Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Banksy

#24426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

madner wrote:
SDP moze pridobiti Srbe i Hrvate samo tako sto ce siriti svoju organizaciju u RSu od dna,
ali bez da kompromituje svoje stavove. Samo cisto sumnjam da za stavove SDP postoji i 10% biraca u RSu.
Upravo kompromitovanjem svojih stavova SDP je već izgubio svoje ''federalne'' Srbe i Hrvate,
kamoli da regrutuje nove glasače iz RS-a, šta vam je ...
madner

#24427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

:roll:

Nista od ozbiljne diskusije dok se sve gleda kroz ideoloski obojene naocale.
nosara

#24428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

madner wrote::roll:

Koja je to sdp-ova ideologija...? Samo objektivno...
Banksy

#24429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

madner wrote::roll:

Da je bogdo do naočala ...
Ideologiju su prebojili oni ... iz crvene u zelenu ....
madner

#24430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Reci nam ti, onako objektivno kakav inace jesi :D
Skijaš

#24431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

nosara wrote:
Skijaš wrote:
madner wrote:A zakaj takav korak? Zar ne mislis da je prema RSu uradjeno vise nego dovoljno gesta dobre volje i da bi bio red da sa druge strane dodje neki znak?
To nema veze sa entitetom kao političkim subjektom, nego sa običnim narodom koji se, izbezumljen velikosrpskim lažima, tebe jednostavno boji. Ne u tom smislu da ćeš im od prinosa s njive i iz vočnjaka tražiti trećinu ili djevojkama nametati pravo prve bračne noći, nego da će doći u situaciju da negiraš srpski narod, srpski jezik, srpsku kulturu itd.

A što se tiče velikosrpskih elemenata, njima se i ne treba ukazivati geste dobre volje, njima bi sjednice SDP-a u Lukavici bile prst u oku. Njima bi to bilo kao da im neko u pet ujutro nogom razvaljuje vrata i naoružan upada u kuću. Dobre volje prema ideolozima i realizatorima genocida i ne smije da bude.
:lol:

Za takve strateske poteze bivsi sdp nema jaja... Osim toga, iskreno, niti su ikada niti ce u buduce racunat na manji entitet, u bilo kom smislu...
Za prvo se slažem, ovo drugo je opasna glupost. Jer ako ne možeš računati na te ljude, postavljaš opasan izbor, prihvatiti raspad zemlje ili ići na totalnu devastaciju srpskog naroda. U oba slučaja postaješ negativac i moj neprijatelj.

Dalje, kako znaš da se ne može računati na te ljude ? Je li SDP to nekad imao centralu u Lukavici i agilno radio na stvaranju baze u manjem entitetu ? Ili se, kao što obojica znamo da je slučaj, sve svodi na djelovanje nekolicine članova i aktivista ? Ovo važi za sve vas koji tvrdite da SDP ne može napraviti prodor u područjima u kojim Bošnjaci nisu većina, postoji li primjer da se to ozbiljno pokušalo ? Evo, vi kažete da prebacivanje centrale SDP-a iz centra grada u Lukavicu ne bi napravilo razliku, ja kažem da bi, a jedan je način da se provjeri ko je u pravu, zar ne ? Zašto to ne pokušati ?

Mislim, ja sam bio frapiran činjenicom da se Srbi manjeg entiteta nisu okrenuli Sarajevu nakon što je ulica Vase Miskina, poznatog borca protiv četnika Romanije, preimenovana u Ferhadiju. Mislio sam da će u roku od nekoliko godina čitav Sokolac preseliti u Sarajevo. Čak sam iznenađen izostankom pozitivne reakcije na stavljanje minareta, polumjeseca i zvijezde na pojedine opštinske grbove, jer šta razbija tamu "džahilijeta" poput kandilja i svjetlosti nebeskih tijela ? Ali avaj, ni to nije upalilo. Pa onda politizacija spomenika na Kazanima ili osporavanje državnog pravosuđa jer se neko od tužilaca usudio otvoriti slučaj Silos ? Stvarno mi nisu jasni ti Srbi manjeg entiteta.

