Pokret Nesvrstanih

Post Reply
Arturo B

#201 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

Pa slozili smo se oko toga da imaju besplatno zdravstvo i dobar obrazovni sistem. I to je otprilike to. Cemu dobar obrazovni sistem ako znanje koje steknes ne mozes iskoristiti i postici uspjeh?
hrastov žižak

#202 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
Pa slozili smo se oko toga da imaju besplatno zdravstvo i dobar obrazovni sistem. I to je otprilike to. Cemu dobar obrazovni sistem ako znanje koje steknes ne mozes iskoristiti i postici uspjeh?
Ko kaže da ne možeš? Nisi čuo za nove reforme koje je Raul Kastro sproveo?
agnostic_front

#203 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

Ja nisam, iskreno. Ako ima link neki ili ukratko da nas informišeš. :)
Arturo B

#204 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
Ko kaže da ne možeš? Nisi čuo za nove reforme koje je Raul Kastro sproveo?

Znam da je Raul malo liberalnijih shvatanja nego njegov brat ali o cemu se tacno radi?
Sezam

#206 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Sezam »

Arturo B wrote:
Definisi uspjeh.
hrastov žižak

#207 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Sezam wrote:
Arturo B wrote:
Definisi uspjeh.
Za njega je uspijeh zarađivanje dolara da ih krava ne može pojest. To što ti isti i ne trebaju, to je druga stvar.
Arturo B

#208 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

Lijepo, Kuba pokusava da ostvari nesto nalik na slobodno trziste. E sad kako ce to funkcionirati ostaje da vidimo. Nadam se da nece biti neki komunisticki hibrid slobodnog trzista.
Arturo B

#209 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

Sezam wrote:
Arturo B wrote:
Definisi uspjeh.
Uspjeh je da se moj rad, trud i znanje cijene. A ako se cijene znaci da cu i ja zaradjivati dovoljno da zivim u skladu sa tim koliko se trudim.
Arturo B

#210 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Sezam wrote:
Arturo B wrote: Pa slozili smo se oko toga da imaju besplatno zdravstvo i dobar obrazovni sistem. I to je otprilike to. Cemu dobar obrazovni sistem ako znanje koje steknes ne mozes iskoristiti i postici uspjeh?
Definisi uspjeh.
Za njega je uspijeh zarađivanje dolara da ih krava ne može pojest. To što ti isti i ne trebaju, to je druga stvar.

Uspjeh je u osnovi novac. Ja nemam nista protiv novca, ne znam zasto ti imas
hrastov žižak

#211 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
Lijepo, Kuba pokusava da ostvari nesto nalik na slobodno trziste. E sad kako ce to funkcionirati ostaje da vidimo. Nadam se da nece biti neki komunisticki hibrid slobodnog trzista.
Šta, tebi je Kuba dobra ako se sve privatizira? E pa neće to ići prema tvom kapitalističkom ukusu. Dobro je što se liberalizirao sektor malog biznisa gdje ljudi mogu biti kreativni i zarađivati fino, ali veća industrija će ostati nacionalizirana :thumbup:
hrastov žižak

#212 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote:
Sezam wrote:

Definisi uspjeh.

Nemam, imam protiv viška novca kod ljudi kojima nije potreban, dok neki nemaju šta jesti.
agnostic_front

#213 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

@hrast,

Dakle, deregulacija, veća mogućnost za privatne biznise, manje birokratije. Polako se okreću kapitalizmu.
hrastov žižak

#214 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

agnostic_front wrote:@hrast,

Dakle, deregulacija, veća mogućnost za privatne biznise, manje birokratije. Polako se okreću kapitalizmu.
:lol:
edit: Znači sad postaju gud gajs? :mrgreen:
Last edited by hrastov žižak on 09/09/2012 22:08, edited 1 time in total.
agnostic_front

#215 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

hrastov zizak wrote:Nemam, imam protiv viška novca kod ljudi kojima nije potreban, dok neki nemaju šta jesti.
Ko si bolan ti da odrediš koliko je čega kome potrebno?

