Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1 Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Temu otvaram inspirisana raznim postovima na ovom forumu o "političkim pozadinama" FTV-a , TV1 i sl.
Malo ću se vratiti u prošlost. U komšiluk.
Ne znam da li se sjećate televizijskog kanala BK (Braća Karić) iz Srbije koji smo mogli pratiti u vrijeme kada su se u Sarajevu pojavile prve kablovske opcije? To je bila news televizija sa kratkim formama vijesti i voljela sam gledati njihov informativni program u ponoć. Uglavnom , kada je njen gazda osnovao vlastitu političku stranku , ona je postala pretrpana informacijama o njemu i stranci pa je ubrzo srbijanski RAK donio odluku da joj ukine ferkvenciju jer je narušen neki vid političke neutralnosti , tj. pretjeralo se sa prilozima o aktivnostima vlasnikove stranke.
Suštinski , tadašnja vlada u Srbiji je ukinula najmoćnije oružje čovjeku koji je u tom momentu bio jedan od najjačih opozicionara.
Ovaj primjer prenosim na naše medije. FTV se poistovjećuje sa SDP-om , TV1 sa SBiH , RTRS sa SNSD-om , TVSA sa SDA , Oskar i Kiss sa HDZ-om. Tu je i radio odnosno razne novine i časopisi ali u to ne ulazim.
Zanimljivo je da BHT bez obzira na svu složenost situacije u zemlji , nema sinonimizaciju sa nekom političkom strankom.
Mene su malo bunile kritike jednostranosti jer ukoliko jedna televizija propagira određenu političku opciju , malo je besmisleno da protivnici te opcije ekstremno kritikuju takvu televiziju dok istovremeno ćute nad propagiranjem vlastite politike na nekoj drugoj televiziji. (Na Sa-x , konkretno rasprava o FTV i TV1. SDP oponenti masovno kritikuju FTV dok je SDP-ovci brane i obratno.)
U Evropi je suštinski praksa da su državne televizije "blago" uz vladu. Ovo "blago"znači da više propagiraju neke državne vrijednosti nego što kritikuju ideologiju. Ali da jasno i nedvosmisleno prikazuju korupciju ministara nakon koje obično slijedi pad vlade je tačno. No to obično slijedi nakon istraživanja nekog nezavisnog novinara ili organizacije.
U ekstremnom slučaju to može dovesti do pozicije u kojoj je danas Republika Srpska, gdje je SNSD apsolutni vladar entitetskog javnog servisa i građani istog entiteta ne mogu vidjeti realnu situaciju i kritiku vladajućih.
Istovremeno komercijalne televizije mogu raditi što žele-u zavisnosti od kapitala koji ih finansira. Ali ako postanu jako razvijeni (potencijal TV1) onda i oni moraju preuzeti dio javne odgovornosti bez obzira što nisu državna televizija.(Ovdje se javlja i problem da novinari ne mogu izvještavati protiv određene grupe jer je to nije u gazdinom interesu ali to je druga tema.)
Informacije iz RS-a gledam na FTV-u a informacije iz FBIH gledam na TV1. RTRS i TVSA(donekle) ne gledam zbog apsolutne isključivosti.
Da li bi televizije trebale biti totalno neutralne i izvještavati isključivo o događajima bez vlastitih komentara o situaciji u društvu (recimo kao BHT) ili je bolje da ostane ovako?
Činjenica je da nemamo medij , koji ima određenu političku formu i uzus ali nije radikalan , ne pretjeruje u superlativima/negacijama jednih/drugih.
U prvom slučaju nemamo sve istinite informacije o nekom događaju ali imamo makar nešto. U drugom slučaju imamo sve informacije , pretpostavljamo da su sve istinite no tu se javlja problem jer će oponenti uvijek misliti da protivnik isključivo laže. Malo ko će sagledati obje strane i izvući neki neutralan zaključak.
Da li mediji kod nas (uz sve političke specifičnosti koje BiH ima) trebaju biti politički pristrasni pa ko prvi djevojci njegova je ili ne?
