Pokrivena u sudu BIH
- piupiu
#26 Re: Pokrivena u sudu BIH
Ja zivim u drzavi gdje Indijac sjedi u skoli, na poslu, na sudu sa turbanom na glavi, klinci dolaze sa mindjusama u nosu, zene kako koja -- neka s maramom na glavi, neka s tetovazama po razgolicenim ramenima. I niciji osjecaj za 'multikulturu', 'pluralizam', itd nije povrijedjen. Svi se lijepo igraju.
Naravno, u drzavnim institucijama, tipa sud, svi dolaze obuceni u odijela i kostime, jer je to usvojeni 'kod' oblacenja. A, ako zena muslimanka uz taj kostim zeli staviti i maramu, moze, Indijac turban, moze, itd, it sl.
Na kraju balade, problem (ako ga ima) je lako rijesiti -- uvede se uniforma (kao kod onih zapadnjaka sto sjede u togama, s perikama na glavi), i zavrsena prica. Sve je to, na kraju, samo kostimografija.
Naravno, u drzavnim institucijama, tipa sud, svi dolaze obuceni u odijela i kostime, jer je to usvojeni 'kod' oblacenja. A, ako zena muslimanka uz taj kostim zeli staviti i maramu, moze, Indijac turban, moze, itd, it sl.
Na kraju balade, problem (ako ga ima) je lako rijesiti -- uvede se uniforma (kao kod onih zapadnjaka sto sjede u togama, s perikama na glavi), i zavrsena prica. Sve je to, na kraju, samo kostimografija.
- BHCluster
#27 Re: Pokrivena u sudu BIH
Halo pravnici nije masakr nego GENOCID!!!Sud BiH već nekoliko meseci toleriše skandalozno ponašanje službenice Tužilaštva BiH, koja na suđenja dolazi obučena u skladu sa strogim islamskim verskim pravilima, pokrivena tradicionalnom islamskom maramom - hidžabom! Da stvar bude još interesantnija, ona radi u tužilaštvu u slučaju protiv Milorada Trbića i Željka Ivanovića, optuženih za masakr u Srebrenici!
-
andrija2007
#28 Re: Pokrivena u sudu BIH
Da, ali kod nas pored kostimografije postoji i koreografija!piupiu wrote:Ja zivim u drzavi gdje Indijac sjedi u skoli, na poslu, na sudu sa turbanom na glavi, klinci dolaze sa mindjusama u nosu, zene kako koja -- neka s maramom na glavi, neka s tetovazama po razgolicenim ramenima. I niciji osjecaj za 'multikulturu', 'pluralizam', itd nije povrijedjen. Svi se lijepo igraju.
- ljubav_aha
#29 Re: Pokrivena u sudu BIH
piupiu wrote:Ja zivim u drzavi gdje Indijac sjedi u skoli, na poslu, na sudu sa turbanom na glavi, klinci dolaze sa mindjusama u nosu, zene kako koja -- neka s maramom na glavi, neka s tetovazama po razgolicenim ramenima. I niciji osjecaj za 'multikulturu', 'pluralizam', itd nije povrijedjen. Svi se lijepo igraju.
- ljubav_aha
#30 Re: Pokrivena u sudu BIH
koreografija bolesnih umovaandrija2007 wrote:
Da, ali kod nas pored kostimografije postoji i koreografija!
- Chisum
#31 Re: Pokrivena u sudu BIH
Sreca pa se tebe i slicne tebi pita....pure_love wrote:hvala Bogu sto tebe niko nista ne pita,a uvijek si mozes otvoriti vlastiti privatni sudi aaU sudu mi pokrivena ne bi radila nema tih para. to da se razumijemo.

... zato i jesmo tamo gdje jesmo... a i sama znas gdje....
Ali, posto osjecam da se spremas sasuti mi u lice svezak vjerskih citata, a to mi je zanimljivo k'o lanjski snijeg, preskocicu raspravu s tobom....
Vratio bih se sustini ove teme (koju ti izgleda ne vidis jer pocinjes i zavrsavas na pogresnom mjestu), a ta sustina bi bila ovo:
Da stvar bude još interesantnija, ona radi u tužilaštvu u slučaju protiv Milorada Trbića i Željka Ivanovića, optuženih za masakr u Srebrenici!
