POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
- nokia6170
#26 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Ma sve je to kako vjetar puse i kako kome odgovara da ostane na vlasti...pa sjetimo se pokreta Otpor u Srbiji...dok su se osnivali i dok su djelovali iz ilegale smatrani su najvecim drzavnim neprijateljem Srbije, da bi nakon njihove revolucije i smjene Milosevica automatski bili okarakterisani kao najveci drzavni ponos i simbol demokratije i ljudskih prava i progresa srpskog drustva....pa da bi danas opet nakon par godina same vodje tog Otpora ponovo dosle na crnu listu drzavnih neprijatelja, a celni ljudi Otpora kao npr. Cedo Jovanovic...danas imaju epitet najveceg izdajice srpskog roda zajedno sa Kandickom i slicnima. Ovo sa Otporom je analogno i sa B92 i slicnim pojavama.
Jednostavno ljudi su stoka koja je spremna jedan dan da te ubije, pa da te drugi dan likuje, a treci dan ponovo ubije.
Jednostavno ljudi su stoka koja je spremna jedan dan da te ubije, pa da te drugi dan likuje, a treci dan ponovo ubije.
-
VjecitiStudent
#27 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
julisiz es grant wrote: Alija Izetbegović bio je po zanimanju pravnik i autor nekoliko filozofskih i političkih spisa, a Omer Behmen bio je građevinski inžinjer.
Zaista, zastrasujuci je taj rezim bio kad je Izetbegovic nakon odsluzene kazne uspio zavrsiti i fakultet, raditi posao u struci, dobiti stan u elitnom dijelu Sarajeva ...1946 godine biva uhapsen pod osudom da je imao znacajnu participaciju u utemeljenju islamskog zurnala Mudzahid u kojem su publicirane opce teme o Islamu. Komunisti ga osudjuju na 3 godine zatvora za navodnu promociju mrznje u komunistickom drustvu koje nije tolerisalo vjerske slobode. Njegov prijatelj Nedzib Sacirbegovic (otac Muhameda Sacirbegovica, bivseg BiH ambasadora u U.N.-u) dobiva nesto vecu kaznu od 4 godine. Za vrijeme robije komunisti ga stavljaju na prisilni rad izgradnje Centralnog Komiteta SK BiH (Saveza komunista Bosne i Hercegovine). Nakon odsluzene kazne, Izetbegovic zavrsava studije na pravnom fakultetu u Sarajevu i radi kao pravni savjetnik za vise velikih bosanskih kompanija.
http://www.geocities.com/famous_bosniak ... OVICH.html
Da li se iko ko sad zavrsi pravni fakultet moze nadati slicnoj sudbini?
-
julisiz es grant
#28 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Suđenje zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu bilo je jedan od prvih primjera uzorno montiranih komunističkih procesa nepodobnima. Iza tobožnjeg suđenja "srbožderu" i "ratnom zločincu" stajao je providan pokušaj revanširanja totalitarne vlasti svešteniku koji je odbio da se pokori njenom diktatu. Kao vodeća ličnost katoličke crkve u Hrvatskoj, nadbiskup Stepinac uživao je veliki ugled u narodu, te je kao takav bio i priznat od strane svih vlasti koje su se u tim godinama izmijenjale u Hrvatskoj, od Kraljevine Jugoslavije, preko Pavelićeve NDH, do Titove komunističke Jugoslavije u prvim mjesecima njenog postojanja.
Nadbiskup Stepinac prvi put je uhapšen nekoliko dana po oslobođenju Zagreba, tačnije 17. 05. 1945, ali je na Titovu intervenciju pušten na slobodu već 03. 06. Već sutradan je Josip Broz lično primio Stepinca u zvaničnu posjetu, kojoj je prisustvovao i dr Vladimir Bakarić, tada ( i još dugo poslije toga ) vodeća politička ličnost Hrvatske. Tada je Broz prvi put Stepincu iznio prijedlog da se Katolička crkva u Hrvatskoj odvoji od Vatikana, i stvori nekakva "nacionalna" katolička crkva Hrvatske. Ovaj nemogući prijedlog, bio je, naravno, za Stepinca, ali i za bilo kog drugog sveštenika koji se mogao naći na njegovom mjestu, neprihvatljiv. Naime, Katolička crkva u svijetu je ( za razliku od Pravoslavne crkve i islamske zajednice ) jedinstvena i strogo centralizovana organizacija pod okriljem Vatikana, tako da su bilo kakva izdvajanja u "nacionalne" crkve nemoguća.
Narednih skoro godinu i po dana Stepinac je mirno živio u Zagrebu i čak je, kao vjerski zvaničnik, učestvovao u brojnim javnim manifestacijama, zajedno sa predstavnicima komunističkih vlasti. Tada niko nije spominjao njegove "ratne grijehe". Stepinac je za komuniste još bio podoban. Međutim, kada su vidjeli da im neće uspjeti da ga "slome" da radi po njihovom diktatu, pripremili su mu osvetu. Čekao se samo povod.
