Pogledaj ti to? Dodje iz Srbije, kao da je cuvao sa mnom ovce kod Cacka, "on zna" moje mogucnosti, pa onda u svom komentaru tvrdi nesto maltene kao da je 100% "sigurno"? Nemas ti pojma ne samo o ekonomiji, nego jos manje o meni i mojim mogucnostima. Tvrditi nesto da ja znam ili ne znam, kao da smo odrasli skupa, vrhunac bezobrazluka. Kad dodjes na neku stranu web stranicu, nastoj preuzeti standarde te stranice ili zemlje te stranice, a ne naturati iskrivljene standarde sopstvene zemlje.Propast i katastrofa wrote: Ti uopste ne znas kako se GDP izracunava.... cak ni nominalniA hoces da se petljas u to. Da znas, znao bi kako se s tim moze igrati, pocevsi od izbora valute pa nadalje....
Ali kako god okrenes jasno je da ne znas o cemu pricas.
GNP, PPP i neki "moderni" indexi sledeci put...
http://zorach.wordpress.com/2010/08/27/ ... rosperity/
GDP ili gross domestic product i GDP per capita ili po nasem bruto nacionalni dohodak i bruto nacionalni dohodak po stanovniku danas, su lazni za sljedece zemlje bivse Jugoslavije:
GDP i GDP per capita
Sloveniju (visi nego je stvarni, zaduzenje vece od 50 milijardi eura, svo zaduzenje je ugradjeno u trenutni GDP)
Hrvatsku (visi nego je stvarni, zaduzenje vece od 60 milijardi eura, svo zaduzenje je ugradjeno u trenutni GDP)
Srbiju (puno visi nego je stvarni, zaduzenje vece od 40 milijardi eura, svo zaduzenje je ugradjeno u trenutni GDP)
GDP per capita
Bosna (dosta manji nego je stvarni, a razlog je taj sto je prilikom izracuna BiH GDP per capita, kao osnovica uziman broj populacije od 4,5 miliona pa do minimalno 3,8 miliona, sto je apsurdno velik broj za stvarno stanje, recima CIA WFB, Svjetska banka su do prije nekog vremena, prilikom izracuna BiH GDP per capita, kao osnovicu za broj stanovnika BiH, koja je neophodna za izracun GDP per capita, uzimali cifru od 4,5 miliona stanovnika BiH, sto je apsurd i vise nego su recimo racunali za Hrvatsku).
VANJSKI DUG POVECAVA GDP I GDP PER CAPITA (BND i BND po stanovniku) DRZAVE! Sto je ta drzava zaduzenija, to joj je "veci" GDP i GDP per capita.