Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
CungaLunga

#31926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CungaLunga »

webby-x wrote:
CungaLunga wrote:Ovakvih prelaza je bilo prije, sada ih nema.
Ima ih i dobro i sam znaš gdje su.
Eto ti ga blizu Sarajeva odmah.
Znaš točno gdje si kada pređeš tu granicu koje
navodno nema.
Granica :? Moram li ponijeti pasos kao da idem u Makarsku? Nesto ce mi se desiti ako predjem tu granicu :?
Zakoni Bosne i Hercegovine ne vaze preko te granice :?

Webby nam kaze, ima ljudi koji mrze BiH, Webby nas mrzi, zato brze bolje moramo pristati na raspad :-D
Nego, gdje smo ono stali prosli put?
BiH postoji, hrhb ne. Hajde ponavljaj
CungaLunga

#31927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by CungaLunga »

CungaLunga wrote:
webby-x wrote: Ustvari BiH je u stanju konstantnog raspadanja,
Nego, kad dodje raspad sistema, na koju adresu da posaljemo Vitez? U Siroki ili Grude?
Skijaš

#31928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Činjenica je da se HDZ nakon 20 godina pogrešne politike mora konfrontirati s velikosrbima;

-ili forsirajući institucionalnu konstitutivnost koja bi dovela do transformacije oba entiteta u istinski multietničke regije

-ili forsirajući teritorijalnu podjelu BiH kojom bi manji entitet bio drastično smanjen u korist eventualnog hrvatskog ili bar tog nekog zamišljenog bošnjačkog entiteta

Četničko huškanje HDZ-a protiv jačeg Sarajeva ne može donijeti ništa dobro.
Harry Tuttle

#31929 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Harry Tuttle »

zavrzlama wrote:
webby-x wrote:Ma kakav Ustav.
Raspala bi se Jugoslavija i da po Ustavu republike
nisu imale pravo odcjepljenja. Nije ni Kosovo imalo
pravo.

Zato ti i kažem da neće biti raspada još zadugo,
nego trajno raspadanje gdje je većinski narod
frustriran jer nemaju kontrolu nad državom koju
smatraju njihovom u cjelini, a druga dva naroda
nemaju nikakve osjećaje prema toj državi i ne
žele je.

znaci oni koji traze podjelu a podjele nema nisu frustrirani,a oni koji ne zele podjelu a podjele nema su frustrirani :-) ...zato dodik ,mudro suti i ziv se ne cuje 8) ...
Upravo tako zavrzlama :thumbup: Dodik sa njegovom secesijom i Covic sa trecim i stolnim su upravo radi sve izvjesnije nemogucnosti izvedbe tih zelja sve glasniji i agresivniji (Ustvari to je od prvog dana Dejtona jasno, samo sto narod polako pocinje to da shvaca -> sto na drugu stranu Dodika i Covica stavlja u polozaj da pocnu raditi na "drugim" stvarima koje narod interesuje kao npr. zivot. A posto obojica nemaju mogucnosti da poboljsaju zivote naroda oni moraju! udarati po starom i slati ljude da po forumima postavljaju slike drugih kako se mole sa namjerom da sa time jednu ljudsku vrlinu pretvore u ekstremizam i mrznju). Bosnjaci mogu komotno svaki dan pjevati "time is on my side" jer to jeste cinjenica.
Telemah

#31930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Slaba je vajda od te utješne ''vrijeme je na našoj strani''. Ne vidim što taj mazohistički stav može donjeti današnjoj generaciji, pa čak i onoj iza nje. Prepustiti sve nekakvom navodnom dugogodišnjem biološkom procesu koji će na koncu na pladnju iznjedriti sretno društvo nekome. Isto je kao čekati da se razina mora toliko podigne, da jednoga dana i Bihać bude primorsko mjesto. To je jedan vid brižljivo smišljen stereotipni koncept umrtvljivanja ljudi i poticanje na pasivnost. Ipak neizvjesna utakmica i čitav taj višedecenijski ''napor'' može se preko noći postati uzaludan.