Suživot je naš usud, da je ovu zemlju moguće pravedno podijeliti, davno bi bila podijeljena i zato smo blagoslovljeni (neko tvrdi osuđeni) da živimo zajedno. Ali protivnika svakako ima. Recimo Fatmir Alispahić i Veselin Gatalo. Obojica, osim što manjak kose pokušavaju nadomjestiti bradom a nepostojanje vlastite filozofije religijom, dijele još i to što u reintegraciji društva vide opasnost. Jedan u tom vidi opasnost po Bošnjake, drugi po Srbe. Obojica vjeruju da bi se brisanjem podjela udavilo baš njihov narod. I ako se za dvije ili pet godina nađe u tom SDP-u neko ko će zaista i uraditi nešto na tom planu vađenja masti Alispahiću i Gatalu, ja ga apsolutno podržavam. Ovaj današnji, Zlajin SDP, koji na entitetsko razgraničenje na Dobrinji gleda kao na Berlinski zid (da, da, Zapadna i Istočna), može samo .urcu svirati.
seln

#24432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Hmmm...ako zrtva i dzelat moraju (iz bilo kojeg razloga)...ko treba prvi da pokaze da je za suzivot?
Hemel

#24433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hemel »

@Skijas, ima jedna ulica koja se prije rata zvala Kasima Bilica Crnog a posle rata Slavka Micica. Sta mislis, ima li vise Srba danas u toj ulici ili manje (u odnosu na prijeratno stanje)?

Problem nikada nisu bile ulice, problem su ideoloske razlike koje su se stvorile zadnjih dvadeset godina.
Banksy

#24434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Skijaš wrote:postavljaš opasan izbor, prihvatiti raspad zemlje ili ići na totalnu devastaciju srpskog naroda. U oba slučaja postaješ negativac i moj neprijatelj
Nema nikakvih raspada, samo podebljavanje entitetskih linija,
I nema više ''suživota'', samo život jednih kraj drugih, s 5% onih drugih i tamo i ovamo.
A i to akobogda, u najboljem slučaju.
Moj @Skijaš ...
seln

#24435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seln »

Banksy wrote:
Skijaš wrote:postavljaš opasan izbor, prihvatiti raspad zemlje ili ići na totalnu devastaciju srpskog naroda. U oba slučaja postaješ negativac i moj neprijatelj
I nema više ''suživota'', samo život jednih kraj drugih, s 5% onih drugih i tamo i ovamo.
Moj @Skijaš ...
Tja....
a do koga je?
Skijaš

#24436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

@seln, ne trebaš ti nikom ništa dokazivati, samo trebaš biti dosljedan u odbrani multietničkog društva. Ne trebaš glumiti ni folirati, samo očekujem da se živi ono što se propagira. Ako ti lično ne želiš suživot i podržavaš etničku podjelu, ok, ali nastupi otvoreno sa tim stavom, ovako kao Banksy

@Banksy, vidim prešla si na mračnu stranu, čestitam na iskrenosti

@Hemel, jedna ulica ? Ja govorim o nizu simptoma a ti, na način na koji je Dodik zloupotrijebio Srđana Aleksića, stvar relativiziraš jednom ulicom. Ne izjednačavam strane niti ih se može izjednačiti, sudske presude iz Haaga su prepreka tom izjednačavanju, ali nema smisla ni da se lažemo. SDP, ako stvarno želi reintegraciju društva, mora napraviti taj iskorak van pretežno bošnjačkih područja, istovremeno sanirajući štetu koju su na istim napravili komesari SDA. Zašto je problem da se centralu SDP-a preseli u Lukavicu ? Ne tražim da se riješi pitanje gladi u Africi, ovo je sitnica, i logistički i organizaciono.
Banksy

#24437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

seln wrote:
Banksy wrote:
Moj @Skijaš ...
Tja....
a do koga je?
Do svih nas, u kompletu, apsolutno.
Kako god okreneš, za koga god da si glasao, šta god da si radio, do svih nas.
Banksy

#24438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Skijaš wrote: Ako ti lično

ne želiš suživot i podržavaš etničku podjelu, ok, ali nastupi otvoreno sa tim stavom, ovako kao Banksy

@Banksy, vidim prešla si na mračnu stranu, čestitam na iskrenosti
Lažeš, ovo nigdje ne piše.

Nisi glup, ali jesi zlonamjeran.
I možda još jako mlad ...
madner

#24439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Ovo nesto do vremena, spucala ljude neka opasna depresija :D

Reci da smo svi jednako krivi ili odgovorni znaci zapravo odbiti da se ukaze na krivca.
Banksy

#24440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

madner wrote:Ovo nesto do vremena, spucala ljude neka opasna depresija :D

Reci da smo svi jednako krivi ili odgovorni znaci zapravo odbiti da se ukaze na krivca.
Prođi se toga, zna se ko je kriv, ko je počeo, to smo apsolvirali.

Zašto živimo ovako kako živimo, 15 godina nakon rata, to je pitanje ...
Banksy

#24441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Banksy wrote: Nema nikakvih raspada, samo podebljavanje entitetskih linija,
...
Ovo je moja procjena, kako će se stvari odvijati.
Daj bože da me vrijeme demantuje. Niko sretniji od mene i od ove šake jada od ''ostalih'' ...
Da sam 30 - davno bih spakovala kofere ...

