Plenum građana (internetski-virtuelni)

Mister Yes

#51 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: nije samo prestiz, SK ipak finansira metar institucija koje imaju dosta siri znacaj od samog kantona...
Ako imaju širi značaj od kantona onda bi se trebale finansirati iz budžeta Federacije a da Sarajevo ima koeficijent recimo kao Goražde (1,2 čini mi se). Tek toliko da se začepe usta majoriziranima koji sada taj koeficijent 2 navode kao glavni motiv i razlog za famozni "treći" :roll:
Alfons Kauders

#52 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: nije puno, cak je i malo s obzirom u kakvom su nam stanju zdravstvene institucije
Misliš obrazovne? Zdravstvo troši "samo" 3,7 miliona u kantonu. Na federalnom nivou je očigledno najveći teret zdravstva.
au, sorry do mene je - mislio sam da se zadnji paragraf odnosi na zdravstvo, a prvi na skolstvo

federalni nema veze sa zdravstvom - a pare nisu u budzetu vec u ZZO, vanbudzetski fond na nivou kantona... otuda mala potrosnja u ministarstvu, jer 99% para je u fondu kod Radeljasa a.s. (znakovito je da niko nije trazio njegovu smjenu, ali eto - sta se moze kad ljudi ne prate igru)
wolf07

#53 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by wolf07 »

Hugo Boss wrote:koja krivična djela ? za koga ?
za ovu sadašnju banditsku vlast jer su im fotelje ili sjebane ili u opasnosti

ameri carevi su smislili odličnu definiciju...KOLATERARNA šteta...roknu Tomahavk i ubiju "usput" 100 civila i to definišu kao kolaterarnu štetu i nikom ništa

tako treba gledat i ove spaljene zgrade-bastione osionosti i bahatosti političko-birokratsko-admisnitrativne bande
koja je uostalom glavni krivac zbog čega je do toga i došlo

srećom nije bilo ljudskih žrtava
Jah, samo sto tomahawku meta nisu ti civili vec neko drugi a njih jadnike pobiju usput, ovdje je cilj bila zgrada koja je spaljena. Jos nisu dali da vatrogasci pridju. Koja kolateralna steta koji bakraci.
Alfons Kauders

#54 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote: nije samo prestiz, SK ipak finansira metar institucija koje imaju dosta siri znacaj od samog kantona...
Ako imaju širi značaj od kantona onda bi se trebale finansirati iz budžeta Federacije a da Sarajevo ima koeficijent recimo kao Goražde (1,2 čini mi se). Tek toliko da se začepe usta majoriziranima koji sada taj koeficijent 2 navode kao glavni motiv i razlog za famozni "treći" :roll:
da, ali nema politicke volje

sarajevo je godinama guralo institucije koje imaju dosta siri znacaj od poteza sebilj-ilidza, nerijetko i onda kada za to nije bilo zakonskog osnova... cijela drzava bi npr. trebala finansirati zemaljski muzej, a ljudi ni na nebu ni na zemlji - svaciji su i niciji

sto se tice prica o majorizaciji, u njih vjeruju samo nepismeni imbecili s habe foruma... istina je da vecinski bosnjacki kantoni redovno trose otprilike 3-3.5 puta manje na administraciju od vecinski hrvatskih kantona... ne da su nasi paraziti manje pohlepni, vec jednostavno veci su kantoni - a valja imati iste institucije bilo da imas 50,000 poreskih obveznika ili 500,000
madner

#55 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by madner »

wolf07 wrote:
Mister Yes wrote:
Michio Kaku wrote: Budžets KS je duplo veći od budžeta TK i ZDK iako je broj stanovnika približno isti.
Da, Kanton Sarajevo ima koeficijant 2 a Tuzla i Zenica 1. Ali sigurno postoji neki razlog zašto je to tako. Eto dobrog pitanja za @madnera ili neku drugu sveznalicu? :?
Ne treba biti sveznalica, postoji razlog - Sarajevo je bezobrazno! Sta to Sarajevo izvozi, proizvodi? Za razliku od Sarajeva TZ i ZE kantoni imaju pristojan spisak: po jedna termo-elektrana u oba kantona, rudnici, cementare, drvoprerada, papir, tekstil... Potrebno je samo da si bezobrazan i da onda uciteljica ili medicinska sestra u SA bude duplo vise placena nego u ZE ili TZ (ovo mozda i nije sasvim tacno, ali mozda i jeste, ko ima tacan podatak - bujrum).
Sarajevo izvozi najveci broj strucne radne snage. :D
Mada neki misle da fakulteti u Cajnicu predstavljaju bolje insititucije. Univerzitet ti je recimo na tom budzetu, kao i drzavna bolnica.

