Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
res publica

#31526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by res publica »

AliceInChains wrote:
E, pa u tome lezi poenta. :mrgreen: Kakva je bila alternativa za Srpsko ujedinjenje, osim stvaranja Jugoslavije?

Na kraju krajeva, zeznuli su sa tim namjerama ostale narode, i zbog toga jad u WW2, a i u devedesetim.
Pa ujedinjenje se dešavalo na terenu. Srpska vojska je 1918. išla do Klagenfurta i tako je došlo do stvaranja Jugoslavije. Da je stala kod Karlovca ili na Uni, ili gdje su već srpske etničke granice, tada Jugoslavije vjerovatno ne bi bilo.
Činjenica je da je Italija bila zainteresovana za Ljubljanu i dijelove Hrvatske, Austrija i Mađarska takođe. Tako da se ne može reći da su Srbi zeznuli Slovence došavši u Ljubljanu. Vjerovatno bi granica Italije i Austrije tada išla Savom kroz Ljubljanu.
AliceInChains

#31527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

res publica wrote:
AliceInChains wrote:
Pa da su ostali narodi bili upoznati sa tim razlogom, onda bi vjerovatno ostali u AU, ili trazili saveznistvo sa Cesima i Slovacima.

Ali dbro, kako bi, ako bi.....Uglavnom Srbi znaju, cemu je istinski sluzila Jugoslavija = ujedinjenju Srpskog naroda.

Samo me cudi, sto ne razumiju/razumijete, da je bas zbog toga ta zemlja propala i na kraju krajeva bila nepodnosljiva za druge narode.
Pa gledaj, istina je da su ostali narodi imali različite stranke, neke i jesu bile za AU, a neke za Srbiju.
Istina je takođe da Srbija za ciljeve srpskog ujedinjenja ipak nije ratovala protiv država drugih jugosloveskih naroda (jer te države nisu ni postojale) već protiv dviju imperija.
E sad, koliko je Jugoslavija bila nepodnošljiva drugima, vjerovatno jeste. Bilo je represije režima protiv nesrba, ali generalno gledajući, ipak je svaki od naroda u toj srpskoj Jugoslaviji doživio nacionalnu emancipaciju, pribavio sebi više koristi nego štete.
Nepodnošljiva je bila utoliko što su se interesi zbog kojih je stvorena Jugoslavija, a to je ujedinjenje Srba, i interesi drugih naroda počeli da razlikuju, jer je nastavak emancipacije drugih naroda značio razjedinjavanje Srba. Iz srpskog ugla to izgleda ovako: mi smo ratovali i uložili velike napre i rizike da bismo se ujedinili, a sad oni (drugi narodi) hoće da se odvajaju i to tako da pocijepaju nas. Problem je što drugi narodi stvaraju svoje nacionalne države na teritoriji koju je Srbija dobila na račun AU i Osmanske imperije. A još veći je problem što te države stvaraju tako da i veliki broj Srba izvlače iz zajedničke države, iako ti Srbi nisu napali nijedan južnoslpovenski narod da bi se ujedinili, već su ratovali sa stranim imperijama.
E sad, koliko je Jugoslavija bila nepodnošljiva drugima, vjerovatno jeste. Bilo je represije režima protiv nesrba, ali generalno gledajući, ipak je svaki od naroda u toj srpskoj Jugoslaviji doživio nacionalnu emancipaciju, pribavio sebi više koristi nego štete.
Ovo je potpuno zamaglavanje cinjenica. Juznoslavenski narod u Austrougarskoj je tezio ujedinjenju i otcjepljenu, radi
izbjegavanja represalija od strane AU, to je bio najveci razlog. Sanjali su o Republici, slicnoj onoj Ceskoslovacke, koja je do WW2 postala ekonomski motor Evrope. Umjesto toga su uletili u ista govna i slicne represalije.
Last edited by AliceInChains on 11/11/2012 13:47, edited 1 time in total.
Bodkin

