Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Locked

Podržavate li kampanju?

Nisam dio konstitutivnih naroda BiH i podržavam kampanju
21
16%
Konstitutivan sam i podržavam kampanju!
22
17%
Konstitutivan sam ali ne podržavam kampanju!
80
62%
Nisam dio konstitutivnih naroda BiH i ne podržavam kampanju!
7
5%

Total votes: 130

theTruePath

#276 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by theTruePath »

ejs wrote:Mozda je vama glupo pitanje ali meni ko bas nije upucen a volio bih da znam koja je sad razlika hocu li reci da sam bosanac ili bosnjak.
Izjasni se kao Bosnjak ako se izjasnis kao nesto drugo ides u OSTALE .a Bosnjacima to ne ide u korist,,niti bilo kome drugo
Bodkin

#277 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

Lug wrote:hipoteticki:

na popisu se izjasnimo:
Srba 35%
Hrvata !5%
Bosnjaka 25%
Ostali (Bosanci) 25%

i sta ce se desiti dobro za Bosnu i Hercegovinu?
ako ima 80% bosnjaka 10% hrvata i 10% srba sta ce se desiti onda?
cyprus

#278 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by cyprus »

-LIBERO- wrote:@cyprus, nemoj se praviti naivan..ti si kriv za sve..jer forstiras..sta god da forsiras, forsiras..al' si kriv :D
Klasika :-D
mikasa

#279 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by mikasa »

cyprus wrote: Što se tiče vaše rasprave... naravno koliko god bilo Bošnjaka ili Bosanaca, to ni na šta neće uticati... Rasprava je dubiozna...
Ma znam...
Imam jedno pitanje za koje nisam siguran i molio bi nekog da odgovori iako je malo off.
Prije otprilike tri godine kada su pocele pripreme za popis stanovnista, vodila se zestoka polemika izmedju Harisa i Sulje oko pitanja o kojim ce se izjasnjavati gradjani BiH. Haris je bio zestoki protivnik izjasnjavanja po etnickoj pripadnosti, jer bi se u tom slucaju, vlast u RS formirala prema tom novom popisu a ne prema popisu iz 1991. Suljo je bio za to i u jednoj emisiji je otprilike rekao da se vlast formira po izbornom zakonu a ne po zakonu o popisu.
Tihog cijenim kao velikog i iskusnog pravnika, i vjerujem da je tako, pa postavljam pitanje: Ako se vlast u RS bira i na osnovu popisa iz 1991 kada smo vecina bili Muslimani, da li to znaci da cu poslije ovog popisa, ako se izjasnim kao Bosnjak, moci "zauzeti" mjesto Muslimana koji mi pripada po popisu iz 1991?
Lug

#280 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

Bodkin wrote:
Lug wrote:hipoteticki:

na popisu se izjasnimo:
Srba 35%
Hrvata !5%
Bosnjaka 25%
Ostali (Bosanci) 25%

i sta ce se desiti dobro za Bosnu i Hercegovinu?
ako ima 80% bosnjaka 10% hrvata i 10% srba sta ce se desiti onda?
[/quote

de ti prvo odgovori na postavljeno.. zasto je dobro da se Bosnjaci izjasne kao Bosanci.?
esad_plavi

#281 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by esad_plavi »

mikasa wrote:Ma znam...
Imam jedno pitanje za koje nisam siguran i molio bi nekog da odgovori iako je malo off.
Prije otprilike tri godine kada su pocele pripreme za popis stanovnista, vodila se zestoka polemika izmedju Harisa i Sulje oko pitanja o kojim ce se izjasnjavati gradjani BiH. Haris je bio zestoki protivnik izjasnjavanja po etnickoj pripadnosti, jer bi se u tom slucaju, vlast u RS formirala prema tom novom popisu a ne prema popisu iz 1991. Suljo je bio za to i u jednoj emisiji je otprilike rekao da se vlast formira po izbornom zakonu a ne po zakonu o popisu.
Tihog cijenim kao velikog i iskusnog pravnika, i vjerujem da je tako, pa postavljam pitanje: Ako se vlast u RS bira i na osnovu popisa iz 1991 kada smo vecina bili Muslimani, da li to znaci da cu poslije ovog popisa, ako se izjasnim kao Bosnjak, moci "zauzeti" mjesto Muslimana koji mi pripada po popisu iz 1991?
Ustav ne poznaje kategoriju Musliman, vec iskljucivo Bosnjak, Hrvat, Srbin i Ostali, tako da ne mozes.
Novi_Nick