Razlike u plati nisu tolike ni blizu. Mozes naci podatke na stranici zavoda za statistiku.
Mister Yes

#56 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote: federalni nema veze sa zdravstvom - a pare nisu u budzetu vec u ZZO, vanbudzetski fond na nivou kantona... otuda mala potrosnja u ministarstvu, jer 99% para je u fondu kod Radeljasa a.s.
Vidim ja malo para za zdravstvo. Hvala na pojašnjenju :thumbup:
Alfons Kauders

#57 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Alfons Kauders »

Hugo Boss wrote:
i ovdje nisu bile cilj zgrade, nego ostavke govnara, konkretno Čauševića, koji šalje policiju da tuče "bagru" i izaziva još veći revolt
rezultat: nekontorlisana stihija, koja je izmakla kontorli ali i uspjela da dovede konačno do ostavki govnara i kolateranu štetu u spaljivanju zgrada
prvo - off topic

drugo - niko ih nece amnestirati niti to moze
zlajci

#58 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by zlajci »

Neko je pitao, vidim ima raznoraznih objašnjenja, ali recimo da je najbliže istini sljedeće:

Raspodjela javnih prihoda i financiranje entiteta i kantona je riješeno Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji. Nama su ovom slučaju interesantni kantoni što izgleda ovako:

1. kantoni se financiraju iz dijela raspodjele javnih prihoda sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, a koji je namijenjen Federaciji (naravno ostali dio prihoda ide i RS-u i Brčko DC-u) i to iznosu od cca 51%

2. pojedinačna raspodjela ovih 51% se raspoređuje na kantone na osnovu 4 parametra:
- broj stanovnika koji nosi 57 %
- broj učenika u osnovnom obrazovanju koji nosi 24%
- broj učenika u srednjem obrazovanju koji nosi 13%
- površina kantona 6%

3. Po meni nažalost, među parametrima nema ekonomskog parametra tj.onog koji će u međuzavisnost staviti i treutak stvaranja nove vrijednosti tj. stvaranja fer raspodjele sa ekonomskog stanovišta. Iz toga proizilazi sljedeća tačka.

4. Kada se matematičkim radnjama dođe do konačnog iznosa koji sleduje neki kanton javlja se povlašteni status Kantona Sarajevo čiji se iznos množi koificijentom 2...pa tako npr. Zenički i Tuzlanski kanton iako sa mnogo jačom industrijom, izvozom i realnim sektorom dobiju zajedno za nijasnu više nego Kanton Sarajevo. Da Sarajevo ne bude izuzetak Goraždanski kanton također ima povlašteni koficijent 1,8. Ako se ne varam i Posavskom je povišeno blago (možda na 1,1 ili 1,2)zbog poplava i suša, ali nije ni bitno.

Neka me niko pogrešno ne shvati. Ovo nije napad Tuzle i Zenice na Sarajevo. Ovo su samo činjenice o raspodjeli javnih prihoda koje su rezultat nepravedne pravne norme i najkraće rećeno, ovo nije u redu!

p.s. neko je gore napisao da u Kantonu SA ima najviše policije pa samo info da najmnogoljudnije ministarstvo unutrašnjih poslova je MUP TK.

Pozdrav ;-)
GandalfSivi

#59 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by GandalfSivi »

Kratke smo mi pameti. Cuj Cenicku za mandatara vlade TK :skoljka: S druge strane, Adis je pozitiva lik, pametan je, a politicari redom zesce cvikaju od njega. Mislim da ima i PHD, sto je kod nas rijetka i ne bas trazena osobina. Samo sumnjam da bi on to htio, kako god okrenes morao bi suradjivati sa likovima koji mu se vjerovatno zesce gade...
guber90

#61 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

zlajci wrote:p.s. neko je gore napisao da u Kantonu SA ima najviše policije pa samo info da najmnogoljudnije ministarstvo unutrašnjih poslova je MUP TK.