Ova se recenica da mnogo dublje analizirati nego sto se to nekome ucini na prvi pogled, te se u njoj, kroz vise layer-a, da naslutiti ko ju je pisao, kakvo je nebo nad autorom i stokom koja ce ga shvatiti na nacin na koji to on sugerise, te sav mrak i smrad koji iz nje kapa.
Dakle, autor se cudi, te kroz satro-ironiju porucuje, aman zaman, kako je interesantno(tj. UZASNO, u prijevodu), da se neka bula bavi dvojicom koljaca civila u Srebrenici....
Upravo ovakvim tonom, ovakvim redom bolesnih velcina, ovakvim redanjem tezine i fokusa problema, ova se stoka oglasava, cudi, pita i brine o pravdi, o zakonima.... U njihovoj bolesnoj, poremecenoj psihi, u slucaju sudjenja ovoj dvojici cetnickih vagina, ova bula je tu teska kao tanker, a sam genocid ravan kradji PEZ bombona, te ovdje najvise pogadja nacin na koji je ova opaska napisana. Tu je sav problem, tu su i svi odgovori.
I kao sto rekoh, pokrivene me zene, i oni koji ih navratise da se pokriju, zanimaju k'o klima u Kini... niti sam se ikada kretao u takvim krugovima, niti te krugove smatram interesantnim i meni po bilo cemu bliskim, ali, ukoliko ce se ova dva psa osjecati gore, ova pokrivena zena ima jednu maramu od mene.
- osa
#32 Re: Pokrivena u sudu BIH
ustavno pravo gospođe s maramom, zanimljivo mnogima kojima smeta marama na glavi muslimanki ne smeta marama na glavama časnih sestara, to je navodno običaj, pa i ovo je na neki način.
- bingov buraz
#33 Re: Pokrivena u sudu BIH
Smijesno da ovakve optuzbe dolaze iz RS gdje svaka cenifa ima svoju krsnu slavu
Moze marama,mogu krstovi,krizevi i sve ostalo.I ateisti mogu reci da ih ne interesuje nista od toga.Sve je to demokratija.
Moze marama,mogu krstovi,krizevi i sve ostalo.I ateisti mogu reci da ih ne interesuje nista od toga.Sve je to demokratija.
-
kecher II
#34 Re: Pokrivena u sudu BIH
Cuj sajkacabosniak.m wrote:- Upadljivo nošenje bilo kojeg verskog obeležja, uključujući i vidno istaknuti krst, kosi se sa multietničkim karakterom BiH, a samim tim i sa pravosudnim kodeksom. Na šta bi ličilo kad bi ni neki tužilac, poveden ovim primerom, danas-sutra u sudnicu došao sa šajkačom - pita se Knežević.
Po ovoj logici zene-muslimanke se ne bi mogle bavit pravom jer ne mogu bit tuzioci, sudije, pravobranioci itd. nose marame.
Ti ocigledno zivis u normalnoj drzavi.piupiu wrote:Ja zivim u drzavi gdje Indijac sjedi u skoli, na poslu, na sudu sa turbanom na glavi, klinci dolaze sa mindjusama u nosu, zene kako koja -- neka s maramom na glavi, neka s tetovazama po razgolicenim ramenima. I niciji osjecaj za 'multikulturu', 'pluralizam', itd nije povrijedjen. Svi se lijepo igraju.
-
perajic
#35 Re: Pokrivena u sudu BIH
Smijesno je kada porede krstove i maramu. To nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim ! Tipican primjer mijesanja baba i zaba.
Ona nije stavila ogrlicu sa ogromnim mjesecom i zvijezdom, pa da se poredi sa nosanjem krstova i drugih vjerskih obiljezja.
Marama je dio propisa oblacenja muslimanki i nije nikakvo "vjersko obiljezje" !!!!!!!
Ona nije stavila ogrlicu sa ogromnim mjesecom i zvijezdom, pa da se poredi sa nosanjem krstova i drugih vjerskih obiljezja.
Marama je dio propisa oblacenja muslimanki i nije nikakvo "vjersko obiljezje" !!!!!!!
- Soul_Sista
#36 Re: Pokrivena u sudu BIH
Marama je dio propisa oblacenja muslimanki ali nije vjersko obiljezje? Sta onda podrazumijeva kad si zena muslimanka...agnostik? ateista? marsovac?perajic wrote:Smijesno je kada porede krstove i maramu. To nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim ! Tipican primjer mijesanja baba i zaba.
