Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
kowalski1

#25951 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

multietničko društvo ne postoji i apsolutno nikada nije postojalo u evrop,i i ja sam već u par postova pokušao da pišem o tome. pa, kralj aleksandar je pokušavao (dodouše, on to nije zvao multietničko-taj termin nije ni postojao) da stvori dominaciju većinskog naroda kroz priču o troimenom narodu i znamo u šta se to izrodilo nakon 29-te, i kakvu mržnju akumuliralo.
hajde da prestanemo da živimo u iluzijama i da okrenemo novi list koliko god nekima to bilo teško ili nespojivo sa njihovim političkim ili ljudskim stavovima. dakle, bosna nije multietnička država, već protektorat-država sa tri nacionalana-etno tora u kojima se njeguje najgora vrsta nacionalizma -onaj konfesionalni. ako za početak pođemo od ove istine i svima će nam biti lakše.
andromeda101

#25952 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Ja naprotiv, sam baš nešto polu-pun optimizma.

Ide se ka boljem.

Ekonomija je katastrofa ali nije puno bolje ni na zapadu gdje ljudi svakodnevno ostaju bez posla. Bar nije BiH u kreditima kao neke druge zemlje...još. I nadam se da neće biti, već treba dizati galamu i na ovu zaduženost i stavljati je pod kontrolu.

Da se vratim političkoj situaciji. Ovdje ima onih koji su na brzo slizanje u neku multietničnost.

To neće tako ići već se ide gorkim lijekom. Trebaš čašu isprazniti da bi je napunio čistom vodom, kako oni kung-fu-aši kažu.

Kad vidim ko se i na što buni, sve mi bude jasno.

Ni ono brzo slizanje nakon drugog svjetskog rata pod Titom nije nešto puno pomoglo, da jeste, nebi bilo rata 90-tih. ;-)

-BiH je država
-Bošnjaci nisu Srbi ni Hrvati, već su...Bošnjaci
-Veliko-srpska mitologija ne prolazi
-Multietničnost propagirati, ali nikoga moliti da u njoj prisustvuje (a ko ste to vi da vas se treba za to moliti?!!!)
-Kome se ne sviđa nek budućnost traži u nekoj rezervnoj državi
-Na kraju krajeva, ako BiH da bi bila država treba da bude bošnjačka...biće

Otvoreno, molim lijepo, hoće, neće, kako god.

Biti priljudni, ili glumiti priljudnost, i neko te naziva kurvom. Pa valja se potruditi i glumiti. I to zahtjeva energije.

Pa opet nekom ne valja. Nije se rodio ko bi vam ugodio.

I glumljeni merhamet pomogne i razveseli ljude. Jbga nismo roboti...ljudi smo. Svak ima svojih problema.
Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 09:48, edited 2 times in total.
kowalski1

#25953 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

nažalost ekonomska situacija je nikad gora i veće su šanse da kolektivno umremo od gladi nego da kolektivno uđemo u eu.

ali
andromeda101 wrote:
-BiH je država
-Multietničnost propagirati, ali nikoga moliti da u njoj prisustvuje

ovo je upravo ono o čemu pričam. ovo je otvoreni poziv na disoluciju, jer sa tobom se u ovom slučaju neće složiti ni najgrađanskiji srpski/hrvatski političar, a nacionalisti će jedva dočekati.

i ne radi se o mitologiji, već o mitomaniji i u ovom slučaju tvojoj.
Skijaš

#25954 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
independer wrote:Multietnicko drustvo kakvo se sanja na ovom podforumu je iluzija bar narednih 50 godina. To je zalosno ali je tako. Sovinisti su pobjedili
To je golema rupa iz socijalističko-samoupravnog odgoja. Optimizam bez granica. U školama se nije učilo da i loši momci ponekad pobjede, pa se mnogi ne znaju nositi sa tim.
Nije to optimizam bez granica, to je pitanje duha svakog od nas. Pročitaj malo biografiju recimo Linkolna (jer nema puno biografija malih običnih ljudi koje je progutalo vrijeme), vrijedne uspjehe po pravilu nije lako ostvariti. Na Japance su bacili dvije atomske pa gdje su Japanci, Nijemce su vratili u srednji vijek, pa pogledaj Nijemce. Amerika je prije par stotina godina bila jedna ogromna livada, danas su upravo zbog te "go-getter" filozofije svjetski gigant. Ako išta, mi smo ovdje razmaženi, turska vojska čisti snijeg s pruga, Inzko spominje smeće u Miljacki a ti govoriš o porazu ? Poražen je onaj ko se tako osjeća. Ja poražen nisam a nacionalisti, u sva tri naša naroda, će biti pobjeđeni.
andromeda101

