Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#24776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

plain vanilla wrote:
Skijaš wrote:
radostan dan wrote:Ne znam kolega, ja nisam tog mišljenja, da ovo ide na ruku dosadašnjoj politici, sa na ovakav način izabranim Komšićem i Lijanovićima, uz potpuno izbacivanje HDZ-ova.
Prvo, HDZ nije izbačen, oni su odbili kompromisni prijedlog njemačkog i američkog ambasadora. I drugo, šta je najgore što se može desiti ? OK, evo većina Hrvata ne prepozna da ih je HDZ samo zajebavao i da poziciju hrvatskog naroda SDP, HSP i NSRzB ustvari poboljšavaju. Šta onda ? Neko će organizovati barikade ? HNS će uraditi nešto ?

Često pročitam kako je Lagumdžija "ujedinio hrvatski narod", kako će se ovo obiti o glavu Sarajevu, ali realno, stvar je suprotna. Nikad u hrvatskom narodu nije bilo ovolike doze pluralizma kao sada. Prije 20 godina smo imali Šuška i HRHB, prije deset godina Jelavića i pokušaj samouprave, a u oba slučaja je podrška HDZ-u za radikalna rješenja bila veća nego danas. Tako da ne vidim na čemu je zasnovana ta tvoja zabrinutost.
U najgorem slucaju HDZ ce dobiti naredne izbore, a onda ce zavladati blagostanje.
Na lokalnom nivou to i ne igra značajnu ulogu. A nakon opštih izbora, ponuda HDZ-u će biti još skromnija, bez obzira na rezultate. Jer ucjene sa izborom kantonalnih delegata za Dom naroda više nije mehanizam kojim HDZ može ucjenjivati bilo koga.
Skijaš

#24777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:
KatarinaKosaca wrote:ako ništa zahladiće odnose do minimuma
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/sda-i ... ama-vlasti
Uvijek su oni bili u koaliciji, pa to ne znači da je isto stanje na terenu, naprotiv...
Ne vidim koje su reperkusije odbijanja HDZ-ovih ultimatuma. Sa platformaškom SDA potpisuju sporazum o saradnji, na nivou države zajednički sa SDP-om imenuju kadrove, u Mostaru se ulazi u razgovore o stabilizaciji grada, ja stvarno ne vidim šta su to negativne posljedice odbijanja HDZ-ovih ultimatuma.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#24778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KatarinaKosaca »

Skijaš wrote:Ne vidim koje su reperkusije odbijanja HDZ-ovih ultimatuma. Sa platformaškom SDA potpisuju sporazum o saradnji, na nivou države zajednički sa SDP-om imenuju kadrove, u Mostaru se ulazi u razgovore o stabilizaciji grada, ja stvarno ne vidim šta su to negativne posljedice odbijanja HDZ-ovih ultimatuma.
Pitaj Bošnjake u SBK, ili u Hercegovini gdje zajedno žive... A pitaj i Hrvate, red bi bio da se i njih nešto upita.. prije nego što se zaključi da je sve to "HDZ" :D
Skijaš

#24779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:Ne vidim koje su reperkusije odbijanja HDZ-ovih ultimatuma. Sa platformaškom SDA potpisuju sporazum o saradnji, na nivou države zajednički sa SDP-om imenuju kadrove, u Mostaru se ulazi u razgovore o stabilizaciji grada, ja stvarno ne vidim šta su to negativne posljedice odbijanja HDZ-ovih ultimatuma.
Pitaj Bošnjake u SBK, ili u Hercegovini gdje zajedno žive... A pitaj i Hrvate, red bi bio da se i njih nešto upita.. prije nego što se zaključi da je sve to "HDZ" :D
Malo se diglo tenzije, neka balavurdija lijepila plakate, neki se malo aktivirali i kroz šinsprej, zaklali horoza i napisali par grafita više nego što to inače rade. Nije to politička posljedica, to je kao kad neko u šumi kihne a nikog nema u okolini da čuje kad je kihnuo.
nosara

#24780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Skijaš wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Malo se diglo tenzije, neka balavurdija lijepila plakate, neki se malo aktivirali i kroz šinsprej, zaklali horoza i napisali par grafita više nego što to inače rade. Nije to politička posljedica, to je kao kad neko u šumi kihne a nikog nema u okolini da čuje kad je kihnuo.
:-)
Skijaš

