Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
nosara

#32501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote: SFRJ je bila vještačka tvorevina, a bh. društvo od samog svog nastanka živi tu neku višeznačnost, tako imamo jednu jedinstvenu kulturu. Kao kada se zbrajaju vektori, pa ona rezultanta što nastane, e to je bh. jedinstvena kultura.
:-)

Ti nekako uvijek ugazis do koljena... :D

Koji ce ti kurac onda drzava koja je drzavnost i granice povukla iz "vjestacke tvorevine"...? :roll:
Nije se BiH povukla iz SFRJ, nego su je prvo uništili Srbija, Slovenija i Hrvatska. Rat je u BiH došao izvana!
Uopste nisam na to mislio... "Povukla" je BiH iz SFRJ subjektivitet, granice i drzavnost, jer ih do SFRJ nije ni imala u ovom obliku...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

nosara wrote: Uopste nisam na to mislio... "Povukla" je BiH iz SFRJ subjektivitet, granice i drzavnost, jer ih do SFRJ nije ni imala u ovom obliku...
Ne razumijem o čemu pričaš, ali nastavi ćaskati sa @Žikom, a ja znam da će se desiti povratak na ZAVNOBIH-ovske Odluke jer evo kako pišu savjetnici američke Vlade:
http://www.foreignpolicy.com/articles/1 ... ld_hatreds
nosara

#32503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
nosara wrote: Uopste nisam na to mislio... "Povukla" je BiH iz SFRJ subjektivitet, granice i drzavnost, jer ih do SFRJ nije ni imala u ovom obliku...
Ne razumijem o čemu pričaš, ali nastavi ćaskati sa @Žikom, a ja znam da će se desiti povratak na ZAVNOBIH-ovske Odluke jer evo kako pišu savjetnici američke Vlade:
Pa ne moze i zavnobih i "SFRJ vjestacka tvorevina"... Odluci se za jedno konacno... :-)
Telemah

#32504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Paranoid wrote: Ne razumijem šta znači "okolokole"...iznosim ti činjenice ..
Krajem februara će se održati međunarodna konferencija pod pokroviteljstvom institucija SAD-a u BiH na kojoj će biti prisutni najviši predstavnici delegacije EU, gdje će se predstaviti preustroj federacije od strane agencija koje su zadužene za taj projekat u saradnji sa stručnjacima, profesorima i akademicima iz civilnog sektora...
Ono što je dosada pokazano na medijima i ovde na forum su nagađanja i tiču se kartografije, medjutim ono što je najbitnije je program smanjenja administrativnog aparata kao realno objašnjenje (razlog) ukidanja kantona.
Ja, koliko sam upratio, i nisam baš primjetio da je baš neka hiperinflacija ponuđenih rješenja od strane civilnog sektora (stručnjaci, profesori, akademici i sl.). Manje više barata se u javnosti s jednim prijedlogom, manje-više dosta nedefiniranim i to je to. Koliko se da primjetiti političari šute o tome. A oni će na kraju odlučivati.
Jedno je sigurno, pod projektom racionalizacije, mogu postojati samo tri načina rješavanja preustroja:
1. Ne dirati ništa (10 županija) ali vjerojatno ući u neke županijske ovlasti i prebaciti ih na federalnu vladu, čime bi se postiglo na efikasnosti, ali i na uštedi. E sad, koje bi to ovlasti bile koje bi se prebacivale na federalnu vladu, o tome se da diskutirati. Po meni, jedno od najjednostavnijeg načina rješavanja problema.

