Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Lug

#32076 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lug »

Akadi wrote:
cyprus wrote:Zaključana tema gdje se razmatrao demografski nestanak Srba... Al' moro sam da ovo kažem: kakve koristi mi imamo od toga što će naši praunuci uživati u uređenoj državi bez Srba? Dajte ba da skontamo neki način kako da uklonimo Srbe za vrijeme naših života... :mrgreen: :oops:
Da se ne osjećaš prozvanim?

I ko je to pozivao na "uklanjanje Srba" ?
pa on konta: rs=srbi

..i nije ga briga sto rs ne odgovara Bosnjacima i Hrvatima za normalan suzivot. demokrata, visionar..!
Platformas

#32077 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Platformas »

Daj ba ljudi, pa "nas" je bilo vise na teritoriji koja se danas naziva RS, pa šta se desilo svi znamo. Tako da i ta hvatanja za slamku kako će muslimani biti većina za 450. godina u RSu veze s vezom nemaju, da ne govorim što to nas uopšte ne tangira.
Skijaš

#32078 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Platformas wrote:Daj ba ljudi, pa "nas" je bilo vise na teritoriji koja se danas naziva RS, pa šta se desilo svi znamo. Tako da i ta hvatanja za slamku kako će muslimani biti većina za 450. godina u RSu veze s vezom nemaju, da ne govorim što to nas uopšte ne tangira.
U pravu si, demografija ne bi trebala da igra ulogu kada govorimo o konceptu konstitutivnosti tri naroda, ali ako se taj koncept konstitutivnosti pokušava vezati za teritorij, onda je to teško progurati u situaciji kada se postojećim (i budimo pošteni, nepravednim) modelima podjele protivi demografska grupa koja postepeno jača (bilo da se radi o Bošnjacima ili "ostalim"). Znači jeste neprihvatljivo spominjati demografiju kao argument za recimo ukidanje statusa konstitutivnosti hrvatskog naroda, ali je sasvim prihvatljivo reći da će model podjele kojeg gura HDZ, zbog demografskih kretanja, biti još manje prihvatljiv za pet ili deset godina.
Platformas

#32079 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Platformas »

Može on biti manje prihvatljiv, ali ustav je takav da to ama baš ništa ne znači u smislu političke moći. Ustav se može samo promijeniti dogovorom svih, a niko nije lud da sam sebi ukine prava, ili ratom.
Co0l

#32080 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Co0l »

Platformas wrote:Može on biti manje prihvatljiv, ali ustav je takav da to ama baš ništa ne znači u smislu političke moći. Ustav se može samo promijeniti dogovorom svih, a niko nije lud da sam sebi ukine prava, ili ratom.
To ti vazi za uredjenu,pravnu drzavu sto BiH nije.I sadasnji Ustav nije donesen onako kako je predvidjeno u Ustavu koji mu je prethodio niti je ratificiran u Parlamentu a i jedina smo drzava na svijetu,koliko mi je poznato,koja nije u posjedu originalne verzije Ustava,cak nije ni preveden na nas jezik.

Ovo ne kazem zato sto potenciram da je mijenjanje Ustava dobro bez dogovora svih nego zato sto hocu da kazem da uobicajeni standardi mijenjanja Ustava koji vaze u normalnim drzavama u BiH ne moraju obavezno da vaze.Presedan je vec napravljen sa Dejtonom a nakon toga niko nam ne garantuje da se opet nece ponoviti.Dovoljno je da se nekom u SAD-u digne neka stvar i da zakljuci da se Ustav treba mijenjati i on ce se promijeniti a mi onda mozemo kukat kolko hocemo sto to nije uredu ko sto danas kukamo zato sto je sadasnji Ustav nametnut i sto sa njim ne mozemo ni prismrdit Evropskoj uniji.
Skijaš

#32081 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Platformas wrote:Može on biti manje prihvatljiv, ali ustav je takav da to ama baš ništa ne znači u smislu političke moći. Ustav se može samo promijeniti dogovorom svih, a niko nije lud da sam sebi ukine prava, ili ratom.
Još jednom, demografija bi trebala biti nebitna kada govorimo o statusu konstitutivnosti. Ali je itekako bitna ako nepravedan model podjele pokušavaš zgurati niz grlo demografskom skupu koji procentualno raste svake godine.
faer

#32082 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by faer »

malo si fulio. ustav se mijenja sa 28 ruku u predstavnickom domu bih. od toga mora biti najmane 1/3 iz svakog entiteta. narodi, tj. njihov dom naroda, nemaju nikakvo ucesce u izmjenama ustava. da ti pojasnim: amandman I (brcko) je prosao samo u predstavnickom domu.