Pozdrav ;-)
Pa po meni je ovaj dio i logican jer je najmnogoljudniji kanton, a potvrda ove tvoje tvrdnje se mogla vidjeti drugog dana protesta u Tuzli kada je prema nekim procjenama bilo oko 600-tinjak policajaca (ne znam koliko je realna cifra) na ulicama Tuzle, mada treba uzeti u obzir da je bilo tu jedinica FUP-a, jedinica MUP SK, MUP ZE-DO itd.
homar

#62 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by homar »

ZAHTJEVI (prijedlog):

1. NEOPOZIVA OSTAVKA PREMIJERA NIKŠIĆA I KOMPLETNE VLADE FEDERACIJE BIH.

2. DA POLITIČKE PARTIJE PRESTANU DA KORISTE OVU SITUACIJU I PROMOVIŠU MEĐUNACIONALNE SUKOBE KAKO BI OSTALE NA VLASTI.

3. SMIJENJENIM ČLANOVIMA VLADA UKINUTI PLATE I POSLATI IH NA BIRO ZA ZAPOŠLJAVANJE.

4. SMANJITI PLATE ADMINISTRACIJI ZA 50% A MAKSIMALNA PLATA DA BUDE DVIJE PROSJEČNE PLATE U F BiH.

5. SMANJITI ADMINISTRACIJU ZA 50%.

6. FORMIRATI VLADE NA SVIM NIVOIMA OD NESTRANAČKIH EKSPERATA.

7. NEDOZVOLITI POLITIČKIM STRANKAMA I POJEDICIMA DA KORISTE BORAČKA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU KRIMINALA I KORUPCIJE.
emmir1

#63 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by emmir1 »

homar wrote:ZAHTJEVI (prijedlog):

1. NEOPOZIVA OSTAVKA PREMIJERA NIKŠIĆA I KOMPLETNE VLADE FEDERACIJE BIH.

2. DA POLITIČKE PARTIJE PRESTANU DA KORISTE OVU SITUACIJU I PROMOVIŠU MEĐUNACIONALNE SUKOBE KAKO BI OSTALE NA VLASTI.

3. SMIJENJENIM ČLANOVIMA VLADA UKINUTI PLATE I POSLATI IH NA BIRO ZA ZAPOŠLJAVANJE.

4. SMANJITI PLATE ADMINISTRACIJI ZA 50% A MAKSIMALNA PLATA DA BUDE DVIJE PROSJEČNE PLATE U F BiH.

5. SMANJITI ADMINISTRACIJU ZA 50%.

6. FORMIRATI VLADE NA SVIM NIVOIMA OD NESTRANAČKIH EKSPERATA.

7. NEDOZVOLITI POLITIČKIM STRANKAMA I POJEDICIMA DA KORISTE BORAČKA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU KRIMINALA I KORUPCIJE.

Ja zaista ne mogu da vjerujem da neko ovo radi.

Pa dajte ljudi prestanite sa ovim glupostima , sa ovakvim zahtjevima nikad se neće sa mrtve tačke da krene.

Prvo Vlada Federacije je ionako u teh.mandatu!!!

Nemoj da sada shvati neko da sam za vladu , dakako da nisam i za mene su redom lopovi , ali moramo da idemo korak po korak.

Zašto smo prešli sa kantona na federaciju a da od kantona ništa dobili nismo?

Kome je to u interesu?

Pa mi moramo da se vratimo na kantonalni nivo i da tražimo konkretne zahtjeve.

Da smanjimo primanja dužnosnicima , ukinemo im pravo da mogu biti i u komisijama , službena vozila i da ne nabrajam dalje.
Taj novac usmjeriti na druga mjesta.

Šta mi imamo od smjena?

Nemamo apsolutno ništa jer će doći drugi lopovi , sve što možemo time da napravimo jeste evenutalno povećanje broja vila na Poljinama.

Nadalje , mi ne možemo da sami smjenjujemo federalnu vladu jer su tu i Hrvati pitaju.

Ok , možemo ali onda šaljemo loše poruke Hrvatima a hranimo hrvatske nacionalističke stranke.

Na kraju krajeva ako tim putem krenemo to je i vrlo opasno jer najmanje što nam sada treba jeste rast međunacionalnih tenzija.

Kažeš smjena vlasti na svim nivoima.

Pa ko će da vodi državu , sistem možeš da mjenjaš pomalo , korak po korak ali ne možeš da ga urušavaš.

Hoćemo li haos i bezvlašće na ulicama .

Ljudi vratimo se na kantonalni nivo i tražimo realne i ostvarive zahtjeve , nemoj da sa nama manipuliraju i da zastupamo interese nekih stranaka.