2. Smanjiti broj županija. To bi bila omiljena tema za ''kartografe'', tu je svatko pamewtan i upućen, ali mislim da se ničiji apetiti tu ne bi zadovoljili. Kako to odraditi? Temeljni nedostatak federacije, u stvari i čitava njena današnja struktura je bila zamišljena 1994. da funkcionira kao bošnjačko-hrvatska federacija, i upravo su županije su bile taj federalni zalog, to jest u onom trenutku idealno rješenje, jer drugačije ne bi išlo. Međutim, danas je to delvaviralo i imamo dva koncepta. Jedan stari - iz 1994. i jedan malo novijeg datuma, koji jednostavno stvari promatra drugačijim očima.
Dodatno breme je što postoji jedan gotovo fobični strah od stvaranja nekakvog ''trećeg'' entiteta i svako moguće teritorijalno pretumbavanje će biti dodatno gledano i iz tog kritičkog kuta. Po meni to je veoma kompliciran način rješavanja preustroja i ne vjerujem da bi tu bilo previše zadovoljnih. Sve bi se svodile gdje će tko kome pripasti. Hoćemo li Travnik s Mostarom ili Konjic sa Sarajevom? Veliki rulet.
3. Ukinuti sve županije.
Što bi značilo - prebaciti nešto ovlasti na općine i lokalnu razinu pod radnim nazivom - ''jačanje lokalne samouprave'', a ostalo u Sarajevo. Prva zamjerka bi bila - onda to više nije federacija. Mislim da je to ipak SF scenarij. Ne može se u ovoj državi stvarati još jedna republika. Imamo već jednu - RS.
Last edited by Telemah on 09/01/2013 18:09, edited 1 time in total.
Bodkin

#32505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote: SFRJ je bila vještačka tvorevina, a bh. društvo od samog svog nastanka živi tu neku višeznačnost, tako imamo jednu jedinstvenu kulturu. Kao kada se zbrajaju vektori, pa ona rezultanta što nastane, e to je bh. jedinstvena kultura.
:-)

Ti nekako uvijek ugazis do koljena... :D

Koji ce ti kurac onda drzava koja je drzavnost i granice povukla iz "vjestacke tvorevine"...? :roll:
:thumbup:
heckler

#32506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Jeste li se odlucili cemu je BiH najslicnija? Jugoslaviji, Svicarskoj, Belgiji ili jos neki stereotip ima u opticaju :D

Kad dodje do detaljisanj, ne mozes vise ni jabuku jabuci uporediti a kamoli dvije drzave, ali to ne zadrzava pacijente da nadju neku usporedbu za koju misle da najvise pase njihovim mokrim snovima :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

nosara wrote: Pa ne moze i zavnobih i "SFRJ vjestacka tvorevina"... Odluci se za jedno konacno... :-)
Nikada i nigdje nisam napisao da je BiH VJEŠTAČKA tvorevina. Vraćamo se na Odluke ZAVNOBIH-a, tako barem pišu ovi što savjetuju američku Vladu:
heckler

#32508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

PipiDugaDevetka wrote:
nosara wrote: Pa ne moze i zavnobih i "SFRJ vjestacka tvorevina"... Odluci se za jedno konacno... :-)
Nikada i nigdje nisam napisao da je BiH VJEŠTAČKA tvorevina. Vraćamo se na Odluke ZAVNOBIH-a, tako barem pišu ovi što savjetuju američku Vladu:
Bogami nosara moj pivski druze docekate te covjek :D
cyprus

#32509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Sve države su vještačke tvorevine... Manite se romantizma...
Paranoid

#32510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Paranoid »

Telemah wrote:
Paranoid wrote: Ne razumijem šta znači "okolokole"...iznosim ti činjenice ..
Krajem februara će se održati međunarodna konferencija pod pokroviteljstvom institucija SAD-a u BiH na kojoj će biti prisutni najviši predstavnici delegacije EU, gdje će se predstaviti preustroj federacije od strane agencija koje su zadužene za taj projekat u saradnji sa stručnjacima, profesorima i akademicima iz civilnog sektora...
Ono što je dosada pokazano na medijima i ovde na forum su nagađanja i tiču se kartografije, medjutim ono što je najbitnije je program smanjenja administrativnog aparata kao realno objašnjenje (razlog) ukidanja kantona.
Ja, koliko sam upratio, i nisam baš primjetio da je baš neka hiperinflacija ponuđenih rješenja od strane civilnog sektora (stručnjaci, profesori, akademici i sl.). Manje više barata se u javnosti s jednim prijedlogom, manje-više dosta nedefiniranim i to je to. Koliko se da primjetiti političari šute o tome. A oni će na kraju odlučivati.
Jedno je sigurno, pod projektom racionalizacije, mogu postojati samo tri načina rješavanja preustroja:
1. Ne dirati ništa (10 županija) ali vjerojatno ući u neke županijske ovlasti i prebaciti ih na federalnu vladu, čime bi se postiglo na efikasnosti, ali i na uštedi. E sad, koje bi to ovlasti bile koje bi se prebacivale na federalnu vladu, o tome se da diskutirati. Po meni, jedno od najjednostavnijeg načina rješavanja problema.

