POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post Reply
julisiz es grant

#1 POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by julisiz es grant »

Jedna od konstanti komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji bila su suđenja političkim protivnicima ili naprosto ljudima koji su verbalno istupali protiv države. Bilo koja namjerno ili slučajno, tj. neoprezno izgovorena "nepodobna" izjava mogla je dovesti do krivičnog i prekršajnog gonjenja počinioca. Takođe su na udaru bile i sva pisana opažanja koja nisu bila u skladu sa tadašnjom politikom, kako ona objavljena, tako i ona u privatnim bilješkama autora. Ljudi su često suđeni i zbog pjevanja "pogrešnih" pjesama! Za komunističko sudstvo dovoljno je bilo da je "opasna" misao izgovorena ili napisana, a uopšte se nije uzimalo u obzir da li je ona proizvela ikakav stvarni efekat. Ljudi su nerijetko krivično gonjeni zbog onoga što su izgovorili u pijanom stanju. Često je bilo dovoljno da te neko ko te ne podnosi, npr. kolega s posla koji smatra da ga ometaš u napredovanju, prijavi vlastima da si nešto govorio protiv države, pa da završiš na sudu.
Ovakvim suđenjima za klasične verbalne delikte davan je ogroman publicitet, na državnom, republičkom ili lokalnom nivou, ovisno o njihovom značaju. porodica okrivljenog često je morala trpiti šikaniranja sredine. Sudilo se obično na osnovu zloglasne Glave XV KZ SFRJ, koja sankcioniše "djela" proziv državnog uređenja i bezbjednosti SFRJ.
Da napomenem, krivično gonjenje za verbalni delikt davno je odbačeno u demokratskim zemljama, jer se kosi sa slobodom mišljenja i izražavanja, kao jednim od osnovnih postulata demokratije.
CILJ OVE TEME JE da prikažem neke najkarakterističnije slučajeve političkih suđenja u SFRJ. Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu.
Interesantni slučajevi o kojima bi se u temi moglo nešto više reći :

-Suđenja vjerskim velikodostojnicima nakon 2 svj. rata ( nadbiskup Stepinac, zagrebački muftija Ismet Muftić, vladika Germogen, protestantski biskup Phillip Popp i dr. )

-suđenja Mladim Muslimanima 1946.-1949.

-suđenja učesnicima tzv. Cazinske bune 1950.

-Hrvatsko proljeće 1971. ( Čičak, Budiša, Veselica, Đodan...)

-advokat Srđa Popović ( suđeno mu jer je na suđenju bio branilac nekom političkom okrivljeniku, tj. radio svoj posao! )

-režiser Lazar Stojanović ( osuđen zbog svog filma "Plastični Isus" 1973. )

-suđenje muslimanskim intelektualcima ( Izetbegović, Behmen i ostali ) 1983.

-Franjo Tuđman

-Vojislav Šešelj

-Dobrosav Paraga ( proživio užasnu torturu u zatvorima Jugoslavije, kada je kasnije o tome pričao u novinama, ponovo je optužen, jer je govorio istinu!)

-zenički imam Halil Mehtić ( suđen jer je na procesu 1983. kao svjedok razotkrio metode prisile kojima ga je UDBA pokušala primorati da lažno svjedoči )

-slučaj popa Neđe Janjića i ostalih, sa Borika 1980. ( zbog pjevanja "četničkih" pjesama na krštenju sina )

To su samo neki zanimljivi slučajevi o kojima vrijedi raspravljati. Molim da date svoj doprinos temi kada su u pitanju ovi, ali i drugi vama poznati slučajevi suđenja za verbalni delikt. Možete me pitati sve što želite o bilo kom od navedenih ili drugih slučajeva, trudiću se da što prije odgovorim, samo vas MOLIM da se držite onog što sam napisao u uvodu ( šta jeste a šta nije cilj teme ).
lopta

#2 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by lopta »

Neko ko rusi drzavu i ustav treba ga osuditi, medjutim neko ko napise knjigu(jednostavno bez cenzure) i bude osudjen na 10, 15, 20 godina, kao da je ubio jednog ili vise ljudi je bruka i sramota i tako nesto se moglo desiti samo u komunistickom sistemu ili danas jos na bliskom istoku.
KENJAC

