Jeste jeste ...zivi se bolje 100 puta ... recimo prije rata kompijuter je bio rijetkost a danas svaka kuca ima kompijuterHavatar wrote:Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.
PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#76 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
-
Bodkin
#77 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
ne zaboravi internet, mobitele i da ima vise autaUnscarD wrote:Jeste jeste ...zivi se bolje 100 puta ... recimo prije rata kompijuter je bio rijetkost a danas svaka kuca ima kompijuterHavatar wrote:Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.![]()
![]()
-
UnscarD
#78 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Bilo kakva iskljucivost nije dobra. Naravno da je onaj sitem imao hiljadu i jednu manu i biti slijep na to je optrilike jednako kao i negirati sve prednosti.
Cinjenica je da se drzava gradila i da je to bio post WW2 period. Pa tada se nije lose zivjelo nigdje. Ni u USA a ni u SSSR-u.
Ono sto meni najvise fali jeste ugled i nezavisna politika koju je tadasnja Yu imala snage da to nosi a danasnje zemlje nasljednice su svedene na nivoe neo-kolonija.
Takodjer, usljed otvorenosti tadasnje SFRJ privrede (u poredjenju sa zatvorenim kumunictiskim zemljama kao sto je svaka istocno od gvozdene zavjese) razumno je predpostaviti da bi i tranzcija na novi ekonmski model prosla bolje nego sto je to slucaj sa Ceskom, Slovackom ili Poljskom a da ne pominjem Bugarsku i Rumuniju.
Ne bi se dogodio silni odliv mozaka (
) pardon mozgova i imali bi daleko sposobniji kadar koji je svoje uhljebljenje pronasao na zapadu gdje su "nasi" ljudi mahom vrlo uspjesni iako su kretali od same nule.
Dakle moje misljenje je da je ovaj region u stanju da parira koliko toliko velikim silama samo i jedino ujedinjen. Razjedinjen on je osudjen na ulogu kolonije, sto nam se i desava.
Cinjenica je da se drzava gradila i da je to bio post WW2 period. Pa tada se nije lose zivjelo nigdje. Ni u USA a ni u SSSR-u.
Ono sto meni najvise fali jeste ugled i nezavisna politika koju je tadasnja Yu imala snage da to nosi a danasnje zemlje nasljednice su svedene na nivoe neo-kolonija.
Takodjer, usljed otvorenosti tadasnje SFRJ privrede (u poredjenju sa zatvorenim kumunictiskim zemljama kao sto je svaka istocno od gvozdene zavjese) razumno je predpostaviti da bi i tranzcija na novi ekonmski model prosla bolje nego sto je to slucaj sa Ceskom, Slovackom ili Poljskom a da ne pominjem Bugarsku i Rumuniju.
Ne bi se dogodio silni odliv mozaka (
Dakle moje misljenje je da je ovaj region u stanju da parira koliko toliko velikim silama samo i jedino ujedinjen. Razjedinjen on je osudjen na ulogu kolonije, sto nam se i desava.
- Havatar
#79 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza. Toliko o standardu koji su ljudi imali u ex yuUnscarD wrote:Jeste jeste ...zivi se bolje 100 puta ... recimo prije rata kompijuter je bio rijetkost a danas svaka kuca ima kompijuterHavatar wrote:Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.![]()
![]()
-
Bodkin
#80 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Havatar wrote:I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza. Toliko o standardu koji su ljudi imali u ex yuUnscarD wrote:
Jeste jeste ...zivi se bolje 100 puta ... recimo prije rata kompijuter je bio rijetkost a danas svaka kuca ima kompijuter![]()
![]()
Bodkin wrote:
ne zaboravi internet, mobitele i da ima vise auta
-
rekla-kazala
#81 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Šta bi bilo kad bi bilo ?