A možda je samo do veremena :mrgreen:
madner

#24442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Zato sto ti koji su krivi nisu porazeni i sto jos uvijek cekaju priliku da se nastavi gdje se stalo.

I zato sto nema konsensusa kako dalje, da li da se ide na vojni slom te ideologije ili ce Srpski narod doci sebi sam od sebe.
duh_sa_sjekirom

#24443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:
Prođi se toga, zna se ko je kriv, ko je počeo, to smo apsolvirali.

Zašto živimo ovako kako živimo, 15 godina nakon rata, to je pitanje ...
Jednostavno, taj što je počeo "nešto", još nije završio...
To ti je ujedno i odgovor na pitanje u drugoj rečenici.
Last edited by duh_sa_sjekirom on 05/03/2012 16:11, edited 1 time in total.
popajic

#24444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

@skijas
Mislim, ja sam bio frapiran činjenicom da se Srbi manjeg entiteta nisu okrenuli Sarajevu nakon što je ulica Vase Miskina, poznatog borca protiv četnika Romanije, preimenovana u Ferhadiju. Mislio sam da će u roku od nekoliko godina čitav Sokolac preseliti u Sarajevo. Čak sam iznenađen izostankom pozitivne reakcije na stavljanje minareta, polumjeseca i zvijezde na pojedine opštinske grbove, jer šta razbija tamu "džahilijeta" poput kandilja i svjetlosti nebeskih tijela ? Ali avaj, ni to nije upalilo. Pa onda politizacija spomenika na Kazanima ili osporavanje državnog pravosuđa jer se neko od tužilaca usudio otvoriti slučaj Silos ? Stvarno mi nisu jasni ti Srbi manjeg entiteta.
Nije te bilo , dobro dosao !
Ovaj dio mi je zaparao usi, jer mi lici na mijesanje baba i zaba.
Kad je pocela opsada i tortura Sarajeva bila je masa jedna imena ulica po poznatim Srbima - je li to sprijecilo opsadu Sarajeva ?
Je li to pomoglo da vecina sarajevskih Srba odjebu Krajisnikov poziv za napustanjem Sarajeva ?
Vecina Srba manjeg entiteta je pokazala pravo lice pri hapsenju Mladica , Karadjica. Zlo mi dodje kad se sjetim onih sludjenih , punih mrznje faca :oops:
Ne bih rekao da uzrok bio u povratku imena Ferhadiji.
Ja sam po svom odgoju i po svom bicu za multieticnost. Grozim se pomisli da zivim u rezervatu samo jedne BIH sorte.
Ipak , previse je od mene (nas) ocekivati da se non-stop trudim da urazumim one koji su mi ( nam) sjebali silne godine zivota.
Nikad nisam dijelio ljude po etniji , ali se ne zelim ni dodvoravati onim koji sanjaju krah ove drzave.
Onaj ko je sve uprskao mora se prvi latiti metle...tu sam da pomognem , ali da ih ja odobrovoljavam , kumim molim za komsijstvo , ljudskost...ne mogu bas toliko popljuvati preostali ponos .
vee-jay

#24445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Banksy wrote:
Moj @Skijaš ...
Suzivot je jedina moguca buducnost. Ne radi "nas" i "njih" nego radi ciste logike.
popajic

#24446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

Bas mi je to "suzivot" postala odvratna rijec :oops:
Kao neka patnja , kao nesto na sta smo primorani , kao nesto nenormalno na sta smo prisiljeni...pa i sama rijec vise razdvaja nego sto spaja - ja suzivim s njima , oni suzive sa mnom :-)
Samo je sovinizam mogao promovisati ovakvu nakaradu od rijeci :oops:
vee-jay

#24447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

popajic wrote:Bas mi je to "suzivot" postala odvratna rijec :oops:
Kao neka patnja , kao nesto na sta smo primorani , kao nesto nenormalno na sta smo prisiljeni...pa i sama rijec vise razdvaja nego sto spaja - ja suzivim s njima , oni suzive sa mnom :-)
Samo je sovinizam mogao promovisati ovakvu nakaradu od rijeci :oops:
u potpunosti si u pravu.
ultima_palabra

#24448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ultima_palabra »

Sukurac :D
popajic

#24449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by popajic »

ultima_palabra wrote:Sukurac :D
:D
SUzivot SU SUludim SUgradjanima :D
Ridjobrki

#24450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ridjobrki »

seln wrote:Hmmm...ako zrtva i dzelat moraju (iz bilo kojeg razloga)...ko treba prvi da pokaze da je za suzivot?
Često potezana dilema koja to ustvari nije.
Locked