Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#24401 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote: Malo i Nera laze, povecani su i prihodi od UIO i od preduzeca a zaduzenje je jednako kao i prosle godine. Samo kako objasniti puku rezanje plata a budzet se povecava :D
zar su povecani prihodi od UIO?

znam da je u TK bio belaj bas zato su pali... a kantonalci fulali u procjenama...
102% od planiranih prosle godine.
Ove godine racunaju sa 104% of prosle.

Samo su napravili caku pa smanjili ocekivanu dobit od preduzeca, kako bi mogli opravdati rezanje plata. Pa ako bude plus (a bice) opet dobro. :D
madner

#24402 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

cindrlimindrli wrote:
madner wrote:Dobro, onda o tom ljepljenu plakata, kako ti ide biznis? Osjecas li da ces jednog dana moci preci na visi nivo ili mislis da ti je to granica?
Nisam ja vojnik partije, k`o ti i nosara :D
Pa dobro, imas li bar neki talent? Sabiranje ti ne ide, nisi za fizicki posao, sta da radimo sa tobom?
yugi

#24403 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Manje prikupljenih prihoda po osnovu poreza u februaru 2012.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikuplja prihode po osnovu indirektnih poreza gdje spadaju PDV, carine, akcize i putarina. U 2011. godini prikupljeni su rekordni prihodi. Bruto prihodi su iznosili oko pet milijardi i 879 miliona KM i bili su za 6,3 % veći u odnosu na 2010. godinu.

Neto prihodi su iznosili četiri milijarde i 996 miliona KM i bili su za četiri posto veći u odnosu na neto prihode iz 2010. godine. U januaru ove godine na račun su prikupljena sredstva od 443 miliona KM indirektnih poreza što je za četiri posto bilo više u odnosu na januar prošle godine.

„Kada su u pitanju prihodi koje smo prikupili u februaru 2012. godine, ti prihodi su manji za 30 miliona KM u odnosu na februar prošle godine.“, kaže Ratko Kovačević – glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH
Alfons Kauders

#24404 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote: Malo i Nera laze, povecani su i prihodi od UIO i od preduzeca a zaduzenje je jednako kao i prosle godine. Samo kako objasniti puku rezanje plata a budzet se povecava :D
zar su povecani prihodi od UIO?

znam da je u TK bio belaj bas zato su pali... a kantonalci fulali u procjenama...
102% od planiranih prosle godine.
Ove godine racunaju sa 104% of prosle.

Samo su napravili caku pa smanjili ocekivanu dobit od preduzeca, kako bi mogli opravdati rezanje plata. Pa ako bude plus (a bice) opet dobro. :D
cudi me, mislio sam da je prihod bio ispod ocekivanja, barem iz prica koje sam cuo u tz...

za jp ne znam detalje, ali sigurno ima prostora, pogotovo u EP... i telecom je podbacio u poredjenju s mtelom... nekad su imali skoro duplo vece prihode i duplo vecu dobit, a prosle godine je mtel rastao dosta brze...
Alfons Kauders

#24405 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

yugi wrote:Manje prikupljenih prihoda po osnovu poreza u februaru 2012.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikuplja prihode po osnovu indirektnih poreza gdje spadaju PDV, carine, akcize i putarina. U 2011. godini prikupljeni su rekordni prihodi. Bruto prihodi su iznosili oko pet milijardi i 879 miliona KM i bili su za 6,3 % veći u odnosu na 2010. godinu.

Neto prihodi su iznosili četiri milijarde i 996 miliona KM i bili su za četiri posto veći u odnosu na neto prihode iz 2010. godine. U januaru ove godine na račun su prikupljena sredstva od 443 miliona KM indirektnih poreza što je za četiri posto bilo više u odnosu na januar prošle godine.

