Podržimo hrabru ženu

VjecitiStudent

#1 Podržimo hrabru ženu

Post by VjecitiStudent »

U LJUBUŠKOM PRETUKLI ŠTEFICU GALIĆ
http://tacno.net/Novost.aspx?id=17665
Štefice, drži se.
It_is_a_Leclerc

#2 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by It_is_a_Leclerc »

Srđan Aleksić, Oscar Schindler, Neđo Galić...

To su ljudi koje će historija zapamtiti. Napadače na jednu srednjovječnu gospođu (za što je, priznat ćete, potrebna nadljudska snaga) pamtit će jedino njihovi zubari po katastrofalnom stanju u ustima nezapamćenog od stoljeća sedmog i lokalni prodavač jeftine pive.
casper_

#3 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by casper_ »

bolje da si stavio naslov "fašizam u LJubuškom"
VjecitiStudent

#4 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by VjecitiStudent »

VIKTOR IVANČIĆ: HISTORIJA VRLINE

Proizvodnja slavne tradicije vrvi primjerima kada su nitkovi preoblačeni u heroje, a heroji u nitkove. Službena prošlost je isporuka aktualnih želja uz korištenje perfekta, dakle perfektna varijanta sadašnjosti

Obično biva da pleme čuva uspomene na zajedničke gadosti kao svoje najveće vrednote. Gadosti se znaju i prešutjeti, no efektnije ih je naglasiti, promijeniti predznak i pridati im sakralne dimenzije. Ta je rabota nadasve kreativna; proizvodnja slavne tradicije vrvi primjerima kada su nitkovi preoblačeni u heroje, a heroji u nitkove. Također ima dosta slučajeva gdje se pokazuje da su ubijeni i prognani ubili i prognali sami sebe, ili su pak stradali od posljedica divljačkoga nasilja prema onima koji su ih ubili ili prognali. U pravilu, dželat je nositelj tragičnoga usuda što mu ga je namijenio smaknuti.

Plemenska historija, kao živo tkivo, nije ništa drugo nego strpljivi i koordinirani rad na krivotvorenju dokaza kojima će se, u svim vremenskim etapama, potkrijepiti vječne kolektivne vrline. Kada je pleme dobro organizirano, povijest nije prepuštena hirovima, nego je jednolična i izvjesna, legenda koja teče, curi li ga curi, a ponekad i ravnomjerno šiklja kroz slavinu, pošto joj je izvor u vremenu današnjem. Službena prošlost je isporuka aktualnih želja uz korištenje perfekta, dakle perfektna varijanta sadašnjosti.

Stvar dobro ide i uz gusle i uz školske udžbenike. Potrebno je samo potaknuti skupnu imaginaciju, zadati joj osnovne gabarite, odrediti manevarski prostor, postaviti signalizaciju, označiti dopušteno i nedopušteno, a ova će se već iščiljeti iz zdravoga plemenskog duha u vidu kompaktnog fantazma, tisuća misli zbijenih u jednoj. Plemenski duh, pak, najzgodnije je predočiti kao onaj ustajali zrak i kiseli vonj u punom autobusu, na temperaturi od plus četrdeset: zvjezdan upekao, ventilacija ne radi, a svi su unutra i voze se, rame uz rame, dah uz dah, korpus uz korpus, razmjena znoja služi kao organsko mazivo…

Kada je skupna imaginacija kvalitetno ugođena zločin postaje čin milosrđa, a žrtve plemenskih postupaka transformiraju se u korisnike humanitarne pomoći, u one koji bi imali biti ponizni i osjećati doživotnu zahvalnost, jer ih samo zahvaljujući sućuti i prirođenoj dobroti plemena nije zadesila teža sudbina. Razumije se da netko može tvrditi i drugačije, no – tome nije mjesto u autobusu. Tome je mjesto pod njim.