Trebamo li medijski mir ili halubuku nepovjerenja? (sve rasprave nužno stvaraju tenzije,tenzije trvenja i ne može se pričati o životnim pitanjima).
Pozdrav
Malo ću se vratiti u prošlost. U komšiluk.
Ne znam da li se sjećate televizijskog kanala BK (Braća Karić) iz Srbije koji smo mogli pratiti u vrijeme kada su se u Sarajevu pojavile prve kablovske opcije? To je bila news televizija sa kratkim formama vijesti i voljela sam gledati njihov informativni program u ponoć. Uglavnom , kada je njen gazda osnovao vlastitu političku stranku , ona je postala pretrpana informacijama o njemu i stranci pa je ubrzo srbijanski RAK donio odluku da joj ukine ferkvenciju jer je narušen neki vid političke neutralnosti , tj. pretjeralo se sa prilozima o aktivnostima vlasnikove stranke.
Suštinski , tadašnja vlada u Srbiji je ukinula najmoćnije oružje čovjeku koji je u tom momentu bio jedan od najjačih opozicionara.
Ovaj primjer prenosim na naše medije. FTV se poistovjećuje sa SDP-om , TV1 sa SBiH , RTRS sa SNSD-om , TVSA sa SDA , Oskar i Kiss sa HDZ-om. Tu je i radio odnosno razne novine i časopisi ali u to ne ulazim.
Zanimljivo je da BHT bez obzira na svu složenost situacije u zemlji , nema sinonimizaciju sa nekom političkom strankom.
Mene su malo bunile kritike jednostranosti jer ukoliko jedna televizija propagira određenu političku opciju , malo je besmisleno da protivnici te opcije ekstremno kritikuju takvu televiziju dok istovremeno ćute nad propagiranjem vlastite politike na nekoj drugoj televiziji. (Na Sa-x , konkretno rasprava o FTV i TV1. SDP oponenti masovno kritikuju FTV dok je SDP-ovci brane i obratno.)
U Evropi je suštinski praksa da su državne televizije "blago" uz vladu. Ovo "blago"znači da više propagiraju neke državne vrijednosti nego što kritikuju ideologiju. Ali da jasno i nedvosmisleno prikazuju korupciju ministara nakon koje obično slijedi pad vlade je tačno. No to obično slijedi nakon istraživanja nekog nezavisnog novinara ili organizacije.
U ekstremnom slučaju to može dovesti do pozicije u kojoj je danas Republika Srpska, gdje je SNSD apsolutni vladar entitetskog javnog servisa i građani istog entiteta ne mogu vidjeti realnu situaciju i kritiku vladajućih.
Istovremeno komercijalne televizije mogu raditi što žele-u zavisnosti od kapitala koji ih finansira. Ali ako postanu jako razvijeni (potencijal TV1) onda i oni moraju preuzeti dio javne odgovornosti bez obzira što nisu državna televizija.(Ovdje se javlja i problem da novinari ne mogu izvještavati protiv određene grupe jer je to nije u gazdinom interesu ali to je druga tema.)
Informacije iz RS-a gledam na FTV-u a informacije iz FBIH gledam na TV1. RTRS i TVSA(donekle) ne gledam zbog apsolutne isključivosti.
Da li bi televizije trebale biti totalno neutralne i izvještavati isključivo o događajima bez vlastitih komentara o situaciji u društvu (recimo kao BHT) ili je bolje da ostane ovako?
Činjenica je da nemamo medij , koji ima određenu političku formu i uzus ali nije radikalan , ne pretjeruje u superlativima/negacijama jednih/drugih.
U prvom slučaju nemamo sve istinite informacije o nekom događaju ali imamo makar nešto. U drugom slučaju imamo sve informacije , pretpostavljamo da su sve istinite no tu se javlja problem jer će oponenti uvijek misliti da protivnik isključivo laže. Malo ko će sagledati obje strane i izvući neki neutralan zaključak.
Da li mediji kod nas (uz sve političke specifičnosti koje BiH ima) trebaju biti politički pristrasni pa ko prvi djevojci njegova je ili ne?