„Kada su u pitanju prihodi koje smo prikupili u februaru 2012. godine, ti prihodi su manji za 30 miliona KM u odnosu na februar prošle godine.“, kaže Ratko Kovačević – glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH
nesto mi ne stima tu nikako... da u januaru imaju 4% vece prihode... a onda u februaru 30 miliona manje... tj. jedno 7%... takva oscilacija nema smisla al nikako, pogotovo jer je februar bio jos 1 dan duzi nego prosle godine...

edit

jedino ako nije radi pizdarija sa snijegom?
yugi

#24406 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Alfons Kauders wrote:

nesto mi ne stima tu nikako... da u januaru imaju 4% vece prihode... a onda u februaru 30 miliona manje... tj. jedno 7%... takva oscilacija nema smisla al nikako, pogotovo jer je februar bio jos 1 dan duzi nego prosle godine...

edit

Pa vjerovatno su i vremenske neprilike uticale dobrim dijelom ali ono što mene svakako brine jeste latentan porast nezaposlenosti.Bojim se da će naredni potez vlasti u želji da namakne prihod za svoje neshvatljivo velike apetite biti povećanje PDV-a što će dovesti do daljnjeg gušenja privrede!Fiskalizacija je "uzela danak" za čak 7 hiljada malih obrta a PDV,tj njegovo povećanje svakako će doprinijeti daljnjoj destrukciji ionako krhke privrede.
madner

#24407 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Snjeg. Ali posto ne volimo budzetske korisnike necemo siriti ovo znanje :D
Alfons Kauders

#24408 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

yugi wrote:
Alfons Kauders wrote:

edit

Pa vjerovatno su i vremenske neprilike uticale dobrim dijelom ali ono što mene svakako brine jeste latentan porast nezaposlenosti.Bojim se da će naredni potez vlasti u želji da namakne prihod za svoje neshvatljivo velike apetite biti povećanje PDV-a što će dovesti do daljnjeg gušenja privrede!Fiskalizacija je "uzela danak" za čak 7 hiljada malih obrta a PDV,tj njegovo povećanje svakako će doprinijeti daljnjoj destrukciji ionako krhke privrede.
ja mislim da mora biti snijeg ili nesh... jer jednostavno nema smisla... pazi, imas znaci u januaru 443 miliona, 4% rasta... i onda u februaru pad od 7%, mada si imao jedan dan vise radi prestupne godine... dakle pad bi onda ispao oko 10%... vjerovatno ce se u aprilu hvaliti kako su imali rekordni mart :wink:

fiskalizacija je bila fijasko, eto godina dana nove vlasti a nisu je ni pomenuli... znaci da su rezultati kao i u RS - nikakvi...

a ne vjerujem da ce dizati pdv, pogotovo ne sad, pred lokalne izbore :D
amidzazeher

#24409 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by amidzazeher »

Alfons Kauders wrote:
StupskaBitanga wrote:eto godina formiranja Vlade FBiH
I šta je konkretno urađeno za godinu?
ja uradio stosta... :D neki mali gradjevinski radovi u stanu i na vikendici, a za mjesec-dva ide druga faza... :D zaradio lovu za iste i poceo stediti za nesto drugo... :D a uhvatio sam dovoljno slobodnog da budem mjesec na moru... :D malo sranje s poslom, ali i to sam manje vise rijesio...

znalo je biti i boljih godina, ali dobro sam prosao

od vlade plaho i ne zavisim... ali eto, digli su starcima penzije 5%... tako da sam i tu u plusu, jer su imali oko milju primanja vise u proteklih godinu dana, pa sam im samo malo uletio ljetos
Ti pa ispo' tebe dopremijer :lol:

Image
Last edited by amidzazeher on 04/03/2012 21:29, edited 2 times in total.
cindrlimindrli

#24410 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

.... :skoljka:
Last edited by Anonymous on 04/03/2012 21:37, edited 1 time in total.
Reason: opomena
yugi

#24411 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Ma naravno da je fiskalizacija bila fijasko ali kao što ti primjeti niko od aktuelne vlasti ne želi to priznati.Pa dovoljno je samo pogledati spisak zemalja u kojima postoji taj sistem fiskalizacije i sve će biti jasno!Ono što mene brine i ujedno mi strašno piči po živcima je ta naša naivnost.Eto ti si mi dao šlagvort Alfonso za priču o predizbornoj lafini.I sam kažeš kako oni neće dići PDV pred izbore jer valja se dodvoriti opet biračkom tjelu.Svaki ali baš svaki put serviraju nam neku šuplju priču o hiljadu i jednoj stvari samo ne o ekonomiji i mi tu priču popušimo!Tako će biti i pred ove Izbore.Naći će se već nešto tipa priče o ugroženosti etc etc!
madner

#24412 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

:-)
Last edited by Anonymous on 04/03/2012 21:37, edited 1 time in total.
Reason: .
Alfons Kauders

