Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hemel

#24476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

Ko je u nas ministar vanjskih poslova a ko ministar ''unutrasnjih'' vanjskih poslova.
Dok Lagumdzija obilazi zemlju iznutra, Radojicic ne po prvi put posjecuje Brisel, Wasington, Moskvu... :dance: :dance:

http://www.sarajevo-x.com/vijesti/bih/r ... /120305172
Opetja033

#24477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

jedan_dobar_dan wrote:naravno da te neinteresuju, to sam i rekla na samom pocetku, nisu narod po tvojo volji.
ali sta se to njih tice ? razumijes ? zivot ne ide tako kako ti kazes, njemci su
prosli katarzu (neko bi rekao i da nisu, ali nije to tema), ali prije nego je willy brandt kleknuo pred zrvama
geta, njemacka je vec bila obecana zemlja za npr. jugoslovene, uveliko se tamo islo raditi,
oni su bili gigant. kao i da su oni razbijali glavu o tome sta je bilo 1933-1945.
Izvuces iz konteksta dvije recenice od njih barem 100 koje sam napisao u zadnja 3-4 komentara i oko toga napravis novi spin. Rekao sam da me ne interesuje prilagodjavanje bilo kome sve dok sa druge strane ne primjetim iskreno pokajanje za sve sto se desilo tokom agresije. A ti smatras da je rijesenje to da Bosnjaci u Sarajevu daju imenima ulicama po velikosrpskim ideolozima i vladarima susjednih drzava koje nemaju nikakve veze sa BiH - nego su naprotiv ratovali protiv Bosne.
Nadam se da shvatas da je tvoje razmisljanje marginalno u danasnjem Sarajevu, licno ne poznajem nijednu jedinu osobu koja bi se slozila sa tobom a imam sirok krug prijatelja i poznanika iz svih drustvenih klasa, politickih ideologija, itd. Ova kompletna diskusija je toliko nadrealna, pokusavam samo zamisliti pricu na nekom hrvatskom forumu o tome da li ulice u Zagrebu trebaju nositi imena Milosa Obilica ili Vojvode Stepe. Ili na beogradskim forumima o tome da li ulice u BG trebaju nositi nazive po kralju Tomislavu, banu Jelavicu, itd.

Sarajevo je od svog nastanka pa do dana danasnjeg vecinski bosnjacki grad. Tvrditi bilo sta drugo jeste laz i obmana. To naravno ne znaci da se slazem sa diskriminacijom bilo koga (rekao sam da se zalazem za vracanje zgrade bogoslovije SPC) ali traziti ono sto ti trazis je cisti bezobrazluk i drskost. To je isto kao da ja u Beogradu ili Zagrebu zahtjevam ili ocekujem ulicu Alije Izetbegovica, Huseina kaptena Gradascevica, Mehmeda Spahe, Muhameda Filipovica ili Handzar Divizije. I onda kada me oni posalju u sto pm - ja dodjem i kazem kako nisu tolerantni i kako im zapravo Bosnjaci smetaju. Je li vi fakat mislite da su Bosnjaci toliko naivan narod?
jedan_dobar_dan

#24478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jedan_dobar_dan »

cindrlimindrli wrote:
jedan_dobar_dan wrote:nego, ozbiljno, pricamo o tome da evo sulejman tihic u mostaru
hoce da onemoguci hrvatsku vecinu u gradu,
Ma ne, Sulejman Tihic treba da ode u Mostar i tamosnjim Bosnjacima preporuci ili masovno iseljenje ili da
se kolektivno pofrljacaju u Neretvu. Time bi sigurno ispunio ocekivanja legitimnih predstavnika hrvatskog naroda
i zadovoljio njihovo shvatanje suzivota i multietnickog drustva.