No, bez obzira na sve, ja misli da je moguće stvoriti funkcionirajuću višeetničku državu, za što je potrebno jako puno kompromisa i odstupanje od maksimalističkih zahtjeva. Mora se definirati cilj, ali na tome putu je potrebno činiti kompromise. To je recept na kojemu funkcionira Europa.

Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture, primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.
Trenutna situaciju je takva da s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema, i Hrvate koji su u podređenoj situaciji. BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak. Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi, znači: monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, na primjeru Švicarske, trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.

Ili, možda je ipak bolja rahat patnja i šlager "time is on my side"
palermo

#31931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Telemah wrote:
BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak. Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi, znači: monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, na primjeru Švicarske, trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.

Olovku u ruke zemo, i fino nacrtaš granice tih entiteta, da i ja i ti budemo zadovoljni.

Čekam
Telemah

#31932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

Nije to moj fah, i smiješno bi bilo s moje strane da nešto poput toga ovdje crtam, kao što rade poneki forumski eksperti.
Ja ovo predlažem kao rješenje mnogih problema, a kako bi se to dogovaralo u praksi, potrebna je samo dobra volja i mnogo kompromisa. Pa ako treba i pomoć s vana.
Sve drugo vodi u dugogodišnju agoniju.
Ovaj scenarij je najbliži stvarnosti, kada pogledam kakve se sve SF ideje ljudima provlače kroz glavu.
palermo

#31933 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Telemah wrote:Nije to moj fah, i smiješno bi bilo s moje strane da nešto poput toga ovdje crtam, kao što rade poneki forumski eksperti.
Ja ovo predlažem kao rješenje mnogih problema, a kako bi se to dogovaralo u praksi, potrebna je samo dobra volja i mnogo kompromisa. Pa ako treba i pomoć s vana.
Ovaj scenarij je najbliži stvarnosti, kada pogledam kakve se sve SF ideje ljudima provlače kroz glavu.
A onda je to samo šuplja, nacrtaš nešto što ja mogu prihvatiti i eto dogovora.

Nije meni teško čekati....polako ti rastabiriri i spasi nas dugogodišnje agonije
Telemah

#31934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Telemah »

palermo wrote:
Telemah wrote:Nije to moj fah, i smiješno bi bilo s moje strane da nešto poput toga ovdje crtam, kao što rade poneki forumski eksperti.
A onda je to samo šuplja, nacrtaš nešto što ja mogu prihvatiti i eto dogovora.

Nije meni teško čekati....polako ti rastabiriri i spasi nas dugogodišnje agonije
Eh, sad ja i ti kao da smo predsjednici stranaka.
Niti ja mogu tebi nešto crtati i ''predlagati'', niti ćeš ti bitu u stanju to ''prihvaćati''. Pričamo se.
Ja se sjećam Daytona. Sjećam se i kako je otprilike izgledala crta razgraničenja prije početka pregovora.
Dan-dva i nacrtaše tu crtu koju ne bi ni dva pijana mornara predložila. Hoću reći - kada voda dođe do guše i kada se svima popnemo na vrh glave, odjednom se nađu stručnjaci i kartografi i za tu vrstu posla.
Uostalom ne raspravljaš i o mom prvom prijedlogu iz onog posta - država autentičnih kantona.
Harry Tuttle

#31935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Harry Tuttle »