dakle, ako prvi mart uspije da dobije 5 u parlamentu bih iz rs onda je ustavno uredjenje moguce promijeniti bez, hdzova, sds-a i snsd-a. prosta matematika uz malo politicke obavijestenosti.

ovo je jedina zemlja na svijetu gdje vecina od nekih 60ak posto mora da se povinuje volji manjine od 40ako posto. i jos manjina unutar te manjine (hdzovi) trazi da se njihovih 10 posto udjela u stanovnistvu pika ko 33%. i ni to im nije dosta, pa traze mogucnost da oni blokiraju 100 posto drzave kad im se cefne. ko sto sad ovih 30ak posto u rs-u blokira sve.

zato je prvi mart najbolja stvar od prvog marta 1992. koja se desila u bih. :thumbup:
Platformas

#32083 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Platformas »

Skijaš wrote:
Još jednom, demografija bi trebala biti nebitna kada govorimo o statusu konstitutivnosti. Ali je itekako bitna ako nepravedan model podjele pokušavaš zgurati niz grlo demografskom skupu koji procentualno raste svake godine.

Generalno se slažem sa tobom, ali nije li činjenica da se taj model podjele gura najviše upravo sada kada je evo konkretno hrvata najmanje(i sve manje).
Znači da ta težnja ka separatizmu raste upravo iz tog razloga koji si naveo, jer se kao boje da će za par godina biti potpuno "poklopljeni" od ovih drugih.
faer

#32084 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by faer »

Platformas wrote:
Skijaš wrote:

Generalno se slažem sa tobom, ali nije li činjenica da se taj model podjele gura najviše upravo sada kada je evo konkretno hrvata najmanje(i sve manje).
Znači da ta težnja ka separatizmu raste upravo iz tog razloga koji si naveo, jer se kao boje da će za par godina biti potpuno "poklopljeni" od ovih drugih.
itekako bi trebala. ako se vec insistira na plemensko-staljinistickom konceptu konstitutivnosti koji nikad nije do kraja definisan, onda fino treba ko u libanu dati udjela u vlasti onoliko koliko te ima u zemlji.

nakon svega sto je bosni napravljeno, vecina treba sad da se stidi svog broja i da se svede sa 60% na 33% da bi zadovoljila par primitivaca iz srednjeg vijeka koji vode hdz? to je naprosto neodbranjiva argumentacija. kao ako im se ne da veca vrijednost nego drugim gradjanima oni ce biti ljuti pa ce praviti probleme. zar to nismo vidjeli sa odredjenim gdinom. jelavicem? znamo kako je to zavrsilo.

kolektivni identiteti trebaju biti priznati. ne smije ih se negirati, ali ti identiteti nikako ne mogu imati primat nad onim gradjanskim. maksimum koji treba dozvoliti u buducnosti su ovlasti koje ima dom naroda u rs. zaustavi. idi na ustavni sud. dokazi da si ugrozen. razguli.
Skijaš

#32085 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Platformas wrote:
Skijaš wrote:
Nije. Ovo je ništa u poređenju sa zimom 93-94. I daleko se došlo od te zime, preko "samouprave" do današnjeg vremena kada HDZ-ovci do prednosti u Mostaru pokušavaju doći i pričom o multietničkom društvu. Još uvijek se nisu odrekli etničkih podjela, ali su ti pozivi sve diskretniji.
cyprus

#32087 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Akadi wrote:
cyprus wrote:Zaključana tema gdje se razmatrao demografski nestanak Srba... Al' moro sam da ovo kažem: kakve koristi mi imamo od toga što će naši praunuci uživati u uređenoj državi bez Srba? Dajte ba da skontamo neki način kako da uklonimo Srbe za vrijeme naših života... :mrgreen: :oops:
Da se ne osjećaš prozvanim?

I ko je to pozivao na "uklanjanje Srba" ?
Ne osjećam se prozvanim, zašto bih se osjećao? Samo kako primjećujem ushićenje zbog slabog prirodnog priraštaja kod srpskog naroda zanima me postoje li načini da tu privilegiju da živimo u zemlji bez Srba doživimo i mi ili će to ostati tek za naše praunuke?

:run:
Telemah

#32088 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

faer wrote:
Platformas wrote:
malo si fulio. ustav se mijenja sa 28 ruku u predstavnickom domu bih. od toga mora biti najmane 1/3 iz svakog entiteta. narodi, tj. njihov dom naroda, nemaju nikakvo ucesce u izmjenama ustava. da ti pojasnim: amandman I (brcko) je prosao samo u predstavnickom domu.
Ispravka netočnog navoda: ''narodi, tj. njihov dom naroda, nemaju nikakvo ucesce u izmjenama ustava''

Procedure:
c) Sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma.
brzica

#32089 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by brzica »

Da stavim i ovdje, pored one teme o Federalnoj. Ne
znam za koje je teme prikladnije, nažalost.