upravo, niko ne zeli biti manjina.
o tome govorimo.
Skijaš

#24479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Opetja033 wrote:
Skijaš wrote:Vidiš, ti bi da raspravljaš o tom jesi li ti poturica, Srbin koji je prodao vjeru za večeru, a ja bih da o tom uopšte ne raspravljamo nego da se međusobno uvažavamo i ne vrijeđamo. I onda se kao čudiš gdje ja to vidim diskriminaciju !?
Ne bih da raspravljam.
Pa pozivaš me na podforum "Istorija" da mi objašnjavaš kako dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu narodi. A to je na fonu Dodikove uvrede na račun Bošnjaka koji vam kaže da ste narod koji nije narod, da ste nastali prije 19, 20 godina u hotelskoj sali. Ista je matrica Dodiku i tebi, samo što u prazno polje na formularu mržnje upisujete različite narode.
Opetja033 wrote:Moja poenta je da je ocito kako tvoja definicija suzivota i uvazavanja ne mora biti mjerodavna i da je - barem po meni - duboko uvredljiva. Dakle govorim kao osoba koja je rodjena u Sarajevu i osoba cije je porijeklo, generacijama unazad, vezano za ovaj grad. Ne smatram to bilo kakvom benificijom, niti je ovo sto sam napisao neki vid suplje price o starim sarajevskim porodicama. Javio sam se jer sam smatrao presmijesnim argumentom tvoju tvrdnju da je dokaz o manjku volje za suzivot to sto je ulica Vase Miskina vratila svoje historijsko ime - Ferhadija. Zbog toga i moj komentar da Sarajevo nije nastalo 1945 pa da stvari mjeris takvim arsinima.
ZAVNOBiH je najdalje u istoriju što se može ići i jednostrano tumačiti, za sve dublje nam treba konsenzus. Ne treba nam ulica Vojvode Stepe, ali brisati Vasu Miskina u korist Ferhadije, to je mrlja na licu Sarajeva.
cindrlimindrli

#24480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

jedan_dobar_dan wrote:upravo, niko ne zeli biti manjina.
o tome govorimo.
Pa sta predlazes? Da se tamo gdje su vecina Bosnjaci sklonu u stranu, te za racun opsteg dobra i suzivota glavne
ulice i skole u mjestima gdje zive nazovu po Mitru Miricu, Tompsonu, Severini i slicnim karikaturama?
Last edited by cindrlimindrli on 05/03/2012 23:14, edited 1 time in total.
jedan_dobar_dan

#24481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Opetja033 wrote:
jedan_dobar_dan wrote:naravno da te neinteresuju, to sam i rekla na samom pocetku, nisu narod po tvojo volji.
ali sta se to njih tice ? razumijes ? zivot ne ide tako kako ti kazes, njemci su
prosli katarzu (neko bi rekao i da nisu, ali nije to tema), ali prije nego je willy brandt kleknuo pred zrvama
geta, njemacka je vec bila obecana zemlja za npr. jugoslovene, uveliko se tamo islo raditi,
oni su bili gigant. kao i da su oni razbijali glavu o tome sta je bilo 1933-1945.
Izvuces iz konteksta dvije recenice od njih barem 100 koje sam napisao u zadnja 3-4 komentara i oko toga napravis novi spin. Rekao sam da me ne interesuje prilagodjavanje bilo kome sve dok sa druge strane ne primjetim iskreno pokajanje za sve sto se desilo tokom agresije. A ti smatras da je rijesenje to da Bosnjaci u Sarajevu daju imenima ulicama po velikosrpskim ideolozima i vladarima susjednih drzava koje nemaju nikakve veze sa BiH - nego su naprotiv ratovali protiv Bosne.
Nadam se da shvatas da je tvoje razmisljanje marginalno u danasnjem Sarajevu, licno ne poznajem nijednu jedinu osobu koja bi se slozila sa tobom a imam sirok krug prijatelja i poznanika iz svih drustvenih klasa, politickih ideologija, itd. Ova kompletna diskusija je toliko nadrealna, pokusavam samo zamisliti pricu na nekom hrvatskom forumu o tome da li ulice u Zagrebu trebaju nositi imena Milosa Obilica ili Vojvode Stepe. Ili na beogradskim forumima o tome da li ulice u BG trebaju nositi nazive po kralju Tomislavu, banu Jelavicu, itd.

