Plate, politika, nezaposlenost, politika...

JohnGotti

#1 Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

Evo, odmah da naglasim, da me politka i ovo prepucavanje ne zanima ni najmanje. Niti mislim u njemu ucestvovati. No, ne mogu nikako a da ne primjetim, posto me pare i plata zanimaju itekako, da se prvi puta od rata desilo nesto sto niko nije pretpostavljao da ce se desiti tako brzo. Prosjecne plate u RS su po prvi puta pretekle one u FBiH:
FBiH:
http://www.fzs.ba" onclick="window.open(this.href);return false;

Code: Select all

12-2007   01-2008   02-2008
696,74     709,84     713,20
RS:
http://www.rzs.rs.ba/Latinica.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Code: Select all

decembar 2007.   januar 2008. 	februar 2008.
628 KM                584 KM           724 KM
Sto se nezaposlenosti tice:
http://www.capital.ba/u-rs-i-brcko-dist ... poslenost/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kako je saopšteno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u odnosu na prošli mjesec, registrovana nezaposlenost u FBiH povećana je za 325 lica ili 0,9 odsto, u Republici Srpskoj smanjena je za 1 142 lica ili 0,85 odsto, dok je u Brčko distriktu BiH smanjena za 856 lica ili 5,59 odsto.
Dakle, ovo su donijeli protekli izbori, i, jelte izbori, napravljeni. Lose, zlo, gore, najgore... nema sumnje. Bijeda i jedni i drugi. No trend je ocigledan. Zasto recimo ovo ne bi postala glavna politcka borba, umjesto ovih silnih naglabanja jadnih, ispraznih i ogorcenih ljudi, od foruma, na ulicama, ispred tv-a za vrijeme omiljenog im centralnog dnevnika, ili cega vec? Kada ce ova problematika glavni problem postati, ako ikad? Pa eto, ako ko ima koju pametnu da doda, slobodno...
pita

#2 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by pita »

Pitam se odakle taj broj nezposlenih...ako je zapad pun radnika iz BiH....ocito da se ne odjavljuju na zavodu...
Do kada ce ljudi u BH zanima samo politika i suplja prica, i da jih boli za progres sve dok u BiH zive Srbi, Hrvati i muslimani :-) ...ako BiH preplave kinezi mozda krene i na bolje... :D
jeza u ledja

#3 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jeza u ledja »

Prosjecna plata u RS skocila za 25% u mjesec dana?!?!? :?

Izrazio bih odredjenu dozu sumnje o kvaliteti njihovih statistickih metoda. :oops:
JohnGotti

#4 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

Taj skok je zbog velikog povecanja plata u zdravstvu i obrazovanju.
Frane-x

#5 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Frane-x »

JohnGotti wrote:Taj skok je zbog velikog povecanja plata u zdravstvu i obrazovanju.
Imaš kakav link?
jeza u ledja

#6 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jeza u ledja »

JohnGotti wrote:Taj skok je zbog velikog povecanja plata u zdravstvu i obrazovanju.
A zna li se koliki je bio taj skok? Otprilike.
jefferson

#7 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jefferson »

Necu da tebe uvrijedim jer ti samo prenosis podatke, ali kako je moguce da plate skoce 25% za mjesec dana (jedino ako su se sve firme iz recimo Singapura preselile u RS) ako zavod za statistiku RS objavljuje podatke da je u 2007 industrijska proizvodnja u RS "porasla" za CITAVIH 0.5%!!! U Federaciji BiH industrijska proizvodnja je porasla za 11.5% dok je u Ze-Do kantonu iznosila 17.2%.
E sad ja mislim da se u samoj Zenici otvorilo vise pogona nego u cijeloj RS prosle godine! De mi navedi jednu stranu kompaniju koja je otvorila u RS pogon koji je zaposlio bar 200 ljudi i koji posluje pozitivno?
Ovo je samo pokazatelj gdje je RS dospjela sa Dodikom, tj. njegovom politikom izmjenjivanja cinjenica!
pita

#8 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by pita »

jefferson wrote:Necu da tebe uvrijedim jer ti samo prenosis podatke, ali kako je moguce da plate skoce 25% za mjesec dana (jedino ako su se sve firme iz recimo Singapura preselile u RS) ako zavod za statistiku RS objavljuje podatke da je u 2007 industrijska proizvodnja u RS "porasla" za CITAVIH 0.5%!!! U Federaciji BiH industrijska proizvodnja je porasla za 11.5% dok je u Ze-Do kantonu iznosila 17.2%.
E sad ja mislim da se u samoj Zenici otvorilo vise pogona nego u cijeloj RS prosle godine! De mi navedi jednu stranu kompaniju koja je otvorila u RS pogon koji je zaposlio bar 200 ljudi i koji posluje pozitivno?
Ovo je samo pokazatelj gdje je RS dospjela sa Dodikom, tj. njegovom politikom izmjenjivanja cinjenica!
Evoe ga opet mile politicki.. :-D
zgembo_sa