Da su se Srbi odrekli vlasti i Hrvati nacionalizma moglo smo biti skoro na nivou Austrije jer smo bili tržište od 25 miliona stanovnika,.. jer smo proizvodili sve od igle do aviona,.. jer smo imali sve sirovine, rude, energiju,... razvijenu mašinsku industriju, namjensku industriju,... jer se privreda gradila planski i bila je kompatibilna, uzvoz je bio manji od izvoza.
Ali,.... socijalizam, nacionalizam, primitivizam,....
Da su se Srbi odrekli vlasti i Hrvati nacionalizma moglo smo biti skoro na nivou Austrije jer smo bili tržište od 25 miliona stanovnika,.. jer smo proizvodili sve od igle do aviona,.. jer smo imali sve sirovine, rude, energiju,... razvijenu mašinsku industriju, namjensku industriju,... jer se privreda gradila planski i bila je kompatibilna, uzvoz je bio manji od izvoza.
Ali,.... socijalizam, nacionalizam, primitivizam,....
- Banksy
#82 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Havatar wrote: I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza.
- Havatar
#83 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Imas neki dokaz koji dokazuje suprotnoBanksy wrote:Havatar wrote: I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza.
-
UnscarD
#84 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Banksy wrote:Havatar wrote: I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza.
- Havatar
#85 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Pogledati podatke koliko je tada ljudi imalo auto a koliko ih sad ima. Nadam se da neces kao prosli put reci da tad to nije postojalo i da su izmisljeni nakon raspada JugoslavijeUnscarD wrote:Banksy wrote:Havatar wrote: I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza.![]()
![]()
![]()
jako jako ...
- Drvosjeca iz Dejcica
#86 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Kada su se pojavili prvi personalni računari u slobodnoj prodaji i kada je PC doživio svoj procvat? Odgovori na ovo pitanje pa ćemo nastaviti dalje.UnscarD wrote:Jeste jeste ...zivi se bolje 100 puta ... recimo prije rata kompijuter je bio rijetkost a danas svaka kuca ima kompijuterHavatar wrote:Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.![]()
![]()
Do nije bilo rata i da se Yu transformisala u konfederaciju nezavisnih država kako je to pred rat predlagano svi segmenti društva, privrede, ekonomije, nauke i proizvodnje ne bi bili devastirani, uništeni i opljačkani kao u ratu.
Kao prvo ljudski resursi ne bi bili uništeni, što ubijanjem, protjerivanjem i etničkim čišćenjem.
Privreda ne bi bila devastirana već bi se prestrojila novom slobodnom tržištu kao u Češkoj. Mnogi segmenti proizvodnje bi prešli u privatne ruke, radnici dobrim dijelom postali vlasnici dionica a namjenska industrija bi doživjela svoju renesansu. Nemojte zaboraviti, navodim jedan primjer, da je SOKO Mostar 1990. godine radio potpuni remont AIRBUS motora za putničke avione te da se ugovor planirao proširiti i na proizvodnju. Vjerovatno bi TAS postao regionalni centar za proizvodnju VW grupacije, FAMOS, Energoinvest, UNIS...da ne nabrajam, bi u tom periodu zaposlile još par hiljada novih radnika tako da bi nezaposlenost bila vrlo mala. Masa firmi iz ex YU u to vrijeme je na tržištima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike važila za top izvođače radova, piste, bunkeri, ceste, brane...sve je to bilo made in YU. Nisam siguran da li bi prestigli Italiju ali sigurni da ne bi zaostajali za Italijom jer bi već do kraja 1999. godine ušli u EU.
Možda je bez veze razmišljati šta bi bilo kad bi bilo jer ono vrijeme se ne može vratiti. Ja samo žalim mladu generaciju koja je rođena u ratu ili poslije rata pa ne znaju kakav je privredni gigant recimo bio FAMOS, ZRAK, Energoinvest i ostale firme u bivšoj YU tako da njihova percepcija uspješne firme seže od granapa preko mesare pa do ćevabdžinice u najboljem slučaju. Teško je mladim ljudima objasniti da je IRIS iz Sarajevoa sredinom devedesetih proizvodio osobni računar Made in Jugoslavija, sa vrlo malo uvoznih dijelova iz inostranstva. Mislim da je CPU bio IBM-om a sve ostalo da je bilo napravljeno u tadašnjoj državi.