Sarajevo je od svog nastanka pa do dana danasnjeg vecinski bosnjacki grad. Tvrditi bilo sta drugo jeste laz i obmana. To naravno ne znaci da se slazem sa diskriminacijom bilo koga (rekao sam da se zalazem za vracanje zgrade bogoslovije SPC) ali traziti ono sto ti trazis je cisti bezobrazluk i drskost. To je isto kao da ja u Beogradu ili Zagrebu zahtjevam ili ocekujem ulicu Alije Izetbegovica, Huseina kaptena Gradascevica, Mehmeda Spahe, Muhameda Filipovica ili Handzar Divizije. I onda kada me oni posalju u sto pm - ja dodjem i kazem kako nisu tolerantni i kako im zapravo Bosnjaci smetaju. Je li vi fakat mislite da su Bosnjaci toliko naivan narod?

ti meni kazes ja izvucem recenicu, a to sto ti zaobilazis omera maslica, to nista ? :)

niko nije rekao da je srbija, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska,
o hrvatskoj da i ne govorimo, jer su ovi prvi kud i kamo nacionalno raznolikiji,
nego se to kaze za bih, jel tako ?

i da, niko ne spori vecinu bosnjacima, ali je to prije rata bio i srpski grad, i sad vise nije,
nece ni biti, i nikom nista, to je drustvena pojava koja se nije desila kod nas prvi put,
ali cinjenica je i da mi ovdje ne bi bili nista posebno tolerantni cim nam se ne bi svidjelo.

razmisli sam, ovo o ulicama je neki bezveze primjer,
uzmi ozbiljniju temu, zaposljavanje u federalnim institucijama,
mogu ti naci, evo slucajno sam upravo vidjela i to,
federalna institucija, i ima na web stranici samo hrvatski i bosanski.

mozes misliti kako tu ide tek zaposljavanje srba,
i naravo, ima rs kao protuteza, sto je ono o cemu ti pricam,
a ti opet o tome kako trebaju da se izvinu, i tako dalje u krug.
ljiljan89

#24482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ljiljan89 »

Skijaš wrote: Pa pozivaš me na podforum "Istorija" da mi objašnjavaš kako dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu narodi. A to je na fonu Dodikove uvrede na račun Bošnjaka koji vam kaže da ste narod koji nije narod, da ste nastali prije 19, 20 godina u hotelskoj sali. Ista je matrica Dodiku i tebi, samo što u prazno polje na formularu mržnje upisujete različite narode.
:dance:
jedan_dobar_dan

#24483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

cindrlimindrli wrote:
o tome govorimo.
Pa sta predlazes? Da se tamo gdje su vecina Bosnjaci sklonu u stranu, te za racun opsteg dobra i suzivota glavne
ulice i skole u mjestima gdje zive nazovu po Mitru Miricu, Tompsonu, Severini i slicnim karikaturama?

hajde ti reci kako bi uredio bih da svi budu zadovoljni ?
naravno, severina ostaje, ona se uklapa :D
ljiljan89

#24484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ljiljan89 »

jedan_dobar_dan wrote:
cindrlimindrli wrote:
o tome govorimo.

hajde ti reci kako bi uredio bih da svi budu zadovoljni ?
naravno, severina ostaje, ona se uklapa :D
samo cekajmo i uredice se po bosanskom cejfu samo od sebe