#31528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Cosmic wrote:
AliceInChains wrote:
Cosmic wrote:Jedina šansa za ukidanje manjeg entiteta je plansko naseljavanje Bošnjaka u istom, o čemu se treba zauzeti odgovarajuća dugoročna strategija. Ukinut ih iznutra!
Nije tacno. Moze se do te mjere politicki i ekonomski oslabiti Velikosrbe, dok prestanu sa blokadom povratka i prirodnom raseljavanju i naseljavanju svih naroda i u manjem cetnitetu.
Imaš neke konkretne metode? Meni se to ne čini previše pragmatično.
mene zanima kako izgleda to ekonomsko slabljenje
AliceInChains

#31529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

Bodkin wrote:
Cosmic wrote:
AliceInChains wrote:
Nije tacno. Moze se do te mjere politicki i ekonomski oslabiti Velikosrbe, dok prestanu sa blokadom povratka i prirodnom raseljavanju i naseljavanju svih naroda i u manjem cetnitetu.
Imaš neke konkretne metode? Meni se to ne čini previše pragmatično.
mene zanima kako izgleda to ekonomsko slabljenje
E pa to trebaju MENI odgovoriti stranke na vlasti, a ne obrnuto. Zasto ih placa narod? Medutim, ova praksa tolerisanja i popustavanja Velikosrbima od strane najljevije i naj-antifasisticke stranke BIH sigurno ne vodi tom cilju. Ja se sa tim ne slazem, i gotovo.
Bodkin

#31530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

AliceInChains wrote:
E pa to trebaju MENI odgovoriti stranke na vlasti, a ne obrnuto. Zasto ih placa narod? Medutim, ova praksa tolerisanja i popustavanja Velikosrbima od strane najljevije i naj-antifasisticke stranke BIH sigurno ne vodi tom cilju. Ja se sa tim ne slazem, i gotovo.
placa ih da vode drzavu. to sto ti hoces je da ih odvedu u rat. nije problem, onda fino glasas za stranku koja kaze da ce se zalagati za uvoz naoruzanja i podijelu medju rajom. samo ti mozes mozes misliti da strake iz federacije mogu ekonomski slabiti rs.da ne govorim o tome kako ekonomski slabiti rs znaci istovremeno jos vise ekonomski unistavati federaciju. to mozda da je razlika kao izmedju svice i nas.

jedino da uvedu zabranu uvoza iz rs. ili mozda carine na proizvode?
AliceInChains

#31531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

Bodkin wrote:
AliceInChains wrote:
placa ih da vode drzavu. to sto ti hoces je da ih odvedu u rat. nije problem, onda fino glasas za stranku koja kaze da ce se zalagati za uvoz naoruzanja i podijelu medju rajom. samo ti mozes mozes misliti da strake iz federacije mogu ekonomski slabiti rs.da ne govorim o tome kako ekonomski slabiti rs znaci istovremeno jos vise ekonomski unistavati federaciju. to mozda da je razlika kao izmedju svice i nas.

Ma da. Jaka RS --> jaka FBIH --> jaka BIH.To je jedina formula. Koji sam ja dusmanin, da to ne mogu skontati :mrgreen: Svako drugo misljenje je poziv na rat. :dance:
Bodkin

#31532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

AliceInChains wrote:
Bodkin wrote:
AliceInChains wrote:

Ma da. Jaka RS --> jaka FBIH --> jaka BIH.To je jedina formula. Koji sam ja dusmanin, da to ne mogu skontati :mrgreen: Svako drugo misljenje je poziv na rat. :dance:
jaka rs nije jaka bih. ne imputiraj bez razloga. kazem ti samo da ne mozes ekonomski slabiti rs, to politicari iz fbih ne mogu napraviti. tj mogu ali to onda dovodi do ekonomskog propadanja cijele drzave (koja je ionako u kurcu). jedini nacin da ti dobijes ono sto hoces je rat.
drugi nacin koji ne ukljucuje ekonosko slabljenje rs je da fbih postane motor napretka i u tom slucaju ce rs izgubiti smisao. naravno lakse je zveckati oruzijem svake 4 godine
Harry Tuttle