Povod je došao u septembru 1946. Tada je, na suđenju ubačenom ustaškom špijunu Erihu Lisaku i njegovim saradnicima, tužilac Jakov Blažević izjavio da je otkriveno tobožnje Stepinčevo učešće u skrivanju Lisaka, te je napravljen nevjerovatan sudski presedan: suđenje je prekinuto, Stepinac je uhapšen, podignuta je optužnica protiv njega, a zatim je suđenje Lisaku i ostalima nastavljeno, ali ovaj put sa Stepincem u ulozi prvooptuženog! Obratiti pažnju na datume: suđenje Lisaku prekinuto 18. septembra 1946, Stepinac uhapšen istog dana u zoru, optužnica protiv Stepinca podignuta već 23. septembra, a suđenje nastavljeno, samo sada sa Stepincem u glavnoj ulozi, već 30 septembra! Sve se odigralo za 12 dana!
Nadbiskup je optužen da je sarađivao sa vlastima NDH u zločinima tokom rata, da je pomagao "terorističke grupe" nakon rata, te da je djelovao protiv "narodne vlasti" propagandnim putem ( dakle, opet verbalni delikt ). Stepinac je odbio da ga predstavljaju advokati ( iako su to učinili za tadašnje uslove vrlo profesionalno ) jer je smatrao da kao sveštenik podliježe samo Kanonskom, a ne i građanskom sudu. Na ključnu tačku optužnice, da je sarađivao sa vlastima NDH, nadbiskup Stepinac odgovara:
" Optužujete me kao neprijatelja države i narodnih vlasti. Molim vas, kažite mi, koja je za mene bila vlast 1941. godine? Da li Simović ( vjerovatno je mislio na Nedića, op.autora ) u Beogradu, ili izdajnička, kako je zovete, u Londonu ili ona u Palestini, ili vi u šumi? Dapače, i godine 193. i 1944, da li Vlada u Londonu ili vi u šumi? Vi ste za mene vlast od 8. maja 1945. Zar sam mogao slušati vas u šumi i ovde njih u Zagrebu? Je li se može dva gospodara služiti? To nije ni po moralnom, ni po međunarodnom, ni po općem ljudskom pravu. Nismo mogli vlast ovdje ignorirati, makar bila ustaška, ona je bila ovdje. Vi mene imate pravo pitati i zvati na odgovornost od 8. maja 1945. godine"
Ni ove hrabre riječi nadbiskupa, ni dokazi advokata o njegovim odnosima s Pavelićem, koji su bili daleko od idealnih, ni iznošenja dokaza o Stepinčevim zauzimanjima za spasavanje progonjenih Židova, Srba i Roma, njegove izjave koje su u ratu pozivale na razum, pa čak ni navođenje izjave Vladimira Bakarića, u to vrijeme predsjednika vlade NR Hrvatske, iz marta iste godine, kojom odaje priznanje Stepincu i drugim vodećim ličnostima katoličke crkve, jer su odbili saradnju sa Nijemcima i ustašama itd...ništa nije pomoglo. Stepinac je bio unaprijed osuđen.
Osuda je izrečena 11. oktobra 1946. godine, a glasila je : lišenje slobode sa prinudnim radom u trajanju od 16 godina. 1951. Stepinac je uslovno pušten iz zatvora i stavljen u svojevrstan kućni pritvor u županijski dvor u rodnom Krašiću, gdje je ostao do smrti 1960. godine.
Postupak sa Stepincem izazvao je žestoku osudu u demokratskom dijelu međunarodne javnosti, a najveći šamar jugoslovenske komunističke vlasti dobile su od Vatikana 29. decembra 1952, kada je papa Pio XII proglasio Stepinca kardinalom. Iako je ovaj potez u svijetu naišao na odobravanje, Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom, koji su ponovo uspostavljeni tek 1966. godine.
Nadbiskup Stepinac prvi put je uhapšen nekoliko dana po oslobođenju Zagreba, tačnije 17. 05. 1945, ali je na Titovu intervenciju pušten na slobodu već 03. 06. Već sutradan je Josip Broz lično primio Stepinca u zvaničnu posjetu, kojoj je prisustvovao i dr Vladimir Bakarić, tada ( i još dugo poslije toga ) vodeća politička ličnost Hrvatske. Tada je Broz prvi put Stepincu iznio prijedlog da se Katolička crkva u Hrvatskoj odvoji od Vatikana, i stvori nekakva "nacionalna" katolička crkva Hrvatske. Ovaj nemogući prijedlog, bio je, naravno, za Stepinca, ali i za bilo kog drugog sveštenika koji se mogao naći na njegovom mjestu, neprihvatljiv. Naime, Katolička crkva u svijetu je ( za razliku od Pravoslavne crkve i islamske zajednice ) jedinstvena i strogo centralizovana organizacija pod okriljem Vatikana, tako da su bilo kakva izdvajanja u "nacionalne" crkve nemoguća.