#282 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Novi_Nick »

Svi Bosnjaci i Bosanci bosnjackog etnickog porijekla su sinonimi, oni su i jedno i drugo, samo zavisi kojima je maticna drzava rodjenja Bosna i Hercegovina a kojima nije.

Mogu li svi Bosnjaci izmedju sebe napraviti neki kompromis pa da samo Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine imaju isto etnicko ime Bosnjaci i dvojnu nacionalnost. Da su po etnickom ili narodnom imenu Bosnjaci a da su u isto vrijeme dvojno nacionalni kao Bosnjaci/Bosanci. A da svi ostali Bosnjaci koji su rodjeni i zive u drugim drzavama Balkana ili svijeta imaju etnicko ili narodno ime Bosnjaci i samo jednonacionalno Bosnjaci?

Pojednostavljeno
Bosnjaci rodjeni u Bosni I Hercegovini i oni koji imaju BH drzavljanstvo da se izjasnjavaju:
1. Etinicka grupa ili narod: Bosnjaci
2. Dvojna nacionalnost Bosnjaci/Bosanci
Dijsapora u svijetu porjeklom iz BiH da se izjasnjava isto ovako.

Bosnjaci rodjeni u drugim drzavama Balkana, Turske i drugih drzava svijeta da se izjasnjavaju:
2. Jedna nacionalnost Bosnjaci
Njihova Bosnjacka Dijsapora u svijetu porjeklom iz drugih drzava da se izjasnjava isto ovako.

Sta mislite o ovom prijedlogu da li bi to moglo rijesiti sve dileme svih Bosnjaka kada su oni i u kom smislu i kada i pod kakvim okolnistima i gdje i u kakvim drzavama samo Bosnjaci u etnickom i nacionalnom smislu a kada su ujedno i Bosnjaci i Bosanci?
Last edited by Novi_Nick on 15/02/2013 01:27, edited 3 times in total.
trcicu trceci

#283 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by trcicu trceci »

Mogu li ja biti sve ako se tako osjecam 8-)
Osim naravno vjerske pripadnosti
BHCluster

#284 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BHCluster »

Zasto bi se neko nebi izjasnio kao (pod rubriku Ostali) Bosanac i Hercegovac a ne "gradjanin"
BASS

#285 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Ovog novog nicka se sjecam sa prvih rasprava o "bosancima" i ni do sada nije skuzio razliku drzavljanstvo/etnija.

EsadPlavi, nemoj siriti dezinformacije, Bosnjak se cita umjesto Musliman, a pitanje izbornog zakona i popisa iz 91 je sada mislim izlisno. Tj. ne primjenjuje se popis iz 91,zato postoji rjesenje - zove se 1.Mart koalicija.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#286 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by -LIBERO- »

BHCluster wrote:Zasto bi se neko nebi izjasnio kao (pod rubriku Ostali) Bosanac i Hercegovac a ne "gradjanin"
Pa ko mu brani ;-)

Pa poenta i jeste u tome, da niko nikome ne brani i ne negira njegov licni identitet. Sasvim jednostavno...sve dok se ne sudari sa teznjom (i jednih i drugih i trecih..konstitutivnih) da malo nabildaju svoje postotke :D :dance:
Last edited by -LIBERO- on 15/02/2013 01:19, edited 1 time in total.
esad_plavi

#287 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by esad_plavi »