#3 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by KENJAC »

Samo mi recite jedno ime i prezime ko je BEZ RAZLOGA osudjen u "ono" vrijeme!???
lopta

#4 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by lopta »

KENJAC wrote:Samo mi recite jedno ime i prezime ko je BEZ RAZLOGA osudjen u "ono" vrijeme!???
Hoces reci da je dovoljan razlog napisana necenzurisana knjiga i da dobijes 15 godina robije??
Smijesno.
KENJAC

#5 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by KENJAC »

lopta wrote:
KENJAC wrote:Samo mi recite jedno ime i prezime ko je BEZ RAZLOGA osudjen u "ono" vrijeme!???
Hoces reci da je dovoljan razlog napisana necenzurisana knjiga i da dobijes 15 godina robije??
Smijesno.
Ziv ti ja bio o kome pricas?
julisiz es grant

#6 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Sva navedena lica, i mnogi drugi, jesu suđeni bez razloga. Da te podsjetim, u modernim demokratskim zemljama iskazivanje vlastitog mišljenja nije krivično djelo i niko zbog njega ne može biti sudski gonjen. Kad budem imao vremena, pokušaću da ti prikazom nekog od ovih slučajeva pokažem o kakvim se nevjerovatnim motažama radilo. U stvari, ako hoćeš, sam proberi bilo koje od ovih imena, pa ću ti, kad budem imao vremena, detaljnije opisati njegov slučaj.
HAVANA

#7 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by HAVANA »

julisiz es grant wrote:Sva navedena lica, i mnogi drugi, jesu suđeni bez razloga. Da te podsjetim, u modernim demokratskim zemljama iskazivanje vlastitog mišljenja nije krivično djelo i niko zbog njega ne može biti sudski gonjen. Kad budem imao vremena, pokušaću da ti prikazom nekog od ovih slučajeva pokažem o kakvim se nevjerovatnim motažama radilo. U stvari, ako hoćeš, sam proberi bilo koje od ovih imena, pa ću ti, kad budem imao vremena, detaljnije opisati njegov slučaj.

Vojislav Šešelj,Franjo Tuđman i svi ostali.

Opiši nam patnje ovih jadnika ,možda nam olakšaš ove naše današnje što nam ih ostaviše.
NKVD

#8 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by NKVD »

Manje bi po nas sve bilo štete da su ih, umjesto zatvorom pa političkom karijerom, sve ekspresno počastili govnjavom motkom i banderom.
julisiz es grant

#9 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Dr Vojislav Šešelj, mladi naučni saradnik na sarajevskom FPN-u, uhapšen je 15. maja 1984. zbog djelovanja sa "anarholiberalističkih i nacionalističkih pozicija". Iste godine suđeno mu je pred Okružnim sudom u Sarajevu ( dakle istim koji je sudio Izetbegoviću i ostalima tačno godinu dana ranije ) pod predsjedavanjem sudije Milorada Poparića, "specijaliste" za politička suđenja.
Povod za hapšenje i suđenje dr Šešelju bio je rukopis koji je on načinio kao odgovor na anketno pitanje novinara Dušana Bogavca, a koje se odnosilo na aktuelnu političku situaciju u zemlji.
Za ovu, isključivo verbalnu, djelatnost Vojislav Šešelj je presudom od 09.07.1984. osuđen na osam godina zatvora.
Da vidimo neke od citata iz Šešeljevog rukopisa navedene u optužnici, za koje je on, po mišljenju suda, zaslužio tako strogu kaznu:

"..da je Savez komunista kroz čitavu istoriju pokazao da ne može tolerisati nikakvu demokratsku raspravu ni u svojim redovima, ni u društvu.."

"..da je samoupravljanje, u stvari, ..lažna alternativa staljinizmu.."

"..da je naš ukupni privredni razvoj od 1965. karakterističan po totalnom iracionalizmu političkih i privrednih mjera.."

"..da su teritoriju Srbije sveli na područje koje je nekad obuhvatao Beogradski pašaluk.."

"..da je jugoslovenskoj revoluciji glave došla njena sopstvena birokratija, najviše političko rukovodstvo.."