Kada završimo sa kantonom predat ćemo zahtjeve na federalni nivo posebno kada su u pitanju federalne kompanije tipa bh telekom , el. priveda .

Vrlo brzo su izbori tu , tada ćemo ako Bog da smjenimo ovu vlast tako da svi na izbore izađemo , ali period do izbora da iskoristimo da trenutna vlast ispuni set naših mjera i zahtjeva.
Baby Jane

#64 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Baby Jane »

Cudi me samo kako niko ne spominje zahtjeve "radnika" BPK, koji izmedju ostalog ukljucuju:

- privatizaciju kantona i kantonalnog tuzilastva :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: (I shit you not)
- legalizaciju bespravno izgradjenih objekata
- izmirivanje kreditnih zaduzenja za najveca preduzeca u BPK
- prepisivanje drzavne imovine u vlasnistvo tih istih preduzeca

Krimosi koriste situaciju. Ove zahtjeve sjeo Bekto i napisao sta je sanjao vece ranije. Mislim da ne bi bilo lose, pa malo sa inspekcijom upasti u te firme, malo pretresti ugovore, uvjete rada, i prekovremene 8-)

A, naravno, narod kao narod, mulci, ne bune se protiv direktora, jerbo 360 KM je super plata.
Capsicum

#65 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by Capsicum »

emmir1 wrote: Ja zaista ne mogu da vjerujem da neko ovo radi.

Pa dajte ljudi prestanite sa ovim glupostima , sa ovakvim zahtjevima nikad se neće sa mrtve tačke da krene.

Prvo Vlada Federacije je ionako u teh.mandatu!!!

Nemoj da sada shvati neko da sam za vladu , dakako da nisam i za mene su redom lopovi , ali moramo da idemo korak po korak.
Jest, jest, u tehnickom mandatu, a rade ko da nisu. Pusti suplju. Sto se njih tice, oni bi mogli u tehnickom mandatu vladati do kijametskog dana.
emmir1 wrote:Zašto smo prešli sa kantona na federaciju a da od kantona ništa dobili nismo?

Kome je to u interesu?

Pa mi moramo da se vratimo na kantonalni nivo i da tražimo konkretne zahtjeve.

Da smanjimo primanja dužnosnicima , ukinemo im pravo da mogu biti i u komisijama , službena vozila i da ne nabrajam dalje.
Taj novac usmjeriti na druga mjesta.
Daj nemoj bit smijesan. To su djeciji zahtjevi. Sistem ne valja jer je lose koncipiran, u svojoj srzi je pokvaren. Nece nam biti nista bolje ako neko ne bude u nekoj komisiji ili bude neko jeftinije auto, smanjimo racune za telefon. To su sitnice. Sistem treba mijenjati!
emmir1 wrote:Šta mi imamo od smjena?

Nemamo apsolutno ništa jer će doći drugi lopovi , sve što možemo time da napravimo jeste evenutalno povećanje broja vila na Poljinama.
Imamo itekako. Treba napraviti brzi rez, sprijeciti dalju pljacku. Ne smije se davati bandi na vlasti vrijeme za pregrupisavanje. Smjene trebaju da im pokazu da nicija nije do zore gorila, da to sto su dosli na neku poziciju ne znaci da mogu 4 godine narod jebavat u zdrav mozak i da ih narod, ako ih je vec izabrao, moze i smijeniti! Bahatost koju pokazuju cim su stupili na svoje funkcije je prosto nevjerovatna. Znaci ako i dodju "drugi lopovi" treba da znaju da ce im narod doc glave!
emmir1 wrote:Nadalje , mi ne možemo da sami smjenjujemo federalnu vladu jer su tu i Hrvati pitaju.

Ok , možemo ali onda šaljemo loše poruke Hrvatima a hranimo hrvatske nacionalističke stranke.

Na kraju krajeva ako tim putem krenemo to je i vrlo opasno jer najmanje što nam sada treba jeste rast međunacionalnih tenzija.
To je podvala vladajuce garniture. Losa vlast je losa vlast, briga me sta o tome misli neki narod. Ja kao gradjanin ove drzave imam pravo da trazim smjenu nesposobne i korumpirane vlasti. Ako to nekome salje neku poruku, zaboli me.
emmir1 wrote:Kažeš smjena vlasti na svim nivoima.

Pa ko će da vodi državu , sistem možeš da mjenjaš pomalo , korak po korak ali ne možeš da ga urušavaš.