„Kad su naši ljudi uvidjeli kakva opasnost prijeti od određenog dijela muslimanskog puka, odlučili su se na akciju i naredili svim Muslimanima da napuste Ljubuški.“ Tu rečenicu potpisuje nešto što se zove „dr. Ante Lauc“, a istrgnuta je iz namjenskoga teksta koji je prije nekoliko dana objavljen na jednome ljubuškom portalu. Autor, mučeći se s hrvatskom gramatikom, plutajući među velikim i malim slovima, u nastavku veli kako su „Ljubuški muslimani mirno napustili Ljubuški“, dodaje kako „znamo da su se svi lijepo snašli“, te iznosi mišljenje da bi baš zbog toga – jer im je, naime, naređeno da napuste Ljubuški – „Ljubuški muslimani trebali dignuti spomenik dr. Mati Bobanu“.

....
http://tacno.net/Novost.aspx?id=17659
Banksy

#5 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Banksy »

Ljudi se potpisuju, imenom i prezimenom. To ohrabruje.

Renata Pirić

žao mi je zbog svega što se dešava,zar nebismo trebali biti ponosni na bračni par Galić,ljudi kaznjavaju one koji su hrabriji i pametniji od njih

Antun Larma

Ma nije normalna ali ima ljudi koji, kao Stefica vuku na pravu stranu.
Kako se moze zlocinac Bogu ispovjedit' da bi trazio oprost?
Kako moze batinas opravdat' svoj cin?
Kako moze ljude pogledat' u oci?
Kako moze djecu ucit?
Nemam rijeci.

Dragutin Peja Pejić

Jok ne može batinaš učiti djecu, pa to danas uče u školama djecu pogrešno da su partizani bili zločinci a razni fašisti su tobož bili oslobodioci, i na kraju takve preformatirane i masakrirane istorije dodaju poetski: da se ne zaboravi ... i rezultat je ovaj, pretučena žena koja se barem verbalno usprotivila .. sada očekujemo da krivci budu kažnjeni od državnih organa koji su sve to organizovali, ili nisu, ali im je super došlo, k'o da su ih pitali ..

Karlo Grabovac · Mostar

Zvjer koja crkaje je najljuca zvijer.Ali ce zato uskoro crknuti

Štefica Galić se nije bojala 1993 godine, prkosila je fašizmu. Neće ni sada klonuti duhom.
Očekujemo odlučnu reakciju organa gonjenja, ne samo prema izvršiocima već i prema podstrekačima samom napada.
Oni su poznati cjelokupnoj javnosti.

Pero Kvesić

Zadivljen sam herojskim životom i djelom Neđe Galića, u što uključujem i potporu koju je imao u svojoj obitelji, i zgrožen ovim što se upravo dogodilo njegovoj udovici. Taj vandalski akt je potvrda i nadopuna svega što možemo vidjeti u filmu o Neđi.

Ruzica-Ruska Seibal

Poštovana Štefice, do prije par dana nisam ni znala za Vašeg muža i vašu zajedničku borbu protiv fašizma. Šta reći osim da se u vašim djelima očituje ČOVJEK. Užasnuta sam ovim što Vam se dogodilo. Ti primitivci nisu dostojni da se zovu ljudima. Želim Vam brz oporavak i svu sreću ovog svijeta.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#6 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by prljavi Hare »

Gospođi Štefici svaka čast,a i ovom prilikom moglo se vidjeti kako izgleda kada ispod kamenja ispužu potomci
nepismenih i primitivnih fašista.Zato je Veliki bravar sa posebnim guštom tamanio kao insekte ovaj šljam. :dance:
Boom71

#7 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Boom71 »

VjecitiStudent wrote:
U LJUBUŠKOM PRETUKLI ŠTEFICU GALIĆ
http://tacno.net/Novost.aspx?id=17665
Štefice, drži se.
:)
kix.ba

#8 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by kix.ba »

I ovaj tekst na tacno.net je napisan inspirativno-huškački. Tužno, sve u svemu.
valterbranisarajevo

#9 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by valterbranisarajevo »