"..da Savez komunista danas predstavlja faktor regresa.."

itd
Najveći kuriozitet ovog slučaja jeste da Šešelj rukopis sa navedenim citatima, iako je bio namijenjen novinaru, uopšte nikada nije objavio, već je pronađen prilikom premetačine u njegovom pisaćem stolu! Zaključak je logičan: neko, ko je znao da je Šešelj ovo napisao, denuncirao ga je UDBI, a oni su tek nakon hapšenja "iskopali" ovaj rukopis!
Eto, bez obzira o kome se radilo, ne ulazeći u ono što je kasnije bilo, ipak je ovo tipičan primjer kako se totalitarna vlast razračunavala sa ljudima koji ne misle isto, kažnjavajući ne samo javno izgovorenu riječ, već i ono što je dotični napisao, ali još nije dospjelo u javnost ( a u nekim slučajevima, nije ni bilo namijenjeno javnosti ).
SiSaJuMe

#10 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by SiSaJuMe »

Ogromna je steta sto su pojedincima samo sudili.
julisiz es grant

#11 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

SiSaJuMe wrote:Ogromna je steta sto su pojedincima samo sudili.
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu.
seln

#12 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by seln »

julisiz es grant wrote:

Po cemu su ova dvojica intelektualci? :? :?
julisiz es grant

#13 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

seln wrote:
julisiz es grant wrote:

Alija Izetbegović bio je po zanimanju pravnik i autor nekoliko filozofskih i političkih spisa, a Omer Behmen bio je građevinski inžinjer.
seln

#14 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by seln »

julisiz es grant wrote:
seln wrote:
julisiz es grant wrote:

Alija Izetbegović bio je po zanimanju pravnik i autor nekoliko filozofskih i političkih spisa, a Omer Behmen bio je građevinski inžinjer.
Vidio sam dosta "pisaca" koji svoje knjige (stampane u vlastitom izdanju) prodaju po igrOnkama i kafanama.
Taj covjek nije znao sastaviti prostoprosirenu recenicu i nije imao nikakav intelektualan habitus. O Behmenu da ne govorim, cuj, gradjevinski inzinjer intelektualac. Poznajem gomilu inzinjera koji nisu procitali ni jednu knjigu osim vezanih za struku.
lopta

#15 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by lopta »

KENJAC wrote:
lopta wrote:
Smijesno.
Ziv ti ja bio o kome pricas?
Izetbegovic i ostali...

Na kraju krajeva jedan banalan primjer zbog politike osudjeni su i tadasnji clanovi grupe Z.Pusenje zbog 'crknutog marsala'.
seln wrote:Vidio sam dosta "pisaca" koji svoje knjige (stampane u vlastitom izdanju) prodaju po igrOnkama i kafanama.
Taj covjek nije znao sastaviti prostoprosirenu recenicu i nije imao nikakav intelektualan habitus. O Behmenu da ne govorim, cuj, gradjevinski inzinjer intelektualac. Poznajem gomilu inzinjera koji nisu procitali ni jednu knjigu osim vezanih za struku.
Djes intelektualac nismo te prepoznali, mozda da sarnes nesto na temu, a ne da ti ocjenjujes ko je intelektualac, a ko ne. :oops: nhf ;)
seln

#16 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by seln »