2. Smanjiti broj županija. To bi bila omiljena tema za ''kartografe'', tu je svatko pamewtan i upućen, ali mislim da se ničiji apetiti tu ne bi zadovoljili. Kako to odraditi? Temeljni nedostatak federacije, u stvari i čitava njena današnja struktura je bila zamišljena 1994. da funkcionira kao bošnjačko-hrvatska federacija, i upravo su županije su bile taj federalni zalog, to jest u onom trenutku idealno rješenje, jer drugačije ne bi išlo. Međutim, danas je to delvaviralo i imamo dva koncepta. Jedan stari - iz 1994. i jedan malo novijeg datuma, koji jednostavno stvari promatra drugačijim očima.
Dodatno breme je što postoji jedan gotovo fobični strah od stvaranja nekakvog ''trećeg'' entiteta i svako moguće teritorijalno pretumbavanje će biti dodatno gledano i iz tog kritičkog kuta. Po meni to je veoma kompliciran način rješavanja preustroja i ne vjerujem da bi tu bilo previše zadovoljnih. Sve bi se svodile gdje će tko kome pripasti. Hoćemo li Travnik s Mostarom ili Konjic sa Sarajevom? Veliki rulet.
3. Ukinuti sve županije.
Što bi značilo - prebaciti nešto ovlasti na općine i lokalnu razinu pod radnim nazivom - ''jačanje lokalne samouprave'', a ostalo u Sarajevo. Prva zamjerka bi bila - onda to više nije federacija. Mislim da je to ipak SF scenarij. Ne može se u ovoj državi stvarati još jedna republika. Imamo već jednu - RS.
Razumijem tvoje navode i slažem se da dosadašnja inicijativa o preustroju se nije mogla sprovesti zbog interesnih razloga političkih struktura...Medjutim..EU je već nekoliko godina unazad tražila od političara da se SAMI dogovore oko preustroja kako bi lakše funkcionisala fiskalna politika, pogotovo u ovom kriznom periodu..i šta je bilo..ništa. Nešto malo se uspjelo uraditi onog momenta kada je MMF zavrnuo ruke i zaprijetio povlačenjem kreditnih sredstava..

Ono što je OVAJ put bitno za istaći je da se radi o velikom iznosu (30 milijardi eura) kao garantu pokretanja privrede preko elektroenergetskog potencijala, i taj novac je nadohvat, i moram reći da kad je u pitanju ovakva finansijska inekcija u pitanju...blagi sam optimista..da će se preustroj pod palicom SAD-a i desiti.

Telemah..kakav god preustroj federacije bude usvojen i smanji se davanje za cca 170 ministara i njihove administracije, biće ITEKAKO prihvatljiv..

Preustroj federacije i njeno funkcionisanje u pozitivnom smislu bio bi UVOD u reorganizaciju cijele BiH...nešto kao Dayton2...jer šumska je duboko zakoračila u tamu medju krošnjama, a vjerujem da je MZ i onima koji povlače poteze po BH šahovskoj tabli to i bio cilj..

...ali o tom..potom.. :)
nosara

#32511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

heckler wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Bogami nosara moj pivski druze docekate te covjek :D
Previse ne shvata... :D
Propast i katastrofa

#32512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Propast i katastrofa »

Telemah wrote:
hercegovac_pravi wrote:UKIDAJU SE KANTONI ........
KOMPLETNA STRUKTURA IZVRŠNE VLASTI BIT ĆE PROMIJENJENA
DOMOVI NARODA ĆE OSTATI KAO DIO ZAKONODAVNE VLASTI

Najgori mogući scenario...Bošnjačka politička elita je prihvatila odustajanje od lomljenja genocidne tvorevine i pretvaranje federacije u eksluzivni Bošnjački entitet. Sve će biti ozvančeno tokom ove godine....ili što bi u nas rekli..."što se puletom rodi kenjcem krepa"...
Pa i nije baš tako sve crno.
''Pretvaranje federacije u eksluzivni Bošnjački entitet''
51% teritorije BiH nije baš mala stvar. Računajući tu i izlaz na more, a tek mogućnosti turizma - Međugorje, Neum i dr.
To samo nacionalistima izgleda puno. Normalnim ljudima nije.
Propast i katastrofa