#9 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by zgembo_sa »

Ma ovi podaci su sranje, da izvinete. Toliki skok prosjecne plate je nemoguc. Nevjerovatan bi bio i da je rijec o godisnjoj statistici, a kamo li mjesecnoj. Vjerovatno je nekome zatrebala frizirana statistika da pokaze kako je "RS bolji dio BiH"...
JohnGotti

#10 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

http://www.nezavisne.com/ekonomija/vije ... araka.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Datum: 11.12.2007 23:36
Autor: Mladena Mlinarević

BANJALUKA - - Ranko � krbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, potpisao je juče sa predstavnicima sva tri zdravstvena sindikata posebni kolektivni ugovor koji predviđa povećanje plata za zaposlene u zdravstvu i sektoru socijalne zaštite.
Industrijska proizvodnja tesko da ima ikakve veze s velicinom plata u BiH. Barem ovakava kakva je sad. Koja to grana industrije ima dobre plate? Sve je propalo, i tu su po pravilu plate najmanje.
bogoljub

#11 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by bogoljub »

LJUDI AJMO U MANJI ENTITET TAM' SU VECE PLACE! :lol:
jeza u ledja

#12 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jeza u ledja »

Pa ovisi od toga koliko je kvalitetno istrazivanje njihovog statistickog zavoda. Npr. interesantno bi bilo vidjeti koliki je postotak zaposlenih u zdravstvu i skolstvu. Ako je taj broj ogroman onda znaci da statistika ne obuhvata najveci dio privrede. Normalno, ako skoce plate profesorima i doktorima za 100% i ako oni cine lupam 75% statistickog prikaza da ce prosjecna plata skociti drasticno.
Inace, industrijski rast ne znaci puno jer je gro ekonomije zasnovano na uslugama, a i ako prozivodnja raste ne znaci da plate rastu.
Frane-x

#13 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Frane-x »

Evo nekih podataka za Federaciju: ;)

NEZAPOSLENOST (u tisućama):
2004- 304
2005- 325
2006- 347
2007- 362

Tješi podatak da nezaposlenost neće ići preko 751 tisuća, jer je to broj radno sposobnog stanovništva u Federaciji. :mrgreen:
Najveću nezaposlenost imaju Unsko-Sanski i Tuzlanski, a najmanju Zapadno-hercegovački i Hercegovačko-Neretvanski kanton.
Last edited by Frane-x on 16/04/2008 22:16, edited 1 time in total.
jefferson

#14 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jefferson »

BANJALUKA - - Ranko � krbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, potpisao je juče sa predstavnicima sva tri zdravstvena sindikata posebni kolektivni ugovor koji predviđa povećanje plata za zaposlene u zdravstvu i sektoru socijalne zaštite.[/quote]
Industrijska proizvodnja tesko da ima ikakve veze s velicinom plata u BiH. Barem ovakava kakva je sad. Koja to grana industrije ima dobre plate? Sve je propalo, i tu su po pravilu plate najmanje.[/quote]

Hmmm, industrijska proizvodnja utice na skok plata jer se poveceava nezaposlenost, ali je usko povezana sa servisnim uslugama te platama u istim!
Nesto mora donjet plate zdravstvu, a to su porezi, a porezi dolaze od privrede, ne padaju sa neba!
JohnGotti

#15 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

Hehe, ma jok... ali zanimljivo bi bilo pratit ovo narednih mjeseci, umjesto necega drugog. Evo, sad ce i za mart statistika, pa vidimo... valjda ce da pozivi tema do tada. :mrgreen:
jefferson

#16 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jefferson »

JohnGotti wrote:Hehe, ma jok... ali zanimljivo bi bilo pratit ovo narednih mjeseci, umjesto necega drugog. Evo, sad ce i za mart statistika, pa vidimo... valjda ce da pozivi tema do tada. :mrgreen:
Politicarima u RS bi bilo pametnije umjesto sto se busaju u prsa da kazu sta su konkretno uradili na povecanju standarda!
JohnGotti

#17 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

Inace, ovo u RS je uglavnom od prodaje telekoma. Povecanja u zdavstvu su i do 50%, a prosvjeti od 20-50%, kako gdje. Eto, ako ima kogod da prima jednu ovih plata, neka potvrdi ili opovrgne, Nisu sada plate nesto silno velike, nego su prije bile katastrofalno male i ispod prosjeka.
JohnGotti

