Cika Inzko je boss ...on ako kaze flada je legitimna ,onda je tako , ako ovi ppci iz hdz misle drugacije njihov problemGoco wrote:HDZ-u je ponuđeno da ustupi hrvatska ministarska mjesta SDP-u da bi mogao da preglasava Hrvate jer se sve odluke donose na način da treba najmanje 1/3 glasova ministara Hrvata. Naravno da na to nije pristao kao što nije ni na državnoj razini. Ono što je Lagumdžija sada prihvatio sa državnim Vijećem ministara mogao je i prije godinu dana tako da je isključivi krivac za ovo kašnjenje.1gorstak wrote:HDZ-u je ponudjena saradnja na entitetskom nivou, HDZ je to, a i kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice, odbio. Onda je Covic slican ultimatum dao i na drzavnom nivou, pa tek nakon intervencije medjunarodne zajednice (prijetnja Klintonove), postaje kooperativan. Nije mi jasno kako, po kojem osnovu, za kasnjenje formiranja vlasti i svega sto s tim ide, krivite SDP.vivaldi wrote:SDP je znao da mora sa nacionalnim strankama i pravi uzasan zajeb jer bira samo jednu
Sada visi Federalna Vlada koja je neka vrsta anomalije jer je formirana na drugačijoj osnovi od županijskih vlada i državne. Osim toga je i nezakonita (Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva) i privremena (Visoki predstavnik). Rekonstrukcijom Federalne Vlade po modelu županija i Vijeća ministara bi se značajno relaksirali odnosu izmeđi Bošnjaka i Hrvata.
POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
- mO k3
#1051 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
- ultima_palabra
- ultima_palabra
#1053 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
BTW, ovo nije tačno... ovakav način glasanja je uvela tek Nikšićeva vlada, kao jednu od prvih odluka nakon preuzimanja mandata. Sjetimo se da je SDA/SBiH preglasala HDZ par stotina puta u prošlom mandatu.Goco wrote:HDZ-u je ponuđeno da ustupi hrvatska ministarska mjesta SDP-u da bi mogao da preglasava Hrvate jer se sve odluke donose na način da treba najmanje 1/3 glasova ministara Hrvata.
- mO k3
#1054 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
nego .... jeli to covic ljubicu zafrko 
- Gandalf
#1055 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
ma kakvi, svi su oni legitimni, samo je čović mrvu legitimnijiŽenski Dr.Med wrote:nego .... jeli to covic ljubicu zafrko
-
Goco
#1056 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
Idite ljudi raspravljajte o Terorizmu u BiH, Položaju Bošnjaka u BiH ili šta već. Dopustite Hrvatima da kažu kakav im je položaj. Ja ne bih išao na teme, pogotovu ne bih opstruirao, gdje Bošnjaci iznose svoje probleme.
Idite ljudi raspravljajte o Terorizmu u BiH, Položaju Bošnjaka u BiH ili šta već. Dopustite Hrvatima da kažu kakav im je položaj. Ja ne bih išao na teme, pogotovu ne bih opstruirao, gdje Bošnjaci iznose svoje probleme.
-
cindrlimindrli
#1057 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Bezvezna patetika...Goco wrote:Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
A otkud raja zna da ti mozda nisi Rooojko Vasic?
-
palermo
#1058 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Pa ja se mogu složiti sa tobom da možda načini na koji ti se replicira nisu primjereni. I shvatam da te može naljutiti da se na tvoj ozbiljan post replicira neozbiljno.Goco wrote:Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
Ali ako zanematrimo način kako ti se odgovara, opet poruka će opet biti ista, bilo da ti se ozbiljno ili neozbiljno odgovori. Jednostavno, priča o relaksiranju je potrošena priča, ako se odnosi između Bošnjak i Hrvata mogu relaksirati samo na način da se udovoljava HDZ-u ili sličnim opcijama, onda će ti velika većina ovdje prisutnih ljudi reći, ma nikada se ne relaksirali. I to je činjenica.