PS: ne koristite kondome :D
Skijaš

#24485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

cindrlimindrli wrote:
o tome govorimo.
Pa sta predlazes? Da se tamo gdje su vecina Bosnjaci sklone u stranu, te za racun opsteg dobra i suzivota glavne
Tamo gdje su brojniji, Bošnjaci trebaju uraditi sve da se ispoštuje etnički ključ pri zapošljavanju u javnoj upravi, da nema nametanja identiteta bošnjačkog naroda kao jedinog službenog, da se ne širi antisrpsku histeriju koja je dovela do tog da srpski-srpska-srpsko zvuči kao uvreda. Jeste teško, napravi se genocid, sakriva mrtve i onda s osmijehom na licu negira to sve, ali velikosrbi ne kriju da su protiv suživota. Od njih se osim zla drugo i ne može očekivati. Šta sa trapavošću Sarajeva ?
Opetja033

#24486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

Skijaš wrote:ZAVNOBiH je najdalje u istoriju što se može ići i jednostrano tumačiti, za sve dublje nam treba konsenzus. Ne treba nam ulica Vojvode Stepe, ali brisati Vasu Miskina u korist Ferhadije, to je mrlja na licu Sarajeva.
Opet proizvoljna tvrdnja koju na neki cudan nacin zelis predstaviti kao fakat. Pa nije ZAVNOBIH-om nastalo Sarajevo vec dolaskom Osmanlija (da ne pricamo sada o Vrhbosni vec samo o Sarajevu). Ne treba meni niciji koncenzus da znam kako se ta ulica zvala od nastanka dzamije koja je uz nju. Ulica Vase Miskina je bila od 1945 - 1992. (zapravo i pitanje je kada je Ferhadija nasilno preimenovana u Vase Miskina, cisto sumnjam da je bilo odmah '45.) Ferhadija je bila stoljecima. Mrlja na licu Sarajeva je odluka da se jednoj od glavnih ulica u gradu, stoljecima zvanum Ferhadijom - promjeni ime. Nije bilo nikakvog povoda, nije bilo nicega uvrijedljivog u nazivu. Radilo se cisto o pokusaja brisanja historije ovoga grada i zbog toga ulica Vase Miskina ide u isti kos sa Vojvodom Stepom, Principom, Gacinovicem, Obilicem i ostalim.
Znaci nije problem sto je jednoj od glavnih sarajevskih ulica nasilno promjenjeno ime bez ikakvog adekvatnog razloga (mozda sto je zvucala previse bosnjacki, orijentalno?) nego je problem u tome sto je toj ulici vraceno njeno ime kada su to okolnosti dopustile.

Po pitanju prvog dijela tvog komentara, nisam rekao da nisu narodi. Svako ima pravo da smatra kako pripada ovom ili onom narodu. I ranije sam, cini mi se bas na ovoj temi, branio konstitutivnost sva tri naroda u BiH. Iako je nepobitna cinjenica da srpstvo i hrvatstvo u BiH nije postojalo prije kraja 19. stoljeca, ljudi koji se danas identificiraju sa Srbima i Hrvatima nisu nikakvi dosljaci vec su na ovim prostorima autohtoni onoliko koliko i Bosnjaci. Ja iz tog ugla branim konstitutivnost. Ti si postavio pitanje, ja sam ti dao odgovor. Poziv na podforum za historiju bi se drzali teme (i ovako smo mozda otisli od nje).
Last edited by Opetja033 on 05/03/2012 23:32, edited 1 time in total.
cindrlimindrli

#24487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

jedan_dobar_dan wrote:hajde ti reci kako bi uredio bih da svi budu zadovoljni ?
Sta je sad, kad doguramo do zida onda hajde ti cindrlimindrli, vadi nas iz belaja? :D
Opet vrlo jednostavno, blokirao svaku odluku koja mi u bilo kojem smislu ogranicava zivotni prostor.
Naravno, tamo gdje to mogu, tamo gdje ne mogu radio bih i dan i noc da stvorim uslove da to promjenim.
Za pocetak, Mostar kao stolni hrvatski grad, znaci zdra`o, nema sanse ni pod razno. Dubi na glavi, kukaj, placi,
lazi, petljaj..N-E M-O-Z-E!!!
U medjuvremenu najvise vremena posvetio rjesavanju ovih problema:
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/human ... /120305122#
popajic