Narednih skoro godinu i po dana Stepinac je mirno živio u Zagrebu i čak je, kao vjerski zvaničnik, učestvovao u brojnim javnim manifestacijama, zajedno sa predstavnicima komunističkih vlasti. Tada niko nije spominjao njegove "ratne grijehe". Stepinac je za komuniste još bio podoban. Međutim, kada su vidjeli da im neće uspjeti da ga "slome" da radi po njihovom diktatu, pripremili su mu osvetu. Čekao se samo povod.
Povod je došao u septembru 1946. Tada je, na suđenju ubačenom ustaškom špijunu Erihu Lisaku i njegovim saradnicima, tužilac Jakov Blažević izjavio da je otkriveno tobožnje Stepinčevo učešće u skrivanju Lisaka, te je napravljen nevjerovatan sudski presedan: suđenje je prekinuto, Stepinac je uhapšen, podignuta je optužnica protiv njega, a zatim je suđenje Lisaku i ostalima nastavljeno, ali ovaj put sa Stepincem u ulozi prvooptuženog! Obratiti pažnju na datume: suđenje Lisaku prekinuto 18. septembra 1946, Stepinac uhapšen istog dana u zoru, optužnica protiv Stepinca podignuta već 23. septembra, a suđenje nastavljeno, samo sada sa Stepincem u glavnoj ulozi, već 30 septembra! Sve se odigralo za 12 dana!
Nadbiskup je optužen da je sarađivao sa vlastima NDH u zločinima tokom rata, da je pomagao "terorističke grupe" nakon rata, te da je djelovao protiv "narodne vlasti" propagandnim putem ( dakle, opet verbalni delikt ). Stepinac je odbio da ga predstavljaju advokati ( iako su to učinili za tadašnje uslove vrlo profesionalno ) jer je smatrao da kao sveštenik podliježe samo Kanonskom, a ne i građanskom sudu. Na ključnu tačku optužnice, da je sarađivao sa vlastima NDH, nadbiskup Stepinac odgovara:
" Optužujete me kao neprijatelja države i narodnih vlasti. Molim vas, kažite mi, koja je za mene bila vlast 1941. godine? Da li Simović ( vjerovatno je mislio na Nedića, op.autora ) u Beogradu, ili izdajnička, kako je zovete, u Londonu ili ona u Palestini, ili vi u šumi? Dapače, i godine 193. i 1944, da li Vlada u Londonu ili vi u šumi? Vi ste za mene vlast od 8. maja 1945. Zar sam mogao slušati vas u šumi i ovde njih u Zagrebu? Je li se može dva gospodara služiti? To nije ni po moralnom, ni po međunarodnom, ni po općem ljudskom pravu. Nismo mogli vlast ovdje ignorirati, makar bila ustaška, ona je bila ovdje. Vi mene imate pravo pitati i zvati na odgovornost od 8. maja 1945. godine"
Ni ove hrabre riječi nadbiskupa, ni dokazi advokata o njegovim odnosima s Pavelićem, koji su bili daleko od idealnih, ni iznošenja dokaza o Stepinčevim zauzimanjima za spasavanje progonjenih Židova, Srba i Roma, njegove izjave koje su u ratu pozivale na razum, pa čak ni navođenje izjave Vladimira Bakarića, u to vrijeme predsjednika vlade NR Hrvatske, iz marta iste godine, kojom odaje priznanje Stepincu i drugim vodećim ličnostima katoličke crkve, jer su odbili saradnju sa Nijemcima i ustašama itd...ništa nije pomoglo. Stepinac je bio unaprijed osuđen.
Osuda je izrečena 11. oktobra 1946. godine, a glasila je : lišenje slobode sa prinudnim radom u trajanju od 16 godina. 1951. Stepinac je uslovno pušten iz zatvora i stavljen u svojevrstan kućni pritvor u županijski dvor u rodnom Krašiću, gdje je ostao do smrti 1960. godine.
Postupak sa Stepincem izazvao je žestoku osudu u demokratskom dijelu međunarodne javnosti, a najveći šamar jugoslovenske komunističke vlasti dobile su od Vatikana 29. decembra 1952, kada je papa Pio XII proglasio Stepinca kardinalom. Iako je ovaj potez u svijetu naišao na odobravanje, Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom, koji su ponovo uspostavljeni tek 1966. godine.
- lopta
#29 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Zabranjeno napisati knjigu je bio zakon te drzave?seln wrote:Tacno je da je bilo i politickoh procesa, no svi su vodjeni protiv ljudi koji su se na neki nacin ogrijesili o zakone zemlje.