Trebamo li medijski mir ili halubuku nepovjerenja? (sve rasprave nužno stvaraju tenzije,tenzije trvenja i ne može se pričati o životnim pitanjima).
Pozdrav
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Ne postoje neovisni mediji, jer ih neko mora financirati (bilo drzava, bilo sponzori). Cim ovisis o nekome, nisi neovisan.
Tako isto, ne postoje objektivni novinari. Iz prostog razloga jer su to ljudi. Ljudi s misljenjem, proslosti, obrazovanjem(bilo kakvim), slabi na mito, na politicke opcije koje preferiraju..milion razloga
neovisan medij je utopija
Tako isto, ne postoje objektivni novinari. Iz prostog razloga jer su to ljudi. Ljudi s misljenjem, proslosti, obrazovanjem(bilo kakvim), slabi na mito, na politicke opcije koje preferiraju..milion razloga
-
michio
#3 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
TV pretplata bi trebala biti garant neutralnosti jer se novac ne izdvaja iz budzeta. Tako TV pretplatu pravdaju u mnogim zemljama. Ne znam cime je u BiH pravdaju 
-
pemanapemani
#4 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Da li je utopija bio Feral? Da li su utopija e-novine? Bojim se da su utopija nezavisni pojedinci koji ne podliježu kolektivnim ublehama. Odnosno, oni koji imaju m.da da stanu iza nekoga kome vjeruju. Naravno, treba spomenuti i novac za koji bi naš dobri pojedinac prodao mater, a ne svoje principe i stavove.plain vanilla wrote:Ne postoje neovisni mediji, jer ih neko mora financirati (bilo drzava, bilo sponzori). Cim ovisis o nekome, nisi neovisan.
- plain vanilla
#5 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Vecini ljudi je "neovisan" medij onaj koji mu je najblizi po stavovima, a to ne znaci da je taj medij uistinu i neovisan.pemanapemani wrote:Da li je utopija bio Feral? Da li su utopija e-novine? Bojim se da su utopija nezavisni pojedinci koji ne podliježu kolektivnim ublehama. Odnosno, oni koji imaju m.da da stanu iza nekoga kome vjeruju. Naravno, treba spomenuti i novac za koji bi naš dobri pojedinac prodao mater, a ne svoje principe i stavove.plain vanilla wrote:Ne postoje neovisni mediji, jer ih neko mora financirati (bilo drzava, bilo sponzori). Cim ovisis o nekome, nisi neovisan.
Kako rekoh, dokle god je novca, tako ce i biti.
A sto Feral bio? Nije vise?
-
pemanapemani
#6 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Vecini ljudi je "neovisan" medij onaj koji mu je najblizi po stavovima, a to ne znaci da je taj medij uistinu i neovisan.
A sto Feral bio? Nije vise?[/quote]
Ne izlazi već nekoliko godina, koliko znam.
Za njih mogu reći da su bili nezavisni, jer je vrijeme pokazalo i mislim da im to niko ne može osporiti. Bila je i Polikita nezavisna, pa su je demokrati sasjekli.
A sto Feral bio? Nije vise?[/quote]
Za njih mogu reći da su bili nezavisni, jer je vrijeme pokazalo i mislim da im to niko ne može osporiti. Bila je i Polikita nezavisna, pa su je demokrati sasjekli.
- plain vanilla
#7 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Pa u tome i jeste poentapemanapemani wrote:
Da, na primijer, novine pokrenu neki ljudi dobrog duha, ali jednostavno nisu samoodrzive, ne mogu se samofinancirati. I kroz sam rad sreces politicare, ljude, kriminalce, nekima postajes naklonjen, neke zamrzis, i tu kao novinar gubis objektivnost.
A novina kako god krenula, ne moze bez oglasivaca, sponzora. Ne igra li po necijem, propadne zacas.
