Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- sinuhe
#32226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prije 20 godina je jos bilo zivih koji nogom nisu stupili u skolu. Ne znam kako danas nepismenih moze biti 15%.
Danas su nane i dede ljudi rodjeni 40 i neke a ti su vec isli u skolu.
Danas su nane i dede ljudi rodjeni 40 i neke a ti su vec isli u skolu.
Last edited by sinuhe on 16/12/2012 23:05, edited 1 time in total.
-
Lug
#32227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma sto cu se ljutiti.. nidje veze. Eno ti odgovor dao sam onaj tuttle, uvelicao sam ga gore, pa ti kontaj. Nas prodaje i upropastava drustvo, vladajuci sloj a ne narod, posla nema zbog njih a ne zbog naroda. Tudjman je bio vlastela i kod Tite a bogami i bez Tite u novoj Hrvatskoj??! Kako to, nema logike, Hrvatska se otimala od te doktrine a na celo joj stao jedan od tih?! Jeli to mogao narod sprijeciti, sa srednjom skolom ili bez srednje skole, nema veze..sta ti mislis?Alfons Kauders wrote: Lug je napisao/la:U svakom prokletom ratu, nama Bosnjacima poubijaju skoro svu intiligenciju.. ma mi smo super, najiskrenije. Bilo koji narod na nasem mjestu bi krahirao davno.
I sta sad, vi kriticari ovog napacenog naroda zelite reci da sve ovo treba razjebati i ukinuti.. nece moci ove noci !!!! Da ponovim jos jednom, mi smo ne dobri, nego predobri, zilav i pametan narod.. s kakvom gamadi, spiunima i izdajicama imamo posla, mnogi narodi bi dosad nestali.. vise nego dobri, pa bili pismeni ili nepismeni.. ko da je to bitno za opstanak naroda i drzave.
Jesu bili pismeni oni prije 500 g.?
Nemoj se ljutit, ali nemam sta drugo reci nego da dugo nisam procitao vecu glupost.
- cyprus
#32228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A vladajući sloj ne dolazi iz naroda? Oni padaju s neba?
Ja ne mogu vjerovat da se uopšte diskutuje o tome...
- Alfons Kauders
#32229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja se opet pitam pricamo li mi isti jezik.iamia wrote:da,, u tri i po godine rata ljudi su zaboravili citati i pisati .. lolAlfons Kauders wrote:[
Koji bi kurac ja izmisljao podatke? Mislim, nije da ne lazem po potrebi, ali dje sam ja tu dobar? Ponavljam, podatke sam cuo na eventu koji je organizovalo Masicevo ministarstvo - ako vam se ne dopadaju, zalite se ministarstvu i zavodu za statistiku. Sto se mene tice, posto kupio, po to prodo.
Mislim da je prije rata nepismenost bila nesto ispod 10%, a sad svi frapirani kada neko kaze da 15% ljudi nije zavrsilo osnovnu, i da 40% nije zavrsilo srednju, ko da ste prespavali zadnjih 20 godina u picku materinu!?
i tebi da je g. masic rekao da je sava samo pola metra duboka, ti bi se odmah zaletio i skocio u nju.. ne ?
ili bi sastavio neku logiku? razmislio svojom glavom?
koja nana i dido ne zna citati i pisati ? stvarno?
pa je li ja zivim u africi ili u bosni ? zasto sami sebe blatite, to mi nije jasno ?
gospodin masic je izvalio glupost. i zdrav um bi mu rekao da je lazov i hostapler. a ne prepisivao njegove gluposti.
Nigdje nisam rekao da je to rekao Masic, bas nigdje. Niti sam rekao da su ljudi "zaboravili" citati i pisati za vrijeme rata.
Ali eto, posto ti ocito imas bolje podatke od federalnog zavoda za statistiku, pozivam te da im se kao patriota stavis na raspolaganje.
I kakve veze ova prica ima s blacenjem bilo koga? To mislis da je meni drago sto u drzavi zivi metar neobrazovanih ljudi, i sto nam takvi kroje kapu? De ba matere ti odmori malo.