#32513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

PipiDugaDevetka wrote:
Žika wrote:Ali ona postoji već 21 godinu i tamo živi 90% Srba koji je žele.
Tih 90% su u raskoraku između mogućnosti i želja.
GI ''1. MART'' je penicilin za njih sve!
a nemoj se razocarat, samo to
Propast i katastrofa

#32514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Paranoid wrote:
Telemah wrote:Ne reče ti ništa kako će izgledati taj preustroj. I sve okolokole. Još nam predavanje o moralu održa :)
Ne razumijem šta znači "okolokole"...iznosim ti činjenice ..
koliko pratim ovaj forum ne sjecam se da je jedna jedina krupna stvar pogodjena. nijedna.
promasaja ima masu :D
cyprus

#32515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Vidim ljudi zaista puno nade polažu u ovaj Prvi mart :|
Propast i katastrofa

#32516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

domaci.ba wrote:
Žika wrote:
domaci.ba wrote: Bosnjaci su najbrojniji narod koji mora zadavati "trendove" u kojima ce se zemlja kretati. Tenk je zadnje rjesenje, prvo olovka.
Nema veze ko je najbrojniji,Ustav BiH jasno kažu da se ništa u BiH ne može donijeti bez saglasnosti sva 3 naroda.
:zzzz: Inicijativa 1. mart
simptomaticno je to sto ima to inicijativa u imenu :oops:
Propast i katastrofa

#32517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

PipiDugaDevetka wrote: SFRJ je bila vještačka tvorevina....
nevjerovatno :-?
Propast i katastrofa

#32518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

cyprus wrote:Vidim ljudi zaista puno nade polažu u ovaj Prvi mart :|
uze mi rijec iz usta. gotova stvar sto se tice njih.
heckler

#32519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

sta je jugosloveni sad vam i povratak protjeranih smeta? Kako nesta jugoslavija u stanju klinicke depresije sta li?
Samir_01

#32520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Samir_01 »

Propast i katastrofa wrote:
uze mi rijec iz usta. gotova stvar sto se tice njih.
A zbog cega si pesimista u vezi ove inicijative?

Vidim znas nesto sto mi ne znamo pa podijeli to sa nama, daj nam neki savjet...
kokakolas

#32521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kokakolas »

Oooooo, gdje ste redovni pljuvači i kritičari?! Dugo vas nije bilo...

Bujrum, započnite inicijative, skupite sredstva, ljude i ostale resurse i povedite ovaj narod i državu ka blagostanju... A sve dok to ne uradite, se nas okanite. Pustite ljude nek barem PROBAJU napraviti promjenu u ovom društvu i državi. Ako već ne pomažete, bar ne odmažite.
Ujak Sam

#32522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ujak Sam »

Tu su kad treba kritikovati, a ideja, novih načina i prijedloga nigdje. :D
Telemah

#32523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Ne znam. Bit će dobro napeti izbori.
Na kraju bi izlasnost glasača na izbore u RS-u mogla oboriti neke europske rekorde. Nisu ni oni toliki levati da nešto ne poduzmu do 2014.
S druge strane, eventualni deficit glasova u FBiH (po nečijim pretpostavkama čak i 100 000) bi mogao donijeti neke začuđujuće rezultate. Neke stranke bi se mogle procentualno povećati s istim brojem svojih vjernih glasača.
heckler

#32524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Telemah wrote:
Na kraju bi izlasnost glasača na izbore u RS-u mogla oboriti neke europske rekorde. Nisu ni oni toliki levati da nešto ne poduzmu do 2014.
S druge strane, eventualni deficit glasova u FBiH (po nečijim pretpostavkama čak i 100 000) bi mogao donijeti neke začuđujuće rezultate. Neke stranke bi se mogle procentualno povećati s istim brojem svojih vjernih glasača.
Sta ako bude i koja tisuca medju tim hiljadama deficitarnih? :-) ?
Telemah

#32525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

heckler wrote:
Telemah wrote:
Sta ako bude i koja tisuca medju tim hiljadama deficitarnih? :-) ?
Ne vjerujem.
Te ''tisuće'' koje bi se stvarno mogle uključiti u tu inicijativu 1. mart žive isključivo u R Hrvatskoj, već gotovo 21 godinu.
Tako, sve i da glasaju za inicijativu (a vjerojatno će se jedan dio možda i odazvati), to neće prouzročiti deficit u FBiH
Locked