@telemah, vjerujem da se tvojim postom obracas meni, pa da odgovorim:
Telemah wrote:Slaba je vajda od te utješne ''vrijeme je na našoj strani''. Ne vidim što taj mazohistički stav može donjeti današnjoj generaciji, pa čak i onoj iza nje. Prepustiti sve nekakvom navodnom dugogodišnjem biološkom procesu koji će na koncu na pladnju iznjedriti sretno društvo nekome. Isto je kao čekati da se razina mora toliko podigne, da jednoga dana i Bihać bude primorsko mjesto. To je jedan vid brižljivo smišljen stereotipni koncept umrtvljivanja ljudi i poticanje na pasivnost. Ipak neizvjesna utakmica i čitav taj višedecenijski ''napor'' može se preko noći postati uzaludan.
Da, taj stav sigurno jeste mazohisticki jer se sigurno ni ovoj ni narodnoj generaciji (ako je po defaultu razmak generacija oko 35 godina) zivot radi te cinjenice nece nista poboljsati (sto ne znaci da se zivot uopste nece poboljsati, jer to je stvar pojedinaca ne kolektiva). No i pored te cinjenice je pogresno citavu tezu stavljati pod upitnik jer je i ona sama cinjenica. A preko noci nas moze i crna rupa progutati, planeta moze eksplodirati... dakle, sve je moguce preko noci...
Telemah wrote: No, bez obzira na sve, ja misli da je moguće stvoriti funkcionirajuću višeetničku državu, za što je potrebno jako puno kompromisa i odstupanje od maksimalističkih zahtjeva. Mora se definirati cilj, ali na tome putu je potrebno činiti kompromise. To je recept na kojemu funkcionira Europa.
Pa da. I ja se tome nadam jer Bosnjacka BiH nije moja BiH. Ali zarad BiH, prije bi je zelio vidjeti samo Bosnjacku nego da je nema... Ali o tome i nije spika, jer Bosnjaci hvala Bogu i ne zele da BiH bude samo bosnjacka nego je upravo obrnuto. A o tome sam vec pisao.
Telemah wrote: Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture, primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.
Ne znam, ne razumijem se nesto narocito u politicke karte Belgije i Svicarske tako da ih ne mogu komentirati.
Telemah wrote: Trenutna situaciju je takva da s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema, i Hrvate koji su u podređenoj situaciji. BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.

Kao sto vec napisah, BiH bi mogla biti i samo Bosnjacka. I vjerujem da je veca mogucnost da BiH postane samo Bosnjacka nego da postane drzava nacionalnih kantona. Btw. RS je isto toliko drzava u drzavi koliko je i Federacija drzava u drzavi -> dakle nikako. Oba entiteta su tek... entiteti. :wink:
Telemah wrote: Ili, možda je ipak bolja rahat patnja i šlager "time is on my side"
"Time is on my side" nije slager.
heckler

#31936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Telemah wrote:Slaba je vajda od te utješne ''vrijeme je na našoj strani''. Ne vidim što taj mazohistički stav može donjeti današnjoj generaciji, pa čak i onoj iza nje. Prepustiti sve nekakvom navodnom dugogodišnjem biološkom procesu koji će na koncu na pladnju iznjedriti sretno društvo nekome. Isto je kao čekati da se razina mora toliko podigne, da jednoga dana i Bihać bude primorsko mjesto. To je jedan vid brižljivo smišljen stereotipni koncept umrtvljivanja ljudi i poticanje na pasivnost. Ipak neizvjesna utakmica i čitav taj višedecenijski ''napor'' može se preko noći postati uzaludan.

No, bez obzira na sve, ja misli da je moguće stvoriti funkcionirajuću višeetničku državu, za što je potrebno jako puno kompromisa i odstupanje od maksimalističkih zahtjeva. Mora se definirati cilj, ali na tome putu je potrebno činiti kompromise. To je recept na kojemu funkcionira Europa.

Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture, primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.
Trenutna situaciju je takva da s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema, i Hrvate koji su u podređenoj situaciji. BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.

:lol: :lol: :lol: Pa cemu onda kukanje o "iseljavanju", "izumiranju", "nestajanju iz BiH". Cemu upozoravanja da BiH nije BiH bez hrvata kad je takva vitalnost kao sto ti kazes?