#25955 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:nažalost ekonomska situacija je nikad gora i veće su šanse da kolektivno umremo od gladi nego da kolektivno uđemo u eu.

ali
andromeda101 wrote:
-BiH je država
-Multietničnost propagirati, ali nikoga moliti da u njoj prisustvuje

ovo je upravo ono o čemu pričam. ovo je otvoreni poziv na disoluciju, jer sa tobom se u ovom slučaju neće složiti ni najgrađanskiji srpski/hrvatski političar, a nacionalisti će jedva dočekati.

i ne radi se o mitologiji, već o mitomaniji i u ovom slučaju tvojoj.
Nisu to onda nikakvi građani, to su oni koji su me i još bi me klali. I s takvima nema kompromisa oko osnovnih i vitalnih stavova.
Skijaš

#25956 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kowalski1 wrote:multietničko društvo ne postoji i apsolutno nikada nije postojalo u evrop,i i ja sam već u par postova pokušao da pišem o tome. pa, kralj aleksandar je pokušavao (dodouše, on to nije zvao multietničko-taj termin nije ni postojao) da stvori dominaciju većinskog naroda kroz priču o troimenom narodu i znamo u šta se to izrodilo nakon 29-te, i kakvu mržnju akumuliralo.
hajde da prestanemo da živimo u iluzijama i da okrenemo novi list koliko god nekima to bilo teško ili nespojivo sa njihovim političkim ili ljudskim stavovima. dakle, bosna nije multietnička država, već protektorat-država sa tri nacionalana-etno tora u kojima se njeguje najgora vrsta nacionalizma -onaj konfesionalni. ako za početak pođemo od ove istine i svima će nam biti lakše.
:-D pa eto, ti pođi i neka ti bude ono maksimalno lakše :-D Ja neću. Turci su ovdje drmali 500 godina pa je njihovom zulumu došao kraj. Crnci u Južnoj Africi su bili žrtve najgoreg oblika segregacije čitavih pola vijeka, pa je taj šovinizam danas iza nas. Predaje nema i neće je biti, BiH ne može biti razvaljena i društvo će se reintegrisati onog momenta kad kritična masa u srpskom narodu, shvati da prolongiranjem stagnacije u procesu devastacije svih, najbrže propada upravo srpski narod u BiH. Uključiće se taj survivalistički mehanizam i odustaće se od aktuelne autodestruktivne politike.
kowalski1

#25957 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

andromeda101 wrote: Nisu to onda nikakvi građani, to su oni koji su me i još bi me klali. I s takvima nema kompromisa oko osnovnih i vitalnih stavova.
strašno.
andromeda101

#25958 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:
andromeda101 wrote: Nisu to onda nikakvi građani, to su oni koji su me i još bi me klali. I s takvima nema kompromisa oko osnovnih i vitalnih stavova.
strašno.
Nije strašno, ali je smiješno da ti i tvoji istomišljenici umišljaju da ja trebam neku tvoju dozvolu da budem Bošnjak.

I da imamo neku normalnu državu.

A ko ste to vi?!!!
kowalski1

#25959 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:multietničko društvo ne postoji i apsolutno nikada nije postojalo u evrop,i i ja sam već u par postova pokušao da pišem o tome. pa, kralj aleksandar je pokušavao (dodouše, on to nije zvao multietničko-taj termin nije ni postojao) da stvori dominaciju većinskog naroda kroz priču o troimenom narodu i znamo u šta se to izrodilo nakon 29-te, i kakvu mržnju akumuliralo.
:-D pa eto, ti pođi i neka ti bude ono maksimalno lakše :-D Ja neću. Turci su ovdje drmali 500 godina pa je njihovom zulumu došao kraj. Crnci u Južnoj Africi su bili žrtve najgoreg oblika segregacije čitavih pola vijeka, pa je taj šovinizam danas iza nas. Predaje nema i neće je biti, BiH ne može biti razvaljena i društvo će se reintegrisati onog momenta kad kritična masa u srpskom narodu, shvati da prolongiranjem stagnacije u procesu devastacije svih, najbrže propada upravo srpski narod u BiH. Uključiće se taj survivalistički mehanizam i odustaće se od aktuelne autodestruktivne politike.
reintegrisati u šta? kako ne shvataš da ne postoji taj socijalni mehanizam da stvar vrati na početnu tačku kad, zapravo, te početne tačke ni nema. ako bi sutra ukinuli entitete i kantone ništa se apsolutno ne bi promjenilo već bi se nepovjerenje samo dodatno povećalo. suština je u sledećem:mi nismo imali društvo u pravom smislu, imali smo komunistički ideološki raj gdje je sve funkcionisalo jer je politika bila protjerana iz javne svere-zapravo, o njoj se nije smjelo ni misliti a kamoli raspravljati. bili smo politički idioti. a onda smo uletili u demokratiju i shvatili da ni jedno pitanje iz 41-45 nije zatvoreno. danas nemamo ništa. imamo andromedu koji kaže da moramo svi biti bošnjaci i imamo četnike i ustaša. a od rata je prošlo 17 godina.
andromeda101