Hoćemo li haos i bezvlašće na ulicama .
Hajde nemoj bit neozbiljan. Pomislit cu da si neko dijete od 10 godina. Smjena znaci da daju ostavke i da se pod hitno organizuje izbor novih. Ne znaci smjena da istog dana izbacis ministra na ulicu, ima da radi svoje redovne zadatke (bez novih zaduzivanja i nekakvih megalomanskih projekata, znaci potpisi sto je neophodno za osnovno funkcionisanje institucije) dok se ne postavi novoizabrani. A korak po korak treba ici, samo sto je prvi korak da svi daju ostavke, a dalje po proceduri, ekspertna/privremena vlada, vanredni izbori, nova vlada. A sto se tice haosa, imamo mi haos vec 20 godina...
emmir1 wrote:Ljudi vratimo se na kantonalni nivo i tražimo realne i ostvarive zahtjeve , nemoj da sa nama manipuliraju i da zastupamo interese nekih stranaka.

Kada završimo sa kantonom predat ćemo zahtjeve na federalni nivo posebno kada su u pitanju federalne kompanije tipa bh telekom , el. priveda .
Apsolutno se ne slazem. Ne moramo igrati po njihovim pravilima. Zasto bi nastavili da radimo u skladu sa sistemom koji je stvoren da bi se na njegovom celu zadrzali svi ovi kriminalci?! Treba mijenjati sistem. Jedna od najbitnijih stvari koje trebamo zahtijevati je izmjena izbornog zakona uvodjenjem mogucnosti za trazenje vanrednih izbora uz odredjen broj potpisa gradjana.

Sto se tice zahtjeva za kompanije... Kome ces bolan slati zahtjeve? Pa shvatas li ti da je cijelo sudstvo u sluzbi vladajuce oligarhije?! Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Da bi bilo ikakvog efekta od nekog preispitivanja poslovanja, kaznjavanja mita i korupcije, kriminalne privatizacije i sl, moraju se napraviti posebni antikorupcijski sudovi u koje treba dovesti strane sudije i tuzioce i dati im izuzetno visoke plate, da bi ostali nezavisni.
emmir1 wrote:Vrlo brzo su izbori tu , tada ćemo ako Bog da smjenimo ovu vlast tako da svi na izbore izađemo , ali period do izbora da iskoristimo da trenutna vlast ispuni set naših mjera i zahtjeva.
Izbori svakako, ali do izbora se moze stosta mijenjati. Dug je to period za cekanje. Ne znam za tebe, ali ja vise nemam vremena za bacanje. Hocu normalnu drzavu sto prije. Prodje mi zivot igrajuci po njihovim nakaradnim pravilima i cekajuci da se sistem popravi "korak po korak".
emmir1

#66 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by emmir1 »

@ capsicum

Ma da skratimo odmah i da kažemo da od sutra želimo da je ovo Švicarska??

Bogami ti kao djete šta si sve nabrojao , ti kao da si sa marsa pao juče u Bosnu.

Daj se saberi i pokušaj malo da budeš realan.

Sve bih ja to tako ali treba da znamo koliko možemo.

Budemo li sad u ovom momentu tražili takve stvari nećemo dobit ništa u to budi siguran.

Na ulicama je 200 ljudi a ne 200 hiljada ljudi.
JaneEyre

#67 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by JaneEyre »

Hugo Boss wrote:Odgođen plenum građana Sarajeva

Sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva završen je nakon nepunih sat vremena tokom kojeg se moglo čuti nekoliko desetina zahtjeva i prijedloga. Završen je jednim zaključkom a to je da se sljedeći sastanak održi u većem prostoru u petak u 17:30 sati, najvjerovatnije u Zetri.

On je pročitao prijedlog dnevnog reda koji se odnosi na formulaciju zahtjeva Plenuma iznesenih tokom protesta i zakazivanje narednih sastanaka Plenuma. Prisutni građani su iznijeli svoje zahtjeve, od traženja ostavki nadležnih preko zdravstvene zaštite za sve građane do nepodnošenja krivičnih prijava protiv učesnika u demonstracijama.

Čaralić Esad iz Vogošće, diplomirani mašinski inžinjer u penziji i bivši logoraš, kazao je da je na današnji sastank došao kao građanin Sarajeva.

"Sve ovo što se dešava je zbog naših lopova koji su nas pokrali. Dokle ćemo mi trpiti ovaj njihov lopovluk", kazao je on.

Kemal Idrizović, nezaposleni demobilisani borac, kaže da je njegov jedini zahtjev smjena Federalne vlade.