#24781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

nosara wrote:
Skijaš wrote:
KatarinaKosaca wrote:
'ta je nosara june te ubolo ? Jesi to htio nešto reći ?
nosara

#24782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Skijaš wrote:
nosara wrote:
Skijaš wrote:
'ta je nosara june te ubolo ? Jesi to htio nešto reći ?
Ko, ja...? Ma jok, more... :zzzz:
vee-jay

#24783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

@skijas, rad na ustavnim reformama je poceo onog dana kad se "sestorka" dogovorila o podjeli vlasti na drzavnom nivou tj. o sastavu vijeca ministara. novi ustav nece biti napravljen na nekom jednosedmicnom workshopu nego kako izgleda upravo na ovim sijelima, gdje ce se dogovarati dio po dio...

Zadnjim dogovorom izmedju HDZ-SDA dogovorena je i koalicija za naredne izbore. Na drugoj strani imamo isto dogovorenu koaliciju SDP-SBB. Obje koalicije imaju svoje manjakovisti. Prva vjerovatno nece imati dovoljnu kvotu (osim ako se SBiH ne digne iz mrtvih) a druga nema "legalnu i legitimnu blabla" kvotu iz hrvatskog naroda.

Koliku su gresku glupi Ljubic i Raguz ucinili... :roll:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#24784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

vee-jay wrote:
i dalje naivno vjerujem da je Ljubic bio ucijenjen
spreca

#24785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

plain vanilla wrote:
vee-jay wrote:
Ucijenili ga foteljom.....ali nebi nafake.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#24786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

spreca wrote:
plain vanilla wrote:
vee-jay wrote:
Ucijenili ga foteljom.....ali nebi nafake.
ma ne, nudila mu se fotelja, ali je on odbio..
spreca

#24787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

plain vanilla wrote: ma ne, nudila mu se fotelja, ali je on odbio..
Ma ko ce ga znati ....mozda nije htio da izostane od izgradnje treceg :mrgreen:
kiky

#24788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

haman se sve dogovorilo kod precjenika ...
još samo mostar i pjesma ...
vee-jay

#24789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Bio sam misljenja da je buducnost "zajednicke" Bosne u rukama Bosnjaka. Vjerujem da sam bio u krivu, jer kako izgleda buducnost "zajednicke" Bosne je u rukama bosanskih Srba. Banja Luka nikada ne moze Rusima postati iole relevantna koliko Sarajevo moze biti relevantno Turcima. A Sarajevo bi bilo glupo da ne prihvati pomoc Turske.

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/n ... 120311056#
spreca

#24790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

vee-jay wrote:Bio sam misljenja da je buducnost "zajednicke" Bosne u rukama Bosnjaka. Vjerujem da sam bio u krivu, jer kako izgleda buducnost "zajednicke" Bosne je u rukama bosanskih Srba. Banja Luka nikada ne moze Rusima postati iole relevantna koliko Sarajevo moze biti relevantno Turcima. A Sarajevo bi bilo glupo da ne prihvati pomoc Turske.

Nisam skonto sta mislis pod onim uvecanim?.....nejmam nista protiv ako se sutra u BiH pojavi RIA Novosti ako ce korektno pisati o BiH
zavrzlama

#24791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

vee-jay wrote:Bio sam misljenja da je buducnost "zajednicke" Bosne u rukama Bosnjaka. Vjerujem da sam bio u krivu, jer kako izgleda buducnost "zajednicke" Bosne je u rukama bosanskih Srba. Banja Luka nikada ne moze Rusima postati iole relevantna koliko Sarajevo moze biti relevantno Turcima. A Sarajevo bi bilo glupo da ne prihvati pomoc Turske.

upravo tako...ja odavno govorim da ce BIH normalnom drzavom napraviti upravo BIH srbi....trenutno srpska politika konta da je povezivanje bosnjaka sa arapima i turcima voda na njihov secesionisticki mlin,ali se grdno varaju, jer zapad ne zeli islamsku drzavu podjelom BIH,tako da ce BIH srbi uskoro(10-15 godina) shvatiti da im je bolje da ih bosnjaci uzimaju za saveznike i komsije nego turke i arape...na srbima je da dodju tobe ili nacekaju da srbija rjesavajuci sopstvene probleme pusti BIH srbe njihovoj BIH...