#25960 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote: reintegrisati u šta? kako ne shvataš da ne postoji taj socijalni mehanizam da stvar vrati na početnu tačku kad, zapravo, te početne tačke ni nema. ako bi sutra ukinuli entitete i kantone ništa se apsolutno ne bi promjenilo već bi se nepovjerenje samo dodatno povećalo. suština je u sledećem:mi nismo imali društvo u pravom smislu, imali smo komunistički ideološki raj gdje je sve funkcionisalo jer je politika bila protjerana iz javne svere-zapravo, o njoj se nije smjelo ni misliti a kamoli raspravljati. bili smo politički idioti. a onda smo uletili u demokratiju i shvatili da ni jedno pitanje iz 41-45 nije zatvoreno. danas nemamo ništa. imamo andromedu koji kaže da moramo svi biti bošnjaci i imamo četnike i ustaša. a od rata je prošlo 17 godina.
Andromeda ti nije rekao da moraš biti Bošnjak, nego sam rekao da smo mi Bošnjaci a ne Srbi ni Hrvati. (vrati se i pregledaj što si citirao)

Iako da bi opstao u državi zvanoj Bosna, najlakše ćeš opstati ako je budeš volio i gradio, a ne očekivao od drugih da te mole da to radiš.

Jbga, ja kad odem na posao, radim i niko me ne moli da radim. Već ako ne radim dobijem odkaz. ;-)

Isto tako, što bi ja tebe molio za multietničnost. Najlakše prolaziš i opstaješ ako si multietničan a ne zatvoren.

Ako nećeš, ti se zatvori u ta tvoja četiri, i kad ti dosadi odi vidjeti svoju posjetu u Srbiji ili Hrvatskoj, malo pa malo.

Ti meni ovdje glumiš kako ti teško pada multietničnost a ja kad odem u Srbiju ili Hrvatsku onima nikakv problem družiti se sa mnom.

Znači kad bi ti imao svoj tor obezbjeđen u državu onda bi ti multietničnost veoma lako pala i bila normalna.

To znači da glumiš dok ne ostvariš svoj tor koji je pripremljan etničkim čišćenjem.

I nije mi te žao ni slične tebi. Ni najmanje.
Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 10:16, edited 1 time in total.
Skijaš

#25961 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kowalski1 wrote:
Skijaš wrote:
reintegrisati u šta? kako ne shvataš da ne postoji taj socijalni mehanizam da stvar vrati na početnu tačku kad, zapravo, te početne tačke ni nema. ako bi sutra ukinuli entitete i kantone ništa se apsolutno ne bi promjenilo već bi se nepovjerenje samo dodatno povećalo.
Nisam za ukidanje entiteta i kantona, samo kažem da mora biti nebitno ko je koje etničke pripadnosti u tim administrativnim jedinicama, da se teritoriju ne svojata. Srbi će uvijek biti većina u manjem entitetu, ali nemaju pravo da taj komad BiH svojataju samo za srpski narod.
danas nemamo ništa. imamo andromedu koji kaže da moramo svi biti bošnjaci
Nisam vidio da je to napisao. Možeš li ga citirati ?
i imamo četnike i ustaša. a od rata je prošlo 17 godina.
Pa neka se prestane sa podrivanjem zemlje i forsiranjem podjela. Njih trebaš uvjeriti da se predaju, ne mogu ti ljigavci biti više motivisani od mene, ja branim ljudskost, pravdu, oni mržnju i segregaciju.
andromeda101

#25962 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Boom71 wrote:
Skijaš wrote:
independer wrote:Multietnicko drustvo kakvo se sanja na ovom podforumu je iluzija bar narednih 50 godina. To je zalosno ali je tako. Sovinisti su pobjedili
Ne osjećam taj poraz. Naprotiv, mislim da je društvo danas u boljem stanju nego prije godinu dana. Načet je koncept konstitutivnih stranaka i na tom treba dalje graditi.
multietnicko drustvo i drzavu zasnovanu na ravnopravnosti sanja jedan mali broj ljudi.
evo i ja sam se pokvario i pocinjem da zaudaram.moji roditelji su pripadnici dva najveca konstituivna naroda u bih.imam li ja veca prava od cistokrvnih konstituivaca ?

