Ja imam jedno pitanje,
U kojem periodu i ko je zvanicno dao naziv narodu BiH - "Bosanci"? Interesuje zvanicni pisani trag i dokument?
Hvala[/quote]
Ja se najiskrenije nadam, da ce se neko javiti i odgovoriti na moje pitanje![/quote]
hoce vraga, u tom slucaju se sva njihova mentalna kula od karata rusi.[/quote]
Evo, odgovorit ću kao neko ko se smatra Bosancem i kome je BiH jedina identifikacija.
Bošnjaštvo iz 18. i 19. stoljeća i bošnjaštvo iz 2013. godine nije isto. Pogotovo nije isto bošnjaštvo iz vremena kralja Tvrtka (kada se prvi put spominje) i ovo danas bošnjaštvo. Niko ne bi bio sretniji od mene da jeste, ali jednostavno nije. Da jeste, ja bih danas bio Bošnjak kao i svi građani BiH.
Iz historije svako uzima šta mu odgovara i nema želje za konstruktivnim dijalogom i naučnim istraživanjima.
Historijski pisani dokumenti o bošnjaštvu pripadaju svima, koliko god se to nekome sviđalo ili ne. Srbi i Hrvati neće da ih prihvate, a određeni bošnjački krugovi ih svojataju samo za sebe.
To je naša zajednička prošlost. Nije to nikakvo bratstvo i jedinstvo i neko patetično romantičarsko preseravanje, to su historijski fakti.
Što se tiče kampanje, mislim da je potpuno nepotrebna i glupa. Trebali su reagovati kada se sklapao ovako nakaradan popisni listić koji će BiH pretvoriti u zemlju tri konstitutivne nacije i gdje će se upisivati entitetsko državljanstvo u lične dokumente.

[/quote]
Ja ne rezumijem o cemu govoris? Po tom pitanju, mene ne interesuje ni Tvrtko, ni ban Kulin, ni Osmanlije, ni Austro-Ugari, ni kraljevina SHS, ni Jugoslavija, ni Tito, ni Alija, ni Srbi, ni Hrvati, ni Rusi, ni Turci, ni Amerikanci...
Ja drzim kontinuitet price, niti me interesuje ni politika, ni sile koje su nas gazile u odredjenom historijkom periodu...
Nisi mi odgovorio na pitanje, ko i kad je zvanicno dokumentovao da se narod u BiH zove - "Bosanci"?