lopta wrote:
seln wrote:Vidio sam dosta "pisaca" koji svoje knjige (stampane u vlastitom izdanju) prodaju po igrOnkama i kafanama.
Djes intelektualac nismo te prepoznali, mozda da sarnes nesto na temu, a ne da ti ocjenjujes ko je intelektualac, a ko ne. :oops: nhf ;)
Pretvaracu se da nisam primjetio tvoj plebejski sarkazam i "sarnucu" na temu, no u konkretnom slucaju sam napisao primjedbu na tvrdnju da su dvojica mladih muslimana (oko 70 godina) intelektualci. Ne znam, u stvari, ko je intelektualac i po kojim kriterijima se mjeri, ali se usudjujem reci da je intelektualac covjek sa dobrim opstim obrazovanjem, sirokih pogleda i neogranicen ideologijom. Nista od spomenutog ne spada u osobine tog dvojca.
O politickim sudjenjima: tacno je da Jugoslavija nije bila demokratska zemlja u smislu zapadne demokratije, ali je bila dzennet u poredjenju sa ostalim drzavama realnog socijalizma. Tacno je da je bilo i politickoh procesa, no svi su vodjeni protiv ljudi koji su se na neki nacin ogrijesili o zakone zemlje. Da ne zaboravimo: vecina tih procesa je vodjena protiv ljudi koji su bastinili ekstremne ideologije, bilo cetnicku, bilo ustasku. Pravi disidenti, koji su sanjali neku nadnacionalnu demokratiju, bili su manjina.
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje, za razliku od ostalih bratskih socijalistickih zemalja. I to bez viza, sto u danasnjoj "demokratiji" jos nije moguce.
Dakle, nemojte mi poturati united colors of extremist kao disidente i intelektualce, jer oni to nisu. Oni su bili samo isti u svojoj iskljucivosti, bilo da su zahtijevali veliku srbiju, banovinu hrvatsku ili serijatsku muslimaniju. I svi su bastinili iskljucivu i jedinu istinu koja nije predvidjala one druge i drugacije.
Zalim sve neduzne koji su bili zrtve sistema, ali neki tvrde da je i Draza Mihajlovic bio neduzna zrtva sistema.
julisiz es grant

#17 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Za selna i njemu slične, ponovo:
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu
NKVD

#18 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by NKVD »

seln wrote:
lopta wrote:
Pretvaracu se da nisam primjetio tvoj plebejski sarkazam i "sarnucu" na temu, no u konkretnom slucaju sam napisao primjedbu na tvrdnju da su dvojica mladih muslimana (oko 70 godina) intelektualci. Ne znam, u stvari, ko je intelektualac i po kojim kriterijima se mjeri, ali se usudjujem reci da je intelektualac covjek sa dobrim opstim obrazovanjem, sirokih pogleda i neogranicen ideologijom. Nista od spomenutog ne spada u osobine tog dvojca.
O politickim sudjenjima: tacno je da Jugoslavija nije bila demokratska zemlja u smislu zapadne demokratije, ali je bila dzennet u poredjenju sa ostalim drzavama realnog socijalizma. Tacno je da je bilo i politickoh procesa, no svi su vodjeni protiv ljudi koji su se na neki nacin ogrijesili o zakone zemlje. Da ne zaboravimo: vecina tih procesa je vodjena protiv ljudi koji su bastinili ekstremne ideologije, bilo cetnicku, bilo ustasku. Pravi disidenti, koji su sanjali neku nadnacionalnu demokratiju, bili su manjina.
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje, za razliku od ostalih bratskih socijalistickih zemalja. I to bez viza, sto u danasnjoj "demokratiji" jos nije moguce.
Dakle, nemojte mi poturati united colors of extremist kao disidente i intelektualce, jer oni to nisu. Oni su bili samo isti u svojoj iskljucivosti, bilo da su zahtijevali veliku srbiju, banovinu hrvatsku ili serijatsku muslimaniju. I svi su bastinili iskljucivu i jedinu istinu koja nije predvidjala one druge i drugacije.
Zalim sve neduzne koji su bili zrtve sistema, ali neki tvrde da je i Draza Mihajlovic bio neduzna zrtva sistema.
bravo...
WizzardFromBOZ

#19 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by WizzardFromBOZ »

julisiz es grant wrote:Jedna od konstanti komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji bila su suđenja političkim protivnicima ili naprosto ljudima koji su verbalno istupali protiv države.
slazem se s izrecenim.

jedino sto s ove distance i s pogledom na rezultate "slobode" i "demokracije" post-devedesetih nekako mi bude zao sto ih nije bilo vise... :mrgreen:
WizzardFromBOZ

#20 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by WizzardFromBOZ »

Takođe, pozivam i sve forumaše, koji znaju za slučaj da je neki njihov član porodice ili poznanik, ili poznanikov poznanik, bio krivično ili prekršajno gonjen zbog nepodobnog mišljenja u Jugoslaviji, da taj slučaj iznese ovdje.
koliko je meni poznato, nitko nije gonjen ni prekrsajno ni krivicno za "nepodobno misljenje", vec mozda nepodobno DJELOVANJE. ako je netko (cak i u pijanom stanju) govorio neke stvari koje su bile protivne tadasnjem zakonu, isti je morao iskusiti konsekvence. medjutim, nitko ovdje ne govori da je krivicni zakonik (i njegov cuveni 'paragraf 314' - tzv. verbal delikt) trebalo mijenjati, i kako ga promijeniti, vec prije da je mogao svatko ne samo govoriti sto je htio, nego i raditi sto je htio. to smo vec IMALI 1990. godine (nitko te godine nije osudjen ne samo za verbalni delikt nego i za mnogo teze stvari) i koliko je trebalo vremena da se uhvatimo za vratove...