- Alfons Kauders
#32230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Po ko zna koji put, ja ti ne mogu odgovoriti odakle im ta cifra - obrati se njima.Co0l wrote:Mozda trecina i nije ali 20% prelazi sigurno (2001. je u FBiH do 15 god starosti bilo 21%,dodaj na to jos one od 15-do 19 god. i bice procenat jos veci od 21%) ali nije to toliko bitno zato sam i upotrijebio izraz 'otprilike' a ne 'tacno' jer poenta je da ako je je 1,7 miliona ljudi u BiH bez srednje skole onda ispadne da je izmedju svakog drugog i svakog treceg punoljetnog gradjanina bez srednje sto je nerealna cifra koja bi jedino mogla biti tacna ako su u tu cifru i jedan broj djece ubrojali a to je moja inicijalna tvrdnja.cyprus wrote:Ma teško da će udio maloljetnih prebacit 20%, a kamoli dobacit do 30Co0l wrote:Nisam ni rekao tacno trecina nego otprilike jer popisi koje sam konsultovao su dijelili stanovnistvo u starosne skupine 0-14,15-64,65 i vise tako da je 1991.-ve mladjih od 15 godina u FBiH bilo 23% dok je 2001.-ve taj procenat 21%. Dodaj toj brojci one starosti od 15 do 19 i otprilike dobijes trecinu stanovnistva.Procentualni odnosi za RS se razlikuju ali ne bitnije.
Ponavljam,nije to tacno u bobu trecina ali dovoljno da se moze dovesti u sumnju cifra od 1,7 miliona punoljetnih bez srednje skole.![]()
Dakle, upitno je da li se može govoriti i o jednoj petini, o trećini nema govora...
Da smo generalno polupismen narod-jesmo ali da bas svaki drugi punoljetan Bosanac nema srednju skolu e jbg sad
Ali cak i da se ne radi o radno sposobnom stanovnistvu, opet je previse. Jedna petina od 4 miliona je 800,000, sto opet ostavlja 900,000 tj. cetvrtinu drzave bez srednje. A imas u onom tekstu koji sam citirao cifre po starosnim grupama.
Posto nisi ni proguglao da nadjes o cemu je rijec, niti procitao ono sto sam ostavio ranije, evo opet jednog podatka:
Repetitio est mater studiorum, i to ti govori lik koji je imao 2 iz latinskog - danas djeca samo trebaju imati tjelesnu temperaturu od 36C da maturiraju sa solidnim prosjekom - tako da se serem i na ove uvjetno receno "pismene" sa srednjom.U BiH 1,7 miliona ljudi nema završenu srednju školu, a čak 53,5 posto radno sposobnih žena ima završenu samo osnovnu školu, podaci su Agencije za statistuku iz decembra prošle godine.
-
Lug
#32231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ma jok ba, Tudjman je tipicni narodni coék..cyprus wrote:A vladajući sloj ne dolazi iz naroda? Oni padaju s neba?![]()
- cyprus
#32232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam ja ništa pokreno, ja se samo ibretim tvom ignorisanju značaja obrazovanosti neke populacije...Lug wrote:ma jok ba, Tudjman je tipicni narodni coék..cyprus wrote:A vladajući sloj ne dolazi iz naroda? Oni padaju s neba?![]()
pa vi ste i krenuli o neobrazovanom bosanskom covjeku, na temi politika,
ne ja..
- sinuhe
#32233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako 15% djece ne zavrsi osnovnu zasto se time ne bave policija i sudstvo? I zasto niko o tome ne govori? Na unesco stranici zaista ima taj podatak.
http://www.uis.unesco.org/Education/Doc ... 011-en.pdf stranica 132 ili klikni tabelu 5. Nasi jedini nisu naznacili o kojim godistima se radi
Ali dobro je da ce biti popis pa ce se bolje znati.
http://www.uis.unesco.org/Education/Doc ... 011-en.pdf stranica 132 ili klikni tabelu 5. Nasi jedini nisu naznacili o kojim godistima se radi
Ali dobro je da ce biti popis pa ce se bolje znati.