#31533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Harry Tuttle »

Nikakav rat ili prijetnje, ovako se ide u akciju i odgovara Dodiku:
"Svima pa i Miloradu Dodiku poručujemo da će naredni izbori biti Opšti izbori i biće održani za dvije godine, 2014. I Dodik i SNSD treba dobro da se pripreme za te izbore, jer će organizacije koje su učestvovale u inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“, zajedno sa još najmanje trideset organizacija civilnog društva koje su do sada pokazale interes da se uključe u koaliciju civilnog društva „Prvi mart“, već početkom iduće godine započeti registraciju prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica na njihovim prijeratnim prebivalištima i poduzeti sve što je potrebno da im omoguće da glasaju u svojim prijeratnim prebivalištima. Njegove prijetnje krivičnim prijavama nisu ništa drugo nego prijetnje tigra od papira. Ovim putem pozivamo i Dodikove dobro plaćene savjetnike – makar one za odnose s javnošću – da entitetskog predsjednika pokušaju spriječiti u kontinuiranom i svakodnevnom brukanju na temu izbora u Srebrenici. Najvažnije, međutim, je to da nakon njegovih posljednjih izjava nema nikakve sumnje da je jedini motiv SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona Dodika eksplicitna želja da kroji i prekraja nesrpsku izbornu volju u RS-u, odnosno sprječavanje masovne registracije građana BiH u njihovim prijeratnim prebivalištima za Opšte izbore 2014. godine. Mi ćemo iskoristiti kompletan arsenal demokratskih sredstava da zadržimo postojeća izborna pravila te se koristimo i ovom prilikom da tu poruku pošaljemo svim partijama koje ne poriču genocid i koje su na tim vrijednostima podržale zajedničku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice"
Cosmic

#31534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Cosmic »

Harry Tuttle wrote:Nikakav rat ili prijetnje, ovako se ide u akciju i odgovara Dodiku:
"Svima pa i Miloradu Dodiku poručujemo da će naredni izbori biti Opšti izbori i biće održani za dvije godine, 2014. I Dodik i SNSD treba dobro da se pripreme za te izbore, jer će organizacije koje su učestvovale u inicijativi „Glasaću za Srebrenicu“, zajedno sa još najmanje trideset organizacija civilnog društva koje su do sada pokazale interes da se uključe u koaliciju civilnog društva „Prvi mart“, već početkom iduće godine započeti registraciju prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica na njihovim prijeratnim prebivalištima i poduzeti sve što je potrebno da im omoguće da glasaju u svojim prijeratnim prebivalištima. Njegove prijetnje krivičnim prijavama nisu ništa drugo nego prijetnje tigra od papira. Ovim putem pozivamo i Dodikove dobro plaćene savjetnike – makar one za odnose s javnošću – da entitetskog predsjednika pokušaju spriječiti u kontinuiranom i svakodnevnom brukanju na temu izbora u Srebrenici. Najvažnije, međutim, je to da nakon njegovih posljednjih izjava nema nikakve sumnje da je jedini motiv SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona Dodika eksplicitna želja da kroji i prekraja nesrpsku izbornu volju u RS-u, odnosno sprječavanje masovne registracije građana BiH u njihovim prijeratnim prebivalištima za Opšte izbore 2014. godine. Mi ćemo iskoristiti kompletan arsenal demokratskih sredstava da zadržimo postojeća izborna pravila te se koristimo i ovom prilikom da tu poruku pošaljemo svim partijama koje ne poriču genocid i koje su na tim vrijednostima podržale zajedničku kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice"
Evo ti, došlo se tobe izgleda. Ja ovdje o ovome trubim godinama i kažu mi da sam budala, pričaju o nekakvom dogovoru. Ništa dogovor, samo odgovor!
madner

#31535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

mostar036 wrote:
madner wrote:Trenutno nema te stranke, a jedina iskrena formula za ukidanje je rat.

