Plenum građana (internetski-virtuelni)

zlajci

#76 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by zlajci »

Hugo Boss wrote:Zvanično ukinut "bijeli hljeb"
Ne mogu opisati svoju sreću. :kiss:
Nadam se da će Tuzla biti vodić za ostale krajeve i da više nikada, ali nikad građani i radnici neće dopustiti donošenje ovakvih bezobrazno nepravednih pravnih normi!
muminovic

#77 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by muminovic »

Uvesti naplatu parkinga pred sve institucije, po cijenama kojima i mi placamo 2-3 KM po satu, pa kada dodju na posao da uredno za svoj privatni auto plate cijeli dan parking, ili da si kupe godisnju ili mjesecnu kartu.

Na njihov zahtjev.
Max Bunker

#78 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Max Bunker »

Bogam', daBogda kceri da te beg uzme a cigani se oko kuce vrte. Zakon je tu oblast uredio i dao pravo bivsim ministrima da primaju platu i nakon isteka mandata. Vrlo lako se moze desiti da se ova odluka vrati, jer nije odluka izvor prava vec zakon. Moze se desiti (a to samo lud moze uraditi) da neko sutra tuzi Vladu TK i dobit ce spor na sudu.
Max Bunker

#79 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Max Bunker »

muminovic wrote:Uvesti naplatu parkinga pred sve institucije, po cijenama kojima i mi placamo 2-3 KM po satu, pa kada dodju na posao da uredno za svoj privatni auto plate cijeli dan parking, ili da si kupe godisnju ili mjesecnu kartu.

Na njihov zahtjev.
Divna ideja ali kao po pravilu, lupas.
Hajmo onda uvesti i da bi bio clan, odnosno da bi se mogao kandidovati na izborima, da moras u budzet "upumpati" 500 000 KM (bilo svojih, bilo kroz investiciju). Ha ja, kad je dernek nek' i hala gori.

P.S.
Mislim, nemoj me pogresno shvatiti ali ovdje se krenulo sa razvodnjavanjem zahtjeva i preslo se na "zelje i pozdrave". Neku noc gledam TVSA i momka mi je jako zao (bez ikakvog foliranja) ali on je izasao na demonstracije da bi ukazao na odnos "Rad-a" prema njemu i to je njemu bitno.
jon_jovi

#80 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by jon_jovi »

Ako Bakiru i Zlatku zaprijeti pad sa vlasti oni će dovesti četnike i ustaše da ih brane. Oni su već doveli njih da brane predsjedništvo u prošli petak gdje su se brutalno razračunali sa demonstrantima. Nadalje, nisu sam Srpski i Hrvatski političari ubijedili svoje narode da je ovo revolucija uperena protiv njihovih nacionalnih interesa. I Bošnjački političari ubijedili su jedan dio Bošnjaka da je ova revolucija uperena protiv interesa Bošnjaka. U ovoj situaciji protesti ili revolucija su usporeni ako već nisu došli i u čorsokak.
guber90

#81 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

Hugo Boss wrote::lol:
jebem li ga ovo je ludnica
dopisujem se s rođom iz Minhena (tamo je 20 i nešto godina) i sav sretan mu pišem, sjebali smo bagru, nema im više "bijelog hljeba", kad čovjek odgovara
To ti je zapadni zakon. I ovdje je tako. Mislim 18 mjeseci da mogu ponovo se snaći naći novi posao.
:lol: jebo lud zbunjenog
Jeste to, al mi zapada vidjeli nismo, osim onog divljeg. Kada budu radili kako treba, kada narod ne bude spavao po satorima i gladovao, neka uvode sebi i crni i integralni hljeb ako hoce :).
jon_jovi

#82 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by jon_jovi »

Oni to neće ništa izvršiti. Na djelu je kontrarevolucija. Medijska hajka protiv onih koji su se drznuli da izvode revoluciju. Dodik i Ćović su se opredjelili za stranu kontrarevolucije a to jeste za Zlatka i Bakira. Ali imamo i mi konja za trku pa je sinoć na FTV bila jedna fina emisija o Zlatku i Bakirovim švercerima oružja koja nikoga ne bi trebala ostaviti u dilemi o kakvim se tu hoštaplerima radi.
Revolucija i kontrarevolucija. Šta se dešava? Trenutno nam se dešava time out. Vremenski vakum. Svaka strana se organizira i priprema i nastavak će sigurno usljediti.
guber90

#83 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

Evo izvjestaja plenuma TK :).