-
Lug
#32234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ibreti se ti koliko hoces..ja kazem da narod bio obrazovan ili neobrazovan nema utjecaja na one familije koje su tu gdje jesu.. tema je politika i sve se gleda kroz tu prizmu. a sto se tice obrazovanosti i skolstva ono je danas neophodno ako covjek kao jedinka hoce da prezivi..opet nametnuto odozgo. koliko imas fakultetlija sto vozaju taxi, ne samo kod nas vec i na zapadu..nije bitno sta ja ili ti mislimo..obrazovanost je neminovna jer je tako kako je, zivimo u takvom svijetu tehnike i modernizacije, ali praviti bosanskog covjeka krivca za sve sto nas je snaslo jer eto nema ih dovoljan broj viskoobrazovanih pa nam je tako kako je..je ubleha. pametan covjek nije neminovno i obrazovan i obrnuto, to je valjda poznato. zna se ko je krivac za ovo stanje drustva u kom se obicni covjek nasao, ni kriv ni duzan, .. bosansko drustvo se nece promjeniti vecom obrazovanoscu obicnog covjeka vec promjenom nacina ophodjenja prema tom obicnom covjeku. i btw. nas covjek u prosjeku uopste nije ne obrazovan u odnosu na masu zemalja koje imaju bolji standard nego mi i danas i juce.. cak sta vise..
- cyprus
#32235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Lug
#32236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cyprus wrote:Haj dobro...
- cyprus
#32237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume... 
-
breuer
#32238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sve naginje da će se ubrzo pominjati indikator meraka, ili indikator komšiluka ili indikator nedostupnosti gmo prehrane za koji se i slažem da bi bio pozitivancyprus wrote:Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume...
-
Kolt12
#32239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
BDP nije nikakav indikator razvijenosti za zaduzene drzave kao sto su recimo Hrvatska i Srbija, koje zaduzivanjem u inostranstvu, upumpavaju dodatne kolicine novca u njihove sisteme i na umjetan nacin podizu BDP, a zaduzenu lovu ne trose na razvoj, nego na potrosnju, vecinom na kupovinu stranih proizvoda kao sto su auti, garderoba, skijanje u inostranstvu itd.cyprus wrote:Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume...
BDP jeste indikator razvijenosti jedne Norveske, medjutim Norveska je veliki net kreditor, plus tu je nafta.
- cyprus
#32240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znači, Srbija i Hrvatska nisu razvijenije od nas?Kolt12 wrote:BDP nije nikakav indikator razvijenosti za zaduzene drzave kao sto su recimo Hrvatska i Srbija, koje zaduzivanjem u inostranstvu, upumpavaju dodatne kolicine novca u njihove sisteme i na umjetan nacin podizu BDP, a zaduzenu lovu ne trose na razvoj, nego na potrosnju, vecinom na kupovinu stranih proizvoda kao sto su auti, garderoba, skijanje u inostranstvu itd.cyprus wrote:Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume...
BDP jeste indikator razvijenosti jedne Norveske, medjutim Norveska je veliki net kreditor, plus tu je nafta.
-
Propast i katastrofa
#32241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U zemlji u kojoj je Suad Kurz-cheshajic profesor na fakultetu, a Muhamed Filipovic vrhunski intelektualni autoritet svakakva cuda su moguca.cyprus wrote:Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume...
-
Propast i katastrofa
#32242 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Stare ti ne provaljuj se, za tvoje dobro. Nalupo si se za medalju u jednom postuKolt12 wrote:BDP nije nikakav indikator razvijenosti za zaduzene drzave kao sto su recimo Hrvatska i Srbija, koje zaduzivanjem u inostranstvu, upumpavaju dodatne kolicine novca u njihove sisteme i na umjetan nacin podizu BDP, a zaduzenu lovu ne trose na razvoj, nego na potrosnju, vecinom na kupovinu stranih proizvoda kao sto su auti, garderoba, skijanje u inostranstvu itd.cyprus wrote:Jučer lik priča o tome kako BDP nije nikakav indikator razvijenosti, danas ovaj o tome kako ni obrazovanost nema nikakve veze... E jebem te forume...
- Platformas
#32243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Šta reći kad neko napiše da je statistički podatak o nepismenosti netačan jer on ne poznaje nikog ili skoro nikog da je nepismen?