- Gandalf
#1059 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Kakva crna relaxacija - odnosi su zategnuti torovskim politikama koje vode SDA a HDZ naročito u posljednjih godinu dana - kada vrli narod u ovoj zemlji jednom zatjera u tri lijepe i i HDZ i Dodka i SDA moći će se pričati o nekoj relaxaciji odnosa - ako relaxacija odnosa znači da se moja lijepa Bosna i Hercegovina treba raspasti na tri paradržave, jer su to zacrtali nekakav Čović i Dodik, dabogda se nikada niko ne relaxir'o.
To što su Čović i Dodik spremni svojim glasačima uskraćivati i ograničavati životni prostor, dovoljno govori o njima a i o njihovim glasačima - meni da SDP ponudi neku nacionalnu paradržavicu i suzi mi životni prostor na 1/3 teritorije BiH, ja bih u tom slučaju *$#"!"" mater svim glavonjama u SDP-u koji bi mi takvu "opciju" predstavili kao pobjedničku, dobitnu, spasonosnu.
Ja želim živjeti gdje god ja hoću u ovoj državi i zaboli me šta o tome misli "legitimni" političar - meni ako je ćejf parkiraću auto na parking ispred crkve, jer je to moje - ako mi je ćejf igraću basketa na igralištu do džamije, jer to je moje, ako mi je ćejf hljeb ću kupovati u pekari tik uz sinagogu, jer to je moje - neće meni niko određivat' gdje ja smijem a gdje ja ne smijem svojom nacionalnom nepodobnošću "zagađivat'" životni prostor "nacionalno podobnih" - sve je to moje i ja sam relaxiran kad sam na svom, cijelom teritoriju BIH.
To što su Čović i Dodik spremni svojim glasačima uskraćivati i ograničavati životni prostor, dovoljno govori o njima a i o njihovim glasačima - meni da SDP ponudi neku nacionalnu paradržavicu i suzi mi životni prostor na 1/3 teritorije BiH, ja bih u tom slučaju *$#"!"" mater svim glavonjama u SDP-u koji bi mi takvu "opciju" predstavili kao pobjedničku, dobitnu, spasonosnu.
Ja želim živjeti gdje god ja hoću u ovoj državi i zaboli me šta o tome misli "legitimni" političar - meni ako je ćejf parkiraću auto na parking ispred crkve, jer je to moje - ako mi je ćejf igraću basketa na igralištu do džamije, jer to je moje, ako mi je ćejf hljeb ću kupovati u pekari tik uz sinagogu, jer to je moje - neće meni niko određivat' gdje ja smijem a gdje ja ne smijem svojom nacionalnom nepodobnošću "zagađivat'" životni prostor "nacionalno podobnih" - sve je to moje i ja sam relaxiran kad sam na svom, cijelom teritoriju BIH.
- star(i)mo
#1060 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
I ti si palermo postao zaboravan u zadnje vrijeme... 99.9999% Hrvata BiH je glas(ov)alo za 'aDeZe. Udovoljavanje 'aDeZe-u je udovoljavanje i hrvatskom narodu. Dakle, jednostavna "jednadzba" je HDZ = hrvatski puk BiHpalermo wrote:Pa ja se mogu složiti sa tobom da možda načini na koji ti se replicira nisu primjereni. I shvatam da te može naljutiti da se na tvoj ozbiljan post replicira neozbiljno.Goco wrote:Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
Ali ako zanematrimo način kako ti se odgovara, opet poruka će opet biti ista, bilo da ti se ozbiljno ili neozbiljno odgovori. Jednostavno, priča o relaksiranju je potrošena priča, ako se odnosi između Bošnjak i Hrvata mogu relaksirati samo na način da se udovoljava HDZ-u ili sličnim opcijama, onda će ti velika većina ovdje prisutnih ljudi reći, ma nikada se ne relaksirali. I to je činjenica.