Sve ostalo je populizam.
Ma ne možeš ti ukinuti nešto što narod želi,to je nemoguće.
Znas li gdje je Knin?
MuaDib

#31536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

AliceInChains wrote:
emanacija wrote:
AliceInChains wrote:Drug, htjedoh te vec davno pitati sljedeće:

Dali je tebi kao konačni cilj prihvatljivo ukidanje produkta fašizma, tj. Genocidne Rebublige, i s tim zatvaranje največeg nakaradnog zoološkog vrta Evrope?
Iako nisam ja lično pitan, mogu da zapazim da je pitanje pogrešno adresiarno. To pitanje proslijedi američkim tvorcima ove i ovakve BiH i nj kolaborantima sa BH strane.
Pa zasto ljudi za vas socijaliste, tj. anifasiste trebaju uopste glasati, kad nemate odgovor na pitanje, koje pozabavlja najveci dio Bosanaca i Bosnjaka? Gadi mi se vase ponasanje, kao da se prije 12+ godina nije nista desilo.
Ovaj post je najbolji način da odgovorim na tvoje pitanje. Svaki normalan čovjek u ovoj zemlji mora težiti da se što bolje uklone rezultati nasilja 1990-tih godina. Međutim, to se ne može uraditi sve dok se ne poraze nacionalističke stranke i njihovi izrodi u ovoj zemlji. Jer dok god one postoje ne mogu se stvoriti uslovi za rješavanje nacionalnog pitanja u Bosni i Hercegovini. Nažalost naša država je sa demokratskim promjenama dobila vlast od stranaka koje su smatrale da je jugoslovenski model rješavanja nacionalnog pitanja, bio na šetu svakog naroda ponaosob. A koje su po preuzimanju vlasti izlaz počele tražiti kroz političku silu, čime su srušili uspostavljeni program nacionalne ravnopravnosti, a potom započele rat. Nažalost plod toga je BiH sa tri paralelna svijeta, u kojima i dalje politike temeljene na iracionalnim shvatanjima. Koje jedna drugu nadopunjuju, u cilju opstanka na vlasti. Zato nama treba nova ljeva opsija, koja će raditi na smirivanju nacionalnih stvari i pokretanju racionalne političke misli, iz koje treba da izraste novi društveni ugovor u zemlji. Sve dok se to ne desi ovdje ćemo se vrtiti u krug.
Npr. dok se god u javnom diskursu federacije koriste termini genocidna, srpski aušvic, velikosrbi, četnici, separatisti, vlasi i šta ti ja znam šta, uz stalno osporavanje RS, do tada će u RS vladati nacionalističke i populističke partije, a ultrasrpstvo dominantan način mišljenja. S druge strane vrijeđanja i osporavanja, niko i ama baš niko ne nudi bolje riješenje od ovog, osim velikih fraza.
Skijaš

#31537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

res publica wrote:Historija je pokazala nešto sasvim drugo. Zašto je ABiH prekinula ofanzivu na BL? Na to je odgovorio A. Izetbegović: Amerika je zaprijetila da neće više podržavati bosansku vladu a i Hrvatska je odlučila da izađe iz rata. Možda je procjena Izetbegovića da odsustvo strane podrške znači veliku opasnost za Bošnjake i danas aktuelna i ispravna. U tom smislu ne vjerujem da bi Bošnjaci krenuli na Srbe u slučaju kad bi iz svijeta stigli jasni signali da se taj isti svijet neće mijašti u njihovu korist.
To je opasna iluzija jer je odluka Sarajeva da obustavi ratna dejstva obezbjeđena obećanjem da će se poštivati teritorijalni integritet zemlje. Sarajevski politički vrh je ispravno zaključio da bi nastavak rata bez međunarodne podrške bio loša opcija ako su velikosrbi spremni staviti svoj potpis na opstanak BiH. Ali ako taj potpis velikosrbi budu tretirali kao nevažeći, tu izbora nema i oružani sukob je neminovnost. Sa ili bez podrške međunarodne zajednice. A ako velikosrbi misle da bi ih NATO branio u slučaju pokušaja secesije, good luck with that :-D
Bosnolog

#31538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

steppa wrote:Nemojte dozvoliti da vas na rat huška neko poput Sefera Halilovića.
Evo šta o njemu izveštava SDB BIH pre dvadesetak godina.