#24488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

@skijas
Konstitutivnost naroda za mene znači da država mora obezbjediti mehanizme zaštite identiteta naša tri naroda. Sasvim je moguće da Bošnjaci za pet ili deset godina ne bi dovodili u pitanje činjenicu da je BiH i srpska koliko i bošnjačka, ali zašto rizikovati ? Znači nekakvi mehanizmi očuvanja te konstitutivnosti moraju postojati. Primjer za to je recimo etnički ključ. Ne mora u Oružanim Snagama BiH biti određeni procenat Mađara, ali mora biti određeni procenat Hrvata. I takva je, institucionalna zaštita neophodna. Tu su Domovi naroda, postoji još mehanizama i svakako treba odbiti HDZ-ovo forsiranje etnoteritorijalizacije, ali kao što ne treba ići u podjelu teritorije, izlaz ne može biti ni druga krajnost i brutalna vladavina većine kakvu se odbilo kada je istu nudio Beograd.
Ne lice ovi redovi na tebe :roll:
Etnicki kljuc i zalaganje za multietnicnost ne idu zajedno . Nimalo !
Ja cak vise ne mislim da je BIH i srpska i hrvatska i bosnjacka - nekako mi ta spika doboga profanisana.
BIH je svoja i SVIH onih LJUDI koji je smatraju svojom.
Etnicki kljucevi nikog ne stite , a balast su svima !
jedan_dobar_dan

#24489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

cindrlimindrli wrote:
jedan_dobar_dan wrote:hajde ti reci kako bi uredio bih da svi budu zadovoljni ?
Sta je sad, kad doguramo do zida onda hajde ti cindrlimindrli, vadi nas iz belaja? :D
Opet vrlo jednostavno, blokirao svaku odluku koja mi u bilo kojem smislu ogranicava zivotni prostor.
Naravno, tamo gdje to mogu, tamo gdje ne mogu radio bih i dan i noc da stvorim uslove da to promjenim.
Za pocetak, Mostar kao stolni hrvatski grad, znaci zdra`o, nema sanse ni pod razno. Dubi na glavi, kukaj, placi,
lazi, petljaj..N-E M-O-Z-E!!!
U medjuvremenu najvise vremena posvetio rjesavanju ovih problema:
http://www.sarajevo-x.com/vijesti/human ... /120305122#
sta mene briga za mostar,
za moga vijeka ne mogu doci do sarajeva :D ,
nego kako bi ti uredio cijelu bih ?
cindrlimindrli

#24490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

jedan_dobar_dan wrote:nego kako bi ti uredio cijelu bih ?
Kad bih mogao? Ono imam neogranicenu vlast?
Bosnjaci, Srbi i Hrvati bi instantno postali relikt proslosti. Cim bi neko zucn`o i spomenuo svoju bajnu
naciju istog momenta bih mu instalirao klanfu u ledjima. Eto...demokratski, konsenzusom. :D
Trenutno stanje ne moze se promjeniti bez intervencije iz vana ili oruzanog konflikta. Unutrasnji konsenzus
o bilo kojem pitanju ne postoji...jbg.
jedan_dobar_dan

#24491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

cindrlimindrli wrote:
Bosnjaci, Srbi i Hrvati bi instantno postali relikt proslosti. Cim bi neko zucn`o i spomenuo svoju bajnu
naciju istog momenta bih mu instalirao klanfu u ledjima. Eto...demokratski, konsenzusom. :D
Trenutno stanje ne moze se promjeniti bez intervencije iz vana ili oruzanog konflikta. Unutrasnji konsenzus
o bilo kojem pitanju ne postoji...jbg.