Trebalo je da prođe toliko godina od završetka rata da na vidjelo izađu tople ljudske priče o „Dobrim ljudima u vremenu zla“. Sada, 17 godina od završetka rata brutalni napad na gospođu Šteficu Galić pokazuje kakvi su heroji ustvari bili Nedeljko Galić ili Srđan Aleksić. Sami, okruženi nacionalšovinističkom ruljom, željnom njihove krvi spašavali su svoje komšije. Na ovaj ili onaj način, u neravnopravnoj borbi založili su ono najvrijednije što su imali, svoj život. Za sve normalne ljude u ovoj državi oni su istinski heroji. Na nama koji ih smatramo herojima je da se potrudimo da njihova ljudska djela nikada ne prekrije zaborav, a da one koji su im zbog njihovog dobročinstva nanosili zlo stigne zaslužena ruka pravde u vidu zatvorskih rešetki.

Zato pozivam sve one mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih prava da prestanu „prosipati šuplju“ po Facebooku i ostalim Internet medijima i da se umjesto toga udruže i izvrše pritisak na policijsko pravosudne organe (i to one na najvišem nivou) da se otkriju izvršioci, a posebno nalogodavci brutalnog napada na gospođu Šteficu Galić..Ja sam svojevremeno očekivao da će doći vrijeme kada će Srđanove ubice dobiti zasluženu kaznu. Ponovno suđenje, umjesto onog koje je tada održano u nemogućim uslovima je bilo itekako ostvarivo. Moguće je i sada.. Pokušao sam tada napraviti malu zamku za sve ove mnogobrojne NVO koje, za razliku od mene, imaju mogućnost da nešto urade po tom pitanju..Naravno niko se nije „upecao“ što je još više kod mene, kao i u još nekim slučajevima kršenja ljudskih prava, izazvalo gađenje prema tom sektoru....

Ja ne mogu uraditi puno, ali ću, još danas, dok dokazi nisu nestali skupiti sve one napise po portalima koji su pozivali na linč gospođe Galić i Svetlane Broz u nadi da će taj materijal nekada zatrebati pravosudnim organima..Ako im ne zatreba (a bojim se će biti tako), makar ću napraviti klip sa tim gadostima i postaviti ga na You Tube....

Pravda za Srđana Aleksića i pravda za obitelj Galić je naša moralna i ljudska obaveza...
Banksy

#10 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Banksy »

valterbranisarajevo wrote:
Trebalo je da prođe toliko godina od završetka rata da na vidjelo izađu tople ljudske priče o „Dobrim ljudima u vremenu zla“. Sada, 17 godina od završetka rata brutalni napad na gospođu Šteficu Galić pokazuje kakvi su heroji ustvari bili Nedeljko Galić ili Srđan Aleksić ...
... Ili Goran Čengić, naš sasvim zaboravljeni sugrađanin.

Zato pozivam nas i naše vlasti da se sjete našeg, sarajevskog Srđana i Nedjeljka, i da mu odaju zasluženu počast.
valterbranisarajevo

#11 Re: Podržimo hrabru ženu

Tačno..Goran Čengić, Srećko Aćimović, Dr. Sekula Stanić...kako njihova časna imena polako isplivavaju iz ove nacionalšovinističke žabokrečine..i ta lista pravednika je sve duža i duža, uprkos onima koji su je htjeli pocijepati...jer se nije uklapala u njihove sulude zamisli da ljudi različitih vjera i nacija ne mogu živjeti zajedno...Mogu i moći će uvijek...Još od vremena Povelje Kulina bana ili sarajevskog Purima postoje dobri ljudi koji su spremni založiti čak i svoj život za ovu plemenitu ideju...nema tu nikakve visoke politike, nadglasavanja, domova naroda, konstitutivnih i nekonstitutivnih, povreda nacionalnih interesa, Ustavnih sudova i ostalih mehanizama savremenog doba.. To je jednostavno tako...
Lone_wolf

#12 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Lone_wolf »