-
pemanapemani
#8 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Slažem se sa tobom. Opet, taj isti Feral je odigrao jako važnu ulogu na prostoru bivše Jugoslavije. Nisu kratko trajali koliko su bili u krizi sa finacijskim sredstvima. Mišljenja sam da su oni, kao nezavisni medij, oblikovali kritičko mišljenje na medijskoj sceni, a pod šapom diktatora Tuđmana to nije bilo nimalo lako.plain vanilla wrote:Pa u tome i jeste poentapemanapemani wrote:
Da, na primijer, novine pokrenu neki ljudi dobrog duha, ali jednostavno nisu samoodrzive, ne mogu se samofinancirati. I kroz sam rad sreces politicare, ljude, kriminalce, nekima postajes naklonjen, neke zamrzis, i tu kao novinar gubis objektivnost.
A novina kako god krenula, ne moze bez oglasivaca, sponzora. Ne igra li po necijem, propadne zacas.
Eto primjer e-novina (mada nisu u rangu sa Feralom), može se reći da su ostali koliko toliko nezavisni, a svih ovih godina nisu nikoga protežirali, a fašiste su gazili, gaze i nadam se da će gaziti još dugo vremena.
Znam da je to dugoročno neodrživo, jer ne možeš cijeli život raditi za argetu i cigare, ali uz dobru volju možda bi i ti mediji postali održivi. Doduše, poznajući ljudsku prirodu kad tad sve ode u paramparčad.
- plain vanilla
#9 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
I Bakir je nekad bio objektivan, zar ne?pemanapemani wrote:Slažem se sa tobom. Opet, taj isti Feral je odigrao jako važnu ulogu na prostoru bivše Jugoslavije. Nisu kratko trajali koliko su bili u krizi sa finacijskim sredstvima. Mišljenja sam da su oni, kao nezavisni medij, oblikovali kritičko mišljenje na medijskoj sceni, a pod šapom diktatora Tuđmana to nije bilo nimalo lako.plain vanilla wrote:Pa u tome i jeste poentapemanapemani wrote:
Eto primjer e-novina (mada nisu u rangu sa Feralom), može se reći da su ostali koliko toliko nezavisni, a svih ovih godina nisu nikoga protežirali, a fašiste su gazili, gaze i nadam se da će gaziti još dugo vremena.
Znam da je to dugoročno neodrživo, jer ne možeš cijeli život raditi za argetu i cigare, ali uz dobru volju možda bi i ti mediji postali održivi. Doduše, poznajući ljudsku prirodu kad tad sve ode u paramparčad.
Feral je bio bas kontra Franje, i ne znam moze li se Feral nazvati objektivnim medijem. Ne sporim mu zasluge, ali..i oni su imali navijacki duh. Nadam se da ces razumjeti sta hocu da kazem.
-
veliki_fabio
#10 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
nije problem kad je medij pristrasan vec kad se deklarise kao neutralan
- plain vanilla
#11 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
pa koji ce priznativeliki_fabio wrote:nije problem kad je medij pristrasan vec kad se deklarise kao neutralan
-
pemanapemani
#12 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Jeste i Bakir je nekad bio objektivan. Ovo je danas malo previše, ali očito da se sa fašistima ne može drugačije. Da je BiH normalna država, gadio bi mi se Bakirov navijački duh. Ovako smo srozani na dno i svim silama se moramo otrgnuti od rastućeg fašizma.
Feral je bio navijački nastrojen protiv Tuđmana. Ne vidim drugi način da se suprostaviš diktaturi i zločinima, nego da iste iznosiš u javnost i ukažeš na onoga ko ih planira.
Feral je bio navijački nastrojen protiv Tuđmana. Ne vidim drugi način da se suprostaviš diktaturi i zločinima, nego da iste iznosiš u javnost i ukažeš na onoga ko ih planira.
- plain vanilla
#13 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Bakir je bio dobro krenuo, ali se sad zagubio. To se desava tim tzv. objektivnim navijacima. Ja i dalje tvrdim da nemamo objektivan medij, koji ce istim zarom popljuvati apsolutno svaku stranku i svakog kriminalca.pemanapemani wrote:Jeste i Bakir je nekad bio objektivan. Ovo je danas malo previše, ali očito da se sa fašistima ne može drugačije. Da je BiH normalna država, gadio bi mi se Bakirov navijački duh. Ovako smo srozani na dno i svim silama se moramo otrgnuti od rastućeg fašizma.