Ma 'ajde molim te.
Pa politicka sudjenja se i zovu zbog toga, sto apsolutno nema zakona kojim te mogu osuditi, nego je sudjeno na politickoj osnovi, ista stvar kao da tebe ili nekog drugog danas osude sto opsujes A.Izetbegovica. Eto kakav je to tebi zakon?
DiplomataSaSela wrote:seln wrote:
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje,.
...aha kako da ne...jos su dobivali i za putni trosak...pogotovo 50-tih i 60-tih...
- seln
#30 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
U Njemackoj je i dan-danas zabranjena prodaja Hitlerove "Mein Kampf" (kako sam cuo, u nasoj "demokraciji" nije), dakle, cak i demokratija ima pravila igre. Ako nemas nista protiv, hajmo stampati i prodavati Seseljeve tirade ili knjizevni opus dr. Dabica.lopta wrote:Zabranjeno napisati knjigu je bio zakon te drzave?seln wrote:Tacno je da je bilo i politickoh procesa, no svi su vodjeni protiv ljudi koji su se na neki nacin ogrijesili o zakone zemlje.
Ma 'ajde molim te.
Pa politicka sudjenja se i zovu zbog toga, sto apsolutno nema zakona kojim te mogu osuditi, nego je sudjeno na politickoj osnovi, ista stvar kao da tebe ili nekog drugog danas osude sto opsujes A.Izetbegovica. Eto kakav je to tebi zakon?
DiplomataSaSela wrote:seln wrote:
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje,.
...aha kako da ne...jos su dobivali i za putni trosak...pogotovo 50-tih i 60-tih...
Ja se nikad nisam slagao sa "verbalnim deliktom", ali je upravo po tom zakonu gomila nacionalista strpana tamo gdje im je i mjesto.
A ti se slobodno cerekaj na odgovor seljackog diplomate na moj post, samo, ispustio si i moj odgovor njemu.
No, to me ne cudi od vas, novokomponovanih "demokrata". Mozes lagati, skakati, kopati nogama...ali ne mozes promijeniti cinjenicu da je Jugoslavija, bar u Titovo vrijeme, bila prilicno toplo gnijezdo.
- DiplomataSaSela
#31 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Sto li svakom ovom naprednom i "starokomponovanom" demokrati smeta seloseln wrote:
A ti se slobodno cerekaj na odgovor seljackog diplomate na moj post, samo, ispustio si i moj odgovor njemu.
No, to me ne cudi od vas, novokomponovanih "demokrata". Mozes lagati, skakati, kopati nogama...ali ne mozes promijeniti cinjenicu da je Jugoslavija, bar u Titovo vrijeme, bila prilicno toplo gnijezdo.
BTW zasto je fukara uopste isla "slobodno"na zapad iz tako toplog gnijezda...
- seln
#32 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Isla je uglavnom iz slabije razvijenih dijelova zemlje (pojam poznat u svim drzavama) na "privremeni" rad.DiplomataSaSela wrote:Sto li svakom ovom naprednom i "starokomponovanom" demokrati smeta seloseln wrote:
No, to me ne cudi od vas, novokomponovanih "demokrata". Mozes lagati, skakati, kopati nogama...ali ne mozes promijeniti cinjenicu da je Jugoslavija, bar u Titovo vrijeme, bila prilicno toplo gnijezdo.....pa i drug tito i vecina drugova su seljacke diplomate pa kazes da su valjali
Nije ih niko tjerao, ali su imali mogucnost da odu. Bez vize, bez maltretiranja u ambasadama.
- shana_majka
#33 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
@Lado, shto te nema na ovoj temi.... 
- lopta
#34 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Nisam siguran da je zabranjena, ali zabranjena je tek nakon fasizma i genocida.seln wrote:U Njemackoj je i dan-danas zabranjena prodaja Hitlerove "Mein Kampf" (kako sam cuo, u nasoj "demokraciji" nije), dakle, cak i demokratija ima pravila igre. Ako nemas nista protiv, hajmo stampati i prodavati Seseljeve tirade ili knjizevni opus dr. Dabica.
Ja se nikad nisam slagao sa "verbalnim deliktom", ali je upravo po tom zakonu gomila nacionalista strpana tamo gdje im je i mjesto.
Na koji odgovor si mislio, dao sam odgovor na svako pitanje upuceno meni.
Ja ti opet kazem, zamisli ti sutra napises knjigu, ma ne moras ni knjigu eto opsujes neko ko je trenutno na vlasti i strpaju te u zatvor samo zbog toga. Jel to tebi ok? Jel to tebi pravda, zakon, ustav?