podjela BIH kojoj tezi trenutna srpska politika ne zavisi od , zelje BIH srba,niti nesposobnosti probosanske strane da je odbrane,nego interes zapada,e sad koga ova stagnacija najvise pogadja znamo..
vee-jay

#24792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

spreca wrote:

Nisam skonto sta mislis pod onim uvecanim?.....nejmam nista protiv ako se sutra u BiH pojavi RIA Novosti ako ce korektno pisati o BiH
Ja sigurno nemam nista protiv, niti Turske niti turskih ili arapskih firmi u BiH. Meni (kao strateskom ekonomisti) je u najmanju ruku logicno da se neki geostrateski-politickoekonomski put Turske u Evropu pravi kroz BiH. Time BiH i Sarajevo samo mogu dobiti na znacaju. Samo, sto je vise turske BiH to je manje srpske.

Na drugoj strani, Evropa koja ne zeli Tursku na evropskom kontinentu nije u stanju da "okupira" Sarajevo i BiH i napravi zid pred Turcima jer Evropa a) ionako jos nema strategiju za BiH i b) trenutno nema financijske moci da bi mogla improvizirati.
spreca

#24793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

vee-jay wrote:
spreca wrote:

Ja sigurno nemam nista protiv, niti Turske niti turskih ili arapskih firmi u BiH. Meni (kao strateskom ekonomisti) je u najmanju ruku logicno da se neki geostrateski-politickoekonomski put Turske u Evropu pravi kroz BiH. Time BiH i Sarajevo samo mogu dobiti na znacaju. Samo, sto je vise turske BiH to je manje srpske.
Bar ekonomija negleda u zube dobiti........kad smo to imali velike koristi od srpske i ostalih ekonomija u susjedstvu?....priznaj da te nesto muchi :mrgreen:
vee-jay

#24794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

spreca wrote:
vee-jay wrote:
spreca wrote: quote="vee-jay"
Bio sam misljenja da je buducnost "zajednicke" Bosne u rukama Bosnjaka. Vjerujem da sam bio u krivu, jer kako izgleda buducnost "zajednicke" Bosne je u rukama bosanskih Srba. Banja Luka nikada ne moze Rusima postati iole relevantna koliko Sarajevo moze biti relevantno Turcima. A Sarajevo bi bilo glupo da ne prihvati pomoc Turske.

/quote
Bar ekonomija negleda u zube dobiti........kad smo to imali velike koristi od srpske i ostalih ekonomija u susjedstvu?....priznaj da te nesto muchi :mrgreen:
Cuj ne gleda? Pa ekonomije nema bez politike i obratno. A ni interesa. Mene ne muci nista (osim malo stomaka :D ), odnosno da budem iskren, ja kao Nebosnjak sam misljenja da bi "bosnjacka" BiH bila bolja od ove ovakve "zajednicke". Iz jedinog razloga, sto neke razlike izmedju Bosnjaka i npr. Spanca, Talijana, Francuza i nema maltane nikakve. Sva ista evropska govna, nasa jedino balkanska :D

I btw. pandan turskoj politicko-ekonomskoj strategiji u BiH nisu srpska i hrvatska nego evropska :wink:
spreca

#24795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

vee-jay wrote:
Cuj ne gleda? Pa ekonomije nema bez politike i obratno. A ni interesa. Mene ne muci nista (osim malo stomaka :D ), odnosno da budem iskren, ja kao Nebosnjak sam misljenja da bi "bosnjacka" BiH bila bolja od ove ovakve "zajednicke". Iz jedinog razloga, sto neke razlike izmedju Bosnjaka i npr. Spanca, Talijana, Francuza i nema maltane nikakve. Sva ista evropska govna, nasa jedino balkanska :D

I btw. pandan turskoj politicko-ekonomskoj strategiji u BiH nisu srpska i hrvatska nego evropska :wink:
Sa onim povecanim se sa tobom nemogu nikako sloziti......mada te razumijem....to je nasa balkanska bolest :mrgreen: sto se tice Turske a vala i komsiluka a i evrope,nemam nista protiv ako BiH time profitira,samo sto ukrcati se u evropsku ekonomiju i nije bas tako lahko kako nam se to cini ili kako bi mi to htjeli.Turska je jedan od jacih partnera Rusije a mozda i najaci,nemislis valjda da su rusi naivni u tom smislu.A sto se tice Bosnjacke BiH,ja nisam za tu varijantu,jer kako bi ti tek reagovao na tu soluciju kad tako reaugujes samo na jednu tursku novinsku agenciju?.
Ja mislim da BiH treba da se veze i sa istokom i zapadom i to bi bila neka dobitna kombinacija,mislim da bi sa rusima ipak trebali imati bolje ekonomske od nose nego sto ih imamo......dosta stvari koje nemozemo prodati na zapad ,prodali bi rusima jer ipak je to trziste od 150 miliona koje jos uvijek nije zasiceno nekim proizvodima gdjebi nasa poloprivreda mogla doci do irazaja s obzirom da nismo industriska zemlja.
vee-jay