Image
Image

Cega bre, pa taj sto je potpisao ovaj pamflet je bio KOS-ovac i radio za SANU kuhinju zla,....Taj isti Mujezinovic je dosao u Sarajevo iz Beograda u Aprilu 1992 godine u vrijeme pocetka agresije na RBiH. On je organizator ubistva supruge Sefera Halilovica i njenog brata.

Sefer je bio glavni organizator odrrane RBiH kroz PLRBiH i bio na celu odbrane RBIH u najtezem i najkriticnijem periodu, kojeg licno poznajem od tada i sa kojim sa radio na organizovanju odbrane RBiH kroz PLRBiH jos od Augusta 1991 godine... ;-)

Kada spominjes herojsku velicuni i dokazanog BH patriotu Sefera Halilovica,covjeka koji nije izdao RBIH ustani i nakloni mu se,...
mostar036

#31539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mostar036 »

Ako Amreika da zeleno svjetlo da se RS octcijepi,a Bošnjaci napadnu nju,onda će Amerika bombardovati njih kao što je i Srbe 1995.
Shahab

#31540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Shahab »

Genaral Sefer Halilović je dokazani patriota i borac protiv mafije svake vrste... :thumbup: :bih: Nedavni intervju na TV1 pogotovo je bio kristan...Srbendama je jasno poručio..ugrozite li BiH suverenitet granice RS utvrđene Daytonskim sporazumom više ne važe, a više nije 1992, nemate JNA na svojo strani i bosanske patriote nisu goloruke i bez saveznika...
Bosnolog

#31541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

mostar036 wrote:Ako Amreika da zeleno svjetlo da se RS octcijepi,a Bošnjaci napadnu nju,onda će Amerika bombardovati njih kao što je i Srbe 1995.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Na sto spade vaskolioka srpska sila da im mrski Ameri aminuju secesiju,. A gdje su braca Rusi bre,....????

Amerika ce o limburu podrzati te mokre snove genocidasa,....

Sumska ce do tada biti proslost a Servija Beogradski Pasaluk,....
Last edited by Bosnolog on 11/11/2012 19:11, edited 1 time in total.
mostar036

#31542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mostar036 »

Bosnolog wrote:
mostar036 wrote:Ako Amreika da zeleno svjetlo da se RS octcijepi,a Bošnjaci napadnu nju,onda će Amerika bombardovati njih kao što je i Srbe 1995.

Na sto spade vaskolioka srpska sila da im mrski Ameri aminuju secesiju,. A gdje su braca Rusi bre,....????

Sumska ce do tada biti proslost a Servija Begoradski Pasaluk,....
Samo ti živi u iluziji.RS će se odvojiti onda kad Amerika joj da zeleno svjetlo kao što se i Kosovo odvojilo od Srbije kad joj je Amerika dala zeleno svjetlo.
Skijaš

#31543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Dali su oni zeleno svjetlo i Sadamu da napadne Kuvajt, pa ga onda poderali k'o krmača masan džak. A ako zaista misliš da bi nakon svega Amerikanci obezbjedili vojnu garanciju za otcjepljenje manjeg entiteta, ne znam šta da ti kažem brate, volio bih da mi je k'o tebi.
It_is_a_Leclerc

#31544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by It_is_a_Leclerc »

mostar036 wrote:
Bosnolog wrote:

Sumska ce do tada biti proslost a Servija Begoradski Pasaluk,....
Samo ti živi u iluziji.RS će se odvojiti onda kad Amerika joj da zeleno svjetlo kao što se i Kosovo odvojilo od Srbije kad joj je Amerika dala zeleno svjetlo.
RS se neće odvojiti. A pogotovo u tome neće imati podršku SAD-a koje su milijarde dolara uložile u pomoć BIH, pa taman čekaju da im neki laktaški svinjogojac i njegova podstolna dromfulja Dušanka, to rastjeraju.