-
julisiz es grant
#35 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Lopta, razumijemo se i sve je uglavnom tako kako kažeš. Ali ipak preporučujem ti da ne hraniš trolove, jer sam u prvom postu zamolio da se ovo ne pretvori u raspravu za i protiv. Volio bih da i ti izneseš neki zanimljiv slučaj, čini mi se da ti je tema dobro poznata. A naš gladni trolić neka priča sam sa sobom. 
- DiplomataSaSela
#36 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Znaci nekom valjalo nekome nije....sta ces,bas ko i sad...seln wrote:Isla je uglavnom iz slabije razvijenih dijelova zemlje (pojam poznat u svim drzavama) na "privremeni" rad.DiplomataSaSela wrote:Sto li svakom ovom naprednom i "starokomponovanom" demokrati smeta seloseln wrote:
No, to me ne cudi od vas, novokomponovanih "demokrata". Mozes lagati, skakati, kopati nogama...ali ne mozes promijeniti cinjenicu da je Jugoslavija, bar u Titovo vrijeme, bila prilicno toplo gnijezdo.....pa i drug tito i vecina drugova su seljacke diplomate pa kazes da su valjali
Nije ih niko tjerao, ali su imali mogucnost da odu. Bez vize, bez maltretiranja u ambasadama.
- seln
#37 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
To ti, matere ti, sa tvojih 120 postova meni kazes da sam trol?julisiz es grant wrote:Lopta, razumijemo se i sve je uglavnom tako kako kažeš. Ali ipak preporučujem ti da ne hraniš trolove, jer sam u prvom postu zamolio da se ovo ne pretvori u raspravu za i protiv. Volio bih da i ti izneseš neki zanimljiv slučaj, čini mi se da ti je tema dobro poznata. A naš gladni trolić neka priča sam sa sobom.
Tipicna avlijanerska drskost. Idi na islambosna, tamo ces naci istomisljenike.
- seln
#38 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Bas ko i sad, bas ko i u svakoj drugoj drzavi....samo nam nisu trebale vize.DiplomataSaSela wrote:Znaci nekom valjalo nekome nije....sta ces,bas ko i sad...seln wrote:Isla je uglavnom iz slabije razvijenih dijelova zemlje (pojam poznat u svim drzavama) na "privremeni" rad.DiplomataSaSela wrote:
Sto li svakom ovom naprednom i "starokomponovanom" demokrati smeta selo....pa i drug tito i vecina drugova su seljacke diplomate pa kazes da su valjali
- seln
#39 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Citanje se uci u osnovnoj skoli ili vec u predskolskom uzrastu. Pogledaj jos jednom moj post koji sam kvotirao. Vidis li nesto, da recemo, na formu "ja se nikad nisam slagao sa ....". Ne vidis? Da boldiram?lopta wrote:Nisam siguran da je zabranjena, ali zabranjena je tek nakon fasizma i genocida.seln wrote:U Njemackoj je i dan-danas zabranjena prodaja Hitlerove "Mein Kampf" (kako sam cuo, u nasoj "demokraciji" nije), dakle, cak i demokratija ima pravila igre. Ako nemas nista protiv, hajmo stampati i prodavati Seseljeve tirade ili knjizevni opus dr. Dabica.
Ja ti opet kazem, zamisli ti sutra napises knjigu, ma ne moras ni knjigu eto opsujes neko ko je trenutno na vlasti i strpaju te u zatvor samo zbog toga. Jel to tebi ok? Jel to tebi pravda, zakon, ustav?
P.S. Mislio sam na tvog
Argument je fakat na nivou. Vasem.
- lopta
#40 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Kada nemas sta pametno, argumentovano da napises, onda pocinjes sa vrijedjanjem. Toliko o tvojim ''argumentima''.seln wrote:Citanje se uci u osnovnoj skoli ili vec u predskolskom uzrastu. Pogledaj jos jednom moj post koji sam kvotirao. Vidis li nesto, da recemo, na formu "ja se nikad nisam slagao sa ....". Ne vidis? Da boldiram?lopta wrote:Nisam siguran da je zabranjena, ali zabranjena je tek nakon fasizma i genocida.seln wrote:U Njemackoj je i dan-danas zabranjena prodaja Hitlerove "Mein Kampf" (kako sam cuo, u nasoj "demokraciji" nije), dakle, cak i demokratija ima pravila igre. Ako nemas nista protiv, hajmo stampati i prodavati Seseljeve tirade ili knjizevni opus dr. Dabica.
P.S. Mislio sam na tvogkad ti je ahbab sa sela "sarkasticno" primjetio da su oni koji su tada zeljeli otputovati dobijali i novac za put.
Argument je fakat na nivou. Vasem.
Idi ti na islambosna.
- pojedinac
#41 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Jedna od nevinih žrtava
Neobicne sudbine
Posmatram osamdesetsedmogodišnjeg Bošnjaka iz Sarajeva Šefika Omanovića............................