Kako objasniti spiralu HDZovih rezultata i gubljenje vlasti u Jajcu, Busovaci, Novom Travnku a evo sad u pucanje i nacelnickih mjesta u Vitezu i Odzaku po prvi put od dejtona. Sta ako za cetiri godine pukne HDZ vlast i u Stocu i Zepcu? :lol:

Bosne svaki dan sve vise a eto mi lafo frustrirani :lol: Nismo valjda ovo "mi" na nekom od herceg-cetnickih foruma da objasnjavamo kako BiH nema alternativu nego valjda vi gmazovi na nama dolazite objasnjavate kako erceg-Bosna nema alternative, jos eto samo da vam je neko pokloni na lijepe oci :D

Vi viste niste relavantan faktor na koji treba gubiti vrijeme. Srozani ste na cetnicke agitatore kojima oni sebi pokusavaju nesto vremena kupiti ali i i tu su vasi dometi ograniceni. Vec se ljudi lagano okrecu nazad bavljanju sa cetnitetom a vi kmecite do kijametskog dana o zlim majorizatorima. ;-)
draganbl

#31937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Moram biti iskren da, čitajući stotine i stotine postova na ovom forumu posljednjih godina, zaista ni u jednom postu nisam pročitao relevantno objašnjenje po čemu su to Hrvati ugroženi u Bosni i Hercegovini, više od ostalih građana.

Uz ogradu da griješim, evo zamolio bih nekome da to pojasni, konkretno i precizno, bez stereotipa i generalizacija.
Skijaš

#31938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Ja ovo predlažem kao rješenje mnogih problema, a kako bi se to dogovaralo u praksi, potrebna je samo dobra volja i mnogo kompromisa.
Ako postoji dobra volja, nema potrebe za etničkom podjelom teritorije.
heckler

#31939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

draganbl wrote:Moram biti iskren da, čitajući stotine i stotine postova na ovom forumu posljednjih godina, zaista ni u jednom postu nisam pročitao relevantno objašnjenje po čemu su to Hrvati ugroženi u Bosni i Hercegovini, više od ostalih građana.

Uz ogradu da griješim, evo zamolio bih nekome da to pojasni, konkretno i precizno, bez stereotipa i generalizacija.

Ugrozen je HDZ a ne hrvati. Kraj svake price. Nema naroda u ovoj drzavi koji nije jednako ugrozen.
daddy-kool

#31940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

draganbl wrote:Moram biti iskren da, čitajući stotine i stotine postova na ovom forumu posljednjih godina, zaista ni u jednom postu nisam pročitao relevantno objašnjenje po čemu su to Hrvati ugroženi u Bosni i Hercegovini, više od ostalih građana.

Naravno da smo svi isto ugroženi.

Šta znači da je pojedini narod ugrožen? Ako ćemo pošteno, jedini narod koji je istinski bio ugrožen na ovim prostorima su bili Bošnjaci 93-94 kada je postojala opasnost od potpunog nestanka.

I zaštitu u Domu naroda je teško definisati na način da to opet bude konstruktivan i funkcionalan element zakonodavne vlasti, više od KUD-a ali ne metod za kočenje i ucjene. Etnoteritorije imaju smisla samo ukoliko postoji namjera da se dio teritorija otcjepi. Ukoliko se zaista brine o nekom narodu, onda se bori za njegova prava tamo gdje je manjina.
Skijaš

#31941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Image

Prošlogodišnja fula, a pošto se Carpenter ponovo oglasio, valjda će Šutalo ovaj put potrefiti ime i fotografiju.
andromeda101

#31942 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

webby-x wrote:
zavrzlama wrote:BIH se nece raspasti ...
Jugoslavija se, bre, neće raspasti.

:-)

:-D
BiH bre, nije Jugoslavija.

Ako ti je ova početna tvrdnja neistinita, onda ti se ruši čitava tvoja teorija.

Drugo, u ratu 90-tih, raspala se Jugoslavija, raspala se Srbija, ali BiH NIJE.

Kad se igraš lažnim metaforama, da ti onda pobijem dokaz pravim.

Jedina karta seperatista je da je zajednički život nemoguć.

I seperatisti forsiraju i igraju na tu kartu.

Ta šuplja je prokljuvita, i oni koji ne mogu sačekati i iščekati tu seperatističku strategiju, se osipaju i sele.

Gubite na vremenu.

Jedino, što Srbija može ubrzati tu selidbu kad im populacija Srba padne ispod 5 miliona u Srbiji, da na brzaka isele i one preostale Srbe, kojima se ne živi u zajedničkoj BiH.