#24413 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

amidzazeher wrote:
Alfons Kauders wrote:
StupskaBitanga wrote:eto godina formiranja Vlade FBiH
I šta je konkretno urađeno za godinu?
ja uradio stosta... :D neki mali gradjevinski radovi u stanu i na vikendici, a za mjesec-dva ide druga faza... :D zaradio lovu za iste i poceo stediti za nesto drugo... :D a uhvatio sam dovoljno slobodnog da budem mjesec na moru... :D malo sranje s poslom, ali i to sam manje vise rijesio...

znalo je biti i boljih godina, ali dobro sam prosao

od vlade plaho i ne zavisim... ali eto, digli su starcima penzije 5%... tako da sam i tu u plusu, jer su imali oko milju primanja vise u proteklih godinu dana, pa sam im samo malo uletio ljetos
Ti pa ispo' tebe dopremijer :lol:

Image
eee drug, pa spira se uvijek znao dobro prodati... nije dzabe promijenio pet stranaka... :wink:

btw... ovo za upravni odbor... cudi me da niko od nasih vrlih novinara nije potegao pitanje naknada u upravnim odborima pojedinih institucija na drzavnom nivou, recimo ove spirine agencije... i pogotovo UIO... koliko ja znam, i u UIO je naknada 3500 mjesecno... a odbor se sastaje kvartalno... :-)

doduse, ovi iz SB su prezauzeti trollanjem po forumu da bi se bavili svojim poslom :D
Alfons Kauders

#24414 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

yugi wrote:Ma naravno da je fiskalizacija bila fijasko ali kao što ti primjeti niko od aktuelne vlasti ne želi to priznati.Pa dovoljno je samo pogledati spisak zemalja u kojima postoji taj sistem fiskalizacije i sve će biti jasno!Ono što mene brine i ujedno mi strašno piči po živcima je ta naša naivnost.Eto ti si mi dao šlagvort Alfonso za priču o predizbornoj lafini.I sam kažeš kako oni neće dići PDV pred izbore jer valja se dodvoriti opet biračkom tjelu.Svaki ali baš svaki put serviraju nam neku šuplju priču o hiljadu i jednoj stvari samo ne o ekonomiji i mi tu priču popušimo!Tako će biti i pred ove Izbore.Naći će se već nešto tipa priče o ugroženosti etc etc!
fiskalizacija je specificna... jer se niko nije bunio dok nije bilo prekasno... isto kao i sto se niko nije bunio kada su prije 5 godina skrsili sve pare od pdv-a

ne vjerujem da ce i tada dizati pdv... jebiga nemamo diferenciranu stopu, a necemo je ni uvoditi... kad bi digli pdv, smanjili bi usput i potrosnju, pa bi rezultat bio tanak, jer i ovako oporezujemo sve bez cega se ne moze... a narod bi im jebo mater...

prihodi ionako rastu, nove akcize na duhan su tu, to je sto i kusur miliona godisnje... a i veca cijena goriva ih godi...

ps

najvece zamjerke ovom sazivu vlade... sto nisu fakat ni rijec rekli o fiskalizaciji, neka makar kazu da je kurac i svale na prethodnike... i sto su se usutili oko prikupljanja poreza od kladionicara, i dizanja poreza na igre na srecu... ko ima para da baca u kladionici treba biti zestoko oporezovan
yugi

#24415 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by yugi »

Alfons Kauders wrote:
yugi wrote:Ma naravno da je fiskalizacija bila fijasko ali kao što ti primjeti niko od aktuelne vlasti ne želi to priznati.Pa dovoljno je samo pogledati spisak zemalja u kojima postoji taj sistem fiskalizacije i sve će biti jasno!Ono što mene brine i ujedno mi strašno piči po živcima je ta naša naivnost.Eto ti si mi dao šlagvort Alfonso za priču o predizbornoj lafini.I sam kažeš kako oni neće dići PDV pred izbore jer valja se dodvoriti opet biračkom tjelu.Svaki ali baš svaki put serviraju nam neku šuplju priču o hiljadu i jednoj stvari samo ne o ekonomiji i mi tu priču popušimo!Tako će biti i pred ove Izbore.Naći će se već nešto tipa priče o ugroženosti etc etc!
fiskalizacija je specificna... jer se niko nije bunio dok nije bilo prekasno... isto kao i sto se niko nije bunio kada su prije 5 godina skrsili sve pare od pdv-a

ne vjerujem da ce i tada dizati pdv... jebiga nemamo diferenciranu stopu, a necemo je ni uvoditi... kad bi digli pdv, smanjili bi usput i potrosnju, pa bi rezultat bio tanak, jer i ovako oporezujemo sve bez cega se ne moze... a narod bi im jebo mater...