Bio je svojevremeno partijski komunistički sekretar u Trebinju.......................................................
U logorski žrvanj Golog Otoka odveo ga je njegov “dugi jezik”, jer je preglasno govorio i ono što se u ta vremena nije govorilo. Kao pravnik i vrstan ekonomista, poslije rata i pomoćnik ministra trgovine bh. vlade, bio je uvjeren da formiranje zemljoradničkih zadruga društvene svojine na sušnom hercegovačkom kamenjaru nije realno niti ekonomski održivo.
Bilo je to suprotno programu Komunističke partije Jugoslavije pa su ga takvi “jeretički”, stavovi odveli na ogoljelo jadransko zatočeništvo, na trogodišnje robijanje u paklu rezervata za informbirovce.
Tako je tokom nekoliko godina njegovo ideološko sazviježđe ispunjeno galaksijama Marksa i Engelsa, koje mu je bilo putokaz na životnim putevima od rane mladosti, otišlo u nepovrat. Raspuklo se kao hladna staklena čaša uronjena u vrelu vodu. I nakon robijanja i dalje su na njega nasrtali udbovci zahtijevajući da uhodi svoje nevine prijatelje i sabesjednike.
-
omar little
#42 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
@SELN kako ja tebe prije ne primjetih na forumu, nije mi jasno. imash pozdrav za ove replike. 
-
RtrnOfSalisbury
#43 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Sve je objasnjeno u upravo genijalnoj pjesmi Uz marsala Tita. Ne znam je cijelu ali jedan dio jasno kaze: ...ko drukcije kaze klevece i laze nasu ce osjetit pest ....
Sta ocekivati od onih koji su se bojali i svoje sjenke, konglomerat na vrijeme prebjeglih cetnika, laznih i pravih heroja, izdajica, spijuna, apartcika, logisticara .... nego da preozbiljno shvate svoju funkciju: ovog ocemo ovog necemo, ovog ce sacekamo... ah da, to se zove diktatura proleterijata, jest da se kod naske ista otegla malo duze ali ipak bolje je bilo nego u rusiji, mogo si spavat kraj ceste i sa crvenim pasosem ici dje oces. Nisu skontali da bi bilo bolje pustiti te elemente pa ako zatreba tenkova na ulici, nikad nije kasno. Sa takvom tradicijom bilo je pitanje vremena kad ce neko uskliknuti: ocemo oruzje, iako su neki listovi tvrdili da je vikano ocemo orgulje pa im je valjda i odgovoreno sa najviseg mjesta: dobicete orgulje, drugi sa bijelim kapicama su uzvikivali eho eho, sto je valjda bio neki sportski list? treci su prical: anpak gremo anpak gremo, culo se navodno i Hapsicemo, ubicemo, zaklacemo ... kako god zajednicka crta koja se proteze je uvijek ista: ko drukcije kaze ... samo vise nije bilo sudije pa se moglo govorit drukcije i sto jeste i sto nije
Mlade muslimane ne shvatam nesta bogznasta ozbiljno: neki su dali djeci imena, ne mogu se sjetit tacno
ali nesta kao Stanko, Veljko Mirko ... najbolje su se pokazali na dejtonskoj pijaci a vala i prije. Kolac od jabuke je spomenuo sudjenje fikretu abdicu, misim da je Yugovina tada vec bila skoro pa svrseni pluskvamperfekt pa nije relevantno ali nisam nidje naisao da su mladi muslimani rekli koju rijec u odbranu doticnog, ma tesko da je iko ista dobrog prozborio, prije ce biti da se digla nevidjena hajka primjerena samo autenticnom originalnom lovu na vjestice.
Sta ocekivati od onih koji su se bojali i svoje sjenke, konglomerat na vrijeme prebjeglih cetnika, laznih i pravih heroja, izdajica, spijuna, apartcika, logisticara .... nego da preozbiljno shvate svoju funkciju: ovog ocemo ovog necemo, ovog ce sacekamo... ah da, to se zove diktatura proleterijata, jest da se kod naske ista otegla malo duze ali ipak bolje je bilo nego u rusiji, mogo si spavat kraj ceste i sa crvenim pasosem ici dje oces. Nisu skontali da bi bilo bolje pustiti te elemente pa ako zatreba tenkova na ulici, nikad nije kasno. Sa takvom tradicijom bilo je pitanje vremena kad ce neko uskliknuti: ocemo oruzje, iako su neki listovi tvrdili da je vikano ocemo orgulje pa im je valjda i odgovoreno sa najviseg mjesta: dobicete orgulje, drugi sa bijelim kapicama su uzvikivali eho eho, sto je valjda bio neki sportski list? treci su prical: anpak gremo anpak gremo, culo se navodno i Hapsicemo, ubicemo, zaklacemo ... kako god zajednicka crta koja se proteze je uvijek ista: ko drukcije kaze ... samo vise nije bilo sudije pa se moglo govorit drukcije i sto jeste i sto nije
Mlade muslimane ne shvatam nesta bogznasta ozbiljno: neki su dali djeci imena, ne mogu se sjetit tacno
- Vodenjak
#44 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Mozda je malo off topic, ali je bitno da bi se neke stvari stavile u kontekst vremena i politike koja je vladala u cijelom svijetu iza WWII...