IZVJEŠTAJ O SASTANKU DELEGACIJE PLENUMA GRAĐANKI I GRAĐANA TK SA KOLEGIJEM SKUPŠTINE TK

Delegacija Plenuma u sastavu Ankica Đurić, Atif Dedić, Nedžad Ibrahimović, Edib Pozderović, Amir Bajramović i Elizabeta Lukačević, jučer, 14. 2. 2014. god u 13.00 sati sastala se sa članovima Kolegija Skupštine TK.

Kolegij Skupštine je sumirao rezultate saradnje sa Plenumom građana istakavši da je, kao dio te saradnje, Skupština TK jučer jednoglasno usvojila jedan od zahtjeva Plenuma, onaj koji se tiče tzv. “bijelog hljeba”. Ta je pogodnost omogućavala izabranim zastupnicima i članovima vlade da i nakon isteka mandata godinu dana primaju plaću i uživaju niz ostalih pogodnosti koje su im bile na raspolaganju. Usvajanjem ovoga zahtjeva Plenuma, budžet TK je uštedio više od milion konvertibilnih maraka.

Predsjednik kolegija Skupštine TK Slađan Ilić je također tom prilikom izjavio da će Skupština TK i dalje sarađivati sa zahtjevima koji dolaze sa Plenuma i u granicama zakonskih mogućnosti izlaziti im u susret.

Članovi delegacije Plenuma zahvalili su Skupštini TK na efikasnosti realizacije zahtjeva koji putem Plenuma dolaze do Kolegija i do Skupštine TK. Nedžad Ibrahimović je izjavio da je dobro da su Kolegij i Skupština TK prepoznali Plenum građanki i građana kao onu građansko/organizacionu instancu sa kojom se pregovora i sa kojom se pregovori i dalje nastavljaju.

Također, delegacija je upoznala članove Kolegija Skupštine da se mirni protesti dalje nastavljaju.
prometheus

#84 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by prometheus »

Volio bih da vam predstavim svoje iskustvo posljednjih godina i sve moguce aspekte, detalje, osjecaje i cinjenice, ali na zalost, neke stvari se ne mogu nauciti dok se ne prozive.

Ne znam koliko ste pratili desavanja u svijetu, masovne proteste, antikapitalisticke pobune, osjecaj da se nesto veliko desava, adrenalin i ubrzan ritam srca... Sve je pocelo 2011. u Spaniji pokretom "Prava Demokratija Odmah!" (Democracia Real Ya!), u kojem sam bio aktivan ucesnik u protestima, na plenumima, informativni stand na trgu 24h... Sve miroljubivo, bez nasilja, pun energije i nade. Kasnije ga mediji nazvase "Pokret 15M", posto je nastao 15-og maja, i prva pocinjena greska je sto svi prihvatise tu skracenicu.

Taj pokret je inspirisao "Occupy Wall St", satorska okupacija parkova, trgova i okolice finansijskih i drzavnih institucija. Trg "Sol" (sunce) u Madridu je inspirisao masovnu globalnu solidarnost sa pokretom, ciljevima i idejama, pa su trgovi glavnih gradova svijeta cvjetali satorima i manifestacijama. Haus, kazem vam srce je jako lupalo, sistem se "kolebao"... Bec, London, Atina, Lisabon, Brisel, Rio de Zaneiro, NY...

Kontah u sebi "evo konacno prilika i za moju Bosnu". Medjutim, prateci medije i u razgovorima sa svojima, haman jedva se nesto culo o nekim tamo protestima. Zanimljivo, isto tako bosanski protesti su kao usput i skraceno upraceni u citavoj medijskoj aparaturi ovdje. Neki me pitaju "sta se to desava kod vas", nesvjesni da ste tamo postigli nesto sto u citavoj Spaniji nisu uspjeli nakon skoro 3 godine protesta, manifestacija i satora, sve pacificno. Takodje je veoma zanimljivo s kojim intenzitetom su praceni "arapsko proljece", ili ukrajiski protesti npr. Da ne govorimo kada su u pitanju nemiri u Moskvi, Karakasu ili Teheranu, ali to je druga tema, samo vrijedi spomenuti radi preglednosti situacije.