Uozbilji se!
-
kecher II
#38 Re: Pokrivena u sudu BIH
Mi smo toliko iskompleksirano drustvo da to nije normalno ni sekunde, da li po ovom sto su ovi objavili da je tuzioc sa maramom na glavi znaci da ni jedna muslimanka ne moze da radi u skoli, vrticu, bolnici, sudu niti jednoj javnoj ustanovi?
Da se razumijemo ja sam boasnac nevjernik i nepostivalac ovozemaljskih oficijelnih religija, ali oni koji jesu mi apsolutno ne smetaju dok mene ne diraju i dok se mene licno ne ticu. A ako sam pravio sran'e i dodjem na sud i zalim se et ona ima maramu ne moze mi ona sudit, jel to matere ti normalno, onda ja tako isto mogu rec ima plavu kosu ili oci ne moze mi ona sudit ili on svejedno.
Da se razumijemo ja sam boasnac nevjernik i nepostivalac ovozemaljskih oficijelnih religija, ali oni koji jesu mi apsolutno ne smetaju dok mene ne diraju i dok se mene licno ne ticu. A ako sam pravio sran'e i dodjem na sud i zalim se et ona ima maramu ne moze mi ona sudit, jel to matere ti normalno, onda ja tako isto mogu rec ima plavu kosu ili oci ne moze mi ona sudit ili on svejedno.
-
perajic
#39 Re: Pokrivena u sudu BIH
Da, ali to je obaveza muslimanke i nije nikakvo "isticanje vjerskih oblijezja" !Soul_Sista wrote:Marama je dio propisa oblacenja muslimanki ali nije vjersko obiljezje? Sta onda podrazumijeva kad si zena muslimanka...agnostik? ateista? marsovac?perajic wrote:Smijesno je kada porede krstove i maramu. To nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim ! Tipican primjer mijesanja baba i zaba.
Marama je dio propisa oblacenja muslimanki i nije nikakvo "vjersko obiljezje" !!!!!!!![]()
Uozbilji se!
To nije pitanje njene volje hoce li o vrat okaciti mjesec i zvijezdu ili ne.
Isto kao kad bi ti rekla da je moj sorc ispod koljena "vjersko obiljezje". Moja duznost je da pokrijem dio tijela do ispod koljena, kao i njena da nosi maramu (ovo podrazumjeva da je osoba religiozna i zeli da se drzi propisa)
To apsolutno nema veze sa ikakvim krstovima oko vrata ili na zidu !!!
Last edited by perajic on 25/11/2009 09:37, edited 1 time in total.
-
portal01
#40 Re: Pokrivena u sudu BIH
Kad su nam predjesnici enitetaaa, sudije, tuzioci, direktori televizija mogli biti ratni zlocinci, cetnici i ostali probisvijet
Sta ima veze kako je obucena... koliko znam svaki sud ima kodeks ponasanja i oblacenja pa bujrumm....
Ma turska je to najbolje rijesila al sta ces....
Sta ima veze kako je obucena... koliko znam svaki sud ima kodeks ponasanja i oblacenja pa bujrumm....
Ma turska je to najbolje rijesila al sta ces....
- Baghira
#41 Re: Pokrivena u sudu BIH
Osim sto je izostavio uz zenu muslimanku i rijec vjernica, nista nije pogrijesio i potpuno je ozbiljan. Nije moguce da si toliki bukvalac?Soul_Sista wrote:Marama je dio propisa oblacenja muslimanki ali nije vjersko obiljezje? Sta onda podrazumijeva kad si zena muslimanka...agnostik? ateista? marsovac?perajic wrote:Smijesno je kada porede krstove i maramu. To nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim ! Tipican primjer mijesanja baba i zaba.
Marama je dio propisa oblacenja muslimanki i nije nikakvo "vjersko obiljezje" !!!!!!!![]()
Uozbilji se!
