i vijećanje odluka Parlamenta, pa čak i u OHR-u, prvenstveno bih zamolio te ljude da svatko radi svoj posao. Ugrozili smo normalno funkcioniranje i zato smo i razgovarali da vidimo ima li uopće smisla zajedno sjediti i nešto dogovarati, naglasio je Čović.
- Bila budućnost ovakva ili onakva, mi smo već u blatu i močvari već duže vrijeme, svi građani BiH, ali i političari, i ne vidim, na žalost, izlaz iz ove situacije do idućih izbora, zaključio je Čović nakon sastanka četvorke krajem travnja.
I lider SBB-a Fahrudin Radončić nedavno je rekao kako nema smisla ulaziti u Vladu FBiH sada, s obzirom na skore izbore, te kako odgovornost za ovakvo stanje u FBiH snose i SDP i SDA.
Dogovor četvorice lidera Zlatka Lagumdžije, Fahrudina Radončića, Bože Ljubića i Dragana Čovića je bio da upravo kroz ovaj mjesec dana vide može li se što učiniti na realizaciji dogovora četvorke, te kako izaći iz političke krize u Federaciji BiH.
Funkcioniranje vlasti
Hrvatske stranke i dalje nisu dio vlasti, te nakon dvije godine čekanja traže konkretna rješenja. Nakon javnih istupa i Ljubića i Čovića oko problema i nerealizacije dogovora kada je u pitanju ulazak Hrvata u Vladu FBiH, a istodobno blokirana Vlada funkcionira i donosi važne odluke, došlo se do zida.
Potrebno je žurno nešto činiti, ili će i ovaj savez četiri stranke puknuti.
Prije nepunih mjesec dana, prije sastanka četvorke u Sarajevu, lider HDZ-a BiH sastao se i s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem u Bosanskom Šamcu.
Posjet Čovića potvrdio je i sam Tihić koji je kazao da se radilo o kolegijalnom i prijateljskom razgovoru.
Nakon tog posjeta i sastanka četvorke lider HDZ-a BiH je kazao: "Potrebna nam je šestorka, pa i sedmorka, da svaki prijedlog koji razmatramo svi zajedno usuglasimo.
Lideri četvorke su uskoro najavili nove sastanke, posljednjih dana su intenzivirani razgovori oko funkcioniranja vlasti i rada Vlade Federacije BiH, te ima li smisla rekonstruirati Vladu ili tražiti neke druge partnere".
-
dufresne
#33619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A sta mislis da se dogovore Suljo i Fahro?Krushna mrva wrote:vidi ovako, posto objektivno SDA drzi skoro sve, ili veliki dio, kakva god da je promjena bit ce na stetu, sto kaze Avaz, Bosnjacke drzavne Mafije. Ko moze biti protiv toga? Nikodufresne wrote:Budimir ce izaci, a sve sto se dalje bude desavalo bi bilo gledanje u kasike... Necu da tvrdim nista, jer ako malo pratis kako se stvari krecu kod nas, znas da se dogovori brzo mijenjaju i da danas ne bude ni blizu ono sto je se jucer dogovorilo...
-
radostan dan
#33620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pogledaj srbiju. da ti je neko pričao da će dačić,vučić, nikolić biti glavni partneri usa, da će usa dogovarati sa srbijom trepču a ne sa tačijem...u federaciji najpošteniji radončić, u srpskoj cicko bjelica...Mister Yes wrote:Da. I to rade tako ofirno da je očigledno da i ne pokušavaju prikriti. A i zašto bi kad možda 1% stanovištva uopšte razmišlja o tim stvarima. Ostali gledaju kako sastaviti kraj sa krajem ili kako nafatati djevojku/momka ili kako se sutra dovući na dijalizu kada se nema za prevoza ili kako kako Eldaru uzeti onaj kamion koji je on meni uzeo juče a teta mu nije ništa rekla iako je cijelo obdanište vidjelo šta je uradio i slično.radostan dan wrote:pa ne treba ti kristalna kugla, vidiš i sam da se postavljaju ljudi ucjenjene marionete da nas povedu u bolju budućnost koja je nacrtana iza debelih vrata jednog zamka podno alpa...
samo se opustiš, lakše ulazi..
izgleda da su tektonske promjene u pitanju,a narod se sekira hoće li stanija ili ekrem pobjediti na farmi. pametan narod, majke mi.