SAD, OHR, EU i OSCE upozoravaju na nezakonitost

Nešto su dobro stali na žulj strancima. Nikad do sada
ove četiri institucije nisu dale zajedničko priopćenje.
A posebice o medijima. I to OHR navodi da će pratiti
hoće li biti antidejtonskog ponašanja. To mi zvuči kao
prijetnja smjenama.
webby-x

#32090 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

hercegovac_pravi wrote:Čuj slike kuće i avlije? Hoš da ti još autogram priložim :-)
Ne treba, što će mi autogram forumskog piskarala?
Svatko zna kakav je istok Mostara i kako se tamo živi,
te na što to liči. Umjesto da gledaš kako to poboljšati
ti pokušavaš ismijavati nekoga tko sto puta bogatiji od
tebe. Što je to ako ne frustracija?
webby-x

#32091 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

Bodkin wrote:
hercegovac_pravi wrote:Uopšte nije bitno da li ćemo znati sa jednim, dvojicom ili trojicom. Bitno je da vi nemate ni jednog.
naravno, sam ovo je bitno. sve ostalo je suplja. onog dana kad medju bosnjacima bude dominantno ovakvo razmisljanje zelim hrvatima treci entitet
Pa naravno da je dominantno.
Hercegovac "pravi" samo govori na glas što
većina misli, nešto kao Dodik. I to treba
cijeniti. Pošteno.
webby-x

#32092 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

Skijaš wrote:
Gdje to raste? Tamo gdje je već u apsolutnoj većini?
Što znači Bošnjacima što će ih biti sto tisuća više na
istoj teritoriji. Palestinaca je skoro 2 milijuna u Gazi,
pa kakve im koristi ta demografija.
andromeda101

#32093 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:
Izraelci nemaju druge matične države do Izraela.

Srbi i Hrvati u BiH imaju, Srbiju i Hrvatsku.

Jevreji caruju svijetom. Srbi i Hrvati, ne.

Jevreji imaju iza sebe Ameriku. Srbi i Hrvati u seperatističkim nastojanjima, nemaju.
Last edited by andromeda101 on 09/12/2012 20:29, edited 2 times in total.
Skijaš

#32094 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

webby-x wrote:
Skijaš wrote:
Ako protivnike etničke podjele ne možeš uvjeriti da prihvate formiranje Herceg Bosne sada kada u ukupnom broju stanovnika čine neki X %, kako ćeš ih u to uvjeriti kada se taj procenat uveća ?
cyprus

#32095 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

Skijaš wrote:Ako protivnike etničke podjele ne možeš uvjeriti da prihvate formiranje Herceg Bosne sada kada u ukupnom broju stanovnika čine neki X %, kako ćeš ih u to uvjeriti kada se taj procenat uveća ?
Oseti u Gruziji čine ravno 1% stanovništva, a Tbilisi nema nikakve ingerencije nad njima... Zaključak?

Evo njihove Herceg Bosne :mrgreen:
Image
Last edited by cyprus on 09/12/2012 21:49, edited 2 times in total.
bingov buraz

#32096 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bingov buraz »

cyprus wrote:
Skijaš wrote:Ako protivnike etničke podjele ne možeš uvjeriti da prihvate formiranje Herceg Bosne sada kada u ukupnom broju stanovnika čine neki X %, kako ćeš ih u to uvjeriti kada se taj procenat uveća ?
Oseti u Gruziji čine ravno 1% stanovništva, a Tbilisi nema nikakve ingerencije nad njima... Zaključak?
Zakljucak,Herceg Bosna nema Rusiju za ledjima :mrgreen:
cyprus

#32097 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cyprus »

bingov buraz wrote:
cyprus wrote:
Zakljucak,Herceg Bosna nema Rusiju za ledjima :mrgreen:
Ima Hrvatsku... Nije baš Rusija, ali nije ni ovih baš 1%...
cindrlimindrli

#32098 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

cyprus wrote:Ima Hrvatsku... Nije baš Rusija, ali nije ni ovih baš 1%...
Ma ja, nije bas k`o Rusija al` tu je to... :roll:
bingov buraz

#32099 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by bingov buraz »

cyprus wrote:
Ima Hrvatsku... Nije baš Rusija, ali nije ni ovih baš 1%...
Nisu se uspjeli odvojiti kad su imali Suska i Tudjmana,danas ni blizu al nek snivaju meni ne smeta.

To sto imaju Hrvatsku moze biti i vec jeste dvosjekli mac za njih,siguran sam da ces skontati zasto.
Skijaš

#32100 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
Zaključak je da pobornici HercegBosne trebaju intenzivirati svoju rusofiliju ?!
Locked