Deševanjem naroda, ratom. Jer su već pali na ispod 6 miliona.
Last edited by andromeda101 on 02/12/2012 00:23, edited 4 times in total.
MuaDib

#31943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Harry Tuttle wrote:Politicki vidjeno, poredjenje BiH i Jugoslavije se moze usporediti sa misljenjem da je zemlja ravna ploca.
Ljudi kontaju i Jugoslavija je bila multietnička država, kao što je Bosna i Hercegovina, pa je porede u tom kontekstu.

Iako vrlo mali broj ljudi zna da je 20. oktobra 1918. godine formirano je Narodno vijeće SHS za Bosnu i Hercegovinu s Glavnim odborom od 25 članova i Predsjedništvom od pet članova, s poslanicima iz sva tri naroda. Do 1. novembra 1918. godine ustrojene su oružane snage i policija, te okružni, kotarski i seoski odbori, a Austro-Ugarska monarhija je istog dana predala vlast ovom vijeću činom odstupanja namjesnika Sarkotića s funkcije. 3. novembra 1918. godine imenovana je prva narodna vlada za Bosnu i Hercegovinu, sa 10 članova, u kojoj su predsjednik i pet ministara (ili povjerenika) bili Srbi, tri Hrvata i jedan Musliman. Predsjednik Vlade bio je Atanasije Šola. Koje je donjelo odluku o ujedinjenju Bosne i Hercegovine sa Državom SHS, koja se ujedinila sa Kreljevinom Srbijom i Crnom Gorom u zajediničku jugoslavensku državu. Što znači da je BiH ušla u jugoslavensku državu, kako državotvorni subjekt, ma šta ko mislio o tome.
Challenger__

#31944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Challenger__ »

MuaDib wrote:
Harry Tuttle wrote:Politicki vidjeno, poredjenje BiH i Jugoslavije se moze usporediti sa misljenjem da je zemlja ravna ploca.
Ljudi kontaju i Jugoslavija je bila multietnička država, kao što je Bosna i Hercegovina, pa je porede u tom kontekstu.

Iako vrlo mali broj ljudi zna da je 20. oktobra 1918. godine formirano je Narodno vijeće SHS za Bosnu i Hercegovinu s Glavnim odborom od 25 članova i Predsjedništvom od pet članova, s poslanicima iz sva tri naroda. Do 1. novembra 1918. godine ustrojene su oružane snage i policija, te okružni, kotarski i seoski odbori, a Austro-Ugarska monarhija je istog dana predala vlast ovom vijeću činom odstupanja namjesnika Sarkotića s funkcije. 3. novembra 1918. godine imenovana je prva narodna vlada za Bosnu i Hercegovinu, sa 10 članova, u kojoj su predsjednik i pet ministara (ili povjerenika) bili Srbi, tri Hrvata i jedan Musliman. Predsjednik Vlade bio je Atanasije Šola. Koje je donjelo odluku o ujedinjenju Bosne i Hercegovine sa Državom SHS, koja se ujedinila sa Kreljevinom Srbijom i Crnom Gorom u zajediničku jugoslavensku državu. Što znači da je BiH ušla u jugoslavensku državu, kako državotvorni subjekt, ma šta ko mislio o tome.
Da... Nekdašnji "corpus separatum" ulazi u sastav SHS a potvrđuje ga i par članova Vidovdanskog ustava iz 1921.
andromeda101

#31945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Jedino ako hoćete da mi ovim seperatistima ubrzamo pad.

Evo ti metafore.

Znaš kad na poslu, timu, neko non-stop kuka, te smeta mu ono, te smeta mu ovo, pa ga ovi drugi kao slabića, onda počnu još više podjebavati, da ubrzaju da on dane ostavku.

Osile se na njemu da on sam "dobrovoljno" napusti posao , tim.

Zove se "weakest link".