- Danguba
#33621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nisu to okviri to su okovi...europski licemjeriFuele: Trebamo pomoći BiH da ne ostane zaglavljena u dejtonskim okvirima
http://www.klix.ba/vijesti/bih/fuele-tr ... /130523074
-
Krushna mrva
#33622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bakir znaci ode u zatvor, Suljo nista?dufresne wrote:A sta mislis da se dogovore Suljo i Fahro?Krushna mrva wrote:vidi ovako, posto objektivno SDA drzi skoro sve, ili veliki dio, kakva god da je promjena bit ce na stetu, sto kaze Avaz, Bosnjacke drzavne Mafije. Ko moze biti protiv toga? Nikodufresne wrote:Budimir ce izaci, a sve sto se dalje bude desavalo bi bilo gledanje u kasike... Necu da tvrdim nista, jer ako malo pratis kako se stvari krecu kod nas, znas da se dogovori brzo mijenjaju i da danas ne bude ni blizu ono sto je se jucer dogovorilo...
- area51
#33623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
radostan dan wrote:pogledaj srbiju. da ti je neko pričao da će dačić,vučić, nikolić biti glavni partneri usa, da će usa dogovarati sa srbijom trepču a ne sa tačijem...u federaciji najpošteniji radončić, u srpskoj cicko bjelica...Mister Yes wrote:Da. I to rade tako ofirno da je očigledno da i ne pokušavaju prikriti. A i zašto bi kad možda 1% stanovištva uopšte razmišlja o tim stvarima. Ostali gledaju kako sastaviti kraj sa krajem ili kako nafatati djevojku/momka ili kako se sutra dovući na dijalizu kada se nema za prevoza ili kako kako Eldaru uzeti onaj kamion koji je on meni uzeo juče a teta mu nije ništa rekla iako je cijelo obdanište vidjelo šta je uradio i slično.radostan dan wrote:pa ne treba ti kristalna kugla, vidiš i sam da se postavljaju ljudi ucjenjene marionete da nas povedu u bolju budućnost koja je nacrtana iza debelih vrata jednog zamka podno alpa...
samo se opustiš, lakše ulazi..![]()
izgleda da su tektonske promjene u pitanju,a narod se sekira hoće li stanija ili ekrem pobjediti na farmi. pametan narod, majke mi.
Cicko Bjelica
-
Nass
#33624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo postaje sve gore i gore..... Jos malo pa ni po forumu neces smjeti slobodno pisati....
Afera prisluškivanja urednika FTV-a: Ovo je policijska država, ko je sljedeći?
Novinarski razgovori ponovo se prisluškuju. Urednik Federalne televizije Avdo Avdić kao novinar svakodnevno komunicira sa najvišim političkim službenicima u Bosni i Hercegovini, a jedan takav razgovor prisluškivan je i danas će biti pušten na ročištu u Sudu BiH u predmetu "Živko Budimir i ostali". Nije izostala reakcija kolega, novinarskih udruženja i nevladinog sektora.
Prije samo nekoliko dana, velika afera prisluškivanja novinara agencije Associated Press potresla je Sjedinjene Američke Države. Tamošnje Ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je telefonske razgovore novinara AP-a, što su američki nezavisni mediji okarakterizirali kao klasično špijuniranje, pritisak na medije i politiku nezavisnog i objektivnog izvještavanja javnosti.
Vrlo slična stvar dogodila se jučer u našoj zemlji, nakon što su se razgovori urednika Redakcije vijesti Federalne televizije Avde Avdića sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom našli među dokaznim materijalnom za produženje pritvora, iako razgovori novinara i političara nemaju nikakve veze sa predmetom zbog kojeg je Budimir prvobitno uhapšen. Iz Federalne televizije ovo su okarakterizirali kao pritisak državnog tužilaštva i dijela vladajuće političke elite na uređivačku politiku ove medijske kuće.
"Mislim da je u svakom normalnom društvu nedopustivo da se novinar, odnosno u ovom slučaju, urednik javne televizije prisluškuje. Ovo je pravi skandal za koji se nadam da će neko odgovarati", kazao je za portal Klix.ba Boro Kontić, ugledni novinar i direktor sarajevskog Mediacentra.
Razgovori izvučeni iz konteksta
Iz Udruženja BH Novinari su u razgovoru za naš portal kazali da će u toku dana tražiti od Tužilaštva BiH razgovore između Avdića i Budimira. U ovom udruženju se također pitaju kako je moguće da novinari i novinarski razgovori budu korišteni kao dio suđenja, odnosno u ovom slučaju, kao jedan od argumenta za produženje pritvora predsjedniku Federacije BiH.
"Ja sam nedavno imala jedan žestok razgovor sa jednim kolegom iz RS-a, koji je vikao na mene i doslovno mi poručio da će nam u Udruženje poslati Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Mi smo sada došli u jednu situaciju da novinare, ljude koji brane slobodu izražavanja i zalažu se za temeljne novinarske vrijednosti, prisluškuju i prijete im. To su presedani i mora se tačno utvrditi prema kojim zakonskim propisima se to radi, procedure po kojima se takvi razgovori vade iz konteksta i koriste kao dio tužilačkih istraga", kaže Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH Novinari.