- vee-jay
#1061 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Da govorimo o stvarima koje su de desile prije 50 godina kada vecina nas nije bila rodjena i nije bilo interneta, o ovakvim izjavama bi vjerovatno morali diskutovati. Sto se tice realnih zbivanja u zadnjih 15 mjeseci: 'em sto smo ih dozivjeli, 'em sto ih je nemoguce tako brzo zaboraviti, 'em da ih zaboravimo postoji internet kao medij koji ne zaboravlja. Sta zelim reci: tvoja izjava se ne poklapa sa istinskim dogadjima.Goco wrote:HDZ-u je ponuđeno da ustupi hrvatska ministarska mjesta SDP-u da bi mogao da preglasava Hrvate jer se sve odluke donose na način da treba najmanje 1/3 glasova ministara Hrvata. Naravno da na to nije pristao kao što nije ni na državnoj razini. Ono što je Lagumdžija sada prihvatio sa državnim Vijećem ministara mogao je i prije godinu dana tako da je isključivi krivac za ovo kašnjenje.1gorstak wrote: HDZ-u je ponudjena saradnja na entitetskom nivou, HDZ je to, a i kompromisni prijedlog medjunarodne zajednice, odbio. Onda je Covic slican ultimatum dao i na drzavnom nivou, pa tek nakon intervencije medjunarodne zajednice (prijetnja Klintonove), postaje kooperativan. Nije mi jasno kako, po kojem osnovu, za kasnjenje formiranja vlasti i svega sto s tim ide, krivite SDP.
Dodik i oni prije njega BiH vec 20 godina nazivaju anomalijom a ona je jos uvijek tu i - premda polako - svakim danom jaca. Mozda si ti uvjeren u svoju svoju izjavu, mozda nisi. Bilo kako bilo, Federalna Vlast je tu i najvjerovatnije ce do narednih izbora i ostati.Goco wrote: Sada visi Federalna Vlada koja je neka vrsta anomalije jer je formirana na drugačijoj osnovi od županijskih vlada i državne. Osim toga je i nezakonita (Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva) i privremena (Visoki predstavnik). Rekonstrukcijom Federalne Vlade po modelu županija i Vijeća ministara bi se značajno relaksirali odnosu izmeđi Bošnjaka i Hrvata.
Mozda si nov na forumu pa si zato umislio da je tvoje misljenje vazno. Nije, ovo je forum. Na forumu ljudi diskutuju, a Bosanci se i za*ebavaju. Kazem ljudi, jer nit je ovaj forum, niti je ova tema, hrvatska, bosnjacka ili srpska.Goco wrote:Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
- duh_sa_sjekirom
#1062 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Zato što se tvoj post može smatrati i provociranjem, s obzirom da je sve ono što pišeš do sada objašnjeno mali milion puta, tako da ne vidim potrebe zašto bi sad neko posebno tebi sve nanovo objašnjavao.Goco wrote:Za 1 sat je moj post kojim iznosim hrvatsku stranu problema izazvao izazvao lavinu negiranja i ismijavanja (5-6). To je položaj Hrvata u BiH!
Odgovore na sva pitanja koja si postavio već imaš na ovom forumu i na temaam o politici, dovoljno je da malo pročačkaš i to je to...
I na kraju, otkud to da si ti = Hrvatska strana? Ti iznosiš SVOJE a ne "hravtsko" mišljenje...
-
Goco
#1063 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Odnosi Hrvata i Bošnjaka su se pogoršali zbog SDP-a koji pokušava da Hrvatima uvede pripadničku demokraciju a ne predstavničku. Kao dovoljno je da je Komšić pripadnik hrvatskog naroda a nije potrebno da ga izaberu Hrvati (da bude predstavnik). Tako da već drugi put imamo apsurd da u Predsjedništvu imamo predstavnika Srba i dva predstavnika Bošnjaka s tim da Komšić ima veći legitimitet da predstavlja Bošnjake jer je dobio skoro dvostruko više bošnjačkoh glasova od Izetbegovića. Slično je i u Federaciji gdje nije također ispoštovana izborna volja Hrvata. Kalsična majorizacija.Gandalf wrote:Kakva crna relaxacija - odnosi su zategnuti torovskim politikama koje vode SDA a HDZ naročito u posljednjih godinu dana - kada vrli narod u ovoj zemlji jednom zatjera u tri lijepe i i HDZ i Dodka i SDA moći će se pričati o nekoj relaxaciji odnosa - ako relaxacija odnosa znači da se moja lijepa Bosna i Hercegovina treba raspasti na tri paradržave, jer su to zacrtali nekakav Čović i Dodik, dabogda se nikada niko ne relaxir'o.