-
veliki_fabio
#14 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
u svijetu je to normalno. fox news je konzervativan. new york times je liberalan, washington post konzervativan...plain vanilla wrote:pa koji ce priznativeliki_fabio wrote:nije problem kad je medij pristrasan vec kad se deklarise kao neutralan
ti mediji zvanicno i formalno stanu iza kandidata na svakim izborima.
- cyprus
#15 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Mene ne brinu neobjektivni mediji, nego narod koji pretežno vjeruje svemu što čuje ili pročita na mediju koji mu odgovara... 
-
pemanapemani
#16 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Slažem se sa tobom. Samo sam želio reći da je moguće napraviti nezavisni medij kada ljudi imaju volje, te ne podlegnu pritiscima i j.benim parama.plain vanilla wrote:Bakir je bio dobro krenuo, ali se sad zagubio. To se desava tim tzv. objektivnim navijacima. Ja i dalje tvrdim da nemamo objektivan medij, koji ce istim zarom popljuvati apsolutno svaku stranku i svakog kriminalca.pemanapemani wrote:Jeste i Bakir je nekad bio objektivan. Ovo je danas malo previše, ali očito da se sa fašistima ne može drugačije. Da je BiH normalna država, gadio bi mi se Bakirov navijački duh. Ovako smo srozani na dno i svim silama se moramo otrgnuti od rastućeg fašizma.
- felipe kajetano
#17 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno 
- plain vanilla
#18 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
Ne moze bez para..pemanapemani wrote:Slažem se sa tobom. Samo sam želio reći da je moguće napraviti nezavisni medij kada ljudi imaju volje, te ne podlegnu pritiscima i j.benim parama.plain vanilla wrote:
Bakir je bio dobro krenuo, ali se sad zagubio. To se desava tim tzv. objektivnim navijacima. Ja i dalje tvrdim da nemamo objektivan medij, koji ce istim zarom popljuvati apsolutno svaku stranku i svakog kriminalca.
Jedino mozes razlikovati medije koji su stvoreni namjenski za neku opciju, neke koji stalno mijenjaju dres(ko vise plati) i one revolucionarne koji nesto pokusaju neovisno i propadnu.
a fabio, ne poredi nas sa svijetom
kod nas se jos uvijek demokracija na TV reklamira
- plain vanilla
#19 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
ne izlazi ni on vise jel?felipe kajetano wrote:Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno
- felipe kajetano
#20 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
stetaplain vanilla wrote:ne izlazi ni on vise jel?felipe kajetano wrote:Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno
- plain vanilla
#21 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
bit ce, aBd, no sikirikifelipe kajetano wrote:stetaplain vanilla wrote:ne izlazi ni on vise jel?felipe kajetano wrote:Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno
de nam ti reci, imal u RS neovisnih medija
osim Nezavisnih novina, njima samo ime kaze
- BSn
#22 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
felipe kajetano wrote:Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno
Jesu l' se narkomani zaletili prvi mjesec, a?
- felipe kajetano
#23 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
BSn wrote:felipe kajetano wrote:Onomad je izlazio list SDS-a pod nazivom "Prst", i na njemu je pisalo prvi zavisni srpski tabloid...posteno
Jesu l' se narkomani zaletili prvi mjesec, a?
- felipe kajetano
#24 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
pa sem vec pomenutih "nezavisnih", na kioscima je moguce kupiti uvijek objektivno i nezavisno "Oslobodjenje"plain vanilla wrote: bit ce, aBd, no sikiriki![]()
- plain vanilla
#25 Re: Politička pristrasnost/kontrola medija DA ili NE?
sarajevsko ili ima i srpska verzija Oslobodjenja?felipe kajetano wrote:pa sem vec pomenutih "nezavisnih", na kioscima je moguce kupiti uvijek objektivno i nezavisno "Oslobodjenje"plain vanilla wrote: bit ce, aBd, no sikiriki![]()