#24796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

spreca wrote:
vee-jay wrote:

Sa onim povecanim se sa tobom nemogu nikako sloziti......mada te razumijem....to je nasa balkanska bolest :mrgreen: sto se tice Turske a vala i komsiluka a i evrope,nemam nista protiv ako BiH time profitira,samo sto ukrcati se u evropsku ekonomiju i nije bas tako lahko kako nam se to cini ili kako bi mi to htjeli.Turska je jedan od jacih partnera Rusije a mozda i najaci,nemislis valjda da su rusi naivni u tom smislu.A sto se tice Bosnjacke BiH,ja nisam za tu varijantu,jer kako bi ti tek reagovao na tu soluciju kad tako reaugujes samo na jednu tursku novinsku agenciju?.
Ja mislim da BiH treba da se veze i sa istokom i zapadom i to bi bila neka dobitna kombinacija,mislim da bi sa rusima ipak trebali imati bolje ekonomske od nose nego sto ih imamo......dosta stvari koje nemozemo prodati na zapad ,prodali bi rusima jer ipak je to trziste od 150 miliona koje jos uvijek nije zasiceno nekim proizvodima gdjebi nasa poloprivreda mogla doci do irazaja s obzirom da nismo industriska zemlja.
Sta si onda ti, liberal? :mrgreen:

Ne moras se ti samnom slagati, ali onda mi vjeruj :mrgreen: ekonomije nema bez politike i obratno. Ni u kapitalizmu, ni u komunizmu, ni u feudalizmu :mrgreen: Ni mikro ni makro.

Ja ne reagujem na otvaranje jedne turske novinarske agencije u SA nikako a pogotovo ne negativno :wink: . Samo sam primjetio da je ona otvorena u Sarajevu a ne Beogradu, kao sto je Al Jazeera otvorena ne u Zagrebu nego isto u Sarajevu. Kao sto Sarajevo sve vise razgovara sa Ankarom. Sto je naravno po meni u poptunosti OK. Bec ne moze, Berlin ne zeli, eto Ankara i moze i zeli. Da ponovim, meni :thumbup:

Btw. Rusija nije tema. Njih je jedino interesovala Srbija i to ne radi ekonomije nego radi politike velicine trna u oku.

A kad bi neka BiH firma uz malo tj. malo vise srece napravila ugovor sa nekom ruskom firmom to bi bilo super; Rusija, Amerika, Svedska, Australija, svejedno.
udrch

#24797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by udrch »

Mnogi gradovi u svijetu žive ili imaju veliku korist tako što su postali regionalni centar za pružanje određenih usluga..
Džezira i Anadolija će sigurno privući kojekva organizacije da im sjedište za Balkan bude Sarajevo..
Sarajevo City Centar će sigurno kada bude izgrađen biti sjedište nekim jakim kompanijama..mnoge vladine i nevladine organizacije u okviru svojih planiranih obaveza imaju medijsku popraćenost njhovih aktivnosti, pa samim time ovo nam može donijeti značajnu korist..otvori to desetinu kvalitetnih radnih mjesta, vrte se pare, troši se..
Beograd recimo u posljednje vrijeme uzima primat od Zagreba i Ljubljane kao regionalno sjedište tehničkih kompanija, koje svoje glavne urede otvaraju u tom gradu..
Ja osim Microsofta i Sony-a ne znam ni jednu kompaniju da uopšte ima ikakav ured u Sarajevu..
volta dzontra