- Banksy
#87 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Trebalo bi vremena ...Havatar wrote:Imas neki dokaz koji dokazuje suprotnoBanksy wrote:Havatar wrote: I tad su postojala auta ali tad kad je bilo "blagostanje" nije mogao svako da ih kupi a sad moze iako je kriza.
Ukratko i uprošćeno. Svi smo bili isti, ljetovao je i ko je imao i ko nije imao, školovao se i studirao i ko je imao i ko nije, izlazio i ko je imao i ko nije, svi isto obučeni, kuće i stanovi slični, namještaj isto, putovanja ako ništa interrejl , na ekskurzije išli kompletni razredi, penzije bile dobre i uredne, zdravstvo besplatno i kvalitetno, stanovi se dijelili, krediti dobijali, vikendice gradile ...
Vjerujem da si jako mlad i da si o tim vremenima slušao iz druge ruke. Lagali su te, zaista je bilo blagostanje.
Istina, nezasluženo i nerealno, ali blagostanje, vjeruj mi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#88 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Havatar wrote:
Pogledati podatke koliko je tada ljudi imalo auto a koliko ih sad ima. Nadam se da neces kao prosli put reci da tad to nije postojalo i da su izmisljeni nakon raspada Jugoslavije
Nemaš ti pojma...broj vozila nije mjerodavan podatak. Koliko u Sarajevu danas imaš više institucija (ministarstava), prvo to, a koliko si imao u ono vrijeme. E ta vozila se računaju u taj prosjek tako da taj podatak ne može biti baš relevantan. Drugo, znam da je i u Minchenu 1990. godine bilo manje vozila nego danas, logično, a znam da mnogi Nijemci govore da se 90-tih živjelo bolje nego danas sa Eurom.
-
UnscarD
#89 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ne znam odakle da ti pocnem sa objasnjavanjem ali reci cu ti samo da posmatras EX YU zakljucno sa tackom njenog raspada sto je momenat u kojem ona ostaje zamrznuta u vremenu i to onda poredis sa periodom od 25 godina kasnije sto je potpuno nerelano. Pri tome, stvari kao sto je globalizacija, globalno povecanje bogatstva, sposobnost covjecanstva da proizvede vise, pristupacnije cijene, vece konkurencije, tehnoloski napredak itd itd , potpuno zanemarujes.Havatar wrote:Pogledati podatke koliko je tada ljudi imalo auto a koliko ih sad ima. Nadam se da neces kao prosli put reci da tad to nije postojalo i da su izmisljeni nakon raspada JugoslavijeUnscarD wrote:Banksy wrote:
![]()
![]()
![]()
jako jako ...
Ovo sve bez da ulazimo u sitne detalje posebnosti onog sistema u kojima si mogao da uplatis golf u TASU ali ti kazu da auta nema ali bit ce za 4-5 mjeseci pa eto malo sacekaj
I kompijutera je bilo i prije (ja ga imam od 1985, lijepi ZX Spectrum) ali posto je to nova tehnologija koja je pretrpjela najvise promjena (popularizacija, pojeftinjenje) na njoj ti je najocitje uvidjeti apsurdnost tvog poredjenja pa sam zato to rekao u nadi da ces iz primjera shvatiti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#90 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.stillheremf wrote:Raspravljate o necemu sto je bilo osudjeno na propast...