Lug wrote:de ti prvo odgovori na postavljeno.. zasto je dobro da se Bosnjaci izjasne kao Bosanci.?
Nije meni upuceno pitanje, ali uzet cu slobodu da odgovorim. Ako pretpostavimo da su svi Bosnjaci za BiH, zar nije onda bolje da se svi Bosnjaci + svi ostali koji su za BiH izjasne u jednoj kategoriji? U protivnom na jednoj strani imas samo Bosnjake koji su za BiH, a s druge strane u isti kos stavljas Komsica i Covica. Time oduzimas od "probosanskih" a dodajes "antibosanskim" blokovima.,

edit: naravno, kako je zamisljen ovaj popis, ljude se tjera da biraju izmedju nacionalne i etnicke odrednice, i zato i nastaje cijela polemika, jer neko ne zeli da se odrekne jednog a neko drugog, a u pravilu, niko ne bi smio biti primoran da odabere jedno naustrub drugog, posebno zato sto su kategorije razlicite :x
Last edited by esad_plavi on 15/02/2013 01:18, edited 1 time in total.
Lug

#288 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

cyprus wrote:
-LIBERO- wrote:@cyprus, nemoj se praviti naivan..ti si kriv za sve..jer forstiras..sta god da forsiras, forsiras..al' si kriv :D

hoce li kampanja putovati u B.Luku?
cyprus

#289 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by cyprus »

Lug wrote:
cyprus wrote:

hoce li kampanja putovati u B.Luku?
Što to mene pitaš?
Lug

#290 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

esad_plavi wrote:
Lug wrote:de ti prvo odgovori na postavljeno.. zasto je dobro da se Bosnjaci izjasne kao Bosanci.?
Nije meni upuceno pitanje, ali uzet cu slobodu da odgovorim. Ako pretpostavimo da su svi Bosnjaci za BiH, zar nije onda bolje da se svi Bosnjaci + svi ostali koji su za BiH izjasne u jednoj kategoriji? U protivnom na jednoj strani imas samo Bosnjake koji su za BiH, a s druge strane u isti kos stavljas Komsica i Covica. Time oduzimas od "probosanskih" a dodajes "antibosanskim" blokovima.,

edit: naravno, kako je zamisljen ovaj popis, ljude se tjera da biraju izmedju nacionalne i etnicke odrednice, i zato i nastaje cijela polemika, jer neko ne zeli da se odrekne jednog a neko drugog, a u pravilu, niko ne bi smio biti primoran da odabere jedno naustrub drugog, posebno zato sto su kategorije razlicite :x
znaci lakse je da 45-50% Bosnjaka (po svim procjenama) predje na Bosanstvo, nego da Bosanci (5%) zauzmu mjesta ostalih koji ce se izjednaciti sa konstutivnima poslije Sejdic - Finci... i grade BiH zajedno..valjda im je isti cilj..dakle pitanje ostaje, zasto?
Last edited by Lug on 15/02/2013 01:25, edited 1 time in total.
esad_plavi

#291 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by esad_plavi »

BASS wrote:Ovog novog nicka se sjecam sa prvih rasprava o "bosancima" i ni do sada nije skuzio razliku drzavljanstvo/etnija.

EsadPlavi, nemoj siriti dezinformacije, Bosnjak se cita umjesto Musliman, a pitanje izbornog zakona i popisa iz 91 je sada mislim izlisno. Tj. ne primjenjuje se popis iz 91,zato postoji rjesenje - zove se 1.Mart koalicija.
Greska moja, istina, nisam shvatio sta je pitao. Mislio sam da je pitanje da li postoji neko mjesto "rezervisano" za Muslimane, na koje bi neko kao Bosnjak mogao konkurisati. U tom smislu ne postoji jer to nije ustavna kategorija. Istina mjesta koja su nekad zauzimali "Muslimani" sad zauzimaju Bosnjaci, tako da bi, kao Bosnjak bi mogao zauzeti ta mjesta. Izvinjavam se zbog nesporazuma.
BASS