Štefice, volim te kao da si mi majka rođena. Izdrži, neka crknu dušmani!
ero:pero

#13 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by ero:pero »

kix.ba wrote:I ovaj tekst na tacno.net je napisan inspirativno-huškački. Tužno, sve u svemu.

fala bogu evo slozili se u necemu :-)

nitko nece da vidi upravo to, dosla svetlana, ovaj-onaj, udruga, nvo, zakuhalo se i nestalo..i sad nekakvi "smrt fasizmu" povici, uzvici, opet elektriziranje dodatno...a stefica i djeca u ljubuskom, a bosnjaci u ljubuskom, a hrvati u ljubuskom...koji ostaju. sa tenzijama koje su se raspirile uzasno. i jos za subotu pompozno najavljuju taj protest, polijepili i po mostaru pozive,grozno.
ultima_palabra

#14 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by ultima_palabra »

Jest vala... Viktor Ivančić je inače poznat kao ratni huškač već dvadesetak godina :-)

#15 Re: Podržimo hrabru ženu

ultima_palabra wrote:Jest vala... Viktor Ivančić je inače poznat kao ratni huškač već dvadesetak godina :-)

joj bukvaliste covjeka...ali ne zivi ovdje bolan, i ne moze skontati da se ovako jos vise pogorsava sigurnosna situacija za nju i djecu i ostale...nek je odvede sa sobom u hrvatsku i onda otamo pise, sve pet. ali ovako dolijevati vatru nekim bombasticnim nacinima, alo nisu je napali huligani nego baba-zena, pofajtale se njih dvije. i sad natpis "poziv na ubojstvo"...ej???? jel ti znas sta to znaci u jednoj maloj sredini za manjinu..i za steficu? ne znas. ni ti , ni viktor.
prljavi Hare

#16 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by prljavi Hare »

ultima_palabra wrote:Jest vala... Viktor Ivančić je inače poznat kao ratni huškač već dvadesetak godina :-)
Stvarno što antifašisti mogu biti govna i "elektrilizirati" situaciju je za smrtne kazne. :D
prljavi Hare

#17 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by prljavi Hare »

ero:pero wrote:

joj bukvaliste covjeka...ali ne zivi ovdje bolan, i ne moze skontati da se ovako jos vise pogorsava sigurnosna situacija za nju i djecu i ostale...nek je odvede sa sobom u hrvatsku i onda otamo pise, sve pet. ali ovako dolijevati vatru nekim bombasticnim nacinima, alo nisu je napali huligani nego baba-zena, pofajtale se njih dvije. i sad natpis "poziv na ubojstvo"...ej???? jel ti znas sta to znaci u jednoj maloj sredini za manjinu..i za steficu? ne znas. ni ti , ni viktor.

Ma ja,treba krmku niz dlaku. :-)
valterbranisarajevo

#18 Re: Podržimo hrabru ženu

Niko normalan ne bi trebao optuživati Ljubuški i njegove stanovnike. Generalizacija je u proteklih 20 godina doprinjela ovom zlu koje nas je snašlo. Ovaj zločin se mogao dogoditi bilo gdje u BiH jer svugdje ima onih koji se njime hrane kao paraziti. Nije čitav Ljubuški bio protiv filma..nije čitav Ljubuški napao gospođu Galić..Svaki nacionalšovinista na sreću ima svoje ime i prezime i to bi trebalo dovesti do onih koji stoje iza ovog divljaštva i koji još uvijek šire vjersku i nacionalnu mržnju..naravno ukoliko "država" bude htjela raditi svoj posao...
Lone_wolf

#19 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Lone_wolf »

Treba šutiti, ne talasati, da govna slučajno ne isplivaju na površinu. Šuti i puši, je li tako?