Ne ljuljajte lađu, jer najslabiji će iskakati prvi iz nje!
Skijaš

#31946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Image

"Evropa ne poznaje praksu da se radnicima ne isplaćuju plate" Ranka Mišić

Nema labavo
Nass

#31947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Evo koga je SDP pokusao izbaciti iz vlasti i zamijeniti ih separatistima iz HDZ-a!
Budimir u Washingtonu o rješenju krize u BiH
Velikom broju kongresmena, senatora, diplomatskog kora i medija, Budimir je prezentirao stavove za rješenje krize u Federaciji i BiH. Pored ostaloga, govorio je o mehanizmima koji će otkloniti mogućnost podjele Bosne i Hercegovine

Prvog dana služenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, a na poziv „Centra za transatlantske relacije“, Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH bio je panelist tribine „John Hopkins“ univerziteta u Washingtonu.

Velikom broju kongresmena, senatora, diplomatskog kora i medija, Budimir je prezentirao stavove za rješenje krize u Federaciji i BiH. Pored ostaloga, govorio je o mehanizmima koji će otkloniti mogućnost podjele Bosne i Hercegovine.

„Najučinkovitiji način otklanjanja mogućnosti podjele Bosne i Hercegovine je proširenje postojećeg Distrikta Brčko na još sedam općina u Bosanskoj Posavini, te uspostava distrikta Bosanska Posavina. Pozitivni učinci ove ideje bili bi: isključenje mogućnosti podjele BiH, potencijalno rješenje za općine za koje Republika Srpske traži autonomiju, te, pored ostalog omogućava povratak u Posavinu", kazao je predsjednik FBiH.

Moguće rješenje krize, ne samo u FBiH, nego na području cijele BiH, Budimir vidi u obračunu s korupcijom i uspostavi pravne države, poticanju političkih subjekata da pojačaju napore kako bi se prevazišle nacionalne tenzije i sprječavanje snaga koje teže disoluciji zemlje.

"Prioritet je razvoj gospodarskih kapaciteta i stvaranje nove vrijednosti, smanjenje stope nezaposlenosti , a za to su neophodne inozemne investicije. Pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u, kao prvi i nadam se uskoro realizirani korak, osim povećanju sigurnosti građana, doprinijelo bi i ekonomskoj sigurnosti. Nakon toga, otvaranje pregovora o pristupanju EU-ji mogao bi biti moćan mehanizam za uvođenje novih, pozitivnih kriterija u društvu, a napose u svjetlu spoznaje kako je sadašnjim ključnim političkim akterima cilj postojeće stanje i kriterije zadržati što duže," kazao je Budimir.

On je prezentirajući potencijalna rješenja za napredak BiH, kao preduvjet za eurointegracijski proces zemlje, istakao potrebu prenošenje ovlasti s entiteta na državu i jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću predsjednika FBiH.
Bosnolog

#31948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

Cestitke Budimiru koji je veci i dokazani BH domoljub od Lagumdzije i Tihica skupa, kao i svih njihovih praznoglavih i klimoglavih slina,....Ipak je nadvojvoda "Slucajni prolaznik" zasluzio najvise odlicje beogradskog ANUS staba, sto je unistio Socijaldemokratiju BiH i uveliko ispunio snove Dabica, od prihvatanja diskriminirajuceg popisa uz ukidanje clana 48 i duge liste zla koje je ova izdajnicka njuska prihvatila,.....
heckler

#31949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Odrzan sastanak SDSa i HDZa u Sarajevu.
Zakljucak: "Vrijeme je za smjenu ministara iz SDA, NSRzB i HSP-a"

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... zb-i-hsp-a

:lol: E moj slucajni prolaznice nije vise dovoljno da ti HDZ diktira sta i kako, nego sad i SDS poceo dirigovati ko ce sjediti u vladi federacije. :lol:

E jos samo da nije tog Zivka :cry: :cry: :cry:
heckler

#31950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Naravno nakod usaglasenja SDSa i HDZa da je vrijeme da se vlada promjeni slucajni prolaznik odmah izdaje ferman:
Lagumdžija: Nikšić uskoro izlazi s prijedlogom za rekonstrukciju Vlade FBiH

http://www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzi ... /121204188

Mozda ako slucajni prolaznik i yugo-covic zazmire i tri puta kucnu petama Budimir se istopi kao vjestica u Carobnjaku iz Oza. :oops:

Image
Locked