- Havatar
#91 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Nismo svi bili isti posto je i tad postojala crvena burzoazija, ljetovalo se kao paradajz turisti, sto se tice skolovanja ni to nije tacno posto znam covjeka koji je bio najbolji djak u skoli i zelja mu je bila da zavrsi medicinu ali nije imao para pa je na kraju postao akademski slikar , nije istina da su svi bili isto obuceni posto se i tad poznavalo ko koliko zaradjuje , ko ima boji namjestaj, i sad na ekskurzije uglavnom idu cijeli razredi posto i ko nema roditelji se potrude da za to omoguce , stanovi nisu bili isti niti je mogao svako da dobije stan, zdravstvo bilo besplatno ali si ipak morao da das mito doktoru, krediti se i sad dobijaju jedino je to u vezi penzija tacno.Trebalo bi vremena ...
Ukratko i uprošćeno. Svi smo bili isti, ljetovao je i ko je imao i ko nije imao, školovao se i studirao i ko je imao i ko nije, izlazio i ko je imao i ko nije, svi isto obučeni, kuće i stanovi slični, namještaj isto, putovanja ako ništa interrejl , na ekskurzije išli kompletni razredi, penzije bile dobre i uredne, zdravstvo besplatno i kvalitetno, stanovi se dijelili, krediti dobijali, vikendice gradile ...
Vjerujem da si jako mlad i da si o tim vremenima slušao iz druge ruke. Lagali su te, zaista je bilo blagostanje.
Banksy
-
UnscarD
#92 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Da li hoces da kazes da su tada socijalne razlike izmedju ljudi bile vece nego danas ?Havatar wrote:Nismo svi bili isti posto je i tad postojala crvena burzoazija, ljetovalo se kao paradajz turisti, sto se tice skolovanja ni to nije tacno posto znam covjeka koji je bio najbolji djak u skoli i zelja mu je bila da zavrsi medicinu ali nije imao para pa je na kraju postao akademski slikar , nije istina da su svi bili isto obuceni posto se i tad poznavalo ko koliko zaradjuje , ko ima boji namjestaj, i sad na ekskurzije uglavnom idu cijeli razredi posto i ko nema roditelji se potrude da za to omoguce , stanovi nisu bili isti niti je mogao svako da dobije stan, zdravstvo bilo besplatno ali si ipak morao da das mito doktoru, krediti se i sad dobijaju jedino je to u vezi penzija tacno.Trebalo bi vremena ...
Banksy
- madner
#93 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Mojne ba, zakucao si se vec sa ovim oko auta maksimalno.Havatar wrote:Nismo svi bili isti posto je i tad postojala crvena burzoazija, ljetovalo se kao paradajz turisti, sto se tice skolovanja ni to nije tacno posto znam covjeka koji je bio najbolji djak u skoli i zelja mu je bila da zavrsi medicinu ali nije imao para pa je na kraju postao akademski slikar , nije istina da su svi bili isto obuceni posto se i tad poznavalo ko koliko zaradjuje , ko ima boji namjestaj, i sad na ekskurzije uglavnom idu cijeli razredi posto i ko nema roditelji se potrude da za to omoguce , stanovi nisu bili isti niti je mogao svako da dobije stan, zdravstvo bilo besplatno ali si ipak morao da das mito doktoru, krediti se i sad dobijaju jedino je to u vezi penzija tacno.Trebalo bi vremena ...
Banksy
Imamo vise auta nego Engleska 1900, cime zakljucujemo da smo zapravo velesila
- _mufljuz_
#94 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
.....govna kao i sad...Edin H. wrote:Da nije doslo do raspada Jugoslavije jeli bismo zlatnim kasikama
- Havatar
#95 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Bile su samo ublazene mjerama koje dugorocno nisu mogle da potraju i svakako bi doslo do pucanja toga i nikako se ne moze govoriti da nisu postojale socijalne razlike vec su mnogi problemi koji sada postoje i nastali u Jugoslaviji a sad je to samo doslo vise do izrazaja.UnscarD wrote:Da li hoces da kazes da su tada socijalne razlike izmedju ljudi bile vece nego danas ?Havatar wrote:Nismo svi bili isti posto je i tad postojala crvena burzoazija, ljetovalo se kao paradajz turisti, sto se tice skolovanja ni to nije tacno posto znam covjeka koji je bio najbolji djak u skoli i zelja mu je bila da zavrsi medicinu ali nije imao para pa je na kraju postao akademski slikar , nije istina da su svi bili isto obuceni posto se i tad poznavalo ko koliko zaradjuje , ko ima boji namjestaj, i sad na ekskurzije uglavnom idu cijeli razredi posto i ko nema roditelji se potrude da za to omoguce , stanovi nisu bili isti niti je mogao svako da dobije stan, zdravstvo bilo besplatno ali si ipak morao da das mito doktoru, krediti se i sad dobijaju jedino je to u vezi penzija tacno.Trebalo bi vremena ...