#18 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

jefferson wrote:
JohnGotti wrote:Hehe, ma jok... ali zanimljivo bi bilo pratit ovo narednih mjeseci, umjesto necega drugog. Evo, sad ce i za mart statistika, pa vidimo... valjda ce da pozivi tema do tada. :mrgreen:
Politicarima u RS bi bilo pametnije umjesto sto se busaju u prsa da kazu sta su konkretno uradili na povecanju standarda!
To bi bilo pitanje za ove iz sindikata. Kako su natjerali, politcare da povecaju plate, jelte. Sta tu imaju politcari da rade? Njihovo je da ukradu, prevare, sto manje narodu daju, jelte...
Frane-x

#19 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Frane-x »

Prodaja telekoma RS bio je izvrstan potez.
jeza u ledja

#20 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by jeza u ledja »

JohnGotti wrote:http://www.nezavisne.com/ekonomija/vije ... araka.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

BANJALUKA - - Ranko � krbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, potpisao je juče sa predstavnicima sva tri zdravstvena sindikata posebni kolektivni ugovor koji predviđa povećanje plata za zaposlene u zdravstvu i sektoru socijalne zaštite.
Industrijska proizvodnja tesko da ima ikakve veze s velicinom plata u BiH. Barem ovakava kakva je sad. Koja to grana industrije ima dobre plate? Sve je propalo, i tu su po pravilu plate najmanje.
Ima li negdje da pise koliki je skok prosjecnih plata u zdravstvu i skolstvu?

Ja nemam pojma, ali tesko mi je zamisliti da vise od recimo 10% ukupnog zaposlenog stanovnistva u RS (ili bilo gdje drugo) radi u skolstvu ili zdravstvu, i to 10% mi se cini velika brojka. Nek me ovi ekonomisti isprave ako grijesim. :-D da bi prosjecne place skocile za 25% zbog zdravstvenih i obrazovnih radnika njihova placa bi trebala skociti za jedno barem 20 puta. :D Dakle, taj skok u njihovim platama moze biti samo dio ovog skoka od 25%, jel tako? Pa onda znaci tu je posrijedi nesto drugo.

Jedino kako mogu objasniti je da do tada Zavod nije racunao odredjeni dio privrede ili nesto. Ali ovoliki skok je blago receno cudan.

U svakom slucaju, neka, nije lose, nadam se da ce se taj trend nastaviti.
Mahalac

#21 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Mahalac »

Ja sam za Hareta Careta pa makar i zidove lizo :-? ...a lijep li je...100% :dance:
JohnGotti

#22 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

Aman, nije moguce u normalnoj drzavi s normalnom ekonomijom. U banana drzavama, je po onoj narodnoj "sirotinji je vajda i kad joj musica u dupe uleti"... hehe... 2x putam malo je opet malo, al' eto... cisto da vidimo ima l' kogod da ga i nesto ovako zanima. Mislim, plate... ej, pa kome to jos treba, hehe...
Frane-x

#23 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Frane-x »

jeza u ledja wrote:
JohnGotti wrote:http://www.nezavisne.com/ekonomija/vije ... araka.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ima li negdje da pise koliki je skok prosjecnih plata u zdravstvu i skolstvu?

Ja nemam pojma, ali tesko mi je zamisliti da vise od recimo 10% ukupnog zaposlenog stanovnistva u RS (ili bilo gdje drugo) radi u skolstvu ili zdravstvu, i to 10% mi se cini velika brojka. Nek me ovi ekonomisti isprave ako grijesim. :-D da bi prosjecne place skocile za 25% zbog zdravstvenih i obrazovnih radnika njihova placa bi trebala skociti za jedno barem 20 puta. :D Dakle, taj skok u njihovim platama moze biti samo dio ovog skoka od 25%, jel tako? Pa onda znaci tu je posrijedi nesto drugo.

Jedino kako mogu objasniti je da do tada Zavod nije racunao odredjeni dio privrede ili nesto. Ali ovoliki skok je blago receno cudan.

U svakom slucaju, neka, nije lose, nadam se da ce se taj trend nastaviti.
Da nisu plaće političara prouzročile ovoliki rast prosječne plaće? :lol: :lol:
Frane-x

#24 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by Frane-x »

Inače, Federacija je jedina zemlja ( :D ) u regiji u kojoj već godinama raste nezaposlenost.
JohnGotti

#25 Re: Plate, politika, nezaposlenost, politika...

Post by JohnGotti »

http://www.rzs.rs.ba/Saopstenja/Rad/200 ... ruar08.pdf
Evo, ovdje ima uporedba u odnosu na prethodni mjesec.
Image
Razlike su i do 100%. A stvarno je tako. Nije ovo ipak '95, i laganje jeden institucije tipa zavod za statistiku je malo vjerovatno. Uostalom, ko prati statistiku? Eto, niko izgleda, dok sad tek prvi puta cujete za ovo.
Post Reply