@telemah, vjerujem da se tvojim postom obracas meni, pa da odgovorim:
Telemah wrote:Slaba je vajda od te utješne ''vrijeme je na našoj strani''. Ne vidim što taj mazohistički stav može donjeti današnjoj generaciji, pa čak i onoj iza nje. Prepustiti sve nekakvom navodnom dugogodišnjem biološkom procesu koji će na koncu na pladnju iznjedriti sretno društvo nekome. Isto je kao čekati da se razina mora toliko podigne, da jednoga dana i Bihać bude primorsko mjesto. To je jedan vid brižljivo smišljen stereotipni koncept umrtvljivanja ljudi i poticanje na pasivnost. Ipak neizvjesna utakmica i čitav taj višedecenijski ''napor'' može se preko noći postati uzaludan.
Da, taj stav sigurno jeste mazohisticki jer se sigurno ni ovoj ni narodnoj generaciji (ako je po defaultu razmak generacija oko 35 godina) zivot
radi te cinjenice nece nista poboljsati (sto ne znaci da se zivot uopste nece poboljsati, jer to je stvar pojedinaca ne kolektiva). No i pored te cinjenice je pogresno citavu tezu stavljati pod upitnik jer je i ona sama cinjenica. A preko noci nas moze i crna rupa progutati, planeta moze eksplodirati... dakle, sve je moguce preko noci...
Telemah wrote:
No, bez obzira na sve, ja misli da je moguće stvoriti funkcionirajuću višeetničku državu, za što je potrebno jako puno kompromisa i odstupanje od maksimalističkih zahtjeva. Mora se definirati cilj, ali na tome putu je potrebno činiti kompromise. To je recept na kojemu funkcionira Europa.
Pa da. I ja se tome nadam jer Bosnjacka BiH nije moja BiH. Ali zarad BiH, prije bi je zelio vidjeti samo Bosnjacku nego da je nema... Ali o tome i nije spika, jer Bosnjaci hvala Bogu i ne zele da BiH bude samo bosnjacka nego je upravo obrnuto. A o tome sam vec pisao.
Telemah wrote:
Rješenje se može naći po uzoru na zemlje u Europi koje vrlo dobro funkcioniraju, a imaju različite narode, kulture, primjer za to su upravo Švicarska i Belgija.
Ne znam, ne razumijem se nesto narocito u politicke karte Belgije i Svicarske tako da ih ne mogu komentirati.
Telemah wrote:
Trenutna situaciju je takva da s jedne strane imamo Republiku Srpsku koja je država unutar države, a s druge strane Federaciju u kojoj postoji jako puno međunacionalnih problema, i Hrvate koji su u podređenoj situaciji. BiH bi mogla biti i država tri multietnička prostora, ali prepoznatljivo nacionalna, ili država autentičnih kantona.
U ovom drugom slučaju čitav prostor BiH bi bio kantoniziran, a u prvom slučaju moguća su tri entiteta, tri prostora u kojima će se jasno znati što je njihov zadatak. Tada bismo mogli imati relativno malo funkcija centraliziranih na razini države, što je primjereno jednoj europskoj suverenoj državi, znači: monetarni sustav, fiskalnu politiku, sigurnosnu politiku, vanjsku politiku, i to bi bilo dovoljno, a ostalo bi, na primjeru Švicarske, trebalo decentralizirati i omogućiti ravnomjerni razvoj na cijelom teritoriju.
Kao sto vec napisah, BiH bi mogla biti i samo Bosnjacka. I vjerujem da je veca mogucnost da BiH postane samo Bosnjacka nego da postane drzava nacionalnih kantona. Btw. RS je isto toliko drzava u drzavi koliko je i Federacija drzava u drzavi -> dakle nikako. Oba entiteta su tek... entiteti.
Telemah wrote:
Ili, možda je ipak bolja rahat patnja i šlager "time is on my side"
"
Time is on my side" nije slager.