-
Lug
#32244 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@cyprus
kralju moj, moras skontati prvo kako ovaj svijet funkcionise, a onda ce ici lako..
kralju moj, moras skontati prvo kako ovaj svijet funkcionise, a onda ce ici lako..
-
Kolt12
#32245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hehe, ti si je li tako, stvarno diletant za ekonomiju? Ja ti ovdje objasnim prostim rijecima kako se BDP dize na umjetan nacin, a ti opet glavom u zid.Propast i katastrofa wrote: Stare ti ne provaljuj se, za tvoje dobro. Nalupo si se za medalju u jednom postu
Mislim da sam bio veoma jasan i precizan. Osim toga, BiH nema problema sa ekonomijom, nego politikom, tacnije politickom blokadom i fasistickom bazom trenutnog sistema, koji je preskup i preglomazan. Svi se slazu da FBIH sistem je skup, medjutim zbog politickih razloga on se takvim drzi.cyprus wrote:
Znači, Srbija i Hrvatska nisu razvijenije od nas?
Losa ekonomija u BiH je posljedica sistema koji ima fasisticku bazu, plus politike koja sam sistem cini nestabilnim, plus politicke blokade, jer u zemlji imamo dosta kvislinga.
Problemi Srbije i Hrvatske su sasvim drugciji. Oni imaju ekonomske probleme, tacnije ne znaju, a i trose puno vise nego zaradjuju, i zive daleko iznad svojih mogucnosti. Rupe pokrivaju na taj nacin da se zaduzuju u inostranstvu i trose tu lovu na stranu robu i putovanja u inostranstvo, a ne na razvoj. BDP im se umjetno prikazuje vecim nego bi trebao biti, medjutim to ce biti kratkog daha, doci ce vrijeme kad ce se ta lova morati vracati, a vec je potrosena i to ne u razvoj.
-
Propast i katastrofa
#32246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ti uopste ne znas kako se GDP izracunava.... cak ni nominalniKolt12 wrote:Hehe, ti si je li tako, stvarno diletant za ekonomiju? Ja ti ovdje objasnim prostim rijecima kako se BDP dize na umjetan nacin, a ti opet glavom u zid.Propast i katastrofa wrote: Stare ti ne provaljuj se, za tvoje dobro. Nalupo si se za medalju u jednom postu
Ali kako god okrenes jasno je da ne znas o cemu pricas.
GNP, PPP i neki "moderni" indexi sledeci put...
- Co0l
#32247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znam ali prvo-kazem da je 21% mladjih od 15 godina sto znaci da treba dodat na tu cifru i one od 15 do 19 god. da bi dobio postotak maloljetnih i drugo-o postotku mladjih od 19 godina ne pricam da bi ustanovili njihov tacan broj (zato sam kad sam govorio o trecini mladjih i ogradio se dodavsi na govorim otprilike o trecini) pa nema potrebe da se sporimo za koji procenat gore ili dole nego da se i iz pribliznih podataka moze zakljuciti da je broj punoljetnih sa nezavrsenom srednjom skolom od 1.7 miliona u BiH previsok jer bi onda ispalo da bi skoro svaka druga punoljetna osoba u BiH bila bez srednje skole.Ako je i od nas-puno jecyprus wrote:21% 2001. godine ne znači isti procenat ove godine... Podsjećam, naš natalitet je u padu, ne u rastu...
- Co0l
#32248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisu 'oni' stavili podatak o 1,7 miliona punoljetnih osoba u BiH bez srednje skole na forum nego ti zato sam tebi i replicirao a ne 'njima' tako da se nemam sta 'njima' ni obracati.Alfons Kauders wrote: Po ko zna koji put, ja ti ne mogu odgovoriti odakle im ta cifra - obrati se njima.
Ali cak i da se ne radi o radno sposobnom stanovnistvu, opet je previse. Jedna petina od 4 miliona je 800,000, sto opet ostavlja 900,000 tj. cetvrtinu drzave bez srednje. A imas u onom tekstu koji sam citirao cifre po starosnim grupama.