Naša sagovornica postavlja logično pitanje, a to je koliko se još novinara prisluškuje u Bosni i Hercegovini, podsjećajući na 2003. godinu i aferu prisluškivanja urednika magazina Slobodna Bosna, koji je morao svjedočiti pred parlamentarnom komisijom u vezi sa prisluškivanjima.
"Dolazimo u jednu situaciju u kojoj se BiH pretvara u policijsku državu u kojoj nećete smjeti normalno razgovarati ni u svoja četiri zida", dodaje Rudić.
Političke igre
Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta u BiH, kaže da je ovo još jedan grubi atak na demokratsku tradiciju i temelje pravne države.
"Zna se u civiliziranom svijetu pod kojim, vrlo restriktivnim uslovima i odlukom nadležnog suda, se pojedini razgovori mogu prisluškivati. Krajnje je neuobičajeno da se prisluškuju novinari i najviši državni dužnosnici. Ono što još više zabrinjava je to što se ovdje ne zna ko su agencije koje vrše prisluškivanje, ne zna se po kojem naređenju i kako se tim snimcima raspolaže. Ti razgovori vrlo lako, u svrhu političkih igrarija, dospijevaju i do javnosti i dio su političke borbe. Ovaj slučaj govori koliko je ova zemlja neorganizirana i rasturena i u kojoj mjeri građani ne mogu računati na ostvarenje ljudskih prava", kaže Dizdarević za portal Klix.ba.
Od dodaje da se posljednjih mjeseci vrši žestok pritisak na medije i nevladine organizacije, što ga veoma zabrinjava i stvara strah kod ljudi.
Slično misli je i Adis Arapović, menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI).
"Bojim se da država svakim danom postaje partitokratska, da je sve manje slobode, a sve više političkog pritiska. Bojim se da ćemo doći u situaciju kada će sve pore ove države biti pod partijskom kontrolom, uključujući pritisak na medije, nevladine organizacije, nezavisne državne institucije... Taj trenutak je vrlo blizu i ako se sada nešto ne uradi, moglo bi se dramatično okončati", kazao je Arapović.
Demonstracija sile
On dodaje da je ovaj konkretan slučaj u vezi sa prisluškivanjem razgovora Budimira i Avdića demonstracija sile i zloupotreba položaja određenih ljudi.
"Vrlo je precizno i u isto vrijeme rigidno definirano ko smije prisluškivati, koga, pod kojim okolnostima i u koje svrhe. Sve što pređe te granice je početak policijske države, što se ne smije dopustiti", dodaje Arapović.
Danas će od 15:00 sati pred Sudom BiH biti održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još četiri osobe uhapšene u okviru akcija "Patriot" i "Pravda" 26. aprila.
Na ročištu će se moći čuti i navedeni razgovori između Avdića i Budimira, za koje Tužilaštvo BiH i predmetni tužitelj vjeruju da će biti od koristi za novu odluku o produženju pritvora predsjedniku Federacije BiH, iako još uvijek nijedan konkretan dokaz nije predočen za ono za šta se Budimira tereti.
-
Nebitan32
#33625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vlajki: BiH dobija "konačan oblik"
http://www.haber.ba/vijesti/bih/43151-v ... oblik.html

Potpredsednik RS Emil Vlajki rekao je da se nakon američkog prijedloga za izmjenu Ustava Federacije BiH i sastanka PIC-a, sve više ocrtava konačna konfiguracija "na silu održavane BiH, koja će se sastojati od dva etnički dominantno čista entiteta".
- Reforma FBiH homogenizovaće bošnjačko-muslimansko stanovništvo, a nakon ulaska Hrvatske u EU dio tamošnjih Hrvata će otići, pa će centralna BiH većinski postati bošnjačka - tvrdi Vlajki.
http://www.haber.ba/vijesti/bih/43151-v ... oblik.html
Potpredsednik RS Emil Vlajki rekao je da se nakon američkog prijedloga za izmjenu Ustava Federacije BiH i sastanka PIC-a, sve više ocrtava konačna konfiguracija "na silu održavane BiH, koja će se sastojati od dva etnički dominantno čista entiteta".
- Reforma FBiH homogenizovaće bošnjačko-muslimansko stanovništvo, a nakon ulaska Hrvatske u EU dio tamošnjih Hrvata će otići, pa će centralna BiH većinski postati bošnjačka - tvrdi Vlajki.