Banksy
- sema911s
#96 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
kako bi nam bilo,.,
jbga bar bi ove fabrike radile nebi bile popaljene u ratu,.
vw u vogosci je imao poveci plan i znam da su pokusali i kod svoje vlade i u tadasnjoj vladi da pregovaraju da bar masine spase,., medjutim jedva su ono malo svojih ljudi spasili,.
kada pogledas koliko je bilo fabrika i proizvodnih pogona samo bi nam bilo dobro da smo se mirno razisli,., danas mnoge te prijeratne firme jos uvjek zive na staroj slavi pa ko nesto rade,., sjetite se sta je sve energoinvest radio po africi, bliskom istoku, i tim nesvrstanim zemljama..-,.
drzava tada je bila zaduzena al taj dug su mogli vrlo lahko otplatit al nije bilo potrebe,.,
sta danas imas od sigurnosnih aspekata jest da je tada jna presla na pogresnu stranu,.al sta da nije da se podjelila na drzave,.,
danas nemogu da se dogovore da ubace ostale u neki izvjestaj i koce nas prema EU,., tada napravise prugu koliko kilometara radnim akcijama
jbga bar bi ove fabrike radile nebi bile popaljene u ratu,.
vw u vogosci je imao poveci plan i znam da su pokusali i kod svoje vlade i u tadasnjoj vladi da pregovaraju da bar masine spase,., medjutim jedva su ono malo svojih ljudi spasili,.
kada pogledas koliko je bilo fabrika i proizvodnih pogona samo bi nam bilo dobro da smo se mirno razisli,., danas mnoge te prijeratne firme jos uvjek zive na staroj slavi pa ko nesto rade,., sjetite se sta je sve energoinvest radio po africi, bliskom istoku, i tim nesvrstanim zemljama..-,.
drzava tada je bila zaduzena al taj dug su mogli vrlo lahko otplatit al nije bilo potrebe,.,
sta danas imas od sigurnosnih aspekata jest da je tada jna presla na pogresnu stranu,.al sta da nije da se podjelila na drzave,.,
danas nemogu da se dogovore da ubace ostale u neki izvjestaj i koce nas prema EU,., tada napravise prugu koliko kilometara radnim akcijama
-
daddy-kool
#97 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Možemo posmatrati Sloveniju sa njenom transformacijom na tržišnu privredu. Slovenija nije imala ratnih gubitaka, politički je bila jedinstvena u strategiji, ekonomski su zadržali ex-Yu tržište dosta dugo, a u međuvremenu im se otvorilo tržište EU. Dosta su još hajrovali pri raspadu, da ne ulazimo u detalje. Slovenija je imala skoro pa idealnu putanju pri transformaciji u modernu evropsku državu, znači demokratija i liberalno slobodno tržište, gdje je dežela ipak kontrolisala određene poluge za dobrobit svog stanovništva.
I sad tu je gdje je. Mi bi bili duplo lošiji od njih da nije bilo rata i/ili raspada. Nije to loše, ali se ne treba zanositi standardom zapadne Evrope, ne bi bili ni blizu.
I sad tu je gdje je. Mi bi bili duplo lošiji od njih da nije bilo rata i/ili raspada. Nije to loše, ali se ne treba zanositi standardom zapadne Evrope, ne bi bili ni blizu.