Hajro Nurković, penzionisani pilot mlaznih aviona i helikoptera, kaže da su demonstracije izbile zbog siromaštva, bahatosti i nepravde političara.

"Tražimo ostavke svih kantonalnih vlada. Ustanoviti prijelaznu vladu do sljedećih izbora", kazao je Idrizović.

Prisutni traže donošenje novog zakona o platama kantonalnih funkcionera, te donošenje novog pravilnika o plaćama u svim državnim preduzećima.

"Pokušavaju nam ovdje proturiti nerealne zahtjeve, pokušavaju nas okrenuti jedne protiv drugih. Moramo se dogovoriti, manje visoke politike, a više ekonomsko socijalnih prijedloga", kazao je jedan od govornika.

Murat Šećeragić, penzioner iz Sarajeva, kaže da hitno treba napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti. "Hitna zdravstvena zaštita za sve građane na svim nivoima. Podržati zahtjeve izmjene Ustava u smislu vanrednih izbora", kazao je on.

Moderator je pozvao prisutne da ne iznose nerealne zahtjeve za čije provođenje treba više od 15 godina.

Jedan od prijedloga je da mandatar buduće Vlade KS bude izabran na Plenumu građana.

Prvi i osnovni zahtjev je ljudi koji su učestvovali na demonstracijama ne smije podnijeti nikakav krivični i prekršajni postupak, kazao je jedan od govornika.

Zatraženo je od Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, da napravi listu onih kojih su ovu državu doveli u ovakvu situaciju.

Jedan od prijedloga je i biranje predsjedništva Plenuma koji će svakodnevno zasjedati.

"Trebamo izabrati prijedlog mandatara i predložiti ga Skupštini KS. Za tu funkciju ne smije se birati stranačka osoba", jedan je od prijedloga.

Asja Krsmanović predložila je da se svi nivoi vlasti do izbora rade volonterski. Traži se poštivanje Konvencije o pravima djece i osoba sa invaliditetom.

"Ovo je vrlo ohrabrujući korak. Koliko god mi je teško što ovo nismo uspjeli dovesti do kraja, toliko sam iskreno ohrabrena da ovoliko ljudi u ovoj zemlji želi da vježba demokratiju. Ovo je bila demokratija uživo. To što nismo uspjeli dovesti do kraja ne znači da to nećemo uspjeti sljedeći put. Ovo je prvi put da neko nešto ovako radi, nismo se mogli ugledati na bilo koga, nismo mogli nikoga pitati za savjet. Nije bilo incidenata, čuli smo puno zahtjeva, a to je ono što smo htjeli", kazala je Nidžara Ahmetašević, članica odbora koji je organizovao današnji Plenum u Sarajevu.

Ona dodaje da su se tokom današnjeg sastanka mogli čuti neki od razloga zbog kojih su građani izašli na proteste, a koji su socio-ekonomske prirode.

"Ljudi žele da političari vode računa o onome što je njihov svakodnevni život", dodala je Ahmetašević.

Valentina Pellizzer kaže da su građani Sarajeva danas pokazali da žele učestvovati u Plenumu i biti dio promjena.

"Ima puno zahtjeva i velika je želja za nastavkom. Svi smo svjedoci šta se ovih dana dešava, a to je konstantna zamjena teza. Danas su građani i građanke Sarajeva pokazali da hoće suštinske promjene. Iskreno mi žao što je bilo građana koji su čekali na kiši", kazala je Pellizzer.

Iako se očekivalo da će današnji sastanak trajati duže, da će biti definisana radna tijela Plenuma koji će zastupati demonstrante, konkretizirani zahtjevi građana i predstavljeni javnosti, to se ipak nije desilo. Veće okupljanje i konkretniji zaključci očekuju se na sljedećem sastanku koji je najavljen za petak, 14. februara u 17:30 sati u Zetri.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/plenum-g ... /140212120

Image

čuj da se protiv demonstranata ne pokreće nikakav krivični ili prekršajni postupak? eh pa ja, kao građanin ove zemlje želim da se protiv demonstranata koji su uništavali imovinu - palili zgradu vlade kantona, predsjedništva, arhiv, trafike...pokrenu svi mogući postupci a naročito što hitnije postupci za naknadu štete radi uništene državne imovine odnosno MOJE imovine.
A ovaj plenum koji na ovakav način odobrava i podržava kriminal - pa po čemu ste onda bolji od kriminalne vladajućih struktura protiv kojih se borite???
JaneEyre