#292 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

esad_plavi wrote:
Nije meni upuceno pitanje, ali uzet cu slobodu da odgovorim. Ako pretpostavimo da su svi Bosnjaci za BiH, zar nije onda bolje da se svi Bosnjaci + svi ostali koji su za BiH izjasne u jednoj kategoriji? U protivnom na jednoj strani imas samo Bosnjake koji su za BiH, a s druge strane u isti kos stavljas Komsica i Covica. Time oduzimas od "probosanskih" a dodajes "antibosanskim" blokovima.
Zato sto je biti Bosnjak pitanje identiteta a ne politike, to ponavljam vec 5-ti put. To što je neko Srbin ili Hrvat ne znači da je protiv BiH. Zasto ja da ja dovodim pitanje svoj identitet i da eksperimentisem sad sa nekim bosanstvom da bi pokazao da sam za BiH? Pro-BiH mozes biti i kao Bosnjak i kao Hrvat i Srbin i amerikanac i stajaznam
cyprus

#293 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by cyprus »

Ozbiljno, što etničku pripadnost povezujete sa političkim djelovanjem?... To je valjda isključivo pitanje identiteta, tj. sa kojoj se grupom pojedinac identifikuje, kojoj osjeća da pripada?
Lug

#294 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

cyprus wrote:Što to mene pitaš?
pa ti si Bosanac?! kampanja i jest da se "svi" izjasnimo kao Bosanci..
cyprus

#295 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by cyprus »

Lug wrote:
cyprus wrote:Što to mene pitaš?
pa ti si Bosanac?! kampanja i jest da se "svi" izjasnimo kao Bosanci..
Prije nego što počeš paušalno napadat ljude, informiši se ko šta zastupa i smatra... U svom prvom postu na ovoj temi sam rekao da mi se kampanja ne sviđa i da je ne podržavam... Ne podržavam ovo masovno soljenje pameti sa različitih strana... Valjda je svak dovoljno svjesan da zna kako se osjeća, ne mora mu niko to govoriti...
cyprus wrote:Nisam konstitutivan i ne podržavam kampanju... Po čemu se ovi razlikuju od Tokića i Dodika :-)

A kampanja nije ništa drugo nego mlaćenje para :oops:
Dakle, ovo adresiraj nekom drugom...
esad_plavi

#296 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by esad_plavi »

Lug wrote:
esad_plavi wrote:

znaci lakse je da 45-50 Bosnjaka (po svim procjenama) predje na Bosanstvo, nego da Bosanci (5%) zauzmu mjesta ostalih koji ce se izjednaciti sa konstutivnima poslije Sejdic - Finci... i grade BiH zajedno..valjda im je isti cilj..dakle pitanje ostaje, zasto?
E sad vec pricamo blize. U slucaju da Sejdic-Finci bude implementirano na nacin da nema nikakve razlike bilo gdje u BiH, pa da recimo Bosnjak ili Hrvat ili neko iz reda "Ostalih" moze biti npr. predsjednik RS-a, onda ne bi bilo nikakve razlike. Jos kad bi se takvi ljudi mogli izjasniti i dalje po svojoj etnickoj odrednici koja uistinu postoji (npr. da Zeljko Komsic ostane Hrvat), ali da se izjasni kao Bosanac -> Ostali po nacionalnoj kategoriji i kao takav bez gubitka svog identiteta ostvari puna prava u ovoj drzavi onda bi to bilo odlicno i ne bi bilo potrebe za nikakvim inicijativama.

Medjutim u sadasnjem ustavnom sistemu, onaj ko se izjasni kao Ostali automatski se odrice ogromnog broja javnih funkcija, a s druge strane negira svoj etnicki identitet, sto je po meni nedopustivo i zasto da neko (npr. Hrvat koji je za BiH) sebe hendikepira, kad druga strana (Bosnjaci) koja treba da im bude partner u izgradnji BiH ne zeli da izadje u susret.
Lug