RS se može pokušati odvojiti. Odgovor Bošnjaka je jasan. Suspendovanje Dejtonskog ustava (koji nikad i nije usvojen od strane bh. institucija), reintegracija Ustava R BiH, a to je onda incidentno, zapaljivo do bola.

Jednu stvar treba shvatiti. Bošnjaci se NIKAD, za milion godina, kad od kosmosa ostane zvjezdana prašina, neće pomiriti sa tim da mezarje u genocidu ubijenih Bošnjaka bude u državi njihovih ubica. To je pitanje našeg biološkog opstanka, oko kojeg nam historija ne da pravo da pregovaramo.
Bosnolog

#31545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bosnolog »

It_is_a_Leclerc wrote:
mostar036 wrote:
RS se neće odvojiti. A pogotovo u tome neće imati podršku SAD-a koje su milijarde dolara uložile u pomoć BIH, pa taman čekaju da im neki laktaški svinjogojac i njegova podstolna dromfulja Dušanka, to rastjeraju.

RS se može pokušati odvojiti. Odgovor Bošnjaka je jasan. Suspendovanje Dejtonskog ustava (koji nikad i nije usvojen od strane bh. institucija), reintegracija Ustava R BiH, a to je onda incidentno, zapaljivo do bola.

Jednu stvar treba shvatiti. Bošnjaci se NIKAD, za milion godina, kad od kosmosa ostane zvjezdana prašina, neće pomiriti sa tim da mezarje u genocidu ubijenih Bošnjaka bude u državi njihovih ubica. To je pitanje našeg biološkog opstanka, oko kojeg nam historija ne da pravo da pregovaramo.
:thumbup:
To je to,...

Takvom pamecu i mokrim snovima prije ce se desiti da ce Sumska vremnom nestati kao korozija koju pojede lim na otvorenom,.... ;-)

Pa za njie do juce bilo da se ceka da mrska Amerika propadna a bratske Ruje vaskrsnu kao svjetska supersila uno, nakon cega ce se ponovo vrati Srboslavija u Seseljevim granicama,.....????? :D
steppa

#31546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by steppa »

Shahab wrote:Genaral Sefer Halilović je dokazani patriota i borac protiv mafije svake vrste..
Image
Image
Image
Image
Skijaš

#31547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

It_is_a_Leclerc wrote:Jednu stvar treba shvatiti. Bošnjaci se NIKAD, za milion godina, kad od kosmosa ostane zvjezdana prašina, neće pomiriti sa tim da mezarje u genocidu ubijenih Bošnjaka bude u državi njihovih ubica. To je pitanje našeg biološkog opstanka, oko kojeg nam historija ne da pravo da pregovaramo.
Način kojim su se velikosrbi bacili na realizaciju projekta Velike Srbije, danas im predstavlja ključnu prepreku stvaranju mreže saveznika u svijetu. Kada se iz nekih JNA kasarni regrute organizovano slalo na prikazivanje filma Boj na Kosovu, radilo se o priči koja je stara pola milenijuma i teško je tu stvoriti nekakvu vezu. Za razliku od Kosova polja, Potočari su ne samo svježa rana kojoj upornim negiranjem ne dozvoljavaju zarastanje, nego je i obilježena uredno poredanim grobovima, hiljadama bijelih spomenika. Tvrditi da bi neko vršio pritisak na Sarajevo da prizna nezavisnost manjeg entiteta, nakon čega bi to bošnjačko svetište u Podrinju Bošnjacima postalo inostranstvo, pa to je nebuloza i ustvari pokazuje u kako su očajnoj situaciji oni koji bi da se ova zemlja raspadne.
MuaDib

#31548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by MuaDib »