Eto, krivi su oni koji naprave korporaciju koja zaposli desetine hiljada radnika, i sad je on još dužan da nakon što zaposli toliko ljudi, kaže: "pa eto, meni to ne treba"?! Bravo!
Arturo B

#216 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote: Za njega je uspijeh zarađivanje dolara da ih krava ne može pojest. To što ti isti i ne trebaju, to je druga stvar.

Nemam, imam protiv viška novca kod ljudi kojima nije potreban, dok neki nemaju šta jesti.

Vi polazite od pretpostavke da se svaki imucan covjek obogatio nekim prevarama, otimanjem, ubijanjem i slicno, sto naravno nije ni blizu istine. Ako neko ima vise para nego mu je potrebno (ne znam kako bi uopce to ocijenio) ti bi njemu uzeo sve ostalo sto mislis da mu ne treba? I sta bi uradio sa tim parama? Nahranio sve gladne ljude svijeta na mjesec dana i onda? Uzeo si od bogatih, od koga da uzmes kad vise nema bogatih, a gladni su i dalje tu? Vasa shvatanja su previse djecija.
agnostic_front

#217 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

hrastov zizak wrote:

Sve dok postoje kršenja ljudskih prava i sloboda, ne mogu biti gud gajs.
Arturo B

#218 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
Šta, tebi je Kuba dobra ako se sve privatizira? E pa neće to ići prema tvom kapitalističkom ukusu. Dobro je što se liberalizirao sektor malog biznisa gdje ljudi mogu biti kreativni i zarađivati fino, ali veća industrija će ostati nacionalizirana :thumbup:
Smatram da je privatizacija i slobodno trziste jedini pravi nacin da ekonomija funkcionira. Naravno suludo je ocekivati od Kube da odjednom ostvari takav iskorak ali ovo sto sada rade je isto velika stvar. Jbg vidjeli i oni nakon 50 godina da njihov sistem jednostavno ne funkcionira.
hrastov žižak

#219 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

agnostic_front wrote:
hrastov zizak wrote:Nemam, imam protiv viška novca kod ljudi kojima nije potreban, dok neki nemaju šta jesti.

Eto, krivi su oni koji naprave korporaciju koja zaposli desetine hiljada radnika, i sad je on još dužan da nakon što zaposli toliko ljudi, kaže: "pa eto, meni to ne treba"?! Bravo!
Pa pitao me je šta imam protiv i ja sam rekao šta imam protiv, nije me pitao šta Barak Obama ima protiv. Nauči se razmišljat. Ako me čovjek pita šta ja mislim o tome, kažem mu šta mislim :-)
Uostalom, realne materijalne okolnosti kažu da nikom ne treba milijarda dolara za odličan život, apsolutno nikom. Treba mu jedino za proizvodnju još milijardi.
Sezam

#220 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Sezam »

Arturo B wrote:
Sezam wrote:
Arturo B wrote: Pa slozili smo se oko toga da imaju besplatno zdravstvo i dobar obrazovni sistem. I to je otprilike to. Cemu dobar obrazovni sistem ako znanje koje steknes ne mozes iskoristiti i postici uspjeh?
Definisi uspjeh.
Uspjeh je da se moj rad, trud i znanje cijene. A ako se cijene znaci da cu i ja zaradjivati dovoljno da zivim u skladu sa tim koliko se trudim.
I zasto je sad problem biti doktor na Kubi, a nije problem biti doktor na Floridi, pogotovu kad se uzme u obzir da je ovaj sa Kube vjerovatno spasio vise zivota?

Novac je mozda pokazatelj uspjeha, ali je recimo, isto tako izvor ogromnog stresa kod vecine onih koji diljem ovog kapitalistickog NATO izobilja jedva sastavljaju kraj sa krajem (tu racunam i USA i Englesku i Hrvatsku). Gdje ce oni emigrirati?