#297 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

lapsus linqe.. :D i ne napadam, pitam?
Lug

#298 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Lug »

esad_plavi wrote:Medjutim u sadasnjem ustavnom sistemu, onaj ko se izjasni kao Ostali automatski se odrice ogromnog broja javnih funkcija, a s druge strane negira svoj etnicki identitet, sto je po meni nedopustivo i zasto da neko (npr. Hrvat koji je za BiH) sebe hendikepira, kad druga strana (Bosnjaci) koja treba da im bude partner u izgradnji BiH ne zeli da izadje u susret.
izvini, pa o cemu mi pricamo ovdje..
Stagolee

#299 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Stagolee »

Novi_Nick wrote:Svi Bosnjaci i Bosanci bosnjackog etnickog porijekla su sinonimi, oni su i jedno i drugo, samo zavisi kojima je maticna drzava rodjenja Bosna i Hercegovina a kojima nije.

Mogu li svi Bosnjaci izmedju sebe napraviti neki kompromis pa da samo Bosnjaci iz Bosne i Hercegovine imaju isto etnicko ime Bosnjaci i dvojnu nacionalnost. Da su po etnickom ili narodnom imenu Bosnjaci a da su u isto vrijeme dvojno nacionalni kao Bosnjaci/Bosanci. A da svi ostali Bosnjaci koji su rodjeni i zive u drugim drzavama Balkana ili svijeta imaju etnicko ili narodno ime Bosnjaci i samo jednonacionalno Bosnjaci?

Pojednostavljeno
Bosnjaci rodjeni u Bosni I Hercegovini i oni koji imaju BH drzavljanstvo da se izjasnjavaju:
2. Dvojna nacionalnost Bosnjaci/Bosanci
Dijsapora u svijetu porjeklom iz BiH da se izjasnjava isto ovako.

Bosnjaci rodjeni u drugim drzavama Balkana, Turske i drugih drzava svijeta da se izjasnjavaju:
2. Jedna nacionalnost Bosnjaci
Njihova Bosnjacka Dijsapora u svijetu porjeklom iz drugih drzava da se izjasnjava isto ovako.

Sta mislite o ovom prijedlogu da li bi to moglo rijesiti sve dileme svih Bosnjaka kada su oni i u kom smislu i kada i pod kakvim okolnistima i gdje i u kakvim drzavama samo Bosnjaci u etnickom i nacionalnom smislu a kada su ujedno i Bosnjaci i Bosanci?
:lol:

Prisvojio bi i državu za sebe ali i zadržao sve Bošnjake sveta. :mrgreen:

Jedino što bi dobio je nova podela među Bošnjacima.

Jedini način da ostvariš šta si naumio je da sve Bošnjake sveta ubediš da se izjasne samo i jedino kao Bosanci.
esad_plavi

#300 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by esad_plavi »

BASS wrote:Zato sto je biti Bosnjak pitanje identiteta a ne politike, to ponavljam vec 5-ti put. To što je neko Srbin ili Hrvat ne znači da je protiv BiH. Zasto ja da ja dovodim pitanje svoj identitet i da eksperimentisem sad sa nekim bosanstvom da bi pokazao da sam za BiH? Pro-BiH mozes biti i kao Bosnjak i kao Hrvat i Srbin i amerikanac i stajaznam
Pa to je upravo ono sto ja govorim sve vrijeme. Kako je postavljen i ovaj popis i mnoge inicijative, ono nas tjera ili da biramo samo etnicki identitet (i time iskljucimo znacajan dio nasih zemljaka) ili da se odricemo svog identiteta. Zato ja i zagovaram iskljucivo Bosanstvo na nacin da nikoga nece ostaviti bez svoje etnicke, vjerske, jezicke ili bilo koje druge odrednice, vjerujem da ova inicijativa odgovara tome, ali isto tako vjerujem da popis stanovnistva ne odgovara toj koncepciji. Po meni, najbolji primjer prave gradjanske inicijative je Inicijativa 1. Mart. - ona se poziva na nas drzavni Ustav, odnosi se na sve gradjane, nikoga ne iskljucuje, ne moze joj se pera odbiti :bih:
Locked