#68 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by JaneEyre »

Hugo Boss wrote:
JaneEyre wrote:
čuj da se protiv demonstranata ne pokreće nikakav krivični ili prekršajni postupak? eh pa ja, kao građanin ove zemlje želim da se protiv demonstranata koji su uništavali imovinu - palili zgradu vlade kantona, predsjedništva, arhiv, trafike...pokrenu svi mogući postupci a naročito što hitnije postupci za naknadu štete radi uništene državne imovine odnosno MOJE imovine.
A ovaj plenum koji na ovakav način odobrava i podržava kriminal - pa po čemu ste onda bolji od kriminalne vladajućih struktura protiv kojih se borite???
tvoja budžetlijo jeste

naravno da će se nadoknadit, sljedeći predlog će biti:
odbijanje od plate budžetskih parazita za naknadu obnavljanja popaljenih zgrada
za tvoju informaciju ne ostvarujem nikakva primanja iz budžeta a državne zgrade su i TVOJA imovina. :bih:
guber90

#69 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

Hugo Boss wrote:Održan plenum građana SBK!

PROGLAS PLENUMA GRAĐANKI I GRAĐANA TRAVNIKA

12. februar 2014

Mirni protesti u Travniku se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini.

Na prvom radnom sastanku Plenuma u Travniku odlučeno je sljedeće:

1.) Mirni protesti ispred zgrade vlade SBK se nastavljaju 13.2.2014. sa početkom u 13h.

2.) Traže se ostavke kantonalne i općinske vlade Travnik.

3.) Plenum građana i građanki SBK je od sada Plenum građanki i građana Travnika.

Plenum nastavlja sa radom danas 13.2.2014 u 18 sati u sali općine ili klub sala Centra za kulturu Travnik.

http://www.ekskluziva.ba/Odrzan-plenum- ... 45354.html
Cuj ovo skinuli sa plenuma SBK na plenum Travnika, koji je razlog za to? Drugi gradovi se bune ili Travnik misli da je najbitniji?
animus

#70 Re: Odg: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by animus »

guber90 wrote:

12. februar 2014

Mirni protesti u Travniku se nastavljaju. Dajemo podršku svim protestima u gradovima u Bosni i Hercegovini.

1.) Mirni protesti ispred zgrade vlade SBK se nastavljaju 13.2.2014. sa početkom u 13h.

3.) Plenum građana i građanki SBK je od sada Plenum građanki i građana Travnika.

Plenum nastavlja sa radom danas 13.2.2014 u 18 sati u sali općine ili klub sala Centra za kulturu Travnik.

Cuj ovo skinuli sa plenuma SBK na plenum Travnika, koji je razlog za to? Drugi gradovi se bune ili Travnik misli da je najbitniji?
Ovaj kanton je posebna prica. Mjesoviti ali i najopljackaniji. Podijeljen na svaku mogucu opciju. Dok svi kantoni protestuju u sjedistu kantona ovdje ljudi protestvuju po opcinama. Jebe lud zbunjenog.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
guber90

#71 Re: Odg: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

animus wrote:
guber90 wrote:

12. februar 2014

Ovaj kanton je posebna prica. Mjesoviti ali i najopljackaniji. Podijeljen na svaku mogucu opciju. Dok svi kantoni protestuju u sjedistu kantona ovdje ljudi protestvuju po opcinama. Jebe lud zbunjenog.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Pa haman je to kod njih pisi propalo.
zlajci

#72 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by zlajci »

Hugo Boss wrote:
Hugo Boss wrote:tuzlanski plenum je jedini bio konkretan i uputio skupštini TK na razmatranje:

ukidanje plata bandi koja je dala ostavke, a koja po sadašnjem zakonu ima "pravo" da prima još godinu dana
i smanjenje plata budućih ministara za 50%

za početak dovoljno i realno

čeka se odgovor skupštinske bande
Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona
Utvrđen prijedlog Odluke o ukidanju ˝bijelog hljeba˝

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je i danas imao niz sastanaka sa zainteresovanim strankama, te razmatrao mnoga pitanja koja su u nadležnosti Skupštine Tuzlanskog kantona. Tako je razmatran i utvrđen prijedlog Odluke o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata (tzv.„bijeli hljeb“).