#24798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:Često pročitam kako je Lagumdžija "ujedinio hrvatski narod", kako će se ovo obiti o glavu Sarajevu, ali realno, stvar je suprotna. Nikad u hrvatskom narodu nije bilo ovolike doze pluralizma kao sada. Prije 20 godina smo imali Šuška i HRHB, prije deset godina Jelavića i pokušaj samouprave, a u oba slučaja je podrška HDZ-u za radikalna rješenja bila veća nego danas. Tako da ne vidim na čemu je zasnovana ta tvoja zabrinutost.
Jest ujedinio Lagumdžija Hrvate, i nije problem kada je jedan narod u jedinjen, problem je kad je ujedinjen u bijesu, frustraciji i negativnom naboju kao što je slučaj sad sa Hrvatima. NIkakav pluralizam... Pogledaj Srednju Bosnu, Hercegovinu itd. I neće se obiti o glavu "Sarajevu", nego najbližim Bošnjacima, jer se na njima iskaljuje taj bijes, ako ništa zahladiće odnose do minimuma. Dakle, od pluralizma ništa iako ga ti "vidiš" :shock:
Bijes je malo preteska rijec. Frustracija i negativni naboj postoji. I bas je nekako naletio Lagumdzija da privuce svu tu frustraciju na sebe osobno. Mnogi ljudi koji su se politicki i ideoloski drzali izvan HDZ-a gurnuti u u neku "ad-hoc" koalicuju s HDZ-om.
Sto se tice radikalnih rjesenja i obijanja o glavu najblizim Bosnjacima to se nece dogoditi. I bas s tim Lagumdzija ima problem. HDZ je prekonstruktivan s medjunarodnim faktorom i ima siroku podrsku za zahtjeve za ravnopravnoscu.
Lagumdzijin problem je arogancija i bahatost. Godinama mu to jos podgrijavaju ulizice iz partije. Podcijenio je reakciju ljudi kojima je stalo do Hrvata u BIH, koji nemaju nikakve klijetelisticke veze s Covicem i HDZ i koji nemaju nikakve dvojbe o opstanku BIH.
Lagumdzija i njegovi foloveri citavo vrijeme misle da im je na drugoj strani Covic ili samo Covic. Sto se tice Covica on bi hladno mogao na sljedecem saboru izabrati Zlaju za pocasnog predsjednika.

Vi nikako ne mozete skuziti koliko je uvredljivo da lider stranke za koju uglavnom glasuju Bosnjaci diskrecijskom odlukom kaze 450 tisuca Hrvata predstavlja Jerko Lijanovic jer je to meni simpa, ja sam apsolutni pobjednik, od ceterspete itd.
Canton

#24799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

KatarinaKosaca wrote: Jest ujedinio Lagumdžija Hrvate, i nije problem kada je jedan narod u jedinjen, problem je kad je ujedinjen u bijesu, frustraciji i negativnom naboju kao što je slučaj sad sa Hrvatima. NIkakav pluralizam... Pogledaj Srednju Bosnu, Hercegovinu itd. I neće se obiti o glavu "Sarajevu", nego najbližim Bošnjacima, jer se na njima iskaljuje taj bijes, ako ništa zahladiće odnose do minimuma. Dakle, od pluralizma ništa iako ga ti "vidiš" :shock:
Daj mi jedan pokazatelj toga da je ujedinio Hrvate ili da su hrvati bili razjedinjeni prije ovoga
volta dzontra

#24800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Canton wrote:
KatarinaKosaca wrote: Jest ujedinio Lagumdžija Hrvate, i nije problem kada je jedan narod u jedinjen, problem je kad je ujedinjen u bijesu, frustraciji i negativnom naboju kao što je slučaj sad sa Hrvatima. NIkakav pluralizam... Pogledaj Srednju Bosnu, Hercegovinu itd. I neće se obiti o glavu "Sarajevu", nego najbližim Bošnjacima, jer se na njima iskaljuje taj bijes, ako ništa zahladiće odnose do minimuma. Dakle, od pluralizma ništa iako ga ti "vidiš" :shock:
Daj mi jedan pokazatelj toga da je ujedinio Hrvate ili da su hrvati bili razjedinjeni prije ovoga
Primjer? Vec godinu dana na FTV kad je neko "hrvatsko" pitanje na tapetu slusate Luku Markesica i Slavu Kukica ili nekog koga oni spreme. Pluralizam medju Hrvatima koji vam servira FTV je uvjerljiv ko "Bregin izbor". Samo dobro poznajete Bregu i Faruka Drinu pa vidite da nesto ne stima a unutarhrvatske odnose ne poznajete pa jos pusite pricu ideolosko-propagandne celije na FTV.
Locked