Dakle, jedna mala bajka iz zemlje snova:
"I have a dream"
[Govor održan povodom Marša na Vašington 28. augusta 1963. pred 250.000 ljudi na Lincoln Memorialu)
Evo samo pocetak govora:
Ne pravdam bilo koga, ali kad vidim spisak koji je napravio pokretac teme, uz casne izuzetke koje iskreno zalim, moram reci da se polako pocinjem diviti politicarima bivse drzave na njihovoj dalekovidosti!
A iskreno, nikad ih nisam nesto posebno shmekao...
U stvari, nisu me ni zanimali!
Ni najmanje vala!
Ja zivio svoj zivot, slobodan ka´ ´tica!
Dakle, jedna mala bajka iz zemlje snova:
Dr. Martin Luter King Jr."1.12.1955 crna šnajderica, gospođa Rosa Parks u glavnoj trgovačkoj četvrti ušla je u autobus Mopntgomerija. Ona je bila na putu kući iz Montgomeri Fair, velike robne kuće, gde je radila preko dana. Umorna od stalnog trčkaranja okolo i stajanja, sela je na prvo mesto u odeljku za crnce koje se nalazilo odmah nakon odeljka za belce. Tek što je sela vozač autobusa joj je zapovedio da zajedno sa još tri crna putnika krene prama drugom kraju autobusa i da se vozi stojeći da bi napravila mesto belim putnicima koji su upravo ušli u autobus. U međuvremenu su sva mesta za sedenje u autobusu bila zauzeta, što bi zaista značilo da bi gospođa Rosa Parks, da je poslušala naredbu vozača, morala stajati, dok bi beli putnik koji je upravo ušao mogao sedeti na njenom mestu. Ostala tri putnika odmah su se odazvali naredbi vozača. Ali gospođa Parks je ostala da mirno sedi.
Posledica toga bilo je njeno hapšenje."
"I have a dream"
[Govor održan povodom Marša na Vašington 28. augusta 1963. pred 250.000 ljudi na Lincoln Memorialu)
Evo samo pocetak govora:
Radujem se što danas zajedno sa vama učestvujem u jednom događaju koji će ući, kao najveća demonstracija za slobodu, u istoriju naše nacije.
Pre stotinu godina jedan veliki Amerikanac, u čijoj seni danas simbolično stojimo, potpisao je proklamaciju o emancipaciji. On je nakon dugih godina zatočeništva došao kao svetlo dana.
Ali stotinu godina kasnije crnci još nisu slobodni. Stotinu godina kasnije crnci su još uvek sputani lancima rasne podele i lancima diskriminacije. Stotinu godina kasnije crnci još uvek kaskaju na margini društva i u sopstvenoj zemlji se nalaze u egzilu.
Martin Luter King ubijen je 4. aprila 1968. hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu, u saveznoj državi Tennessee. Kada je ubijen imao je 39 godina.
U decembru 1999. okončana je građanska parnica u kojoj je obitelj King tužila Lloyda Jowersa koji je 1968. bio vlasnik restorana u zgradi odakle je pucano na Kinga. Sud je zaključio da Martin Luther King Junior nije bio žrtva samotnog ubojice Jamesa Earla Raya, kako se do sada tvrdilo nego žrtva šire zavjere.
Ne pravdam bilo koga, ali kad vidim spisak koji je napravio pokretac teme, uz casne izuzetke koje iskreno zalim, moram reci da se polako pocinjem diviti politicarima bivse drzave na njihovoj dalekovidosti!
A iskreno, nikad ih nisam nesto posebno shmekao...
U stvari, nisu me ni zanimali!
Ni najmanje vala!
Ja zivio svoj zivot, slobodan ka´ ´tica!
-
kosmos
#45 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
@julisiz es grant, drzeci se slijedecih tvojih preporuka:
"-CILJ OVE TEME JE da prikažem neke najkarakterističnije slučajeve političkih suđenja u SFRJ. Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
-CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu."
smatram interesantnu
"-suđenje muslimanskim intelektualcima ( Izetbegović, Behmen i ostali ) 1983."