Kolegij razmatra i ostale pristigle zahtjeve grupa građana, uključujući i plate i naknade izabranih zvaničnika kao i uposlenih u javnom sektoru, te će vrlo brzo izaći sa određenim stavovima i rješenjima za uređenje ove oblasti.

http://www.bhstring.net/tuzlauslikama/t ... p?id=56551
O ovome sam pisao jučer!
Treba fokus staviti na konkretne i realne zahtjeve koji su ostvarivi u kratkom vremenskom roku.
Tuzla je to sjajno odradila. Ljudi su imali sinoć šesti po redu plenum, večeras je sedmi; formirali su 12 radnih grupa za sve resore, formirali zajedničku radnu grupu za koordinaciju; i što je najbitnije držali se početnih zahtjeva koji su i bili inicijalni motiv protesta.
Utvrđen prijedlog Odluke o ukidanju tzv. ''bijelog hljeba'''
Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je i danas imao niz sastanaka sa zainteresovanim strankama, te razmatrao mnoga pitanja koja su u nadležnosti Skupštine Tuzlanskog kantona. Tako je razmatran i utvrđen prijedlog Odluke o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata (tzv.„bijeli hljeb").
Kolegij razmatra i ostale pristigle zahtjeve grupa građana, uključujući i plate i naknade izabranih zvaničnika kao i uposlenih u javnom sektoru, te će vrlo brzo izaći sa određenim stavovima i rješenjima za uređenje ove oblasti, navodi se u saopštenju.
Image

http://tuzlanski.ba/world/74-vijesti-iz ... ljeba.html
vivaldi

#73 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by vivaldi »

Hugo Boss wrote:"Kada bi bilo volje da se naprave prave ekonomske odluke, a ne neke kompromisne i političke, za godinu-dvije bi se situacija mogla drastično promijeniti. Potrebno je strpiti se malo i donijeti nepopularne odluke, stvoriti nova radna mjesta i tu smo u plusu. To ne bi trajalo deceniju, već dvije-tri godine", dodaje Mujanović.
kad cujes ovakvo expertno misljenje, sve ti je jasno - cuj 2,3 godine....jah eto sa takvim strucnjakom stizemo njemacku za 5-7 godina :run:

a i ova povrsna komparacija duga je cista manipulacija jer su tu uracunate i milijarde devizne stednje i ratne stete, a to nema veze sa zaduzivanjem...

jos jedan ekonomski genijalac u rangu cenicke
zlajci

#74 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by zlajci »

U Tuzli sinoć održan sedmi po redu Plenum uz prisustvo 600 ljudi u sali Bosanskog kulturnog centra.

Image

Site:
http://plenumtk.org/

Putem livestreama u jednom trenutku direktan prijenos je pratilo blizu 2.000 osoba.
Sinoć je u BKC-u Plenum Tuzlanskog kantona održao sedmi javni radni sastanak, na kojem su građanke i građani izabrali predstavnike za sastanak sa Kolegijem Skupštine Tuzlanskog kantona, koji će se održati u zgradi Skupštine Tuzlanskog kantona danas (petak) u 13 sati.
Image

Image
guber90

#75 Re: Plenum građana (internetski-virtuelni)

Post by guber90 »

Hugo Boss wrote:Zvanično ukinut "bijeli hljeb"

Skupština Tuzlanskog kantona održala je sjednicu hitnog karaktera. Donesene su odluke kojima je ukinuto pravo na naknade i nakon isteka mandata, odnosno smjene. Donesene su odluke o izdvajanju budžetskog novca za popravak kotlovnica u školama u kojima nema grijanja, te izdvajanja za korisnike boračko-invalidske zaštite. Skupština Tuzlanskog kantona danas je i zvanično ukinula tzv. bijeli hljeb.Procjenjuje se da je izmjenom Odluke o utvrđivanju plaća i naknada funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Tuzlanskog kantona i naknada za vršenje funkcije zastupnicima u Skupštini Tuzlanskog kantona, ostvarena budžetska ušteda u iznosu od oko milion KM godišnje. Skupština je jednoglasno donijela Zakon o dopuni Zakona o izvršenju ovogodišnjeg Budžeta i tri programa raspodjele sredstava, koji su potrebni za normalno funkcioniranje Tuzlanskog kantona. Skupština je na sjednici hitnog karaktera u pogledu svih pitanja sa dnevnog reda bila jednoglasna i rad završila za kraće od pola sata. :lol: kako se efikasno kad guza radi
Mogu misliti koliko je suza proliveno dok se dizao onaj karton "ZA" :D.
Post Reply