Posto nisi ni proguglao da nadjes o cemu je rijec, niti procitao ono sto sam ostavio ranije, evo opet jednog podatka:
Repetitio est mater studiorum, i to ti govori lik koji je imao 2 iz latinskog - danas djeca samo trebaju imati tjelesnu temperaturu od 36C da maturiraju sa solidnim prosjekom - tako da se serem i na ove uvjetno receno "pismene" sa srednjom.U BiH 1,7 miliona ljudi nema završenu srednju školu, a čak 53,5 posto radno sposobnih žena ima završenu samo osnovnu školu, podaci su Agencije za statistuku iz decembra prošle godine.
Moja replika je bila na tu cifru od 1,7 miliona a ne o nekoj pismenosti naroda u BiH sa cime sam se vec dvaput slozio tako da nema potrebe i dalje meni da o polupismenosti ili funkcionalnoj pismenosti ili slicno pises.
Posto vidim da se slazes da je ponavljanje majka znanja da i ja ponovim-1,7 miliona punoljetnih ljudi u BiH bez srednje skole je nerealna cifra jer bi znacilo da je skoro svaka druga osoba starija od 18 godina danas u BiH bez srednje a priznaces da je to prenapuhano.Naravno,uzevsi u obzir da smo se slozili da u tu cifru nisu uracunate osobe mladje od 18 godina.Kolika god ta cifra bila siguran sam da je kod nas nedopustivo velika i trebalo bi raditi da se ona smanji ali proizvoljno lupanje cifara nije bas najbolji pocetak za to.
A sto se tice ostatka-itekako se slazem da su i oni koji zavrse srednju skolu pa cak i fakultet jos uvijek upitne pismenosti ali to je vec tema za sebe.
-
Bodkin
#32249 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kolt12 wrote:Hehe, ti si je li tako, stvarno diletant za ekonomiju? Ja ti ovdje objasnim prostim rijecima kako se BDP dize na umjetan nacin, a ti opet glavom u zid.Propast i katastrofa wrote: Stare ti ne provaljuj se, za tvoje dobro. Nalupo si se za medalju u jednom postu
Mislim da sam bio veoma jasan i precizan. Osim toga, BiH nema problema sa ekonomijom, nego politikom, tacnije politickom blokadom i fasistickom bazom trenutnog sistema, koji je preskup i preglomazan. Svi se slazu da FBIH sistem je skup, medjutim zbog politickih razloga on se takvim drzi.cyprus wrote:
Znači, Srbija i Hrvatska nisu razvijenije od nas?
Losa ekonomija u BiH je posljedica sistema koji ima fasisticku bazu, plus politike koja sam sistem cini nestabilnim, plus politicke blokade, jer u zemlji imamo dosta kvislinga.
Problemi Srbije i Hrvatske su sasvim drugciji. Oni imaju ekonomske probleme, tacnije ne znaju, a i trose puno vise nego zaradjuju, i zive daleko iznad svojih mogucnosti. Rupe pokrivaju na taj nacin da se zaduzuju u inostranstvu i trose tu lovu na stranu robu i putovanja u inostranstvo, a ne na razvoj. BDP im se umjetno prikazuje vecim nego bi trebao biti, medjutim to ce biti kratkog daha, doci ce vrijeme kad ce se ta lova morati vracati, a vec je potrosena i to ne u razvoj.
druga stvar, ajde svega ti procitaj sta je gdp, kako se racuna, sta znaci i kakve to veze ima sa vracanjem kredita pa se vrati
-
iamia
#32250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
molim navedi zemlje u evropi gdje si ti zivio da bi dao takvu procjenu ??Bodkin wrote:[
![]()
![]()
pa Boze dragi gdje vi kupite ovakve stavove i argumente. mozda i najneradniji i najmanje obrazovan narod u evropi zivi ovdje a ti pricas kako ekonomija nije problem
![]()
druga stvar, ajde svega ti procitaj sta je gdp, kako se racuna, sta znaci i kakve to veze ima sa vracanjem kredita pa se vrati
krediti direktno uticu na GDP. jer ako kroz kredite financiras plate u drzavnim firmama, taj se novac ulijeva u drustvu i pokazuje nerealnu sliku financiskog prometa. kao np u hrvatskoj i srbiji.