prihodi ionako rastu, nove akcize na duhan su tu, to je sto i kusur miliona godisnje... a i veca cijena goriva ih godi...

ps

najvece zamjerke ovom sazivu vlade... sto nisu fakat ni rijec rekli o fiskalizaciji, neka makar kazu da je kurac i svale na prethodnike... i sto su se usutili oko prikupljanja poreza od kladionicara, i dizanja poreza na igre na srecu... ko ima para da baca u kladionici treba biti zestoko oporezovan
Ne bi vjeruj mi!Malo bi gunđali i to je to.Tu jeste ključni problem ove naše hebene Bosne.U nepostojanju javnog mnjenja ili kako ti to kolokvijalno reče "narod bi im jebo mater"!Sve dok se vlasti ne da do znanja da može biti smjenjena i prije rede jebavat će nas ko stoku!Modovi sory na nešto osebujnijem rječniku al morao sam :oops:
TDK-90

#24416 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by TDK-90 »

Rusija neće dozvoliti da pod pritiskom međunarodne zajednice ili intervencijom visokog predstavnika u BiH dođe do izmjene Izbornog zakona za Srebrenicu, izjavio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Opasni ovi rusi postali u zadnje vrijeme :-?
amko76

#24417 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by amko76 »

yugi wrote:
Alfons Kauders wrote:

ps

Ne bi vjeruj mi!Malo bi gunđali i to je to.Tu jeste ključni problem ove naše hebene Bosne.U nepostojanju javnog mnjenja ili kako ti to kolokvijalno reče "narod bi im jebo mater"!Sve dok se vlasti ne da do znanja da može biti smjenjena i prije rede jebavat će nas ko stoku!Modovi sory na nešto osebujnijem rječniku al morao sam :oops:
O čemu pričate vi, pa zar nije nastupila promjena vlasti u federaciji? Šta je sad problem?

Malo dublji a? Eee...
Better Man

#24418 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Better Man »

TDK-90 wrote:Rusija neće dozvoliti da pod pritiskom međunarodne zajednice ili intervencijom visokog predstavnika u BiH dođe do izmjene Izbornog zakona za Srebrenicu, izjavio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Koje i šta je Rusija? Treba lijepo Ruskog ambasadora proglasiti Personom Non Grata. Neće nam Rusija uređivati zemlju!
jedan_dobar_dan

#24419 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by jedan_dobar_dan »

Better Man wrote:
TDK-90 wrote:Rusija neće dozvoliti da pod pritiskom međunarodne zajednice ili intervencijom visokog predstavnika u BiH dođe do izmjene Izbornog zakona za Srebrenicu, izjavio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Koje i šta je Rusija? Treba lijepo Ruskog ambasadora proglasiti Personom Non Grata. Neće nam Rusija uređivati zemlju!
ah, sto nece, uredjuje je svako sem nas, njenih gradjana.
mi smo ovdje obicni statisti, u nekoj beskonacno dugoj drami.
Skijaš

#24420 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

jedan_dobar_dan wrote:
Better Man wrote:

ah, sto nece, uredjuje je svako sem nas, njenih gradjana.
mi smo ovdje obicni statisti, u nekoj beskonacno dugoj drami.
Nije baš tako. Tačno je da stranci određuju pravila igre, ali to ne znači da ti ne možeš pokazati više odlučnosti i u okviru tih pravila, ali i u lobiranju da se ta pravila mijenja. Naš problem je manjak iskrenosti. Vidim vijest kojom se ukazuje na katastrofalno stanje u zapošljavanju nesrpskog stanovništva u manjem entitetu, ali se to ne poprati recimo analizom koliko Srba radi u kantonalnoj upravi (bilo kojeg kantona). To da nismo isti kao i četnici je postalo kao nekakav aksiom koji se ne treba više dokazivati. A treba, dok je svijeta i vijeka neće se prestati sa ukazivanjem na razliku između dobra i zla. BiH se brani iskrenim zalaganjem za multietničko društvo, ali nekima multietnička BiH predstavlja suživot Bošnjaka, Bosanaca i Muslimana i potpuno ignorišu područja u kojim su Hrvati ili Srbi brojniji, nema borbe za dušu prosječnog Srbina i Hrvata, samo se planduje, kuka i za sve krivi strance.