Drugi dio tvog posta nije sporan i ne vidim da ga neko od Hrvata osporava. Postoji sloboda kretanja i ako imaš posao i para možeš se nastaniti gdje hoćeš. Barem ja tako osjećam.
- Gandalf
#1064 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
HDZ=ZLO - ko to ni danas ne vidi, neće nikada ni vidjeti
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#1065 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Već ima tema o zlom,unitarističkom SDP-u,toj crvenoj najezdi koja zateže inače harmonične odnose
između konstitutivnih naroda u BiH!
P.S.Ova tema je najgori smor,dosađivanjem protiv majorizacije!
između konstitutivnih naroda u BiH!
P.S.Ova tema je najgori smor,dosađivanjem protiv majorizacije!
- casa_vode
#1066 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
nikad necu skontat ovo "majorizacija", gdje ? kako ? cemu ? Komsic ? Socijaldemokratska partija izabrala svog kandidata na demokratski nacin, ljudi glasali i izglasali, gdje frka ? tv ? pc (genocidna tvorevina) ima svoj, hdz'u treba ? bujrum, skupitie para iz tzv. hb (iako ne znam gdje je to) i otvarajte kanale do ujutru, gdje jos "majorizacija" ? Zagreb prebliz ?
-
Goco
#1067 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Taj HDZ je dobio većinu glasova Hrvata u BiH. Jesu li time i Hrvati u BiH zlo? Pretpostavljam da misliš da je i SNSD zlo a SDA i SDP nisu. Trebali bismo malo pripaziti na retoriku a ne zaoštravati situaciju.Gandalf wrote:HDZ=ZLO - ko to ni danas ne vidi, neće nikada ni vidjeti
-
Goco
#1068 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Što da mi skupimo pare za TV. Niste ni vi. Hoćemo javnu televiziju koju imate vi i Srbi. I mi smo poreski obveznici u ovoj državi i plaćat ćemo TV pretplatu.casa_vode wrote:nikad necu skontat ovo "majorizacija", gdje ? kako ? cemu ? Komsic ? Socijaldemokratska partija izabrala svog kandidata na demokratski nacin, ljudi glasali i izglasali, gdje frka ? tv ? pc (genocidna tvorevina) ima svoj, hdz'u treba ? bujrum, skupitie para iz tzv. hb (iako ne znam gdje je to) i otvarajte kanale do ujutru, gdje jos "majorizacija" ? Zagreb prebliz ?
- Gandalf
#1069 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
@Goco ba, dosta šupljiranja, svi vi s poskoka na ovom forumu smarate već s hiljadu puta prežvakanom retorikom čovića i njegovim floskulama o ugrozbama i majorizacijama - i onda očekujete da vas se shvati kao ozbiljne sagovornike - od mene ćete dobiti samo
jer vaše ideje i nisu ni za šta drugo već za zajebancije.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#1070 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Ko neće da plaća TV pretplatu,preCednik će mu oduzeti krme ili kljuse. 
- casa_vode
#1071 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
koji to tv "mi" imamo a da vi nemate ?Goco wrote:Što da mi skupimo pare za TV. Niste ni vi. Hoćemo javnu televiziju koju imate vi i Srbi. I mi smo poreski obveznici u ovoj državi i plaćat ćemo TV pretplatu.casa_vode wrote:nikad necu skontat ovo "majorizacija", gdje ? kako ? cemu ? Komsic ? Socijaldemokratska partija izabrala svog kandidata na demokratski nacin, ljudi glasali i izglasali, gdje frka ? tv ? pc (genocidna tvorevina) ima svoj, hdz'u treba ? bujrum, skupitie para iz tzv. hb (iako ne znam gdje je to) i otvarajte kanale do ujutru, gdje jos "majorizacija" ? Zagreb prebliz ?