Ja znam kako je živjeti u malom gradu gdje si manjina, znam kako je kad tebi i porodici prijete ubistvom jer se drugačije zovete. I evo me, živ i zdrav, a nisam šutio. Ko je mene kamenom, ja sam njega štocem u glavu. A ima nas koji ćemo i za Šteficu tako ako zatreba.
ultima_palabra

#20 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by ultima_palabra »

Pa super je onda Štefici tamo, kao i Bošnjacima. Mogu živjeti sasvim lagodno sve dok nikad ne pomenu ono što im se dešavalo 1993. i to da su morali napustiti svoj grad. Baš jedna lijepa, tolerantna sredina... napala ju je baba, a poslije Viktorovog teksta možemo očekivati i štagod jače :roll:
valterbranisarajevo

#21 Re: Podržimo hrabru ženu

Ta baba je samo izvršila ono na šta su razne organizacije i mediji uglavnom neizravno - jer nisu ni oni toliko ludi, pozivali posljednjih dana..."babe" koje će izvršiti ono što razni "intelektualci" zamišljaju u svojim glavama makar na ovim prostorima nije teško naći.. Tragični događaji u bližoj prošlosti su nas uvjerili u to...
kix.ba

#22 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by kix.ba »

valterbranisarajevo wrote:Niko normalan ne bi trebao optuživati Ljubuški i njegove stanovnike. Generalizacija je u proteklih 20 godina doprinjela ovom zlu koje nas je snašlo. Ovaj zločin se mogao dogoditi bilo gdje u BiH jer svugdje ima onih koji se njime hrane kao paraziti. Nije čitav Ljubuški bio protiv filma..nije čitav Ljubuški napao gospođu Galić..Svaki nacionalšovinista na sreću ima svoje ime i prezime i to bi trebalo dovesti do onih koji stoje iza ovog divljaštva i koji još uvijek šire vjersku i nacionalnu mržnju..naravno ukoliko "država" bude htjela raditi svoj posao...
A u tekstu sa tacno.net ni imena ni prezimena napadača, važno je da oštrenje noževa preglasava crkvena zvona. Fuj.
Banksy

#23 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by Banksy »

Lone_wolf wrote: Ja znam kako je živjeti u malom gradu gdje si manjina, znam kako je kad tebi i porodici prijete ubistvom jer se drugačije zovete.
I evo me, živ i zdrav, a nisam šutio.
Ko je mene kamenom, ja sam njega štocem u glavu. A ima nas koji ćemo i za Šteficu tako ako zatreba.
:thumbup:

#24 Re: Podržimo hrabru ženu

prljavi Hare wrote:

ko je krmak? :?
ja ti opet kazem, ti palamudis ko zna otkud, zena je napadnuta, zeni se prijeti, prosvjedi se organiziraju, kaos je u gradu, ali kako rece valter, to nisu svi, vidio si snimak, saka jada od udrugasa,koje bih ja osobno sve poshamarao jer mi gorih likova nema. sve prijeratni partijasi sad velike hrvatine.
ali i prepaljenje situacije medijski nece pomoci, to samo govorim, eto ajde dodji ti veceras, veliki antifastisto, pa cuvaj strazu ispred steficine kuce.
ali jok, ti ces poturat parole o herojstvu, a zena nek se sama snalazi kako zna.
prljavi Hare

#25 Re: Podržimo hrabru ženu

Post by prljavi Hare »

prljavi Hare wrote:

ko je krmak? :?
ja ti opet kazem, ti palamudis ko zna otkud, zena je napadnuta, zeni se prijeti, prosvjedi se organiziraju, kaos je u gradu, ali kako rece valter, to nisu svi, vidio si snimak, saka jada od udrugasa,koje bih ja osobno sve poshamarao jer mi gorih likova nema. sve prijeratni partijasi sad velike hrvatine.
ali i prepaljenje situacije medijski nece pomoci, to samo govorim, eto ajde dodji ti veceras, veliki antifastisto, pa cuvaj strazu ispred steficine kuce.
ali jok, ti ces poturat parole o herojstvu, a zena nek se sama snalazi kako zna.

To je izreka. :? :roll:
Post Reply