Postojeći okvir, zbog mogućnosti da velikosrbi zloupotrebljavaju mehanizme blokada, nije dobar. Ali se isto tako, dok se lobira za izmjenu tih pravila, može uraditi dosta u okviru postojećih. Nisu stranci krivi, njima je zaista bitno samo da se ne puca.

Revolucionaran korak, a koji nije ni logistički ni organizaciono zahtjevan, bi bio recimo preseljenje centrale SDP-a u Lukavicu. To bi bio korak u pravom smjeru i pokazatelj za kakvu se BiH mi borimo. Ali to se ne planira nego će se nastaviti sjediti u mračnim konobama, ispijati vino i sa rospijom Hadžiomerovićem planirati sljedeće medijske atentate.
madner

#24421 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

A zakaj takav korak? Zar ne mislis da je prema RSu uradjeno vise nego dovoljno gesta dobre volje i da bi bio red da sa druge strane dodje neki znak?
Skijaš

#24422 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

madner wrote:A zakaj takav korak? Zar ne mislis da je prema RSu uradjeno vise nego dovoljno gesta dobre volje i da bi bio red da sa druge strane dodje neki znak?
To nema veze sa entitetom kao političkim subjektom, nego sa običnim narodom koji se, izbezumljen velikosrpskim lažima, tebe jednostavno boji. Ne u tom smislu da ćeš im od prinosa s njive i iz vočnjaka tražiti trećinu ili djevojkama nametati pravo prve bračne noći, nego da će doći u situaciju da negiraš srpski narod, srpski jezik, srpsku kulturu itd.

A što se tiče velikosrpskih elemenata, njima se i ne treba ukazivati geste dobre volje, njima bi sjednice SDP-a u Lukavici bile prst u oku. Njima bi to bilo kao da im neko u pet ujutro nogom razvaljuje vrata i naoružan upada u kuću. Dobre volje prema ideolozima i realizatorima genocida i ne smije da bude.
nosara

#24423 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by nosara »

Skijaš wrote:
madner wrote:A zakaj takav korak? Zar ne mislis da je prema RSu uradjeno vise nego dovoljno gesta dobre volje i da bi bio red da sa druge strane dodje neki znak?
To nema veze sa entitetom kao političkim subjektom, nego sa običnim narodom koji se, izbezumljen velikosrpskim lažima, tebe jednostavno boji. Ne u tom smislu da ćeš im od prinosa s njive i iz vočnjaka tražiti trećinu ili djevojkama nametati pravo prve bračne noći, nego da će doći u situaciju da negiraš srpski narod, srpski jezik, srpsku kulturu itd.

A što se tiče velikosrpskih elemenata, njima se i ne treba ukazivati geste dobre volje, njima bi sjednice SDP-a u Lukavici bile prst u oku. Njima bi to bilo kao da im neko u pet ujutro nogom razvaljuje vrata i naoružan upada u kuću. Dobre volje prema ideolozima i realizatorima genocida i ne smije da bude.
:lol:

Za takve strateske poteze bivsi sdp nema jaja... Osim toga, iskreno, niti su ikada niti ce u buduce racunat na manji entitet, u bilo kom smislu... Uostalom, i taj dio drzave je vec pokriven sestrinskom "socijademokratskom" strankom slicnih politickih vizija i nacina rada te identicnih ciljeva (use-nase-podase)...
palermo

#24424 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Samo da pozdravim povratak Skijaša, falio si :-D
madner

#24425 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

To je jedno jako naivno razmisljanje, ako su ih mogli ubjediti od '87 do '92 da ce ih komsije poturciti ako im se pruzi sansa, kada su zivjeli skupa sa tim komsijama, isli na iste stadione i skupa radili, sumnjam da ce ih kancelarija ubjediti da dolazimo u miru i ne trazimo danak u krvi. Prije ce biti da ce ispasti da se vrsi etnicki inzinjering u Lukavici, da opet budu ugrozeni u "svom" Istocnom Sarajevu.

SDP moze pridobiti Srbe i Hrvate samo tako sto ce siriti svoju organizaciju u RSu od dna, ali bez da kompromituje svoje stavove. Samo cisto sumnjam da za stavove SDP postoji i 10% biraca u RSu.
Locked