mi smo zatocenici nekoliko kriminalizovanih primitivaca koju uz pomoc svojih podanika razvaljuju ovo nase drustvo.
ova ekipa politicara nikada nece ovu drzavu dovesti na zelenu granu.
rjesenje je u korjenitim promjenama za koje mi,ocigledno,nismo spremni.
Ne predaji se sinko, što više "mješanaca" eto brže normalnije BiH. ;-)
Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 10:27, edited 1 time in total.
kowalski1

#25963 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

andromeda101 wrote: -Kome se ne sviđa nek budućnost traži u nekoj rezervnoj državi
evo andromede, ali to nije bitno, moja poenta je da ne postoji mogućnost nazad. nema rikverca. autentična politka koja se zalaže za zajedničku državu ne postoji niti je moguća u ovom istorijskom trenutku. a 17 godina je jako puno vremena da bi se ohladile glave, ali to se ne dešava. ne postoji apsolutno nikakv socijalni pomak u ničemu. a sarajevska politka o je u međuvremnu postala potpuno ksenofobna. znači, ono što sam rekao, tri konfesionalna tora koje se, eto tako, održavaju u međuvremenu, a to međuvrijeme može da traje jako dugo. za to vrjeme frustracije će samo da rastu.
andromeda101

#25964 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:
andromeda101 wrote: -Kome se ne sviđa nek budućnost traži u nekoj rezervnoj državi
evo andromede, ali to nije bitno, moja poenta je da ne postoji mogućnost nazad. nema rikverca. autentična politka koja se zalaže za zajedničku državu ne postoji niti je moguća u ovom istorijskom trenutku. a 17 godina je jako puno vremena da bi se ohladile glave, ali to se ne dešava. ne postoji apsolutno nikakv socijalni pomak u ničemu. a sarajevska politka o je u međuvremnu postala potpuno ksenofobna. znači, ono što sam rekao, tri konfesionalna tora koje se, eto tako, održavaju u međuvremenu, a to međuvrijeme može da traje jako dugo. za to vrjeme frustracije će samo da rastu.
Ja ti govorim istinu, da bi te stimulisao na multietničnost, pošto mi se ne da molit.

A ti kako hoćeš.

Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 10:30, edited 1 time in total.
kowalski1

#25965 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

a istina je da druga dva naroda ili prihvate bošnjačku državu ili se sele?
andromeda101

#25966 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:a istina je da druga dva naroda ili prihvate bošnjačku državu ili se sele?
Istina je da ako druga dva naroda ne prihvate BiH kao svoju državu, ona će postati bošnjačka.

Pa kako god.
Skijaš

#25967 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kowalski1 wrote:
evo andromede, ali to nije bitno,
Naravno da je bitno ako si ga optužio da je rekao što nije. Ovo gore nije epilog kojem treba stremiti, ali na to je upozorio i Bojan Bajić i Amerika.
moja poenta je da ne postoji mogućnost nazad. nema rikverca. autentična politka koja se zalaže za zajedničku državu ne postoji niti je moguća u ovom istorijskom trenutku.
Ako ti se ne sviđa SDP, glasaj za Našu Stranku.
a 17 godina je jako puno vremena da bi se ohladile glave, ali to se ne dešava. ne postoji apsolutno nikakv socijalni pomak u ničemu.
Pa velikosrbi nisu pobjeđeni nego u "miru" nastavljaju sa forsiranjem svojih ratnih ciljeva. Kakvo hlađenje glava ? Pa kako smiriti situaciju ako neko negira genocid ? Evo kad je zadnji put neki sarajevski političar spominjao ukidanje entiteta ? A Dodik je prije par dana balio o ukidanju državnog pravosuđa. "Hlađenja glava" ne može biti dok se tu genocidnu opciju ne porazi.
a sarajevska politka o je u međuvremnu postala potpuno ksenofobna
:-D nije tačno.
znači, ono što sam rekao, tri konfesionalna tora koje se, eto tako, održavaju u međuvremenu, a to međuvrijeme može da traje jako dugo. za to vrjeme frustracije će samo da rastu.
Ovo je moj odgovor na svaku prijetnju sličnu tvojoj
http://www.youtube.com/watch?v=5I6l-YliQes
kowalski1

#25968 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

andromeda101 wrote:
kowalski1 wrote:a istina je da druga dva naroda ili prihvate bošnjačku državu ili se sele?
Istina je da ako druga dva naroda ne prihvate BiH kao svoju državu, ona će postati bošnjačka.