Princip kapitalizma je jednostavan - ako si ti u profitu, neko je na gubitku.

Sto se mene tice, neka Nesvrstanih, cisto da iritiraju ove globalne murijase USA i Izrael. Daleko su od savrsenih, ali ovi sto im zamjeraju nisu nista bolji.
hrastov žižak

#221 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:

Vi polazite od pretpostavke da se svaki imucan covjek obogatio nekim prevarama, otimanjem, ubijanjem i slicno, sto naravno nije ni blizu istine. Ako neko ima vise para nego mu je potrebno (ne znam kako bi uopce to ocijenio) ti bi njemu uzeo sve ostalo sto mislis da mu ne treba? I sta bi uradio sa tim parama? Nahranio sve gladne ljude svijeta na mjesec dana i onda? Uzeo si od bogatih, od koga da uzmes kad vise nema bogatih, a gladni su i dalje tu? Vasa shvatanja su previse djecija.
Ne moraš me persirati. Glupe su ti te pretpostavke. Ponovo insinuiraš da sam nešto napisao što nisam. Tvoje shvatanje ekonomije je previše dječije.
hrastov žižak

#222 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by hrastov žižak »

agnostic_front wrote:
hrastov zizak wrote:

Sve dok postoje kršenja ljudskih prava i sloboda, ne mogu biti gud gajs.
Znači ni USA nisu gud gajs :(
agnostic_front

#223 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

Sezam wrote:Princip kapitalizma je jednostavan - ako si ti u profitu, neko je na gubitku.
Princip kapitalizma se zasniva na dobrovoljnoj razmjeni. Ako ja odem na ćevape i platim ih 5 maraka, znači da su meni ćevapi vrijedniji od 5 maraka, a da je ćevabdžiji 5 maraka vrijednije od ćevapa. Ko je tu na gubitku?

I usput, šta ćemo sa ogromnim donacijama koje kapitalisti poput Gatesa izdvajaju za razvoj medicine?
Stotine miliona godišnje. Koliko vlade nesvrstanih daju? I usput, koje podržavaju onaj blog guardianov koji nam je kolega hrast postavio.
agnostic_front

#224 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by agnostic_front »

hrastov zizak wrote:
agnostic_front wrote:

Pa pitao me je šta imam protiv i ja sam rekao šta imam protiv, nije me pitao šta Barak Obama ima protiv. Nauči se razmišljat. Ako me čovjek pita šta ja mislim o tome, kažem mu šta mislim :-)
Uostalom, realne materijalne okolnosti kažu da nikom ne treba milijarda dolara za odličan život, apsolutno nikom. Treba mu jedino za proizvodnju još milijardi.
A ti znaš kako svaki od njih potroši tu milijardu?
Ako je on pošteno zaradio milijardu, ko ima pravo da mu kaže da mu to ne treba?
Arturo B

#225 Re: Pokret Nesvrstanih

Post by Arturo B »

hrastov zizak wrote:
Arturo B wrote:
hrastov zizak wrote: Nemam, imam protiv viška novca kod ljudi kojima nije potreban, dok neki nemaju šta jesti.

Ne moraš me persirati. Glupe su ti te pretpostavke. Ponovo insinuiraš da sam nešto napisao što nisam. Tvoje shvatanje ekonomije je previše dječije.

Naravno da su glupe. Zato nije glupo sto bi ti nekome dao ovlasti da oduzima posteno stecenu imovinu od bogatih samo zato jer su bogati. Rekao si da ljudi ne trebaju imati viska para dok neko gladuje. E da ti saopcim jednu novost, mozda ce te iznenaditi. Od kad je svijeta i vijeka bilo je ljudi koji su imali i ljudi koji nisu imali. Nije bitan sistem bitno je da ce gladnih i napacenih uvijek biti. Eto imali smo koliko hoces primjera komunistickih drzava u kojima je takodjer bilo pregrst gladnih ljudi. Kako se to moglo desiti?
Post Reply