inace, smatram kako seselja nije trebalo krivicno goniti zbog onoga sto je imao u neobjavljenom spisu u svom radnom stolu, vec prije zbog onoga sta je konkretno CINIO kako bi te svoje misli (kasnije) sproveo u djelo. a toga je itekako bilo, samo za to jos nikad nije bio ni optuzen ni sudjen.

da napomenem, seseljev spis bio je samo njegov pismeni odgovor na zadanu temu "sta da se radi?" (posto se tile vec bio podobro o'ladio red je bilo razbucati ono sto je iza njega ostalo) koju je zadao dusan bogavac, tadasnji urednik lista 'komunist" listi od nekih stotinjak intelektualaca iz cijele tadasnje sfrj. ne znam da li je, koliko i kako bio zastupljen tzv. "nacionalni kljuc"...

uzgred, i seseljetu je tad bio clan partije...
julisiz es grant

#21 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Ne znam da li Šešelj išta konkretno, kako kažeš, "činio" 1984. za šta je trebao biti krivično gonjen. Meni nije poznato da jeste. Ali ako i jeste, njemu nije bilo suđeno za to, već isključivo za navode iz njegovog spisa, kao i što sam kažeš. A to jeste isključivo verbalni delikt, a tako je i u svim ostalim slučajevima koje sam pobrojao. Sva poenta je u tome, uopšte ne ulazim u to šta je bilo ko od optuženih činio KASNIJE, nakon vremena kada su krivično gonjeni i već odležali svoje kazne, djelimično ( većinom ) ili u potpunosti.
DiplomataSaSela

#22 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by DiplomataSaSela »

seln wrote:
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje,.

...aha kako da ne...jos su dobivali i za putni trosak...pogotovo 50-tih i 60-tih...
seln

#23 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by seln »

DiplomataSaSela wrote:
seln wrote:
Za kraj, podsjetio bih na jos jednu sitnicu: svakome ko se nije slagao sa drustvenim uredjenjem u zemlji, stajalo je slobodno da otputuje i potrazi neko pogodnije okruzenje,.

...aha kako da ne...jos su dobivali i za putni trosak...pogotovo 50-tih i 60-tih...
Nesto sumnjam da su disidenti bili fukara, a 60-tih je vec u fukara uveliko putovala na zapad.
seln

#24 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by seln »

julisiz es grant wrote:Za selna i njemu slične, ponovo:
CILJ TEME NIJE rasprava ko je bio u pravu a ko ne, kao ni osuda kako progonjenih, tako i progonitelja, te vas molim da te rasprave ostavite za neku drugu temu
Za sve skorojevicke demokrate: neka se malo potrude oko definicije "politicki proces". Ako pocnemo diskusiju o svakome ko je u bivsoj SFRJ bio osudjen, necemo zavrsiti do sudnjeg dana. A ako se ogranicimo samo na disidente (valjda je to i cilj ove teme), onda moramo razluciti ko je uopste bio disident.
Je li neko ko je imao nacionalisticke ili stavise fasisticke poglede disident?
Je li ratni zlocinac disident samo zato jer je antikomunist?
Hoce li neko navesti primjere strijeljanja ustaskih i cetnickih zlocinaca kao "politicki proces"?

Bila bi interesantna tema, samo da nije ostrascena antikomunizmom i da nije otvorena nekoliko dana prije izbora.
tufahija2

#25 Re: POLITIČKA SUĐENJA u ex Yu

Post by tufahija2 »

Čudi me da se niko nije sjetio sudjenja Fikretu Abdiću zbog afere Agrokomerc i glavne tačke optužnice: kontrarevolucionarno ugrožavanje ustavno pravnog poretka SFRJ.
Post Reply