Pa kako god.
na koji način? jel postoji neki mehanizam za koji ja ne znam?
Skijaš

#25969 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kowalski1 wrote:
andromeda101 wrote:

Pa kako god.
http://www.index.hr/forum/7/drustvo/tem ... u-bih.aspx
andromeda101

#25970 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:
andromeda101 wrote:

Pa kako god.
Da je drugačije i da vas to ne kopka, nebi ti dolazio na forum i pokazivao slabost, već bi uživao u svom rahatluku.

Jbga, ja ti kažem kako jeste. Kome BiH nije draga i ko je ne smatra svojom državom i rodnom grudom, neće mu se ostajati u tom "frankenštajnskom zatvoru" već će gledati kako i što pre u "obećanu" Srbiju ili Hrvatsku.

A najgore ili najbolje je to, što je to sporedno dejstvo baš te veliko-srpske ili veliko-hrvatske politike i trovanja. Pa dođe na ono ko drugom jamu kopa sam u nju pada.

Jedini je put timski rad.

Nećeš, onda truni.
kowalski1

#25971 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kowalski1 »

Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:
andromeda101 wrote: Istina je da ako druga dva naroda ne prihvate BiH kao svoju državu, ona će postati bošnjačka.

Pa kako god.
ovo je potpuno nemoguće jer su teritorije potpuno etnički očišćene. drugo, bojan je napisao novinski tekst, ovo nije naučni rad , nema niakvih referenci, jednostavno sjeo i sastavio šta on misli.
dakle, jedini način za stvaranje etnički čiste države na je etničko čišćenje, i nema potrebe da uvijamo.
andromeda101

#25972 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

kowalski1 wrote:
ovo je potpuno nemoguće jer su teritorije potpuno etnički očišćene. drugo, bojan je napisao novinski tekst, ovo nije naučni rad , nema niakvih referenci, jednostavno sjeo i sastavio šta on misli.
dakle, jedini način za stvaranje etnički čiste države na je etničko čišćenje, i nema potrebe da uvijamo.
Nemoj nam davati recept.

Kad vidiš da propagiramo multietničnost. ;-)
Skijaš

#25973 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kowalski1 wrote:
Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:
bojan je napisao novinski tekst, ovo nije naučni rad , nema niakvih referenci, jednostavno sjeo i sastavio šta on misli
Da i ? Poenta je da ih ima koji shvataju kako je pred Bošnjacima nekoliko "dobitničkih" opcija, dok Srbima recimo dalja stagnacija najmanje odgovara. Spominjao sam jučer brojke. U FBiH duplo više stanovnika a u manjem entitetu duplo veća stopa razvoda, duplo veća stopa samoubistava, duplo manje minimalne penzije a evo sad im je prirodni priraštaj pao na -4000 dok je FBiH u plusu. Brojke koje je Bajić spominjao su stare i čak manje loše od sadašnjih. Stagnacija nikom ne odgovara ali najveću štetu nanosi Srbima.
andromeda101

#25974 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by andromeda101 »

Skijaš wrote:
kowalski1 wrote:
bojan je napisao novinski tekst, ovo nije naučni rad , nema niakvih referenci, jednostavno sjeo i sastavio šta on misli
Da i ? Poenta je da ih ima koji shvataju kako je pred Bošnjacima nekoliko "dobitničkih" opcija, dok Srbima recimo dalja stagnacija najmanje odgovara. Spominjao sam jučer brojke. U FBiH duplo više stanovnika a u manjem entitetu duplo veća stopa razvoda, duplo veća stopa samoubistava, duplo manje minimalne penzije a evo sad im je prirodni priraštaj pao na -4000 dok je FBiH u plusu. Brojke koje je Bajić spominjao su stare i čak manje loše od sadašnjih. Stagnacija nikom ne odgovara ali najveću štetu nanosi Srbima.
Mi im još otvoreno govorimo šta se dešava, umjesto da ćutimo i pustimo da svari hodaju svojim hodom.

Kontamo "hej, jel' se vama živi ovdje u Bosni i da li sebe smatrate Bosancima".

Nakon svega onoga što se desilo.

Oni opet po starom.

Još me čovjek napade.

Bolje da ćutimo kad im to ne možeš utuviti u glavu.

Iće brže.
Last edited by andromeda101 on 13/05/2012 11:20, edited 1 time in total.
Skijaš

#25975 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

andromeda101 wrote:Bolje da ćutimo kad im to ne možeš utuviti u glavu.

Iće brže.
Pa ako ovo shvatiš kao sukob plemena u kojem je u redu zajebati Srbe, onda si isti kao i velikosrbi,
Locked