- Soul_Sista
#42 Re: Pokrivena u sudu BIH
Ali jeste vjersko obiljezje jer je obaveza da muslimanka vjernica nosi maramu. Kad prodjem ulicom pored meni nepoznate zene i vidim da je umotana u hidzabu/marami...vidim da je muslimanka vjernica. Znaci, ja sam po njenoj marami nju prepoznala kao zenu muslimanku vjerincu (moze biti bilo koje nacije). Jel ona sad stavila to radi obaveze ili svoje volje i ljubavi prema vjeri ja to ne znam...njena privatna stvar. Ali ne mozes reci da maram nije vjersko obiljezje. Stvarno te ne razumijemperajic wrote:Da, ali to je obaveza muslimanke i nije nikakvo "isticanje vjerskih oblijezja" !Soul_Sista wrote:Marama je dio propisa oblacenja muslimanki ali nije vjersko obiljezje? Sta onda podrazumijeva kad si zena muslimanka...agnostik? ateista? marsovac?perajic wrote:Smijesno je kada porede krstove i maramu. To nema apsolutno nikakve veze jedno sa drugim ! Tipican primjer mijesanja baba i zaba.
Uozbilji se!
To nije pitanje njene volje hoce li o vrat okaciti mjesec i zvijezdu ili ne.
Isto kao kad bi ti rekla da je moj sorc ispod koljena "vjersko obiljezje". Moja duznost je da pokrijem dio tijela do ispod koljena, kao i njena da nosi maramu (ovo podrazumjeva da je osoba religiozna i zeli da se drzi propisa)
To apsolutno nema veze sa ikakvim krstovima oko vrata ili na zidu !!!
I uopste me ne zanimaju krstovi na vratima i zidovima...to je dio hriscanstva. Rijec je o marami.
-
kecher II
#43 Re: Pokrivena u sudu BIH
mislim da nema muslmanke a da nije vjernica, cim je musliman ona je i vjernik,Baghira wrote:Osim sto je izostavio uz zenu muslimanku i rijec vjernica,
npr Meddzida ili kako se vec zove i pise nije muslimanka jer nema marame,
ali po meni po ovoj logici religiozni ljudi ne mogu da rade u javnim ustanovama.
-
perajic
#44 Re: Pokrivena u sudu BIH
Da, ali ona kao vjernica nema izbora da li da je stavi ili ne (opet pod uslovom da se zeli pridrzavati pravila). Zato to nije 'isticanje vjerskih obiljezja', nego dio praktikovanja vjere, a to je ustavom zagarantovano.Soul_Sista wrote:
Ali jeste vjersko obiljezje jer je obaveza da muslimanka vjernica nosi maramu. Kad prodjem ulicom pored meni nepoznate zene i vidim da je umotana u hidzabu/marami...vidim da je muslimanka vjernica. Znaci, ja sam po njenoj marami nju prepoznala kao zenu muslimanku vjerincu (moze biti bilo koje nacije). Jel ona sad stavila to radi obaveze ili svoje volje i ljubavi prema vjeri ja to ne znam...njena privatna stvar. Ali ne mozes reci da maram nije vjersko obiljezje. Stvarno te ne razumijem![]()
I uopste me ne zanimaju krstovi na vratima i zidovima...to je dio hriscanstva. Rijec je o marami.
Ja sam se samo nadovezao na konstantno mijesanje sa krstovima oko vrata i htio da skrenem paznju da jedno sa drugim nema veze.
PS. Nemoj mi molim te sada navoditi zapadne zemlje gdje je to isto zabranjeno. Tamo su samo na papiru svi jednaki, a u sustini je sve prilagodjeno krscanstvu. Ne znam dali znas zbog cega se nedjeljom u Njemackoj ne radi? Neda crkva!
Da njihove zene 'moraju' nositi marame vjeruj da ne bi bilo zabranjeno nosenje istih u javnim institucijama.
Turska je jos uvijek talac Ataturkovih ideja, ali i to se sve vise i vise mijenja na bolje.
- ruby_vittoro
#45 Re: Pokrivena u sudu BIH
ne kontam...ako ima feredzu (maramu preko lica) onda OK ne bi joj trebali dati da radi...ovo nije saudijska arabija ovo je BiH...ali ako je zena normalno obucena i pokrivena....ma sta nekoga boli briga....ako je tako SVAKA JOJ CAST...JA JOJ KAPU SKIDAM.....
- draganbl
#46 Re: Pokrivena u sudu BIH
Prošle godine sam na jednom naučnom skupu (učesnici su bili uglavnom iz BiH) sa kolegama (Bošnjacima) komentarisao stajling jedne gospođe (muslimanke), koja radi u jednoj naučnoj ustanovi u Sarajevu.