Ovdje pade pokoji kunic, zrtveni pijun (blagajnik vodece stranke, koji ima u Svici i Panami preko 40M€, vlasnici nekih firmi koji su dobivali poslove bez konkursa, predsjednik udruzenja poslodavaca kojem je kaucija 50M€ itd). Sitne ribice. Kada jedan hrabri sudac (jer nisu svi takvi) strpa u zatvor bankara, koji je doveo do bankrota jedne od najvecih banaka drzave, i cije spasavanje kosta preko 20.000M€ koji ce spanci otplacivati narednih 10ak godina, nije proveo ni 24h u zatvoru i odmah je pusten, a sudac optuzen i otklonjen sa tog sudskog procesa. Dakle, imaju nivoi i kategorije, neki su nedodirljivi.

Ne zelim da odugovlacim, prelazim na interesantni dio. Volio bih da ste samo svjesni koliko je sve izrezirano, scenirano, koliko nevjerovatnih podudarnosti, "slucajnosti", spika politicara, medija, laznih revolucionara, kako sve istim tokom tece, razvija se, i lagano opusta i nestaje... Ne znam kako da vam to docaram, ali je strasno podudaran tok dogadjanja u svim aspektima ove "revolucije", koja na kraju, vidite primjer Evrope, znate kako zavrsava.

I zelim da vam kazem kako se ovdje "revolucija" ugasila: ugasili su je "plenumi" (koji, za razliku ovdje nazvase "asamblea"). Dozvolili su ljudima okupljanje, narod pun energije zeli promijeniti nesto (neki par zakona a neki cio sistem), a vise ljudi u kaficima 10ak metara od plenuma nego "revolucionara"... Tuzno.

Svi jednak glas - to samo od sebe ubija pokret. 1000 ljudi 1000 cudi, neki visoko obrazovani a neki jedva sastave recenicu bez greske u vokabularu. Drugo, umjesto kolektivne vizije, svak bi da bude dio revolucije ali samo ako odgovara licnim interesima i idejama, bez imalo zrtvovanja i bez volje za konsenzusom. Takvi smo po prirodi valjda.

Nista se nije promijenilo, cak sta vise, povecan je PDV, porez na dohodak radnika, smanjeno oporezivanje krupnog kapitala, penzije i plate nedovoljne za zivot pa se ide u Karitas po hranu... Niti jedan politicar nije dao ostavku, a 80% njih je umjesano u malverzacije, stele, mito, utaja poreza... Samo budale ovdje ne kradu. U Madridu godisnje se dogodi oko 10000 manifestacija. Jedino sto su postigli je prekid privatizacije bolnica, sto i nije mala stvar, ali je zrno u moru nepravde.

Ja sam izgubio nadu u narod i volju za borbom, sad samo gledam svoj posao, i ponekad galamim kao sada. Cilj politicke marve i zlocinackog kapitala je postignut. Idemo korak dalje u globalizaciju, kapital je pobjedio ovaj rat kao sto to rece Warren Buffet.

Vas ce tamo Soros fino organizovati, napravice NVO za sva polja i pitanja: gay populaciju, porodicno naselje, politicke aktiviste... I svi lagano u red i bez frke idemo dalje...

Oprostite na pesimizam, ali ako mozete ovo predvidjeti, mozda mozete nesto drugacije uciniti. Sretno.
dunkemm3

#85 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by dunkemm3 »

Jedaj

#86 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Jedaj »

Jedno bih molio organizatore I moderatore plenuma a to je da ukinete taj stvarno kontraproduktivan prijedlog da gradjani mogu iznjeti svoj stav za dvije minute. Ne moze se ni jedna kriticka misao sa povezivanjem stvarnih uzroka I posljedica artikulisati u 2 minute, pa se plenumi svode na pijacno nadvikivanje gdje gradjani jedva stignu da izgovore ono sto ih najvise tisti-socijalno stanje, ali niko nema sansu da kaze kako smo dospjeli u tu situaciju I sta je glavni uzrok. Svaki diskutant treba napisati svoj stav na jednoj stranici, izaci to procitati I dati Plenumu kao dokument za kompilaciju konacnih zahtjeva.
dunkemm3

#87 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by dunkemm3 »

dunkemm3

#88 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by dunkemm3 »

Post Reply