-
detroit-mercy
#98 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.stillheremf wrote:Raspravljate o necemu sto je bilo osudjeno na propast...
- Drvosjeca iz Dejcica
#99 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Bila je federacija...daleko od konfederacije nezavisnih država. Pa koliko sada imaš rafinerija, 5-6...nije ti baš argument nešto. Ja mislim da je bolje da su se svađali stalno nego danas kada si izgubio gotovo milion ljudi u ratovima u bivšoj YU, devastirana privreda, uništena infrstruktura...ne kontam kako može biti bolje ovo što imamo danas.detroit-mercy wrote:Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.stillheremf wrote:Raspravljate o necemu sto je bilo osudjeno na propast...i onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale
. Jedna Poljska je bila u goroj situaciji nego bivsa Juga ali lahko je postici politicki i ekonomski konzensuz medju Poljacima, haj postigni medju 6 republika i 6 naroda. Hoces da gradis rafineriju, sto se gradi kod tebe hocu i ja da imam jednu, pa osvanemo sa 6 rafinerija nafte na 22 miliona stanovnika
.
-
UnscarD
#100 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Opet ne znam odakle bih ti poceo prije. Mozda najbolje iz licnog primjera koji ce ti mozda ilustrovati kakvo je to tada vrijeme bilo i kako se tada razmisljalo. Moj otac je kao direktor jedne firme licno potpisao rijesenja za oko 300 stanova svojim radnicima u toku svoje karijere od 40-ak godina. Pri tome sam sebi nije dodjelio stan i zivio je kao podstanar jer veci dio tog perioda nije bio ozenjen. Uvijek je govorio, ja sam zivim, ja cu lako, vidi ovog ili onog ima dvoje djece, manja mu plata ili "gdje cu ja sebi da dodjelim stan, sta ce narod reci". Ovo iz danasnje perspektive izgleda "suludo" ali to je zato sto se citav okvir razmisljanja pomjerio pa ovakvo ponasanje danas izgleda blesavo. Ni on sam, siguran sam 100% danas ne bi ovako razmisljao. Tada, je to bilo normalno. Danas je normalno, cak i pohvalno sve potpuno suprotno, jer vidi ga brate sto je sposoban. Radi u Ministarstvu za 1300 KM a za 3 godine 3 stana. Jbg, dnevnica tamo, dnevnica vamo , ko zna zna. Primjer iz poslednje dvije recenice je istinit i znam covjeka koji mrtav hladan pred 15 nepoznatih ljudi objasnjava otkud mu 3 stana u Sarajevu a ima platu od 1300KM. I od tih 15 ljudi, pola mu skida kapu a pola smatra kako je kreten. Jbg , okvir razmisljanja se promjenio.Havatar wrote:Bile su samo ublazene mjerama koje dugorocno nisu mogle da potraju i svakako bi doslo do pucanja toga i nikako se ne moze govoriti da nisu postojale socijalne razlike vec su mnogi problemi koji sada postoje i nastali u Jugoslaviji a sad je to samo doslo vise do izrazaja.UnscarD wrote:Da li hoces da kazes da su tada socijalne razlike izmedju ljudi bile vece nego danas ?Havatar wrote:
Nismo svi bili isti posto je i tad postojala crvena burzoazija, ljetovalo se kao paradajz turisti, sto se tice skolovanja ni to nije tacno posto znam covjeka koji je bio najbolji djak u skoli i zelja mu je bila da zavrsi medicinu ali nije imao para pa je na kraju postao akademski slikar , nije istina da su svi bili isto obuceni posto se i tad poznavalo ko koliko zaradjuje , ko ima boji namjestaj, i sad na ekskurzije uglavnom idu cijeli razredi posto i ko nema roditelji se potrude da za to omoguce , stanovi nisu bili isti niti je mogao svako da dobije stan, zdravstvo bilo besplatno ali si ipak morao da das mito doktoru, krediti se i sad dobijaju jedino je to u vezi penzija tacno.