Odmah da ti skrenem paznju na to da visoka strucna sprema nije INTELEKTUALAC. Ako mislis da gradjevinski ili elektro inzenjer su intelektualci, molim te da se ne naljutis ali ja cu ti se grohotom nasmijati. Ako mislis da je to i pravnik moj smijeh ce biti malo manji. Ti u stvari imas nedoumicu " da li je komunizam dikatatura "? Ako je diktatura onda treba strah utjerat narodu u kosti. Zapitaj se dokle je "dobacio" svaki od tebe kvalificirani "muslimanski intelektualac" nakon 95. pa ovamo na politickom planu bar u BiH i kakva je percepcija naroda o svakom od njih ponaosob, pa nek ti to bude dokaz da li su oni bili "politicki zatvorenici" ili nevine zrtve diktature. Ja dileme vise nemam. Jedino je Alija ostao, od zajednice-drustva prepoznat kao pozitivna licnost a ovim drugim je bilo ugodno s njim boraviti u drustvu nebili sta naucili, ali uzalud, vrijeme je pokazalo.
"-CILJ OVE TEME JE da prikažem neke najkarakterističnije slučajeve političkih suđenja u SFRJ. Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
-CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu."
smatram interesantnu
"-suđenje muslimanskim intelektualcima ( Izetbegović, Behmen i ostali ) 1983."
Odmah da ti skrenem paznju na to da visoka strucna sprema nije INTELEKTUALAC. Ako mislis da gradjevinski ili elektro inzenjer su intelektualci, molim te da se ne naljutis ali ja cu ti se grohotom nasmijati. Ako mislis da je to i pravnik moj smijeh ce biti malo manji. Ti u stvari imas nedoumicu " da li je komunizam dikatatura "? Ako je diktatura onda treba strah utjerat narodu u kosti. Zapitaj se dokle je "dobacio" svaki od tebe kvalificirani "muslimanski intelektualac" nakon 95. pa ovamo na politickom planu bar u BiH i kakva je percepcija naroda o svakom od njih ponaosob, pa nek ti to bude dokaz da li su oni bili "politicki zatvorenici" ili nevine zrtve diktature. Ja dileme vise nemam. Jedino je Alija ostao, od zajednice-drustva prepoznat kao pozitivna licnost a ovim drugim je bilo ugodno s njim boraviti u drustvu nebili sta naucili, ali uzalud, vrijeme je pokazalo.
- ljubav_aha
#46 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
mogli su slobodno otici u juznu ameriku ili australiju,napisati knjigu,a potom naravno je publicirati bez daljnjih problema 
- ljubav_aha
#47 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
ne razumijem kako tacno zelis da sudjelujemo u tvojoj raspravi na tvojoj temi,a jos manje mi je jasno,zasto moramo cekati tvoj odgovorjulisiz es grant wrote:CILJ OVE TEME JE da prikažem neke najkarakterističnije slučajeve političkih suđenja u SFRJ. Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu.
To su samo neki zanimljivi slučajevi o kojima vrijedi raspravljati. Molim da date svoj doprinos temi kada su u pitanju ovi, ali i drugi vama poznati slučajevi suđenja za verbalni delikt. Možete me pitati sve što želite o bilo kom od navedenih ili drugih slučajeva, trudiću se da što prije odgovorim, samo vas MOLIM da se držite onog što sam napisao u uvodu ( šta jeste a šta nije cilj teme ).
-
kosmos
#48 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Covjek bacio "parangal" pa se sam zakacioljubav_aha wrote:ne razumijem kako tacno zelis da sudjelujemo u tvojoj raspravi na tvojoj temi,a jos manje mi je jasno,zasto moramo cekati tvoj odgovorjulisiz es grant wrote:CILJ OVE TEME JE da prikažem neke najkarakterističnije slučajeve političkih suđenja u SFRJ. Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu.
To su samo neki zanimljivi slučajevi o kojima vrijedi raspravljati. Molim da date svoj doprinos temi kada su u pitanju ovi, ali i drugi vama poznati slučajevi suđenja za verbalni delikt. Možete me pitati sve što želite o bilo kom od navedenih ili drugih slučajeva, trudiću se da što prije odgovorim, samo vas MOLIM da se držite onog što sam napisao u uvodu ( šta jeste a šta nije cilj teme ).
- Fair Life
#49 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Ako je patrijarh Pavle cist onda je i Stepinac.julisiz es grant wrote:Suđenje zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu bilo je jedan od prvih primjera uzorno montiranih komunističkih procesa nepodobnima. Iza tobožnjeg suđenja "srbožderu" i "ratnom zločincu" stajao je providan pokušaj revanširanja totalitarne vlasti svešteniku koji je odbio da se pokori njenom diktatu.
...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=55514

-
julisiz es grant
#50 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu
Sa stanovišta morala ni jedan nije "čist" ( a ko to od nas jeste ). Sa pravnog stanovišta u liberarnim i demokratskim državama ne bi bilo osnova za krivicno gonjenje ni jednog od njih dvojice.Fair Life wrote:Ako je patrijarh Pavle cist onda je i Stepinac.