Skijaš wrote:
Dali su oni zeleno svjetlo i Sadamu da napadne Kuvajt, pa ga onda poderali k'o krmača masan džak. A ako zaista misliš da bi nakon svega Amerikanci obezbjedili vojnu garanciju za otcjepljenje manjeg entiteta, ne znam šta da ti kažem brate, volio bih da mi je k'o tebi.
U ovom svijetu se sve vrti oko interesa, pa tako ako nosiocima novog svjetskog poretka bude u interesu disolucija Bosne i Hercegovine, ona će se i desiti. To što Bošnjaci uglavnom ne mogu svariti, nije ničiji problem do njihov. Jer kao što je Srbiji rečeno Kosovo je nezavisno, ma kakve vi god deklaracije i ustave donosili, tako se može sutra i nama reči. Problem ove zemlje je što je ovo zemlja mržnje, što se i ovdje vidi iz brojnih diskusija i što takva svijest uporno održava retrogradne političke elite na vlasti. A drugi njen problem je što se ustav selektivno primjenjuje i što nema instituta održive zaštite ustava. Da se ustav od početka počeo primjenjivati u skladu sa svim svojim odredbama kako treba, mi bi već bili napredna i prosperitetna zemlja. Međutim u našoj politici nema inteligencije, osim one u inovaciji metoda krađe naroda i države. Problem je što se ne zna gdje gora situacija ili u FBiH ili u RS, i što nema svjetionika u Bosni i Hercegovini na koji se možemo ugledati. Brčko je to bilo, dok nisu Amerikanci otišli, a sada postaje sve više učmala i zapuštena sredina.
Ako neće Bošnjaci da svojim znanjem, htjenjem, državotvornom sviješću, kredibilitetom, pameću i politikom jasnih ciljeva, da grade bosanskohercegovačko društvo, budi te uvjereni da od BiH kao države nema ništa. S druge strane Srbi su dobili entitet u kom nemaju prepreka od dezorjentisane bošnjačke ali i hrvatske politike, i koji pretvaraju u isključivo srpski prostor, u kom se na svakom koraku briše bosansko-hercegovački predznak. Dok Hrvati s treće strane opet suočeni sa stalnim preglasavanjima i osporavanjima političkih predstavnika, sanjaju Herceg-Bosnu, smatrajući ovu zemlju npravednom po njih. Mi koji BiH smatramo svojom državom nećemo moći učiniti ništa, na poboljšanju stanja.
Zato u Sarajevu mora da nastane snaga koja će povesti ovu zemlju naprijed, uništiti stranačko-birokratsku hobotnicu, te vratiti znanje i stručnost u institucije od državnog značaja, privući inteligenciju iz dijaspore i postaviti temelje nove bosanskohercegovačke političke misli, koja će uvažavati podjedanko bošnjačku, srpsku i hrvatsku, kao i bosanskohercegovačku anacionalnu i manjinsku stvarnost u BiH i krenuti u obračun sa retrogradnim snagama, djelima i primjerima, a ne prepucavanjim, BiH će nastaviti svoju agoniju, do smrti, koja je u suprotnom neminovna. Ma koliko neko govorio drugačije. A koja se ne može spriječiti, jer mi nismo u stanju zaštiti ni šaht na ulici, a kamo li rijšiti mnogo veće probleme. Sve dok nas prdstavljaju SDA, SDP, SBB, SBiH, SDU, BPS i slične organizacije nama nema pomoći.
udrch

#31549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

It_is_a_Leclerc je napisao/la:

vrlo jednostavno i precizno..
ne postoji ništa što bi nas brže ujedinilo od činjenice da bi Srebrenica bila negdje drugo..
čak i mlade generacije pokazuju ogroman patriotizam kada je u pitanju genocid u Srebrenici..
neki govore da je to mržnja, ali rezultat bi bio isti..
uostalom narod koji je počinio genocid mora se nositi sa tim kao što su to uradili Nijemci..međutim mi imamo situaciju da oni to dodatno pogoršavaju i nhegiraju, pa osim prezira i mržnje teško nešto drugo mogu očekivati..
mostar036

#31550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mostar036 »

Ali Srebrenicu su Amerikanci već dali Srbima tj RS,a na to su Bošnjački lideri u Dejtonu pristali.Može se reći da su i RS stvorili Amerikanci.Da je Amerika željala jedinstvenu BiH ne bi Srbima dala pola države.
Locked