mozda bi bilo nesto od toga,
hajde se kandiduj cin
pa da glasamo za tebe.
:)

nego, znas i enver hodza je bio sravnio sve dzamije i crkve, dao im fine bunkere :D
pa se narod opet nadigao, hoce zapad, svi se nadaju da ce biti tajkuni..
narodu je opcenito tesko ugoditi.
Opetja033

#24492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

cindrlimindrli wrote:
naciju istog momenta bih mu instalirao klanfu u ledjima..
Ma ja, sad su Bosnjaci problem u sopstevnoj drzavi. :roll:
Skijaš

#24493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

popajic wrote:
@skijas
Konstitutivnost naroda za mene znači da država mora obezbjediti mehanizme zaštite identiteta naša tri naroda. Sasvim je moguće da Bošnjaci za pet ili deset godina ne bi dovodili u pitanje činjenicu da je BiH i srpska koliko i bošnjačka, ali zašto rizikovati ? Znači nekakvi mehanizmi očuvanja te konstitutivnosti moraju postojati. Primjer za to je recimo etnički ključ.Ne mora u Oružanim Snagama BiH biti određeni procenat Mađara, ali mora biti određeni procenat Hrvata. I takva je, institucionalna zaštita neophodna. Tu su Domovi naroda, postoji još mehanizama i svakako treba odbiti HDZ-ovo forsiranje etnoteritorijalizacije, ali kao što ne treba ići u podjelu teritorije, izlaz ne može biti ni druga krajnost i brutalna vladavina većine kakvu se odbilo kada je istu nudio Beograd.
Ne lice ovi redovi na tebe :roll:
Etnicki kljuc i zalaganje za multietnicnost ne idu zajedno . Nimalo !
Ja cak vise ne mislim da je BIH i srpska i hrvatska i bosnjacka - nekako mi ta spika doboga profanisana.
BIH je svoja i SVIH onih LJUDI koji je smatraju svojom.
Etnicki kljucevi nikog ne stite , a balast su svima !
Ja svoja uvjerenja temeljim na principima ZAVNOBiH-a. Prvo se spominje tri ravnopravna naroda pa tek onda ostale građane. A ravnopravnost se mora zaokružiti i nekakvim ustavnim rješenjima, stvari je lakše povezati kada ih se baci na papir.
ljiljan89

#24494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ljiljan89 »

moj skijash

svi svoja uvjerenja temeljimo onako kako nama pase :D
cindrlimindrli

#24495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote:
cindrlimindrli wrote:
naciju istog momenta bih mu instalirao klanfu u ledjima..
Ma ja, sad su Bosnjaci problem u sopstevnoj drzavi. :roll:
Pricamo o necemu sto bi bilo idealno za BiH da prodise punim plucima, ovakva kakva je sad jedino gdje moze
su tri pm. Ili si ti misljenja da ovo moze funkcionisati?
I sta fali da se Ferhadija zove 5th Avenue, ili Gospodska da se zove 179th street...? :oops:
Opetja033

#24496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

cindrlimindrli wrote:Pricamo o necemu sto bi bilo idealno za BiH da prodise punim plucima, ovakva kakva je sad jedino gdje moze
su tri pm. Ili si ti misljenja da ovo moze funkcionisati?
To naravno ti smatras idealnim. Medjutim cinjenica je da bi taj tvoj dekret krsio par najosnovnijih ljudskih prava. Pretpostavljam da te taj "detaljcic" i ne ometa previse.
Problem nisu etnicke skupine, vec velikosprski i velikohrvatski apetiti prema BiH te sateliti tih apetita unutar drzave.
cindrlimindrli wrote:I sta fali da se Ferhadija zove 5th Avenue, ili Gospodska da se zove 179th street...? :oops:
A prije nekih sat vremena pises ovo:
cindrlimindrli wrote:Pa sta predlazes? Da se tamo gdje su vecina Bosnjaci sklonu u stranu, te za racun opsteg dobra i suzivota glavne
Hajde se malo uozbilji pa cemo moci nastaviti diskutovati. :oops:
Skijaš