Bez ikakve želje da namećem tu temu, smatrajući da gospođa ima pravo da se oblači kako želi i da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama, zapravo sam se priključio razgovoru u kome su pomenuti Bošnjaci u negativnom kontekstu komentarisali njeno "skrivanje". Taj negativni kontekst je bio u rasponu od konstatacije "neukusno i neprimjereno" pa do potpuno osuđivačkog stava, tipa šta se tu pokriva, znam ja nju dobro i ko je i kakva je.
Shvatio sam da to njima smeta više nego meni.
Bez ikakve želje da namećem tu temu, smatrajući da gospođa ima pravo da se oblači kako želi i da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama, zapravo sam se priključio razgovoru u kome su pomenuti Bošnjaci u negativnom kontekstu komentarisali njeno "skrivanje". Taj negativni kontekst je bio u rasponu od konstatacije "neukusno i neprimjereno" pa do potpuno osuđivačkog stava, tipa šta se tu pokriva, znam ja nju dobro i ko je i kakva je.
-
perajic
#47 Re: Pokrivena u sudu BIH
Vjerujem ti.draganbl wrote:Prošle godine sam na jednom naučnom skupu (učesnici su bili uglavnom iz BiH) sa kolegama (Bošnjacima) komentarisao stajling jedne gospođe (muslimanke), koja radi u jednoj naučnoj ustanovi u Sarajevu.
Ali opet ne mogu da ne prokomentarisem jednu tvoju recenicu (slicne se stalno provlace u drugim komentarima):
"..da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama"
Nije to nikakvo isticanje. To je samo prihvatanje pravila, koja su jednoj vjernici OBAVEZUJUCA.
- Soul_Sista
#48 Re: Pokrivena u sudu BIH
Dragi moji,
ja vas ne razumijem. Ako nosi maramu/hidzab vidis da je zena muslimanka i sta se dalje ima diskutovati?
Ima i zena vjernica koje biraju da ne nose marame/hidzabe/feredze ali su opet vjernice muslimanke. Ali reci da marama nije obiljezje Islama je meni cudno.
ja vas ne razumijem. Ako nosi maramu/hidzab vidis da je zena muslimanka i sta se dalje ima diskutovati?
Ima i zena vjernica koje biraju da ne nose marame/hidzabe/feredze ali su opet vjernice muslimanke. Ali reci da marama nije obiljezje Islama je meni cudno.
- Soul_Sista
#49 Re: Pokrivena u sudu BIH
Reci mi jednu stvar. Zene muslimanke koje biraju da ne nose maramu/hidzab...jesu li one krive vjernice?perajic wrote:Vjerujem ti.draganbl wrote:Prošle godine sam na jednom naučnom skupu (učesnici su bili uglavnom iz BiH) sa kolegama (Bošnjacima) komentarisao stajling jedne gospođe (muslimanke), koja radi u jednoj naučnoj ustanovi u Sarajevu.
Ali opet ne mogu da ne prokomentarisem jednu tvoju recenicu (slicne se stalno provlace u drugim komentarima):
"..da ističe svoju vjeru među širim narodnim masama"
Nije to nikakvo isticanje. To je samo prihvatanje pravila, koja su jednoj vjernici OBAVEZUJUCA.
Imam dobru reportazu na ovu temu ali je na njemackom i nije mi pri ruci
-
Broj 1
#50 Re: Pokrivena u sudu BIH
Ja ne znam sta se ovi ibrete oko ove pokrivene u sudu.
Pa u zapadnoj evropi mozes vidjeti zene sa maramom gdje god hoces i niko ne pravi problem oko toga.
Ja se pitam sta to ima opasno u toj marami ili hidzabu, haman iz nje izlijecu metci ili zraci radioaktivno.
Svako voli modu koja mu odgovara.
Da su otvorili javnu kucu pored suda onda ne bi bio problem.
Danas je za neke manji problem prostitucija od marama i hidzaba.
Pa u zapadnoj evropi mozes vidjeti zene sa maramom gdje god hoces i niko ne pravi problem oko toga.
Ja se pitam sta to ima opasno u toj marami ili hidzabu, haman iz nje izlijecu metci ili zraci radioaktivno.
Svako voli modu koja mu odgovara.
Da su otvorili javnu kucu pored suda onda ne bi bio problem.
Danas je za neke manji problem prostitucija od marama i hidzaba.