kosilica wrote:Pozdrav svima,
ako sam dobro razumio,pitanje je prvenstveno upuceno gradjanima Republike Srpske, a ja sam jedan od njih,pa cu se ukljuciti.
Htio bih da malo prodiskutujem sa vama o ovoj i slicnim temama koje se provlace po forumima.
Mislim da nikome razumnom nije do rata,o cemu se sve vise pise,ali tako je bilo i prije,pa opet na celo dodjose fukare i zapocese rat.
U svakom slucaju,moj stav je da nema potrebe na bilo kojem nivou da jedan narod moze preglasati drugi(bilo koji od naroda),jer smo i to prosli i vidjeli smo u sta nas je odvelo.
Meni je dosadasnja situacija odgovarala,imamo entitetsku vlast,imamo vlast na drzavnom nivou,pustiti ekonomiju da odradjuje svoje i slicno.
Vise je meni maltretiranje recimo dolaziti u Sarajevo,predavati za vizu i razmisljati hoce li neki bosnjacki sluzbenik(od ranije isfrustriran necim),da mi ne odobri vizu i onda sve ispocetka...
Takvih stvari ima napretek i zasto da moramo zavisiti od Sarajeva u
takvim i slicnim stvarima,pustite nas da zivimo...
Ja licno ne bih voilio da se Republika Srpska pripaja bilo kojoj drzavi.
To bi bio neki moj stav.
U biti se slazem s tobom - ako su tri konstitutivna naroda, onda svaki narod ima pravo glasa proporcionalno sa sastavom stanovnistva u BiH. Mada bih bila najsretnija kada te podjele ne bi bilo - kakva ba tri "naroda", mi smo jedan narod sa razlicitim religijama.
No, u svakom slucaju me interesuje da li obican narod u RS stvarno smatra da bi otcjepljenje RS-a bilo rjesenje ovoj situaciji?! I ako je to zaista tako, sta konkretno se ocekuje od tog cina otcjepljenja?! Automatski ekonomski prosperitet? Vise plate? Slobodno kretanja? Svicarska? Ovo stvarno pitam jer me interesuje, ne da bih provocirala...