- seln
#1072 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Pusti da pogadjam: treba relaksirati situaciju?Goco wrote:Trebali bismo malo pripaziti na retoriku a ne zaoštravati situaciju.
- duh_sa_sjekirom
#1073 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Ovo boldano dovoljno govori o tvom poznavanju Ustava BiH, i odmah te diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika i svrstava u kategoriju provokatora i velikosrpskih papagaja... I zato ja odavLeGoco wrote: Odnosi Hrvata i Bošnjaka su se pogoršali zbog SDP-a koji pokušava da Hrvatima uvede pripadničku demokraciju a ne predstavničku. Kao dovoljno je da je Komšić pripadnik hrvatskog naroda a nije potrebno da ga izaberu Hrvati (da bude predstavnik). Tako da već drugi put imamo apsurd da u Predsjedništvu imamo predstavnika Srba i dva predstavnika Bošnjaka s tim da Komšić ima veći legitimitet da predstavlja Bošnjake jer je dobio skoro dvostruko više bošnjačkoh glasova od Izetbegovića. Slično je i u Federaciji gdje nije također ispoštovana izborna volja Hrvata. Kalsična majorizacija.
Drugi dio tvog posta nije sporan i ne vidim da ga neko od Hrvata osporava. Postoji sloboda kretanja i ako imaš posao i para možeš se nastaniti gdje hoćeš. Barem ja tako osjećam.
-
Hodidid
#1074 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Zato sto vam je pao taki grah. Skupite lovu i onda 5 kanala otvorite i uzivajte.Goco wrote:Što da mi skupimo pare za TV. Niste ni vi. Hoćemo javnu televiziju koju imate vi i Srbi. I mi smo poreski obveznici u ovoj državi i plaćat ćemo TV pretplatu.casa_vode wrote:nikad necu skontat ovo "majorizacija", gdje ? kako ? cemu ? Komsic ? Socijaldemokratska partija izabrala svog kandidata na demokratski nacin, ljudi glasali i izglasali, gdje frka ? tv ? pc (genocidna tvorevina) ima svoj, hdz'u treba ? bujrum, skupitie para iz tzv. hb (iako ne znam gdje je to) i otvarajte kanale do ujutru, gdje jos "majorizacija" ? Zagreb prebliz ?
-
Goco
#1075 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI
Imate FTV. Nemoj misliti da ako tamo neki jadni spiker na toj TV govori hrvatski da je to i hrvatska TV. Ti jadnici su jurišnici u napadu na Hrvate i njihovu političkuu volju. Šta će jadnici moraju u takvoj neprijateljskoj sredini.casa_vode wrote:koji to tv "mi" imamo a da vi nemate ?Goco wrote:Što da mi skupimo pare za TV. Niste ni vi. Hoćemo javnu televiziju koju imate vi i Srbi. I mi smo poreski obveznici u ovoj državi i plaćat ćemo TV pretplatu.casa_vode wrote:nikad necu skontat ovo "majorizacija", gdje ? kako ? cemu ? Komsic ? Socijaldemokratska partija izabrala svog kandidata na demokratski nacin, ljudi glasali i izglasali, gdje frka ? tv ? pc (genocidna tvorevina) ima svoj, hdz'u treba ? bujrum, skupitie para iz tzv. hb (iako ne znam gdje je to) i otvarajte kanale do ujutru, gdje jos "majorizacija" ? Zagreb prebliz ?
S pravom tu TV nazivaju Fuj TV jer se otvoreno stavila na jednu stranu a vijesti ne objavljuju kao takve nego ih interpretiraju. Pa su im Hrvati uvijek nacionalisti, fašisti, ustaše itd a njihovi politički predstavnici lopovi. Zato mi Hrvati i ne plaćamo TV pretplatu.