#24497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

ljiljan89 wrote:moj skijash

svi svoja uvjerenja temeljimo onako kako nama pase :D
Pa ja na stvari i ne gledam samo iz svoje perspektive, nego iz pozicije sva tri naroda. Nije realno, nije pošteno ovo što HDZ-ovci i četnici već decenijama pokušavaju gurnuti niz grlo Bošnjacima, još im prijeteći da ako Bošnjaci ne prihvate getoizaciju i rezervat, oho im se oho. Isto tako, nije realno forsirati princip jedan čovjek - jedan glas, jer to nas onda vodi transformaciji BiH u državu najbrojnijih, tj. Bošnjaka. Pa iako su se Bošnjaci ponijeli ljudski u zadnjem ratu, ne znamo kakve budale mogu sebi izabrati za lidere u budućnosti. Lidere koji bi možda otvoreno udarili na pravo bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba da ovu državu smatraju i srpskom i hrvatskom, koliko i bošnjačkom ? Lidere poput Radončića kojem je bitna etnička pripadnost novinarke ? Lidere poput Abdića koji je bio na platnom spisku Beograda ? Nema potrebe za tim ruskim ruletom, konstitutivnost naroda je ustavna kategorija, postoje mehanizmi da se to očuva i kako god rješenje ne treba tražiti u etnoteritorijalizaciji, ne treba ga tražiti ni u potiranju identiteta bilo kojeg od ta tri naroda.
xDenisx

#24498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by xDenisx »

Znaci nije problem sto je jednoj od glavnih sarajevskih ulica nasilno promjenjeno ime bez ikakvog adekvatnog razloga (mozda sto je zvucala previse bosnjacki, orijentalno?) nego je problem u tome sto je toj ulici vraceno njeno ime kada su to okolnosti dopustile.
:)
cindrlimindrli

#24499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

Opetja033 wrote: cindrlimindrli je napisao/la:I sta fali da se Ferhadija zove 5th Avenue, ili Gospodska da se zove 179th street...?

A prije nekih sat vremena pises ovo:

cindrlimindrli je napisao/la:Pa sta predlazes? Da se tamo gdje su vecina Bosnjaci sklonu u stranu, te za racun opsteg dobra i suzivota glavne

Hajde se malo uozbilji pa cemo moci nastaviti diskutovati.
Jedno je trenutna realnost a drugo nesto sto se zove SBBKBB. :skoljka:
Opetja033 wrote:To naravno ti smatras idealnim. Medjutim cinjenica je da bi taj tvoj dekret krsio par najosnovnijih ljudskih prava. Pretpostavljam da te taj "detaljcic" i ne ometa previse.
Problem nisu etnicke skupine, vec velikosprski i velikohrvatski apetiti prema BiH te sateliti tih apetita unutar drzave.
Za bolji zivot buducih narastaja sigurno da bi vrijedilo skrsiti par najosnovnijih ljudskih prava. Velikosrpski i
velikohrvatski apetiti bi mogli biti suplja prica kad bi BiH postala zemlja svih onih koji u njoj zive a ona ih sve
prihvatala kao svoje. Ovako i bosnjacka i srpska i hrvatska znaci nista drugo do jedno veliko zecije `ebaliste.
Opetja033

#24500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Opetja033 »

cindrlimindrli wrote:Za bolji zivot buducih narastaja sigurno da bi vrijedilo skrsiti par najosnovnijih ljudskih prava.
Ovakve su mi izjave najjace. Istim su se razmisljanjem koristili i Staljin, Mao Tse Tung, Pol Pot, itd. Pa je to sve zavrsilo sa par stotina miliona mrtvih, neduznih, ljudi. Aferim, u casnom si i odabranom drustvu.
Locked